Beaterator

Αρχική » PSP » Reviews » Beaterator

User's Avatar
Συντάκτης: Γιώργος Τσακίρογλου
Νοέ 12, 2009 13:11

Μουσικό εργαλείο ή videogame;

Περιεχόμενα

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί μπροστά στο ερώτημα αν μια δημιουργία που ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, θα έπρεπε να κυκλοφορήσει σε μια κονσόλα, που από τη φύση της θέτει ορισμένους περιορισμούς. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι περιτπώσεις όπου η πολυπλοκότητα ενός τίτλου δείχνει να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη γενικότερη αντίληψη που θέλει στα φορητά συστήματα πρωταρχικός στόχος να είναι η αμεσότητα. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα θα βρεθούν όσοι έχουν την τύχη να ασχοληθούν με το Beaterator της Rockstar, μιας νέας μουσικής πρότασης που δεν διστάζει να αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα πειραματισμών.

Βέβαια, αυτή η εμμονή στη λεπτομέρεια δεν είναι κατακριτέα -ισχύει το αντίθετο- αλλά το Beaterator από τα πρώτα κιόλας λεπτά δείχνει να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ρυθμικό μουσικό τίτλο, για παράδειγμα, που απαιτείται το πάτημα του εκάστοτε πλήκτρου σε μια συγκεκριμένη στιγμή, αλλά για μια επαγγελματική πρόταση που θα την εκτιμήσουν μόνο όσοι γνωρίζουν την τέχνη του DJ και που έχουν τη διάθεση να δαπανήσουν πολλές ώρες ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά remixes.

Η παρουσία του Timbaland

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου τίτλου η Rockstar επιστράτευσε το γνωστό καλλιτέχνη Timbaland ο οποίος, πέρα από τις γνώσεις του, έχει χαρίσει και την ψηφιακή του μορφή στον τίτλο. Οι παίκτες θα τον παρακολουθούν συνεχώς να βρίσκεται πίσω από τα decks και να κάνει τα μαγικά του, ενώ οι συμβουλές του είναι αυτές που θα αποτελέσουν μια πραγματική σανίδα σωτηρίας. Από το κεντρικό μενού, το οποίο χαρακτηρίζεται αφενός για την απλότητα και αφετέρου για το πολύ προσεγμένο του στυλ, γίνεται εμφανές πως το Beaterator είναι χωρισμένο σε δύο τομείς. Αυτοί είναι το Live Play και το Song Crafter. Πέρα από αυτά τα δύο δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, ωστόσο, είναι αναγκαίο να πούμε ότι για το γενικότερο ύφος του, είναι υπέρ-αρκετά.

Η αρχή επιβάλλεται να γίνει με το Song Crafter, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι ένας ψηφιακός μείκτης. Επιλέγοντας ένα τραγούδι από τη διαθέσιμη και ιδιαίτερα πλούσια playlist, ο χρήστης θα έρθει αντιμέτωπος με τη γνωστή εικόνα που έχουμε συναντήσει σε παραπλήσιους τίτλους. Αλλά με μια διαφορά. To Beaterator προσφέρει τα πάντα. Και πιστέψτε μας, δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί. Το κάθε τραγούδι μπορεί να γίνει πραγματικά αγνώριστο, προσθέτοντας αμέτρητα loops, κόβοντας συγκεκριμένα samples και κατόπιν τοποθετώντας τα σε όποιο χρονικό σημείο επιθυμούμε.

Ασταμάτητα loops: το gameplay

Το γενικότερο interface ακολουθεί τη λογική της κίνησης της ανάλογης μπάρας στον οριζόντιο και κάθετο άξονα, ρυθμίζοντας κατά βούληση τόσο τα πρίμα, όσο και τα μπάσα. Αλλά ο τίτλος δεν αρκείται μόνο σε αυτά. Εμβαθύνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα δεδομένα του PlayStation Portable, οι παίκτες θα μπορούν να εναλλάσσουν κατά βούληση το playback ανάμεσα σε δύο ή και τρία τραγούδια, προσθέτοντας άπειρα εφέ ή και φωνητικά. Όμως, κάπου εδώ αρχίζει ο τίτλος να απομακρύνεται από την έννοια του videogame.

Πραγματικά το Beaterator, πέρα από το υψηλό επίπεδο δυσκολίας που το διακρίνει, δείχνει να είναι περισσότερο ένα μουσικό εργαλείο, παρά ένας τίτλος που σκοπό έχει να διασκεδάσει. Φυσικά παρέχει όλα τα μέσα ώστε αυτοί που έχουν την υπομονή αλλά και τις γνώσεις, να προβούν σε πλήθος αλλαγών, αλλά το θέμα είναι τί γίνεται με όλους τους υπόλοιπους. Παράλληλα, τα τόσα πολλά αναδυόμενα παράθυρα και τα αμέτρητα ενεργά πλήκτρα που θα εμφανίζονται επί της οθόνης, κάνουν το μοντέλο χειρισμού να φαντάζει απίστευτα δύσκολο.

Προσθέτοντας ακόμα περισσότερα tracks

Διαπιστώσαμε ότι το playability θυσιάζεται για χάρη του απίστευτου βάθους που προσφέρει το Beaterator και σίγουρα πρόκειται για μια κίνηση στην οποία η Rockstar δεν μας έχει συνηθίσει. Αξίζει να πούμε ότι ως σημαντική κρίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με το PlayStation 3. Ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης του Dual Shock 3, ενώ όσα τραγούδια είναι αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο της κονσόλας, μπορούν να μεταφερθούν στο memory stick του PSP για μια ακόμα πλουσιότερη playlist.

Όταν τελικά οι ώρες περάσουν και ο χρήστης ετοιμάσει τα μουσικά samples της αρεσκείας του, θα μπορέσει να δείξει τις ικανότητές του στο Live Play. Εδώ η εικόνα αλλάζει και ο Timbaland εμφανίζεται να βρίσκεται στον αγαπημένο του χώρο και να παίζει μουσική. Φορτώνοντας το μουσικό κομμάτι της προτίμησής μας, ξεκινάει πρακτικά το Beaterator να δείχνει τα δόντια του. Στις τέσσερις γωνίες της οθόνης εμφανίζονται ισάριθμα εικονίδια, όπου επιλέγοντας κάποιο από αυτά, αυτόματα κάνουν την εμφάνισή τους τα τέσσερα βασικά πλήκτρα της κονσόλας. Στην ουσία, το καθένα ρυθμίζει το τέμπο και έτσι είτε αυτό έχει να κάνει με ένα απλό bit ή ακόμα και με την προσθήκη φωνητικών, το τελικό αποτέλεσμα είναι ανέλπιστα ενδιαφέρον.

Sony - PSP Go Black

Aγοράστε το απο το Πλαίσιο:249.00€
lovesfool - πριν από 4 μήνες και 1 ημέρα

Ωχ... Αυτό το μουσικό εργαλείο ή video game μου θυμίζει κάτι από Korg ή Jam Session στο DS. Αν έχει αντίστοιχες πωλήσεις, την κάτσαμε...

***$tr@to$*** - πριν από 4 μήνες και 1 ημέρα

oti na nai....

teleiotis - πριν από 4 μήνες και 1 ημέρα

Απότι καταλαβα δουλεύεις μόνο με τραγούδια και samples που έχει μέσα το παιχνιδι.. :( Θ'αταν ωραίο πάντως ένα ημιεπαγγελματικό εύχρηστο αλλα βαθύ πρόγραμμα μουσικής στο psp. Τόσα υπάρχουν στο iphone με τεράστεια επιτυχία που χρησιμοποιούνται και απο διάσημους καλιτέχνες.. και το ds έχει γίνει της μόδας σε underground party. Tο να φτιάχνεις μουσική είναι διασκεδαστικό παιχνίδι :) και όσο πιο "δικιά σου" είναι.. τοσο πιο διασκεδαστικο ;)

klonis - πριν από 4 μήνες και 1 ημέρα

Μακαρι να το βγαλουν στο PS3!

Κλεισιμο <-- --> Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια στο πληκτρολόγιο για να μετακινηθείτε μεταξύ των εικόνων

gameover Ταυτότητα

Beaterator
  • 1
  • 3+
  • Music
  • Rockstar
  • Rockstar
  • CD Media
  • 2009-11-06
  • Επίσημο Site

gameover Χρήστες που το έχουν

gameover Latest news

Η Sony αποκαλύπτει το Move
Η Sony αποκαλύπτει το Move
Αυτή θα είναι η ονομασία του Motion Controller της εταιρίας (153 σχόλια)
Το Clash of Heroes έρχεται στα XBLA/ PSN
Το Clash of Heroes έρχεται στα XBLA/ PSN
Η βελτιωμένη έκδοση του fantasy puzzle-RPG αναμένεται το καλοκαίρι (3 σχόλια)
Οι νέες προτάσεις της Virtual Console
Οι νέες προτάσεις της Virtual Console
Ενώ νέους τίτλους προσφέρει η Nintendo μέσω του WiiWare αλλά και του DSiWare (1 σχόλια)
Το εβδομαδιαίο update του PS Store
Η παρουσία του Mega Man 10 είναι αυτή που ξεχωρίζει (2 σχόλια)
Οι διακριθέντες της GDC
Πέντε ακόμα βραβεία κατάφερε να αποσπάσει το Uncharted 2 (17 σχόλια)
Η CryEngine 3 δείχνει τα δόντια της
Η Crytek παρουσίασε τη νέα μηχανή γραφικών, όχι όμως και το Crysis 2 (26 σχόλια)
Πρώτη παρουσίαση για το νέο Deus Ex
Το Human Revolution θα είναι τελικά το τρίτο επεισόδιο της σειράς (10 σχόλια)
Νέο υλικό για το Mass Effect 2
Ένας νέος χαρακτήρας έρχεται να προστεθεί στο πλευρό του Shepard (9 σχόλια)
Τα στοιχεία της NPD για τον Φεβρουάριο
Σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις επεφύλασσε ο προηγούμενος μήνας (36 σχόλια)
Στις 17 Ιουνίου το OnLive στις Η.Π.Α.
Και το κόστος συνδρομής του θα είναι $14.95  (17 σχόλια)
Έρχεται το Monkey Island 2: Special Edition
Ενώ ανακοινώθηκε ότι το remake του πρώτου παιχνιδιού θα διατεθεί και στο PSN (14 σχόλια)
Στις 8 Ιουνίου το Green Day: Rock Band
Το οποίο θα κυκλοφορήσει για PS3, Xbox 360 και Wii (4 σχόλια)
Το Old Republic, o ακριβότερος τίτλος της ΕΑ
Το κόστος παραγωγής θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια (11 σχόλια)
Περισσότερα News

gameover Latest reviews

NecroVision: Lost Company

Η ατμόσφαιρα δεν είναι αρκετή για την επιτυχία  (9 σχόλια)

Demon's Souls
Μάρ 10, 2010 | 85 σχόλια
Yakuza 3
Μάρ 09, 2010 | 31 σχόλια
God of War III
Μάρ 08, 2010 | 222 σχόλια

Περισσότερα Reviews