Όταν τα GOTY συνάντησαν τα DLC.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τι είναι το GOTY; Μα φυσικά η Game of the Year έκδοση ενός τίτλου, που επανακυκλοφορεί σε μειωμένη τιμή και με εξτρά καλούδια, DLC. Το πώς μια εταιρία μπορεί να ανακοινώσει το δικό της παιχνίδι ως GOTY είναι κάπως θολό. Αρκεί πάντως ένα γνωστό έντυπο ή ιστοσελίδα ώστε να πάρει την πολυπόθητη σφραγίδα. Άλλωστε, πλέον, το λεγόμενο ως "GOTY edition" μπορεί να έχει κυκλοφορήσει ως ένα τέτοιο παιχνίδι, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, ενώ άπλα να αποτελεί ένα πακέτο με όλο το εξτρά περιεχόμενο. Ίσως να μην έχει τη σφραγίδα, όμως το αποτέλεσμα θαρρώ είναι το ίδιο.

Πρόσφατα τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, μετά την αγορά κάποιων τέτοιων ειδικών εκδόσεων. Το που αποσκοπούν οι εταιρίες είναι νομίζω φανερό ακόμα και σε αυτούς που ασχολούνται ελάχιστα. Προσδοκούν την ανάσταση των νεκρών παιχνιδιών τους. Νεκρών γιατί έτσι λειτουργεί η βιομηχανία. Λίγοι μήνες αρκούν ώστε η τιμή της πλειοψηφίας των παιχνιδιών να πέσει στα τάρταρα. Τα DLC σπεύδουν σε βοήθεια για να φέρουν το κάτι παραπάνω σε ρευστό στην εταιρία. Μετά από 6-12 μήνες, όμως, το δημιούργημα που κόστισε τόσα εκατομμύρια -είτε έβγαλε τα λεφτά του είτε όχι- έχει περάσει στα αζήτητα. Τελευταία προσπάθεια για μερικές ανάσες ζωής πριν έρθει το αναπόφευκτο, είναι η επανέκδοση.

Πρόθυμοι οι καταναλωτές δίνουν απλόχερα το αντίτιμο για να αγοράσουν τη GOTY έκδοση μιας και μοιάζει κελεπούρι. Με μια πρώτη μάτια είναι. Στη μισή τιμή, συνήθως, από την αρχική του παιχνιδιού, περιλαμβάνοντας όλο το επιπλέον υλικό. Όμως το αρχικό παιχνίδι πλέον κοστίζει το 1/3 ή ακόμα και το 1/4. Θα πει κάνεις, "ναι αλλά τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι πίτες και το πακετάκι είναι όμορφο". Θα συμφωνήσω, αλλά μόνο κατά το πρώτο ήμισυ. Πράγματι δεν επιλέγουμε τίτλους βάσει της διάρκειάς τους αλλά της ποιότητάς τους. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα παιχνίδι, τόσο πιο δύσκολο είναι να κρατήσει τον παίκτη με αμείωτο το ενδιαφέρον και φυσικά να μην παρουσιάσει "κοιλίες", από τις οποίες τελευταία έχουμε γεμίσει, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο κείμενο.

Το πακετάκι, λοιπόν, είναι ανιαρό, γιατί τα DLC είναι αχρείαστα κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Ας χωρίσουμε τα DLC σε δυο κατηγορίες για να καταλήξουμε στο απλό συμπέρασμα. Πρώτα έχουμε αυτά που είναι “κλειδωμένα στο δισκάκι”. Τα έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα DLC, όπως αυτά που κυκλοφορούν μετά από μισό μήνα, και τα πιο -φαινομενικά- αθώα, που έρχονται μετά από μήνες σκληρής (!) δουλειάς. Τα πρώτα αποτελούν κομμένο υλικό από το αρχικό παιχνίδι. Όμως εκεί είναι που διαφωνώ πλέον με τους περισσότερους, γιατί αυτό το υλικό έπρεπε να απουσιάζει. Πολύ πιθανόν αυτό το εξτρά περιεχόμενο, όπως και μια ντουζίνα άλλα μισοτελειωμένα επίπεδα, να υποβιβάζουν τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού, καθώς δημιουργούν προβλήματα στο ρυθμό είτε σεναριακά είτε στην εξέλιξη του gameplay.

Δεν γνωρίζω μάλιστα τι από τα παραπάνω είναι χειρότερο. Να κόψεις υλικό που θα έπρεπε να υπάρχει, μιας και είναι έτοιμο ή να πουλάς υλικό μετά από ένα ελαφρύ ρετουσάρισμα, το οποίο όμως ήταν ξεχασμένο στον κάδο ανακύκλωσης, ψηφιακό και πραγματικό; Έπειτα περνάμε στη δεύτερη κατηγορία. Σχεδόν πάντα η ομάδα είναι μικρότερη έως και πετσοκομμένη σε σχέση με την αρχική. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα DLC μοιάζουν ξένα σε σχέση με το υπόλοιπο παιχνίδι, σαν να ξεπήδησαν από μια μικρή ομάδα, η οποία απλά παρατηρούσε τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέσα σε μια γυάλα και ποτέ δεν εργάστηκε στο αρχικό παιχνίδι. Εξαιρέσεις υπάρχουν και θα υπάρξουν, άλλα δεν είναι ικανές να χαλάσουν το μοτίβο.

Τέλος έρχεται και το θέμα του κορεσμού. Έχοντας τελειώσει ένα χορταστικό campaign, υπάρχει η ανάγκη για ένα διάλειμμα που είναι άκρως φυσιολογικό, ειδικά αν λογαριάσουμε και την τεράστια ποικιλία που υπάρχει πλέον στο χώρο, μάλλον τα DLC θα ξεχαστούν. Ο κορεσμός μάλιστα ενισχύεται αν το κυρίως παιχνίδι αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα στο παίκτη.

Full games and D L C

Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό βράδυ, όταν έφτασε το πακέτο με το SNES και σηκώθηκα ανήσυχος από το κρεβάτι μου, όπως ακριβώς και ο Link στο Α Link to the Past. Στην δικιά μου περίπτωση βεβαία ίσως και να μην έβρεχε, μπορεί και να ήταν μέρα. Έκτοτε αναζητώ παρόμοιες γλυκές αναμνήσεις από videogames, ταξίδια και φυσικά τραπέζια γεμάτα με φίλους και μπύρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • DLCs με χάρτες, ουδέποτε θα πλήρωνα.
  το ίδιο για extra χαρακτήρες, οπλα, ρούχα, skins κλπ.

  τα μόνα DLC που έχω αγοράσει είναι από ένα παιχνίδι που αγάπησα πολυ και που μου προσφέραν νέο single player υλικό, διάρκεια και ιστορία. Αλλά και εκει, μόνο αυτά που πραγματικα το άξιζαν. Γενικα πολυ πολυ σπάνια θα πληρώσω για DLC. Δυστυχως ακομα κ αυτα που μπορει να μου αρεσουν, οταν ειναι 1-2 ώρες διάρκεια, δυσκολα να παρουν τα λεφτακια μου.

  Η τακτικη που ακολουθώ τελευταία ειναι η εξής: όταν βγει η GotY έκδοση, το νοικιάζω ένα ΣΚ και παίζω όλα τα DLCs μια κ καλη. ειναι η πιο φθηνή λύση αν θες ντε κ καλα να ασχοληθείς με αυτα.

 • Sky333

  κοιτα στο στα battlefield π.χ. δεν λεει αν δεν αγορασεις τα dlc maps,,,αν και κακως γινετε ολο αυτο αλλα τι να κανουμε

 • hanirathon

  παίζω πολυ λίγα τέτοια παιχνιδια αλλα ακομα κ αυτα, δεν αγοραζω map. 15ευρω για 2-3 χάρτες, λυπάμαι αλλά δεν τα δινω. ειναι μια γραμμή που δεν θα περάσω γιατι το θεωρω εγκλημα. ειδικα οταν στο pc αυτο δεν υπαρχει κ υπαρχουν εκατονταδες mod-αρισμενες πιστες απο αλλους.

 • Νομίζω πως κάποιος που θέλει να ευχαριστηθεί πλήρως έναν τίτλο πλέον (κι απο άποψη του να μην έχει bug αλλά κι απο περιεχόμενο) είναι να στραφεί σε goty εκδόσεις.
  Για να συνεχίζεται το παραμύθι των dlc πάντως, απο ότι φαίνεται οι εταιρίες κερδίζουν απο αυτό κι απο την στιγμή που ο καταναλωτής θα το αγοράσει θα στο πουλήσει και θα στο πουλήσει κι όσο θέλει η εταιρία.

 • Μπήκα να διαβάσω το άρθρο,περιμένοντας μία ανάλυση τουλάχιστον 5 σελίδων από τον Σάββα..:p:D:D
  Τελικά το άρθρο ήταν από τον Ευάγγελο και μάλιστα με κάλυψε πλήρως..
  Είχες μιλήσει με την ubi πριν και ήξερες για την ανακοίνωσή της.;)

  Είναι πολύ λίγα τα dlc που αξίζουν και όπως και να χει είναι εκνευρηστικό να αγοράζεις dayone,τιμώντας την εταιρία,και αυτή να σου λέει ,τσίμπα και ένα..season pass.:p.
  Το γεγονός δε,να τα σκας για συλλεκτική,και να μην επεριέχονται μέσα είναι ακόμα πιο αισχρό..
  Ακόμα και όταν βγαίνει η goty,μπορείς να περιμένεις να πέσει η τιμούλα πάντως.

 • ILIASKAR

  Αν θες σεντόνι, είχα γράψει πριν κάτι μήνες εγώ ένα σχετικό. Αν σε "τρώει" το "κάθισμά" σου, πες μου να το ποστάρω κάπου (λογικά στο forum, γιατί εδώ δεν νομίζω ότι χωράει) για να το συζητήσουμε εκτενώς.

  Επί του θέματος, εμένα μου αρέσουν πολύ και τιμώ τις GOTY. Αγοράζω σπάνια day 1 (ούτε που θυμάμαι την τελευταία φορά), οπότε η GOTY σε έκπτωση είναι συχνά ο κανόνας για εμένα. Στη τελική, χαλιέμαι μεν να δώσω 50-60€ για να πάρω κάτι την πρώτη μέρα, αλλά δεν χαλιέμαι να δώσω 15€ αντί για 12€ για να πάρω μία GOTY, κι ας κινδυνεύουν να πάνε άκλαφτα τα έξτρα τρία ευρώ (π.χ. Batman Arkham City) γιατί το DLC είναι υλικό για κλωτσιές.

 • lovesfool

  Γενικά διαβάζω τα πάντα ,ακόμα και νέα ή review παιχνιδιών που δεν με ενδιαφέρουν.Οπότε ότι έχεις γράψει ,θα το έχω διαβάσει.
  Βέβαια δεν θα με χάλαγε να το ξαναδιάβαζα,οπότε αν θες ποσταρέ το και εδω.
  Τροφή για σκέψη θα δώσεις και όσοι το έχασαν τότε θα έχουν την ευκαιρία να το διαβάσουν τώρα.

 • ILIASKAR

  Επειδή το είχα γράψει σε "ανταγωνιστικό" (το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί η αγορά είναι μικρή και ξέρω ότι υπάρχει φιλική άμυλα μεταξύ GO και του συγκεκριμένου Μέσου) site, το πόσταρα στο forum.

  Είναι σεντόνι, οπότε ελπίζω να έχεις όρεξη για διάβασμα.

  http://www.gameover.gr/forum?view=topic&catid=8&id=57784#756182

 • Προσωπικά, η πρώτη και τελευταία GOTY που απέκτησα ήταν του New Vegas (Ultimate Edition) στα 20Ε και περιλάμβανε 4 από τα καλύτερα DLCs που έχουν ποτέ φτιαχτεί για παιχνίδι στην ιστορία της βιομηχανίας (Dead Money, Honest Hearts, Old World Blues, Lonesome Road). Δεδομένου του ότι την απέκτησα 2 χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία του εν λόγω τίτλου χωρίς να τον είχα αποκτήσει προηγουμένως και έχοντας μόνο εμπειρία από τους πρώτους δύο τίτλους του Fallout, ομολογώ να πω πως δεν έμεινα δυσαρεστημένος.

  Φυσικά βεβαίως, αν κινηθούμε στα πλαίσια των εκδοτικών "κολοσσών" όπως είναι η Ubisoft και η EA, τα πράγματα θολώνουν. Θα 'θελα να 'ξερα όμως ποιά είναι αυτά τα δήθεν δημοσιογραφικά site που ανακυρίττουν δικά τους GOTY και επιτρέπουν στην εταιρία να κυκλοφορήσει αντίστοιχη έκδοση. Ακόμη καλύτερη θα ήταν η ερώτηση: πότε ένα παιχνίδι θεωρείται Game Of The Year; Διότι τα βραβεία που μοιράζονται δεν είναι λίγα. Από τα εκατοντάδες βραβεία των εκθέσεων E3, GamesCom και PAX μέχρι τα βραβεία της βρετανικής ακαδημίας (BAFTA), υπάρχει κάποιο μέσα σε αυτά που να θεωρείται ως το "κύριο" βραβείο που καθιερώνει κάποιο παιχνίδι ως GOTY;

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Mafidog
 • Αν αποφασίσουν κάποια στιγμή οι εταιρείες να δούνε τα games ως προϊόντα πνευματικής δημιουργίας και όχι τεχνολογίας, ίσως να λύσουμε όλοι τα προβλήματά μας επί του θέματος. Τα videogames, δεν είναι τηλεοράσεις και air condition! Είναι λάθος να θεωρούμε ότι πάλιωσε μετά από λίγους μήνες και να ψάχνουμε το "επόμενο/πιο εξελιγμένο μοντέλο". Είναι μεν "δεμένη" η μοίρα τους με την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι δευτερεύον. Αυτή την στιγμή, οι εταιρίες επενδύουν όλο τους το βάρος στο hype και τους early adopters για να πουλήσουν όσο μπορούν στις πρώτες μέρες κυκλοφορίες ενός τίτλου, και μετά από λίγο, όλοι το αντιμετωπίζουν (και οι gamers) λες και είναι σαβούρα. Αν δίναμε όλοι περισσότερη σημασία στο τι είναι καλό, κι όχι, στο τι είναι νέο, και εμείς θα παραλαμβάναμε καλύτερα παιχνίδια, και οι εταιρίες θα πουλούσαν -τα καλά τους παιχνίδια-, διαχρονικά.
  Ας κάνουμε αυτό για αρχή, και ίσως τότε να μην χρειάζονται αυτοί τα DLC για να μαζεύουν κι άλλα λεφτά μετά από καιρό, και 'μεις να έχουμε πάντα κάτι καλό να παίξουμε.
  Να προσθέσω και κάτι ακόμα στο θέμα τον GOTY εκδόσεων που είναι και το χειρότερο: Πολλοί gamers περιμένουν αυτές τις εκδόσεις για να έχουν ξε-bug-αριστεί τα παιχνίδια. Πόσο τραγικό είναι το ότι θεωρούμε δεδομένο πως το παιχνίδι που αγοράσαμε θα έχει προβλήματα;

 • This_is_a_Drill

  Έτσι την πάτησα με το fallout 3 goty..
  Και τώρα περιμένω στην γωνία το 4.

 • Όταν πλέον, οι εκδότριες εταιρείες ενημερώνουν για την κυκλοφορία επιπρόσθετου υλικού, για ένα παιχνίδι, πριν ακόμα αυτό γίνει διαθέσιμο, η υπομονή για αγορά, εν τέλει, της "ολοκληρωμένης" έκδοσης του εκάστοτε τίτλου, φαντάζει μάλλον μονόδρομος...

 • Michalis3

  Έτσι όπως τα λες.
  Pre alfa gameplay,να hype αρουν τον καταναλωτή,και καπάκια σποτάκι για τα επερχόμενα dlc.
  Έναν χρόνο πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού στα ράφια.;)

 • Κι εγώ προτιμώ να περιμένω τις GOTY εκδόσεις. Γενικώς, με ενοχλεί πολύ το όλο θέμα των DLC. Και δύο ωραία παραδείγματα:
  Bethesda: Το παιχνίδι μας κόστιζε day-1 50€, 9 μήνες μετά έχουμε βγάλει ένα πακέτο 3-4 DLCs που μόνα τους κοστίζουν 45€, παράλληλα όμως μπορείτε να αγοράσετε την goty έκδοση που τα έχει όλα μέσα με 30€... because frak you!
  EA: Δε θα δείτε ποτέ GOTY έκδοση γιατί πουλώντας ένα ένα τα DLCs βγάζουμε περισσότερα λεφτά!

 • imortalicus

  Τι γινεται ομως οταν το απλο παιχνιδι κοστιζει 7-8 Ε και η GOTY 15; Μεχρι και πριν λιγο καιρο θα εδεινα το κατι παραπανω για να παιξω τα DLC. Πλεον δεν το κανω γιατι τα DLC σχεδον παντα ειναι κατωτερα του αρχικου τιτλου. Αρα γιατι να παιζω κατι ποιοτικα υποδεεστερο και να μην αγορασω ενα καινουριο τιτλο;

 • katamaran

  Ναι, συμβαίνει και αυτό. Σε τέτοια περίπτωση, ή πας για την απλή έκδοση, ή περιμένεις να πέσει η GOTY στην τιμή της απλής. :)

 • προσωπικα πανελαχιστα dlc εχω αγορασει αλλα επισης σπανιως εχω παρει καποια ουσιαστικη ευχαριστηση απο DLC. Στην αρχη αυτων των πρακτικων επαιζαν ρολο, πλεον ειτε περιμενω υπομονετικα να πεσει η τιμη του τιτλου ή τον αγοραζω day 1. Οι GOTY εκδοσεις δεν παιζουν ρολο στις αγορες μου.

 • Ωραιοτατο το κειμενο μαστρο-Καταμαραν. Αποτυπωνει αναγλυφα και τις δικες μου αντιληψεις κ πεποιθησεις επι του θεματος. Χωρις κοπο τα μοναδικα dlc τα οποια αξιζαν εν τελει την ενασχοληση μου, ηταν το left behind, το signal κ το writer. Τυχαιο; Δεν νομιζω

 • Τι goty ρε παιδιά;;; Εδώ δεν προλαβαίνουμε να παίξουμε τα κανονικά :D:D Είμαι και εγώ εντελώς αντίθετος με τη μόδα -αν και πλέον νόρμα- των dlc καθώς τα μόνα που έχω πάρει είναι αυτά του Mario Kart 8 που ήταν σχεδόν μισό επιπλέον παιχνίδι, και τον Mewtwo στο Smash. Εάν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί καθόλου όμως με ένα παιχνίδι και έρθει η ώρα που θα βρίσκεται στο ράφι κρατώντας στο ένα χέρι την απλή έκδοση και στο άλλο την goty, ε τότε πιστεύω πως η δεύτερη αξίζει περισσότερο. Ίσως και εκτός του επιπλέον περιεχομένου να γίνονται και διορθώσεις σε bugs ;)

 • Κι εγώ από κείνους είμαι που θέλουν τα παιχνίδια τους ΄΄σ ένα νοικοκυρεμένα΄΄.Σπάνια,πολύ σπάνια θα πάρω dlc(Alan wake/Mass effect κανείς?).Προβλέπω όμως γρήγορα να αλλάζει η κατάσταση και να πλασσάρονται τα free dlc ως συνεχή υποστήριξη αλα CDP.

  υ.γ Αυτη όμως η τιμημένη τριλογία του Mass effect που απουσιάζουν εδώ μου κάθεται.

 • Jarhead

  Ένα παιχνίδι έπρεπε να βγάλει η βιομηχανία σε Remastered Game of the Century Edition και κοιμούνται. Βάλτο σε ένα bluray να πάει στο διάολο...

 • gfreeman

  Kι εγώ αυτό περιμένω ρε συ Σάββα για ένα πέρασμα μετα όλων των τιμών στην ολοκληρωμένη τριλογία με τα expansions προτού βγεί το Andromeda.
  Αλλα που, σιγά μη δεήσει η ΕΑ να τα βγάλει έτσι.........:(

 • To αδικησα το Mass Effect. Nαι μια μια τετοια τριλογια θα ηταν ολα τα λεφτα..

 • Goty και μόνο Goty. ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με παιχνίδι που έχει πολλά μικροπράγματα και στο τέλος σου βγαίνει καμιά 200αρα. Το Civ5 με όλα τα εξτρά μου βγήκε 14 ευρό σε steam sale. Μερικές φόρες ο εκάστοτε developer στο DLC βάζει μαζί και βελτιώσεις που θα έπρεπε να είναι δωρεάν(συμπεριφορά της AI κτλ). Τότε να δεις πως περιμένω την goty

Τελευταία Σχόλια

Tο αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη σχεδόν με το που κυκλοφόρησε. Φέτος τα indies θα τα τιμήσω περισσότερ...
Ghost of a Tale σε K2
Ύστερα απο τις λεπτομερέστατες εξηγήσεις του Σταύρου στο χθεσινό webcast διάβασα επιτέλους και το re...
και εμενα μου φανηκε περιεργο. αλλα μετα σκεφτηκα πως τα καλα arcade racers ειναι πολυ σπανια αυτο τ...
Ευχαριστουμε πολυ!! PS4
Ευχαριστούμε πολύ παιδιά! PS4
Αντε παμε για την παιχνιδαρα!!
Για τον διαγωνισμο.Καλη επιτυχια
Ανατριχιασα! Εξαιρετικο το witcher 3 .....170 ωρες περιπου μαγειας για εμενα!