Μέχρι τα mid 90s περίπου...

Κρύο, καιρός για... πολλά. Το κρύο, σε συνδυασμό με τις γιορτές, έχουν πολλαπλή επίδραση στον ψυχισμό ενός ανθρώπου. Φέρνει μια καλώς εννοούμενη εσωστρέφεια. Μια περισυλλογή, μια τάση για νοσταλγία, μια διάθεση για αναζήτηση αναμνήσεων στο σκονισμένο χρονοντούλαπο συνειδητού κι υποσυνείδητου συνάμα. Όταν, δε, το φερόμενο νοσταλγο-χτυπημένο υποκείμενο είναι παράλληλα και gamer, τότε αναβλύζουν πολλά και διάφορα παιχνίδια που το συνόδευσαν σε παρόμοιες στιγμές στο παρελθόν.

Αν συμψηφίσει κανείς και το δεδομένο της ηλικίας του gamer, τότε στην επιφάνεια μπορούν να βγουν παιχνίδια από καιρό λησμονημένα, τόσο από άποψης θεματολογίας, όσο και από πλευράς gameplay. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή όπου το gaming έχει μπει σε καλούπια στενά και δύσκολο να σπάσουν, τα παραπάνω παιχνίδια μοιάζουν εξωτικά. Τέτοια κατηγορία είναι το δίχως άλλο τα πάλαι ποτέ κραταιά coin-ops (coin operated) ή αλλιώς ηλεκτρονικά, ουφάδικα, μαμούνια και ποιος ξέρει τι άλλο.

coin op

Αναπόληση και νοσταλγία. Κρύο και γιορτές. Τα υλικά αναμείχθηκαν κι η χύτρα δουλεύει πάντα, όσο υπάρχει gaming φωτιά να τη συντηρεί, βγάζοντας αποτέλεσμα. Με συγκλονιστική ακρίβεια, έβγαλε τα 13 top παιχνίδια από καταβολής είδους, μέχρι και τα mid 90s περίπου, όπου το σκηνικό άλλαξε άρδην. 13 αντί για 20, 100, 400. Νιώστε ελεύθεροι να διαφωνήσετε και να προσθέσετε τα δικά σας, γιατί πέραν του gameplay που τα συνόδευαν, τα εν λόγω παιχνίδια περιγράφονταν έντονα κι από το συναισθηματικό υπόβαθρο στο οποίο βρισκόταν ο παίκτης όταν τα έπαιζε. Ήταν το πρώτο σας; Φάγατε τα περισσότερα κέρματα εκεί; Ήταν αυτό που παίζατε με τον μεγαλύτερο αδερφό σας; Το πρώτο που τερματίσατε μέσα σε ζητωκραυγές των θαμώνων; Η λίστα μπορεί να οριστεί με πολλές παραμέτρους, σε αντίθεση με τα περισσότερα τωρινά. Πάμε λοιπόν:

Shinobi

Οι νίντζα ήταν ανέκαθεν αγαπητοί. Θέλετε επειδή τότε βρισκόταν σε άνθηση τα video clubs με δεκάδες ταινίες θέματος να απαρτίζουν τα ράφια τους; Θέλετε επειδή πάντα μας άρεσαν οι μάσκες όταν ήμαστε μικροί; Θέλετε επειδή ο Kabamaru μεσουρανούσε στις επιλογές των παιδικών ταινιών τότε; Οι νίντζα τα έσπαγαν! Πόσο, δε, μάλλον ένας νίντζα με άπειρα αστεράκια (shuriken τι είναι;), φοβερό animation και δύσκολα bosses που απαιτούσαν skill ή ανακάλυψη του “κόλπου” με το οποίο “έβγαιναν”. Επιτομή, το πόσο εύκολα πέφτανε οι αντίπαλοι με ένα απλό αστεράκι.


Metal Slug

Όταν βγήκε αυτό το παιχνίδι, πολλοί, πάρα πολλοί, παράτησαν ό,τι άλλο έπαιζαν ή στο οποίο αρίστευαν, για να το πιάσουν. Φοβερά γραφικά, απαράμιλλη αίσθηση shooting, δυνατότατο co-op και πληθώρα εχθρών με ποικιλία και ποιότητα SNK. Εκπλήξεις επί της οθόνης, κρυμμένα καλούδια και - φυσικά - αδέκαστη, απάνθρωπη, κερματοφάγος δυσκολία. Ακόμα παίζουμε.


Street Fighter 2

Τι, ποιος, που, πότε και γιατί χρειάζεται συστάσεις κι επεξηγήσεις για το λόγο που αυτό το παιχνίδι βρίσκεται σε τούτη εδώ τη λίστα! Το τι γινόταν πάνω από την καμπίνα δεν περιγράφεται. Κάθε στραβό χτύπημα των κουμπιών ή περίεργη κίνηση του μοχλού μπορούσε να βγάλει και μια κίνηση που δεν είχε ξαναφανεί. Για παράδειγμα, όλοι είχαν δει το Yoga Fire του Dalshim, αλλά όταν κάποιος κατά τύχη εκτέλεσε το Yoga Flame, τότε έπεσαν τα σαγόνια στο πάτωμα. Έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο; Όχι. Η δίψα για κάθε μια, οποιαδήποτε, κίνηση επί της οθόνης που μπορούσε να δει κανείς, έσβηνε με πανέμορφο τρόπο με αυτό εδώ το παιχνίδι. Επίσης εδραίωσε το “ένας εναντίον ενός”, κάτι που ελάχιστα συναντήθηκε μέχρι τότε και με χαρακτήρες, μάλιστα, που ξεχείλιζαν από προσωπικότητα.


Double Dragon

Μας πείραξαν την κοπέλα! Την απήγαγαν! Αυτό είναι ασυγχώρητο! Γεμάτοι με προ-εφηβικό bravado και σε σύμπνοια με τις ταινίες της εποχής, πήραμε τους αγκώνες μας και βαλθήκαμε να φθάσουμε στην άλλη άκρη της πόλης, δέρνοντας όποιον βρισκόταν στο ενδιάμεσο. Ο ορισμός του Beat’ em Up, με υπέροχες στιγμές, φανταστικούς αντιπάλους κι απόλυτη αίσθηση ανταμοιβής προς τον παίκτη. Τέτοιο ήταν το impact, που άφησε στον ψυχισμό των παικτών του τότε, ώστε σήμερα, ετών 42, ένας φίλος μου να μπορεί να αναπαράγει με απόλυτη ακρίβεια την κραυγή του γίγαντα αντιπάλου όταν πετούσε τον παίκτη στον αέρα.


Raiden

Κάποτε υπήρξαν Shoot’ em Ups. Πολλά από αυτά. Galaga, Space Invaders, Moon Cresta και πολλά άλλα, κοιτάζουν από τον πάγκο, με τις λέξεις “Επ! Τι...” να σχηματίζονται στο στόμα τους, καθώς το χέρι τους περιστρέφεται ζητώντας τον λόγο. Καθίστε κάτω κύριοι... Εσείς δείξατε το δρόμο, το Raiden έδειξε μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτός ο δρόμος. Το gameplay του τότε αποτέλεσε τον κορμό κάθε ενός άλλου επιτυχημένου Shoot’ em Up - μηδενός εξαιρουμένου. Βάζοντας και τα απαράμιλλα εφέ στην εξίσωση, παρέα με την παροιμιώδη δυσκολία, δε χρειαζόμαστε τίποτε άλλο.


Golden Axe

Fantasy κανένας; Μιλάμε για 80s και early 90s. Ξέρετε τι γινόταν τότε... Λίγο Conan, λίγο D’n’D, λίγο τα βιβλία που κρύβαμε από τη γιαγιά, κάπου έπρεπε να οπτικοποιήσουμε αυτήν τη συσσωρευμένη δύναμη φαντασίας. Ιδού το μέσο! Διαθέσιμες επιλογές ένας Βάρβαρος, μια Αμαζόνα κι ένας Νάνος (απίθανος)! Αντίπαλοι; Η τρέλα η ίδια: σκελετοί, δαίμονες, τέρατα μικρά και μεγάλα, δράκοι, άλλοι βάρβαροι... Fantasy οργασμός υπό τον έλεγχό σας. Ξεκίνησε στα 80s κι έζησε για περισσότερο ίσως από μια δεκαετία καθώς δεν ξεπεράστηκε ούτε από τα ίδια του τα sequels.


Street Hoop

Ήθελα πάρα πολύ να βάλω το Arch Rivals. Αλήθεια! Τέτοια αλητεία και χαβαλές δύσκολα συναντούσε κανείς αλλού. Όμως λίγο το ότι το Street Hoop είχε απίστευτα γραφικά, λίγο το ότι σηματοδοτούσε τον ερχομό μιας νέας εποχής στα Coin Ops, πολύ το ότι είχε μια απίστευτη αίσθηση ικανοποίησης όταν έμπαινε καλάθι (με οποιονδήποτε τρόπο) και ακόμη λίγο το ότι διέθετε μια απίστευτη γκάμα κινήσεων, με πολύ ευφάνταστο τρόπο εκτέλεσης, του έδωσαν θέση στη λίστα.


Arkanoid

Για πάμε λίγα χρόνια πίσω... Όταν ένα περίεργο χειριστήριο ελέγχει μια απλή μπάρα κι αυτή αντανακλά μια μπίλια με σκοπό να πετύχει άλλες μπάρες, τότε το gameplay εκτοξεύεται στα ύψη. Γιατί; Έλα ντε... Κάποιοι θα πουν ότι είχε μια απλή, ανείπωτη μαγεία. Εδώ θα σας πούμε ότι έφερνε στην επιφάνεια - κι αξιολογούσε - ένα πρωτόγονο (όχι πρωτόγνωρο) ανθρώπινο skill: τη δυνατότητα να υπολογίζει ένας νους γωνίες και ταχύτητες για να πετύχει κάτι που βρισκόταν μακριά, κινούνταν ή/ και ήταν κρυμμένο, με τo μέγεθος του skill να φέρνει ανάλογα αποτελέσματα. Έτσι δεν είναι;


Tetris

Ίσως το καλύτερο gameplay που έχει υπάρξει ποτέ. Τουβλάκια πέφτουν και το μυαλό παλεύει για να τα ταιριάξει με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο. Η απλούστερη των ιδεών, για κάποιον λόγο, έφερνε ατέλειωτο replayability. Παίζαμε ξανά και ξανά για να ταιριάξουμε τουβλάκια. Γιατί; Εδώ δεν υπάρχουν πρωτόγονα ένστικτα. Υπάρχει κάτι απλό, πρωτόλειο κι απόλυτα ικανοποιητικό. Enough said.


R-Type

Ό,τι κατάφερε το Raiden στα vertical scrollers, το έκανε το R-Type στα side scrollers. Έξοχη απόδοση εξωγήινου κόσμου, απίστευτη φαντασία που αγγίζει επίπεδα τρόμου και δυσκολία που τον αγκαλιάζει. Ο παίκτης που ολοκλήρωσε το R-Type, νιώθει κάπως περισσότερο εξωγήινος από τους συνανθρώπους του. Είναι λίγο πιο πρόθυμος να αποδεχθεί την υψηλή δυσκολία σε ένα παιχνίδι και πάντα θα κοιτάζει προς τα πίσω, προς αυτό το παιχνίδι, με το νοητικό του μάτι ελαφρώς χαμηλωμένο σε περισυλλογή.


After Burner

Υπάρχουν παιδιά που δε θέλανε να γίνουν πιλότοι. Δεκτό. Όλα τα υπόλοιπα τραβούσαν μπατζάκια, κλαίγανε, δαγκώνανε ή απλά αφήνανε τα σάλια τους στο πάτωμα, έξω από την Ultra High Tech καμπίνα του After Burner. Ολόκληρο “κουβούκλιο”, με πραγματικό motion κι ανείπωτη δράση. Στροφές, περιστροφές, πύραυλοι και κανόνια εξαπολύονταν προς μυριάδες εχθρών καθώς η καμπίνα ακολουθούσε με την κίνησή της τη δράση επί της οθόνης. Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα μέσα από ένα game, τότε αυτό εισέρχεται αυτόματα στο πάνθεον.


Speed Rumbler

Όταν, 60.000 χρόνια μετά από αυτό το παιχνίδι, κάποιος άλλος είχε την ιδέα να βάλει σε game ένα αυτοκινητάκι που κινούταν κανονικά στην οθόνη, με τον οδηγό να βγαίνει και να αναλαμβάνει δράση όποτε ήθελε, ανακαλύψαμε την επανάσταση στο gaming και της δώσαμε το όνομα GTA. Το Speed Rumbler ήταν αυτό που πρώτο άγγιξε αυτό το gameplay, δίνοντας δράση (shooting κι όχι μόνο) σε top down προβολή ενός αυτοκινήτου, καθώς και του οδηγού του, που έβγαινε όποτε ήθελε και πυροβολούσε κι αυτός, αλλάζοντας το ρυθμό του παιχνιδιού. Πού να το ξέραμε τότε τι παίζαμε...


Tehkan World Cup

Τα λόγια είναι περιττά. Είναι ΤΟ ποδοσφαιράκι. Δεν υπήρχε αίθουσα ηλεκτρονικών που να μην διέθετε αυτό το παιχνίδι. Δεν υπάρχει παίκτης που να μπήκε - έστω και μία φορά - σε μια τέτοια αίθουσα και να μην το γνώρισε. Ξεχώριζε από τα άλλα λόγω σχήματος - κυρίως - αλλά κι από τα μαζεμένα τσιγάρα στα τασάκια δίπλα του, καθώς το ρολόι του παιχνιδιού έγραφε 45 λεπτά κι οι παίκτες είχαν φτάσει σκορ 35-22. Σέντρα, κόρνερ, διαγώνιο και ψιλοκρεμαστό. Όλοι ξέρετε τι εννοώ ;)


Οι παραπονεμένοι

Δεν πρόκειται για παρωδία ταινίας με τον Αλ Πατσίνο, αλλά για τα παιχνίδια που δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα για διάφορους λόγους. Αξίζουν τουλάχιστον να μπουν σαν αναπληρωματικοί:

 • Βubble Bobble: Ατέλειωτο fun με δύο δεινοσαυράκια και μερικά δισεκατομμύρια φούσκες. Απλά δεν τα πήγαινα ποτέ καλά με τον “Χάρη”.
 • Cabal: “Εγώ θα είμαι ο Ράμπο, εσύ θα με βοηθάς”.... Κι ατέλειωτη καταστροφή έρχεται επί της οθόνης σε ένα shooter ευρηματικής υλοποίησης.
 • Final Fight: Δυστυχώς σε πρόλαβε το Double Dragon. Δυστυχώς... Cody συγχώρεσέ με...
 • Pang: Ακόμα περισσότερες φούσκες, με πρόκληση που στέρησε σε κάποιους τα λεφτά των διακοπών, σε κάποιους άλλους τα αντίστοιχα των σπουδών.
 • Snow Bros: Το Bubble Bobble με χιόνια και χωρίς “Xάρη”. Υπόλοιπες συστάσεις περιττές.
 • Chase HQ: H πρώτη σας ευκαιρία να οδηγήσετε Ferrari, μαζί με μια κοπέλα, σε ολόκληρη την Αμερική και το ελεύθερο να την τρακάρετε όσο θέλετε. Ίσως και η μόνη.
 • Xain’d Sleena: Εξωγήινο όνομα για ένα παιχνίδι όπου διαλέγετε πλανήτη, πηγαίνετε εκεί, μάχεστε και χάνετε. Αδυσώπητα όμορφο. Άρεσε και στην αδερφή μου.
 • Pac Man: Θεωρείται πατέρας ή κάτι τέτοιο, του gaming. Δεν το συμπάθησα ποτέ, αλλά δε μπορεί να λείπει από τέτοιες λίστες.

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Πόσα θα πληρώνατε για...
...ένα lore book του Dark Souls;
Lore Galore - Deus Ex (pt. 2)
Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στη μυθολογία πίσω από τη σειρά Deus Ex.
Lore Galore - Deus Ex (pt.1)
Τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του Human Revolution.
Αφιέρωμα - Amiga (pt.3)
Η χρυσή εποχή και το τέλος της Amiga.
Αφιέρωμα - Amiga (pt.2)
Τα 24 πιο διάσημα Amiga games.
Αφιέρωμα - Amiga (pt.1)
Φτιαγμένο από πραγματικές αναμνήσεις...
Assassin's Creed - Ανασκόπηση (pt.2)
Δεύτερο και τελευταίο τμήμα στο αφιέρωμα για το lore της σειράς.
Loot boxes & Microtransactions
Γιατί δε μας φτάνει να πληρώνουμε αυτά που πληρώναμε...
Assassin's Creed - Ανασκόπηση (pt.1)
Μια αναδρομή σε παιχνίδια και lore της σειράς.
Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Έχεις βαλθεί να μας τρελάνεις και να μας ρίξεις στη νοσταλγική μελαγχολία Απόστολε???!:):)

 • Stormbringer

  Μέρες που ειναι...

 • Ωραίο άρθρο! Το Shinobi το λέγατε κι εσείς "Σαϊνόμπι;" lol Θα συμπληρώσω και τα Wonder Boy in Monster Land, Knights of the Round και το Bubble Bobble 2. Μαγικές εποχές...

 • mchasap

  Το Wonder Boy ήταν ένα από τα παιχνίδια που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα να παίζω αλλά τρελαινόμουν να βλέπω κάτι masters να το φτάνουν στο τέλος με ένα εικοσάρικο! θυμάστε κάτι τρελά κόλπα που ήθελε για τις 66άρες? Που έσπαγε ο μοχλός προκειμένου να εμφανιστούν τα νομίσματα.... και κάτι άλλες τρελές περιπτώσεις που έπρεπε να αφήσεις έναν εχθρό να σε προσπεράσει και στην επιστροφή του έπρεπε να σε πετύχει σε συγκεκριμένο σημείο της πίστας προκειμένου να βγει το νόμισμα. Πάντα με τρέλαινε το πως μπορεί να ξέρει κάποιος αυτό το κόλπο προ ίντερνετ εποχής!

  Κορυφή το Knights of the Round! πολύ επικούρα! αλλά αγαπημένο μου από brawlers ήταν το Cadillacs & Dinosaurs. Μοναδικό setting και αίσθηση του ξύλου. Επίσης τιμητική θέση έχει και το Punisher με τον πανικό που γινόταν από όπλα! δεν νομίζω να υπήρχε άλλο brawler με τόσο μεγάλη ποικιλία σε αντικείμενα...

 • mchasap

  Σαϊνομπι, πώς αλλιως; :)

 • υπήρχε και άλλο ένα σαν το bubble και snow bros, το tumblepop με τις ηλεκτρικές σκούπες! χαχαχ εντάξει και τα wonderboy πολύ αγαπημένα και τελειωμό δεν έχει η λίστα...

 • Πρώτο στη λίστα το ίσως πιο αγαπημένο μου coin-op game, Shinobi! Σχεδόν με όλα όσα αναφέρονται είχα περάσει δεκάδες αξέχαστες ώρες. Επίσης στα αγαπημένα arcade της εποχής είναι και τα Green Beret (Rush 'n Attack), Sunset Riders και Cadillacs and Dinosaurs.

 • Λοιπόν το βρήκα,

  http://4.bp.blogspot.com/-OZp88sFyZAI/UPBgKXkImdI/AAAAAAAAK0M/J7y5iGM3yPU/s1600/sp06.png

  Pocket Gal, αυτό πρέπει να ήταν, που έβαζα μια φιλή που το είχε μάθει απ'έξω να κερδίζει για να μπορέσω να δω τις χαριτωμένες anime Γιαπωνεζούλες αντιπάλους μου να γδύνονται. Δεν είμαι υπερήφανος γι' αυτό αλλά πάνε και 27-28 χρόνια από τότε (πω, πω), τώρα έχω πια ωριμάσει (;;; ).

  Η ίδια φίλη με είχε κουβαλήσει και μέχρι τον τερματισμό του Moonwalker (ΆΑαου!) σε co-op. Πολύ χαμηλά skillz γενικά, γι'αυτό και το έριξα λίγα χρόνια μετά στα adventures!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Men of Low Moral Fiber
 • Men of Low Moral Fiber

  παιχνιδαρα ειναι βασικα το Pocket Gals, παρα πολυ εθιστικο.

 • Μεγάλη νοσταλγία το άρθρο... Όταν είχα πρωτοδεί το Golden Axe είχε πέσει το σαγόνι στο πάτωμα. Μη πω δε τι έγινε όταν η πολεμίστρια μάζεψε όλα τα φίλτρα και βγήκε ο δράκος στην οθόνη!! δεν νομίζω να είχα δει πιο εντυπωσιακό πράγμα...

  Αποστόλη πιο πάνω από το Cabal θα έβαζα το Blood Bros. Μεγαλύτερη φαντασία στις πίστες και νομίζω ότι είχε πολύ μεγαλύτερη αλληλεπίδραση. Δεν χόρταινα να το παίζω στο διπλό!

  Το Metal Slug πάντως μακράν από τα αγαπημένα μου... Είχα παθιαστεί τόσο πολύ με αυτό που τελικά είχα μάθει να το τερματίζω με ένα μόλις εικοσάρικο. Ο μεγαλύτερος άθλος μου στα arcades :p


  Το World Rally με την καμπίνα (ένα top-down WRC παιχνίδι) το είχε πετύχει κανείς? κορυφαία αίσθηση οδήγησης και ηχητικά εφέ!!!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από MarkodisRM
 • MarkodisRM

  Το World Rally το είχα λιώσει τότε. Τόσο αλλόκοτο σαν ιδέα (top-down racing) κι όμως ήταν πολύ διασκεδαστικό. Με την Carlos Sainz Celica και τα κρυμμένα shortcuts σε κάθε πίστα. :)

 • MarkodisRM

  και υπήρχε και το mille miglia με τις αντίκες στο ίδιο στυλ με το πολύ εθιστικό, World Rally!!

 • MarkodisRM

  Τα World Rally 1 και 2 ειχαν φαει τρελο λιωσιμο! Το πρωτο το λιωνω ακομα και σημερα στο Ouya! ;)

 • Αγαπημένο μου platform στα arcades ήταν στο Three Wonders, το πρώτο όχι το shoot 'em up(2). Φοβερά γραφικά και πολύ φαντασία με υπέροχο σχεδιασμό στα πάντα όλα όπλα, εχθροί, bosses. Έπαιρνες και κάτι familiars φαντάσματα που μεγάλωναν.
  Από τα beat 'em up πάντα προτιμούσα το Punisher. Το έπαιζα συνήθως στις καλοκαιρινές διακοπές. Μια φορά, το τελευταίο απόγευμα προτού φύγουμε είχα πάει φορτωμένος με 20ρικα. Ήταν η Μέρα. Θα τις έτρωγε ο Χοντρός.

 • Ωραιο αφιερωμα Αποστολε, πολλα μπραβο! Αλλα που ειναι το απιστευτο Ghosts n Goblins????!!!! :o :)

  Βαλε το τουλαχιστον στους παραπονεμενους! ;)


  Υ.Γ1. Βαλε και το G n' G και κανε τα 14 γιατι το 13 ειναι γρουσουζικος αριθμος. ;) :p
  Υ.Γ.2 Αποστολε εκει που γραφεις για το Chase HQ αλλαξε το σε Outrun!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Amiga500
 • Amiga500

  Εχεις δικιο, για το Outrun μιλάω και το κατεψυγμένο μυαλο μου έγραψε Chase HQ!

 • μιλαμε εχω ριξει πολλα λεφτα στα περισσοτερα που αναφερεις. προσωπικη πωρωση το ΤΟΚΙ (https://www.youtube.com/watch?v=v3EmMYdPSe8). οταν ημασταν σε φορμα με ενα 50αρικο το τελειωνα εγω και με το credit που εμενε ο αδελφος μου.

 • saint22

  Τι παιχνιδαρα το Τοκi.....!!! Το επαιζα παντου, στον Atari ST μου στην Amiga, στα Arcades!!
  Ηταν και παλουκαρα σε δυσκολια. ;)

 • saint22

  Toki κι εγώ στην Amiga το ελιωνα. Όπου μπορούσαμε να κάνουμε οικονομία...

 • Μπράβο πολύ ωραίο άρθρο. Η νοσταλγία για το arcade με έχει πιάσει μερικά χρονάκια τώρα, με αποτέλεσμα να είμαι συλλέκτης & retro gamer. Στην κατοχή μου έχω γύρω στα 80 arcade παιχνίδια τα οποία συνδέονται στο monitor μέσω supergun.

  Το καλύτερό μου παιχνίδι είναι το Cadillacs & Dinosaurs

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από vasilas432
 • Καλή επιλογή. Ειδικά Tehkan World Cup και Bubble Bobble αγαπημένα ακόμα.

 • Για όποιον θέλει, ακολουθεί το livestream που ειχαμε κανει παλια για retro arcades.
  50+ games
  4.5 ώρες
  ατελείωτο κάψιμο!

  https://www.twitch.tv/skywalker333/v/49066535?t=


  υγ: Περισσότερα αγαπάω στα "παραπονεμένα" αποτι στα "βασικά" :P

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Sky333
 • Βασικά στο άρθρο θα μπορούσαν να μπούν άλλα τόσα παιχνίδια...π.χ. το Phoenix (ο "Φοίνικας") , Ghost'n'Goblins (ο "Νεκροθάφτης" όπως το φωνάζαμε), 1943, OutRun,Aliens (το Shoot'em up της Konami) και άλλα πολλά..Επίσης θυμάμαι πολύ καλά τα δύο Dungeons & Dragons (Tower of Doom & Shadow Over Mystara) που ήταν scrolling beat'em up με στοιχεία RPG, πολύ δυνατά.To Rygar της Tecmo, το Operation Wolf της Taito με το φοβερό lightgun σε στυλ Uzi...Επίσης δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που είδα το πρώτο Mortal Kombat.
  Αλήθεια, είχε πετύχει κανείς την καμπίνα R360 της Sega στα ηλεκτρονικά; Όπου όταν έκανες τούμπα με το αεροπλάνο στο Afterburner γυρνούσε μαζί και όλη η καμπίνα;; Φοβερή αίσθηση, αρκεί να μην είχες φάει καλά πιο πρίν :)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Jonny-S72
 • Jonny-S72

  Η R360 δεν είναι στην φώτο;

 • Αρθραρα!!!!!!Νοσταλγια στο φουλ παιδια!

 • Ωραίο κείμενο, ξυπνάει τόσες αναμνήσεις. Προσωπικά τα αγαπημένα μου arcades ήταν τα εξής:
  Pac-man: Το πρώτο coin'op που έπαιξα ποτέ μου! Τα λόγια περιττά... Θυμάμαι ότι στο ίδιο καφενείο εκτός του pacman, είχαν και ένα tehkan world cup το οποίο όμως όσο κι αν με γοήτευε, ποτέ δεν κατάφερε να με κερδίσει μιας και μου έμοιαζε πανδύσκολο!
  Cadillacs & Dinosaurs: Εκπληκτικό side scrolling beat 'em up, το οποίο μου είχε φάει αμέτρητα πενηντάρικα. Θεματολογία από τις καλύτερες που είχα δει ποτέ μου σε arcade.
  Run & Gun: Όταν είχε βγει είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό και τα σάλια να τρέχουν... Με γοήτευε η κίνηση του στο βάθος, ήταν και η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιο ψευδο-3d εφέ, ήταν και μπάσκετ με ωραία γραφικά και εθιστικό gameplay και έδεσε το γλυκό. Θυμάμαι ότι στις κονσόλες είχε βγει το παρόμοιο Nba give 'n go για snes, το οποίο όμως έπασχε από γραφικής άποψης, ενώ λίγο πιό μετά κυκλοφόρησε στα νεόκοπα τότε ps1, saturn, 32 το εκπληκτικό slam 'n jam το οποίο ακόμα και τώρα παίζω στο 3do.
  Nba Play by play: Εκπληκτικό 3d μπασκετάκι από την Konami. Αυτό εδώ βγήκε λίγο πιο μετά, συγκεκριμένα το 1998. Ήταν ακόμα πιό εθιστικό από το run & gun. Αμέτρητα πενηντάρικα και εδώ με όλη τη παρέα. Θυμάμαι ότι ίσχυε ο κανόνας του ενός πενηντάρικου τη φορά, μιας και περιμέναμε ουρά στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό.
  Virtual Striker 1+2: Και εδώ είχα πάθει πλάκα, αρχικά με το πρώτο και εν συνεχεία με το δεύτερο το οποίο μας φαινόταν χρόνια μπροστά από γραφικής άποψης.
  Sega rally: Η καλύτερη racing εμπειρία σε ηλεκτρονικό ever!
  World Rally 1+2: Το συγκεκριμένο δεν το έβρισκα παντού, αλλά θυμάμαι ότι στο χωριό που το είχανε, το έλιωνα κάθε καλοκαίρι. Η ισομετρική οπτική απλά με ξετρέλαινε!
  Pang και Puzzle Bobble: Σίγουρα τα πιό χαλαρά μου πενηντάρικα. Δεν πάλιωναν όσο κι αν τα έπαιζες τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Μπορεί να πηγαίναμε στα ουφάδικα για άλλα παιχνίδια με πιό εντυπωσιακά γραφικά, αλλά πάντα πριν φύγουμε "σβήναμε" την κάψα μας με 2-3 σε ένα εκ των δυο παιχνιδιών.
  King of Fighters: Χαοτικά μεγάλα για την εποχή παιχνίδια. Υπερβολικοί χαρακτήρες για να επιλέξεις, σύστημα tag, εκπληκτικά γραφικά.
  G. i. joe: Ένα ψευτο3d τthird person shooter στο οποίο προχωρούσες προς την οθόνη. Και πάλι η αίσθηση του βάθους, το ότι προχωρούσες προς τα μέσα της οθόνης, ήταν λόγος αποχαύνωσης από μόνη της.
  Επίσης πολύ αγαπημένο μου ήταν ένα side scrolling shoot'em up με διαστημικό θέμα (δεν θυμάμαι το όνομα), όπου η κάθε πίστα ήταν και διαφορετικός πλανήτης, χειριζόσουν έναν άνθρωπο που χοροπηδούσε πάνω-κάτω, και στο οποίο πριν ξεκινήσεις να παίζεις διάλεγες εσύ τον πλανήτη στον οποίο θα έπαιζες. Διάλεγες δηλαδή εσύ την πίστα που θα έπαιζες. Κάτι που βέβαια δεν είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί ήταν όλες παλούκι! :p
  Και κλείνω με επίσης ένα αγαπημένο αλλά αρκετά παλιό που επίσης δεν θυμάμαι το όνομά του. Χεριζόσουν ένα vw σκαραβαίο, τον έβλεπες από πάνω και η καμπίνα είχε τιμόνι. Τα γραφικά ήταν τελείως απλοικά, μαύρο background και γραμμές και καμπύλες για δρόμο και στροφές.

 • kostasfil

  Mηπως εννοεις το Super Bug;

  http://www.playretrogames.com/5535-super-bug

 • kostasfil

  @ kabamaru.Igano
  Ενταξει, σου βγαζω το καπελο!!! Ναι, το xain'd sleena ηταν και σ ευχαριστω πολυ για τη διαφωτιση, γιατι το ψαχνα σαν τρελος καιρο τωρα!!!!
  :):):):):)

 • kostasfil

  Δεν κάνει τίποτα! Αυτά πρέπει να τα βρίσκουμε για να ξαναζούμε τις στιγμές εκείνες.

 • Υπάρχουν πάρα πολλα που θα μπορουσαν να μπουν ακόμα. Κι εγώ λατρεψα τα Wonder Boy (οντως, Νίκο, να βλεπω τους άλλους) Cadillacs και Knights of the Round. Ειδικά τα δυο τελευταία με άφησαν πολλές φορές νηστικό. Πιστευω ότι ενα αφιερωματάκι για τα κορυφαια Fighting και Beat em Ups των arcades ισως ειναι αναγκαιο.

 • Kabamaru.Igano

  Ναιιιιιιιιι! Αυτό ήταν! Μπράβο και δεν το θυμόμουν πως το έλεγαν.
  Μήπως έχεις καμία ιδέα και για το shooter που γράφω αν και δεν δίνω πολύ κατατοπιστικές λεπτομέρειες; :):):)

 • Kabamaru.Igano

  Χαχαχα! Το έχω στα "παραπονεμένα". Xain'd Sleena, ή αλλιώς, νομίζω, Solar Warrior. Δες το link στο άρθρο και πες μου αν είναι αυτό.

 • Kabamaru.Igano

  Ενταξει, σου βγαζω το καπελο!!! Δεν το προσεξα στα παραπκνεμενα, δικιο εχεις. Ναι, το xain'd sleena ηταν και σ ευχαριστω πολυ για τη διαφωτιση, γιατι το ψαχνα σαν τρελος καιρο τωρα!!!!
  :):):):):)

 • Κλάμα και ρίγος για μια αλησμόνητη εποχή... Τρελή πώρωση και το Sunset Riders! Πιτσιρικάς πάσχα-καλοκαίρι στο χωριό πήγαινα παπαδάκι στις κηδείες για να πάρω πεντοχίλιαρο... Μετά καρφί τρέξιμο στα ηλεκτρονικά, τα πόδια να χτυπάνε στο κώλο από την έξαψη! Για να μη θυμηθώ και τα καλωδιάκια για να βάζεις 99 credits στη π...στιά!!

 • Μπράβο Αποστόλη χτύπησες φλέβα νοσταλγίας.. φοβερό άρθρο, αλλά εκεί που με έστειλες σε άλλον χωροχρόνο είναι με το Xain'd Sleena από τα πολύ αγαπημένα Arcade ever.

 • Τα λόγια είναι περιττά, απλά με το παρόν άρθρο σου με έκανες ξανά 9 χρονών;) αχχχχχχχχχχχ!!

 • Τις παρακάτω πλακέτες έχω στη συλλογή μου, όλες original. Κάθε βράδυ λιώνω 2-3, εφ'όσον έχουν και μικρή διάρκεια το πολύ μια ώρα.
  Μετά το καλύτερο μου το C & D όλα τα άλλα έρχονται δέυτερα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Τα περισσότερα ανήκουν στην αγαπημένη μου κατηγορία beat em up:
  Alien Storm
  Alien Syndrome
  Alien vs Predator
  Aliens
  Asterix
  Battle Circuit
  Bubble Memories
  Bubble Symphony
  Bucky O' Hare
  Cadillacs & Dinosaurs
  Captain Commando
  Carrier Airwing
  Darius Gaiden
  Demon Front
  Denjin Makai II Guardians
  Dolphin Blue
  Dungeons & Dragons Tower of Doom
  Dungeons & Dragons Shadow over Mystara
  G-Darius ver.2
  Ghosts 'n Goblins
  Ghouls 'n Ghosts
  Gladiator Road of the Sword
  Golden Axe Revenge of Death Adder
  Hook
  In the Hunt
  King of Dragons
  Knights of the Round
  Knights of Valour Nine Dragons
  Knights of Valour Super Heroes
  Knights of Valour The seven Spirits
  Marvel Super Heroes
  Metal Slug
  Metal Slug 2
  Metal Slug 3
  Metal Slug 6
  Mizubaku Daibouken/Liquid Kids
  Money Puzzle exchanger
  Mortal Kombat 2
  Mortal Kombat 3 Ultimate
  Neo Bomberman
  Night Slashers
  Nightmare in the Dark
  Ninja Baseball Bat Man
  New Zealand Story
  Oriental Legend Super Special
  Oriental Legend 2
  Powered Gear
  Prehistoric Isle 2
  Primal Rage
  Progear No Arashi
  R-Type 2
  R-Type LEO
  Samurai Shodown 2
  Samurai Spirits 3
  Samurai Spirits 4
  Shinobi
  Shock Troopers
  Shock Troopers 2nd squad
  Street Fighter III 3rd Strike
  Street Fighter Zero 2
  Sunset Riders
  Super Street Fighter 2 X
  Tekken 5 Dark Resurrection
  The Crystal of Kings
  The Last Blade
  The Last Blade 2
  The Punisher
  The Simpsons
  Undercover Cops
  Vampire The Night Warriors
  Vampire Savior
  Virtua Fighter 4 Evolution
  Warriors of Fate
  Willow
  X-men Children of the Atom
  Zupapa!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από vasilas432
 • vasilas432

  Wow!

 • vasilas432

  Aπίστευτη συλλογή. Το να πω ότι ζηλεύω σα λυσσασμένος είναι δεδομένο.....
  Τα arcades είναι πολύ μεγάλη λατρεία και απωθημένο μου. Ειδικά το Neo Geo. Kαι τι δε θα έδινα να έβρισκα ένα σε λογική τιμή........:(:(:(

 • vasilas432

  Γιά όποιον αρέσει το coin op η συλλογή μου θα μπορύσε να είναι παράδεισος. Η καλύτερη εταιρία ήταν η Capcom. Ότι άγγιζαν οι τύποι γινόταν χρυσός, ακόμα και παιχνίδια SNES & Mega Drive απο Capcom, τα σπάνε σε gameplay και γραφικά.

 • vasilas432

  Με Neo Geo AES ξεκίνησα τη συλλογή μου η οποία μετατράπηκε σε καθαρό arcade επειδή καλό το NEO GEO αλλά το χάος βρίσκεται σε όλο το arcade. Έχω στην κατοχή μου την καλύτερη εκδοχή NEO GEO hardware που δεν είναι άλλη απο την 2 slot έκδοση. Η δική μου version είναι και consolized για ανεξάρτητο λιώσιμο παντού

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από vasilas432
 • vasilas432

  Απλά υποκλίνομαι.

 • το πιο αγαπημενο μου ήταν το aerofigther 2 που με ένα κέρμα έφτανα για δεύτερη φορά στο τελευταίο boss(αφου τερμάτιζες ξανάρχιζε από την αρχή αλλά πιο δύσκολο), επόμενο ήταν το hook: peter pan το τερμάτιζα δυο φορές συνεχόμενα :) από κει και πέρα tumblepop, sunset riders, metal slug, cabal κτλ
  Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός έμενα σε χωριό και όταν κάναμε οικογενειακή επίσκεψη σε διπλανά χωριά, πηγαίναμε στα ηλεκτρονικά να δούμε τη παιχνίδια είχαν, λες και ήταν συνεννοημένοι και κάθε χωριό είχε διαφορετικά games

 • Εγώ τα έλεγα Μεγάλα Ηλεκτρονικά πάντως. Δεν ξέρω γιατί. Πολλά από αυτά που λέτε τα έχω παίξει όταν τα καλοκαίρια πήγαινα διακοπές στο χωριό του πάτερα μου και πήγαινα στο μοναδικό μαγαζί που υπήρχε και έπαιζα. Ωραίες εποχές...

 • ωραιες εποχες , ακομη πιο ωραια παιχνιδια !!

 • Και να συμπληρώσω και εγώ (μιάς και 50ρίζω) :
  Donkey Kong (Το Γοριλάκι.... , σε ένα camping στη Νέα Μάκρη το είχαμε λιώσει)
  Moon Cresta
  Space inviders

 • To άρθρο και τα σχόλια με κάνουν να θέλω να δημοσιεύσω ένα σχόλιο πιο μεγάλο και από του Κώστα (kostasfil) :p , αλλά θα συγκρατηθώ και θα μείνω μόνο στο εξής: Για κάποιο λόγο από το μυαλό μου είχε διαγραφεί το Xain'd Sleena, ένα παιχνίδι στο οποίο είχα αφιερώσει πολλές ώρες από τη ζωή μου και ακόμα περισσότερα χρήματα (όσα μπορούσα να έχω σε δεκάρικα εκείνη τη δύσκολη εποχή). Το video που βρήκα στο YouTube για να το βάλω ως link στο άρθρο λειτούργησε ως χαστούκι (σχεδόν κυριολεκτικά) και ένιωσα ένα κινηματογραφικό flashback, με αρώματα, αναμνήσεις και πολλές στιγμές της νεότητάς μου να έρχονται σαν πλημμύρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Να'σαι καλά ρε Αποστόλη.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από admin
 • admin

  Πως να το θυμηθείς βρε Γιώργο, με τέτοιο όνομα; Μεγάλο μαθημα από την εποχή εκείνη: ένα παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ καλό, αλλά τελικά μετράει σε μεγάλο βαθμό και το όνομα του παιχνιδιού. Παίξαμε όλοι μία παιχνιδαρα και δε θυμόμαστε ποια ειναι

 • Μια τελευταία υπενθύμιση στους συμμετέχοντες:
  Τις μασέλες να μην ξεχνάτε:p

 • Απο αυτα που αναφερεις Αποστολη μου μονο το Metal Slug εχω παιξει και αυτο στο PS1. Δεν προλαβαμε Arcades η μαλλον προλαβαμε αλλα τοτε δεν παιζαμε μπορει να υπηρχαν σε μερικα μαγαζια αλλα δεν πηγαιναμε. Παντως αυτο που επαιξα ηταν πολυ διασκεδαστικο και μου εχει μεινει στο μυαλο.

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Μακάρι να πουλήσει τα κέρατα του και να κάνει φανταστικά νούμερα και σε βάθος χρόνου ώστε να αποδείξ...
Αδιάφορος μήνας για μένα προσωπικά. Aν και δίνουν mgs v και vanquish, τα έχω και τα δυο στις κονσόλε...
ε με τόσα που έχει βγάλει, έχει βάλει καινούργια μασέλα από σπάνιο διαστημικό υλικό, κάνει γαμώ τα δ...
Με νύχια και με δόντια, το GTA V κρατιέται ακόμα στο top 10.
Δεν χάνεται με τίποτα το Deadpool!
Cine-TV #91 σε K2
Δεν έχεις δει τίποτα ακόμα φίλε.Αν το combat σε δυσκόλέψει ρίξε την δυσκολιά για να το προχωρήσεις.
...
God of War σε K2
Μου το έκαναν δώρο στη γιορτή μου. Το συγκεκριμένο franshise είναι το αγαπημένο μου να πω αρχικά. Κα...
God of War σε K2
Κανεναν πιο πιτσιρικα δεν μπορουσαν να βαλουν στην μεταγλωττιση για τον Ατρεα?
God of War σε K2
Ή απλά να μειώσει τις τιμές στα cartridges που δίνει στους δημιουργούς ή να έβαζε εξ αρχής μεγαλύτερ...