"Do not underestimate the power of PlayStation".

Μέσα της δεκαετίας του 1990. Το σκηνικό στην τεχνολογία αλλάζει ραγδαία. Τα οπτικά μέσα έχουν κατακλύσει την αγορά, το "CD" είναι το πιο "καυτό" προϊόν, καθώς υπολογιστές και κονσόλες αρχίζουν να ενσωματώνουν τα οπτικά μέσα αναπαραγωγής όλο και περισσότερο. Η Ιστορία λέει ότι η Sony, κραταία εκείνη την εποχή στα consumer electronics, ήρθε σε συμφωνία με τη Nintendo για τη δημιουργία ενός CD based add-on για το Super Nintendo Entertainment System, αλλά όταν η δεύτερη αποφάσισε ότι έπαιζε με τη "φωτιά", η συμφωνία δεν ευδοκίμησε και η Ninty στράφηκε προς Ολλανδία μεριά. Έτσι, η Sony, αφού ήπιε πρώτα έναν καφέ με τη Sega και αποφάσισε ότι τα χνώτα τους δεν ταιριάζουν, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κατέβει μόνη της στην αρένα.

Μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές περιγράφεται το τι συνέβη μεταξύ 1992 και 1994, γεγονότα που οδήγησαν στο σχεδιασμό, κατασκευή και κυκλοφορία στην αγορά του PlayStation, της πρώτης κονσόλας της Sony, που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, άλλαξε άρδην το gaming σκηνικό και έφερε την ιαπωνική εταιρεία -από το πουθενά, αφού το βιογραφικό της στο gaming ήταν σχεδόν άδειο- στην κορυφή των gaming platform holders.

1200px PSX Console wController

Το δημιούργημα του Ken Kutaragi μάλλον δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους ανταγωνιστές του στην αρχή, αφού πολλοί είδαν το βήμα αυτό της Sony ως μια άτσαλη κίνηση ενός γίγαντα σε μια αγορά που θέλει φιγούρες μπαλέτου και όπου η Nintendo ήταν prima ballerina. Ωστόσο, φάνηκε ότι η Sony είχε καλά οργανωμένο σχέδιο, με τις μηχανές του marketing, τις συμφωνίες με τους τρίτους εκδότες και την υιοθέτηση του "cool, teen look" να αποδίδουν καρπούς και να κερδίζουν το κοινό γρήγορα και με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Το 1994 έγινε ένα απροσδόκητα καλό ξεκίνημα στην Ιαπωνία, ενώ το 1995 το PlayStation έκανε το τολμηρό βήμα προς Αμερική και Ευρώπη, επίσης με επιτυχία. Και πάλι όμως, Sega και Nintendo ήταν κυρίαρχοι στο παιχνίδι που γνώριζαν καλά, και κανείς δεν πίστευε ότι το PlayStation θα εξελισσόταν σε τόσο μεγάλο φαβορί. Όμως, όταν έφτασε το 1998 το πράγμα είχε πλέον ξεκαθαρίσει, τα παιχνίδια έρχονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς από κάθε πλευρά και εκδότη και η Sony κέρδισε τελικά τη μερίδα του λέοντος στην αγορά.

Συνεχίζοντας το μεγάλο μας αφιέρωμα στην ιστορία των home consoles, στο ακόλουθο video θα δείτε τον Λάμπρο Δημακόπουλο και τον υπογράφοντα σε μια προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του "PSX" και του πώς ξεκίνησε η Sony την πορεία της στο gaming.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Πόσα θα πληρώνατε για...
...ένα lore book του Dark Souls;
Lore Galore - Deus Ex (pt. 2)
Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στη μυθολογία πίσω από τη σειρά Deus Ex.
Lore Galore - Deus Ex (pt.1)
Τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του Human Revolution.
Αφιέρωμα - Amiga (pt.3)
Η χρυσή εποχή και το τέλος της Amiga.
Αφιέρωμα - Amiga (pt.2)
Τα 24 πιο διάσημα Amiga games.
Αφιέρωμα - Amiga (pt.1)
Φτιαγμένο από πραγματικές αναμνήσεις...
Assassin's Creed - Ανασκόπηση (pt.2)
Δεύτερο και τελευταίο τμήμα στο αφιέρωμα για το lore της σειράς.
Loot boxes & Microtransactions
Γιατί δε μας φτάνει να πληρώνουμε αυτά που πληρώναμε...
Assassin's Creed - Ανασκόπηση (pt.1)
Μια αναδρομή σε παιχνίδια και lore της σειράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Η κονσόλα που μέχρι να τη δεις απο κοντά και να παίξεις, την θαύμαζες αποκλειστικά απο τα τέυχη του αλμανάκο, μικυ μάους, σαίνια κλπ. ή από κάποια διαφήμιση στη tv και είχες την εντύπωση (με βάση αυτά που διάβαζες και άκουγες) οτι πρόκειται για προιόν διαστημικής ή και εξωγήινης τεχνολογίας απο το μέλλον.

  Η κονσόλα που άλλαξε την φράση των γονέων/συγγενών "πάλι παίζεις ατάρι/νιτέντο/σέγκα" σε "πάλι παίζεις πλεηστέσιο".

  Η κονσόλα που δυστυχώς στην Ελλάδα έγινε συνώνυμο της πειρατείας και το πρώτο πράμα που άκουγες απο την πλειοψηφία των κατόχων της, ήταν ¨έβαλα τσιπάκι".

  Η κονσόλα για την οποία όταν πήγαινες να σκάσεις 25 χλδ δραχμές για να παραγγήλεις ένα original game, ο "μαυρογένης" μαγαζάτορας σε κοιτούσε σαν εξωγήινο και σου την έλεγε: "Καλά χαζός είσαι? Γιατί δε βάζεις τσιπάκι να τα αγοράζεις ένα πεντοχίλιαρο?" (αν για τον πειρατή gamer υπήρχε οικονομικό όφελος με τα αντιγραμμένα cd αντί των γνησιων, μπορείτε να φανταστείτε τι τεράστιο κέρδος είχαν οι πειρατές μαγαζάτορες-όλα μαύρα φυσικά).

  Η κονσόλα που αν ντυνόσουν πειρατής στις απόκριες εκείνη την εποχή, ήταν απαραίτητο συμπλήρωμα του "arrrrgh kit" μαζί με το γάτζο, το eye-patch και τον παπαγάλο στον ώμο.

  Η κονσόλα που έφερε μία νέα εποχή και στον κλάδο των 8 bit κλώνων-μουφοκονσόλων, με το ανυπέρβλητο, παντοδύναμο, μοναδικό "Polystation", το οποίο διατηρούσε εξέχουσα θέση στους πάγκους των τοπικών πανηγυριών επί σειρά ετών, και έγραψε τη δικιά του άγνωστη ιστορία στην ελληνική επαρχία.

  Η κονσόλα που απαραίτητο συμπλήρωμα της ήταν τα ελληνικά gaming περιοδικά εκείνης της εποχής και οι οδηγοί τους.

  Η κονσόλα που όταν πρωτοπαρακολουθήσαμε κάποιο fmv, μας πέσαν τα σαγόνια και σκεφτήκαμε ποσο επικό θα ήταν κάποτε να παίζαμε game με τέτοια γραφικά.

  H κονσόλα που η ποιότητα του ήχου των τίτλων της, ήταν εφάμιλη των audio cd και μας έκανε να παίζουμε μια συγκεκρίμενη πίστα ή ένα fmv επανειλημμένως, απλά και μόνο για να ακούσουμε αυτό το κομμάτι που μας πόρωνε.

  Η κονσόλα που όσοι ήμασταν μικροί τότε, μας σύστησε σε συγκροτήματα όπως Rage agaist the machine, Papa roach, Bad Religion κ.α., καθώς λιώναμε για 100οστή φορά τα demo του Tony Hawk's 1&2 και Dave Mirra Freestyle BMX απο τα playstation magazine της εποχής.

  Η κονσόλα που μας δίδαξε οτι αν ξημεροβραδιάζουμε αναζητώντας,εκπαιδεύοντας, εκτρέφοντας και ζευγαρώνοντας υπερμεγέθη κοτόπουλα διαφόρων χρωμάτων, θα ανταμειφθούμε με το holy grail των πλασμάτων επίκλησης.

  Η κονσόλα που έδειξε οτι ο ήρωας στο ταξίδι του για να σώσει τον κόσμο, ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή να μεταμφιεστεί στο πιο ελκυστικό call girl.

  Η κονσόλα που οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο και την ανάσταση συγκεκριμένου χαρακτήρα, άγγιξαν επίπεδα area 51.

  Η κονσόλα που απέδειξε οτι ένα παιχνίδι μπορεί να περιέχει αερόσακους, αλλα να μην είναι racing.

  Η κονσόλα που απέδειξε οτι το λικερ δεν είναι επικίνδυνο μόνο πριν την οδήγηση.

  Η κονσόλα που μας δίδαξε οτι ένα χαρτοκιβώτιο (δεν) είναι πάντα η καλύτερη κρυψώνα.

  Η κονσόλα που μας απέδειξε οτι μία σκηνή χορού βαλς δεν είναι σαχλορομάντζο για κοριτσάκια, αλλά μπορεί να μαγέψει και να ταξιδέψει και τα πιο βαρβάτα αρσενικά.

  Η κονσόλα που μας παρότρυνε να πέφτουμε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε άλλα οχήματα στις στροφές.

  Η κονσόλα που μας ξεγέλασε οτι η instant-kill φλεγόμενη γροθιά ευέξαπτου ξανθομάλη μηχανόβιου, ίσως πιάνει και στην πραγματοκότητα.

  Η κονσόλα που μας δίδαξε οτι μπορείς να γίνεις ο πιο badass χαρακτήρας, ακόμα κι αν είσαι κάτω απο 1.30 και σε έχουν βαφτίσει Vivi.

  Στην τελική, είναι η κονσόλα όπου κυκλοφόρησαν το Final Fantasy 7, το Metal Gear Solid, το Gran Turismo και το Tekken 3.

  Εξαιρετικό αφιέρωμα παιδιά.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Sleeper Stone
 • ****Ακολουθούν νοσταλγικά ντοκουμέντα μια άλλης (ρομαντικής) εποχής προ κυριαρχίας του internet****

  Εδώ θα βρείτε ένα περιεκτικότατο αρχείο με reviews των καλύτερων παιχνιδιών για το playstation από τα ελληνικά περιοδικά εκείνης της εποχής (αφήστε τη σελίδα να φορτώσει λίγο καθώς το λινκ περιέχει πολλές εικόνες). Είναι ενδιαφέρον για όσους δεν έχουν βιώσει εκείνες τις εποχές, να δουν πως ενημερωνόμασταν και ποιες προυποθέσεις έπρεπε να πληρεί ένα παιχνίδι για να είναι καλό. Πολλά πράματα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα, τότε είτε δεν ηπήρχαν είτε ήταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο και η ενσωμάτωση τους χαρακτηρίζονταν ως επανάσταση και νεωτερισμός. Επίσης θα παρατηρήσετε οτι αρκετά παιχνίδια που πήραν το καιρό κυκλοφορίας τους χλιαρές-μέτριες βαθμολογίες (πχ Klonoa), με την πάροδο των χρόνων εξελίχτηκαν σε κρυφά διαμάντια, λαμβάνοντας την αναγνώριση που τους άξιζε. Αλλά και το αντίθετο. Παιχνίδια που εκθειάστηκαν απο τον τύπο τότε, με τον καιρό κατέληξαν να θεωρούνται μέτρια και ξεπερασμένα. Στο λινκ προσπάθησα τα reviews να είναι σε κάποια στοιχειώδη χρονολογική σειρά, ανάλογα με το έτος κυκλοφορίας τους. Επειδή κάποια κείμενα ακόμα και με ζουμ (το οποίο παίρνει κάποια δευτερόλεπτα λόγω ποσότητας των εικόνων) είναι μικρά, σας συστήνω δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και άνοιγμα σε νέα καρτέλα όπου είναι δυνατό περαιτέρω ζουμάρισμα.

  Εδώ θα βρείτε λίστες και περιγραφές με τα καλύτερα games του playstation ανα κατηγορία, πάλι απο τα ελληνικά gaming έντυπα. Στο τέλος υπάρχει ένα αναλυτικό άρθρο για το μάυρο playstation yaroze.

  Εδώθα βρείτε διαφημίσεις-posters των playstation games που κοσμούσαν τις σελίδες αυτών των περιοδικών, και τότε ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι της προώθησης των παιχνιδιών. Πολλές διαφημίσεις ήταν πραγματικά πανέμορφες (για κορνίζωμα στον τοίχο), ενώ αρκετές είχαν και ελληνική περιγραφή (πχ. η επική φράση "θανατηφόρες πορδές" στο Abe's Exoddus)


  ****Bonus υλικό με Καλλίφα-sama****

  Ας δούμε τι μας εύχοταν τον Δεκέμβριο του 1999 μπροστά απο τα ανοιχτά πόδια της Lara Croft (τυχαίο?), ο αγαπητός μας (και αμούστακος τότε) Γιώργος Καλλίφας στο περιοδικό οπου εργαζόταν,εν αναμονή αλλαγής της χιλιετίας. Μετά ακολουθεί μία σύντομη κριτική του στο Pokemon του gameboy από το ίδιο τεύχος, με ένα λογοπαίγνιο στο τέλος που θα έκανε τον Πλωμαριτέλη να σκίσει τα πτυχία του (το έπισημαίνω με κόκκινη υπογράμμιση). Στην συνέχεια ακολουθούν κάποια reviews για παιχνίδια του Playstation απο τον Γιώργο. Δυστυχώς δεν έχω τεύχη του συγκεκριμένου περιοδικού που κυκλοφόρησαν μέσα στη δεκαετία του 90, όπου θα υπήρχαν πολλά reviews του Γιώργου.

 • Sleeper Stone

  για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι καινουργιοι τι εστι Γ.Κ και gameover για την ελλαδα, και ποσο μπροστα μας πηγαν!

 • Sleeper Stone

  ''Ξεφυλλίζοντας'' τον ψηφιακό σου θησαυρό Γιώργο, θυμήθηκα και το 7 που έβαλε το Official Playstation Magazine στο Castlevania Symphony of the Night με την αιτιολογία ότι είναι 2d και άρα ξεπερασμένο ήδη........
  :)

 • Sleeper Stone

  Το σχόλιο της χρονιάς αγαπητέ Γιώργο!

 • Sleeper Stone

  Θεός Γιώργο ( Sleeper Stone ). Ποοο δεν τα πρόλαβα αυτά, μερικά τεύχη από Αλμανακο που διάβαζα και είχαν καμιά διαφήμιση μέσα και κανένα sporty άντε και κάνα PS Magazine για τα demo, για σου ρε Καλλιφα.

 • Υπόκλιση και στα δύο σχόλια :)

 • Δεν έχω να πω και πολλά, μιας και το History of Consoles έγινε από τις πιο αναμενόμενες σειρές βίντεο του GameOver.gr ;)

  Όσο για το παλικάρι πιο πάνω (Sleeper Stone) απλά έσκισε με το υλικό που βρήκε και έβαλε................. :o

 • Αξέχαστες εποχές.
  Πρέπει να είχαμε κάποιο άγιο, δεν εξηγείται αλλιώς, που πουλώντας κάθε τι που είχαμε και δεν είχαμε (ένα μεγαλοπρεπές πακέτο MegaDrive+GameBoy με καμιά δωδεκαριά παιχνίδια το καθένα, όλα στα κουτιά τους συν καπέλο 20.000δρχ) και με μόνο γνώμονα επιλογής το ότι ο έταιρος κολλητός θα έπαιρνε Saturn (για να έχουμε ποικιλία επιλογών βρε παιδί μου), κατέληξε να μας δώσει απίστευτες εμπειρίες όπως ανέφερε κι ο Γιώργος (Sleeper Stone) πιο πάνω.
  Warhawk, Wipeout, Colony Wars, Legacy of Kain, Soul Reaver, Castlevania Symphony of the Night. Μην πάω και στα μεγαθήρια........
  Θα κλείσω με NFSW σχόλιο εντιμότατου περιοδικού της εποχής σε Review του Final Fantasy VII για να μεταβιβάσω κι εγώ έστω και ελάχιστα το κλίμα της εποχής.....
  ''Mπορείτε να βάλετε την Οκαρίνα σας εκεί που ξέρετε....''......!
  :):)

 • Stormbringer

  Ωωω, ψυχροπολεμικό κλίμα :o . Ποιο περιοδικό αν επιτρέπετε?

 • Stormbringer

  Το Game On εάν δεν απατώμαι Θοδωρή.

 • Stormbringer

  Ή Play Οn το έλεγαν??
  Η μνήμη μου με προδίδει συγγνώμη....!

 • Stormbringer

  PlayOn της Compupress ε, δεν το είχα διαβάσει ποτέ αλλά το θυμάμαι ως PC Masterοφάγος.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Men of Low Moral Fiber
 • Stormbringer

  Το PlayOn κυκλοφόρησε τέλη 2005 και άντεξε μόλις 5-6 τεύχη πριν διακοπεί η κυκλοφορία του, αν θυμάμαι καλά. Ίσως αναφέρεσαι στο περιοδικό που μετονομάστηκε κάποια στιγμή σε PowerPlay (δε θυμάμαι πως λεγόταν πριν, κατι με play) και ήταν πιο μεροληπτικό και απο τις κόκκινες φυλλάδες του ολυμπιακού (και απο το official psm φυσικά). Άντεξε μέχρι το πρώτο μισό του 2001 το συγκεκριμένο, μέχρι να παύσει να κυκλοφορεί και αυτό, αν δεν απατώμαι.

  Edit: Νομίζω στις σελίδες του PlayOn , αλλά και άλλων περιοδικών την εποχή 2005-2006 υπήρξε και η πρώτη διαφήμιση του αγαπημένου μας site GameOver. Θυμάμαι κάποιες πολύ ελκυστικές παρουσίες σε μία απο αυτές. Ίσως ο Καλλίφας ήταν υπεύθυνος για την προώθηση του site τότε..

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Sleeper Stone
 • Stormbringer

  Αυτό θα ήταν Γιώργο. Δυστυχώς πέραν της επικής ατάκας δε θυμάμαι σχεδόν τίποτα άλλο. Κάπου θα είναι καταχωνιασμένο στο πατάρι.
  Χαρακτηριστικό βέβαια της κόντρας τότε μίας και τα δύο παιχνίδια ήταν φυσικά κορυφαία αλλά κάπως έπρεπε να τροφοδοτηθεί το Κτήνος των Console Wars. Δεν μπορεί να τη θυμάμαι μόνο εγώ....!

 • Stormbringer

  Κόντρα μεταξύ 14χρονων ας πούμε οκ. Κόντρα μεταξύ "δημοσιογράφων" με εκφράσεις τέτοιου τύπου δεν δικαιολογείται ούτε με μίζες, ούτε με άλλα οφέλη, ούτε με τίποτα. Δε μιλάμε για off the record τρολοσχόλιο αλλά για review!

 • Εξαιρετικό αφιέρωμα παιδιά μπράβο! Το σχόλιο του Sleeper Stone επικό και on the money! :)

  Παρόλο που είχα πιο πριν Game Gear και SNES ήμουν σε μικρή ηλικία και δεν τα "εκμεταλλεύτηκα" όπως θα έπρεπε παίζοντας πχ Final Fantasy, δυστυχώς δεν ήξερα. :( Γι'αυτό θεωρώ ότι το Playstation ήταν η πρώτη "σοβαρή" εισαγωγή μου στον χώρο του gaming αφού το πήρα σε ηλικία που καταλάβαινα περισσότερα και ήταν η πρώτη μου επαφή με μερικές από τις πιο αγαπημένες μου σειρές όπως τα Final Fantasy, Metal Gear Solid, Tomb Raider, Resident Evil και η λίστα δεν τελειώνει! :) Βέβαια η κονσόλα που με έβαλε για τα καλά στο gaming ήταν το PlayStation 2 αλλά αυτά θα τα πούμε όταν έρθει το δικό της αφιέρωμα. :)

 • Η πρώτη σοβαρή κονσόλα που πήρα και έμελλε να παραμείνει και η μοναδική. Τρισευτυχισμένος την κρατούσα στα χέρια μου όπως κρατά μια μάνα το νεογέννητο παιδί της. Ουσιαστικά το πρώτο παιχνίδι το έπαιξα μετά από 1+ μήνα!!! Μέχρι τότε την έβγαζα με demos και με το να ακούω cd μουσικής... Αλλά μια μέρα έφτασε τελικά το πλήρωμα του χρόνου και γύρισα σπίτι με το Tekken 3. Παρακάτω ακουλουθούν τα παιχνίδια που μου έμειναν πιο πολύ στη μνήμη σε τυχαία σειρά.

  Coolboarders 2: Πολύ γρήγορο και καλά γραφικά για την εποχή
  Dino Crisis 1,2 : To 1 είναι το αγαπημένο μου από τα survival horror της εποχής. Το 2ο αν και με καλύτερα και pre-rendered γραφικά, είχε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη δράση. Είχε και dedicated κουμπί για το χατζάρι. Δεν χρειαζόσουν πλέον να ανοίξεις μενού και να το κάνεις equip.
  Gran Turismo 1,2: Φοβερά γραφικά και είχα ρίξει πολλές ώρες στο να φτιάχνω τα αυτοκίνητα. Επίσης αξέχαστες μου έχουν μείνει οι προσπάθειες με τον τότε κολητό να πάρουμε τις άδειες. Δυστυχώς έπρεπε να οδηγήσεις αυτοκίνητο 600 ίππων για να καταλάβεις ταχύτητα.
  Colin Mcrae 1,2: Το αγαπημένο μου ραλλάκι.
  Crash Team Racing: Αξέχαστο παιχνίδι και περιμένω remake ;)
  Kula World: Διαμάντι, τίποτα λιγότερο. Ελπίζω κι εδώ σε ένα remaster.
  Resident Evil 2,3: Το demo του 2 ήταν αρκετό να μου προκαλέσει εφιάλτες το επόμενο βράδυ. Μετά συνήθισα...
  Silent Hill: Με αρρώσταινε κάθε φορά που το έπαιζα. Πραγματικά δεν περνούσα καλά και μόνο στη σκέψη ότι έπρεπε να το συνεχίσω με έπιανε ένα σφίξιμο στην καρδιά. Κάποια στιγμή το τελείωσα και ξαναέπαιξα παιχνίδι τρόμου μετά από μια δεκαετία...
  Tekken 3: Ένας από τους λόγους που αγόρασα το PS1.
  Metal Gear Solid: Άλλος ένας! Νομίζω ότι είναι το παιχνίδι που κρατιέται καλύτερα μέχρι σήμερα και μάλλον το καλύτερο παιχνίδι της εποχής. Επίσης είναι από τα παιχνίδια που με έκαναν να κλάψω στο τέλος σαν μικρό παιδί. Που ήμουνα βέβαια :p
  Driver 2: Ήταν Gta πριν το gta. To gta 3 νομίζω ότι βγήκε αργότερα. Πολύ καλό παιχνίδι και με μεγάλο χάρτη για την εποχή, αν κι αυτό δεν είχε καθόλου καλή ταχύτητα.
  Medal of honor underground: Το μοναδικό fps που έπαιξα στο PS1 και ήταν πολύ καλό παιχνίδι. Καμία σχέση βέβαια με Haλf λife αλλά τότε τα fps ήταν δυσεύρετα στις κονσόλες και δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη τη χρυσή τομή στο χειρισμό.
  Wipeout: Παιχνιδάρα με φοβερή αίσθηση της ταχύτητας.
  International Superstar Soccer Pro Evolution 1,2: Τα καλύτερα ποδοσφαιράκια της εποχής. Έτη φωτός μπροστά από Fifa 2000 κλπ. Ουσιαστικά το gameplay τους παίζεται με μερικές αλλαγές σήμετα στα τωρινά ποδοσφαιράκια. Απο ένα σημείο και μετά το μηχάνημα μετατράπηκε σε Pro Machine με άπειρα τουρνουά για πολλά χρόνια.

  Γενικά πέρασα πολύ καλά με το μηχάνημα αλλά έχασα κάποια καλά παιχνίδια γιατί πολύ γρήγορα αγόρασα PC και πέρασα ανάμεσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες των Πανελληνίων με τα 20 μαθήματα σε 2 χρόνια. Τέτοιο σαδισμό ούτε στην Κόλαση...
  Τεσπα, μου έχουν μείνει πολύ ωραίες αναμνήσεις από την εποχή.
  Για λόγους νοσταλγίας πετάω καλά παιχνίδια της εποχής: MediEvil, Tombi, Klonoa, Spyro, Soul reaver legacy of kain, Bushido blade, Fear effect, Final Fantasy Tactics, This is Football, Syphon Filter, Oddworld Abe's Odyssey, Ape Escape, Clock tower, Pandemonium.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από mifune
 • 250.000δρχ. αποκλείεται να είχες δώσει! Οταν βγήκε είχε 90.000-105.000δρχ. Εγώ το πήρα 93.000δρχ από τον Κοτσόβολο τον Ιούνιο του 1996. Η τιμή που αναφέρεσαι είναι του PS2. Τι ωραίες αναμνήσεις μου αναβιώσατε!

 • TSITSI79

  Aπόσο θυμάμαι, οι ιαπωνικές import κονσόλες είχαν τέτοιες τιμές. Kάπου εκεί ήταν το Playstation και θυμάμαι κι ένα εξωφρενικό ποσό των 350.000 δρχ για ένα Ιαπωνικό Saturn με αντάπτορα.
  125.000 δρχ νομίζω ήταν η αρχική τιμή του ευρωπαικού launch (διορθώστε με εάν κάνω λάθος)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Stormbringer
 • TSITSI79

  Καλά, εννοείται ότι μπορεί να θυμάμαι λάθος. 20 χρόνια έχουν περάσει και ίσως -όντως- να είχα στο μυαλό μου το PS2. :o

 • Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από This_is_a_Drill
 • This_is_a_Drill

  Θαυμάσιο. :)

  Σχολιασμός follow-up στο άρθρο που είχε γράψει ο Λάμπρος περί Pokemon Go:

  https://www.youtube.com/watch?v=vMyaLbjfMCQ

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Men of Low Moral Fiber
 • This_is_a_Drill

  Εντάξει, καλά όλα τα υπόλοιπα, άντε να τα δεχτώ, αλλά Νέα Ζηλανδία ρε φίλε; Μα Νέα Ζηλανδία;

 • Έξοχο αφιέρωμα για μια κονσόλα, όντως σταθμό για τη βιομηχανία. Πιτσιρικάδες να παίζουμε μαζεμένοι σε σπίτι, Sillent Hill και Resident Evil και να φοβόμαστε να κάνουμε ένα τετράγωνο δρόμο για να επιστρέψουμε στο δικό μας. Να μας πλησιάζουν στα πάρκα άγνωστοι τυπάδες και να ρωτούν συνωμοτικά εαν το έχουμε τσιπάρει για να παίζει αντιγραφές και πόσο πιο οικονομικά θα μας έβγαινε το κάθε παιχνίδι. Σηματοδότησε τη μετάβαση στο 3d, αφού ακόμη και εκείνο το συνονθύλευμα ογκοδέστατων τετραγώνων που απάρτιζε τους χαρακτήρες του Virtua Fighter φάνταζε εντυπωσιακό.
  Απολαυστικότατη!!!!!

 • Φεβρουαριος 1995, PlayStation (Jap-Import), 380.000 δρχ (μαζι με ενα παιχνιδι)!

  Το ειχε φερει πρωτος στην Ελλαδα, ο επι χρονια φιλος και συνεργατης μου (και ιδιοκτητης των Console club) Α. Τσιρδημος!

  Εδω μπορειτε να δειτε και την πρωτη παρουσιαση στην Ελλαδα του συγκεκριμενου μηχανηματος στο Pixel Φεβρουαριου 1995!

  http://www.e-compupress.gr/magazines/free/pixel/118/#/18/


  Υ.Γ. Εννοειται οτι με την επισημη Ευρωπαικη κυκλοφορια του η τιμη επεσε σε normal επιπεδα (γυρω στις 110-120.000 δρχ)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Amiga500
 • Amiga500

  Ήταν μπροστά ο Τσιρδήμος. Πήγαινε Ιαπωνία για κάθε launch κονσόλας και τις έφερνε πρώτος στην Ελλάδα. Ωραίες εποχές.

 • Amiga500

  Οντως Γιωργο, ειχε φερει πρωτος και το Dreamcast (jap) στην Ελλαδα και μου το ειχε στειλει στο μαγαζι που δουλευα τοτε!

  Ο Ακης ηταν και ειναι φοβερος τυπος!

 • μεγαλη κονσόλα κ ιστορικη, μεσα απο αυτήν γεννήθηκαν πολλες μεγάλες σειρες (υπερεκτιμημενες και μη).

  Δυστυχως ειναι απο εκεινη την πρωιμη 3D εποχη που τα περισσότερα παιχνίδια της ειναι unplayable για νεοτερους παίχτες (και απο γραφικα αλλα κ απο gameplay κ καμερες) ενώ κ για τους παλιους, αν δεν πας τυφλωμενος με nostalgia goggles, παλι μπορεις ευκολα να φρικαρεις :P

 • Πολύ ωραίο αφιέρωμα παιδιά. Παρόλο που πριν το πρώτο Playstation είχα Atari και Mega Drive, ουσιαστικά μεγάλωσα με το Playstation.
  Χριστούγεννα του 1996 κατάφερα και έπεισα του γονείς μου να μου το αγοράσουν. Όλα ξεκίνησαν λίγους μήνες νωρίτερα όπου το είχε πάρει ένας φίλος μας και είχαμε μαζευτεί η μισή τάξη στο δωμάτιο του και βλέπαμε να παίζει Resident Evil.
  Πραγματικά είχα πάθει σοκ με αυτό που έβλεπα! Τα γραφικά και ήχος μου φαίνονταν απίστευτα! Απο εκείνη τη στιγμή είχε γίνει σκοπός ζωής να πάρω και εγώ Playstation.
  Θυμάμαι το είχα πάρει από ένα μαγαζί στην Καλλιθέα (δεν θυμάμαι όνομα) ένα bundle μαζί με το Alien Trilogy και ήμουν ενθουσιασμένος με τα γραφικά.
  Μετά ο επόμενος στόχος ήταν το Resident Evil. Δεν χάλαγα το χαρτζιλίκι μου (100-150 δραχμές τότε) μέχρι να μαζέψω 20.000 και να πάρω το
  Resident Evil Directors Cut.
  Και κάποια στιγμή διαβάζω σε ένα περιοδικό της εποχής για ένα παιχνίδι που βγαίνει και θα είναι ο,τι καλύτερο έχουμε δει στην κονσόλα μας. Το όνομα του Final Fantasy VII. Το παιχνίδι ήταν έπος για την εποχή του. Έπαιζα με το στόμα ανοιχτό.
  Όσοι έχουν παίξει ξέρουν πόσες ώρες φάγαμε εκείνα τα χρόνια με το FF VII..
  Για το Silent Hill τα είπαν και τα παιδιά στο βίντεο. Όλοι λέγαμε ε θα παίξουμε έναν κλώνο του Resident Evil και αυτό ήταν.. Αλλά που να ξέρουμε τι μας περιμένει...
  Ευχαριστώ παιδιά για το αφιέρωμα. Μου ξυπνήσατε πολύ ωραίες αναμνήσεις!!!

 • Το Resident Evil 2 στο N64 είχε όλα τα cinematics. Εγώ εκεί το έπαιξα (άλλα το είδα πρωτη φορά στο pc ενός φίλου μου.
  Αν θυμάμαι καλα ήταν η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα κασέτα του N64.
  Τα Video όμως ήταν λιγο πιο θολά.
  Κατα τα αλλα ηταν η καλύτερη έκδοση του RE2 με πολύ καλύτερα γραφικά και μερικά extra καλούδια στο lore (είχε μερικά νεα σημειώματα που έβρισκες) Αν θυμάμαι καλα ειχε τυχαία τοποθέτηση αντικειμένων και μερικά διαφορετικά κοστούμια.

 • Sadshadow

  Θυμόμουν ότι κάπου υστερούσε το RE2 στο N64 και θυμόμουν λάθος ότι έλλειπαν τα cinematics, όταν (έχεις δίκιο) ήταν απλά πολύ compressed σε βαθμό που δεν βλέπονταν. Σωστή επισήμανση. Καλύτερη έκδοση δεν ήταν βρε sadshadow, ήταν διαφορετική με πλεονεκτήματα σε κάποιους τομείς και μειονεκτήματα αλλού (όπως ο ήχος ας πούμε, που ήταν πολύ κατώτερος). Καλύτερη έκδοση του RE2 ήταν του Dreamcast.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από admin
 • Sadshadow

  Του Dreamcast σίγουρα θα ηταν καλύτερη (δεν το έχω δει άλλα αυτό λέει η λογική) άπλα το Dreamcast καλός η κακός το έχω περισσότερο στο μυαλό μου σαν κονσόλα της γενιάς του GC, PS2 και X-Box. Για αυτό είπα καλύτερη έκδοση του N64.

  Ένταξη τα Video ειχαν σαφέστατα χειρότερη ποιότητα άλλα όχι και δεν βλεπόντουσαν, υπερβολές. Ναι ηταν σαφώς καλύτερη η έκδοση του N64. To είχα δει σε ps1 και ηταν τραγικό σε σχέση με του N64 και pc. Και μόνο τον χειρισμό να πάρεις στην έκδοση του N64 που ηταν διαφορετικός (3d controls) ειναι απο μόνος του λόγος να πεις οτι του N64 ηταν καλύτερο. Και κανεις λάθος για τον ήχο, στην έκδοση του N64 τον είχαν ξαναδουλεψει και ήταν καλύτερος. Σου στέλνω όλο το σχετικό απόσπασμα από την Wiki για την έκδοση του N64.

  The Nintendo 64 version of Resident Evil 2 differs most from the other releases is the first of very few games released for the console to have FMVs despite the limited storage space on the cartridge. Over the course of twelve months and with a budget of $1 million, Resident Evil 2 was ported to the console by a staff of about 20 employees from Capcom Production Studio 3, Angel Studios and Factor 5. This version offers features that were not included on any other system, such as alternate costumes, the ability to adjust the degree of violence and to change the blood color, a randomizer to place items differently during each playthrough, and a more responsive first-person control scheme. Additionally, the port features 16 new in-game documents known as the "Ex Files", written by Tetsuro Oyama. Hidden throughout the four scenarios, they reveal new information about the series' lore and connect the story of Resident Evil 2 to those of the other installments, including some that hadn't even been released yet at the time.The Nintendo 64 version adjusts its display resolution depending on the number of polygonal models currently on screen, and supports the console's Expansion Pak accessory for a maximum resolution of 640×480 during gameplay. Other visual enhancements include smoother character animations and sharper, perspective-corrected textures for the 3D models. The music of the Nintendo 64 version uses Dolby Surround, and was converted by Chris Hülsbeck, Rudolf Stember and Thomas Engel. The team reworked the sound set from the ground up to provide each instrument with a higher sample rate than on the PlayStation, thus resulting in higher-quality music. Some features from the other enhanced ports based on the Dual Shock Ver. do not appear in the Nintendo 64 version, such as the "Extreme Battle" minigame

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Sadshadow
 • Sadshadow

  Αμετανόητα ρομαντικός ο Sad και αμετανόητος λάτρης του N64. Τον πάω όμως και το ξέρει. ;) Έχε υπόψη σου, όμως, ότι όσο επόμενη γενιά ήταν το DC με τα 128 bit του σε σχέση με το N64, τόσο επόμενη ήταν και το Ν64 με τα 64bit σε σχέση με τα PS και Saturn. Οι συγκρίσεις πρέπει να είναι καθολικές. Οπότε, η καλύτερη έκδοση του RE2 είναι στο Dreamcast.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από admin
 • Sadshadow

  Δίκιο έχεις σε αυτό που λες, για αυτο ειπα καλός η κακός ετσι βλέπω το Dreamcast.
  Ποτέ μου δεν υποστήριξα οτι το N64 ειναι ανώτερη κονσόλα απο το Dreamcast ειδικά στα γραφικά.
  Αλλοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν οτι το ps1 ήταν καλύτερο του N64... και σε αυτούς απαντάω... οσο χαζό είναι να συγκρινης τα γραφικά του N64 ακόμα και με το expasnion pak με το Dreamcast, αλλο τόσο χαζό είναι να συγκρίσεις το ps1 με το N64 (Ειδικά με το exapansion pak)
  Η κόντρα ps1 vs Saturn ειναι πολύ πολύ πιο λογική από το ps1 vs N64 και ακόμα χειρότερα ps1 vs Dreamcast.... ναι το εχω ακούσει και αυτό, δηλαδή οτι το ps1 ειναι καλύτερο απο το dreamcast...

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Sadshadow
 • Sadshadow

  To RE2 στο N64 κάνει χρήση expansion Ram pack και ξεθολώνει τα γραφικά. Το έχω το παιχνίδι και η κονσόλα έχει expansion pack (και είναι και RGB modded) οπότε παίζει όμορφα σε crt monitor. Σύντομα και με HDMI μέσω OSSC

 • Playstation = Marketing
  Όταν πρωτοκυκλοφορησε άξιζε, Άλλα το N64 όταν κυκλοφόρησε ήταν σαφώς καλύτερο (με μεγάλη εξαίρεση τα jrpg όπου το PS1 ήταν κορυφή και το N64 δεν είχε τίποτα).
  Όσες φορές κοντραριστικα με άτομα εκείνη την εποχή το βασικό επιχείρημα τους υπέρ του ps1 ήταν η πειρατεία... Και ελάχιστοι απο αυτούς είχαν παίξει παιχνίδια οπως τα FF (βασικά νομίζω συγκεκριμένα FF δεν είχα συναντήσει κανέναν τότε, ο πρώτος που θυμάμαι να εχει παίξει FF ήταν ενα παιδί που ειχα γνωρίσει στο στρατό πολλα χρόνια μετα την εποχή του ps1). Και οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα απο N64. 1-2 άτομα να ειχα άπλα ακουστά το ocarina of time, και μέχρι εκει. (απο οπαδούς του ps1 μονο μια συμμαθήτρια μου θυμάμαι που απλα το είχε ακουστά)
  Η αλήθεια ειναι οτι δεν υπάρχει καμία αλλη κονσόλα που να μίσησα τόσο όσο το ps1.
  Η μόνη άλλη κονσόλα που δεν χώνευα ηταν το ps2 για τους ίδιους λόγους, με την διαφορά ομως οτι το ps2 ειχε παιχνιδιάρες και πολλά παιχνίδια που ζήλευα. Ενώ του psx 9 στα 10 παιχνίδια που έβλεπα ηταν σκουπίδια μπροστά στα παιχνίδια που είχα εγω στο N64...
  Ο κόσμος αγόραζε τοτε playstation με τον ίδιο τρόπο που ψηφίζουν κατι παππούδες το ίδιο κόμμα ολη τους την ζωή.
  Η πλύση εγκεφάλου ειναι τοσο μεγάλη που εχω δει σε μαγαζί να παίζουν 2 νεαροί ενα ποδοσφαιρακι στο ps1 και ακριβώς δίπλα τους υπήρχε ενα Dreamcast άδειο που έπαιζε μονο του το ίδιο ποδοσφαιρακι απλα με πολύ πολύ καλύτερα γραφικά.... γιατι ; δεν τους βόλευε το χειριστήριο του dreamcast και πάιζαν στο ps1 με αυτά τα μάπα γραφικά που έχει ;
  Δεν ειχα ποτε μου πρόβλημα με την Sega παρόλο που ήμουνα Nintendo fan. Δεν ειχα κανενα πρόβλημα με τα X-Box ουτε με το Switch παρολο που εχω ps4 και δεν εχω switch. Θελω να πω οτι γενικά δεν ειμαι καθόλου υπερ του console war ουτε μου αρέσει απλα να κράζω τους "άλλους". Αλλα το playstation το μίσησα επειδη θεωρώ οτι αδικήθηκαν σε τεράστιο βαθμό τα N64, Dreamcast, Gamecube και το X-Box απο τον κόσμο. Ήταν κονσόλες που πραγματικά άξιζαν... και εξαιτιας αυτού κατάντησε η Nintendo ετσι οπως κατάντησε απο το Wii και μετα. Και ακόμα χειρότερα η Sega που στις μέρες μας δυστυχώς είναι σχεδόν ανύπαρκτη... (ουτε στην E3 δεν εμφανίζετε πια).
  Το μίσος μου πηγαζει από την αδικία και την πίκρα.

  Πόσα από τα παιχνίδια που τα θυμάστε ως ps1 games υπήρχαν και σε Saturn, N64, PC... πχ Resident Evil, Tomb Raider, Castlevania: Symphony of the Night. Τα Wipeout, Ridge Racer και Nightmare Creatures υπήρχαν και στο N64.
  Εχω ακούσει πολλούς να αναφέρουν οτι έβγαιναν πολλές αντιγραφές του Crash. Μα το πρώτο Crash όπως και να το δω, εμένα σαφέστατα μου φαίνεται μια αντιγραφή του Donkey Kong Country σε 2,5 D απορώ πως γίνεται να το βλέπω μόνο εγώ αυτό.... (κατα τα άλλα το Crash 3 είναι παιχνιδαρα, εχει την δική ταυτότητα και δεν ειναι απλά αντιγραφή του DK και σίγουρα ενα από τα καλύτερα παιχνίδια του ps1)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Sadshadow
 • Sadshadow

  https://fouit.gr/wp-content/uploads/2015/04/92081-206800.jpg

 • Sadshadow

  Σίγουρα το marketing έπαιξε τεράστιο λόγο στην επιτυχία του Playstation brand. Κάτι που γιγαντώθηκε πριν την έλευση του Dreamcast που στην ουσία βρίσκονταν κάτω απο συνεχή αμφισβήτηση απο τεράστιο τμήμα του παγκόσμιου Τύπου. Ειδικά αυτό το Emotion Engine είχα βαρεθεί να το διαβάζω ότι θα φέρει τη δευτέρα παρουσία στο gaming. Οπότε φίλε Sad θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό σε αυτά που λες αλλά αντικειμενικά και ειδικά το πρώτο Playstation έχει κερδίσει επ'άξια την αναγνώριση και την κυριαρχία εκείνη την εποχή. Και δεν ήταν μόνο τα jrpg's. Ευτυχώς μέσω των κολλητών τότε είχα άμεση πρόσβαση σε Nintendo 64 και Saturn, οπότε γίνονταν άμεσες συγκρίσεις. Και φυσικά δεν είμασταν περιστασιακοί gamers αλλά παραδοσιακοί και αντικειμενικοι (όσο το επίτρεπε και η ηλικία βέβαια! :p). Εκπληκτικά παιχνίδια τα Mario64, Ocarina of Time, Majora's Mask κλπ αλλά όταν είχες π.χ Metal Gear Solid, Gran Turismo, Soul Reaver, Silent Hill, Τekken 3 τα οποία ήταν το λιγότερο επαναστατικά για την εποχή τους το να τα λες σκουπίδια ακυρώνει αυτόματα την βαρύτητα του λόγου σου.
  Εικάζω πως δεν ολοκλήρωσες τα περισσότερα εξ αυτών ειδάλλως θα άλλαζες άποψη.

 • Sadshadow

  Stormbringer δεν είπα κανένα απο τα παιχνίδια που ανέφερες σκουπίδια.
  Είπα οτι 9 στα 10 που έβλεπα ήταν σκουπίδια μπροστά σε αυτά που είχα παίξει στο N64.
  To ps1 ειχε πάνω απο 1000 παιχνίδια και πολλά απο αυτά ηταν κορυφαια. Επίσης όταν λεω μπροστά σε αντιστοιχα του N64 σημαίνει οτι υπήρχαν παιχνίδια που ηταν καλα σε σχέση με τα παιχνίδια που κυκλοφορουσαν στο ps1 αλλα σε σχέση με αντιστοιχα παιχνίδια του N64 δεν υπήρχε θεμα σύγκρισης. πχ τα Spyro σε σχεση με SM64, DK64 κλπ,Ολα τα fps του ps1 σε σχέση με τα fps του N64 (Perfect Dark, Golden Eye, τα τρία Turok, Duke Nukem κλπ κλπ). Η ακόμα και το Wipeout σε σχέση με το F-Zero X το Wipeout 64 και τα Extreme G.
  Παρόλα αυτά ας πούμε οτι υπερέβαλα και οτι ήταν 7 στα 10 και όχι 9.
  Περα απο τα Jrpg το ps1 ειχε υπέροχη σε σχέση με το N64 και στα survivor horror. Άπλα survivor horror κάτι είχε και το N64, ενώ turn based jrpg δεν είχε να προσφέρει τίποτα απολύτως.
  Το θεμα ξέρεις πιο ειναι Stormbringer ; οτι πολλα απο τα παιχνίδια που αναφέρεις οπως πχ το MGS αμα ηταν αποκλειστικά μονο για το N64 δεν θα το θυμόταν σχεδον κανένας. Πολλά παιχνίδια του N64 άπλα ξεχάστηκαν. Και όσα ήταν multiplatform τα θυμούνται μονο ως ps1 games... πχ θυμούνται το Nightmare Creatures που ήταν στο ps1 αλλα το ιδιο παιχνίδι υπήρχε και στο N64.... κανένας όμως δεν θυμάται τo Jet Force Jemini.
  Δεν λέω οτι το ps1 δεν αξίζει τίποτα. Ειδικά οταν κυκλοφόρησε πριν το N64 ηταν φοβερό. Οταν είχα δει τα Wipeout και τo toshinden ειχα πάθει πλάκα.
  Αυτο που με ενοχλεί όμως ειναι το ποσο αδικήθηκαν αλλες κονσόλες στα χρόνια που ακολούθησαν με τον κόσμο απλα να αδιαφορεί για οτιδήποτε αλλο δεν λεγόταν playstation. Και οι επιπτώσεις για εμένα ηταν τεράστιες... Η Nintendo όπως και να το κάνουμε δεν είναι η Nintendo που ήξερα μέχρι και το Gamecube... Από το Wii και μετά άλλαξε...
  Και για όσους αγαπούσαν την Sega φαντάζομαι οι επιπτώσεις ήταν πολυ πολυ μεγαλύτερες...

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Sadshadow
 • Sadshadow

  Εγω σου λεω οτι και σχετικά μέτρια παιχνίδια του N64 όπως πχ το Mystical Ninja Starring Goemon , Duke Nukem: Zero Hour θα είχε γίνει χαμός.
  Ακόμα και με "αδιάφορα" fighting games όπως το Fighters Destiny και Mace: The Dark Age
  Η αντιστοιχα racings όπως Cruis'n USA, Beetle Adventure Racing χαμός θα είχε γίνει αμα τα έπαιζαν αυτά στο ps1...

 • Sadshadow

  Γράφεις στο τέλος για επιπτώσεις. Εργαζόσουν εσύ ή η οικογένεια σου στους ανταγωνιστές της Sony και επηρέασε αρνητικά τη δουλειά σας μήπως?Γιατι δε μπορώ να φανταστώ άλλες αρνητικές επιπτώσεις (για τον μέσο gamer) απο την αλλαγή του σκηνικού της βιομηχανίας εκείνο τον καιρό. Διότι ως gamers το μόνο που θα έπρεπε να μας νοιάζει είναι να απολαύσουμε τα παιχνίδια στην κονσόλα μας. Και το N64 έβγαλε παιχνδιδάρες.
  Επομένως σε ρωτώ, εσύ τις απόλαυσες για αυτό που ήταν, ή το γέγονος οτι δεν έκαναν τις πωλήσεις του playstation στάθηκε εμπόδιο στην εμπειρία σου? Αν λοιπόν συμβαίνει το δεύτερο, μάλλον δεν είσαι τόσο ρομαντικός όσο νομίζεις, αλλά αγγίζεις τα όρια του τυφλού φανμπογιού (υποθέσεις κάνω ετσι και πάντα καλοπροαίρετα, δε σου επιτίθεμαι).
  Και σε ότι αφορά την τεράστια εξάπλωση του brand name playstation, αυτό είναι φυσικό και επόμενο του ανταγωνισμού. Αν δεν ήταν η sony θα ήταν κάποιος άλλος. Και φυσικά θα δημιουργούσε την εγκατεστημένη βάση (τυφλών και μη) οπαδών του, όπως ακριβώς έχει και η Nintendo μέχρι σήμερα.
  Κλείνοντας, μία γενική δικιά μου συμβουλή, σταματήστε να ασχολείστε με τα διάφορα "what if" και απολαύστε τα videogames για αυτο που είναι και όχι για αυτό που θα θέλατε να είναι εαν η γιαγιά σας είχε καρούλια κλπ.

 • Sadshadow

  Εντάξει ρε συ Sadshadow, καλό arcade racing παιχνίδι το Cruis'n USA αλλά τι χαμό να κάνει σε μια κονσόλα που είχε Gran Turismo και Colin McRae... Αδικείς και λίγο το Mace. Καθόλου "αδιάφορο" δεν ήταν. Πάντως αν θέλεις να πεις ότι κάποια παιχνίδια βαθμολογούνταν καλύτερα επειδή έβγαιναν στο PS, δεν το αποκλείω καθόλου.
  Τώρα για τα παιχνίδια του N64 που ξεχάστηκαν, ε άμα κάποιος δεν τα έχει παίξει πώς να τα θυμάται? Ο πολύς ο κόσμος στην Ελλάδα κινήθηκε προς PS1 μεριά. Πχ. οι fans του Ν64 θυμούνται τα παιχνίδια του PS1?

  Έχει σημασία πάντως στις πωλήσεις κονσολών -νομίζω- στο να βγάζεις system sellers παιχνίδια. Τα πολλά "μέτρια" παιχνίδια(τα Νο.154 στα τοπ 1000) δεν θα πωλήσουν μια κονσόλα. Τα 10-20 κορυφαία παιχνίδια της όμως θα το κάνουν. Τα μέτρια ίσως σιγουρέψουν μια επιλογή κονσόλας αλλά δεν θα την πουλήσουν εξαρχής. Όσα Cruis'n USA και να κυκλοφορήσουν, όταν ο κολλητός παίζει πχ. Gran Turismo, ε δε βοηθάει και πολύ. Και σε αυτό τον τομέα το PSX είχε τα κορυφαία σε fighting/Tekken 3, racing/GT-Colin, ποδοσφαιράκι/Pro Evo (Πάρα πολύ σημαντικό...), survival horror/Resident Evil/Silent hill, action(Metal Gear), JRPG/ Final Fantasy 7 μαζί με πολλές επιλογές σε καλά παιχνίδια σε όλες τις κατηγορίες. To να επιλέξει κάποιος PS δεν ήταν de facto λάθος επιλογή. Θα έβρισκε πολύ υλικό να σχοληθεί. Δεν θεωρώ άδικο το PS1 να κερδίσει τις περισσότερες πωλήσεις. Θα μπορούσε όμως η ψαλίδα είναι αρκετά πιο κοντά σε σχέση με N64...

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από mifune
 • Sadshadow

  Sleeper Stone οι επιπτώσεις που λέω οτι με επηρέασαν εμένα σαν gamer ήταν κυρίως λογο της κατεύθυνσης που αποφάσισε να πάρει η Nintendo από το Wii και μετά.
  Για άλλες επιπτώσεις στο gaming καλύτερα να μην μιλήσουμε γιατί θα πάμε σε πολλά what if όπως λες και μπορεί να δαιμονοποιησω το playstation παραπάνω από όσο το αξίζει.
  Όπως και να το κάνουμε όμως η Nintendo δεν πιστεύω οτι θα ήταν ετσι όπως έγινε απο το Wii και μετά αμα το GameCube τα ειχε πάει καλύτερα εμπορικα.
  Πάντως στην σημερινή εποχή αμα εξαίρεσης την αναγκαστική συνδρομή για internet και την ύπαρξη του PS4 Pro, έχω πολύ καλή γνώμη για το playstation 4, και για το PS3 τα τελευταία του χρόνια (2010-2012 και μετά)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Sadshadow
 • Sadshadow

  mifune τα κορυφαια παιχνίδια του ps1 και του N64 ήταν πάνω κάτω τα ίδια. Τα πολλά μέτρια (με την καλή έννοια) παιχνίδια ήταν ένας απο τους λόγους επιτυχίας του ps1.
  Σε αυτο που λες για τους λόγους που ξεχάστηκαν έχεις απόλυτο δίκιο. Άπλα είναι στενάχωρο... ειδικά για αριστουργηματα όπως το Perfect Dark. :(

  Για το Gran Turismo που λες, εμένα (όπως και για πολύ κόσμο που ήταν fan του ps1) μου είχε φανεί βαρετό. Αυτο όμως ειναι καθαρά λογο γούστου επειδη το GT ήταν περισσότερο εξομοιωτης και οχι arcade που μου αρέσουν εμένα (τα αγαπημένα μου racing ειναι τo F-Zero GX και τα Mario Kart) οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν μπορω να εχω προσωπική άποψη στο θεμα. Ομως οταν κυκλοφόρησε το Dreamcast και ειχε το Sega GT που ήταν του ίδιου στυλ, εκεί πως δικαιολογείς όσους εξακολουθουσαν να γουστάρουν περισσότερο το GT του ps1 ?

  Προσωπικά για εμένα ενα racing ποτέ του δεν θα ήταν λόγος επιλογής αγοράς κονσόλας.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 6 μήνες από Sadshadow
 • Sadshadow

  Τα του dreamcast δεν τα ξέρω καθόλου. Περιμένω το αφιέρωμα για να μάθω κάποια πράγματα. Αλλά φαντάζομαι ότι επειδή δεν πούλησε πολύ, δεν το δοκίμασε πολύς κόσμος. Δεν έχω απάντηση για το συγκεκριμένο.

  Κάτι άλλο που ήθελα να πω είναι ότι πιστεύω ότι ο κόσμος που έχει επιλέξει μια κονσόλα επειδή ακριβώς αναγκάζεται να ασχοληθεί με τα παιχνίδια της κονσόλας του, εξοικειώνεται με τα αντίστοιχα παιχνίδια μεσω της τριβής με το παρεχόμενο gameplay, εικαστικό κλπ. οπότε και διαμορφώνει αντίστοιχα τα γούστα του. Δλδ. θα είναι πιο δεκτικός σε γνώριμα μελλοντικά παιχνίδια με παρόμοια χαρακτηριστικά. Για να μην πω ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου αναζητά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που έχει ένα αγαπημένο του παιχνίδι και οποιαδήποτε παρεκτροπή ακόμα και για συνέχειες franchise θεωρούνται κατώτερες. Έτσι πχ. θα βρεις πιο εύκολα fans των strategy στο PC παρά στις κονσόλες ακριβώς γιατί υπήρχει πολύ μεγαλύτερη παροχή τέτοιων τίτλων καί σε ποιότητα καί σε ποσότητα. Επίσης μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι τα platform στο PS1 ήταν τα καλύτερα χωρίς να έχει παίξει τα αντίστοιχα στο N64. Και όταν του παρουσιαστεί η ευκαιρία να παίξει κάποια του Ν64 να μην του αρέσουν τόσο πολύ γιατί μπορεί να ήταν κάτι έξω από αυτά που είχε συνηθίσει να παίζει αλλά και να θεωρεί σαν καλά platform χαρακτηριστικά. Δεν ξέρω αν βγαίνει νόημα απ'αυτά που γράφω αλλά τα ποστάρω ούτως ή άλλως :p

 • Sadshadow

  Εντάξει, ο Sadshadow υπερβάλει -βασικά, λύσσα το έκανε- αλλά οφείλω να παραδεχθώ ότι υπάρχει μια αλήθεια κάπου βαθιά κρυμμένη μέσα σε αυτά που λέει, και θέλω να την αναφέρω. Και αυτό έχει να κάνει με το θέμα του marketing και της διαφήμισης. Οφείλω να παραδεχθώ τη Nintendo για το ήθος που επέδειξε τότε σε αυτό τον βρόμικο πόλεμο. Όταν όλοι της την έπεφταν με τον πιο χονδροειδή και άμεσο τρόπο, η Nintendo δεν ανταποκρίθηκε. Από την εποχή του NES ακόμα, η φιλοσοφία που έβγαζαν Yamauchi, και κυρίως ο Arakawa (της ΝΟΑ), ήταν ότι δεν το χρειαζόμαστε και δεν το θέλουμε αυτό το πράγμα εφόσον έχουμε καλά παιχνίδια, αυτό αρκεί. Όταν η SEGA στήριζε όλη της την τακτική στο cool, edgy, θρασύ, γρήγορο, άμεσο, συμβαίνει τώρα, σούπερ-ουάου κ.τ.λ., η Nintendo ήταν πάντα σταθερή στο slow and steady wins the race. Δεν θέλω να αδικήσω την SEGA, ούτε και την SONY αργότερα, δεν ξέρω αν θα μπορούσαν με άλλο τρόπο να σπάσουν το ασφυκτικό μονοπώλιο της Nintendo, και δεν θα το μάθουμε και ποτε. Όπως και να ‘χει όμως, αυτή η φιλοσοφία του να μετριάζεις τις πολλές φανφάρες και να μιλάς με την δουλειά σου είναι από τις μεγαλύτερες αρετές που εκτιμώ σε αυτή τη ζωή, και η Nintendo το υποστήριξε.

 • Μακράν τα αγαπημένη μου σειρά αφιερωμάτων που έχει κάνει το site.Οχι τόσο για τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την εκάστοτε κονσόλα,που λίγο πολύ είναι γνωστά,αλλά κυρίως γιατί τόσο οι προσωπικές ιστορίες του Γιώργου και του Λάμπρου όσο και των "παιδιών"(μικρών και μεγάλων) από κάτω στα σχόλια με κάνουν και θυμάμαι γιατί λατρεύω το "σπορ".Στα προηγούμενα αφιερώματα δεν είχα μπει στον κόπο να σχολιάσω καθώς οι τίτλοι που έχω παίξει πχ στο snes μετά βίας αγγίζουν δυψήφιο αριθμό και ανυπομονούσα να φτάσουμε επιτέλους στην 5 γενιά,όχι μόνο γιατί το ps1 είναι η αγαπημένη μου κονσόλα αλλά και γιατί όλοι οι τίτλοι της εποχής μου βγάζουν μια πρωτόγονη ακατέργαστη ομορφιά,άνοιξαν οι πύλες του ανεξερεύνητου 3D κόσμου και το κάθε στούντιο για να ανταπεξέλθει στις ορέξεις των gamers δοκίμαζε τελείως διαφορετικά πράγματα κάθε φορά,χωρίς κονσερβοποιημένες μηχανές γραφικών και συνταγές mainstream επιτυχίας.Ναι σίγουρα η πολύ αντιγράψαν επιτυχημένους τίτλους τις εποχής και ίσως ευθαρσώς πολλές φορές αλλά υπήρχαν και ένα σωρό τίτλοι απίστευτα μοναδικοί(βλ. Vib Ribbon,Kulaworld)
  Πιστεύω πως δεν θα με πει κάποιος μεροληπτικό αν πω πως το ps1 απλά δεν είχε ανταγωνισμό ως προς την ποιότητα και την ποσότητα των τίτλων.¨ηταν η κονσόλα που γιγάντωσε το gaming και το έκανε ενήλικο χόμπυ.

  Σχετικά με το βίντεο,δεν υπάρχουν δύο αλλά 3 revisions του ps1,χωρίς να μετράω το one.To ps του Γιώργου είναι το launch μοντέλο το οποίο αν δεν κάνω λάθος είναι και το μόνο που βγάζει αναλογικό ήχο(υπάρχει mod για μερακλήδες που οπου αν αντικατασταθούν οι original πυκνωτές με άλλους γαμάο-τάο πυκνωτές μετατρέπεται σε audiophile cd player)

  To ps του Λάμπρου είναι το 2ο revision.Και υπάρχει και το 3 του 98' όπου στον στάνταρ εξοπλισμό είχε το dualshock και αφαιρέθηκαν το parallel port(προορίζονταν για περιφερειακά) και η θύρα του "Lan".Fan fact,από το parallel port κάποιος μερακλής του moding μπορεί να αντιγράψει το bios της κονσόλας με το οποίο λειτουργεί και νομιμοποιήται ο αντίστοιχος emulator.

  Η κονσόλα λειτουργεί ανάποδα όχι λόγω καλύτερης ψύξης αλλά(χωρίς να είμαι σίγουρος) λόγω του ότι το έλασμα του laser "ξεχαρβαλιάζει" με αποτέλεσμα να είναι πιο χαμηλά απ'ότι έπρεπε. Γυρνώντας το ανάποδα επανέρχεται στην θέση του.

  Το κόλπο πιάνει και για μιά ακόμα βλάβη που την είχε πάθει το PSone μου.Οι 3 μπιλίτσες που σταθεροποιούν το cd ωθούνται προς τα έξω με μία τσιμούχα που με το καιρό χάνει την ελαστικότητα της,δεν υπάρχει η κατάλληλη τριβή,και το cd κυριολεκτικά σπινιάρει.

  Μιάς και αναφέρθηκε η χώρα κατασκευής,και τα 2 ps που έχετε εκει είναι made in japan.Tουλάχιστον το δικό μου (ίδιο με του Λάμπρου) είναι,οπότε δύσκολο να μην είναι και αυτά.Το psone αντιθέτως είναι made in china.

  ΥΓ παίζει να επιστρέψω να γράψω κιάλλα μιας και σίγουρα θα επιστρέψω να μελετήσω το τιτανοτεράστιο post του sleeper stone.
  YΓ2 Γιώργο δεν ξέρω αν υπάρχει στο αρχείο του sleeperstone αλλά θυμάμαι review σου για το Star Oxiom και το πως αναδεικνύει τις αρετές του νέου τότε hardware,dualshock 3 :P

 • Dart2000

  Θα συμφωνήσω κι εγώ Χρήστο. Ένα μέρος τη μαγείας εκείνης της εποχής περνάει απο τα μάτια των παιδιών που γράφουν τις εμπειρίες τους και σε εμάς. Κάτι που εμπλουτίζεται και με τις εικόνες που έχουμε αποτυπωμένες στο μυαλό μας. Έξτρα πινελία και η υπερπολίτιμη ανεμελιά εκείνης της χρονικής περιόδου, κάτι που κάνει το Νοσταλγόμετρο να χτυπά κόκκινο...

 • Κάτι που ξέχασα να πω αλλά πρέπει να το αναφέρω. Η αγαπημένη μου εταιρεία τότε ήταν η KONAMI. Είχε τίτλους όπως:
  Metal Gear Solid, Pro Evolution, Silent Hill, Castlevania: Symphony of the Night, Policenauts, Vandal Hearts 2, Suikoden 2...
  Τα επόμενα λόγια τα έχω ξαναπεί για πρώην μεγάλο ηθοποιό με το όνομα Robert αλλά ισχύουν ακριβώς τα ίδια για την Konami:
  Λίγο ντροπή ρε συ! Μα πως κατάντησες έτσι? Εσύ, που ήσουν από Εκείνες? ΝΤΡΟΠΗ! :(

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Όχι και απλά συμπαθητικό το αρχικό Titan Quest. Μετά το patchάρισμα από τη κοινότητα χτύπαγε στα ίσα...
Titan Quest σε K2
Ευχαριστούμε! PS4! Καλή επιτυχία σε όλους!
αν περιμενω κατι λιγοτερο απο 10/10 αλλα θα περιμενω μαλλον μια πτωση τιμης πριν το τσιμπησω!
Φανατικός της σειράς με το gow 2 να το θεωρώ το καλυτερο της παιχνιδι με είχε προβληματίσει λίγο αυτ...
Όντως τα μασάνε και αυτό δείχνει ότι ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Εγώ πιστεύω ότι θ...
Είναι παιχνίδι που το περίμενα πολυ και ξενέρωσα διαβάζοντας για αυτά τα τραγικά προβλήματα που έχει...
Titan Quest σε K2
πωωωω πολυ κριμα.
το ειχα φοβηθεί όταν ειδα την τιμη κ πως δεν έχει το expansion μαζι αλλά δε περίμ...
Titan Quest σε K2
συνεχίζω να λεω πως ο τροπος με τον οποιο την παρουσιαζουν ειναι οτιναναι.
τοσο καιρο μετα κ ακομα...
Δεν βλέπω τίποτα! Απλά περιμένω να παραλάβω, και για καμιά βδομάδα πέθανα για όλους....................