- Μελη online: 40
- Σύνολο μελών: 15727
- Τελ. μέλος: kedaHaseRen
- Θέματα στο forum: 37251
- Μηνύματα στο forum: 600136
Όλοι οι χρήστες
Shadowgun
Αρχική » iOS » Reviews » Shadowgun
Συντάκτης: Χρήστος Λιάπης
Μάρ 28, 2012 16:00
Το… Gears of War του App Store
Παρά τις πρώτες εντυπώσεις που αποκτά κανείς, η αλήθεια είναι πως μέσα στον κατακλυσμό του App Store από casual τίτλους, γίνεται μια προσπάθεια εμπλουτισμού του περιεχομένου του με κυκλοφορίες, που θα απευθύνονται κυρίως σε άτομα που προτιμούν πιο… hardcore μονοπάτια. Μια σημαντική από αυτές τις κυκλοφορίες αποτελεί και το πολλά υποσχόμενο πόνημα της Madfinger, ονόματι Shadowgun. Κι από τη στιγμή που οι δηλώσεις της μας παραπέμπουν σε ένα παιχνίδι στα πρότυπα των κονσόλων -και ειδικότερα του δημοφιλούς Gears of War- μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

Η ιστορία μας τοποθετεί στο διαστημικό έτος 2350, σε μια εποχή όπου οι μεγάλες διαγαλαξιακές εταιρίες έχουν την εξουσία, και τις πιο… ύποπτες δουλειές τους, τις αναθέτουν σε ειδικούς μισθοφόρους, γνωστούς και ως "Shadowguns". Ο πιο φημισμένος από αυτούς, και ήρωάς μας ονόματι John Slade, προσλαμβάνεται από την Toltech Enterprises με σκοπό να κυνηγήσει τον αποστασιοποιημένο μανιακό γιατρό Edgar Simon στο φρούριό του. Παρά το γεγονός πως γίνεται προσπάθεια να χτιστεί ένα σύμπαν στο οποίο θα στηρίζεται το παιχνίδι με ποικίλες πληροφορίες, δεν αξιοποιείται περαιτέρω και περιορίζεται στον καταιγισμό απο κλισέ διαλόγους και «badass» ατάκες μεταξύ του Marc…εεεμ John και της SARA (η Α.I. που μας συνοδεύει με πληροφορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της 5ωρης περίπου περιπέτειας). Το σενάριο αποτελεί απλά το συνοδευτικό, την αφορμή αν θέλετε, για το κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο από τν δράση και τον τεχνικό τομέα στον οποίο βασίζεται.

Το gameplay του Shadowgun αποτελείται κυρίως από ένα cover and shoot σύστημα, αφήνοντας μικρά περιθώρια για οτιδήποτε άλλο. Χρησιμοποιώντας το αριστερό μέρος της οθόνης κινούμε το χαρακτήρα, ενώ με το δεξιό γίνεται η στόχευση, το reload και η επιλογή/ χρήση όπλων. Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται το εθιστικό shooting στοιχείο και το αληθοφανές animation, τόσο του χαρακτήρα όσο και των εχθρών μας. Δυστυχώς όμως, παρά την πολύ καλή λειτουργία του cover συστήματος, την ικανοποιητική A.I. και κάποια διαλείμματα με mini bosses, το gameplay παραμένει μονοδιάστατο και επαναλαμβανόμενο. Συνεχώς θα προχωράμε μέχρι να ενεργοποιήσουμε το επόμενο κύμα εχθρών, ενώ το μονότονο level design (το οποίο επίσης θυμίζει έντονα Gears of War) μας προειδοποιεί από μόνο του πότε πρόκειται να συμβεί αυτό, με αντικείμενα κάλυψης να είναι αλόγιστα τοποθετημένα σε κάθε σχεδόν «δωμάτιο». Η ποικιλία των επιπέδων είναι τέτοια, που θα φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε… λυτρωτική τη στιγμή που θα αντικρίσουμε ανοιχτό περιβάλλον, έστω και από παράθυρο!

Ο τομέας όμως στον οποίο διαπρέπει το Shadowgun είναι ο τεχνικός, ο οποίος αν όχι ο κορυφαίος, είναι σίγουρα από τους καλύτερους που έχουμε δει σε φορητή συσκευή, με το οπτικό κυρίως αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει. Η Unity Engine κοντράρει στα ίσια την αντίστοιχη Unreal Engine και ντύνει με λεπτομέρεια τόσο το περιβάλλον, όσο και τα μοντέλα των χαρακτήρων, με τα ελάχιστα όχι και τόσο προσεγμένα textures να μην είναι ικανά να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα. Αναμφίβολα, είναι μια προσπάθεια που αγγίζει έστω και λίγη από τη λάμψη των κονσόλων.
Το κυριότερο πρόβλημα του τίτλου έχει να κάνει με την έλλειψη δημιουργικότητας του developer. Ενώ τα στάνταρ παραγωγής είναι πολύ υψηλά, κάτι που φαίνεται από το σχεδιασμό και τον τεχνικό τομέα. Θα λέγαμε ότι το Shadowgun εστιάζει επικίνδυνα στον εντυπωσιασμό και στην προσπάθεια να προσφέρει τόσο μια εμπειρία στα πρότυπα του Gears of War (καταφεύγοντας σε πολλές αντιγραφές), όσο και μια επανάσταση που θολώνει τη γραμμή η οποία διαχωρίζει το mobile από το console gaming. Οι υψηλοί στόχοι οδηγούν και σε υψηλές προσδοκίες, στις οποίες η Madfinger δεν ανταποκρίνεται πλήρως. Όσο επιτυγχάνει στον εντυπωσιασμό, τόσο αποτυγχάνει και στο να κινήσει το ενδιαφέρον του παίκτη για περισσότερο από ένα playthrough. Η απουσία της φαντασίας θα μπορούσε να καλυφθεί με περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα ένα αντίστοιχο Horde mode (τόσες ομοιότητες, αυτό θα μας πειράξει;) ή και multiplayer, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει.
Εν κατακλείδι, το Shadowgun δεν είναι ένα κακό παιχνίδι. Απλώς δεν ανταποκρίνεται στις –ομολογουμένως υψηλές- προσδοκίες και η ιδέα ότι μπορούσε να είναι καλύτερο διακατέχει τον παίκτη συνεχώς. Συγκρινόμενο όμως, όχι με τις απαιτήσεις, αλλά με το υπάρχον δυναμικό στον συγκεκριμένο τομέα στις συσκευές της Apple, κατατάσσεται αναμφίβολα στο «βαρύ πυροβολικό» του App Store.
Χρήστος Λιάπης
Θετικά
- Εντυπωσιακός τεχνικός τομέας
- Μεγάλη διάρκεια και ικανοποιητική A.I.
- Πολύ καλό gameplay…
Αρνητικά
- … που καταντά όμως επαναλαμβανόμενο
- Όπως και το level design
- Σημαντική έλλειψη δημιουργικότητας
Βαθμολογία
| GAMEOVER: | iOS | 7.5 |
| Xρηστών: (έχουν ψηφίσει 27) | Πρέπει να συνδεθείς για να ψηφίσεις | 6.8 |

Ταυτότητα
Latest reviews

Σχόλια Χρηστών ( 23 )
Αν θέλεις να προσθέσεις το δικό σου σχόλιο, θα πρέπει να συνδεθείς
Gamer-cy - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Ωραίο το είδα στο App Store πριν λίγες ήμερες .θα το κατεβάσω λίαν σύντομος στο ipad 3 όταν με το καλό το πάρω ( έδωσα το ipad 2 ) , ωραίος Χρήστο
TheMastas - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Χαχαχα δεν είναι άσχημο οπτικά και σαν διάρκεια απο οτι φαίνεται, καλή προσπάθεια για τις δυνατότητες της πλατφόρμας αλλά φυσικά καμμία σχέση με το πρωτότυπο
Deathracer2009 - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
To εχω στο Neo V και ακομα να το αρχισω. Καποια στιγμη θα το δοκιμασω..
braveheart - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Τα γραφικά όντως είναι απίθανα. Βέβαια, συνεχίζω να πιστεύω πως αυτά τα παιχνίδια δε μπορούν να παιχτούν σε οθόνη αφής.
koukissssss - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
που παιζει τελεια στο ideos x5 και οταν το παιζω με χειριστηριο του ps3 η εμπειρια γινετε απιστευτη....(το παιχνιδι υπαρχει και στο play store!!!)
KILL DOG - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Συμφωνό απόλυτα μαζί σου Σάκη αλλά και πάλι εγώ το αγόρασα το παιχνιδάκι και δεν είναι κακό για να περνάει η ώρα π.χ. στην στάση για το λεωφορείο
summergreek - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Πολύ καλό παιχνιδάκι...μπράβο για την προσπάθεια...
G13 Nick - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
$4,99 είναι πολλά .. Όταν θα πέσει στα $1,99 το συζητάμε
Ώραιο review ..
SetaShouji - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Το είχα τσιμπήσει στα 79 λεπτά. Μια χαρά παίζει και σε οθόνη αφής
VonCroy - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Δεν το κάνω uninstall από το κινητό για να δείχνω τα γραφικά του στα φιλαράκια μου. Προσπάθησα να το παίξω κάποιες ώρες αλλά όπως λέει πολύ σωστά ο Χρήστος, ήταν πολύ επαναλαμβανόμενο και το "ψιλοπαράτησα". Αξίζει όμως. Πολύ ωραίο κείμενο Χρηστάρα!
braveheart - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
@KILL DOG, κι εγώ το αγόρασα και το έπαιξα μάλιστα. Απλά η οθόνη αφής θεωρώ πως αδικεί όλα αυτά τα παιχνίδια.
KILL DOG - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Σάκη δεν διαφωνώ αλλά θυμήθηκα ένα καλό παράδειγμα με την touch να λειτουργεί μια χαρά,το dead space(για εμένα το καλύτερο παιχνίδι του app store)
SetaShouji - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Υπάρχει και στο PS Store;
stormare - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
καλη φαση ειναι,το εχω στο android(αληθεια πως και δεν εχετε section για αυτο ; )
KTI 23 - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
πολυ ωραια γραφικα βλεπω,κριμα που υστερει στα υπολοιπα..συμφωνων πως πρεπει να ειναι λιγο δυσκολο με την touch screen..καλο review Χρηστο..
ground4270 - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Σε Android συσκευες, το παιχνιδι εχει καλυτερα γραφικα!
ground4270 - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
το παιχνιδι ειναι πολυ απαιτητικο. χρειαζεται διπυρηνο επεξεργαστη για να τρεξει καλα
jarmas313 - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
To κατεβασα για αντροιντ στις εκπτωσεις πριν λιγες μερες
drgci - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
ground4270 ιδικά άμα έχεις android tablet με το tegra 3 τα γραφικά ξεφεύγουν πραγματικά!
KoulisHHH - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Δυστυχώς η Android μπακατέλα μου δεν το τρέχει. Τυχεροί όσοι έχουν iPhone 4S ή iPad ή ένα δυνατό Android Tablet.
Deathracer2009 - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
Ποιο εχεις ρε Κουλη; Eγω εχω το Neo V και παιζει μια χαρα...
KoulisHHH - πριν από 1 χρόνο και 2 μήνες
LG Optimus One
stormare - πριν από 1 χρόνο και 1 μήνα
και γω σε neo v το τρεχω.γενικα για τα λεφτα του αυτο το κινητο ειναι απιστευτο.