Total War Battles: Shogun

Αρχική » iOS » Reviews » Total War Battles: Shogun

User's Avatar
Συντάκτης: Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος
Μάι 28, 2012 09:59

Επιστροφή στα ανθισμένα λιβάδια της Ιαπωνίας

Όταν μια εταιρία όπως η Creative Assembly αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη της στον χώρο του mobile gaming, οι υπόλοιποι developers σιωπούν και περιμένουν με αγωνία να δουν το αποτέλεσμα. Διότι δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε εταιρία, αλλά για τη δημιουργό των θρυλικών Total War στα PC, μιας σειράς παιχνιδιών τα οποία σήκωσαν πολύ ψηλά τον πήχη στην ποιότητα των σύγχρονών strategy games. Βέβαια, το να ελπίζει κανείς πως τέτοια παιχνίδια θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε ένα iPhone -όταν ζορίζουν ακόμα και high end PC-, είναι μάλλον μια ουτοπία (για την ώρα), αλλά η Creative προσπάθησε να δώσει το αμέσως καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ένα spin off της σειράς Shogun, το οποίο διατηρεί το συναίσθημα της σειράς, αλλά το περνά σε ένα πιο βατό επίπεδο για να είναι πλήρως προσβάσιμο από όλους τους παίκτες.

Η ιστορία του Total War Battles ξεκινά εν μέσω μιας σκοτεινής νύχτας. Οι σύμμαχοί σας, σας έχουν προδόσει, ο πατέρας σας έχει τραυματιστεί θανάσιμα και ο κλoιός γύρω σας κλείνει ασφυχτικά. Οπλισμένος, όμως, από τα τελευταία λόγια του πατέρα σας και διψασμένος να κερδίσετε πίσω την τιμή της οικογένείας σας, καταφέρνετε να κρατήσετε τη γραμμή άμυνας και να διώξετε τους εχθρούς σας. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μία συνηθισμένη -αλλά καλογραμμένη- ιστορία εκδίκησης, αναρίχησης στην ιεραρχία της χώρας και, εν τέλει, στο κυνήγι της κατάκτησης της απόλυτης εξουσίας. Η εξέλιξη του παιχνιδιού γίνεται επάνω σε ένα στατικό χάρτη, καθώς προχωράμε από το βόρειο άκρο του Hokaido μέχρι τη νοτιότερη άκρη της Ιαπωνίας, δίνοντας συνεχείς μάχες, αλλά λαμβάνοντας και δευτερεύουσες αποστολές, οι οποίες μας εξοπλίζουν με EXP, το «νόμισμα» του παιχνιδιού, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε εκατοντάδες upgrades των δυνάμεων, της οικονομίας και των κτιρίων μας.

Η μεγάλη διαφορά του Battles από τα κλασσικά Total War έχει να κάνει με τον τομέα της μάχης. Καταρχάς, χτίζουμε μια βάση με διάφορα κτίρια σε κάθε πίστα, από την οποία αντλούμε πρώτες ύλες και παράγουμε όλα τα units που επιθυμούμε. Στη συνέχεια, η λογική του gameplay βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε castle defense και RTS παιχνίδια. Το Battles περιορίζει τις κινήσεις μας επάνω σε ένα grid, το οποίο απαιτεί πολύ μελέτη για το πώς θα χτίσουμε τα κτίριά μας και θα αναπτύξουμε τις δυνάμεις μας. Όσον αφορά την κίνησή τους, υπάρχει ο πολύ περίεργος περιορισμός να μην μπορούμε να μετακινήσουμε τα units προς τα πίσω αλλά μόνο μπροστά (ευθεία ή διαγωνίως πάνω/ κάτω και μπροστά). Αυτό οδηγεί σε ορισμένα τραγελαφικά προβλήματα, όπως να έχουμε δύο units στο επάνω μέρος του χάρτη και να μη μπορούμε να επιτεθούμε σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται δύο "κουτιά" πιο κάτω.

Από την άλλη, αυτή η λογική ωθεί τον παίκτη να είναι πολύ πιο προσεκτικός στην ανάπτυξη των στρατευμάτων του, να διατηρεί εφεδρείες και να εναλλάσει συνεχώς το σχηματισμό των δυνάμεών του ανάλογα με την περίπτωση. Είναι ένας διαφορετικός μηχανισμός για τα Total War, ο οποίος προκαλεί αρκετούς πονοκεφάλους αλλά ανοίγει και νέες ενδιαφέρουσες τακτικές και προοπτικές. Τεχνικά, το Battles είναι αρκετά ενδιαφέρον, απογοητεύοντας λίγο στην ποιότητα των textures και του animation, αλλά κερδίζοντας τελικά τον παίκτη στα σημεία και το art direction. Στυλιζαρισμένοι χαρακτήρες, πολύχρωμα γραφικά και αισθητική από την κλασσική Edo period ιαπωνική ζωγραφική, συνθέτουν μία μαγευτική εικόνα, που δείχνει σαν να ήρθε σε ζωή από πίνακα. Το σύνολο της ατμόσφαιρας απογειώνεται μέσα από την εκπληκτική μουσική επένδυση που χαρακτηρίζει τη σειρά. Μελωδίες παιγμένες με Shamisen, Hochiku, Taiko, Biwa και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα συνθέτουν για άλλη μια φορά ένα υπέροχο σύνολο, που όμοιό του δύσκολα θα βρείτε σε άλλο mobile game. Τα ηχητικά εφέ ακολουθούν και αυτή την ίδια υψηλή ποιότητα, ενώ το voice acting, χωρίς να είναι κάτι συγκλονιστικό, κάνει σωστά τη δουλειά του.

Το Total War Battles: Shogun, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι άξιο για το βαρύ όνομα που κουβαλάει. Διαφοροποιώντας αρκετά το gameplay της σειράς, η Creative Assembly καταφέρνει να προσφέρει ένα καλοσχεδιασμένο strategy παιχνίδι για το iOS, το οποίο -όσο προχωράει η ώρα- γίνεται και πιο εθιστικό. Προβλήματα, ελλείψεις και εσφαλμένες αποφάσεις υπάρχουν μεν, αλλά αυτό το πρώτο βήμα της Creative Assembly στο χώρο του mobile gaming κρίνεται από εμάς ως απόλυτα επιτυχές.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

ProΘετικά

  • Μια ευχάριστη, εναλλακτική φόρμουλα μεταφοράς των Total War στο iOS
  • Δυναμική στρατηγική που απαιτεί προσοχή, ταχύτητα και σκέψη
  • Το κτίσιμο κτιριών εντός της μάχης ανοίγει νέες προοπτικές για τη σειρά
  • Ένα μεγάλο χορταστικό campaign με μεγαλύτερη συνοχή από το "κανονικό" Shogun 2

ConsΑρνητικά

  • Οι περιορισμοί στην κίνηση των δυνάμεων επάνω στο χάρτη
  • Η όλη "tower defense" λογική του

ΒαθμολογίαMetacritic - Game Reviews

GAMEOVER:  iOS 8.0
Xρηστών: (έχουν ψηφίσει 14) Πρέπει να συνδεθείς για να ψηφίσεις 7.2

Περισσότερο Υλικό

WillLaurence - πριν από 1 χρόνο

Το έχω βάλει στο μάτι πολύ καιρό και σήμερα ή το πολύ αύριο το κατεβάζω.
Ωραίο review για ένα ωραίο game

Gamer-cy - πριν από 1 χρόνο

Μμμ ωραίο για iOS

pSyChOChRiS - πριν από 1 χρόνο

Εννοείται πως θα το τσιμπήσουμε. Η CA είναι εγγύηση και το έδειξε ξανά, παίρνοντας στα σοβαρά ένα απλό spin off που με το όνομα Total War και μόνο θα έβγαζε χρήμα. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Κλεισιμο <-- --> Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια στο πληκτρολόγιο για να μετακινηθείτε μεταξύ των εικόνων

gameover Ταυτότητα

Total War Battles: Shogun
  • 1
  • 9+
  • Strategy
  • The Creative Assembly
  • SEGA
  • App Store/ Android Market
  • Επίσημο Site

gameover Χρήστες που το έχουν

gameover Χρήστες που το θέλουν

gameover Latest news

Στις 30/5 το Warhammer Quest για iOS
Στις 30/5 το Warhammer Quest για iOS
Ενώ την ίδια μέρα θα κυκλοφορήσει και η Ace Attorney Trilogy  (1 σχόλια)
Το App Store φτάνει τα 50 δισ. downloads
Το App Store φτάνει τα 50 δισ. downloads
Και η Apple προσφέρει 1 Gift Card αξίας $10.000 και 50 Gift Cards των $500  (3 σχόλια)
Στις 9 Μαΐου το Sid Meier's Ace Patrol
Στις 9 Μαΐου το Sid Meier's Ace Patrol
Ένα free-to-play παιχνίδι για τις iOS συσκευές (3 σχόλια)
Καθυστερεί η Ace Attorney HD Trilogy για iOS
Η κυκλοφορία της μετατίθεται για τον Ιούλιο (2 σχόλια)
Η Apple ανακοίνωσε το WWDC 2013
Το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα 10-14 Ιουνίου (4 σχόλια)
Νέα θήκη για iPad από τη Logitech
Με έντονα χρώματα και επιφάνεια από υψηλής ποιότητας ύφασμα (4 σχόλια)
Remake του Prince of Persia για τα iOS
Αλλά και νέο, δωρεάν update του Rayman Jungle Run (4 σχόλια)
Η εφαρμογή της εβδομάδας για το iOS
To Fruit Ninja διατίθεται εντελώς δωρεάν (4 σχόλια)
Ανακοινώθηκε νέος τίτλος από την ZeptoLab
Μια συνέχεια στον κόσμο του Cut The Rope (1 σχόλια)
Προσθήκες για το Real Racing 3
Την εμφάνισή τους κάνουν οχήματα της Chevrolet (4 σχόλια)
Nέες κυκλοφορίες για iOS & Android
Ιnjustice: Gods Among Us, Duke Nukem 2 και Hitman Absolution ICA (9 σχόλια)
Ανακοινώθηκε το Fish Out of Water
Ο επόμενος τίτλος της Halfbrick Studios  (2 σχόλια)
To XCOM: Enemy Unknown έρχεται στο iOS
Ο Jake Solomon παρουσιάζει τη mobile έκδοση του τίτλου στο νέο trailer (5 σχόλια)
Νέος τίτλος για το iOS από τη Firaxis
Το "Haunted Hollow" έρχεται στα μέσα της άνοιξης (3 σχόλια)
Ανακοινώθηκε το Draw Something 2
Απελευθερώστε τον Πικάσο που κρύβετε μέσα σας... για δεύτερη φορά (3 σχόλια)
Έρχεται το Duke Nukem 2 στο iOS
Ο Δούκας θα εμφανιστεί στα προϊόντα της Apple τον Απρίλιο (3 σχόλια)
Ανακοινώθηκε το Gero Blaster
Ο επόμενος τίτλος από τον δημιουργό του Cave Story  (2 σχόλια)
Καθ' οδόν το Sonic Dash για τα iOS
Ένα παιχνίδι για το App Store στα πρότυπα του Rayman Jungle Run (5 σχόλια)
Απακαλύφθηκε ο νέος τίτλος της Rovio
Και το όνομα αυτού... The Croods (6 σχόλια)
Νέα έκδοση των Bad Piggies
Η οποία έφερε πολύ νέο υλικό (2 σχόλια)
H Logitech παρουσιάζει το Ultrathin mini
Ένα υπέρλεπτο πληκτρολόγιο για το iPad mini (2 σχόλια)
Dev diary για το Real Racing 3
To racing παιχνίδι της ΕΑ για τα iOS αποκαλύπτει τη δομή του multiplayer του (5 σχόλια)
Περισσότερα News

gameover Latest reviews

Real Racing 3

Freemium... οφθαλμόλουτρο  (22 σχόλια)

Robotanika
Ιαν 28, 2013 | 10 σχόλια
Fantasy Conflict
Οκτ 24, 2012 | 13 σχόλια
Bad Piggies
Οκτ 01, 2012 | 14 σχόλια

Περισσότερα Reviews