- Μελη online: 64
- Σύνολο μελών: 15712
- Τελ. μέλος: Creating
- Θέματα στο forum: 37145
- Μηνύματα στο forum: 599394
Όλοι οι χρήστες
Botanicula
Αρχική » PC » Reviews » Botanicula
Συντάκτης: Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος
Μάι 17, 2012 16:00
Έχουμε άραγε το νέο Machinarium;
Περιεχόμενα
Τα βήματά μας αντηχούν ακόμη
Μέσα στο δάσος με τον βόμβο των εντόμων
Και τις βαρειές σταγόνες απ' τ' αγιάζι
Που στάζει στα φυλλώματα των δένδρων
Κ' ιδού που σκάζει μέσα στις σπηλιές
Η δόνησις κάθε κτυπήματος των υλοτόμων
Καθώς αραιώνουν με πελέκια τους κορμούς
Κρατώντας μεσ' στο στόμα τους τραγούδια
Που μάθαν όταν είτανε παιδιά
Και παίζανε κρυφτούλι μεσ' στο δάσος.
Ανδρέας Εμπειρίκος 02/09/1901 – 03/08/1975
Η σουρεαλιστική φιλοσοφία της Amanita Design είναι πλέον πασίγνωστη στους φίλους των adventure games. Προερχόμενη από την πανέμορφη και ιδιαίτερη Τσεχία, ξεκίνησε την σταδιοδρομία της με το Samorost, ένα μικρό δωρεάν flash based adventure game, για ένα πλασματάκι που ζει σε έναν αστεροειδή και ταξιδεύει -μέσα από διάφορα ευτράπελα γεγονότα- στον γαλαξία. Το ιδιαίτερο art direction και χιούμορ των δημιουργών κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού και η εταιρία προχώρησε στο να κάνει διαφημίσεις για γνωστές εταιρίες (Nike) αλλά και στην κυκλοφορία του Samorost 2, που ήταν μεγαλύτερο σε διάρκεια αλλά και επί πληρωμή.
Αν και τα Samorost ήταν αυτά που την έκαναν γνωστή στο κοινό των indie games, ήταν η κυκλοφορία του Machinarium το 2009 που έσκασε σαν κεραυνός στο χώρο του gaming και καθιέρωσε την Amanita ως μία μεγάλη αναρριχώμενη δύναμη του χώρου. Το πρώτο της "full length" παιχνίδι διηγούταν τις περιπέτειες ενός σκουριασμένου ρομπότ σε μία δυστοπική πόλη. Οι κριτικοί το εκθείασαν, το κοινό το λάτρεψε και τα βραβεία έρχονταν με τέτοιο ρυθμό, που οι δημιουργοί θα έπρεπε να χτίσουν ολόκληρο δωμάτιο στα γραφεία τους για να τα φυλάξουν. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, έχουμε πλέον στα χέρια μας το καινούργιο παιχνίδι τους, το Botanicula, το οποίο αποσκοπεί στο να συνεχίσει το θρύλο της εταιρίας και να μαγέψει για άλλη μια φορά τους παίκτες. Τα καταφέρνει όμως;
Παιδικό παραμυθάκι - Ιστορία
Η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσεται πάνω και μέσα στα κλαδιά και τις ρίζες ενός πελώριου «μαγικού» δέντρου. Ενώ όλοι οι μικροοργανισμοί ζούσαν καλά και όμορφα επάνω στο σπίτι τους, ξαφνικά εμφανίστηκε ένας μαύρος αραχνοειδής οργανισμός, ο οποίος -μαζί με τα παιδιά του- άρχισε να καταβροχθίζει οτιδήποτε έπεφτε στο διάβα του και να ρουφάει τους ζωμούς του δέντρου, οδηγώντας το σε ταχεία καταστροφή.
Ο παίκτης αναλαμβάνει μια ομάδα οργανισμών (Mr. Lantern, Mrs. Mushroom, Mr. Poppy, Mr. Feather και Mr. Twig), οι οποίοι την γλίτωσαν παρατρίχα από μια τέτοια επίθεση και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το δέντρο τους. Στην πορεία της περιπέτειας θα βοηθήσετε άλλους οργανισμούς με τα δικά τους προβλήματα, θα περιηγηθείτε σε όλα τα μήκη και πλάτη του δέντρου, θα λύσετε γρίφους και θα έρθετε συχνά αντιμέτωποι με τους αντιπάλους σας. Η ιστορία, βέβαια, είναι ακόμα πιο χαλαρή και από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.
Υπάρχει απλά για να στήσει το setting και να έχουμε έναν τελικό στόχο, αλλά ουδέποτε προσφέρει κάτι παραπάνω. Μάλιστα, στην αρχή δεν έχουμε καν ιδέα του τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε, και μόνο μετά από μερικές ώρες θα μάθουμε ποιος είναι ο στόχος μας, γεγονός που δημιουργεί ορισμένα προβλήματα στο ρυθμό.
Οπτική πανδαισία - Τεχνικός τομέας
Εκεί που δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός όμως, είναι στην ατμόσφαιρα και τον κόσμο στον οποίο είναι στημένο το παιχνίδι. Σουρεαλιστικός όσο δεν πάει, προκαλεί ανατριχίλες με τα έντονα χρώματά του και την ατμόσφαιρα που αποπνέει. Τέτοια σκηνικά δεν έχουμε αντικρίσει ξανά σε παιχνίδι και το σοκ που καταλαμβάνει τον παίκτη είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη gaming σκηνή. Αν γνωρίζετε τα Limbo, Flower, Journey και άλλα "semi-indie" παιχνίδια, προσθέστε μια έξτρα δόση παράνοιας με πάρα πολύ χρώμα και ίσως καταλάβετε το τι πραγματεύεται το παιχνίδι της Amanita.
Ο σχεδιασμός όλων των χαρακτήρων δε, είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικός με εκατοντάδες διαφορετικούς οργανισμούς να κάνουν παρέλαση από την οθόνη σε άψογο σχέδιο αλλά και animation. H ηχητική πλευρά του τίτλου βαδίζει στα γνώριμα μονοπάτια της εταιρίας. Μελαγχολικές/ ανατριχιαστικές μελωδίες στα σκοτεινά μέρη του δέντρου, ρομαντικές και ανάλαφρες στα φωτεινά, παιχνιδιάρικες στα αστεία σημεία και επικές στα κομβικά, όλες μαζί συνθέτουν ένα υπέροχο σύνολο που δεν απογοητεύει ποτέ.
Και ευτυχώς, υπάρχουν πολλά σημεία που αφήνεστε ελεύθεροι δίχως μουσική να απολαύσετε το θρόισμα των φύλλων, τον ήχο της δροσοσταλίδας και ένα σωρό ακόμα όμορφα ήχητικά εφέ. Ακόμα και η φωνή των χαρακτήρων μένει στο ίδιο στυλ της εταιρίας (ακαταλαβίστικα "μωρουδιακά" τύπου Mario & Zelda) και προσθέτει γοητεία στους χαρακτήρες της περιπέτειας.

Ταυτότητα
Latest reviews

Σχόλια Χρηστών ( 19 )
Αν θέλεις να προσθέσεις το δικό σου σχόλιο, θα πρέπει να συνδεθείς
Deathracer2009 - πριν από 1 χρόνο
Το παιχνιδι θα αγοραστει αμεσα. Βεβαια με τρομαζει το γεγονος οτι χανεσαι ευκολα....
Gamer-cy - πριν από 1 χρόνο
Συχνά δεν ξέρεις που να πας αλλά και γιατί κάνεις ό,τι κάνεις, με Φτιάχνει εμένα αυτό το αρνητικό το θεωρώ σαν πρόκληση
SetaShouji - πριν από 1 χρόνο
Αγαπάμε Amanita και την υποστηρίζουμε! <3
NikeFerrari - πριν από 1 χρόνο
Άλλο ένα διαμαντάκι απο τους Τσέχους της Amanita.
Aderdunn_3 - πριν από 1 χρόνο
Εννοείται αγορά...Μόλις γέμισα την prepaid! Θα γεμίσω το Steam cart με indie διαμαντάκια σήμερα
nickkrip - πριν από 1 χρόνο
Απλα αγοραστε το! Τελος!!!
XeniaAndreou - πριν από 1 χρόνο
Σίγουρη αγορά απο μένα
Super Saiyan - πριν από 1 χρόνο
μονο σε ψηφιακη διανομη θα το δουμε???ξερει κανεις κατι?οπως κ να εχει βεβαια θα το αγορασω..
Sky333 - πριν από 1 χρόνο
Δεν έχει κανονιστεί retail έκδοση. Ίσως βγει στο μέλλον σε κανένα πακετάκι με το Machinarium. Αλλά μόνο του, κομματάκι δύσκολο. Το παιχνίδι είναι σχετικά μικρό, κοντά στις 6 ώρες μου πήρε.
Super Saiyan - πριν από 1 χρόνο
χμ,ειναι ομορφα παιχνιδια κ ομορφαινουν την συλλογη σε retail..το machinarium το τιμησα με ενα δεκαευρακι παντως σε collectors edition.
G13 Nick - πριν από 1 χρόνο
Οουυυυυφφφφφ !!!! Όταν δεν είδα τεχνικά χαρακτηρηστικά για Mac αγχώθηκα ότι δεν έχει κυκλοφορήσει σε αυτό ! Ευτυχώς όμως είναι διαθέσιμο και για Mac από ότι είδα στο site τους .. Το κατεβάζω τώρα !
Asansol21 - πριν από 1 χρόνο
Ενδιαφερων...
than_asis - πριν από 1 χρόνο
Έχει ήδη αγοραστεί και θα παιχτεί το συντομότερο!
nintendo - πριν από 1 χρόνο
To machunarium το λάτρεψα , αυτο το είχα αγωράσει όταν κυκλοφορησε αλλά δεν μ κίνησε πολύ το ενδιαφέρον ... Θα ξαναπροσπαθήσω μάλλον
agglos - πριν από 1 χρόνο
Το botanicula ειναι αλλο ενα διαμαντακι απο την amanita,αλλα κατα την αποψη μου δεν συγκρινεται με το machinarium,το οποιο κυριολεκτικα με μαγεψε...
Sky333 - πριν από 1 χρόνο
συμφωνώ, δεν αγγίζει το σύνολο του machinarium. αλλά είναι κάτι ολότελα διαφορετικό από ότι κυκλοφορεί συνήθως και πολύ φρέσκο/
nsgame - πριν από 1 χρόνο
Αφου τελειωσεις αυτο το παιχνιδι, ο κοσμος γυρος σου φαινεται τοσο μουντος, κοινοτυπος και βαρετα...ρεαλιστικος
shadow_gp - πριν από 1 χρόνο
Σιγουρα δεν ειναι Machinarium αλλα ειναι και αυτο ΠΟΛΥ καλό!
Dimitris 1395 - πριν από 1 χρόνο
Όταν ένα review ξεκινάει έτσι, το παιχνίδι πρέπει να είναι καλό...