Ξεκινήσαμε ήδη να ακονίζουμε το katana μας.

Πολλοί ίσως θα θυμάστε ότι κατά την ανακοίνωση του For Honor στην E3 του 2015 η καχυποψία και η απορία για την ιδιόμορφη πρόταση από την Ubisoft ήταν έκδηλη. Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε και πολύ συχνά competitive multiplayer παιχνίδια επικεντρωμένα αποκλειστικά στις μάχες με melee όπλα. Ευτυχώς, με την πάροδο του χρόνου έπαψε να είναι multiplayer only (αν και θα παραμείνει online only για κάποιον μυστηριώδη λόγο), προσθέτοντας και ένα campaign mode, το οποίο εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως δεν θα είναι απλά multiplayer χάρτες με bots (ίσως οι προβληματικές κυκλοφορίες των “λειψών” Titanfall και Evolve, μεταξύ άλλων, να ώθησαν σε αυτήν την απόφαση).

Όπως γνωρίζετε, βέβαια, η beta που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αφορά αποκλειστικά το multiplayer κομμάτι. Θεωρούμε, πάντως, ότι το campaign θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην εκμάθηση του χειρισμού και κατ’ επέκταση στις πιθανότητες επιβίωσης στο multiplayer τμήμα. Το μοντέλο του χειρισμού είναι απολύτως λειτουργικό και μαθαίνεται σχετικά γρήγορα, σε βαθμό ώστε με λίγη προπόνηση το σύστημα μάχης να γίνεται δεύτερη φύση, επιτρέποντάς σας να κάνετε ακριβώς τις κινήσεις που επιθυμείτε, δίχως να χάνεστε στα κουμπιά και τους συνδυασμούς τους. Αποφυγές, parry, σπρωξίματα, αντιλαβές και ειδικές κινήσεις γίνονται άμεσα και με ακρίβεια, έτσι ώστε τελικά η επιτυχία ή η αποτυχία να κρίνεται στα αντανακλαστικά και στη σωστή εκμετάλλευση των προτερημάτων που έχουν οι διαφορετικές κλάσεις των πολεμιστών.

For Honor Screen 01

Το For Honor δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα button mashing παιχνίδι, καθώς ένας παίκτης που θα ακολουθήσει αυτήν την τακτική θα γίνει άμεσα αντιληπτός και θα γίνει κομμάτια με συνοπτικές διαδικασίες. Στην απολαυστική φύση της μάχης συνάδουν καταλυτικά και τα animations που, σε συνδυασμό με το καλοδουλεμένο μοντέλο χειρισμού, δίνουν την αναγκαία και πειστική βαρύτητα στις κινήσεις των επιβλητικών πολεμιστών, απεικονίζοντας αληθοφανείς συγκρούσεις (το αν είναι ρεαλιστικές ας το αφήσουμε καλύτερα για άλλη συζήτηση). Μιλώντας για χαρακτήρες, κάθε ομάδα (Ιππότες, Βίκινγκ και Σαμουράι) περιέχει τρεις κλάσεις πολεμιστών (τουλάχιστον στη beta, στην τελική έκδοση ίσως υπάρχουν περισσότεροι).

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή χαρακτήρες που είναι σχετικά καλοί τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, χαρακτήρες που έχουν εξαιρετική άμυνα και δυνατά χτυπήματα όμως είναι αργοί και χαρακτήρες που είναι ταχύτατοι με τα όπλα τους αλλά έχουν αδύναμη άμυνα και επίθεση. Αυτή είναι βέβαια μόνο η επιφάνεια, καθώς κάθε ένας από τους εννιά χαρακτήρες έχει ορισμένες ειδικές ικανότητες που αποτελούν επιπλέον άσσους στο μανίκι ενός έμπειρου παίκτη. Εν ολίγοις, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποικιλομορφία των πολεμιστών, αφού φέρουν ουσιαστικότατες διαφορές, αν και είναι ακόμα νωρίς για να διαπιστώσουμε αν κάποιοι από αυτούς είναι under ή over powered.

For Honor Screen 02

Περνώντας στα modes του τίτλου, η beta περιείχε τα Duel, Brawl και Dominion (το βασικό mode του παιχνιδιού). Το πρώτο αφορά μονομαχίες ένας με έναν και το δεύτερο δύο εναντίον δύο. Σε αυτά τα δύο modes οι μάχες είναι συνήθως υπόθεση 3-5 λεπτών, όπου νικήτρια βγαίνει η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στις τρεις νίκες. Στο δε Dominion η κατάσταση περνάει περισσότερο στη φιλοσοφία των πολυπληθών συρράξεων, όπου δύο ομάδες των τεσσάρων μάχονται για την επικράτηση τριών περιοχών (προκειμένου να κερδίζουν συνεχόμενα πόντους), ενώ παράλληλα απλοί στρατιώτες συγκρούονται στο μέσο του χάρτη.

Εδώ πλέον η συνεννόηση και η τακτική που ακολουθείται για την επικράτηση είναι ιδιάζουσας σημασίας. Οι παίκτες που απλά ψάχνουν αντιπάλους προς εξόντωση, αδιαφορώντας για την κατάκτηση των τριών περιοχών, είναι δεδομένο ότι θα ηττηθούν. Οι τρεις διαθέσιμοι χάρτες είχαν το ιδανικό μέγεθος για τον αριθμό των παικτών, προσδίδοντας σχετική ελευθερία κινήσεων αλλά και τη δυνατότητα να ορμάμε άμεσα στη μάχη μετά το respawn. Όλα τα modes του παιχνιδιού αποτελούν κομμάτι του λεγόμενου Faction Wars, το βασικό multiplayer κομμάτι του For Honor, όπου οι τρεις ομάδες μάχονται συνεχώς για την επέκτασή τους επάνω στο χάρτη.

For Honor Screen 03

Όταν θα πρωτοξεκινήσετε το παιχνίδι θα κληθείτε να επιλέξετε την ομάδα όπου ανήκετε (Ιππότες, Βίκινγκ ή Σαμουράι). Αυτή η επιλογή σας δεν θα σας επηρεάζει στις επιλογές χαρακτήρων στο Faction Wars, καθώς θα συνεχίσετε να έχετε το ελεύθερο της επιλογής ανάμεσα από όλες τις ομάδες. Οι νίκες, όμως, που θα πετυχαίνετε, θα συμψηφίζονται με τις επιδόσεις των υπολοίπων μελών της ομάδας σας, ώστε να τελικά να κερδίζετε ή να χάνετε έδαφος ανάλογα με τις επιδόσεις των άλλων δύο ομάδων. Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την επιτυχία του Faction Wars καθώς η λογική του είναι να κρατήσει το ενδιαφέρον για πολλές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το tutorial του συγκεκριμένου mode, κάθε δύο εβδομάδες θα ολοκληρώνεται ένας γύρος, όπου ανάλογα με τις συνολικές επιδόσεις μίας ομάδας θα υπάρχουν και έπαθλα, ενώ μία σαιζόν θα διαρκεί πέντε γύρους (10 βδομάδες), στο τέλος της οποίας θα υπάρχει η συνολική αποτίμηση κάθε ομάδας και ανάλογα έπαθλα με τη μορφή υψηλής ποιότητας εξοπλισμού. Το Faction Wars, λοιπόν, έχει μέλλον μέχρι να μας πείσει αν ήρθε για να μείνει. Αν και γενικά η beta μας άφησε μία σαφέστατα πολύ θετική πρώτη εντύπωση, για μία διαφορετική και δουλεμένη multiplayer εμπειρία, δεν ήταν όλα ρόδινα.

For Honor Screen 04

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της περίπου δεκάωρης ενασχόλησής μας το παιχνίδι έτρεχε απροβλημάτιστα, όμως δεν έλειψαν ορισμένες περιπτώσεις όπου το frame rate έκανε βουτιά για αρκετά δευτερόλεπτα. Επιπλέον, το matchmaking χρειάζεται σαφέστατα περισσότερη δουλειά, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που μπήκαμε σε τελείως ανομοιογενείς μάχες, βάσει των levels των παικτών. Δε γίνεται από τη μία πλευρά να βλέπουμε πολεμιστές των 12-15 level και από την άλλη πολεμιστές του 1 level. Ο εξοπλισμός μπορεί να μην κάνει τόσο αισθητή διαφορά, όμως η ικανότητα ενός πεπειραμένου παίκτη με κάποιον που έχει ασχοληθεί μόλις μερικές ώρες είναι έντονη.

Επιπλέον, για κάποιο λόγο -και παρόλο που μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα μπορούσαμε να βρούμε ματς με 8 παίκτες- η Ubisoft φαίνεται πως θέλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να μας ωθήσει σε μάχες με bots. Αυτό φαίνεται έντονα από ορισμένες υποαποστολές που μπορούμε να επιλέξουμε (όπως, π.χ. να κάνουμε πέντε executions σε Duels ή να πάρουμε μέρος σε πέντε Dominion μάχες με συγκεκριμένο χαρακτήρα), οι οποίες απαιτούν να πολεμήσουμε ενάντια σε bots. Εννοείται ότι αυτές οι συγκρούσεις δεν προσφέρουν σε καμία περίπτωση την ίδια διασκέδαση που έχουν οι μάχες με κανονικούς παίκτες και πραγματικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε για ποιον λόγο το παιχνίδι θα πρέπει να μας ωθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, πολύ περισσότερο δε όταν οι servers έχουν υγιή κίνηση.

For Honor Screen 05

Θα μπορούσαμε να πούμε διάφορα ακόμα για το παιχνίδι, όμως η αλήθεια είναι ότι το παρόν κείμενο δεν είναι παρά μια πρώτη γεύση από τη beta ενός παιχνιδιού που σε δύο βδομάδες θα κυκλοφορήσει στην πλήρη μορφή του. Σύντομα θα ακολουθήσει η εκτενέστερη άποψή μας για το For Honor, κρίνοντας όμως από τη beta, θεωρούμε ότι θα έχουμε στα χέρια μας μία εναλλακτική multiplayer εμπειρία, με όμορφο τεχνικό τομέα, μάχες γεμάτες αδρεναλίνη και στιβαρό gameplay.

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, OnlineΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-8Ανάπτυξη: Ubisoft MontrealΗμ. Έκδοσης: 14/02/2017
PEGI: 18Εκδότης: UbisoftΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Με campaign και χωρίς season pass το Battlefield V
Ό,τι είδαμε στο reveal event!
Προσφορές σε τίτλους της Ubisoft
Για PlayStation 4, Xbox One και Nintendo Switch.
Εντός του Ιουλίου η κυκλοφορία του Earthfall
Ένα cooperative multiplayer team shooter για κονσόλες και PC.
Οι απαιτήσεις υλικού για το The Crew 2
Μπορείτε να "τρέξετε" το παιχνίδι;
Ανακοινώθηκε το Age of Wonders: Planetfall
Ώρα για ένα ταξίδι σε νέους πλάνητες.
Launch trailer για το Detroit: Become Human
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.
Δωρεάν το “In the Name of the Tsar” του Battlefield 1
Για μια εβδομάδα σε Xbox One και PlayStation 4.
Sony: "To PS4 εισέρχεται στην τελευταία φάση της ζωής του"
Τα σχέδια για ανάπτυξη του PSN και τη δημιουργία νέων IP.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Από οσο έπαιξα στην beta προσωπικά θεωρώ μέτριο το αποτέλεσμα.

  Πρώτον το μενού είναι άθλιο. Πραγματικά θέλει κόπο και προσπάθεια για να κάνεις τόσο άθλιο interface δεν βγάζεις άκρη με τίποτα.

  Δευτερον οι μηχανισμοί έχουν θέματα. Το λοκάρισμα και η μετάβαση από έναν εχθρό στον άλλο με βάση τον τωρινό συνδυασμό κουμπιών είναι προβληματικά. Τα "flags" πέφτουν υπερβολικά γρήγορα σαν χρόνος. Τα bots περισσότερο ενοχλητικά είναι παρά προσφέρουν κάτι ουσιαστικό όταν παίζεις εναντιον ανθρώπων.

  Τρίτον το 4v4 είναι απογοητευτικό σαν νούμερο. Περίμενα τουλάχιστον 10v10. Όπως έχουν τα πράγματα περισσότερο με bots παίζεις. Το 2v2 mode είναι προβληματικό γιατί καταλήγει ευκολα σε 2v1. Οι παίκτες άρχισαν να κάνουν ήδη δικούς τους άτυπους κανόνες αλλά κανονικά αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί από τους developers.

  Τέταρτον οι χάρτες εντυπωσιακοί μεν μικροί δε. Μπορούσαν να κάνουν καλύτερη δουλειά ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός από bots και να δώσουν πιο epic scale στις μάχες. Αλλά από την άλλη με 4v4 κι έναν χάρτη γεμάτο bots είναι και ξενερωτικό να ψάχνεις που είναι ο human αντίπαλος. Οπότε επανερχόμαστε στο αριθμητικό πρόβλημα 4v4 που έγραψα και πάνω.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Erebus
 • Erebus

  https://sonofhel.files.wordpress.com/2015/11/give-that-man-a-cookie.jpg

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Thanos_Gr_4
 • Erebus

  Στο μόνο που συμφωνώ είναι το μενού. Πραγματικά είναι πολύ μπερδεμένο χωρίς κανένα λόγο. Λες και με το ζόρι ήθελαν να το κάνουν να δείχνει ότι έχει βάθος μέσα από την πολυπλοκότητά του...

  Με τους μηχανισμούς δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα που τους βρήκα πάρα πολύ καλούς. Το λοκάρισμα είναι το μόνο εύκολο με το πάτημα της σκανδάλης. Η αλλαγή από τον έναν στο άλλο χαρακτήρα είναι μεν ιδιότροπη αλλά συνηθίζεται πολύ γρήγορα. Το ότι οι σημαίες πέφτουν τόσο γρήγορα το βρήκα θετικό. Επιτρέπουν τη συνεχή κίνηση στον χάρτη, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο σε μία περιοχή. Βοηθάει πολύ πιστεύω στην ροή και στην τακτική του παιχνιδιού.

  Τα bots έχουν και αυτά τον ρόλο τους για την κεντρική περιοχή του κάθε χάρτη. Απο τη μία πλευρά βοηθάνε στην αίσθηση της μάχης και από την άλλη διαφοροποιούν την κεντρική περιοχή ως προς τη μέθοδο κατάκτησής της.

  Το 4vs4 μου φάνηκε ιδανικό για το σύστημα μάχης και το μέγεθος των χαρτών. Με περισσότερους παίκτες ίσως να πήγαινε εντελώς στον βρόντο το σύστημα μάχης καθώς πολύ συχνά θα βλέπαμε συνωστισμούς όπου οι μάχες θα μετατρέπονταν σε button mashing. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν παίζεις περισσότερο με bots στην παρούσα κατάσταση... συνεχώς βρίσκεσαι αντιμέτωπος με άλλους αντιπάλους, σε όποιο σημείο του χάρτη και να πας. Τώρα αν σφάξεις και μερικά bots στο κέντρο του χάρτη δεν έγινε και κάτι. Κομμάτι του δρόμου προς τη νίκη είναι κι αυτό.

  Τώρα για το 2vs2 τι να πω.. Εξαρτάται με ποιους παίκτες θα βρεθείς. Όταν σου την πέφτουν 2 είναι εκνευριστικό από την άλλη βρέθηκα σε πολλά ματς όπου ο δεύτερος χαρακτήρας περίμενε να τελειώσω πρώτα με τον πρώτο. Θα το δούμε πως θα πάει αυτό αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχει και το 1vs1.

Τελευταία Σχόλια

Προλαβαινεις το μεσημεριανο μεχρι τις 15:00!
Ε κάπως πρέπει να πουλήσουν τα cosmetics τους Χρήστο μου.....!
Πολυ λαθος το τρειλερ και ολο το reveal event.
Για το παιχνιδι τα εγραψα στο forum...
Και ειχα παρει αποφαση να αγορασω το ps4 pro αυτα τα Χριστουγεννα Οπως και να χει, με τις φημες πλε...
Κακό trailer.
Τώρα για το παιχνίδι, λογικά θα βγεί καλό για τους θιασώτες της σειράς.
Ειδικά τα Soul Reavers...Πόσο παιχνίδαροι και πόσο μπροστά απο την εποχή τους ήταν. Ειδικά το πρώτο ...
Δεν το κατέβασα καν...αφου λεω να το αγοράσω το συγκεκριμένο όπως και να εχει!!!
Ας ελπίσουμε λοιπό...
Ποσο εχει λειψει το Legacy of Kain... Μακαρι και απο μενα να βγει καλο το συγκεκριμενο. Ειμαι πολυ h...
Ελπίζω το narrative και όλο το παιχνίδι να είναι ΣΦΙΧΤΟ(Ν)δεμένο (©Ogkolithos), περιμένω εναγωνίως τ...
To πιστεύω, μου άρεσε το demo, για να δούμε.