Copy - Paste

Αυτό το review θα ξεκινήσει λίγο διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα ανάποδα. Χαζεύοντας τους τίτλους τέλους, είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που η επιλογή new game plus φαντάζει ως περιττή. Ως άχρηστη. Η σχετικά άπειρη WB Montreal, θέλοντας να ακολουθήσει το μονοπάτι της Rocksteady Games, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα άτολμη, ίσως και φοβισμένη, μπροστά σε μια δημιουργία που έχει σαν πρωταγωνιστή το Σκοτεινό Ιππότη. Τα τελευταία χρόνια η φιγούρα του Batman είναι υπεύθυνη για ορισμένες κορυφαίες δημιουργίες –που ευτυχώς δεν βασίζονται σε κινηματογραφικές παραγωγές- αλλά το Arkham Origins, πέρα από την αδιαμφισβήτητη υψηλή ποιότητά του, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στην ιστορία εξαιτίας των υπερβολικών, σχεδόν σκανδαλιστικών, ομοιοτήτων του με το Arkham City.

Βέβαια, δικαιολογίες δεν υπάρχουν για την ομάδα ανάπτυξης, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια άτομα που στο παρελθόν ανέλαβαν να μεταφέρουν το Arkham City στο Wii U και μάλιστα με μοναδική μαεστρία. Όταν όμως της ανατέθηκε ένα τόσο βαρύ φορτίο, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνάμεις της ή ακόμα και οι πιέσεις της ίδιας της Warner Bros, φαίνεται πως την "ανάγκασαν" να ακολουθήσει την πεπατημένη.

batman-arkham-origins-image-01-thumb.jpgΚαι ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η λογική του copy-paste. Ο τίτλος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρύψει τις καταβολές του, και κάτω από άλλες συνθήκες η κριτική θα ήταν δριμύτατη. Όμως, για ακόμα μια φορά έρχεται στο προσκήνιο το ταλέντο της Rocksteady, όπου άφησε μια παρακαταθήκη διόλου αμελητέα, που όπως αποδεικνύεται μέσω του Arkham Origins, ακόμα και αν αντιγραφεί πλήρως δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Επιστροφή στο παρελθόν

Τα Batman Arkham Origins αποτελεί πρακτικά το prequel της σειράς, όπου ο Σκοτεινός Ιππότης αρχίζει να κάνει τα πρώτα, δειλά βήματα ενάντια στην εγκληματικότητα, που ολοένα και περισσότερο φαίνεται να καλύπτει τη χιονισμένη και χριστουγεννιάτικα στολισμένη Arkham City. Ο τίτλος αποφεύγει να ασχοληθεί με τον τρόπο που η φιγούρα του Batman πήρε σάρκα και οστά –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που όμως αποτελούν spoilers- και προσφέρει στον παίκτη μια φιγούρα που από το πρώτο κιόλας λεπτό εμφανίζεται πανίσχυρη.

batman-arkham-origins-image-02-thumb.jpgΤα πρώτα λεπτά φαίνεται πως έχουν αποτελέσει προϊόν… σκέψης για τη WB Montreal και έτσι δεν είναι τυχαίο που τα πάντα θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο είχε εκκινήσει το Arkham Asylum! Ο Batman βρίσκεται και πάλι στα κελιά της φυλακής Arkham και σχετικά σύντομα πληροφορείται πως έχει επικηρυχτεί έναντι ενός αρκετά γενναιόδωρου ποσού, με αρκετούς δολοφόνους να βρίσκονται ήδη στο κατόπι του. Οι ενέργειές του φαίνεται πως έχουν θορυβήσει τον Black Mask, αν και τελικά το σενάριο δεν είναι και τόσο προβλέψιμο, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που αφήνεται να εννοηθεί αρχικά.

Η πρώτη αποστολή θα ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες, ο Batman θα μεταφερθεί στο Bat Cave και πρακτικά από εδώ και έπειτα η πραγματική δράση θα εκκινήσει. Ο παίκτης είναι αλήθεια πως θα έχει να ασχοληθεί με αρκετά πράγματα στο κρησφύγετο του Σκοτεινού Ιππότη, και έτσι, πέρα από το battle training, θα μπορεί να μελετάει το νέο εξοπλισμό αλλά και τα gadgets του, να συνομιλεί με τον Alfred, ενώ στον κεντρικό υπολογιστή θα μπορεί να αναλύει τα διάφορα δεδομένα που έχει συλλέξει στη Gotham City.

batman-arkham-origins-image-03-thumb.jpgΠέρα από το πρακτικό μέρος, η σπηλιά αποτελεί και ένα χώρο χαλάρωσης, με τον παίκτη να μπορεί να περιηγηθεί μέσα σε αυτήν, να παρατηρεί το υπό κατασκευή Bat mobile, να ρίξει μια ματιά στη στολή του και όταν τελικά θεωρήσει πως δεν έχει κάτι παραπάνω να κάνει, να κατευθυνθεί προς το Bat Wing και να ξεχυθεί στους παγωμένους δρόμους της πόλης.

Κρύο, νυχτερίδες και μια άδεια πόλη

Η Bat Cave λειτουργεί σαν το κεντρικό hub, από όπου ο Batman μπορεί να παρατηρεί ολόκληρο το χάρτη της Arkham City, με τις κύριες και δευτερεύουσες αποστολές να είναι ευδιάκριτες. Η μετάβαση μπορεί ορισμένες φορές να γίνει αυτόματα, αν και ο "Enigma" έχει βάλει το χεράκι του, και έτσι ο παίκτης θα πρέπει να επαναφέρει σε λειτουργία ορισμένους πύργους – πομπούς ώστε να έιναι σε θέση να χρησιμοποιήσει και πάλι το ιπτάμενο μεταφορικό του μέσο.

batman-arkham-origins-image-04-thumb.jpgΤο δυσάρεστο της υπόθεσης είναι πως, για τα σημερινά δεδομένα, το μέγεθος της πόλης αδυνατεί να εντυπωσιάσει, ενώ η ενιαία ροή διακόπτεται πολλές φορές από τα γνωστά και ενοχλητικά loading times. Ευτυχώς, αν ο Batman μεταβεί από τη μια περιοχή στην άλλη απλά και μόνο κάνοντας χρήση της μπέρτας του, οι χρόνοι φόρτωσης είναι διακριτικά κρυμμένοι, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που η οθόνη δείχνει να παγώνει στιγμιαία και μάλιστα με έναν έντονο και ενοχλητικό ρυθμό.

Η Arkham City μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον από άποψη αισθητικής και σχεδιασμού, αλλά κακά τα ψέματα, παρουσιάζεται παντελώς άψυχη. Η κίνηση στους δρόμους απουσιάζει ολοκληρωτικά και τελικά μόνο οι διάφορες συμμορίες που υπάρχουν διάσπαρτες στις ταράτσες ή τα σοκάκια θα κινήσουν την προσοχή του παίκτη. Όταν κάποια στιγμή βρεθεί στο έδαφος και έρθει αντιμέτωπος με τους κακοποιούς που δείχνουν να βρίσκονται παντού, το battle system δεν απογοητεύει μεν, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει αρχίσει να δείχνει επικίνδυνα σημάδια κόπωσης.

{PAGE_BREAK}

Κουρασμένο αλλά αποτελεσματικό battle system

Για ακόμα μια φορά ο Batman θα έχει ένα βασικό πλήκτρο επίθεσης, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θα είναι υπεύθυνα για ορισμένα εντυπωσιακότατα combos. Η επίθεση με την μπέρτα θα παραπλανεί στιγμιαία τους αντιπάλους, ενώ η έλλειψη άμυνας καλύπτεται από το γνωστό πλέον πλήκτρο evade. Όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, όταν ένας αντίπαλος είναι έτοιμος να επιχειρήσει ένα χτύπημα, η κλασική μπλε ένδειξη θα υπενθυμίσει στον παίκτη να χρησιμοποιήσει το πλήκτρο αποφυγής – αντεπίθεσης και με σύμμαχο το όμορφο animation, η ροή της μάχης δεν διακόπτεται σχεδόν ποτέ. Φυσικά αν κάποιος εχθρός φέρει οπλισμό, η ένδειξη θα λαμπιρίσει κίτρινη, οπότε θα απαιτείται μια διαφορετική αλληλουχία πλήκτρων, που ευτυχώς λειτουργεί πάντοτε σωστά.

Σαν μια νότα εντυπωσιασμού, το τελειωτικό χτύπημα θα συνοδεύεται από μια κοντινή λήψη της κάμερας, συνοδευόμενη από εντονότατο slow motion, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο Arkham City. Και στο Arkham Asylum…  Βέβαια, έπειτα από τόσα χρόνια, το σύστημα μάχης αδυνατεί να εντυπωσιάσει για τους εξής δύο λόγους.

batman-arkham-origins-image-05-thumb.jpgΗ πολυκοσμία επί της οθόνης δεν επιτρέπει στον παίκτη να παρατηρήσει τους αντιπάλους του και έτσι απλά και μόνο θα πατά ακατάπαυστα το πλήκτρο επίθεσης, και όταν ειδοποιηθεί πως πρόκειται να δεχθεί κάποιο χτύπημα, να πιέζει κάποιο άλλο πλήκτρο. Ο δεύτερος λόγος αφορά καθαρά την εξυπνάδα των υπολοίπων χαρακτήρων, οι οποίοι θα περιμένουν υπομονετικά πριν εκτελέσουν την επίθεσή τους, ενώ άλλες φορές θα ορμούν όλοι μαζί, φέρνοντας την cpu σε δύσκολη θέση, καθιστώντας την ανήμπορη να κρύψει το ενίοτε προβληματικό collision detection.

Μάχες ενδιαφέρουσες αλλά δίχως ισορροπία

Οι μάχες θα αποφέρουν στον Batman πόντους εμπειρίας, τους οποίους θα είναι σε θέση να εξαργυρώσει μέσω του ανάλογου μενού, αλλά με μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει είτε να ενισχύσει την αντοχή της πανοπλίας του στα αντίπαλα χτυπήματα –οι αναβαθμίσεις δεν φέρουν δυστυχώς οπτικές αλλαγές- είτε να ανεβάσει τα στατιστικά των gadgets του, είτε να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες επιθετικές κινήσεις.

batman-arkham-origins-image-06-thumb.jpgΑναμφίβολα όλα τα παραπάνω ακούγονται και είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά φαίνεται να λειτουργούν εις βάρος της γενικότερης ισορροπίας. Καταρχάς, η γεροδεμένη μορφή του Batman προδιαθέτει ευχάριστα, ακολουθώντας τη γραμμή του κόμικ της DC και όχι του χαρακτήρα που υιοθέτησε ο Christopher Nolan στις ταινίες. Ο πρωταγωνιστής δείχνει να είναι ιδιαίτερα ισχυρός από το πρώτο κιόλας λεπτό, κάνοντας τις μάχες με τους βασικούς αντιπάλους βαρετές, οπότε και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ο παίκτης να προβληματιστεί με τα διάφορα στατιστικά του και να μπει στη λογική βελτίωσής τους.

Η εικόνα δείχνει να αλλάζει άρδην σε κάποιο από τα οκτώ boss fights, αλλά και εδώ η WB Montreal πέφτει θύμα της απειρίας της αλλά και της έλλειψης φαντασίας. Πέρα από τις γνωστές μορφές που θα περιβάλλουν τον Batman, υπάρχουν μερικές ακόμα που πραγματικά ευχόμαστε να είχαν τύχει καλύτερης μεταχείρισης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη μορφή του Deathstroke δεν υπάρχει. Έτσι, ενώ ο ευφάνταστος σχεδιασμός του αλλά και η κινησιολογία του δείχνουν να ταιριάζουν γάντι στο σύμπαν του Arkham Origins, η αναμέτρηση μαζί του δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλοκουρδισμένο και έξοχα σκηνοθετημένο quick time event.

batman-arkham-origins-image-07-thumb.jpgΟι πληθωρικοί χαρακτήρες της DC είναι σαφέστατα παρόντες, συνθέτοντας ένα εξόχως πλούσιο σύνολο, αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη ο τίτλος θα έπρεπε να ρισκάρει και να παρουσιαστεί περισσότερο απελευθερωμένος, επιτρέποντας τις μάχες σώμα με σώμα μέχρι τελικής πτώσης και με ένα πιο σωστό και ισορροπημένο επίπεδο δυσκολίας. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, η επιλογή new game plus πρακτικά είναι άχρηστη, γιατί έναν Batman με όλα τα στατιστικά του στα ύψη, είναι απορίας άξιο αν θα μπορέσει κάποιος να τον σταματήσει.

Όλη η μαγεία ενός τίτλου Batman

Όμως θα ήταν πραγματικά άδικο αν ο τίτλος καταδικαστεί μόνο και μόνο από κάποιες λανθασμένες επιλογές της WB Montreal. Οι κύριες αποστολές διεξάγονται όλες σε κλειστούς χώρους και εδώ πραγματικά το Arkham Origins δείχνει τις αρετές του. Πολλές φορές επιλέγονται κινηματογραφικές γωνίες λήψης και γενικά οι κύριες αποστολές είναι ιδιαίτερα προσεγμένες τόσο σκηνοθετικά όσο και δομικά, με τους εκκεντρικούς χαρακτήρες να ξεδιπλώνουν όλο το ταμπεραμέντο τους στις συνομιλίες. Το δικό τους λιθαράκι εδώ βάζουν και οι ηθοποιοί που έχουν δανείσει τις φωνές τους, στους χαρακτήρες, αποδίδοντας για μια ακόμα φορά με άριστο τρόπο τους ήρωες και κακούς της DC.

{PAGE_BREAK}

Όπως συνηθίζεται στη σειρά Arkham, ο πρωταγωνιστής καλείται να ακολουθήσει και stealth μονοπάτια, μιας και η αντοχή του στα εχθρικά πυρά είναι περιορισμένη, αλλά το παιχνίδι με τις σκιές αποτελεί ένα από τα καλύτερα στοιχεία που έχει να προσφέρει ο τίτλος. Επιπροσθέτως, το Arkham Origins εστιάζει και στην ανήσυχη και πανέξυπνη φιγούρα του Bruce Wayne, που πολλές φορές θα αφήσει στην άκρη τη δράση και θα αναγκαστεί να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός. Το detective mode επιστρέφει σαφέστατα εμπλουτισμένο, με τον παίκτη να μπορεί να επηρεάζει τη ροή του χρόνου και να εξετάζει τυχόν αντικείμενα που με μια πρώτη ματιά δεν είναι ορατά.

Η συγκεκριμένη ενότητα δεν διακρίνεται για την υψηλή δυσκολία της, αλλά ακόμα και έτσι ταιριάζει γάντι με τον χαρακτήρα του Batman. Σε τεχνικό επίπεδο το Batman Arkham Origins δεν απογοητεύει αν και γνώμη μας είναι πως απέχει αρκετά από το να εντυπωσιάσει με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Το πρώτο στοιχείο που θα κερδίσει τους παίκτες είναι η μουντή, σχεδόν μελαγχολική ατμόσφαιρα, ενώ και το χιονισμένο Arkham, παρά την έλλειψη ζωής, δείχνει ελκυστικό. Φυσικά την παράσταση κλέβει η στιβαρή φιγούρα του Batman αλλά και των βασικών εχθρών του, όπου όλοι διακρίνονται για τον υψηλό αριθμό πολυγώνων που αοτελούνται και την έμφαση στη λεπτομέρεια. Το animation δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σε σχέση με το Arkham City, στοιχείο φυσικά θετικό, ενώ και τα διάφορα cut scenes καταφέρνουν να αποδώσουν με έναν αρκετά επιτυχημένο τρόπο την ένταση κάποιας αναμέτρησης.

Ομοιότητες και συμπεράσματα

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας γύρω από το Batman Arkham Origins, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια πρόταση που ακολουθεί υψηλά επίπεδα ποιότητας. Ουσιαστικά, το μόνο αρνητικό που μπορεί να του καταλογίσει κάποιος, είναι η υπερβολική ομοιότητά του με το Arkham City σε όλους τους τομείς.

Η WB Montreal θα κατακριθεί μεν για την ατολμία της, αλλά όταν η Rocksteady είχε καταφέρει να αγγίξει τόσο υψηλά επίπεδα ποιότητας, η ολοκληρωτική αντιγραφή δεν μοιάζει και τόσο εσφαλμένη, μιας και πρακτικά προσφέρεται ακόμα μία ολοκληρωμένη, γεμάτη δράση περιπέτεια με πρωταγωνιστή το Σκοτεινό Ιππότη.

Γιώργος Τσακίρογλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: N/AΑνάπτυξη: Warner Bros. MontrealΗμ. Έκδοσης: 25/10/2013
PEGI: 16Εκδότης: Warner Bros. InteractiveΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U

Θετικά

 • Οι φιγούρες του Batman και των εχθρών του
 • Σωστή κατανομή ανάμεσα σε δράση και εξερεύνηση
 • Το εμπλουτισμένο detective mode
 • Σκοτεινή και άκρως ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα…

Αρνητικά

 • …η οποία όμως δεν φτάνει στα επίπεδα του Arkham Asylum
 • Βαρετά boss fights και ξεπερασμένο battle system
 • Ελάχιστες προσθήκες σε σχέση με το Arkham City

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ωραίο review. Κατατοπιστικό. Για την ώρα το παιχνίνιδι μπαίνει στα υπόψιν για το μέλλον και ίσως αγοραστεί κάποια στιγμή...

 • Αξεπεραστο το City. Το κειμενο θα διαβαστει αργοτερα.

 • Αξεπεραστο το Asylum κατα τη δικη μου γνωμη . Θα αγοραστει εν καιρω , καθως ειμαι λατρης του συμπαντος...

 • Το περιμένω από μέρα σε μέρα για να παιχτεί και λιωθεί όπως του αρμόζει.Πρώτη προσπάθεια είναι,περιμένουμε σε πιθανό επόμενο τίτλο περισσότερα πράγματα.

 • Θα το παρω στο pc που το εχω πετυχει στα 13 ευρω. Ελπιζω βεβαια να μην εκραγει το λαπτοπ.

 • Πολυ καλή η παρουσίαση Γιωργαρεεεεε μου ,χαχαχαχαχαχαχ,την Τρίτη θα εχω την έκδοση για το WiiU ,ειδωμεν ,περιμένω πολλα ελεω gamepad,το μόνο δεδομένο στην έκδοση για την κονσολα της ninty ειναι η καλύτερη ανάλυση γραφικών.

 • Δεν ξερω αλλα μεχρι στιγμης λιγο που εχω παιξει δεν με ενθουσιαζει τοσο οσο το asylum.Δεν του παει open world μου φαινεται.Ειναι ωραια παιχνιδι βεβαια αλλα πιστευω σε ποιο κλειστο χωρο θα ηταν καλυτερο.

 • Το Arkham city ειχε φτασει ταβανι.......οποτε δεν περιμενα να μπορεσει η W.B Montreal να το ξεπερασει.Θα αγοραστει με την πρωτη πτωση τιμης μιας κ ειμαι μεγαλος φαν της σειρας.

 • Εμένα μ φαίνεται πιο καλο απο το δεύτερο διότι εχει πιο πολλά στοιχεία με το asylum το οποίο το θεωρώ καλύτερο απο το δεύτερο.Ειναι σίγουρο οτι δεν του παει το open world σε τοσο μεγάλο βαθμό ,το σενάριο τ ειναι πολυ καλο

 • Arkham Asylum ,! τα City με κούρασε, και αυτό προβλέπεται μια απο τα ίδια

 • Καλα, αυτος ο Τροιας Φουρναρης (troy baker) εχει ξεοπισθιωθει να ειναι voice actor σε παιχνιδια τουμπανα φετος.
  Πολυ καλο review και το παιχνιδι θα το χτυπησω στο επομενο steam sales (αν το βαλουν).

 • Για του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι καλό. Κρίμα που δεν έχει πολλές αλλαγές όμως με το City.

 • Ειχα καταευχαριστηθει τα δυο πρωτα παιχνιδια αρα στην πρωτη καλη πτωση τιμης θα κοιταξω και αυτο.Κριμα που δεν ηταν η Rocksteady στην αναπτυξη.

 • εγώ αυτον των καιρώ παίζω το city και ακόμα να το τερμάτησο πόσο τέρας είναι??? (είμαι 26%) sorry για το off-topic,και αυτο θα παικτεί οταν το δώσει το ps plus (σε κάνα χρόνο),για το blackgate θα υπάρξει review??????

 • Χωρίς να το έχω παίξει ένα αρνητικό για εμένα είναι ότι ο Copperhead στο παιχνίδι είναι γυναίκα :S αυτό καταστρέφει την πιο original ατμοσφαίρα των comics που είχαν τα προηγούμενα και σου πετάει στα μούτρα με άσχημο τρόπο το ότι είναι διασκευή.

 • Ωραίο review.Η colectors αγοράστηκε το δισκάκι δεν μπήκε ακόμα μέσα όμως. Μήπως να παίξω αυτό πρώτα μιας και είναι prequel ?

 • Παίξ'τα με την σειρά που κυκλοφόρησαν και δεν θα χάσεις!

 • Το εχω παρει απο τις 23/10 αλλα δεν εχω προλαβει να το τιμησω ακομα!Θα'ρθει η ωρα του!

 • Πολύ καλό review Γιώργο!
  Πραγματικά στα σημεία που με απασχολούσαν, με κάλυψε πλήρως.
  Όταν ανακοινώθηκε, ανησυχήσουμε για την ποιότητα του ελέω απουσίας της Rocksteady. Tώρα που πλέον ξέρουμε ότι είναι στην ίδια ( έστω και copy paste ) κατηγορία με το City σημασία έχει η ατμόσφαιρα και το σενάριο που απο ότι κατάλαβα τα καταφέρνει περίφημα. Τέλεια! Το αναμένω για Wii U.
  @ SadShadow : Διαβάζω Batman απο τις αρχες του 90 ( έχοντας χάσει πολλά τεύχη βέβαια ) αλλά τον-την Copperhead δεν τον γνωρίζω! Πρέπει να είναι τουλάχιστον τρίτης διαλογής vilain

 • Για το online δεν αναφέρθηκε τίποτα.Γιατί ρε παιδιά?

 • Μόλις το διάβασα. Αποθαρρύνθηκα λίγο εκεί που αναφέρει για τα loading times & τα κολλήματα του άλλα η αλήθεια είναι ότι το κείμενο με κέρδισε εκεί που λέει για το stealth κομμάτι του τίτλου και την περιήγηση του Batman ανάμεσα στις σκιές. Αυτό μου άρεσε αρκετά. Εντάξει το ότι μοιάζει με το Arkham City πιστεύω ότι δεν είναι κατ'ανάγκη και αρνητικό στοιχείο απλά φαντάζομαι ότι θα ήταν παράτολμο να ρισκάρουν.Ωραίο review. Θα αγοραστεί άμεσα η συλλεκτική του για το PS3.

 • Stormbrinqer στο new 52 έχει εμφανιστεί στα Justice League μόνο. Πριν το new 52 ήταν πολύ διαφορετικός (άθλιος, μαύρα χάλια) και ναι θα τον έλεγα τρίτης διαλογής. Εiχε εμφανιστεί και σε αρκετά επεισόδια της σειράς κινουμένων σχεδίων justice league :P

 • Αρα μιλαμε για το κατωτερο εκ των 3ων Batman.Το περιμενα το επιπεδο ειχε φτασει ταβανι.
  Φυσικα παραμενει ενα πολυ καλο game!Σιγουρη αγορα σε πτωση τιμης!

 • Το παιχνιδι ειναι τελειο .Μην το κατακρινετε επειδη δν αλλαξε τοσο πολυ απο το arkham city .To city ηταν top και καλα εκανε η warner montreal που εκανε T ισαξιο με το city .

 • Ίδιο με το προηγούμενο.Ακόμα και ο πιγκουινάκος στο ίδιο μέρος είναι, με το ίδιο ακριβώς σκηνικό και την ίδια αρένα.Αγορά με σοβαρή πτώσης τιμής και αναμένω το επόμενο της Rocksteady!

 • Εμενα δεν μου φαινεται κακο που δεν διαφερει πολυ με το City. Ηταν λογικο να μην εξελιχθει σημαντικα μιας και ειναι prequel απο διαφορετικους developers. Οταν το παιξω περιμενω μια ακομα φοβερη Batman εμπειρια!

 • Πολύ καλο review πραγματικά ,περιμένω την wii u έκδοση ,ελπίζω να λυθούν τα οποία bug κολλήματα κτλ βρήκαν κάποια παιδιά στις υπόλοιπες 3 εκδόσεις ( τα προηγούμενα 2 κυριολεκτικά τα έλιωσα, προσωπικά γουστάρω κάργα που μοιάζει με το city

 • Τερματισα το παιχνιδι πριν λιγες μερες. Θεωρω πως ειναι παρα πολυ καλο αν εξαιρεσει κανεις την αδυναμη ιστορια και μερικα τεχνικα θεματακια, που σιγουρα θα διορθωθουν μεσω updates. Eφοσον δεν θα μπορουσε να ξεπερασει το arkham city (λογικο μιας και μιλαμε για ενα απο τα καλητερα παιχνιδια της γενιας), τουλαχιστον καταφερνει να το αντιγραψει πετυχημενα.
  .
  Συμφωνω με την βαθμολογια και με τα περισσοτερα που γραφει το review. Το παιχνιδι ειναι στο 8, αλλα προσωπικα θα του βαλλω 10, μονο και μονο για να κανω counter σε καποια αντιεπαγγελματικα και γεματα εμπαθια ξενα reviews που διαβασα. Ειδα βαθμολογιες 3,5/10 γιατι σε καποιους δεν αρεσε το γεγονος οτι αναπτυχτηκε απο νεα ομαδα, η επειδη ειχαν προσδοκιες στο θεο, αδυνατωντας να το κρινουν μεμονομενα απο το arkham city.

 • Σιγουρη αγορά κοντά στις γιορτές !

 • Όχι με τόσο ενθουσιασμό, όσο στο Arkham City -μετά το εξαιρετικό Asylum- αλλά θα παιχτεί άμεσα.

 • Πολύ καλό review ! Από ότι φαίνεται θα περιμένω για κάποια game of the year σε χαμηλότερη τιμή αφού GTA V και AC4 δεν μας αφήνουν και ελεύθερο χρόνο για κάτι άλλο :)

 • Το διαβασα το κειμενο. Φαινεται αρκετα δικαιο τα σεβη μου στον συγγραφεα. Το παιχνιδι ειναι "καλο αλλα..". Για μενα που εχω batman rush και ισα που κρατιεμαι να ξαναβαλω το city ειναι οτι πρεπει. Αλλα αγορα αργοτερα, δεν αξιζει 60 ευρω πιστευω. Στα 20 αγορα με χαρα και παιχνιδι χωρις ανησυχιες :D

 • Οταν διαβασα την κριτικη και πριν δω τον βαθμο ειπα τωρα θα πεσει κανενα 6 και θα ψαχνομαι.Ευτυχως το 8 ειναι το πιο σωστο κατα την γνωμη μου.Επειδη το παιζω αυτον τον καιρο θα πω να μην μασησουν οι οπαδοι απο ασχημες κριτικες (δεν αναφερομαι σε αυτην του GO),το παιχνιδι ειναι πολυ καλο και τεραστιο αν αποφασισεις να ασχοληθεις με τις δευτερευουσες αποστολες οι οποιες ολες σχεδον ειναι μεσα στο κλιμα και ακρως ενδιαφερουσες αφου προσθετουν στην ολη μυθολογια.Θα συμφωνησω παντως πως η ολη προσπαθεια ηταν κομματι ατολμη , αλλα σε καμμια περιπτωση αποτυχημενη.Ειναι ενα εξαιρετικο παιχνιδι.

 • Το ξεκινάω αύριο αφού τελείωσα σε 3 μέρες τα δύο προηγούμενα..Το city μεσα στο τοπ 10 μου..
  Ωραίο review μπράβο

 • Ωραίο το review του Γιώργου , πήρα την συλλεκτική για το PS3 ,,δεν ασχολήθηκα ακομα οπότε δεν εχω άποψη , ευτυχώς απο οτι φαινεται παντως ειναι καλυτερο απο οτι περίμενα , η απουσία rocksteady με έκανε να φοβάμαι για fail.

 • Βρωμούσε από καιρό το πράμα.Τέλος πάντων,παραμένει εξαιρετικός τίτλος με τον σκοτεινό ιππότη και θα αγοραστεί γύρω στο 20€.

 • Απιθανα γραφικα..σε pc!!!

 • Το τελείωσα χθες κάνοντας τα πάντα στο Campaign και τώρα ασχολούμαι με το Challenge Mode και NG+ Mode. Διάρκεια σχεδόν όση και στο City και γενικά κινείται πάνω κάτω στους ίδιους ρυθμούς με το City.
  Συμφωνώ με τον Τσάκι σχεδόν σε όλα. Έχω και μια ένσταση ώς προς το πως παρουσιάζει το θέμα με τα loadings ενώ βασικά δεν υπάρχει κάποιο θέμα ή τουλάχιστο μεγαλύτερο απο άλλα παρόμοια παιχνίδια με μηχανισμό fast travel.
  Υπάρχουν άλλα τεχνικά θέματα με τον τίτλο όπως crashes, corrupted saves και game ending bug. Συνάντησα μόνο την πρώτη φάση 7 φορές. Τα άλλα δύο καθόλου εν΄ψω για κάθε περίπτωση είχα και εναλλακτική λύση με το save backed up σε στικάκι.

 • Η αρπαχτη,της αρπαχτης, ω αρπαχτη!Κριμα για την σειρα,ειχε προοπτικες αλλα την βλεπω να καντανταει σε επιπεδα assasins creed.Eπαναλαμβανομενο μεχρι αηδιας,το ξαναειδαμε το εργο(arkham city),ηταν πολυ καλο τοτε αλλα 2 χρονια μετα σαν να εχει ξινισει λιγακι το φαγητο.
  Πιστευω οτι το 8 ειναι γενναιοδωρος βαθμος.6 μεχρι 7 απο εμενα.

 • Εγώ θα πω μπράβο που έπιασαν την ποιότητα της Rocksteady!! (όπως μπράβο είπα για το στούντιο 343 που πέτυχε κάτι ανάλογο με το Halo 4 .) Μην τρελαθούμε, 2ο sequel είναι, στο τελείωμα της γενιάς. Θα μπορούσε να είναι έκτρωμα ΚΑΙ να πουλήσει ούτως ή άλλως! Αυτό λέω εγώ αρπαχτή..!

 • Αρκετα bugs, ειδικα αυτο στο Burnley Tower..Ειλικρινα κριμα.Παντως πολυ καλα γραφικα στο PC τουλαχιστον στο 360 δεν εχω δοκιμασει

 • Το παιχνίδι είναι άκρως ικανοποιητικό και παρά το γεγονός οτι δέν ανταποκρίνεται απόλυτα στις ομολογουμένως ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες του κοινού μετα το εξαιρετικό Arkham City θα αφήσει ευχαριστημένους τους πιο πολλούς. Προσωπικά ξεκίνησα χτές να ασχολούμαι μαζί του και μου άφησε απο την πρώτη στιγμή πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους τους τομείς.

 • Διαβαζω σε πολλα ξενα sites (και εδω)για την πολη που ειναι αδεια και απορω πως το λενε αυτο γιατι υπαρχει λογος που συμβαινει.
  Στην αρχη του παιχνιδου η δημοσιογραφος αναφερει οτι η αστυνομια ειπε στους κατοικους να μεινουν μακρια απο τους δρομους,στα σπιτια τους,λογω της καταιγιδας,γι'αυτο βλεπουμε μονο τις συμμοριες στο παιχνιδι και καθολου κατοικους

 • Έχω πάθει την πλάκα μου! Τέλειο το παιχνίδι! Αξια προσθήκη στην σειρά! Το έχω λατρέψει! Πολύ καλή δουλειά!

 • Έχει κορεστεί η σειρά; Μάλλον. Την απομυζούν όσο μπορούν πλέον. Καλύτερα το επόμενο να επιστρέψει στις ρίζες του ένα που, προσωπικά, θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο

 • @kingeo Το είχα διαβάσει και γω στο review αλλά δεν το σχολιάσα εφόσον έτσι και αλλιώς και στο City ήταν το ίδιο άδεια απο μη κακοποιούς και για τον ίδιο ακριβώς λογικό λόγο.

 • για μενα το καλυτερο ηταν το asylum γιατι το city ενω ειναι ενα απιστευτο παιχνιδι πασχει απο τη μαστιγα των συγχρονων παιχνιδιων και ειναι αρκετα μικρο κατα τη γνωμη μου.
  Μπορει καποιος να μου απαντησει για ποιο λογο απεσυραν την rocksteady απο την δημιουργια του παιχνιδιου?
  ΥΓ Κανεναν δεν ενοχλει ρε παιδια η διαρκεια τους ??

 • Σορρυ αλλα αν και το ζουμι του review (οτι το παιχνιδι αντιγραφει το προκατοχο του) ειναι to the point φαινεται να εχει γραφει με μια προκαταλυψη και προχειροτητα... Η Arkham City που αναφερετε ξανα και ξανα δεν υπαρχει στο παιχνιδι το οποιο διαδραματιζεται στη GOTHAM... Η φυλακη στην εναρξη ειναι η Blackgate... Λεπτομερειες θα πει καποιος? Εγω ως φαν του συμπαντος του χαρακτηρα αγορασα το παιχνιδι προτιστως για το στορυ κατι το οποιο προφανως αφηνει παγερα αδιαφορο αυτον που εγραψε το review. Επισης εχοντας στη κυριολεξια λιωσει τα προηγουμενα δυο παιχνιδια επελεξα να ξεκινησω το παιχνιδι απευθειας στο hard κατι το οποιο ως ενα βαθμο με δυσκολευει αρκετα ωστε η βολτα μου στη Gotham να μην ειναι ενας υγιεινος περιπατος. Επισης ο τροπος αναβαθμισεων ειναι διαφορετικος καθως σ αναγκαζει να τις κανεις με μια συγκεκριμενη σειρα με αποτελεσμα να μη μπορεις ν αποκτησεις τις πραγματικα καλες αναβαθμισεις απο νωρις (πχ το να πραγματοποιεις special combo απο το x5 θ αργησει αρκετα να ερθει σ αντιθεση με το Αρκαμ που μπορουσες να το διαλεξεις αμεσα). Δε θελω να φανω υπερμαχος του τιτλου το αντιθετο μαλιστα ενας οχι ιδιαιτερα φανατικος φιλος του χαρακτηρα αλλα λατρεις του υφους των παιχνιδιων καλυτερα ν ασχοληθει με το Arkham City ομως σα φαν το review μου φανηκε προχειρογραμμενο και απο καποιον που μαλλον δε περιμενε μ αρκετη ανυπομονησια το τιτλο... No offence...

 • Μόλις το τελείωσα εμενα μου φαίνεται ανώτερο απο το δεύτερο ,ειδικά στην περίπτωση του κυριός σεναρίου ,τωρα θα ασχολειθω κ λιγο με τα sub -missions τα οποία τα θεωρώ χαζά κ κουραστικά όπως συμβαίνει σε κάθε open world game

 • Πολύ ωραίο το review , το έχω λιώσει μέχρι στιγμής αλλά το καλύτερο ήταν το batman arkham city

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...