Το κινηματογραφικό υπερθέαμα έρχεται όλο και πιο κοντά

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών είναι η καλύτερη και πιο φιλόξενη "νοικοκυρά". Με αισθητά μεγαλύτερη άνεση, τα τελευταία χρόνια το gaming έχει ανοίξει κατά πολύ τους ορίζοντές του και έχει αρχίσει να υποδέχεται, όλο και πιο «ζεστά», νέες και διαφορετικές δημιουργίες. Όχι ότι στο παρελθόν έκλεινε την πόρτα στις ξεχωριστές εμπειρίες, αλλά πλέον στρώνει ακόμη και κόκκινο χαλί για να τις υποδεχθεί. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο για έναν gamer από το να του δίνονται ατελείωτες επιλογές. Επιλογές που έγκεινται στα γούστα του, στην ηλικία του, στην "τσέπη" του ή ακόμη και στη διάθεσή του. Τώρα που το μέσο έχει ωριμάσει, και θέλουμε να πιστεύουμε πως ωρίμασαν και αυτοί που το ακολουθούν εδώ και χρόνια, είναι ανούσιο να ξοδεύεται ψηφιακό μελάνι ή ακόμη και «σάλιο» στις συζητήσεις μεταξύ των gamers για το αν κάποια παιχνίδια έχουν ή όχι, θέση στις gaming ζωές μας.

Είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό άλλοι να αρέσκονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες παιχνιδιών και άλλοι όχι. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να πολεμάει, να χλευάζει ή να απορρίπτει τη διαφορετικότητα. Εκτός κι αν νιώθει ότι η τελευταία τείνει να γίνει ορισμός και όχι εξαίρεση.

Οραματιστές του ονείρου

Ο David Cage είναι ένας ιδιαίτερος δημιουργός που έχει όμως θέσει εξ αρχής το πώς βλέπει και τι θέλει να βλέπουν οι gamers στα παιχνίδια του. Ανεξαρτήτως του αν οι δημιουργίες του μας αρέσουν ή όχι, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ο άνθρωπος αυτός έχει το δικό του όραμα και καταφέρνει, κάθε φορά, να ξεχωρίσει. Είναι «ευλογία» για το gaming να υπάρχουν στο ενεργητικό του οραματιστές και άνθρωποι που παθιάζονται με τη δουλειά τους. Έχουμε την εντύπωση πως μόνο έτσι θα συνεχίσει η βιομηχανία να είναι ενδιαφέρουσα και "πικάντικη". Οι χαρτογιακάδες, οι λάτρεις του χρήματος και οι μανατζαρέοι, δε μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το ενδιαφέρον ούτε και την ποιότητα αυτών που παίζουμε.

Μετά το, για πολλούς, άγνωστο Omikron: The Nomad Soul, το αξιαγάπητο Fahrenheit και το επιτυχημένο Heavy Rain, η Quantic Dream, υπό την καθοδήγηση του Cage, φέρνει το Beyond: Two Souls, το οποίο σκοπεύει να δώσει τις τελευταίες σημαντικές πινελιές στο PS3 πριν καταφθάσει ο διάδοχός του, το PS4. Όσοι έχετε ασχοληθεί με τους τίτλους του Cage -και ειδικά με το Heavy Rain- και δε βρήκατε κάτι που να σας άρεσε ή θεωρείτε πως για να σας αρέσει ένα παιχνίδι πρέπει να έχετε το 100% του ελέγχου του, τότε δεν έχει νόημα να συνεχίσετε να διαβάζετε το παρόν κείμενο. Εκτός κι αν το κάνετε για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Από την άλλη, παίζοντας ένα παιχνίδι που φαινομενικά δε θα σας αρέσει, και αυτό "εγκυκλοπαιδική γνώση" δεν είναι; Απλά ρωτάμε...

Ένας πραγματικός "φανταστικός" φίλος

Το Beyond: Two Souls πραγματεύεται την πολυτάραχη ζωή της Jodie Holmes, της οποίας το ρόλο υποδύεται η πανέμορφη και ταλαντούχα Ellen Page (Inception, Juno, Hard Candy). Η Jodie γεννήθηκε με ένα χάρισμα που καθορίζει και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς της ανακάλυψαν πως ο "φανταστικός φίλος" της μικρής, ονόματι "Aiden", δεν ήταν προϊόν της φαντασίας της, αλλά μία πραγματική οντότητα, προερχόμενη από τον άλλο κόσμο, τον κόσμο των νεκρών.

Η Jodie και ο Aiden ήταν "δεμένοι" μεταξύ τους με έναν αόρατο ομφάλιο λώρο, μία κλωστή δηλαδή που ένωνε τον πραγματικό κόσμο με τον Υπερκόσμο (έτσι ονομάζει το παιχνίδι τον κόσμο των νεκρών). Ο Aiden παρακολουθεί, βοηθάει και προστατεύει τη Jodie σε οτιδήποτε κάνει. Όταν αυτή η σχέση δυνάμωσε και τα αποτελέσματά της άρχισαν να γίνονται ορατά και στο τριγύρω περιβάλλον, οι γονείς της παίρνουν την απόφαση να επισκεφτούν τον Nathan Dawkins -τον ενσαρκώνει ο Willem Dafoe (The Boondock Saints, The English Patient, Spider-Man).

O Dawkins είναι ένας κυβερνητικός επιστήμονας που ειδικεύεται στη μελέτη του παραφυσικού κόσμου. Δε χρειάστηκε και πολύ για να διαπιστώσει και ο ίδιος πως η μικρή Jodie έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χάρισμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα σε μία σπουδαία ανακάλυψη για την ανθρωπότητα. Η μικρή Jodie μπαίνει σε ίδρυμα που θα πραγματοποιούνταν τα πειράματα και οι μελέτες σε ηλικία 8 ετών. Από εκεί ξεκινάει το ταξίδι του παίκτη στη περιπετειώδη ζωή της πρωταγωνίστριας.

Fahrenheit + Heavy Rain = Beyond

Το κουβάρι τις ιστορίας ξετυλίγεται μέσω ανακατωμένων flashback σκηνών (chapters), που ξεκινούν από το 8ο και φτάνουν μέχρι το 23ο έτος της ηλικίας της Jodie, όπου πέφτουν και οι τίτλοι τέλους του παιχνιδιού. Στη 10ωρη περίπου διάρκεια του τίτλου, ο παίκτης θα βιώσει, περισσότερο ως θεατής (βλ. παρακάτω), πολλές σημαντικές στιγμές της Jodie, οι οποίες είναι γεμάτες από δράση, αγωνία, μυστήριο, συναίσθημα και τρόμο. Θα λέγαμε πως το Beyond: Two Souls είναι μία μίξη του Fahrenheit και του Heavy Rain: η δράση και η αγωνία του πρώτου παντρεύονται με τη βαριά και συγκινησιακή ατμόσφαιρα του δεύτερου. Το σενάριο, χωρίς να έχει κάτι που να συγκλονίζει, χαρακτηρίζεται καλό, το ίδιο και η πλοκή.

Τέλειο δεν είναι σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν μερικές αδύναμες στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως φτιάχτηκαν πρόχειρα, κυρίως γιατί πραγματεύονται θέματα που έχουμε ξαναδεί τόσες πολλές φορές στο παρελθόν, που πλέον μόνο ως κακόγουστη φάρσα μπορούμε να τις εκλάβουμε. Δε μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερα -για τους προφανείς λόγους- οπότε θα αρκεστούμε στο να διαβεβαιώσουμε πως αυτές οι στιγμές είναι, ευτυχώς, λίγες.

{PAGE_BREAK}

Το περιβόητο "interactive drama"

Το μεγάλο ερώτημα, εύλογο έως ένα σημείο, είναι το αν στο Beyond: Two Souls ο παίκτης είναι το ίδιο θεατής, όσο ήταν και στο Heavy Rain. Ο Cage σε όλες του τις συνεντεύξεις έκανε λόγο για "interactive drama", για μία «videogame ταινία» δηλαδή, όπου ο παίκτης απλά συμμετέχει και όχι καθορίζει την εξέλιξη. Το Beyond είναι λιγότερο "interactive" από το Heavy Rain, με τον παίκτη να παίρνει ακόμη πιο αισθητά το ρόλο του θεατή και λιγότερο αυτόν του πρωταγωνιστή. Άλλωστε, δεν υπάρχει "Game Over", πράγμα που σημαίνει πως αυτό που είναι να συμβεί, θα συμβεί, απλά ο παίκτης διαλέγει το μονοπάτι ή την κατεύθυνση αν θέλετε, και όχι τον προορισμό.

Το gameplay ενστερνίζεται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, τη φιλοσοφία των Quick Time Events. Αυτή τη φορά όμως τα πατήματα που θα ζητηθούν να κάνει ο παίκτης με το DualShock 3 είναι αισθητά λιγότερα και πολύ πιο διακριτικά. Η αλληλουχία διαφόρων πλήκτρων (πχ "Πάτησε τώρα το τετράγωνο, μετά το τρίγωνο και στο τέλος το R1"), αν και συνεχίζει να υφίσταται, έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από αλληλουχία κατευθύνσεων του δεξιού αναλογικού μοχλού, η οποία για να πραγματοποιηθεί, προηγείται επιβράδυνση του χρόνου όπου τρέχουν τα γεγονότα (mini slow motion clips).

Οι κατευθύνσεις δεν είναι εμφανείς με βελάκια που υποδεικνύουν προς τα που πρέπει να στραφεί ο αναλογικός μοχλός, αλλά ο παίκτης, βάσει της οπτικής που του δίνεται από την εκάστοτε κάμερα, πρέπει να υποθέσει ποια είναι η σωστή κατεύθυνση και να πράξει αντιστοίχως. Ενώ σε άλλα παιχνίδια που βασίζονται στα QTEs, ένα λάθος πάτημα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του πρωταγωνιστή, άρα και reload από το τελευταίο checkpoint, στο Beyond, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να αλλάξει η τροπή της σκηνής, αλλά όχι το αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο, οι δημιουργοί θέλησαν να επιτύχουν μία συνεχόμενη ροή στη δράση, χωρίς παύσεις και loadings, για να μη χάνεται το "μομέντουμ" της σκηνής και τα συναισθήματα να μένουν ανεπηρέαστα.

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει!

Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Αν δηλαδή ο παίκτης, συνειδητοποιήσει πως οτιδήποτε κι αν κάνει, το παιχνίδι θα συνεχίσει την πορεία του, χωρίς να τον "τιμωρήσει" με κάποιο τρόπο, ενδεχομένως να χάσει και το ενδιαφέρον του, τουλάχιστον στις στιγμές που η αγωνία κορυφώνεται. Αυτό είναι κάτι που κατά την άποψή μας αποτελεί απερισκεψία από τον Cage. Βέβαια, ο ίδιος το συγκεκριμένο "πρόβλημα" θεωρεί πως το έλυσε, μιας και τα επιτυχημένα ή αποτυχημένα QTEs, καθορίζουν την μετέπειτα πορεία του τίτλου.

Δοκιμάζοντας να παίξουμε ξανά ορισμένα chapters, όμως, το μόνο που είδαμε να αλλάζει είναι μερικές πτυχές των σκηνών. Επί παραδείγματι, σε μία σκηνή αντί η Jodie να διαφύγει από το παράθυρο του διαδρόμου του τρένου, διέφυγε από την έξοδο του μπάνιου. Σαφώς και μέσα σε αυτές τις σκηνές κρύβονται καμουφλαρισμένες αποφάσεις, που μπορεί να μην γίνονται άμεσα αντιληπτές, παίζουν όμως σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Ωστόσο, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το πιο ξεκάθαρο μοντέλο αποφάσεων του Heavy Rain, ήταν πολύ πιο "συμμαζεμένη", για τα δεδομένα των βιντεοπαιχνιδιών, λύση.

Στο Beyond: Two Souls ο παίκτης, εκτός από τον έλεγχο της Jodie (κάμερα τρίτου προσώπου), παίρνει και τον έλεγχο του Aiden (κάμερα πρώτου προσώπου), με το πάτημα ενός κουμπιού -πάντα σε πραγματικό χρόνο. O Aiden, ως άυλη οντότητα, μπορεί και περιφέρεται σε όλες τις διαστάσεις των χώρων, καθώς και να περνάει μέσα από τοίχους. Η συνεργασία για την επίλυση τυπικών γρίφων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πολλές φορές, μάλιστα, ο παίκτης, ως Aiden, θα πρέπει να βγάλει τη Jodie από δύσκολες καταστάσεις ή να τη σώσει από τα χέρια αστυνομικών, κακοποιών ή τραμπούκων. Οι "πράξεις" του Aiden πραγματοποιούνται τηλεπαθητικά και είναι στα χέρια του παίκτη αν θα γίνει βίαιος ή αν οι αντιδράσεις του θα παραμείνουν σε χαμηλό προφίλ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος μπορεί να παιχτεί συνεργατικά -σε τοπικό επίπεδο- με τον ένα παίκτη να παίρνει το ρόλο της Jodie και τον άλλο το ρόλο του Aiden. Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως υπάρχει και ένα application για smartphones και tablets, ονόματι "Beyond: Touch", το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει τις συσκευές αυτές σε χειριστήριο, οπότε δε χρειάζεται δεύτερο Dualshock 3 για το συνεργατικό παιχνίδι.

Ρεαλισμός...από άλλη διάσταση

Και εκεί που πιστεύαμε πως τα έχουμε δει όλα -από άποψη γραφικών- σε αυτήν τη γενιά, έρχεται το Beyond: Two Souls για να καταρρίψει τα πάντα. Αδιαμφισβήτητα, έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ομορφότερους και οπτικά ποιοτικότερους, τίτλους όλων των εποχών. Αν εξαιρέσουμε το -σε σημεία έντονο- aliasing στα backgrounds, όλο το υπόλοιπο σύνολο, είναι εκθαμβωτικό.

Το επίπεδο ρεαλισμού που έχει επιτευχθεί από την ομάδα ανάπτυξης, είναι συγκλονιστικό. Τα μοντέλα των χαρακτήρων, αποτελούμενα από ατελείωτα πολύγωνα, τα χωρίς ανταγωνισμό animations και τα απίστευτης ποιότητας textures, συνθέτουν ένα σύνολο, που πολλοί θα το θεωρήσουν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ενδεχομένως πολλά από αυτά που βλέπει ο παίκτης στην οθόνη του, να μην είναι "αληθινά" -να μην τρέχουν δηλαδή σε πραγματικό χρόνο από τη μηχανή γραφικών- αλλά πρέπει να κοιτάμε το δάσος και όχι ένα-ένα τα δέντρα. Αν θα έπρεπε να "γκρινιάξουμε" για κάτι που αφορά τον τεχνικό τομέα, αυτό θα ήταν το lip-sync, που αφενός περνάει τη βάση, αφετέρου θα μπορούσε να είναι καλύτερο και δε συνάδει με τα μεγαλοπρεπή facial expressions.

Στην όμορφη εικόνα που δίνεται στον παίκτη, βοηθάει το γεγονός ότι ο τίτλος διαδραματίζεται σε μία πληθώρα περιοχών, από βροχερά δάση και χιονισμένες μεγαλουπόλεις, μέχρι ερήμους και παγωμένες ακτογραμμές. Αυτή η ποικιλία αυτομάτως θέτει το Beyond: Two Souls σε πλεονεκτικότερη θέση, τουλάχιστον όσον αφορά την αποδοχή από ένα ευρύτερο κοινό, σε σχέση με τον προκάτοχό του, το οποίο ήταν αρκετά πιο μονότονο και μουντό. Επιπροσθέτως, αυτή η ποικιλία είναι που δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως, παρόλο που ο τίτλος διαρκεί το πολύ 10 ώρες, ο παίκτης θα νιώσει πλήρης.

{PAGE_BREAK}

Μουσική, ερμηνείες και ελληνικοί υπότιτλοι

Σε ακόμη πιο κινηματογραφικά επίπεδα κινείται και η μουσική επένδυση, την οποία βρήκαμε πολλά σκαλιά ανώτερη από αυτή του Heavy Rain. Εκτός από τα βαριά μουσικά θέματα στις "μαύρες" σκηνές του τίτλου, η μουσική κορυφώνεται στις πιο ζωηρές σκηνές αγωνίας και ντύνει εκπληκτικά τη δράση. Το soundtrack του Beyond: Two Souls έχει μπει ήδη μέσα στα αγαπημένα μας. Μένει να παίξετε το παιχνίδι και να το διαπιστώσετε και οι ίδιοι. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις ερμηνείες των ηθοποιών και ειδικά της Ellen Page, ως Jodie, και του Willem Dafoe, ως Nathan. Βέβαια, θα θέλαμε λιγάκι περισσότερο προσοχή από τους επιμελητές του ήχου στη μίξη, που δείχνει πως σε σημεία τα εφέ μπερδεύονται με τις φωνές και τους περιβαλλοντολογικούς ήχους.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως ο τίτλος έρχεται με ελληνικούς υπότιτλους και ελληνικά μενού -όχι όμως και ελληνικά voice overs. Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να δώσουμε τα εύσημά στους ανθρώπους της Sony Hellas, που για δεύτερη συνεχόμενη φορά (μετά το The Last of Us) δε δίστασαν και μετέφρασαν όλα τα..."γαλλικά" που ακούγονται από τους ηθοποιούς. Στο σύνολό της η μετάφραση είναι πολύ καλή.

Είναι ή δεν είναι βιντεοπαιχνίδι;

Μετά τις τόσες πολλές συζητήσεις που έχουν γίνει πάνω στο θέμα για το είναι ή δεν είναι παιχνίδι το Heavy Rain και το κάθε "Heavy Rain", θεωρούμε πως είναι ανούσιο να πέσουμε πάλι στην ίδια παγίδα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα interactive movie-games (έτσι μας αρέσει να τα αποκαλούμε) είναι μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία. Δε νομίζουμε πως έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν ή να βλάψουν τα "κανονικά" βιντεοπαιχνίδια. Προφανώς και δεν απευθύνονται προς όλους και είναι λογικό πολλοί να μην αρέσκονται στο ύφος τους. Είναι κοινώς αποδεκτό, όμως, ότι μπορούν και προσφέρουν κάτι διαφορετικό, και το διαφορετικό στις μέρες μας μόνο καλοδεχούμενο μπορεί να είναι.

Το Beyond: Two Souls είναι πολύ πιο κινηματογραφικό, λιγότερο interactive και μεγαλύτερη παραγωγή από το Heavy Rain (παρόλο που κόστισαν σχεδόν το ίδιο στον developer). Έχει τις αδύναμες στιγμές του και τα προβλήματά του, αλλά στο σύνολό του παραδίδει μία "γεμάτη" εμπειρία, με πολλές συγκινήσεις, μπόλικα συναισθήματα και έντονες δόσεις μυστηρίου και τρόμου.

Το επίπεδο ρεαλισμού, από την άλλη, αποδεικνύει πως αν θέλει και μπορεί ο δημιουργός (στην προκειμένη περίπτωση η Quantic Dream), τύφλα να 'χουν τα specs, οι αριθμοί και τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά. Αν σας άρεσε το Fahrenheit και το Heavy Rain, κατά πάσα πιθανότητα θα σας αρέσει πολύ και το Beyond: Two Souls. Αν δε θέλετε να βλέπετε ούτε "ζωγραφιστές" τις δημιουργίες του David Cage, συγχαρητήρια, χάσατε πέντε λεπτά από τη ζωή σας διαβάζοντας το παρόν κείμενο...

Σάκης Καρπάς

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Quantic DreamΗμ. Έκδοσης: 08/10/2013
PEGI: 16Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Απίστευτος οπτικοακουστικός τομέας. Το επίπεδου ρεαλισμού, περνάει σε άλλη διάσταση
 • Ενδιαφέρον σενάριο και καλή πλοκή
 • Μεγάλη ποικιλία στα περιβάλλοντα, που χαρίζουν μία πολύ "γεμάτη" εμπειρία
 • Η Ellen Page πιο ερωτεύσιμη από ποτέ!
 • Εκπληκτικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς
 • Ελληνικοί υπότιτλοι και ελληνικά μενού

Αρνητικά

 • Μερικές "πρόχειρα" δοσμένες σκηνές, με παλαιομοδίτικη αφήγηση
 • Το lip-sync δε συνάδει με τα ανεπανάληπτα facial expressions
 • Το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν έχει "Game Over", βάζει σε κίνδυνο το ενδιαφέρον του παίκτη και την ένταση της αγωνίας σε πολλές σκηνές

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • To demo δεν με εντυπωσίασε ,έχωντας παίξει το εκπληκτικό heavy rain. Αρχίζω το διάβασμα και βλέπουμε :)

 • Και άλλα έξοδα αυτό το μηνά...

 • Είναι εδώ και καιρό στη λίστα μελλοντικών αγορών. Δικαίως, σύμφωνα με το review του Σάκη... ;)

 • Σακη παιζετε και με move ο τιτλος οπως και το heavy rain (το οποιο ηταν πιο καλο με move παρα με το ds3) ή δεν ειναι και τοσο ιδια τα πραγματα στο beyond?
  Σε ρωταω γτ με το που σκεφτομε πως θα ειναι το beyond μου ερχετε κατευθειαν στο μυαλο ενα heavy rain με αλλαγμενο σεναριο. :/

 • Ωραιο το review. Τώρα ο τίτλος δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό που θέλω. Έπαιξα και το demo και όντως δεν είναι για όλους αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο παιχνίδι. Σίγουρα θα το δω στο μέλλον.
  Btw, τα γραφικά ειναι από άλλη κονσόλα, πως γίνεται να τρέχει έτσι στο ps3!?

 • Δόξα τον μεγαλοδύναμο ένα σοβαρό site που δίνει στο Beyond τη βαθμολογία που του αξίζει! Εναλλακτικά παιχνίδια πρέπει να τα υποστηρίζουμε ακόμα και με τα ελαττώματα τους. Αλλιώς μας αξίζουν όλους τα παιχνίδια κονσέρβες της EA και της Activision (Destiny excluded) με τα ξαναζεσταμένα DLCs.

 • Ωραιο review. Σιγουρη αγορα αλλα οχι day one ουτε week one γιατι παιζω αλλα παιχνιδια αυτη την περιοδο.
  @kjtzemis Απο οσο ξερω δεν παιζετε με move γιατι θα το εβλεπες και στον boxart του κουτιου να γραφη move. Αλλα πιστευω εγω θα βγαλουν στο μελλον κανενα update για να το move οπως εγινε και στο heavy rain

 • Ότι ήθελα να δω το διάβασα. Η εμπειρία που θα μου δώσει φαίνεται να είναι αντάξια του Heavy Rain. Δυνατές ερμηνείες, ατμόσφαιρα, εξαιρετική μουσική και καλό σενάριο. Δε μπορούμε να ζητήσουμε κάτι άλλο πιστεύω!
  Τα εύσημα μου για ακόμη μία φορά Σάκη!

 • Εγω προσωπικα αυτο δν το θεωρω παιχνιδι (οπως και το heavy rain) αλλα ταινια. Επισης εγω τουλαχιστον απο βιντεο δεν βλεπω εντυπωσιακα γραφικα

 • Κι όμως ειναι PS3 ...
  Δεν το γλιτώνω το διακοποδανειο!

 • χμμμμμμμμμμ , με οσα ειχα διαβασει περιμενα-ηθελα πιο interactive και οχι κινηματογραφικό (οχι οτι με χαλαει) .... βεβαια το interactive - drama ειναι απο τα πιο αναμενωμενα παιχνιδια που περιμενω διοτι το Fahrenheit και το Heavy Rain ,ιδίως το 2 σαν πατερας πλεον , με ειχαν καθυλωσει .... σιγουρα αγορα-ανταλλαγη μετα απο κανα 5μηνο ..... ευχαριστουμε για το κατατοπιστικοτατο review

  edit : αποτι καταλαβα δηλαδη το χειριστήριο δεν πρεπει να το αφηνουμε απο τα χερια ή ειναι εμφανες το ποτε θα ζητησει την 'βοηθεια' μας ?

 • @imjp1982: Αυτή είναι μία ερώτηση που ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί δε μπορούν να την απαντήσουν. Επειδή όλο το παιχνίδι είναι ένα διαδραστικό cutscene (ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ) δε μπορείς σε καμία περίπτωση να ξεχωρίσει το cutscene από το πραγματικό gameplay. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα διαστήματα που ο παίκτης μένει αμέτοχος. Όλο και κάπου δηλαδή, ο τίτλος θα ζητήσει τη συμμετοχή σου, άλλοτε πιο ενεργά, και άλλοτε λιγότερο ενεργά.

  ΥΓ: Τα 5άρια που έχει πάρει από κάποια μέσα (βλ. EGDE) να μου επιτρέψετε, είναι, το λιγότερο, έγκλημα.

 • Θα τιμηθεί σε price drop.

 • Σίγουρη δοκιμή του από εμένα σε κάποιο χρονικό σημείο αλλά ομολογώ πως έχω ξενερώσει για την μετριότητα/τυπικότητα της ιστορίας που μιλάνε όλοι. ένα παιχνίδι τέτοιου τύπου πρέπει να βασίζεται πάνω στην ιστορία πιο πολύ από οπουδήποτε αλλού. για την μη συμμετοχή του παίχτη, αναμενόμενο το είχα γιατί το τονίζαν συνεχώς ότι ήθελαν να αποφύγουν το μεγάλο interaction του Heavy Rain (και λογικά έπεσαν στην άλλη πλευρά του νομίσματος). και μετά μου γκρινιαζαν ορισμένοι για το TR. oh well...

 • Για τα δικα μου γουστα, το Heavy Rain ηταν μια αγγαρεια, οποτε και το Beyond Two Souls θα αποκτηθει πολυ αργοτερα

 • Το Heavy Rain παιχνιδαρούμπαρος, άρα το Beyond δεν θα χαθεί με τίποτα. (Σε πτώση τιμής βέβαια, γιατί έχουμε κρίση).
  Άλλος ένας λόγος να καθυστερήσουμε τη νέα γενιά λίγο παραπάνω!

 • Είχα λατρέψει Heavy Rain. Μια ερώτηση: το παιχνίδι διαθέτει διαφορετικά φινάλε σε στυλ Heavy Rain ή η ιστορία θα καταλήξει η ίδια ανεξαρτήτως των επιλογών του παίκτη; Το μόνο που αλλάζει δηλ είναι ο τρόπος εξέλιξής της; Γιατί κάτι τέτοιο κατάλαβα και είναι κρίμα, ένα ωραίο του Heavy Rain ήταν πως οι επιλογές του παίκτη διαμόρφωναν και την εξέλιξη αλλά και την κατάληξη της ιστορίας.

 • Παντελώς αδιάφορο , ως gamers μας αρέσει να συμμετέχουμε ενεργά, αλλιώς ποιος ο λόγος να ασχολούμαστε. Δεν ξέρω την τιμή αλλά να πληρώσω περίπου 60ευρώ για να δω μια καλή ταινία, δεν νομίζω...

 • Επισκέπτης - dandelion

  @braveheart
  υπαρχει πουθενα στο gameplay split camera...οπως στο Φαρεναιτ?

 • mchasap, ναι υπάρχουν αρκετά endings, αλλά μη ρωτάς περισσότερα πάνω σε αυτό γιατί μπορεί να θεωρεί spoiler.

  dandelion, όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες σκηνές. Αν και θα ήταν πολύ καλή φάση.

 • Όταν λες "η Ellen Page πιο ερωτεύσιμη από ποτέ" βάζεις μέσα και το "In Rome with Love"? ;)
  Πέρα από την πλάκα, μέσα στο 2014 το βλέπω γιατί προέχουν άλλα...

 • Day one!!!!

 • Ακομα μια φορα οτι λατρευουν οι συντακτες, απεχθανομαι , προσωπικα θεορω οτι το πραγμα ξεφευγει , ναι ο Σακης το εθεσε σαν ερωτημα και εγω το απανταω , διαδραστικος κινηματογραφος ειναι με ψηφιοποιημενους ηθοποιους και εκπληκτικες ερμηνιες , ναι , ωραια.....gaming δεν ειναι ομως φιλαρακια μου , μια ακομα εκφανση της βιομηχανιας ειναι , διφορετικο - σιγουρα - με πολυ δουλεια και φαντασια - σαφεστατα , παιχνιδι ομως δεν ειναι . Ταπεινη αποψη, ευχομαι στο μελλον να το κοιταξουν με αλλο ματι το διαδραστικο του θεματος και να το πανε σε αλλο επιπεδο , εκει τα ξανασυζηταμε , αλλα χλωμο το κοβω μιας και αμοδα που βαζει γκολ δεν την αλλαζεις , εκτος αν εισαι ψωνιο .

 • Day one!!!!

 • Σίγουρα θα το αγοράσω μέσα στον μήνα, τα προηγούμενα παιχνίδια του Cage προσωπικά τα ευχαριστήθηκα πολύ.

  Πάντως δεν το περίμενα, με μια ματιά στα μεγάλα σαιτ βλέπω ότι έχουν πιάσει το φτυάρι και θάβουν στο δε gamespot, που τόλμησε να του βάλει και αυτό 9, απο κάτω στα σχόλια γίνεται χαμός. Μια μίξη απο προπολεμικό κλίμα εν όψη της άφιξης νέων κονσολών και το γεγονός ότι δεν είναι παραδοσιακό παιχνίδι. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.
  Τώρα θα μου πεις τι περίμενες; Εδώ στο GTA V που ο reviewer τόλμησε να κάνει μια νύξη σχετικά με τους τους χαρακτήρες και απο κάτω τον "στόλιζαν" γιατί ήταν τρανσέξουαλ(ή ό,τι ήταν τέλος πάντων).
  Πάντως η όλη κατάσταση με ξενέρωσε λίγο τολμώ να πω, και γι αυτό το λόγο συνηθίζω να αποφεύγω τα reviews πριν παίξω ένα παιχνίδι.

  Κάτι τέτοια με κάνουν να σκέφτομαι να κόψω τα foruming και να ξεκινήσω το ψάρεμα.

 • Για το "Η Ellen Page πιο ερωτεύσιμη από ποτέ" θα παιχτεί μάλλον νωρίτερα από το αναμενόμενο.

 • Σιγά ρε παιδιά πως κάνετε έτσι για την έχω-κούτελο-τρία-στρέμματα-ταμάμ-για-κεφαλιές?

 • Το haivy rain και το farhrenheit είναι από τα αγαπημένα μου παιχνίδια , αύριο θα έχω και αυτό. Πάντως το ότι ορισμένα μεγάλα site το αντιμετωπίζουν λες και κάνουν review σε call of duty το θεωρώ απαράδεκτο ,θα δούμε και εδώ βαθμολογίες ή του ύψους ή του βάθους όπως και στο heavy rain.
  Σίγουρα το παιχνίδι δεν είναι για όλους όπως άλλωστε κανένα παιχνίδι δεν είναι για όλους (εγώ ας πούμε θεωρώ υπερεκτιμημένο το call of duty), αλλά θεωρώ πως είναι λάθος να το κρίνουν ορισμένα παιδιά χωρίς να έχουν πιάσει στα χέρια τους ούτε αυτό ούτε κάποιο παιχνίδι της σειράς απλά γιατί πιστεύουν ότι δεν θα παίξουν απλά μόνο θα βλέπουν , απλά δεν ισχύει.

 • Γαμωτο το θελω αλλα εχω να δωσω και 400 13 δεκεμβρη οποτε δυστηχως θα το χασω

 • Το έχω προπαραγγείλει και έρχεται από Αγγλία σε limited edition.

 • Φοβερό review σε λίγο κατεβαίνει και το demo να πάρω την γεύση μου , και μάλλον παραγγελία

 • Και μενα με εχουν ξενερωσει τα υπολοιπα ριβιους αλλα τον εμπιστευομαι τον Σακη...
  Παρεπιπτοντως Σακη το δοκιμασες καθολου με move?Στο Heavy rain ταιριαζε και προσεδιδε πολλα στο gameplay...

 • απαράδεκτο !! ορισμένα μεγάλα site το αντιμετωπίζουν .10 out of 10

 • Εγω πάντως στο heavy rain μια χαρά ένιωθα ότι έπαιζα...

 • πηρα σημερα την limited edition και το ξεκινησα.Τελικη αποψη δεν μπορω να εχω αλλα απο αυτα που εχω δει μεχρι στιγμης το παιχνιδη ειναι φοβερο...ναι ''παιχνιδη'' ειναι και αυτο (δεν ειναι ταινια) εχει το δικο του στυλ,τον δικο του τροπο γιατι πολυ απλα ειναι quantic dream.Δεν ειναι για ολους αυτα τα παιχνιδια αλλα οποιος γουσταρε το Fahrenheit&Heavy Rain δεν πρεπει να το χασει

 • Αναμενόμενα πολύ κατατοπιστικό το review του G.O. Αυτό που περίμενα.
  Επίσης, όταν βλέπω χαμηλές βαθμολογίες σε λίγο πιό ιδιαίτερα και "περίεργα"
  παιχνίδια απο τα γνωστά μεγάλα sites του εξωτερικού, προσωπικά το
  εκλαμβάνω ώς "χρυσή σφραγίδα ποιότητας".

 • Πολύ ωραίο άρθρο, όσα ήθελα να ακούσω για την αναμενόμενη παιχνιδάρα!

 • @Deviant_puppet. Το γεγονος με το review του gamespot ειναι τουλχιστον γελοιο. Κοσμος να βριζει και να υπογραφει για την απολυση μιας transexual reviewer επειδη ειπε την αποψη της. Δειχνει οτι ο περισσοτερος κοσμος του Internet μεσα απο την ανωνυμια που σου προσφερει αυτο, δεν την παλευει καθολου.
  .
  Οσο για το beyond τωρα. Δεν εχω κρυψει οτι δεν μου αρεσουν καθολου αυτα τα παιχνιδι και οτι θεωρω τον Cage αρκετα φανφαρολογο για να ασχοληθω σοβαρα με αυτα που λεει καθε τοσο. Ωστοσο χαιρομαι που ο κοσμος βρισκει σε αυτα τα παιχνιδι κατι να του αρεσει (και μαλιστα πολλες φορες να του αρεσει πολυ) και κυριως θεωρω την κριτικη του GO καλογραμμενη.
  .
  Απλα δεν ειναι του γουστου μου. ΤΟ heavy rain το παιξα για δοκιμη το ευχαριστηθηκα, αλλα δεν ειναι κατι που θα ηθελα να παιξω ξανα. Και απο οτι βλεπω το Beyond κυμαινεται στα ιδια πανω κατω. Αρα πασο απο μενα. (το last of us ομως πρεπει να το παιξω)

 • Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρουν πολύ οι εμπειρίες που προσφέρουν οι τίτλοι του Cage...To Heavy Rain απλά το απόλαυσα. Το αντιμετώπισα σαν ένα βιβλίο ή μια ταινία σε διαφορετικό μέσο και το πρώτο που σκέφτηκα όταν το τελείωσα ήταν ότι τέτοιες ώριμες εμπειρίες μόνο μπροστά πάνε τη βιομηχανία σε αντίθεση με πχ CoD Black Ops 13...Εξαιρετικό (και καλογραμμένο) review απο το GO και πάλι. Πραγματικά δυσκολέυομαι να...διαφωνήσω με όλους τους συντάκτες γενικώς που απλά βλέπουν και παραθέτουν αυτά που πρέπει!

 • το heavy rain ηταν απο τα 5 αγαπημενα μου της γενειας...Σακη οταν λεμε δεν υπαρχει game over τι ακριβως εννωουμε?και αν δεν υπαρχει game over πως και διαρκει μονο 10 ωρες..πως καταλαβαινεις οτι τελιωσε?

 • Μπέρδεψες τον τερματισμό, με το Game Over φίλε cyprus wolf. Το παιχνίδι έχει τερματισμό, "θάνατο" ή "Game Over" screen δεν έχει.

 • Ενταξει απλα τα γραφικα κοβουν την ανασα

 • οκ σακη με καλυψες.ευχαριστω.το παιχνιδι θα το παιξω σιγουρα αλλα μετα το last of us και gowa τα οποια δεν επαιξα ακομη..το ign του εβαλε 6...δεν νομιζω να του αξιζει τετοιος βαθμος..(το 6 εννωω)

 • Τι μας κανεις ρε Σακη βραδιατικο!Μπραβο φιλε καταπληκτικο review για ενα καταπληκτικο game!
  να πω την μαυρη μο αληθεια το game δεν περιμενα να τα παει τοσο καλα!Το review σου με καλυψε, προκειτε σιγουρα για κορυφαιο τιτλο!

 • Δίκαια ο πιο αναμενόμενος μου τίτλος για φέτος μετά το The Last of Us. Άντε τώρα να περιμένεις μέχρι τα Χριστούγεννα για να βρεις χρόνο να ασχοληθείς...

 • Παιδιά στο Metacritic έχουν πέσει πολύ χαμηλές κριτικές και δεν ξέρω τι να κάνω! Ανησυχώ πολύ το περίμενα πως και πως τι να κάνω;

 • @nikkork
  Καταρχάς εμπιστεύσου το avatar σου. Κατα δεύτερον, εμπιστεύσου το προαίσθημα σου και όχι τι λένε οι άλλοι. Επίσης ο Σάκης, ένας απο τους πιο έμπειρους gamers, το βαθμολόγησε με 9 ( όχι και άσχημα ε? ;) ).
  Εάν σου άρεσαν τα προηγούμενα, πιστεύω δε θα έχεις πρόβλημα να μη σου αρέσει το Beyond.

 • Το πενταρι απο το διεθνη τυπο πηγε γονα. Δεν νομιζω να μου φανει τιποτα λιγοτερο απο συγκλονιστικο σαν εμπειρια παντως...Οσοι θα προτιμουσαν απλα, την κινηματογραφικη εκδοχη του παιχνιδιου σε μια διαρκεια κατα 8 ωρες μικροτερh , νομιζω οτι απλα χανουν το δασος, κοιταζοντας το δεντρο της ελλιπους διαδραστικοτητας ή παντελους ελλειψης gameplay αν θελετε, αντι να δουν το παιχνιδι σαν αυτο που πραγματικα ειναι.

  Υ.Γ: Για οσους φιλους εκφραζουν αποριες ή αμφιβολιες για το αν πρεπει να ασχοληθουν ή οχι με τον τιτλο εχω να καvω τις εξης 2 παρατηρησεις:

  Πρωτον. Να μην επηρεαζεστε απο τις απανταχου κριτικες , αλλα να κρατατε τα στοιχεια που απηχουν στα δικα σας γουστα.

  Και δευτερον. Η πιο απτη απaντηση στο ερωτημα σας , ειναι το κατα ποσο σας αρεσαν οι προηγουμενες δημιουργιες του Cage (για οσους εχετε φυσικα ασχοληθει με καποιο απο τα προφανη fahrenheit-heavy rain...)

 • Mετά το Heavy Rain , νομίζω οτι οι δημιουργοί θέτουν το πύχη ακόμη πιο ψηλά. Και απο μένα θα τιμηθεί σε ένα price drop.

 • Heavy Rain, The Last of Us and Βeyond.... Όταν με το καλό πάρω Ps3 θα τρέξω να τα πάρω!!!!

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...