Πολεμώντας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Έπειτα από τα πολύ καλά Il-2 Sturmovik και Apache: Air Assault, η Gaijin Entertainment επιστρέφει στους αιθέρες με μία νέα πρόταση, σε ένα είδος τίτλων όπου –ουσιαστικά- “παίζει" μόνη της. Γενικά, υπάρχουν ελάχιστες προτάσεις εναέριων συγκρούσεων στα συστήματα αυτής της γενιάς και πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε υπο-κατηγορίες που να εστιάζουν στο ρεαλιστικό μοντέλο χειρισμού, καθώς και στο θέατρο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ρώσικη ομάδα ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, λοιπόν, μπορεί να μην έχει τα υπέρογκα budget άλλων δημιουργιών, κάτι που φαίνεται σε διάφορους τομείς, ωστόσο, δείχνει έντονα να έχει την όρεξη να προσφέρει έναν αξιόλογο τίτλο, που θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους τους “σκληροπυρηνικούς” παίκτες.

Βλέποντας ένα επεισόδιο του History Channel

Εξαρχής φαίνεται ότι δε δόθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν λειτουργικά μενού, καθώς θα χρειαστεί ένα –μικρό είναι η αλήθεια- χρονικό διάστημα για να εξοικειωθείτε με τη θέση της κάθε επιλογής. Σύντομα, όμως, θα αντιληφθείτε ότι η Gaijin έκανε σημαντική δουλειά στην εισαγωγή μίας πληθώρας επιλογών για την, όσο το δυνατόν, εκτενέστερη διάρκεια του παιχνιδιού. Το Historical Campaign αποτελεί τη βασική επιλογή, με την οποία μεταφερόμαστε σε μία σειρά αποστολών γύρω από τις μάχες που διεξήχθησαν μεταξύ Iαπώνων και Aμερικανών στον Eιρηνικό ωκεανό, αρχίζοντας από την επίθεση αστραπή στο Pearl Harbor.

Σε αυτό το mode θα πάρουμε το ρόλο των πιλότων και των δύο εθνών, μαχόμενοι σε μία σειρά από ιστορικές μάχες. Κατά την άποψή μας η απόφαση της Gaijin να μην προσπαθήσει να δημιουργήσει χαρακτήρες και σενάρια ήταν ορθή, καθώς επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ιστορική πλευρά των συγκρούσεων. Ανάμεσα σε διάφορες αποστολές προβάλλονται βίντεο με πλάνα εποχής, που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της πολεμικής Iστορίας, ενώ η αφήγηση παραθέτει διάφορα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τις προσεχείς μάχες. Σαν να βλέπουμε ένα ντοκιμαντέρ του History Channel, το Historical Campaign καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον μας για τις επερχόμενες αποστολές, δίνοντάς μας την καλύτερη δυνατή ανταμοιβή με το “ξεκλείδωμα” περαιτέρω βίντεο.

Μα θα τελειώσουν ποτέ οι αποστολές;

Αν και υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός αποστολών στο συγκεκριμένο campaign, οι επιλογές για εναέριες μάχες δεν τελειώνουν εδώ. Αν και, δυστυχώς, δεν περιέχει εκτενείς ιστορικές πληροφορίες, η επιλογή του Single Missions μας μεταφέρει σε μεμονωμένες αποστολές από διάφορες πραγματικές συγκρούσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στη Γερμανία, τη Μεσόγειο κ.λπ. όπου μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο πιλότων διαφόρων εθνών.

Αν προσθέσουμε τα λεγόμενα Dynamic Campaigns, όπου κερδίζουμε σταδιακά έδαφος ανάμεσα από διάφορες μάχες, αλλά και τον Mission Editor, όπου μπορούμε να αλλάξουμε ένα μεγάλο αριθμό παραμέτρων για να δημιουργήσουμε τις αποστολές της αρεσκείας μας, γίνεται σαφές ότι το Birds of Steel περιέχει ένα τεράστιο όγκο υλικού για να διατηρήσει το ενδιαφέρον μας. Αν και το Historical Campaign δεν επιτρέπει τη συμμετοχή άλλων παικτών, στα υπόλοιπα modes υπάρχει η επιλογή για co-op έως και τεσσάρων παικτών, όπου η εμπειρία γίνεται αυτομάτως πολύ πιο διασκεδαστική.

Όπως είναι φυσικό, υπάρχει και η επιλογή για ανταγωνιστικό multiplayer μεταξύ έως και 16 παικτών, σε μάχες που πραγματικά επικρατεί ένα εξαιρετικά ευχάριστο χάος στην οθόνη, αλλά και απροβλημάτιστο όσον αφορά lag και λοιπά προβλήματα σύνδεσης.

Μαθαίνοντας να πετάμε με… Spitfire…

Παίρνοντας μέρος στο tutorial του τίτλου, γίνεται άμεσα σαφής η πορεία που θέλησε να πάρει η Gaijin. Το Birds of Steel στοχεύει σε ένα αληθοφανές μοντέλο χειρισμού, ώστε να δίνει την αίσθηση ότι πραγματικά “παλεύουμε” να πιλοτάρουμε μαχητικά αεροπλάνα της εποχής. Ο αριστερός αναλογικός μοχλός δίνει τον έλεγχο των πλαϊνών πτερυγίων, ώστε να “πλαγιάζουμε” το αεροσκάφος μας αλλά και να αυξομειώνουμε το ύψος του, ενώ ο δεξιός αναλογικός μοχλός καθορίζει την ταχύτητα αλλά και τον έλεγχο του ουραίου πτερυγίου.

Το Simplified μοντέλο χειρισμού δίνει μία πλήρη arcade αίσθηση, με το αεροσκάφος μας να κινείται ακριβώς όπως το θέλουμε. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν άρδην όταν επιλέξουμε το Realistic mode, όπου πλέον η μάχη δεν σταματά μόνο στις αντίπαλες μονάδες, αλλά επεκτείνεται και στο χειρισμό του αεροσκάφους. Τυχόν απότομες κινήσεις είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσουν στην απώλεια του ελέγχου (stall), ενώ γενικά θα πρέπει να προσέχουμε πάντα τη σχέση ταχύτητας και αλλαγής κλίσης του αεροσκάφους εάν δεν θέλουμε να το δούμε να πέφτει στο έδαφος.

Αναμφίβολα, αυτό το μοντέλο χειρισμού θα προσφέρει έντονες συγκινήσεις σε όποιον καταφέρει να το τιθασεύσει, αλλά σίγουρα θα κουράσει και θα απελπίσει μία σημαντική μερίδα παικτών με τις ιδιοτροπίες του κάθε αεροσκάφους, αλλά και τη δυσκολία με την οποία θα σημαδεύουν αντίπαλους κινούμενους στόχους. Όταν παίρνουμε μέρος σε έντονες αερομαχίες (ή dogfights αν προτιμάτε) με το Realistic mode, η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη όταν οι απότομες στροφές που θα πραγματοποιείτε ενστικτωδώς θα ωθούν, πολύ συχνά, στην ανεξέλεγκτη πτώση του αεροσκάφους.

Από την άλλη πλευρά, όταν έχουμε το Simplified μοντέλο χειρισμού, χάνεται η ουσιαστική αξία του τίτλου, μετατρέποντάς το ως ένα άλλο Ace Combat, όπου όμως απουσιάζουν set pieces ή κάποια εντυπωσιακή μηχανή γραφικών, ενώ όλα τα αεροσκάφη δείχνουν πλέον πανομοιότυπα στο χειρισμό τους.

{PAGE_BREAK}

Το Gran Turismo των αεροσκαφών

Μιλώντας για τα αεροσκάφη, η Gaijin έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά στην προσθήκη ενός τεράστιου όγκου ιστορικών αεροσκαφών που πήραν μέρος στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραπάνω από 100 αεροσκάφη από διάφορα έθνη είναι διαθέσιμα, αν και απαιτείται το σταδιακό τους “ξεκλείδωμα” με τη χρήση του "νομίσματος" του παιχνιδιού. Ως ένα άλλο Gran Turismo, η έκθεση που περιέχει τα αεροσκάφη του Birds of Steel θα προσφέρει ένα μοναδικό οφθαλμόλουτρο για τους λάτρεις της συγκεκριμένης πολεμικής περιόδου, ενώ οι εκτενείς ιστορικές πληροφορίες που δίνονται για κάθε ένα από αυτά παρουσιάζουν μοναδικό ενδιαφέρον.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στον εσωτερικό τους σχεδιασμό, καθώς υπάρχει η επιλογή να πετάμε βλέποντας απευθείας μέσα από τα μάτια του πιλότου, με την κονσόλα και τα πηδάλια να απεικονίζονται με πάσα λεπτομέρεια ανάλογα με το αεροσκάφος όπου βρισκόμαστε. Όπως είναι φυσικό, κάθε αεροπλάνο φέρει τον δικό του οπλισμό. Πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων, τορπίλες και τα πρώτα πυραυλικά συστήματα είναι διαθέσιμα στον εξοπλισμό, ενώ διάφορα αεροσκάφη έχουν και δεύτερο πολυβολητή στο πίσω μέρος του, τον οποίο μπορούμε να ελέγξουμε.

Δείχνοντας την έλλειψη του budget…

Αφήνοντας όμως την εξαιρετική δουλειά που έγινε στα αεροσκάφη, γίνεται γρήγορα σαφές ότι η μηχανή γραφικών του Birds of Steel κυμαίνεται, γενικά, σε μέτρια επίπεδα. Το draw distance είναι πραγματικά τεράστιο, αλλά από την άλλη, η λεπτομέρεια του εδάφους και των υπόλοιπων μονάδων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Επιπλέον, τα εφέ των εκρήξεων, μας μεταφέρουν πολλά χρόνια πριν, ενώ η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να βλέπαμε να κόβονται κομμάτια των αεροπλάνων όταν τα πετυχαίνουμε.

Ορισμένες “πινελιές”, βέβαια, υπάρχουν, που δείχνουν την προσπάθεια των Ρώσων δημιουργών με τα μέσα που διέθεταν -όπως το πέσιμο καυσίμων πάνω στο τζάμι του αεροσκάφους μας όταν πετυχαίνουμε από κοντά κάποιο αντίπαλο αεροσκάφος ή το πολύ καλό εφέ της πτώσης της βροχής που δυσχεραίνει την ορατότητα κυρίως όταν πετάμε με την εσωτερική κάμερα.

 

Σε γενικές γραμμές, το Birds of Steel αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια. Η Gaijin Entertainment καταφέρνει να καλύψει ένα, ιδιαίτερο είναι η αλήθεια, κενό στα οικιακά συστήματα. Αν και η έλλειψη budget είναι εμφανής σε διάφορους τομείς, η αγάπη που δώσανε οι Ρώσοι στο δημιούργημά τους είναι έκδηλη και σίγουρα θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των εναέριων μαχών της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.

Νικόλας Μαρκόγλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-16Ανάπτυξη: Gaijin EntertainmentΗμ. Έκδοσης: 15/03/2012
PEGI: 12Εκδότης: KonamiΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Περισσότερα από 100 ιστορικά αεροσκάφη
 • Ιστορικές πληροφορίες για τα αεροσκάφη αλλά και τα γεγονότα
 • Σχετικά χαμηλή τιμή διάθεσης (περίπου 37 ευρώ)
 • Απαιτητικό μοντέλο χειρισμού…

Αρνητικά

 • …που θα αποθαρρύνει όλους εκτός από τους σκληροπυρηνικούς παίκτες
 • Μέτρια μηχανή γραφικών

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • από όσο καταλαβαίνω είναι μόνο για φανατικούς...

 • Ενδιαφέρον game για τα γούστα μου και δελεαστική η τιμή του. Με ενδιαφέρει η ιστορική περίοδος και τα αεροσκάφη της εποχής.
  Το περίμενα τελείως fail αλλά μετά και το review του Νικόλα άμεση αγορά !

  Διάβασα σε ένα σχόλιο χρήστη σε ξένο site πως έχει pop up ? Iσχύει στην έκδοση PS3 ? Ξέρουμε αν είναι καλύτερη του 360 ?

 • Είναι καλή η τιμή του θα έλεγα, και για ιδιαίτερο κοινό , ωραιο review K Μαρκογλου

 • μ' αρέσουν τέτοια παιχνιδάκια...οπότε σίγουρα θα το ρίξω μια ματιά...

 • για εμένα δεν θα είναι δύσκολος ο χειρισμός, έχω μεγαλώσει με εξομοιωτές απο πιτσιρικάς.
  Είμαι μαθητής της jane's για όσους γνωρίζουν από εξομοίωση.

  Mε falcon 4.0, f-15, f-18, EF2000, USAF, flight simulator,
  να φανταστείτε πόσο με έχουν επηρεάσει στα shooting παιχνίδια FPS και THIRD PERSON SHOOTERS παίζω με το χειρισμό inverted δήλαδη τραβάω το αναλογικό κάτω για να κοιτάξω προς τα πάνω, ακριβώς όπως ένα αεροσκάφος.
  Αυτό μου έμεινε από τούς εξομοιωτές ;)

 • Όντως,τέτοια παιχνιδάκια κι εμένα μου αρέσουν.Μπαίνει στην To Buy List και στα 12-13€ θα γίνει αγορά.

 • δωστε αεροπλανα στον λαο!!!!!

 • To τσίμπησα απο το Πλαίσιο που ήταν το μόνο κατάστημα που το βρήκα στο mall Μαρούσι,45,90 ομως και οχι 37....

 • lnwolf: Αξεχαστες παιχνιδαρες η σειρα της Janes τα πρωτα παιχνιδια ου επιασα στα χερια μου!Αυτα και το ΤΟCA 2 με αυτοκινητα.Και εμενα μου ειχε μεινει το inverted μεχρι προσφατα αλλα με το dualshock δεν με βολευει,με το mouse inverted FTW!
  Ο κολλητος μου να δεις ολα τα shooter με inverted ακομα και με χειριστηρια :D

 • Ο κολλητός μου θα γουστάρει άσχημα!

 • @and1
  Φιλαράκι δεν μπορώ να παίξω με normal χειρισμό ακόμα και απο το ps1 μου έχει μείνει κουσούρι :P μόνο inverted μπορώ να παίξω :D
  τον καταλαβαίνω απόλυτα τον κολλητό σου.

  Εντάξει η jane's έβγαλε φοβερά παιχνιδάκια, μετά από τόσα χρόνια ακόμα ασχολούμαι με παιχνίδια της ;)

  Φαντάσου μετά απο τόσα χρόνια ακόμα παίζω το jane's fleet commander ;)

 • Τα 2 πρώτα θετικά διασφάλισαν την αγορά του στα 18Ε και κάτω.

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...