Μια απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη από τη Sony

Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του περιφερειακού Move, το τελευταίο διάστημα η Sony προχώρησε στην κυκλοφορία μιας πλειάδας νέων τίτλων για το εν λόγω περιφερειακό. Από αυτό το κύμα PS Move τίτλων έχουμε ήδη δει το Medieval Moves, σύντομα θα ακολουθήσουν διάφορα ακόμα, για κάθε γούστο και ηλικία, ενώ σε αυτό το κείμενο θα εξετάσουμε έναν από τα καλύτερους εξ αυτών των τίτλων, το Carnival Island. Ακολουθώντας τη συνταγή που χάρισε σημαντικές πωλήσεις σε παιχνίδια όπως τα Carnival Games και Wii Sports, το Carnival Island αποτελεί μια απλοϊκή, ευχάριστη και ξεκάθαρα παιδική προσέγγιση στα μίνι παιχνίδια τύπου “Λούνα Παρκ”. Το ευχάριστο εδώ, όμως, είναι ότι τα πράγματα λειτουργούν σωστά σε όλες σχεδόν τις επιλογές της δημιουργού Magic Pixel Games.

b_940_0_16777215_00_images_Carnival_Island_Carnival-island-01.jpg

Η θετική αίσθηση που αφήνει το Carnival Island ξεκινά άμεσα, από την εισαγωγή κιόλας, όταν βλέπουμε την προσοχή που έχει δοθεί στο σχεδιασμό χαρακτήρων και περιβάλλοντος, στα όμορφα μενού, στο καλοσχεδιασμένο και φιλικό προς τον παίκτη user interface και στις όμορφες κινηματογραφικές σκηνές, που έχουν μια αίσθηση "Studio Ghibli". Η κατάσταση εδώ είναι απλή. Ο παίκτης επιλέγει έναν από τους δύο διαθέσιμους χαρακτήρες (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) και ξεκινά μια περιήγηση σε ένα φανταστικό, σχεδόν παραμυθένιο, νησί, το οποίο οι κάτοικοί του έχουν μετατρέψει σε θεματικό πάρκο. Το νησί αρχικά είναι ασπρόμαυρο, αλλά με κάθε άνοιγμα νέας περιοχής, χρώματα πλημμυρίζουν το χώρο και ανοίγουν συνεχώς νέα παιχνίδια για να δοκιμάσουμε.

b_940_0_16777215_00_images_Carnival_Island_Carnival-island-02.jpg

Τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτά τα παιχνίδια; Η βασική αρχή του τίτλου είναι ξεκάθαρη και -σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια- πάντα μια: Να πάρουμε το χειριστήριο Move (απαιτείται μόνο αυτό, καθώς δεν υπάρχει περιήγηση στο χώρο σε πραγματικό χρόνο, αλλά μέσα από επιλογή με πάτημα κουμπιού) και να δοκιμάσουμε μια σειρά από παραδοσιακά παιχνίδια που συνήθως συναντάμε σε λούνα παρκ. Και τι παιχνίδια είναι αυτά; Η φαντασία των παιδιών στη Magic Pixel Games εδώ οργίασε, αφού η περιπέτεια στο νησί ξεκινά από παραδοσιακά παιχνίδια όπου πετάμε κρίκους, προσπαθώντας να τους περάσουμε μέσα σε μπουκάλια, ενώ αργότερα φτάνουμε στο σημείο να εκτοξεύουμε βατράχια, με στόχο να τα προσγειώσουμε επάνω σε νούφαρα. Όλα τα παιχνίδια προσφέρουν, λίγο έως πολύ, την ίδια δομή, με τον παίκτη να προσπαθεί, “τινάζοντας” το Move -και εξομοιώνοντας έτσι την πραγματική κίνηση-, να ρίξει το εκάστοτε αντικείμενο στο σημείο που θα του επιφέρει τους περισσότερους πόντους.

b_940_0_16777215_00_images_Carnival_Island_Carnival-island-03.jpg

Για παράδειγμα, στο πέταγμα κερμάτων υπάρχουν σημεία που δίνουν δεκάδες βαθμών, ενώ άλλα δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα. Το ίδιο ισχύει όταν παίζουμε ένα παράξενου τύπου bowling, ενώ δεν απουσιάζουν και παιχνίδια σκοποβολής καθώς και διάφορα άλλα mini-games. To Carnival Island, παρόλο που δεν καινοτομεί ούτε στο ελάχιστο, ξεχωρίζει από άλλες προσπάθειες του είδους για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια είναι πραγματικά δεκάδες και δίνονται στον παίκτη σταδιακά, χωρίς όμως το ξεκλείδωμά τους να απαιτεί θυσίες και ώρες για να γίνει πραγματικότητα. Επίσης, η εκπλήρωση και μόνο ορισμένων συνθηκών που δίνονται από το εκάστοτε ζωάκι που μας κρατάει συντροφιά σε κάθε παιχνίδι, αρκεί για να ξεκλειδώσουμε ένα νέο mini-game, να ανοίξουμε μια νέα περιοχή ή να μεταβούμε σε ένα άλλο σημείο του χάρτη.

Σε ό,τι αφορά το χειρισμό, η κατάσταση είναι άριστη, αφού το Move λειτουργεί με ακρίβεια, διαβάζοντας σχεδόν πάντα την κίνηση του χεριού, προσφέροντας όμως και μια... ελαστικότητα σε ό,τι αφορά το πόσο ακριβής είναι ο παίκτης στο πέταγμα των κρίκων/ μπάλας/ κερμάτων/ βατράχων κ.λπ. Τονίζουμε για μια ακόμα φορά, ότι ο κύριος “στόχος” του Carnival Island είναι τα παιδιά αρκετά μικρών ηλικιών και σε αυτό το κοινό το αποτέλεσμα είναι άριστο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με το παιχνίδι της Sony καλά δεν θα περάσει και η παρέα των μεγαλυτέρων, όμως, η αλήθεια είναι ότι το υπερβολικά “χαριτωμένο” art direction, τα πολύχρωμα -και πανέμορφα βέβαια- γραφικά και ο χαμηλός βαθμός δυσκολίας, δύσκολα θα αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους τους μεγαλύτερης ηλικίας φιλοξενούμενούς σας. Παρόλα αυτά, η διασκέδαση είναι εγγυημένη.

Εν κατακλείδι, το Carnival Island αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και μια από τις καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς προσπάθειες που έχουμε δει μέχρι σήμερα να κυκλοφορούν για το PlayStation Move. Αν έχετε το motion control περιφερειακό της Sony στην κατοχή σας και η οικογένειά σας απαριθμεί τουλάχιστον ένα μέλος κάτω των δέκα ετών -χωρίς αυτό το ηλικιακό όριο να είναι απόλυτο- για τις φετινές γιορτές μάλλον λύσατε το πρόβλημα του δώρου.

Γιώργος Καλλίφας

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Mini-gamesΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Magic Pixel GamesΗμ. Έκδοσης: 18/11/2011
PEGI: 3Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Πανέμορφο art direction που θυμίζει τις καλές στιγμές της... Nintendo
 • Εύκολος, με αμεσότητα και χωρίς πολυπλοκότητες χειρισμός, ιδανικός για μικρά παιδιά
 • Πλειάδα από mini-games, που θα κρατήσουν απασχολημένους πιτσιρικάδες και παρέα για καιρό...

Αρνητικά

 • ... αν και τα περισσότερα εξ αυτών των mini-games βασίζονται στην ίδια ακριβώς λειτουργία
 • Συναντήσαμε αρκετά “crashes” που ίσως στην retail έκδοση να μην υφίστανται

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ξεκίνησαν τα Summer Sales του PlayStation Store
Μεγάλες προσφορές σε γνωστούς τίτλους.
"Big in Japan" και "Totally Digital" εκπτώσεις στο PlayStation Store
Σε RE 7, FF XV, Metal Gear Solid V, Dark Souls III και πολλά άλλα.
O Iούλιος στο PlayStation Plus
Με Until Dawn, Game of Thrones: A Telltale Series και άλλα.
Eβδομάδα νέων προσφορών στο PS Store
Κυρίως για τους κατόχους Plus συνδρομής.
Ανακοινώθηκε το FIFA 18
Ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις...και Cristiano Ronaldo.
Ο Ιούνιος στο PlayStation Plus
Ένας από τους πιο δυνατούς μήνες για την υπηρεσία.
Τέλος εποχής για το PlayStation 3 στην Ιαπωνία
Σταμάτησε επίσημα η παραγωγή της κονσόλας.
Νέες προσφορές στο PlayStation Store
Με πολλά παιχνίδια κάτω των €20 και Deal of the Week.
Υπό ανάπτυξη η συνέχεια του Life is Strange
Με την ίδια ομάδα στο τιμόνι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Μαλιστα, ωραιος ο Παππους μας ,ωραιο και review του, καλο παιχνιδι μπορουμε να το πουμε , οχι για εμας ομως :lol: :lol:

 • Ωραίο δώρο για τον μικρό ξάδελφο :)

  Καλά 2 άτομα ψηφίσανε και του βάλανε 1 στα 10...καλά ρε παιδιά το παίξατε το παιχνίδι και τόσο πολύ δεν σας άρεσε?!..Τέλος πάντων απλά δεν συμφωνώ με τον τρόπο βαθμολογίας χρηστών...
  θα μπορούσε σε κάθε σχόλιο να υπήρχε δίπλα ένα μικρό κουτάκι (ή κάτι παρόμοιο) που να δείχνει τον βαθμό κάθε χρήστη ξεχωριστά!

 • Βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι το review το έκανε η Δάφνη και υπαγόρευε στον Γιώργο τι να γράψει στο review!:lol:

 • @KoulisHHH,διαφωνώ ! Το έδωσε στο Μιχαλητσιάνο ,μιας και είναι συνηθισμένος από τέτοιου είδους παιχνίδια, και ο Γιώργος απλά έγραφε ότι του υπαγόρευε ο Αλέξανδρος. :lol::lol: Πέρα από την πλάκα,σίγουρα τα μικρά κυρίως παιδιά θα το απολαύσουν. ;)

 • αυτό το παιχνίδι έχει μόνο mini games?

 • @Aderdunn3 Συμφωνω ξεκαθαρα!! Αν και δεν δινω καθολου σημασια...

 • Πρώτη φορά μία σελίδα! ΓΙΟΥΠΗΗΗ! :P

 • +1 Koulis ! :)

 • Ώστε ευχάριστη έκπληξη ε; Θα το έχω υπόψη.

νομίζω είναι εξαιρετικό για κάποιον που έχει ΟΝΕ αλλά δεν είχε 360. Για όσου όμως πέρασαν από την μί...
Xbox Game Pass σε K2
Και γω περιμένω τώρα τελευταία λόγο έλειψης χρόνου..Αλλά η υπομόνη σου ώρες ώρες είναι αξιοθαύμαστη....
16,89 Ε έχει ,και το παιχνίδι μαμάει..Τιμήστε το και δεν θα χάσετε..
Πεστα Χρυσοστομε..( ρομαντικος γαρ..)
Xbox Game Pass σε K2
Με τόση hardcor-ήλα που πουλάνε οι son-ακηδες περιμένα να πάει άπατο
I’m Captain Basch fon Rosenburg of Dalmasca! Don’t Listen to Ondore’s Lies!
Basch Lives!

Είχα γ...
LOL! Κι άλλο Spiderman Origins? Το επόμενο πότε θα βγει? Τον Οκτώμβριο?
...
Τεταρτη θεση για τον Κρασουλη παρ'ολο που ειχε 2 μερες στην αγορα. Αυτα ειναι!
Εντάξει μωρέ τώρα Day One πάει και αυτό, όπως όλα τα Uncharted άλλωστε από εποχής PS3