Μια απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη από τη Sony

Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του περιφερειακού Move, το τελευταίο διάστημα η Sony προχώρησε στην κυκλοφορία μιας πλειάδας νέων τίτλων για το εν λόγω περιφερειακό. Από αυτό το κύμα PS Move τίτλων έχουμε ήδη δει το Medieval Moves, σύντομα θα ακολουθήσουν διάφορα ακόμα, για κάθε γούστο και ηλικία, ενώ σε αυτό το κείμενο θα εξετάσουμε έναν από τα καλύτερους εξ αυτών των τίτλων, το Carnival Island. Ακολουθώντας τη συνταγή που χάρισε σημαντικές πωλήσεις σε παιχνίδια όπως τα Carnival Games και Wii Sports, το Carnival Island αποτελεί μια απλοϊκή, ευχάριστη και ξεκάθαρα παιδική προσέγγιση στα μίνι παιχνίδια τύπου “Λούνα Παρκ”. Το ευχάριστο εδώ, όμως, είναι ότι τα πράγματα λειτουργούν σωστά σε όλες σχεδόν τις επιλογές της δημιουργού Magic Pixel Games.

b_940_0_16777215_00_images_Carnival_Island_Carnival-island-01.jpg

Η θετική αίσθηση που αφήνει το Carnival Island ξεκινά άμεσα, από την εισαγωγή κιόλας, όταν βλέπουμε την προσοχή που έχει δοθεί στο σχεδιασμό χαρακτήρων και περιβάλλοντος, στα όμορφα μενού, στο καλοσχεδιασμένο και φιλικό προς τον παίκτη user interface και στις όμορφες κινηματογραφικές σκηνές, που έχουν μια αίσθηση "Studio Ghibli". Η κατάσταση εδώ είναι απλή. Ο παίκτης επιλέγει έναν από τους δύο διαθέσιμους χαρακτήρες (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) και ξεκινά μια περιήγηση σε ένα φανταστικό, σχεδόν παραμυθένιο, νησί, το οποίο οι κάτοικοί του έχουν μετατρέψει σε θεματικό πάρκο. Το νησί αρχικά είναι ασπρόμαυρο, αλλά με κάθε άνοιγμα νέας περιοχής, χρώματα πλημμυρίζουν το χώρο και ανοίγουν συνεχώς νέα παιχνίδια για να δοκιμάσουμε.

b_940_0_16777215_00_images_Carnival_Island_Carnival-island-02.jpg

Τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτά τα παιχνίδια; Η βασική αρχή του τίτλου είναι ξεκάθαρη και -σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια- πάντα μια: Να πάρουμε το χειριστήριο Move (απαιτείται μόνο αυτό, καθώς δεν υπάρχει περιήγηση στο χώρο σε πραγματικό χρόνο, αλλά μέσα από επιλογή με πάτημα κουμπιού) και να δοκιμάσουμε μια σειρά από παραδοσιακά παιχνίδια που συνήθως συναντάμε σε λούνα παρκ. Και τι παιχνίδια είναι αυτά; Η φαντασία των παιδιών στη Magic Pixel Games εδώ οργίασε, αφού η περιπέτεια στο νησί ξεκινά από παραδοσιακά παιχνίδια όπου πετάμε κρίκους, προσπαθώντας να τους περάσουμε μέσα σε μπουκάλια, ενώ αργότερα φτάνουμε στο σημείο να εκτοξεύουμε βατράχια, με στόχο να τα προσγειώσουμε επάνω σε νούφαρα. Όλα τα παιχνίδια προσφέρουν, λίγο έως πολύ, την ίδια δομή, με τον παίκτη να προσπαθεί, “τινάζοντας” το Move -και εξομοιώνοντας έτσι την πραγματική κίνηση-, να ρίξει το εκάστοτε αντικείμενο στο σημείο που θα του επιφέρει τους περισσότερους πόντους.

b_940_0_16777215_00_images_Carnival_Island_Carnival-island-03.jpg

Για παράδειγμα, στο πέταγμα κερμάτων υπάρχουν σημεία που δίνουν δεκάδες βαθμών, ενώ άλλα δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα. Το ίδιο ισχύει όταν παίζουμε ένα παράξενου τύπου bowling, ενώ δεν απουσιάζουν και παιχνίδια σκοποβολής καθώς και διάφορα άλλα mini-games. To Carnival Island, παρόλο που δεν καινοτομεί ούτε στο ελάχιστο, ξεχωρίζει από άλλες προσπάθειες του είδους για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια είναι πραγματικά δεκάδες και δίνονται στον παίκτη σταδιακά, χωρίς όμως το ξεκλείδωμά τους να απαιτεί θυσίες και ώρες για να γίνει πραγματικότητα. Επίσης, η εκπλήρωση και μόνο ορισμένων συνθηκών που δίνονται από το εκάστοτε ζωάκι που μας κρατάει συντροφιά σε κάθε παιχνίδι, αρκεί για να ξεκλειδώσουμε ένα νέο mini-game, να ανοίξουμε μια νέα περιοχή ή να μεταβούμε σε ένα άλλο σημείο του χάρτη.

Σε ό,τι αφορά το χειρισμό, η κατάσταση είναι άριστη, αφού το Move λειτουργεί με ακρίβεια, διαβάζοντας σχεδόν πάντα την κίνηση του χεριού, προσφέροντας όμως και μια... ελαστικότητα σε ό,τι αφορά το πόσο ακριβής είναι ο παίκτης στο πέταγμα των κρίκων/ μπάλας/ κερμάτων/ βατράχων κ.λπ. Τονίζουμε για μια ακόμα φορά, ότι ο κύριος “στόχος” του Carnival Island είναι τα παιδιά αρκετά μικρών ηλικιών και σε αυτό το κοινό το αποτέλεσμα είναι άριστο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με το παιχνίδι της Sony καλά δεν θα περάσει και η παρέα των μεγαλυτέρων, όμως, η αλήθεια είναι ότι το υπερβολικά “χαριτωμένο” art direction, τα πολύχρωμα -και πανέμορφα βέβαια- γραφικά και ο χαμηλός βαθμός δυσκολίας, δύσκολα θα αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους τους μεγαλύτερης ηλικίας φιλοξενούμενούς σας. Παρόλα αυτά, η διασκέδαση είναι εγγυημένη.

Εν κατακλείδι, το Carnival Island αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και μια από τις καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς προσπάθειες που έχουμε δει μέχρι σήμερα να κυκλοφορούν για το PlayStation Move. Αν έχετε το motion control περιφερειακό της Sony στην κατοχή σας και η οικογένειά σας απαριθμεί τουλάχιστον ένα μέλος κάτω των δέκα ετών -χωρίς αυτό το ηλικιακό όριο να είναι απόλυτο- για τις φετινές γιορτές μάλλον λύσατε το πρόβλημα του δώρου.

Γιώργος Καλλίφας

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Mini-gamesΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Magic Pixel GamesΗμ. Έκδοσης: 18/11/2011
PEGI: 3Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Πανέμορφο art direction που θυμίζει τις καλές στιγμές της... Nintendo
 • Εύκολος, με αμεσότητα και χωρίς πολυπλοκότητες χειρισμός, ιδανικός για μικρά παιδιά
 • Πλειάδα από mini-games, που θα κρατήσουν απασχολημένους πιτσιρικάδες και παρέα για καιρό...

Αρνητικά

 • ... αν και τα περισσότερα εξ αυτών των mini-games βασίζονται στην ίδια ακριβώς λειτουργία
 • Συναντήσαμε αρκετά “crashes” που ίσως στην retail έκδοση να μην υφίστανται

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Μαλιστα, ωραιος ο Παππους μας ,ωραιο και review του, καλο παιχνιδι μπορουμε να το πουμε , οχι για εμας ομως :lol: :lol:

 • Ωραίο δώρο για τον μικρό ξάδελφο :)

  Καλά 2 άτομα ψηφίσανε και του βάλανε 1 στα 10...καλά ρε παιδιά το παίξατε το παιχνίδι και τόσο πολύ δεν σας άρεσε?!..Τέλος πάντων απλά δεν συμφωνώ με τον τρόπο βαθμολογίας χρηστών...
  θα μπορούσε σε κάθε σχόλιο να υπήρχε δίπλα ένα μικρό κουτάκι (ή κάτι παρόμοιο) που να δείχνει τον βαθμό κάθε χρήστη ξεχωριστά!

 • Βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι το review το έκανε η Δάφνη και υπαγόρευε στον Γιώργο τι να γράψει στο review!:lol:

 • @KoulisHHH,διαφωνώ ! Το έδωσε στο Μιχαλητσιάνο ,μιας και είναι συνηθισμένος από τέτοιου είδους παιχνίδια, και ο Γιώργος απλά έγραφε ότι του υπαγόρευε ο Αλέξανδρος. :lol::lol: Πέρα από την πλάκα,σίγουρα τα μικρά κυρίως παιδιά θα το απολαύσουν. ;)

 • αυτό το παιχνίδι έχει μόνο mini games?

 • @Aderdunn3 Συμφωνω ξεκαθαρα!! Αν και δεν δινω καθολου σημασια...

 • Πρώτη φορά μία σελίδα! ΓΙΟΥΠΗΗΗ! :P

 • +1 Koulis ! :)

 • Ώστε ευχάριστη έκπληξη ε; Θα το έχω υπόψη.

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...