Μοιραία έλξη

Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, το Catherine κυκλοφορεί επιτέλους και στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, πολύ πριν αρχίσει να κοσμεί τις προθήκες των καταστημάτων ανά την υφήλιο, το τελευταίο πόνημα της Persona Team είχε ήδη καταφέρει να κερδίσει -με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο- την προσοχή του κοινού. Artworks με την sexy πρωταγωνίστρια Catherine σε αισθησιακές πόζες, screenshots και trailers γεμάτα λάγνα υπονοούμενα συνόδευαν την κάθε είδηση για το παιχνίδι, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία.

Για όσους, όμως, είχαν εμβαθύνει στο θέμα, η υπογραφή της ανάπτυξης από το χέρι ενός developer καταξιωμένου στον χώρο των j-rpg, το puzzle-platforming gameplay και η psychological horror θεματολογία, είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για μία αξιόλογη και πάνω απ’ όλα ιδιαίτερη εμπειρία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία ερωτεύσιμα εκκεντρική δημιουργία, που -δυστυχώς- μόνο λίγοι θα μπορέσουν να αγαπήσουν πραγματικά.

Τhe Legend of Vincent: Η ιστορία

Το Catherine διηγείται την ιστορία του 32χρονου Vincent Brooks, ο οποίος εκ πρώτης όψεως ζει μια απλή, εύκολη ζωή, χωρίς φιλοδοξίες και μεγάλα σχέδια για το αύριο. Εργαζόμενος την ημέρα ως μηχανικός σε μεγάλη εταιρία, ο Vincent λατρεύει να περνάει τα βράδια πίνοντας παρέα με τους κολλητούς του στο αγαπημένο τους στέκι, το μπαρ Stray Sheep. Την καθημερινότητά του συμπληρώνει ο δεσμός που διατηρεί εδώ και χρόνια με την παλιά του συμμαθήτρια -και career woman- Katherine, η οποία τον πιέζει να δει την προοπτική του γάμου πιο σοβαρά. Έτσι, ξεκινάνε τα προβλήματα για τον πρωταγωνιστή μας, καθώς η μέχρι τώρα βολική στασιμότητα που είχε επιλέξει, εξελίσσεται γι’ αυτόν στη λεγόμενη «κρίση των τριάντα».

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο μετά από ένα μεθυσμένο one-night stand του Vincent με τη θανάσιμα σαγηνευτική (και κατά 10 χρόνια νεότερή του) Catherine. Η δεύτερη «Κατερίνα» του παιχνιδιού, εισβάλλει παράξενα στη ζωή του και τον θέτει αντιμέτωπο με τον πειρασμό μιας πιο ανάλαφρης (και κυρίως σαρκικής) σχέσης με μία «Λολίτα» σκέτη κόλαση…

Παράλληλα, στην πόλη του Vincent, νεαροί άνδρες βρίσκονται κάθε πρωί νεκροί στα κρεβάτια τους από ανεξιχνίαστα αίτια με εκφράσεις τρόμου και αγωνίας ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους. Οι φήμες κάνουν λόγο για έναν εφιάλτη, στον οποίον αν πέσεις και πεθάνεις, πεθαίνεις και στην πραγματικότητα, έναν εφιάλτη τον οποίο είναι καταραμένοι να βλέπουν στον ύπνο τους οι άπιστοι άντρες. Ο εφιάλτης αυτός, όπως θα καταλάβατε, στοιχειώνει και τον ήρωα μας, και θέτει το έδαφος για το κυρίως puzzle-platforming gameplay του παιχνιδιού (περισσότερα όμως γι’ αυτό στη συνέχεια).

Η υπόθεση του Catherine έχει ως επίκεντρο την απιστία και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλλων, μία θεματική άκρως τολμηρή και πρωτότυπη για τα δεδομένα των videogames. Αν και το παιχνίδι προσεγγίζει τα παραπάνω θέματα με μάλλον επιδερμικό τρόπο, αξίζουν συγχαρητήρια στους developers που πήραν την πρωτοβουλία να εξερευνήσουν ένα χώρο με τον οποίο ελάχιστα έχει ασχοληθεί το μέσο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού το σενάριο διατηρεί μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ, το μεταφυσικό και το «κοινωνικό δράμα», με το στοιχείο του ψυχολογικού τρόμου να παίζει έναν καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Τις πρώτες ώρες του το Catherine τα καταφέρνει πολύ καλά, καθώς το παράξενο concept του παρουσιάζει ανέλπιστη συνοχή. Όμως, από ένα σημείο και μετά, η αργή εξέλιξη της πλοκής και τα πολλά αφηγηματικά κλισέ -που το παιχνίδι δανείζεται από τα anime- κουράζουν, ενώ το φινάλε, μας άφησε με ένα (ευτυχώς μικρό) αίσθημα μη ολοκλήρωσης.

Μιλώντας για το φινάλε, πρέπει να αναφέρουμε πως η ιστορία μας μπορεί να πάρει διαφορετικές τροπές και να οδηγήσει σε πολλά τέλη (9 στο σύνολο), ανάλογα με το πώς θα επιλέξουμε να απαντήσουμε σε διάφορες ερωτήσεις γενικής φύσεως, είτε με το πώς θα βοηθήσουμε τους διάφορους NPCs να λύσουν τα δικά τους ερωτικά-υπαρξιακά προβλήματα.

Το απλοϊκό ηθικό σύστημα του τίτλου απεικονίζεται ως μία μπάρα που μας ενημερώνει πόσο «καλός ή κακός» είναι ο Vincent κι έχει άμεσο αντίκτυπο στο πώς εξελίσσονται κάποιες σκηνές. Πρόκειται για μία ευχάριστη προσθήκη, που δίνει κίνητρο για πολλαπλά playthroughs, ωστόσο, το δυσπρόσιτο gameplay αναπόφευκτα θα απομακρύνει τους περισσότερους από το να επιδιώξουν να δουν τα εναλλακτικά τέλη. Σε γενικές γραμμές, η υπόθεση του Catherine, παρόλο που αποτυγχάνει να αποφύγει κάποιες παγίδες, δεν απογοητεύει, είναι αρκετά δροσιστική και σίγουρα αποτελεί το δυνατό χαρτί του τίτλου.

{PAGE_BREAK}

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια…

Τα γεγονότα του Catherine λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια μιας εβδομάδας, κατά την οποία ο Vincent επισκέπτεται κάθε βράδυ το Stray Sheep και στη συνέχεια γυρνάει σπίτι για να κοιμηθεί και να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες του, με το gameplay να «σπάει» αντίστοιχα σε δύο διαφορετικά κομμάτια. Την παραμονή μας στο Stray Sheep θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως ένα ρεαλιστικό «bar simulator», το οποίο από τη μία πλευρά λειτουργεί ως ανάπαυλα από το κυρίως gameplay κι από την άλλη ως μοχλός προώθησης της ιστορίας και της ανάπτυξης των χαρακτήρων. Όσο βρισκόμαστε εκεί, ο Vincent μπορεί να συνομιλήσει με τους φίλους του και τους θαμώνες που μπαινοβγαίνουν, να παίξει ένα mini-game, να απαντήσει στα μηνύματα που του στέλνουν η Katherine και η… Catherine και να γίνει… τύφλα στο μεθύσι.

Το τελευταίο γίνεται για καλό σκοπό, καθώς όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώσει ο Vincent πριν κοιμηθεί, τόσο πιο γρήγορα κινείται στους εφιάλτες του (όπου η ταχύτητα είναι το παν). Στην αρχή το όλο concept του bar παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον και είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, όμως όσο πιο κοντά φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού μοιάζει όλο και πιο επουσιώδες και βαρετό. Ίσως αν η διάρκεια του παιχνιδιού ήταν μικρότερη, και συνεπώς η όλη εμπειρία πιο συμπυκνωμένη, θα επωφελούταν τόσο η ιστορία όσο και το gameplay, που στις τελευταίες ώρες μοιάζουν να έχουν «τραβηχτεί» παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται και προκαλούν κόπωση.

Αφήνοντας το bar, ο Vincent γυρνάει σπίτι του όπου επισκέπτεται τον κόσμο των ονείρων και προσπαθεί να επιβιώσει σκαρφαλώνοντας τις πίστες του παιχνιδιού. Το ίδιο βέβαια κάνουν και οι υπόλοιποι άπιστοι άντρες που έχουν παγιδευτεί στον εφιάλτη και εμφανίζονται ως πρόβατα (όπως κι ο Vincent), τα οποία συναντάμε στις πίστες αλλά και σε κάποιες ειδικές περιοχές-checkpoints ανάμεσά τους. Εκεί μας δίνεται η δυνατότητα να συναναστραφούμε μαζί τους, να μάθουμε νέες τεχνικές και να αγοράσουμε χρήσιμα items.

Όταν επιλέξουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο, μπαίνουμε σε ένα θάλαμο εξομολόγησης κι απαντάμε μία ερώτηση mini-τεστ προσωπικότητας, που επηρεάζει τη μπάρα ηθικής του Vincent. Μάλιστα, αμέσως μετά, το παιχνίδι μας δείχνει τι απάντησαν οι υπόλοιποι παίκτες του Catherine ή, αν είμαστε offline, τα αποτελέσματα μίας έρευνας. Στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο εφιάλτη-πίστα, μέχρι να καταλήξουμε στο boss και το τέλος κάθε εφιάλτη-περιοχής-νύχτας.

A puzzle from hell

Στους εφιάλτες αυτούς καλούμαστε ουσιαστικά να σκαρφαλώσουμε μία στήλη με σειρές από κύβους που αιωρείται στο κενό, ενώ το παιχνίδι κρατάει το σκορ της επίδοσής μας με arcade λογική. Αυτό το επιτυγχάνουμε μετακινώντας προς τις τέσσερεις κατευθύνσεις του χειριστηρίου όσους κύβους γίνεται να προσεγγίσουμε, έτσι ώστε να σχηματίσουμε σκαλοπάτια, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να ανέβουμε. Μερικές φορές θα πρέπει να κρεμαστούμε από κύβους, ή να «ρίξουμε» επίτηδες ολόκληρη τη στήλη-πίστα για να σχηματίσουμε το κατάλληλο μονοπάτι, το οποίο σπάνια είναι προφανές.

Ταυτόχρονα, το έδαφος υποχωρεί συνεχώς κάτω από τα πόδια του Vincent, πιέζοντάς μας να σκεφτούμε και να δράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο εν λόγω μηχανισμός μπορεί να ακούγεται απλός και να βασίζεται σε ένα εξίσου λιτό μοντέλο χειρισμού, αλλά από πίσω του κρύβει ένα πολύπλοκο και απαιτητικό puzzle-platformer που θα δοκιμάσει ακόμα και τους πιο δυνατούς λύτες.

Χωρίς να προσφέρει κάποια καμπύλη εκμάθησης, το παιχνίδι θέτει σε κάθε πίστα νέες παραμέτρους -όπως κύβους με διαφορετικές ιδιότητες ή κύβους-παγίδες, εχθρούς που εμποδίζουν και αδυσώπητα bosses που δοκιμάζουν τις ψυχικές αντοχές μας. Το Catherine απλά δεν αφήνει τον παίκτη να πάρει ανάσα και να αφομοιώσει τις πολλές τεχνικές αναρρίχησης που του διδάσκει σταδιακά, τεχνικές τις οποίες είναι απαραίτητο να κατέχει για να προχωρήσει. Ναι μεν όλα τα παραπάνω προσθέτουν βάθος, διάρκεια και ποικιλία στο gameplay, αλλά καθιστούν μονόδρομο το να ξεκινήσουμε στο easy αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα να τερματίσουμε για πρώτη φορά τον τίτλο.

Στους easy και normal βαθμούς δυσκολίας υπάρχει η επιλογή -πατώντας το select- να γυρίσουμε πίσω μέχρι 9 κινήσεις και να διορθώσουμε κάποιο λάθος μας, ωστόσο κι αυτή η δυνατότητα δεν μοιάζει ικανή να αντισταθμίσει την τρομακτική δυσκολία του παιχνιδιού. Αλλά η «εφιαλτική» δυσκολία δεν είναι το βασικό πρόβλημα του Catherine…

Ακόμα και μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης και εξοικείωσης με τον τίτλο, το gameplay δεν ικανοποιεί πλήρως καθώς ο παίκτης μαθαίνει να βασίζεται περισσότερο στο ένστικτο κι όχι την μελέτη του προβλήματος, μιας και η πίεση -είτε είναι από το χρόνο είτε από τους εχθρούς, είτε από την ίδια την πίστα- δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Πολύ συχνά νιώσαμε ότι κάναμε αγγαρεία, σπρώχνοντας κύβους για να σκαρφαλώσουμε στην κορυφή, γεγονός που σκότωνε το όποιο αίσθημα ανταμοιβής κανονικά έπρεπε να φέρνει η επιτυχία, και μας άφηνε εξουθενωμένους από το άγχος που προκαλεί το απαιτητικό gameplay.

{PAGE_BREAK}

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα προκύπτει όταν προσπαθούμε να διασχίσουμε τη στήλη κρεμασμένοι από τους κύβους της πίσω μεριάς της, καθώς το d-pad «αντιστρέφεται» και η κάμερα δεν μπορεί να περιστραφεί πλήρως ώστε να μας δείξει κατά που κινούμαστε. Η κίνηση στην πίσω μεριά, λοιπόν, συνεχώς μπερδεύει και δεν συνηθίζεται από τον παίκτημ ενώ δυστυχώς αποτελεί μία αναγκαία τεχνική που πρέπει να αξιοποιείται συχνά. Γενικά, ο «παράγοντας διασκέδαση» έρχεται σε μικρές δόσεις κι αυτό στοιχίζει πολλά στη γοητεία του gameplay, το οποίο αν και προκαλεί συνεχώς εκ νέου τις ικανότητες του παίκτη, δεν καταφέρνει να τον ενθουσιάσει και να τον εθίσει, όπως άλλοι (ακόμα και μικρότερης κλίμακας) τίτλοι της κατηγορίας.

Βέβαια, όσοι αρέσκονται σε τέτοιου είδους παιχνίδια θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι τόσο από την πρόκληση που προσφέρει το Catherine, όσο κι από τον όγκο των περιεχομένων του και των πλούσιων bonus modes, που προσφέρουν έξτρα πίστες με πιο arcade εκδοχές του gameplay και δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσουμε μια θέση στα online leaderboards. Μάλιστα, οι επιλογές για συνεργατικό ή ανταγωνιστικό παιχνίδι με έναν φίλο έχουν υλοποιηθεί άψογα και μάλλον αποτελούν τις πιο διασκεδαστικές στιγμές του παιχνιδιού (αρκεί βέβαια και ο δεύτερος παίκτης να κατέχει το άθλημα).

Διεστραμμένη ομορφιά

Τα γραφικά του Catherine συνδυάζουν τα cell-shaded μοντέλα των χαρακτήρων με τα 3D περιβάλλοντα και το τελικό αποτέλεσμα, αν και δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, παραμένει όμορφο. Εκεί όμως που λάμπει το παιχνίδι είναι στο art direction του, με τους εφιάλτες να ακολουθούν gothic-grotesque επιρροές και το bar που συχνάζει ο Vincent να παραπέμπει στην Αμερική των ‘80s, όλα φιλτραρισμένα μέσα από μία anime ματιά. Ο οπτικός τομέας του Catherine μπορεί να μην κλέβει την παράσταση, αλλά σφύζει από στυλ και προσωπικότητα, ενώ και τα λιγοστά anime cut-scenes του παιχνιδιού είναι πολύ καλής ποιότητας.

Στον ηχητικό τομέα η απουσία ιαπωνικού voice acting από την ευρωπαϊκή έκδοση σίγουρα θα σοκάρει τους anime fans, όμως το αγγλικό dub είναι αρκετά ικανοποιητικό και δεν ενοχλεί καθόλου. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως το soundtrack συντροφεύει ιδανικά τόσο το χρόνο που ξοδεύουμε στο Stray Sheep, όσο και στον κόσμο των ονείρων, και περιέχει από κλασική μουσική μέχρι ιαπωνικό rap, σε ένα αντιφατικό αλλά εν τέλει πολύ ευχάριστο σύνολο, που ταιριάζει στον εκκεντρικό χαρακτήρα του παιχνιδιού. Βέβαια, είμαστε σίγουροι πως θα σιχαθείτε τη μουσική της οθόνης του Game…εχμ… Love is Over.

Πάμε για ύπνο Κατερίνα;

Σε τελική ανάλυση το Catherine είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος που δεν μπορούμε να προτείνουμε εύκολα στον καθένα, παρά μόνο στους οπαδούς των hardcore puzzle platformers. Ακόμα κι αυτοί, όμως, θα πρέπει να ανεχτούν την αργή εξέλιξη της πλοκής και το δύστροπο, συχνά μουντό, gameplay, που φέρει συνάμα έναν εξαντλητικό βαθμό δυσκολίας. Αν οι developers είχαν φροντίσει έτσι ώστε το παιχνίδι να έχει μία ομαλή καμπύλη εκμάθησης, σίγουρα αυτό θα μπορούσε να προσεγγίσει και να απευθυνθεί σε μεγαλύτερη μερίδα gamers χάρη στην πρωτότυπη και αξιόλογη ιστορία του.

Έτσι όπως έχει, το Catherine είναι καταδικασμένο να μείνει στην ιστορία ως άλλη μία από τις «obscure» κυκλοφορίες της γενιάς αυτής, που κάποιοι λίγοι θα λατρέψουν και οι υπόλοιποι απλά θα προσπεράσουν. Κι αυτό είναι κρίμα για έναν τίτλο που έχει και έντονη, ξεχωριστή προσωπικότητα και αρκετά πράγματα να δώσει σε όσους κάνουν τα στραβά μάτια στα διάφορα προβλήματα και αστοχίες του. Το Catherine είναι λοιπόν άλλο ένα τεκμήριο της θλιβερής κατάστασης της ιαπωνικής βιομηχανίας, της οποίας οι φρέσκες ιδέες και προσπάθειες «πνίγονται», επειδή μοιραία συνοδεύονται από ανεξήγητα «κολλήματα». Ωστόσο, παιχνίδια σαν το Catherine δίνουν αμυδρές ενδείξεις πως τέτοιες φρέσκες ιδέες, υπάρχουν ακόμα στο gaming…

Νίκος Αδάμης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, Adventure, PuzzleΔιάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Atlus Persona TeamΗμ. Έκδοσης: 10/02/2012
PEGI: 18Εκδότης: AtlusΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ιστορία
 • Μεγάλη ποικιλία περιεχομένων, άφθονο replayability
 • Tα modes για δύο παίκτες
 • Μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή εμπειρία

Αρνητικά

 • Καμία καμπύλη εκμάθησης - υπερβολικά υψηλός βαθμός δυσκολίας που αποθαρρύνει τον παίκτη
 • Tο puzzle-platforming gameplay δεν είναι τόσο διασκεδαστικό όσο θα έπρεπε…
 • …και η παραμονή στο bar σύντομα γίνεται βαρετή

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Μπράβο Νίκο πολύ καλό review!

 • 7;;;; 7;;;;;;;;; 7;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ΑΠΑΙΤΩ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΔΑΜΗΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ!!! :P

  Πέρα από την πλάκα η κάθε πίστα για να την μάθεις θέλει να ασχοληθείς για ώρες. Ειδικά στο δυσκολότερο. Τo puzzle platforming κατ' εμέ είναι έτσι όπως έπρεπε να είναι και δεν γίνεται ποτέ βαρετό. Όσο για το bar.. Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον κάθε φορά που καθόμουν εκεί. Είχα κάτι να κάνω και πολλά να μάθω.

  Νικολή θα τα πούμε στο skype εμείς ;P

 • Από το demo με πόρωσε,άμα το βρω σε αρκετά χαμηλή τιμή θα το αγοράσω!

 • Nice!

 • 7? Τα πήρες Νίκο, από την δεύτερη Catherine:)

  Θα το έχω στα υπόψιν το game.

 • Απο οτι φαινεται ο Νικος προτιμαει redheads.Μηπως γουσταρεις την Erica(πρωην Eric) ? :p
  Για εμενα το παιχνιδι ειναι καθαρο 10.Το καταευχαριστηθηκα σε βαθμο εμμονης.Τα μονα αρνητικα που του καταλογιζω ειναι ο υπερβολικα υψηλος βαθμος δυσκολιας και η εκνευριστικη κινηση οταν κρεμεσε πισω απο τα blocks.
  Επισης,απο ενα μικρο κομματι που ακουσα,τα αγγλικα voice-overs μου φανηκαν εμετικα(ισως επειδη συνηθισα τα ιαπωνικα).

  Υ.Γ "死んでる場合じゃねええええ" Οσοι εχουν την ιαπωνικη εκδοση θα με καταλαβουν πληρως χαχαχα

 • Φοβερος σχεδιασμος αλλα επαναλβανομενο game play κ αρκετα δυσκολο σε καποια σημεια....με αποτελεσμα να γινεται βαρετο!!ετσι απλα χωρις πολλα λογια....

 • 7? Λιγότερο περίμενα, μπράβο του.

 • βασικα οπως και στο binary domain θεωτω πολυ λαθος το νουμερο 7 ειδικα αν κρινουμε καποιους οτι αγοραζουν παιχνιδια συμφωνα με το review και τη βαθμολογια του GO.
  Θα πω πως δεν συμφωνω απλα με το 7, το θεωρω λιγο.τπτ περισοττερο τπτ λιγοτερο

 • Ο κ. συντάκτης που έκανε το review να περιμένει απειλητικό pm σύντομα. Νομίζω έχει αρχίσει ήδη να βλέπει τούβλα στον ύπνο του.


  Υ.Γ I'm the BOSS!

 • Μακάρι να είχα PS3!
  Atlus ftw

 • Βγαίνει και στο 360 TheFreakyManga ;)

 • Θα το αγοραζα αν ειχε Ιαπωνικο voice over . Το μονιμο προβλημα που εχω με τετοιους τιτλους .... :(
  Btw ωραιο review Νικο !

 • Ωραίο review Νίκο. Πήρα την αδέσποτα πρόβατα έκδοση. Πήρε σειρά προτεραιότητας στο ράφι. Προηγούνται άλλα. Το "Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία" μου αρκεί.

 • Το κάτι διαφορετικό που περιμέναμε μέσα σε τόσες κυκλοφορίες που μοιάζουν μεταξύ τους. Άκρως κατατοπιστικότατο review Νίκο!

 • Συμφωνώ με αυτά που λέει ο SetaShouji. Το παιχνίδι είναι απίστευτο αν και πιστεύω πως είναι για συγκεκριμένο κοινό. Τα περισσότερα παιχνίδια της Atlus δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.

 • Αναλυτικότατο και ακριβέστατο το review του Νίκου Αδάμη . Δεν το έχω τερματίσει ακόμα, ομως συμπίπτουν οι απόψεις και οι εντυπώσεις μας με τον Νίκο. Το 7 είναι ένας πολύ καλός βαθμός,οπως έχω ξαναγράψει λίγο πάνω ή λίγο κάτω απο αυτό είναι υποκειμενικό, πάντως δίνονται αναλυτικότατες πληροφορίες για τον τίτλο, που καλύπτουν τις απορίες που μπορεί να έχει κάποιος ,ειδικά μάλιστα για ένα τόσο ιδιαίτερο τίτλο.

 • για την πρωτοτυπία και μονο αξίζει ένα 8

 • see you on youjizz fellas....

 • Ρε παιδιά η Atlus είναι εταιρία που φημίζεται για τα δύσκολα παιχνίδια της.Θα το αλλάζανε τώρα?

 • Πραγματικά προτότυπο παιχνίδι που και διασκεδαστικό είναι και challenging και σου προσφέρει αρκετά διαφορετικά είδη παιχνιδιού σε ενα ολα σε ενα παράξενο κλίμα ερωτικού/ψυχολογικού anime, δεν μου αρέσει να συγκρίνω παιχνίδια η βαθμολογίες, όμως αν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την πρωτοτυπία την ιστορία το gameplay την διασκέδαση και γενικά το σύνολο του τι προσφέρει,νομίζω πως αυτό το παιχνίδι αξίζει αρκετά παραπάνω απο κάποια άλλο που θέλουν να πραγματεύονται το Anime η γενικά την τέχνη όπως πχ το Azura ,που μου θέλοντας και μη μου έρχεται στο μυαλό το πολύ αρνητικό και λιγοστό κατ εμέ gameplay του.
  Το Catherine παρόλο που είναι δύσκολο αρκετά όπως αναφέρθηκε νομίζω οτι δίνει ικανοποιητική διάρκεια και challenge και κατά την προσωπική μου άποψη,αξίζει παραπάνω απο κάποια πρόσφατα παιχνίδια απο είχανε ίδια βαθμολογία και αξίζει να το δοκιμάσει κανείς εφόσον έχει την δυνατότητα και βρεί την ευκαιρία.

 • Justin Bieber
  Βουγιουκλάκη
  beginner
  easy
  medium
  hard
  extreme
  impossible
  Chuck Norris

  Εμείς στο Catherine για τι επίπεδο δυσκολίας λέμε??

 • πιστεύω ότι το cathrine αξίζει περισσότερο απο 7 ναι είναι δύσκολο ναί δεν θα αρέσει σε πολλούς αλλά γενικά αξίζει ίσως και κανα 8.7

 • Καπου διαβασα οτι θα βγει super easy mode ή μονο για τους ιαπωνες ισχυει??

 • Υπάρχει επιλογή δυσκολίας παιδιά. Το very easy θέλει κωδικό για να ξεκλειδωθεί που τον πατάτε στην οθόνη. Το easy για παίκτες που θέλουν να χαρούν το σενάριο και δεν θέλουν να πεδευτούν είναι ότι πρέπει. Εγώ πρώτο playthrouht στο normal το τελείωσα στις 20 ώρες και στο easy στις 10.

 • Ωραίο review Nικο

 • Tο τελευταίο επίπεδο δυσκολίας θα ακούει στο όνομα "Hentai". Προφανώς, γιατι θα είναι -( βαλτε μια λεξη εδω)- να το τερματίσεις!

  Περα απο την πλάκα το παιχνίδι φαίνεται ενδιαφέρον και εξυπνο παρα το φημισμένο επίπεδο δυσκολίας του. 55 ευρώ βέβαια σίγουρα αρκετά.

 • ωραια φρεσκια ιστορια(προσεγγιζει τις σχεσεις των φυλων) αλλα γιατι τοσο δυσκολο?...σπασμενο χειριστηρια δηλαδη ειναι σιγουρα:P..συμφωνω στον επιλογο..
  πολυ καλο το review Νick!

 • Τα εξώφυλλα πάντως (ειδικα στο XBOX 360) τα σπάνε....το παιχνίδι θα το νοικιάσω το ΣΒ να το δώ....

 • Εγώ πάντως τα 110 που έσκασα, τα χάρικα και έχω ακόμα.. :D

  Βρε παιδιά ηρεμήστε δεν είναι και σπασμένα χειριστήρια προς θεού! Το normal σίγουρα θα σας δυσκολέψει λιγάκι αλλά είπαμε...

 • θα το αγορασω οπωσδηποτε αλλα θα περιμενω λιγακι γιατι αποτελει niche τιτλο και αρα η τιμη του προβλεπω οτι θα πεσει πολυ γρηγορα!

 • @SetaShouji: Το ξέρω, δεν έχω ούτε 360 :Ρ

 • Από την αρχή με είχε γοητεύσει ο τίτλος και από αυτά που διάβασα πείστηκα ακόμα περισσότερο! Αλλά μια αγορά! Να δω τι θα πρωτοαγοράσω με τόσα παιχνίδια που θέλω!

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...