Luci(fel) in the sky with diamonds…

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι συνδυαστική τέχνη. Σαν τον κινηματογράφο, καλούνται να συνδυάσουν διάφορες μορφές άλλων ανεξάρτητων τεχνών με τα δικά τους χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουν την ταυτότητά τους. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι βέβαια ένα συνονθύλευμα ακόμα πιο πολύπλοκο από τις δημιουργίες της μεγάλης οθόνης. Για να είναι επιτυχημένα θα πρέπει να λειτουργούν αρμονικά σε τόσα διαφορετικά επίπεδα και να “παντρεύουν” ομαλά τόσους διαφορετικούς δημιουργικούς τομείς, που όταν το σκεφτόμαστε μας πιάνει ελαφρά ζάλη. Εκτός των άλλων, η αλληλεπίδραση, που είναι και η ειδοποιός διαφορά του μέσου, είναι ο “κακός μπελάς” της παρέας, αφού προσθέτει στην εξίσωση μια μεταβλητή που δεν υπήρχε πουθενά αλλού μέχρι στιγμής -πέραν της αρχιτεκτονικής: τη λειτουργικότητα.

Η ανάγκη των παιχνιδιών να κατασκευάζουν κόσμους πάνω απ΄ όλα λειτουργικούς, με έναν ενδιαφέρον φυσικά τρόπο για τις ανάγκες του gameplay, βάζει συνήθως σε δεύτερη μοίρα την αισθητική τους προσέγγιση. Το όμορφο αλλά βαρετό στην αλληλεπίδραση όμως, είναι το ίδιο αποτυχημένο όσο και το διασκεδαστικό αλληλεπιδραστικά αλλά βαρετό και τετριμμένο αισθητικά. Παρόλο που γνωρίζουμε πως αρκετοί θα διαφωνούσαν για το τελευταίο, κατά την άποψη μας, είναι λάθος να θέτουμε βαρόμετρα υπέρ του ενός ή του άλλου τομέα. Οι λέξεις κλειδιά στην όλη υπόθεση είναι: αρμονία και ισορροπία.

Ψυχεδέλεια από 0 και 1

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς στο El Shaddai είναι πως πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό αισθητικά. Ακόμα και μέσα από βίντεο να παρακολουθήσει κανείς το παιχνίδι, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως προσπαθεί να επιτύχει ένα αισθητικό αποτέλεσμα πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι στιγμής. Ένα αποτέλεσμα που θα μας προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση, αν δεν γνωρίζαμε πως στο “τιμόνι” του βρίσκεται ο Takeyasu Sawaki, γνωστός για τον σχεδιασμό των χαρακτήρων στο -αισθητικό αριστούργημα ονόματι- Okami αλλά και στο Devil May Cry. Ο κύριος Sawaki αποδεικνύει και εδώ, πως διαθέτει σπάνιο ταλέντο αλλά και ένα αισθητικό όραμα πολύ ιδιαίτερο.

Η ομορφιά του El Shaddai δεν βρίσκεται σε κανένα συγκλονιστικό τεχνικό επίτευγμα, παρά μόνο στον σχεδιασμό του. Χρώματα “χορεύουν” στο background, φωτοσκιάσεις αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, πράσινο-κίτρινοι ήλιοι ανατέλλουν για να ξαναχαθούν, άσπρα φυλλώματα ανεμίζουν σαν φλόγες σε μαύρο φόντο, “καπνιστές” σκάλες αιωρούνται και οδηγούν προς κάτι που μόνο παραδεισένιο θα μπορούσε να είναι. Είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσει και να περιγράψει κανείς με ακρίβεια το αποτέλεσμα που φτάνει στα μάτια του όταν παίζει.

Η επιλογή των χρωμάτων είναι θαρραλέα και τελικώς δικαιώνεται σε ένα ψυχεδελικό σύνολο που καταφεύγει ουσιαστικά στον μινιμαλισμό, στη δύναμη των γεωμετρικών μορφών και στη συνεχή κίνηση/ συνεχή ροή στην οθόνη μας για να αντλήσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επιβεβαίωση της επιτυχίας του φανερώνεται και στην απουσία του, στις λιγοστές στιγμές δηλαδή που το παιχνίδι εγκαταλείπει τα ονειρικά περιβάλλοντα για το πιο γήινο περίγυρο της cyberpunk μελλοντικής μεγαλούπολης, χάνοντας ξαφνικά ένα μεγάλο μέρος της γοητείας του. Η επιθυμία του να μεταδώσει μια πολύ συγκεκριμένη διάθεση και ύφος σε κάθε κόσμο είναι εμφανής και τις περισσότερες φορές επιτυχημένη.

Μοναδικό ψεγάδι σε μια κατά τα άλλα απερίγραπτη αισθητική είναι τα εφέ που χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές άμεσα πάνω στην οθόνη μας – όπως για παράδειγμα αυτό το μαύρο-γκρίζο πέπλο που φαίνεται να καλύπτει τον περίγυρο της οθόνης μέσα στους μικρούς κόσμους του σκότους –darkness- που ανακαλύπτει ο παίκτης σε ορισμένα μέρη. Πέραν του ότι είναι ένας “φθηνός” τρόπος δημιουργίας ατμόσφαιρας που δεν συνάδει με το άψογο υπόλοιπο του παιχνιδιού στον τομέα, δημιουργεί και μια ενοχλητική αίσθηση θολούρας στην όρασή μας, την ώρα που το παιχνίδι είναι κατά το ήμισυ του ένα καθαρόαιμο platformer.

To you, could be tomorrow.

Η ξεχωριστή αισθητική του El Shaddai υποστηρίζεται και από μια ανάλογα πρωτότυπη για τα δεδομένα της βιομηχανίας θεματολογία. Εμπνέεται από τη θρησκευτική ιστορία του Enoch, προπάππου του Νώε, όπως αυτή περιγράφεται στο ομώνυμο αρχαίο εβραϊκό βιβλίο. Σε αυτή την –πολύ ελεύθερη όπως φανταζόμαστε- μεταφορά, ο Enoch είναι ένας ιερέας που επιστρατεύεται από τον –απεσταλμένο άγγελο του Θεού- Lucifel, για να εξοντώσει επτά έκπτωτους αγγέλους και να αποτρέψει τον κατακλυσμό που σκοπεύει να φέρει ο Θεός για τον “εξαγνισμό” της Γης.

{PAGE_BREAK}

Οι έκπτωτοι άγγελοι, που ερωτεύτηκαν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, χάρισαν στην ανθρωπότητα κάποια αγαθά όπως νέες τεχνολογίες και επιστημονική γνώση, που οδήγησαν σε αφύσικα γρήγορη “υλική” εξέλιξη αλλά σαθρή και “ψεύτικη” πνευματικά ζωή. Επιπλέον, έφεραν στον κόσμο τα Nephilim, τα οποία είναι απόγονοι τους με… Νομίζουμε πως δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε περαιτέρω. Η ίδια η ιστορία είναι ικανοποιητική αλλά αμφιβάλλουμε αν κάποιος ανυποψίαστος μπορεί να παρακολουθήσει επαρκώς την εξέλιξή της με επιτυχία, διότι, πέρα από την ιδιαίτερη θεματολογία της, είναι δοσμένη και λίγο “απότομα” στον παίκτη, που αν δεν μπει γρήγορα στο νόημα, έχει χάσει το “παιχνίδι” από τα πρώτα κεφάλαια.

Ευτυχώς, ανάμεσα σε αυτά, γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων που προηγήθηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο και καλύπτονται τα βασικά κενά της πλοκής. Το ειρωνικό του σεναρίου είναι πως το κεντρικό θέμα του αφορά την ελεύθερη βούληση και τις επιλογές, δημιουργώντας προσδοκίες για την ύπαρξή τους και σε αλληλεπιδραστικό επίπεδο, αλλά μάταια. Ο οραματισμός των βιβλικών χαρακτήρων με ένα σύγχρονο στυλ αποτυπώνεται όμορφα στον ίδιο τον Enoch, που περιβάλλεται από την παραδεισένια πανοπλία του ενώ από κάτω φοράει ένα κλασσικό τζιν.

Το ίδιο και στον Lucifel που έξυπνα, διότι σε αυτόν ο παίκτης “σώζει” το παιχνίδι του, φαίνεται να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το… αφεντικό του μέσω κινητού τηλεφώνου. Παρόμοια πρωτοτυπία και ευρηματικότητα επιδεικνύεται ορισμένες φορές και στην αφήγηση που είναι πιο επιτυχημένη όταν συμβαίνει in game, με το highlight κατά την άποψή μας να είναι το θέατρο σκιών που στήνεται στο φόντο κάποιων δισδιάστατων επιπέδων, ενώ πολύ έξυπνο είναι και το αποτέλεσμα της αποτυχίας στα επίπεδα του σκότους -darkness. Γενικότερα, το παιχνίδι βρίθει νέων ιδεών, αλλά η ίδια η εκκεντρικότητά του το κρατάει περιορισμένο σε ένα συγκεκριμένο κοινό που θα έχει την διάθεση να το ψάξει λίγο παραπάνω και να “μπει” υποψιασμένο. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός και αν δουλεύετε στο τμήμα marketing της Konami…

Rythmic Button Masher

Το El Shaddai: Ascension of the Metetron θα το κατατάσσαμε στα action platformers. Ένας συνδυασμός ειδών που έχουμε δει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν, υλοποιείται εδώ με ανάμικτα αποτελέσματα. Αρχικά διαθέτει ένα ιδιαίτερο combat system, που χρησιμοποιεί μόλις ένα κουμπί για την επίθεση, θυμίζοντας τη φιλοσοφία του Molyneux για τα δύο τελευταία Fable, σε ένα τελείως διαφορετικό είδος όμως.

Οι επιθέσεις ποικίλουν ανάλογα με το ρυθμό με τον οποίο πατάει ο παίκτης το κουμπί, εξαλείφοντας έτσι το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου button mashing. Μπορεί να ακούγεται περιορισμένο, ωστόσο λειτουργεί όμορφα και άμεσα ενώ στην πορεία κερδίζει σε βάθος μέσω του συνολικού σχεδιασμού του. Τρία όπλα είναι διαθέσιμα όλα και όλα, καλύπτοντας τις βασικές κατηγορίες του είδους. Δηλαδή ένα για επίθεση από απόσταση που κάνει τον παίκτη πιο ευκίνητο, ένα γρήγορο αλλά αδύναμο melee… τόξο και ένα πιο βαρύ, δυσκίνητο αλλά με καλή αντοχή στην άμυνα.

Το έξυπνο είναι πως ο παίκτης μπορεί να αφοπλίζει τους εχθρούς του, αρπάζοντας τους τα όπλα. Έτσι, μέσα σε μια μάχη μπορεί να προσανατολίσει τις επιθέσεις προς κάποιον εχθρό, του οποίου το όπλο να τον βολεύει περισσότερο για την περίσταση. Μέσα από αυτή την ξεκάθαρη διαφορά στις ιδιότητες των όπλων, αλλά και μέσα από τον σχεδιασμό των εχθρών που τα χρησιμοποιούν, προσπαθεί το παιχνίδι να διευρύνει το βάθος του στο σύστημα μάχης.

Και αρχικά, τα καταφέρνει περίφημα. Στην πορεία όμως φαίνεται να ξεμένει από νέες ιδέες. Παραδόξως για το είδος στο οποίο ανήκει, δεν διαθέτει κάποιο σύστημα αναβάθμισης ενώ και σε επίπεδο ποικιλίας θα λέγαμε πως υστερεί σημαντικά. Οι τύποι των εχθρών, όπως και τα όπλα, είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού που σημαίνει πως μετά από ένα σημείο χάνεται το στοιχείο της έκπληξης και του αιφνιδιασμού και αρχίζουν όλα να γίνονται μηχανικά, ενώ, πολλές φορές ο παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με τα ίδια “bosses”. Σε τελική ανάλυση, το παιχνίδι επιλέγει το δρόμο της προσβασιμότητας και προσπαθεί να αντλήσει βάθος μέσα από την απλότητα και τη διαύγεια των μηχανισμών του με, όπως αναφέραμε, ανάμικτα αποτελέσματα.

{PAGE_BREAK}

Tripping…

Όταν ο παίκτης δεν αντιμετωπίζει εχθρούς σε κυκλικές αρένες, θα εκτελεί άλματα και θα ταξιδεύει στο υπέροχο σύμπαν του παιχνιδιού. Περιστασιακά, το παιχνίδι μετατρέπεται σε ένα παραδοσιακό δισδιάστατο platformer με αρκετή επιτυχία, όχι τόσο λόγω του level design του, όσο της υπέροχης αισθητικής του. Στα τρισδιάστατα περιβάλλοντα, η μη ελεγχόμενη από τον παίκτη κάμερα δημιουργεί κάποια προβλήματα, αλλά ευτυχώς δεν φέρνει εκνευρισμό. Οι δημιουργοί αποφάσισαν σοφά να μην τιμωρούν το λάθος εύκολα, επαναφέροντας τον παίκτη λίγο πριν το αποτυχημένο άλμα. Το ίδιο “σοφά” είναι και τα checkpoints που, όμως, για να πούμε την αλήθεια δεν μας χρειάστηκαν πολλές φορές. Όταν ο Enoch χάνει όλη του την ενέργεια –που αντιπροσωπεύεται έξυπνα από τα ρούχα του- ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να τον επαναφέρει πατώντας ρυθμικά και γρήγορα κάποια πλήκτρα ,χαρίζοντάς του πολλές ακόμα ευκαιρίες μέχρι να έρθει το οριστικό "game over". Αλλά αυτό συγκαταλέγεται μάλλον στα θετικά.

Το κακό είναι πως μετά από κάποιες ώρες στο παιχνίδι, όπου λογικά έχει επέλθει μια απομυθοποίηση του αισθητικού τομέα, αρχίζει ο παίκτης να αντιλαμβάνεται πως το level design είναι σε πολλά σημεία υπερβολικά απλοϊκό και τετριμμένο. Στενοί διάδρομοι εναλλάσσονται με κυκλικές περιοχές μάχης και platform στιγμιότυπα. Κάποιες φορές, νιώθαμε πως περισσότερο κάνουμε ένα ψυχεδελικό ταξίδι που μοιάζει με παιχνίδι παρά το αντίθετο. Το αν μπορεί κάποιος να “συγχωρέσει” αυτή την ιδιοτροπία του παιχνιδιού είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό και εξαρτάται από το τι ακριβώς ζητάει εκείνη τη στιγμή από ένα παιχνίδι.

The Beauty and the… rest

Το El Shaddai είναι, στην τελική, ένα παιχνίδι συμβιβασμών. Για την απερίγραπτη ομορφιά του, το προσβάσιμο σύστημα μάχης του και την ιδιαίτερη θεματολογία του, στερείται ενός πιο ενδιαφέροντος level design, μεγάλου βάθους στο gameplay και ενός ευρύτερου κοινού. Το αν αυτά συγκαταλέγονται στα θετικά ή τα αρνητικά είναι στην κρίση του καθενός να αποφασίσει. Αντικειμενικά όμως, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα όσα είπαμε στον πρόλογο, το El Shaddai είναι ένα τρομερά άνισο δημιούργημα. Το ότι δημιουργήθηκε από έναν καλλιτέχνη είναι εμφανές σε κάθε σπιθαμή του. Ξεχειλίζει από ομορφιά και καλαισθησία, εγείρει τις αισθήσεις όσο κανένα άλλο παιχνίδι τελευταία, κόβει την ανάσα με την ανατρεπτική φαντασία του.

Ταυτόχρονα όμως, είναι πολλές φορές “κενό” και “άδειο” αλληλεπιδραστικά. Είπαμε, ζυγαριές δεν υπάρχουν σε αυτά τα πράγματα. Ισορροπία και αρμονία. Υπάρχουν όμως γούστα, οπότε, αν κάποιος είναι σε θέση να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς, τότε σίγουρα θα γίνει συνοδοιπόρος σε ένα ταξίδι που όμοιο του δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια του. Ένα ταξίδι που θυμίζει κατά διαστήματα progressive rock ψυχεδέλεια… οπτικοποιημένη!

Και αυτό δεν είναι ποτέ κακό.

Γιώργος Πρίτσκας

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, AdventureΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Ignition TokyoΗμ. Έκδοσης: 09/09/2011
PEGI: 12Εκδότης: UTV Ignition GamesΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Απαράμιλλος αισθητικός τομέας
 • Προσβάσιμο σύστημα μάχη με ικανοποιητικό βάθος
 • Δεν τιμωρεί για δικά του σχεδιαστικά λάθη στο platform
 • Ιδιαίτερη θεματολογία

Αρνητικά

 • Το level design του δεν είναι ακριβώς “state of the art”
 • Αν αυτό είναι βάθος, το Bayonetta είναι… απύθμενο
 • Ιδιαίτερη θεματολογία

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Προσωπικα θα το αγορασω οταν πεσει η τιμη του (και δεδομενου οτι προκειται για ενα ιδιαιτερο παιχνιδι αυτο θα γινει νομιζω αρκετα γρηγορα) μονο και μονο για το περιβαλλον και τα γραφικα του.
  Απο την αρχη φαινοταν οτι το συστημα μαχησ δεν ηταν το ατου του και το review αυτο το επιβεβαιωσε.

 • Πολυ ομορφο. Με στεναχωρει για καποιο λογο το γεγονος πως ενα τοσο ιδιαιτερο παιχνιδι καταληγει παλι σε μαχες κτλ. Θα μπορουσε να ειναι ενα μαγευτικο adventure.

 • Μπρεαβω Πριτσκακο ωραιο review.Θα το τζιμπισω και γω οταν πεσει τιμη του.Απο κει και περα πηστευω οτι ειναι ενα καλο παιχνηδη.

 • θα κοιταξω αυτο το παιχνιδι μιας και προκειτε για κατι ιδιαιτερο .ωραιο review Γιωργο

 • κ για αλλη μια φορα τα pc στην απ'εξω! αντε να πεισω τον φιλο μου, οτι ειναι ωραιο παιχνιδι για αγορα ή ενοικιαση... παρεμπιπτόντως, ωραιο review :)

 • AmdreWserr και εγω τα τραβαω αυτα κατα τα αλλα δεν ξερω για αυτο το παιχνιδι σε χαμηλη τιμη μπορει και και εχω να παρω Sonic Generatiοns ,Halo Reach,Halo CE,Dark
  Souls, Gears 3 και αρκετα ακομα οποτε...

 • Ωραίο review Γιώργο.

 • χμμμ θα πέσει πολύς θόρυβος σχετικά με το 7...
  Αυστηρό τον βρήκα τον Γιώργο στο review γιατί τέτοια παιχνίδια όπως το El Shaddai συγκαταλέγονται με παιχνίδια όπως το Prince of Persia 2008 , το Alice Madness Returns και το Okami .
  Όποια προβλήματα και να έχουν πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 8 μόνο και μόνο για την εμπειρία ( όχι πως η βαθμολογία είναι και το παν ) .

  Υ.Σ. <<Ιδιαίτερη θεματολογία>> και ως θετικό και ως αρνητικό ! Εξαιρετική έμπνευση Mr.Mario ;)

 • Από το demo φάνηκε ότι θα είναι αρκετά καλό και ιδιαίτερο παιχνίδι. Σίγουρη αγορά μόλις πέσει η τιμή του. Πάντως στην Ελλάδα ελάχιστα καταστήματα το έχουν. Πολύ ωραίο review Γιώργο.
  Υ.Γ: Πολύ πετυχημένος ο τίτλος Lucy in the sky with diamonds από την τραγουδάρα των Beatles.

 • Έπαιξα το DEMO και μ'άρεσε αρκετά, οι μάχες είναι πολύ καλές με ωραίες κινήσεις.

 • Πολύ ενδιαφέρων απο πολλές απόψεις,στα υπόψη για αγορά.

 • Ενδιαφέρον παιχνίδι,για αγορά σε πιο χαμηλή τιμή αξίζει για τις τιμές της ελλάδας(60ευρω)με τίποτα,αν και μπράβο στην εταιρεία που παρουσίασε κάτι διαφορετικό οπτικά και όχι μόνο

 • Εξαιρετικό review του Γιώργου Πρίτσκα για ένα πολυ ιδιαίτερο game. Eχω αγοράσει το παιχνίδι και ανυπομονώ να το ξεκινήσω.Σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό !....
  @djgiorgio21Εχεις δίκιο, εγω πάντως το βρήκα στο Public,για οποιον ενδιαφέρεται.

 • Δε ξέρω παίδες.Όταν έπαιζα το demo ένιωθα σαν ένα αεράκι να μ'έπαιρνε και να με μετέφερε στο ταξίδι χρωμάτων του παιχνιδιού.Ίσως να έγινε για'μένα ο συμβιβασμός Γιώργο. ^_^

 • @ kairisg κ στα seven το βρηκα :)

 • Από το demo τελικά φαίνονται όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του παιχνιδιού, τα οποία ανέδειξε ο Γιώργος πολύ ορθά στο review. Ρηχό platforming κι ένα σύστημα μάχης που πάει να διαφοροποιηθεί κάπως, αλλά εν τέλει δεν έχει το απαιτούμενο βάθος για να ενθουσιάσει, και γρήγορα καταντάει επαναλαμβανόμενο....

  Για μένα προσωπικά πάντως δεν τίθεται θέμα συμβιβασμού, καθώς η ψυχεδέλεια, η αισθητική και η χρωματική παλέτα του τίτλου έγιναν selling point από το 1ο δευτερόλεπτο του demo. Νομίζω πως κι εσύ Γιώργο το λάτρεψες εξ'αρχής (άσχετα τι γράφεις στο review). Συγχαρητήρια λοιπόν για την αυτοσυγκράτηση που έδειξες στο κείμενο σου τονίζοντας τις αδυναμίες, κι ένα μεγάλο ευχαριστώ που με "ψίλιασες" πριν από μερικούς μήνες να έχω στα υπ'όψιν μου το El Shaddai.

  Υ.Γ. Να πέσει μόνο λίγο η τιμή και θα το πάρω. Στηρίζουμε Sawaki ! Στηρίζουμε τα αντισυμβατικά-καλλιτεχνικά παιχνίδια !

 • όταν πέσει στο 10ευρω θα τσιμπήσω...

 • Με κουρασε η χρωματικη του παλετα και το αστοχο platforming στο demo ειδικα στο 3d χωρο οποτε φετος με τοσες παιχνιδαρες μαλλον θα μεινω μακρια .

 • Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή.. Το ότι δεν έχει to gameplay του bayo δεν με ενοχλέι. Αν έχει καλό σενάριο, διάρκεια και γενικά μου κρατάει το ενδιαφέρον δεν έχω prob.

 • Όταν πέσει υπερβολικά η τιμή του θα πάει για αγορά, μόνο και μόνο, επειδή οπτικά έχει μια ιδιαιτερότητα σαν παιχνίδι. Τα λεφτά είναι λίγα και οι εποχές που είχαμε λεφτά για να αγοράζουμε τίτλους 1st day έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

 • Μόνο για το art direction θα αογρασθεί σίγουρα το προσεχή καιρό.

 • Όταν πέσει η τιμή θα το τσιμπήσω.10 από μένα.

 • Εγώ ξενέρωσα που έχει μόνο 3 όπλα το παιχνίδι.

 • Για εμένα το παιχνίδι από όσο έχω παίξει είναι εξαιρετικό, πραγματικά είναι τέχνη. Κατά τη γνώμη ίσως το 7 να είναι λίγο αυστηρό αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα άμα δεν το τελειώσω.

 • Δεν φαινεται ασχημο αλλα γιατι εχει τοσο χαλια γραφικα ?

 • Στηρίζουμε το Υ.Γ. του "Dark Aspros"! :)

 • ιδαιτερο και παραξενο-ψυχεδελικο παιχνιδι..παντως ομολογω ειναι ιδαιτερα καλλιτεχνικο και μακαρι να βλεπαμε και παρομοια και καλυτερα "εργα" στο μελλον..

 • Επαιξα το Demo ειναι πολυ παραξενο παιχνιδι αλλα αυτο πιστευω ειναι που το κανει ξεχωριστο!!!

 • Δεν συμφώνω με την βαθμολογία σας,δεν γίνετε σε ένα τόσο υπέροχο παιχνίδι και μοναδικό να του βάζετε 7 και στα call of duty που όλα είναι το ίδιο πράγμα να βλέπω 10 και 9kai 8,έλλεος!

 • Στην Κατηγορια του θα το βαθμολογουσα με 9 αλλα γενικα το 7 μια χαρα βαθμος μου φαινεται και αν κρινουμε απο σωστη βαθμολογια με το κατωτερο το 0 και οχι το 6 τοτε με 7 ειναι ενα πολυ καλο παιχνιδι.....

 • @skrapas4ever

  +10 από μένα :D

 • Πανέμορφο! Δεν χάνεται αυτή η εμπειρία. Ωραίο review Γιώργο.

Τελευταία Σχόλια

Τα indie λες...Οκ..Τα περισσοτερα ΑΑΑ παιχνίδια βγαινουν σε ολες τις πλατφόρμες επομένως το να τα πα...
Αμ δεν ειναι ολα τα multiplatform στο One. Τοσα και τοσα παιχνιδια βγαινουν σε PC/PS4 και δεν βγαινο...
Ακριβώς φίλε Stormbringer έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες, και ειδικότερα σε ότι αναφορά την Bethesda...
Stormbringer

Εγω εχω άλλη αποψη. Δεν πανε χαμενα τα multiplatfm στο Switch. Υπαρχουν τοσα ατομα π...
Φίλε Sun, φυσικά το λογικό είναι κάποιος να κάνει αυτό που λες. Να πάρει την καλύτερη έκδοση και τέλ...
Μακη εγω προσωπικα διαφωνω με αυτό που λες. Ειμαστε gamers αλλα το να πεσουμε στην παγιδα των εταιρε...
Ποια Ε3 press conference....?! H MS δεν εχει χρονο για αυτα (νεα games κτλπ.), εχει βγει ηδη στο ψαξ...
"Είναι ηθικό το θέμα. Δε δέχομαι με τίποτα μισά παιχνίδια που να μηv μπορώ να παίξω καν εάν δεν έχω ...
Απολαμβανεις όλα τα multiplatform παιχνίδια σε native 4k. Λιγο είναι?
Μακαρι να δειξουν το Age of Empires 4