Δύο σε ένα, νοικοκυρεμένα

Δεν είμαστε όλοι θιασώτες και οπαδοί της μεταφοράς μεγάλων και σημαντικών franchises των οικιακών κονσολών στις φορητές. H Sony όμως φαίνεται ότι είναι. Και θα συνεχίσει να είναι και στο εγγύς τουλάχιστον μέλλον, αν σκεφτούμε ότι ένα από τα βασικά της χαρτιά στο λανσάρισμα του PSVita θα είναι το «φορητό» Uncharted, και θα ακολουθήσει ένα ακόμα «φορητό» Resistance, ένα «φορητό» Killzone και ούτω καθεξής. Στο παρελθόν λοιπόν, το όχι πολύ μακρινό, η σειρά God of War βρήκε το δρόμο της προς το PSP με τη συνδρομή της Ready At Dawn, και χάρισε στους κατόχους του δύο τίτλους, που τελικά, όμως, μεγάλη μερίδα του κοινού και των οπαδών του Kratos είτε δεν είχε την ευκαιρία να παίξει, είτε αρνήθηκε να παίξει σε αυτή τη μορφή.

Ας μη ξεχνάμε ότι ιδίως το πρώτο God of War αποτέλεσε έναν τεχνολογικό ογκόλιθο (πέρα από το ότι ήταν συνολικά ένα μαγευτικό παιχνίδι) για το PS2, και αν κάτι το έκανε να ξεχωρίζει σα διαμάντι μέσα στο κάρβουνο, ήταν η μοναδική αίσθηση κλίμακας και τα καθηλωτικά μεγαλοπρεπή περιβάλλοντα που τάραζαν τις αισθήσεις. Όσο μεγάλη προσπάθεια και να κατέβαλε η Ready at Dawn, εκ των πραγμάτων, μία οθόνη μερικών ιντσών δεν είναι σε θέση να αποδώσει τέτοια στοιχεία (και κατά το γράφοντα, ούτε και θα είναι ποτέ στο μέλλον).

Η τάξη έρχεται να αποκατασταθεί στις μέρες μας, με τη μεταφορά των δύο αυτών τίτλων στο PS3, με αναβαθμισμένα γραφικά και υψηλές αναλύσεις, έτσι ώστε τα παιχνίδια αυτά να παιχτούν με τον τρόπο που πραγματικά τους αξίζει. Για τα δύο παιχνίδια που αποτελούν τη συλλογή αυτή μπορούν να γίνουν κοινές παρατηρήσεις, αλλά επιβάλλεται και να διαχωριστούν κάποια πράγματα, αφού όσα κοινά στοιχεία κι αν χαρακτηρίζουν το Chains of Olympus και το Ghost of Sparta, η διαφορά στην ποιότητα των δύο τίτλων είναι μεγάλη και η τελική εμπειρία που αποκομίζει ο παίκτης, τελείως διαφορετική.

Πρωτίστως, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι και τα δύο παιχνίδια προσφέρουν μία σχεδόν αυθεντική God of War εμπειρία, αφήνοντας γενικά την αίσθηση ότι κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια από τη Ready at Dawn να αγγίξει, έστω και ακροθιγώς, την ποιότητα των τίτλων του Studio της Santa Monica. Παρόλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα, υποβληθέν ίσως εν μέρει και από τις τεχνικές ικανότητες του PSP και τους εν γένει περιορισμούς της φορητής πλατφόρμας, είναι πολύ μακριά από τον πήχη που έθεσαν τα God of War 1 και 2.

Και η σύγκριση γίνεται με αυτά γιατί θεωρητικά το PS2 με το PSP αν και διαφορετικής φιλοσοφίας, έχουν τις ίδιες περίπου δυνατότητες. Αυτό που όμως άνετα εξασφαλίζουν και τα δύο παιχνίδια είναι τμήματα της God of War δράσης, που παραμένουν πιστά στο σχεδιαστικό πυρήνα της σειράς. Φρενήρης μάχη με λυσσαλέο ρυθμό και εντυπωσιακά αποτελέσματα, καλή ισορροπία περιβαλλοντικών γρίφων και εξερεύνησης, και ικανοποιητικά boss fights που απαιτούν στρατηγική σκέψη και επιμονή-υπομονή. Βέβαια, όλα αυτά υλοποιούνται πολύ καλύτερα στο Ghost of Sparta απ’ ό,τι στο Chains of Olympus, και παρακάτω θα εξετάσουμε διεξοδικά το γιατί.

Δέσμιος των Θεών, και των σχεδιαστικών λαθών

Στο Chains of Olympus ο Kratos είναι ακόμη ένα πιόνι των Θεών. Η εκδικητική μανία απέναντί τους δεν έχει ξεσπάσει και παρά τις κατά καιρούς απειλές που εκτοξεύει, εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές τους. Αν και σεναριακά δεν ξεκαθαρίζουν και πολλά πράγματα, ο Kratos καλείται να αποκαταστήσει την πορεία του άρματος του Ήλιου που έχει εκτροχιαστεί και έχει βυθίσει τον κόσμο στο σκοτάδι, ενώ στην πορεία, καταδύεται στο Βασίλειο του Μορφέα και εν τέλει στον Άδη, όπου προκειμένου να προσφέρει αιώνια γαλήνη στην κόρη του, την απαρνείται και αντιμετωπίζει τη Νύφη του Θεού του Κάτω Κόσμου την Περσεφόνη.

Γενικώς, μία καλή δικαιολογία για να ακολουθήσουμε τον Σπαρτιάτη και μετέπειτα Θεό του Πολέμου στα πρώτα του βήματα σε σκοτεινά και καταραμένα μέρη και να τον παρακολουθήσουμε να κομματιάζει ορδές εχθρών, τεράτων και ημίθεων (προς το παρόν). Η Ready at Dawn, στο συγκεκριμένο τίτλο, ακολούθησε την κλασική God of War συνταγή μόνο που ξέρετε πώς είναι. Με την ίδια συνταγή, δέκα σεφ θα κάνουν διαφορετικό φαγητό και κανείς τους δε θα το κάνει τόσο καλό όσο αυτός που την έγραψε. Όλο, μα όλο το παιχνίδι δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για συρραφή κομματιών που έμειναν στον... «πάγκο» στα πρώτα δύο God of War.

{PAGE_BREAK}

H μάχη είναι ικανοποιητική και ο έλεγχος του Kratos είναι ιδανικός, αλλά η εναλλαγή της δομής «διάδρομος-αρένα-διάδρομος- αρένα-Boss Fight-πάλι από την αρχή» κουράζει γρήγορα παρά τη μικρή διάρκεια του παιχνιδιού. Οι εχθροί είναι επαναλαμβανόμενοι και τους περισσότερους κάπου τους έχουμε ξαναδεί, ενώ το platforming και οι περιβαλλοντικοί γρίφοι είναι απολύτως οι στοιχειώδεις, σαν η εταιρεία να μην ήθελε να αποσπάσει τους κατόχους του PSP από τις μάχες του τίτλου. Ακόμα όμως και σε αυτόν τον τομέα, η ποικιλία είναι μικρή, με λίγα όπλα, ακόμα λιγότερα combos και πολύ κακή κάμερα, που πολλές φορές δεν επιτρέπει στον παίκτη να παρατηρεί τους εχθρούς με αποτέλεσμα άδικα χτυπήματα και πολλά και εκνευριστικά restarts ιδίως στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας.

Ας μη γελιόμαστε βέβαια. Ακόμα κι έτσι, η μάχη στο Chains of Olympus είναι ένα σκαλί πάνω από το μέσο όρο τέτοιου είδους παιχνιδιών, αλλά και τα ποιοτικά standards που έχει θέσει η σειρά είναι ακόμα υψηλότερα. Επιπλέον, είναι εμφανής η προσπάθεια των δημιουργών να αυξήσουν τη διάρκεια του παιχνιδιού τεχνηέντως, με επαναλαμβανόμενο spawn αντιπάλων στις κλειστές περιοχές, και ένα τελευταίο επίπεδο που θυμίζει περισσότερο challenge rooms στη σειρά παρά επίπεδο της σειράς God of War, έτσι όπως αυτή μας έχει συνηθίσει. Εκτός όλων των άλλων γίνεται και κατάχρηση των QTEs σε κάθε λογής δυνατό αντίπαλο, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η ίδια η φύση των πολύ δυνατών combos και η αποτελεσματικότητά τους.

Μα δεν το είδε ένας χριστιανός;

Κατά τα άλλα, το παιχνίδι πάσχει και από κάποια σχεδιαστικά λάθη τα οποία αφορούν την τοποθεσία των checkpoints και των save points. Δε νοείται σε παιχνίδι του 2011 checkpoint που αναγκάζει τον παίκτη να πραγματοποιήσει χίλιες δυο ανούσιες ενέργειες πριν τη δύσκολη μάχη και αφού χάσει να πρέπει να τις επαναλάβει. Χαρακτηριστικό είναι το checkpoint πριν το τελικό boss, όπου ο παίκτης είναι αναγκασμένος να παρακολουθήσει ένα βίντεο 50 δευτερολέπτων το οποίο δε μπορεί να προσπεράσει. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο ύπαρξης save points χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης της ενέργειας και ενώ ακολουθούν ισχυροί αντίπαλοι και εχθροί.

Συναντήσαμε save point στην αρχή ενός επιπέδου αμέσως μετά από boss fight στο προηγούμενο επίπεδο. Στην αρχή λοιπόν του επιπέδου δεν υπήρχε αναπλήρωση της ενέργειας, και οι αντίπαλοι μέχρι το επόμενο μπαούλο με Green Orbs ήταν πολλοί και ισχυροί. Το να έχουμε σε εκείνο το σημείο ικανοποιητική ενέργεια σήμαινε ότι έπρεπε να φορτώσουμε το save πριν το προηγούμενο boss fight και σε αυτό να μη χάσουμε πολύ ζωή.

Τέτοια σημεία κάνουν τον παίκτη να διερωτάται αν ο play tester αποκοιμήθηκε την ώρα που έπαιζε το συγκεκριμένο σημείο. Ευτυχώς ο τίτλος είναι τεχνικά σχεδόν άψογος. Το frame rate είναι καρφωμένο σε ένα πολύ υψηλό νούμερο, η αναβάθμιση στην ανάλυση έχει γίνει πολύ ομαλά και εκτός από το aliasing το Chains of Olympus θυμίζει ένα πανέμορφο PS2 παιχνίδι, μεταφερμένο ιδανικά στη σύγχρονη εποχή. Τα περιβάλλοντα βέβαια είναι αδρά και τα χρώματα μουντά, αλλά πέρα από το ότι αυτό επιβάλλει η φύση του σεναρίου, θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις δυνατότητες του PSP.

Ο ήχος είναι άψογος και πεντακάθαρος, και η μουσική επένδυση, αν και εκ του ασφαλούς, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τους φωτισμούς, που όπως και στο Ghost of Sparta δίνουν ξεχωριστή ομορφιά στο παιχνίδι και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη φύση του.

Τα δεσμά σπάνε και το Πνεύμα της Σπάρτης απελευθερώνεται

Και αν το Chains of Olympus με τη μικρή του διάρκεια (περίπου έξι ώρες στο Spartan επίπεδο) και τις λιπόψυχες επιλογές του αποτελεί το God of War του φτωχού, το Ghost of Sparta καταδεικνύει ότι αν μη τι άλλο η Ready at Dawn έμαθε πολλά πράγματα κατά την ενασχόλησή της με τη σειρά, πράγματα που αξιοποίησε στο δεύτερο παιχνίδι για το PSP. Σε όλους τους τομείς το Ghost of Sparta είναι δραματικά βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το σενάριο είναι σκοτεινό και δραματικό, και στέλνει τον Kratos, αφού έχει συντρίψει τον Άρη και σφετεριστεί και κερδίσει το θρόνο του Θεού του Πολέμου, στην Ατλαντίδα όπου αναζητά τη λύση στους γρίφους που του θέτουν τα τυρρανικά οράματα που τον καταδιώκουν.

{PAGE_BREAK}

Η ανακάλυψη ότι ο αδερφός του Δήμος ζει και είναι σιδηροδέσμιος του Θανάτου, τον στέλνει πρώτα στην Κρήτη και μετά στη Λακωνία και στην πατρίδα του τη Σπάρτη. Εν τέλει, ταξιδεύει στο Βασίλειο του Θανάτου όπου θα δώσει την ύστατη μάχη για να σώσει τον αδεlφό του. Πέρα απ’ όλα τα άλλα, στο Ghost of Sparta αναδεικνύεται περισσότερο από κάθε άλλο τίτλο της σειράς η ανθρώπινη υπόσταση του Kratos μέσα από σκοτεινές και συγκινητικές σκηνές, και χαλκεύεται ακόμα περισσότερο η πηγή της άσβεστης φλόγας του μίσους του απέναντι στους Θεούς. Βασικό του όπλο και πάλι οι λεπίδες της Αθηνάς, που όμως αυτή τη φορά μπορούν να είναι εμβαπτισμένες στην πυρά της Θύρας, την οποία ο Kratos δολοφονεί προκειμένου να αποκτήσει. Στην πορεία ένας Λακεδαίμονας θα του επιστρέψει τον οπλισμό του, που αποτελούνταν από μία ασπίδα με το γράμμα Λ και το δόρυ του, που προσφέρει στον Σπαρτιάτη άλλη μία σειρά επιθέσεων και συνδυασμών κινήσεων με βασικότερη την επίθεση από μακριά.

Στο Ghost of Sparta οι μάχες είναι πιο ισορροπημένες αλλά συνεχίζουν να απαιτούν τριβή με το σύστημα μάχης και αρκετή ικανότητα. Η αίσθηση είναι ικανοποιητικότατη, συνεχίζουν όμως να προκαλούν δυσφορία άδικα τρωτά σημεία, όπως τα χτυπήματα που δέχεται ο παίκτης αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός QTE-fatality, και που είναι αδύνατο να αποφευχθούν. Είναι όμως πολύ λιγότερες αυτές οι στιγμές σε σχέση με το Chains of Olympus και επομένως και η δυσφορία είναι περιορισμένη.

Τελικά, πόσες φορές κατεβαίνει στον Άδη;

Τα περιβάλλοντα και οι χώροι που κινείται ο Kratos έχουν πολύ μεγάλη ποικιλία και παραπέμπουν σε έναν πραγματικό God of War τίτλο. Aπό την μισοερειπωμένη Ατλαντίδα μέχρι τα βουνά της Κρήτης, την πόλη της Σπάρτης και το Βασίλειο του Θανάτου, μέσα από το Μονοπάτι της Λήθης, όλα έχουν αποδοθεί με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη ενώ και πάλι θριαμβεύουν τα μουντά χρώματα και οι χρυσαφιοί φωτισμοί.

Το παιχνίδι προφανώς αποτελεί επίτευγμα στο PSP, αλλά και ξαναδουλεμένο στο PS3 δε χάνει την ομορφιά του και την αισθητική του αξία. Είναι δε ένα σκαλί (ή πολλά σκαλιά) πάνω από το Chains of Olympus. Οι γρίφοι με βάση το περιβάλλον έχουν αυξηθεί κατά πολύ, καθώς και τα στοιχεία platforming, με ευχάριστη έκπληξη την επαναφορά της αιώρησης πάνω από χάσματα. Ακόμα όμως διερωτόμαστε γιατί θα πρέπει να αχρηστεύουμε ένα controller προκειμένου να ανοίξουμε μία πόρτα, όταν αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα απλό πάτημα του πλήκτρου.

Απαραίτητο για τους φίλους της σειράς

Η απόσταση που χωρίζει τους δύο τίτλους, είναι αυτή που έπρεπε να διανύσει η Ready at Dawn προκειμένου να εξοικειωθεί με το σύμπαν του λυσσασμένου Λακεδαίμονα. Αλλά είναι ικανή ώστε το δεύτερο παιχνίδι που παρέδωσε παρά τη μικρή του (και αυτό) διάρκεια να μπορεί να σταθεί δίπλα στους βασικούς ογκόλιθους της σειράς έστω και σα μικρό αδερφάκι. Παρόλα αυτά και με δεδομένο ότι αντιμετωπίζουμε το God of War Collection Volume II ως ένα παιχνίδι και μία ενιαία κυκλοφορία, θα ξανατονίσουμε ότι παρά τα προβλήματα που έχει, ακόμα και το Chains of Olympus είναι ένα ικανοποιητικό παιχνίδι που δρα συνοδευτικά στο κυρίως πιάτο.

Παίξτε αυτά τα δύο παιχνίδια και δε θα πετύχετε τίποτε άλλο από το να σας ανοίξει και πάλι η όρεξη να ξανασχοληθείτε με έναν από τους Κολοφώνες του σύγχρονου gaming. Με το μοναδικό God of War.

Σάββας Καζαντζίδης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, AdventureΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Ready at dawn/ Santa MonicaΗμ. Έκδοσης: 16/09/2011
PEGI: 18Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Απαραίτητο συνοδευτικό πιάτο για τους φίλους της σειράς
 • Ενδιαφέρουσα η σεναριακή τροπή του Ghost of Sparta
 • Πολύ καλή δουλειά στο ρετουσάρισμα των τίτλων και στο πέρασμά τους στο PS3

Αρνητικά

 • To Chains of Olympus δεν καταφέρνει να σταθεί δίπλα στα υπόλοιπα μέρη της σειράς
 • Ποιος σας είπε ότι ο Kratos νιώθει άνετα στις 4.5 ίντσες; Άντε μην τα πάρει…

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Πολυ ωραιο review Σαββα!.Tα παιχνιδια τα εχω τερματισει 2-3 φορες στο PSP ενος φιλου και περιμενω μολις πεσει λιγο η τιμη να τσιμπησω το πακετακι!
  Τρομερο το 2ο αρνητικο +10000 !

 • Ωραιότατη συλλογή οτι πρέπει για τους φίλους της σειράς ! Την έχω πάρει ήδη .

 • Κανεις πλακα τωρα ; 8,5 ειναι τοσο καλο ; Μωρε μπραβο αυτο δεν το περιμενα . Ενταξει ενας δανεισμος ειναι σιγουρος .

 • Ωραιο review jesus!Παω να το βουτιξω οταν πεσει βεβεα η τιμη του γιατη εχουν πολα παιχνηδια την σειρα τους.

 • Αγορά

 • Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι φαν της σειράς,ομως ρε παιδιά το βαρέθηκα από το demo, ξαναπαίζω άνετα το 3,αλλά αυτά εδώ ..δεν.

 • Πολύ καλά παιχνίδια και τα δύο. Τα είχα στο psp, τα χτύπησα και στο PS3. Από εμένα 9. Λόγω μικρής διάρκειας θα συμβούλευα να περιμένετε να πέσει η τιμή στα 20-25Ε πριν τα αγοράσετε. (είχα έκπτωση στο zavvi).

 • ΤΑ ΕΧΩ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ

 • Πραγματικα το Ghost Of Sparta υπερεχει σε ολα σε σχεση με το Chains Of Olympus. (γραφικα, ιστορια κτλ). Οποιος ειναι φαν του Κρατος το αγοραζει ASAP.

 • Το αγορασα.Πολη καλο.

 • 'Οσο καλό κι αν είναι το Ghost of Sparta, όσο κι αν αξίζει συνολικά το πακέτο, δεν βλέπω το λόγο να ασχοληθώ μαζί του. Μετά το ΕΠΟΣ God of War 3 γιατί να παίξω παιχνίδια με γραφικά κατώτερα των τίτλων του PS2 στο PS3 μου; Και ναι ok δεν είναι τα γραφικά το παν αλλά η συνολική ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα παιχνιδάκια του PSP με το God of War 3 είναι χαοτική μιλάμε για τέλειως διαφορετικές εμπειρίες...
  'Οταν πέσει πάρα πολύ η τιμή θα το αγοράσω μόνο και μόνο για τη συλλογή κι επειδή είμαι fanboy της σειράς...

  Y.Γ. Να βγεί ΤΩΡΑ God of War 4 στη Σκανδιναβία με τον Thor !!!
  Υ.Γ. Πολύ ωραίο review Σάββα, με κάλυψε απόλυτα.

 • φανταστικο...

 • Ειχα στο παρελθον την ευκαιρια να παιξω και τους δυο τιτλους αλλα δεν το εκανα για τον λογο που ανεφερε ο Σαββας στο κειμενο του.Δεν ηθελα να παιξω God of War σε handheld.
  Σιγουρα θα περιμενω να πεσει η τιμη του πακετου στα 20-25 ευρω,καθως μιλαμε για remastered παιχνιδια και οχι για καινουργιους τιτλους.Για ενοικιαση δεν το σκεφτομαι καθολου γιατι θελω τον χρονο μου οταν σπαω κοκαλα.Λαου λαου.

 • Ακόμα μια αγορά για φέτος...

 • Νικο (DarkAspros): Συμφωνω 100% με το πρωτο Υ.Γ!!! Thor now it's your turn!

 • @dark aspros:ποιο ηταν ΕΠΟΣ??????????????????????????????
  το σκ αν παιξει καφες με τα παιδια ελα λιγο να τα ξαναπουμε γιατι μου εχουν λειψει οι αποψεις σου....:)

 • Τα έχω τελειώσει στο psp αλλά άνετα τα ξανατσιμπάω σε price drop.Σε ένα θα συμφωνήσω μαζί σου Σάββα.Πόσο μα πόσο σπαστικό το σημείο πριν το τελικό αφεντικό του Chains.Λες και ήταν challenge rooms.

 • @Dark Aspros Δηλαδη θεωρεις το GOW3 καλυτερο απο τα 1-2?Το Level design τουλαχιστον,ηταν πενιχρο μπροστα στους τιτλους του PS2.

 • καλα ολα αυτα αλλα εχω αρχισει να θελω god of war 4..

 • Πολυ καλο το review, το 1ο του psp δεν το εχω παιξει, οποτε σιγουρη αγορα, μετα απο αρκετο καιρο ομως!

 • Σεναριακά νιώθω καλυμμένος απ τα 3 ''μεγάλα'' του σύμπαντος.Ουδέποτε μ ενδιέφερε τι έγινε πριν η μετά το 1 ή ενδιάμεσα του 2 κτλ κτλ.Για μένα η υπόθεση Κράτος έκλεισε με τη τριλογία και θα μ ενδιέφερε ένας νέος θεός του πολέμου.Ο θορ και το σύμπαν του που είπε ο darkaspros μ εξιτάρει,αλλά θα γούσταρα μια προσαρμογή στο Μαχαμπχαράτα,ένα ινδικό έπος θεών και ανθρώπων που έχει πολύ μα πολύ ψωμί.Είδωμεν..

 • προσωπικα εχω πει οτι βαση σεναριου το ghost of sparta ειναι για μενα το καλυτερο ολων...τωρα γενικα τα παιχνιδια ειναι αρκετα καλα αλλα χανουν πολυ σε συνολικη διαρκεια...και ασχετος να ειναι καποιος με την σειρα αμφιβαλω να παρει πανω απο 8-9 ωρες το παιχνιδι...

 • Τα demo επαιξα μονο και μου φανηκαν αρκετα καλα. Αγορα πιο μετα σε πτωση τιμης.

 • Δεν ξερω τι λετε αλλα ο μοναδικος που μπορει να ανταγωνιστει τον Κρατος ειναι ο Asura....:LOL:

  Σε σειρα προτιμησης θα εβαζα:
  1) GOW III
  2) GOW Ghost Of Sparta
  3) GOW II
  4) GOW
  5) GOW Chains Of Olympus

 • ooo jesus of nazaret :lol::lol: τα παιχνιδι τα ειχα λιωση κυριολεκτικα στο psp μου ,κατεβασα και δοκιμασα το demo και οφειλω να πω οτι με ξενισε λιγο ,λογω του οτι τα επαιξα στο psp, τα γραφικα του God of War Collection Volume II , σιγουρα δεν ειναι επιπεδου god of war 3, οσο αφορα αυτο το αρνητικο του Σαββα - (To Chains of Olympus δεν καταφέρνει να σταθεί δίπλα στα υπόλοιπα μέρη της σειράς) απλα διαφωνω ,χωρις οποιοδηποτε συγκεκριμενο λογο, γουστα ειναι αυτα ... ωραιο το review σου Σαββα και συμφωνω μαζι σε ολα εκτος απο αυτο το αρνητικο που εβαλες.. θα το παρω για την συλλογη μου

 • Συμφωνώ απόλυτα με το review του Σάββα.Επίσης ο τίτλος υποστηρίζει 3d που μετατρέπει το παιχνίδι( ιδιαίτερα το ghost of sparta) σε ένα μαγευτικό ταξίδι.Κάνε ρε sony ενα 3d update και στο gow3.pleaseeee

 • Πληροφοριακά, για να παρουσιάσω τα standards μου στο God of War, θεωρώ ότι ΟΛΑ μαζί τα υπόλοιπα 4, δεν πιάνουν το μεγαλείο του πρώτου.

 • συμφωνω Σαββα το 1 ηταν παρα πολυ καλο σαν story και επισης ενα ακομα που μου αρεσε ηταν η περιπλανηση που ειχε (ειδικα εκει στην ερημο αν θυμασε) αλλα το καλυτερο gameplay για μενα το εχει το 2 και το 3 αλλα γενικα ολα το gow εχουν φοβερω story αλλα του gow 1 ειναι λιγακι καλυτερο anyway ωραιο review θα τα αγορασω καποια στιγμη και αυτα

 • Σίγουρη αγορά στο μέλλον,πολύ καλό Review.

  Συμφωνώ και εγώ ότι το 1 είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς.

 • πεστα ρε Σαββα.
  ΤΟ καλυτερο ειναι ΧΑΛΑΡΑ το πρωτο.
  μετα 2 και μετα 3 οσο αναφορα την τριλογια...

 • grfreeman:+10000000
  πες τα αγορι μου πεστα.....

 • ενδιαφερον... :)

 • darthaltair +1 μου εβγελε την πιστη η μπιπ η περσεφονη και καλο πακετι ξερω γνωστο που θα το λατρεψει

 • Αν και τα έχω στο PSP και το component καλώδιο της τηλεόρασης για PSP, επιβάλλεται να τα ξαναπάρω. Ωραίο review Σάββα.

 • γεια και απο μενα καινουργιος στο site οσο για το game απλα εποςςςςς

 • φεβερη συλλογη !!! εξερετικο review
  @jarhead εισαι ενα αποταλ ιγα ατομα που πρωτηνας διαφωρετικη μυθολογια
  ολοι λενε για αιγυπτο και σκανδιναβους μην τα παρω ωσαν τον Κρατος

  για να πω και εγω τον καημο μου
  η ελληνικη μυθολογια εχει αρκετα ακομα να δωσει στην σειρα σαν σεναριο
  δεν χρειαζετε καν να μπλεχτει με αλλες μυθολογιες ο Κρατος

  να θιυμαστε δεν σκωτοσε ολους στο 12αθεο του ολυμπου
  Αρτεμη & Απολλον ειναι ακομα εκει εξω
  και Αφροδειτη ετσι ! (αν ακ ιαυτη δεν βλεπω να φτιαχνει στρατο για πολεμο)

 • Παντως αν ηταν παλουκεν η Περσεφονη στο CoO, η Erinys και οι keres wraith πως ηταν στο GoS; Eιδικα οι keres που ορμαγαν πανω σου ηταν εκνευριστικες μεχρι αηδιας....
  http://3.bp.blogspot.com/_EKeJEWYvd-g/TM0OZiBQyuI/AAAAAAAAAuU/w1XmnQgIOJw/s1600/995953_20101029_screen022.jpg

 • εγω πιστευω μεσα στα επομενα 2 χρονια θα δουμε GOW

 • Όταν έδωσα 20 ευρώ για το chain of olympus και σε 2 ώρες το είχα τερματήσει μου ερχόταν να το πετάξω απο το παράθυρο, οπότε δεν μπήκα στον κόπο να πάρω και το ghost of sparta και ούτε νομίζω θα μπώ εκτός και αν πέσουν σε κανα δυο χρόνια στα 10-15 ευρώ.
  gfreeman +1000, το πρώτο GOW είναι αξεπέραστο,το μεράκι του περισεύει και χωρίς τα φρου-φρού των επόμενων δύο.

 • Πολύ καλή συλλογή,ειδικά για του φαν της σειράς...Να τα βλέπει η capcom για το πως γίνεται ένα HD remake...

 • Με αυτα τα 2 κλεινω ολη την συλλογη God of war sto Ps3.Παντως συμφωνω οτι το 1 ειναι παιχνιδαρα αλα το 2 μου αρεσε περισσοτερο και ειδικα η μαχη στο τελος με τον Δια ειναι απο τις καλυτερες στιγμες στην ιστορια του gaming.Ψηφιζω 2 δαγκωτο!

 • GOW+GOW II μαζί με το RESIDENT EVIL 4 kai FINAL FANTASY X best PS2 Games
  GOW Chains Of Olympus και GOW Ghost Of Sparta best PSP Games
  Τέσσερις παιχνιδάρες που σαν πρόλογος(μεγάλος βέβαια) οδηγούν στο main event..
  GOW III το best της σειράς και ενα απο τα best της PS3 γενίας.
  Santa Monica Studio

 • Δεν ήταν η Περσεφόνη τοπρόβλημά μου ρε παιδιά,αλλά όλο το προηγούμενο σημείο που προχωρούσα από αρένα σε αρένα και αντιμετώπιζα κύματα εχθρών.

 • Πολυ καλοι τιτλοι και οι 2.Το ghost of sparda ειναι πολυ καλυτερο ομως και απο αποψη σεναριου.Προσωπικες αποψεις ειναι αυτες αλλα θεωρω το καλυτερο gow το 2.Το gameplay και το σεναριο ειναι το καλυτερο απο ολα.Το gow 3 να φανταστειτε δεν με τραβειξε να το τελειωσω καν 2η φορα.Αγορα οταν πεσουν 20<

 • Μη μπαίνουμε σε ψηφοφορίες σύγκρισης ρε παίδες.Τα gow ειναι 3 και είναι όλα ένα κι ένα..
  @da samus:Ίσως φταίει οτι το διαβασα πρόσφατα σε μια απλοική έκδοση του και χάθηκα.Βρε συμφωνώ η ελληνική μυθολογία έχει να δώσει ακόμα στη σειρά.αλλά δε νομίζεις ότι χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση.Ας το προσεγγίσουνε από άλλο σημειο αυτή τη φορά.Πόσες φορές θα κατέβουμε στον άδη πια?θα φρεσκαριστούν και οι μηχανισμοί που το χουν τόσο πολύ αναγκη.

 • Είμαι φουλ φαν της σειράς.τα έχω παίξει όλα.μου αρέσουν όλα.

 • καλη συλλογη,δεν την αγωραζω,εχω και τα 2 στο psp! :)

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...