Μια ιδιαίτερη περίπτωση fighting παιχνιδιού

Η Capcom αποφάσισε την αναβίωση του JoJo’s Bizarre Adventure με την ευκαιρία της ανακοίνωσης νέου anime και ολοκαίνουργιου παιχνιδιού από τη CyberConnect 2, που βασίζεται στο ομώνυμο manga. Αυτό το fighting παιχνίδι της Capcom κυκλοφόρησε αρχικά σε Playstation και Dreamcast το 1999, αλλά δεν έγινε ευρέως γνωστό. Ωστοσο, το JoJo’s Bizarre Adventure παραμένει διασκεδαστικό παρά την ηλικία του, αλλά η Capcom το αδίκησε, προσφέροντας ένα υπερβολικά λιτό πακέτο σε πολύ υψηλή τιμή (€20,00/ 1600MS points). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Λίγες επεμβάσεις, πολύ όμορφο αποτέλεσμα

H Capcom δε προχώρησε στον επανασχεδιασμό των γραφικών του Jojo’s Bizarre Adventure από την αρχή, αλλά προτίμησε ένα απλό HD update όπως και στην περίπτωση του Street Fighter 3. Το JoJo’s Bizarre Adventure ήταν ένα από τα ελάχιστα παιχνίδια που βασίστηκαν στην arcade πλακέτα CPS3 της Capcom, κάτι που σημαίνει ότι οπτικά ήταν πολύ καλύτερο από τη πλειοψηφία των 2D fighters της εποχής του.

Ακόμα και σήμερα το JoJo’s είναι πολύ όμορφο και οι επεμβάσεις στο art direction -που θυμίζουν λίγο το remake του Guardian Heroes- κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο ελκυστικό για τους λάτρες των 2D γραφικών. Η ανάλυση της εικόνας δεν μετατράπηκε σε 16:9, αλλά δεξιά και αριστερά υπάρχουν μπάρες, οι οποίες δείχνουν τους χαρακτήρες που επιλέξαμε. Αν και δεν έχουμε να κάνουμε με remake και δεν δίνονται οι επιλογές και τα φίλτρα που υπάρχουν στο SF III online edition, είμαστε ικανοποιημένοι με τον οπτικό τομέα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, από εικαστικής άποψης, το JoJo’s Bizarre Adventure ίσως αποδειχθεί αρκετά ιδιαίτερο για ένα μεγάλο μέρος υποψήφιων αγοραστών λόγω της manga καταγωγής του.

Ένα καλό και αρκετά ιδιαίτερο παιχνίδι

Το JoJo’s Bizarre Adventure περιέχει 22 μαχητές, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι από την αρχή. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται διαφορετικές εκδόσεις ορισμένων χαρακτήρων, που αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη κάποιων ηρώων κατά τη διάρκεια του manga. Ακόμα και έτσι, η ποικιλία στην πράξη είναι μεγάλη και οι διαφορές στον τρόπο μάχης των χαρακτήρων ουσιαστικές.

Το JoJo’s διαθέτει τέσσερα βασικά κουμπιά επίθεσης. Τα τρία έχουν αφιερωθεί στα αδύναμα, μεσαία και δυνατά χτυπήματα, και το τέταρτο πλήκτρο είναι το "Stand". Το Stand αποτελεί μία διαφορετική κίνηση για κάθε χαρακτήρα. Για κάποιους χαρακτήρες είναι απλά μία ειδική κίνηση, ενώ άλλοι έχουν το λεγόμενο "active stand" όπου καλούν ένα πλάσμα –και όχι μόνο- για να τους βοηθήσει. Όταν γίνεται αυτό, ορισμένοι χαρακτήρες στέκονται στην άκρη των επιπέδων και αποκτάμε τον πλήρη έλεγχο του πλάσματός τους και άλλοι κινούνται μαζί με τα πνεύματα που εξαπολύουν.

Σε κάθε περίπτωση, είτε χτυπηθεί ο χαρακτήρας είτε το πλάσμα που χρησιμοποιείται, αφαιρείται κανονικά ενέργεια από την μπάρα υγείας. Όσο είναι ενεργοποιημένα τα active Stands, καθιστούν δυνατότερους τους χαρακτήρες και συνήθως κάποιες ειδικές κινήσεις αλλάζουν. Αν τα Stands χτυπηθούν μερικές φορές, απενεργοποιούνται αυτόματα και δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα.

Το όλο σύστημα -από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε- μοιάζει με αυτό που θα συναντήσουμε στο επερχόμενο Persona 4 Arena. Οι κινήσεις είναι ασυνήθιστες και διαθέτουν αρκετή τρέλα, και για την ακρίβεια το JoJo’s Bizarre Adventure διαθέτει μερικούς από τους πιο παράξενους χαρακτήρες που μπορείτε να βρείτε σε fighting παιχνίδι.

Ανάμεσα στους μαχητές του JoJo's Bizarre Adventure βρίσκεται ο D ‘ Bo, που χρησιμοποιεί μία διαβολική κούκλα με μπαλτά για να εξοντώσει τους αντιπάλους του, υπάρχει ένα σκυλάκι που χρησιμοποιεί ένα τέρας φτιαγμένο από άμμο, ο Alessi που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σκιά του για να επιτεθεί στους αντιπάλους και να τους μεταμορφώσει σε παιδιά, ένα πουλί που επιτίθεται με πάγους και η Midler, η οποία συνοδεύεται από ένα τέρας που μπορεί να μεταμορφωθεί σε διάφορα πράγματα.

{PAGE_BREAK}

Πολλές από τις κινήσεις των χαρακτήρων είναι αρκετά περίεργες και ο σωστός έλεγχος αυτών που τις χρησιμοποιούν είναι αρκετά δύσκολος. Αν και υπάρχουν βατοί μαχητές, οι περισσότεροι ήρωες του JoJo’s πιστεύουμε ότι θα μπερδέψουν πολύ τους αρχάριους στην κατηγορία παίκτες. Κάθε χαρακτήρες διαθέτει 3-4 ειδικές κινήσεις, οι οποίες συνήθως έχουν τρεις διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα με την δύναμη της επίθεσης που θα χρησιμοποιήσουμε (στα πρότυπα των Street Fighter). Στους βασικούς μηχανισμούς περιλαμβάνονται οι air-guard και Super moves, που χρησιμοποιούν την αντίστοιχη μπάρα ενέργειας για να ενεργοποιηθούν. Γενικά, μιλάμε για ένα παιχνίδι με επιθετική φιλοσοφία, αν και τα counters ορισμένων χαρακτήρων, ειδικά όταν είναι Super moves, μπορούν να τιμωρήσουν τους επιπόλαιους.

Ακόμα και σήμερα το gameplay του JoJo’s Bizarre Adventure παραμένει διασκεδαστικό και καλοσχεδιασμένο, και αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η προσωπικότητα. Φυσικά, το gameplay αναδεικνύεται στο multiplayer, ενώ το Story mode είναι σχετικά δύσκολο για τους αρχάριους. Όπως προαναφέραμε, tutorial ή ακόμα και Trials δεν υπάρχουν και έτσι η πολυπλοκότητα του JoJo’s θα αναγκάσει τους αρχάριους να παραμείνουν στους πιο βασικούς χαρακτήρες.

Offline και Online modes

Το JoJo’s Bizarre Adventure HD. διαθέτει story mode, το οποίο είναι το παραδοσιακό arcade mode που συναντάμε στο είδος, εμπλουτισμένο όμως με κάποιες σκηνές που διηγούνται την ιστορία των χαρακτήρων. Το challenge είναι το παραδοσιακό survival mode με κάποιες μικροαλλαγές, ενώ, τέλος, υπάρχουν και τα training και multiplayer modes. Trials ή οποιοδήποτε άλλο offline περιεχόμενο δεν υπάρχει, και αν κάποιος θέλει να κυνηγήσει τα Trophies/ achivements του παιχνιδιού δε θα χρειαστεί πάνω από 2-3 ώρες, ενώ όσοι δεν ενδιαφέρονται για αυτά, πιθανόν να σταματήσουν να ασχολούνται με το offline κομμάτι ακόμα νωρίτερα.

Το βάρος, λοιπόν, παραδοσιακά πέφτει στο online τμήμα. Σε αυτό τον τομέα το JoJo’s είναι ολοκληρωμένο. Προσφέρονται ranked matches και lobbies οκτώ ατόμων με τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τους αγώνες που διεξάγονται όσο περιμένουμε τη σειρά μας. Επίσης, μπορούμε να δούμε, να αποθηκεύσουμε και να "ανεβάσουμε" τα replays των αγώνων μας, τα οποία μάλιστα διαθέτουν και αρκετές επιλογές που απευθύνονται σε πεπειραμένους παίκτες. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το matchmaking να ψάχνει αντιπάλους όση ώρα είμαστε στο Story mode ή το Training.

Αυτή τη στιγμή είναι σχετικά εύκολο να βρει κάποιος αντιπάλους online, αλλά 10 μέρες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού ο κόσμος είναι σχετικά λίγος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι από τους παίκτες που συναντήσαμε ήταν Ιάπωνες, πράγμα αρκετά λογικό για διάφορους λόγους, αλλά σχετικά περιοριστικό, μιας και παρατηρείται μία σημαντική διακύμανση του αριθμού των παικτών που βρίσκουμε online ανάλογα με τις ώρες που δοκιμάζουμε να παίξουμε. Αυτά, σε συνδυασμό με το ότι το JoJo’s ανήκει σε ένα όχι τόσο γνωστό brandname (εκτός Ιαπωνίας), μας βάζει σε σκέψεις για τη μακροβιότητα του τίτλου της Capcom. Παρ’ όλα αυτά, το netcode είναι εξαιρετικό και παρά τη μεγάλη απόσταση με τους αντίπαλους μας, τα προβλήματα απουσίαζαν σχεδόν παντελώς.

Συμπεράσματα 

To JoJo’s Bizarre Adventure είναι ένα καλό αλλά ιδιαίτερο παιχνίδι, το οποίο η Capcom προσφέρει σε ένα λιτό και αδικαιολόγητα υπερτιμολογημένο πακέτο. Το offline περιεχόμενο είναι αρκετό μόνο για ένα ή το πολύ δύο απογεύματα και ενώ το online κομμάτι του είναι ολοκληρωμένο και το net code πολύ καλό, η βάση παικτών είναι μικρή για ένα παιχνίδι που μόλις κυκλοφόρησε. Επιπλέον, στα €20,00/ 1600 MS points που ζητάει η Capcom, το JoJo’s Bizarre Adventure HD έρχεται αντιμέτωπο ακόμα και με λίγο παλαιότερες και κλάσεις ανώτερες, retail προτάσεις.

 

Έτσι, το JoJo’s Bizarre Adventure ουσιαστικά προτείνεται μόνο στους φίλους του είδους, που έχουν ήδη παίξει τα πάντα και αναζητούν κάτι διαφορετικό. Για όλους τους άλλους, το πόνημα της Capcom αποτελεί, απλά, ένα καλό παιχνίδι που αδικείται από την τιμολόγηση και το συνολικό πακέτο που προσφέρει η δημιουργός του. Η δεύτερη μερίδα παικτών καλό θα ήταν να του ρίξει μία ματιά αν η τιμή σε κάποια προσφορά πέσει σχεδόν στο μισό, διαφορετικά καλύτερα θα ήταν να μείνει μακριά.

Νίκος Καβακλής

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: FightingΔιάθεση: PlayStation Store
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: CapcomΗμ. Έκδοσης: 22/08/2012
PEGI: 16Εκδότης: CapcomΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Καλός οπτικός τομέας
 • Διασκεδαστικό gameplay που αντέχει στο χρόνο
 • Πολύ καλό net code και πλήρες online
 • Ξεχειλίζει από προσωπικότητα τόσο στο gameplay όσο και στο σχεδιασμό των χαρακτήρων

Αρνητικά

 • Υπερβολικά φτωχό offline περιεχόμενο
 • Οnline με σχετικά λίγο κόσμο και αβέβαιο μέλλον
 • Αδικαιολόγητα υπερτιμολογημένο για παιχνίδι 13 ετών με δεδομένο το λιτό περιεχόμενο

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Επιτέλους, review PS3 παιχνιδιού μετά από 1 μήνα ακριβώς !
  Και δυστυχώς, μέτριου και όχι του γούστου μου (Fighting) παιχνιδιού.

 • Παιδιά, θα το πω για πολλοστή φορά, το σε ποιο format γίνονται τα reviews δεν το επιλέγουμε εμείς, αλλά οι άνθρωποι που μας τα στέλνουν. Θα ήταν τρελό να λάβουμε review code/ promo του Borderlands 2 (για παράδειγμα) μεθαύριο στο Xbox 360 και να γράψουμε ότι το είδαμε σε PS3. Είναι κοινή λογική και δεν κρύβεται καμία θεωρία συνομωσίας από πίσω. Αφήστε που 8 στις 10 περιπτώσεις ό,τι ισχύει για το ένα format ισχύει και για το άλλο.

 • Manolero κάθε φορά κάνεις την ίδια παρατήρηση και κάθε φορά παίρνεις τη ίδια απάντηση. Τι ακριβώς είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις; Νομίζω ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα... :P

 • Αν και λατρεύω τα fighting το JoJo's παραείναι παράξενο και ακριβό για να το τιμήσω.Θα το προσπεράσω.Kλασσική αξία στο SSF4 AE

 • Oπως λέει και ο Νίκος στο review είναι πολλά τα 20 ευρώ -1600 MS points που ζητάει η Capcom για ένα μέτριο παιχνίδι, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι έρχεται αντιμέτωπο ακόμα και με λίγο παλαιότερες και κλάσεις ανώτερες retail προτάσεις που κάποιοι ακόμα δεν έχουμε πάρει.αν η τιμή του ήταν πιο χαμηλή ίσως να άξιζε

 • Ναι βρε, μην αρπάζεστε, δεν το είπα για να κατηγορήσω το GO. Και να ήτανε για κάποιον κατηγορία θα ήτανε για τις αντιπροσωπείες, αφού το ξέρω ότι δεν διαλέγετε εσείς τι θα σας στείλουν. Αφήστε που εγώ δεν το είπα έτσι ούτε καν για αυτές.
  Απλά σαν φαν του PS3 εξέφρασα την απογοήτευσή μου που βλέπω τόσο αργά να προστίθενται reviews παιχνιδιών στην καρτέλα "PS3". Ξαναδείτε το σχόλιο μου και θα παρατηρήσετε ότι είναι μονάχα δύο γραμμές στις οποίες μάλιστα δεν κάνω καμία αναφορά για συνομωσία και ούτε αφήνω κανένα σχετικό υπονοούμενο. Τον "πόνο μου" λέω ο άνθρωπος. Αφήστε με να πω τον πόνο μου !!! (εδώ θέλω να βάλω φατσούλα που γελάει, αλλά δεν ξέρω πως).

  Αφήστε που ακόμα και έτσι πιο πολύ πλάκα έκανα, αφού πρακτικά, όχι 8 στις 10 που λέει ο admin αλλά 9 στις 10 περιπτώσεις θα έλεγα εγώ, αν γίνει review σε μια κονσόλα είναι σαν να έγινε και στις άλλες. Ειδικά δε μεταξύ PS3-Xbox είναι το ένα και το αυτό όπου και να δοκιμαστεί.

  Πιστεύω να ήμουν ξεκάθαρος την φορά αυτή. ;) (τώρα αυτή η φατσούλα δεν ξέρω τι σημαίνει, αλλά αυτή μόνο κατάφερα να πετύχω).

 • @manolero1 χαχαχα είσαι παλικάρι έσυ!.... :)

 • Eκδοση Dreamcast και τα ΜΥΑΛΑ γιουβετσι

 • Αρκετά δυνατό beat'em up και σχετικά άγνωστο στον πολύ κόσμο.Το έχω στο Dreamcast και μπορώ να πώ ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον τίτλος,αν και κυρίως αξίζει να το παίξεις με κάποιον άλλο παίκτη παρά στο single player.Θα συμφωνήσω με το "αδικαιολόγητα υπερτιμολογημένο" στα κατά του review.20 ευρώ είναι πολλά για τίτλο στο XboxLive/PSN.

 • Το θυμάμαι. Αρκετα καλό τότε και ακόμη περισσότερο ιδιόμορφο. Πολύ ακριβό στους 1600 σε σχέση με παρόμοια ψηφιακά. Μέχρι 600 θα έδινα.

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...