Πόσο μοιάζει το Alive με τα Reflex και Untamed;

Δεν είναι απαραίτητο να στίψει κάποιος το μυαλό του ώστε να υποθέσει τί καινούργιο έχει να προσφέρει το MX vs. ATV Alive. Τα τελευταία χρόνια η σειρά έχει καθιερωθεί σαν ένα ετήσιο γεγονός και πέρα από τις ευφάνταστες ονομασίες που επιλέγει κάθε χρόνο η THQ, το ερώτημα που γεννάται είναι αν τελικά υπάρχει κάτι που να αξίζει, ώστε οι φίλοι του motocross να δαπανήσουν το χρόνο αλλά και τα χρήματά τους στη νέα αυτή πρόταση. Η Rainbow studios, η εσωτερική ομάδα ανάπτυξης της εταιρίας που εδρεύει στο Phoenix, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έκανε φιλότιμες προσπάθειες ώστε να προσφέρει μια αξιοπρεπέστατη δημιουργία, φέτος δείχνει μια στασιμότητα σε όλους τους τομείς, ενώ είναι ίσως η πρώτη φορά που το περιεχόμενο φαντάζει τόσο φτωχό.

Βέβαια, όλη η χαρά και η ένταση ενός αγώνα motocross είναι και πάλι παρούσα αλλά προς αμφισβήτηση τίθεται η αντοχή του Alive σε βάθος χρόνου και, δυστυχώς, το τελικό πόρισμα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό.

Πρώτη ταχύτητα: Επιλογές

Η πρώτη... στραβοτιμονιά κάνει την εμφάνισή της από το κεντρικό κιόλας μενού, με τις επιλογές αγώνα να είναι αποκαρδιωτικά λίγες. Πέρα από το free ride, που πρακτικά δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό πέρα από τις άσκοπες βόλτες σε τεράστια αλλά κακοσχεδιασμένα επίπεδα, την εμφάνισή τους κάνουν μόνο οι επιλογές long και short races. Τουλάχιστον, τα διαθέσιμα οχήματα δεν περιορίζονται μόνο στα δίτροχα, με τα γνωστά ATV να επιστρέφουν και να συνθέτουν ένα όμορφο σύνολο, επιτρέποντας παράλληλα τη σύγκρουση αυτών των δυο κόσμων, υπό τη μορφή ενιαίων αναμετρήσεων.

Την απουσία του career mode προσπαθεί να καλύψει ένα υποτυπώδες σύστημα αξιολόγησης και επιβράβευσης σε experience points, τα οποία θα βελτιώνουν σταδιακά τα χαρακτηριστικά του αναβάτη αλλά και της μοτοσικλέτας. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες διαδρομές θα γίνονται διαθέσιμες, ενώ και οι μηχανές μεγαλύτερου κυβισμού θα προστίθενται στο γκαράζ του παίκτη.

Για ακόμα μια χρονιά οι επίσημες παρουσίες απουσιάζουν, αν και λόγω της φύσης των αγώνων, αυτή η παράλειψη δεν είναι και τόσο κατακριτέα. Στα αρχικά στάδια θα είναι διαθέσιμα οχήματα μόνο των 125cc, με τα αντίστοιχα των 250 και 450 κυβικών εκατοστών να ξεκλειδώνονται αρκετά αργότερα. Όπως συνηθίζεται σε έναν racing τίτλο, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τον αναβάτη της αρεσκείας του, επιλέγοντας μέσα από ένα πλήθος αγωνιστικών αξεσουάρ -όπως είναι για παράδειγμα τα κράνη και οι αθλητικές φόρμες- αν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη-βελτίωση μιας μηχανής.

Πρακτικά, τα νέα ανταλλακτικά που θα εμφανίζονται τόσο στην ενότητα που υπάρχει στο κεντρικό μενού, όσο και στην αντίστοιχη που λειτουργεί μέσω των online υπηρεσιών, θα "αναγκάσουν" τον παίκτη να πειραματιστεί μαζί τους για πολύ καιρό.

Πέρα από τους νέους χορηγούς και τους αγωνιστικούς χρωματισμούς που αυτοί θα παρέχουν, οι αλλαγές θα είναι σε θέση να αλλάξουν τόσο την εμφάνιση όσο και την συμπεριφορά της μηχανής στον δρόμο. Απλά, απαιτείται λίγη υπομονή, γιατί γενικότερη η εξέλιξη του MX vs. ATV Alive γίνεται με υπερβολικά αργούς και βαρετούς ρυθμούς. Για πρώτη φορά σε μια πρόταση που καταπιάνεται με το άθλημα του motocross -με την συμπαθητική παρουσία των ATV να μην περνάει απαρατήρητη- θα εμφανιστεί από την πρώτη ώρα ενασχόλησης ένα εντονότατο αίσθημα... βαρεμάρας για τον εξής απλό λόγο.

Ενώ στην πλειοψηφία τους όλοι οι μηχανισμοί gameplay λειτουργούν σχεδόν άψογα, η αναγκαστική επανάληψη ορισμένων αγώνων -ώστε να αποκτηθούν experience points και να γίνουν προσβάσιμες περισσότερες διαδρομές- είναι σαφέστατα μια ενοχλητική διαδικασία.

Ανεβάζοντας σε δευτέρα: Μοντέλο χειρισμού

Το περίεργο είναι πως ο κυρίως πυρήνας του τίτλου είναι εμφανές πως αποτελεί προϊόν προσεγμένης μελέτης, αλλά και γνώσης των δύο τροχών, οπότε είναι οι λανθασμένες επιλογές της ομάδας ανάπτυξης που τελικά θέτουν το δημιούργημα της υπό αμφισβήτηση. Το μοντέλο χειρισμού έχει μεταφερθεί αυτούσιο από το Reflex και έτσι ο παίκτης μπορεί και πάλι να ελέγχει τόσο τη μηχανή όσο και τον αναβάτη. Η αξιοποίηση και των δύο αναλογικών μοχλών λειτουργεί πραγματικά άψογα, με τον ένα από αυτούς να έχει αναλάβει την οδήγηση της μοτοσικλέτας, ενώ ο δεύτερος τη στάση του οδηγού.

Πρακτικά, όταν ο παίκτης κινήσει το δεξιό αναλογικό μοχλό προς μια κατεύθυνση, ο αναβάτης θα ακουμπήσει το αντίστοιχο πόδι του στο έδαφος, και με τη βοήθεια της φυσικής η μηχανή θα εκτελέσει μια κοφτή και γρήγορη στροφή.

Φυσικά, το Alive, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, δεν κατατάσσεται ούτε στην κατηγορία των arcade αλλά ούτε και των simulation προτάσεων, προσφέροντας κάτι το ενδιάμεσο. Η οδήγηση μέσα στη λάσπη είναι πραγματικά απολαυστική, οι υψηλές ταχύτητες και τα ακροβατικά δεν απουσιάζουν, αλλά σε καμία περίπτωση οι άπειροι χρήστες δεν θα νιώσουν τρόμο, μιας και πολλά είναι τα λάθη που συγχωρούνται. Μπορεί οι συγκεκριμένοι αγώνες να διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα επικινδυνότητας, αλλά η THQ επιθυμεί να βλέπει τα πάντα μέσα από την οπτική της διασκέδασης, η οποία όμως είναι εμπλουτισμένη με πολλές δόσεις αδρεναλίνης.

{PAGE_BREAK}

Τρίτη στο κιβώτιο: Λάσπη, πολύ λάσπη

Η νέα πρόταση της THQ συνεχίζει να προσφέρει ένα online τμήμα, το οποίο -στα χαρτιά τουλάχιστον- είναι ενδιαφέρον, αλλά στην πράξη δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο. Ουσιαστικά η ομάδα ανάπτυξης επιτρέπει σε 12 φίλους να δημιουργήσουν ένα lobby, με τον πρωτοπόρο να επιλέγει κάθε φορά τη διαδρομή διεξαγωγής της επόμενης αναμέτρησης, ενώ παράλληλα ο ίδιος θα θέτει τους όρους. Τις ημέρες που είχαμε τον τίτλο για δοκιμή, η συγκεκριμένη ενότητα δεν ήταν προσβάσιμη, αλλά τουλάχιστον οι δικτυακοί αγώνες λειτουργούσαν αρκετά σωστά. Προβλήματα σαφέστατα και υπάρχουν, με την εξαφάνιση ενός αναβάτη σε ανύποπτο χρόνο και η επανεμφάνισή τους σε κάποιο άλλο σημείο της πίστας να δημιουργεί μια άσχημη εικόνα, αλλά πέρα από αυτό το στραβοπάτημα, το multiplayer είναι όσο διασκεδαστικό θα περίμενε κανείς να είναι.

Σε τεχνικό επίπεδο, με χαρακτηριστική άνεση ξεχωρίζει ο ήχος και ειδικότερα ο βρυχηθμός του συνόλου κινητήρα – εξάτμισης. Αυτή η ξερή και ανυπόφορη για πολλούς χροιά, έχει αναπαραχθεί σχεδόν τέλεια, με τους φίλους των συγκεκριμένων μηχανών να αισθάνονται πως όντως τραβάνε το γκάζι στην πραγματική τους μοτοσικλέτα.

Σε ό,τι αφορά τα γραφικά, η ομάδα ανάπτυξης δεν έχει κάνει κάποιο βήμα εξέλιξης σε σχέση με το Reflex και έτσι το Alive δείχνει ίδιο ακόμα και με το παλιότερο Untamed. Στα θετικά συγκαταλέγεται η σταδιακή παραμόρφωση της διαδρομής, καθώς και οι υψηλές ταχύτητες οι οποίες αναπτύσσονται, παρά το γεγονός πως γενικότερα η οθόνη θα είναι συνεχώς πλημμυρισμένη από οχήματα. Στον αντίποδα, οι μηχανές μαστίζονται από εντονότατο alliasing, πολλές φορές η βαρύτητα δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα, ενώ το animation ενός αναβάτη κατά την πτώση είναι για ακόμα μια φορά τραγικό.

Καρφωτή τετάρτη και ανώμαλη πτώση

Μπορεί η σειρά εδώ και χρόνια να μην καταφέρνει να προσφέρει νέα στοιχεία, αλλά φέτος -για έναν περίεργο λόγο- δείχνει μια τάση να περιορίζεται από μόνη της. Οι πραγματικά ελάχιστες επιλογές αγώνα, θα πατήσουν βίαια το φρένο στη διασκέδαση, σε ένα σύνολο που παραμένει στάσιμο -παρά τις καλές στιγμές του.

Η οδήγηση μέσα σε λάσπες και ειδικά όταν αυτή γίνεται με μηχανές της κατηγορίας motocross, είναι μια μοναδική εμπειρία και το Alive -παρά την έλλειψη ανταγωνισμού- τα καταφέρνει θαυμάσια. Αν όμως στο σύνολο προστεθούν και τα ATV, η αλήθεια είναι πως στην αγορά υπάρχουν σαφέστατα πλουσιότερες προτάσεις, οι οποίες είναι μάλιστα σε θέση να κρατήσουν απασχολημένους τους παίκτες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε, κάτω από αυτό το πρίσμα, το αγοραστικό κοινό περιορίζεται σημαντικά, με την THQ να επιβάλλεται να προβεί σε γενναιόδωρες αλλαγές – προσθήκες στο μέλλον, αν φυσικά επιθυμεί να παραμείνει στο προσκήνιο.

Γιώργος Τσακίρογλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RacingΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-12Ανάπτυξη: Rainbow StudiosΗμ. Έκδοσης: 10/05/2011
PEGI: 3Εκδότης: THQΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Διασκεδαστικοί και υψηλών ταχυτήτων αγώνες
 • Ακριβές μοντέλο χειρισμού
 • Ο ήχος των μοτοσικλετών

Αρνητικά

 • Ελάχιστες επιλογές αγώνα
 • Ξεπερασμένος οπτικός τομέας
 • Μοιάζει υπερβολικά με το Reflex σε όλους τους τομείς

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Έχω καιρό να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο και αυτό φαίνεται ενδιαφέρον. Ίσως μέσα στο καλοκαίρι να τιμηθεί...

 • Υπαρχουν πολλα παιχνιδια του ειδους του οποτε θα παει απατο πιστευω.. επισης ειναι ενα πολυ μετριο παιχνιδι απο οτι βλεπω

 • Περιμενα χειρότερη βαθμολογία, ισως αγορα σε καλή τιμή.

 • η σειρά έχει μείνει πολύ πίσω σε καμία περίπτωση δεν πιάνει τα Motorstorm και Pure...μέχρι και το Fuel της Codemasters καλύτερο είναι...

 • To Pure to απόλαυσα, τώρα αυτό, δεν ξέρω.

 • Εχω το reflex αυτο μπορει να το παρω οταν πεσει η τιμη του

 • Θα το νοικιάσω να το δω, αγορά άμα πέσει η τιμή του.

 • Αν ειναι καλυτερο το αισχος που λεγεται Fuel... Παντως ειναι κατι αξιολογο αν και δεν πιστευω οτι θα το τιμησω.

 • Nαι πιστευω το Pure ηταν τρομερο ,το ειχα παρει δωρο μαζι με το elite , φυσικα ετσι παιχνιδια εχουν το κοινο τους

 • THQ? Μακριαα..

 • Ειναι κατηγορια των racing παιχνιδιων που με αφηνει παραδοσιακα αδιαφορο...Βεβαια εξαιρεση στον κανονα, αποτελει το Pure, που ειχα καταευχαριστηθει...Αλλα τωρα ολα τα αλλα, απλα περνουν μπροστα μου και δεν μου κανουν κλικ....τι untamed, τι alive, ολα ιδια μου φαινονται!

 • kalo mou fenetai

 • Συμφωνω με τους προλαλησαντες για το pure.. Αν και αυτο φαινεαι ενδιαφερον αν εξαιρεσεις τα γραφικα! Off topic, αλλα review για το Dirt 3 θα δουμε? :D:D

 • Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει σύγκριση με motorstorm ή fuel. Το μόνο με το οποίο είναι κοντά είναι το pure. Όμως εκείνο δεν είχε καθόλου motocross, ούτε ως μοτοσυκλέτες αλλά ούτε και ως πίστες. Επίσης ο χειρισμός και η συμπεριφορά των τετράτροχων ήταν διασκεδαστικός μεν, υπερβολικός και χωρίς αίσθηση ρεαλισμού δε (βλέπε άλματα στο θεό). Νομίζω λοιπόν ότι η σειρά MX vs ATV είναι τα μόνα παιχνίδια στο PS3 που ασχολούνται με το άθλημα του motocross / supercross. Τι κρίμα που πέρα από τον αρκετά ρεαλιστικό χειρισμό, κατά τα άλλα είναι τόσο πίσω. Επίσης θα πω ότι για μένα είναι μέγα μείον η έλλειψη επίσημων, πραγματικών ονομάτων στις μοτοσυκλέτες.

 • επειδη το επαιξα παρα πολυ και αυτο, όπως και το ρεφλεξ, εχω να πω οτι το ρεφλεξ, ειναι παρα πολυ καλο, και το alive , απαραδεκτο. ΜΑΚΡΙΑ.......!
  δεν μπορω να καταλαβω αυτοι εκει στην thq τι κανουν..!

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...