Η Insomniac στα καλύτερά της.

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, στο review του Ratchet & Clank: QForce, είχαμε επισημάνει -εκτός από τα προβλήματα του τίτλου- το γεγονός πως δεν ήταν πρέπον τα γενέθλια αυτού του θρυλικού franchise και το τέλος των περιπετειών του διδύμου στο PS3 να εορταστούν με παιχνίδια μέτριας ποιότητας. Φυσικά, δεν γνωρίζαμε τότε ότι η Insomniac δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα σε ό,τι αφορούσε τις περιπέτειες του αγαπημένου διδύμου στο PS3. Έτσι, λίγο πριν την άφιξη του PS4 και την ελπίδα μας ότι το εν λόγω franchise θα συνεχιστεί και στο νέο σύστημα της Sony, το στούντιο από την Καλιφόρνια εξιλεώνεται για τα λάθη του παρελθόντος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Ratchet και Clank αποχαιρετούν το PS3 θριαμβευτικά.

Ως κλείσιμο του κεφαλαίου “Future”, που περιλαμβάνει τα παιχνίδια Tools of Destruction, Quest for Booty και A Crack in Time, το NEXUS βρίσκει τους δύο ήρωες σε ένα τεράστιο σκάφος, καθώς αυτό ταξιδεύει προς έναν πλανήτη-φυλακή. Στόχος της αποστολής είναι να φυλακιστεί η διαβολική Vendra Prog για εγκλήματα που διέπραξε με το δίδυμο αδελφό της, Neftin. Όμως, ο κολοσσιαίος αδελφός της Vendra στήνει ενέδρα στο σκάφος, απελευθερώνει τη Vendra και δημιουργεί κάποιες συνθήκες εκδίκησης, τις οποίες οι Ratchet και Clank δεν πρόκειται να αφήσουν μετέωρες.

Ratchet and Clank Into the Nexus 01

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία του Ratchet &Clank: NEXUS είναι -κυρίως- δύο. Το πρώτο αφορά στην σαφή επιστροφή του gameplay στις ρίζες του franchise. Αυτό προκύπτει από ένα level design που θυμίζει περισσότερο τους τίτλους του PlayStation 2, όπου το platforming και το shooting ήταν στοιχεία σχεδόν μοιρασμένα εξ ίσου, με αποτέλεσμα μια κορυφαία ποικιλία στο gameplay και έναν εθισμό, που τα επεισόδια του PS3 δεν κατάφεραν να φτάσουν. Το δεύτερο σημείο σαφής διαφοροποίησης του NEXUS από τα υπόλοιπα επεισόδια του κεφαλαίου Future εντοπίζεται στον πιο σκοτεινό τόνο που έχουν δώσει οι δημιουργοί. Εννοείται ότι το κλασικό, καλογραμμένο και πολλές φορές ξεκαρδιστικό χιούμορ της σειράς έχει και εδώ τις στιγμές του, όμως το γενικότερο ύφος του τίτλου ακολουθεί μια πορεία σαφώς πιο “ώριμη”.

Μιλώντας για level design, πρέπει να αναφέρουμε την ποικιλία και τον τρόπο που οι δημιουργοί οδηγούν τον παίκτη σε διαφορετική προσέγγιση κάθε πλανήτη. Στο NEXUS υπάρχουν πέντε πλανήτες (συν ένας που περιλαμβάνει τα επίπεδα του Netherverse -περισσότερα για αυτό σε λίγο), οι οποίοι είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο πλανήτης Thram επιτρέπει ένα sandbox gameplay, λόγως της τεράστιας έκτασής του, των κρυμμένων μυστικών, των side missions και της δυνατότητας απεριόριστης χρήσης του jetpack. Στον πλανήτη Yerek, με τα ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού, το platforming και η χρήση του Grav Tether (ενός νέου εργαλείου) κυριαρχεί, ενώ στον Iolial συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό το shooting με το platforming.

Ratchet and Clank Into the Nexus 02

Εξαιρετικά σημαντική για το franchise είναι η προσθήκη του πλανήτη Siloy, τον πιο σκοτεινό και “βαρύ” κόσμο μέχρι σήμερα στη σειρά. Εδώ η εξερεύνηση και τα puzzles έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το ξεκλείδωμα των επιπέδων Netherverse. Πρακτικά, αυτός είναι ένας κόσμος σε μια άλλη διάσταση, όπου μόνο ο Clank μπορεί να εισχωρήσει. Αφού το κάνει αυτό, το μικρό ρομπότ ξεκινά έναν αγώνα δρόμου μέσα σε 2D επίπεδα, επηρεάζοντας τη βαρύτητα και στους τέσσερις άξονες με τη χρήση του δεξιού αναλογικού μοχλού, ούτως ώστε να μεταβεί στο τέλος κάθε λαβύρινθου. Η ιδέα της Insomniac για το level design αυτού του κόσμου είναι εκπληκτική, αφού πρόκειται για τα εξυπνότερα και με τη μεγαλύτερη πρόκληση puzzles που έχουμε δει στη σειρά εδώ και χρόνια. Και το καλό είναι ότι μετά το τέλος του παιχνιδιού όλα αυτά τα challenges ξεκλειδώνουν ως ένας επιπλέον πλανήτης, για να τα δοκιμάζουμε ξανά και ξανά. Να σημειώσουμε εδώ ότι το NEXUS είναι και ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια της σειράς.

Ο θρίαμβος της Insomniac σε αυτό το παιχνίδι συνεχίζεται και στον τομέα της τεχνολογίας του. Από τα ευφάνταστα όπλα και τα -κάποιες φορές ξεκαρδιστικά- αποτελέσματα που αυτά φέρνουν, μέχρι το επιπέδου Pixar animation και τον κορυφαίο σχεδιασμό στην απεικόνιση των πλανητών, το NEXUS “φωνάζει” ποιότητα, μεράκι και προσοχή σε κάθε πτυχή του. Λίγα προβλήματα υπάρχουν με την κάμερα, αλλά δεν είναι τίποτα που ένας έμπειρος με το franchise παίκτης δεν μπορεί να προσπεράσει.

Ratchet and Clank Into the Nexus 03

Όλες αυτές οι συνθήκες φτάνουν στο σημείο να δημιουργήσουν ένα σύνολο τόσο άρτιο, τόσο φρέσκο αλλά συνάμα τόσο γνώριμο, που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με το καλύτερο R&C αυτής της γενιάς. Ένα επεισόδιο που αν ήταν “πλήρες”, θα μπορούσαμε με άνεση να κάνουμε λόγο για ένα action platformer/ μνημείο για την κατηγορία. Όμως, όπως το Quest for Booty πριν από αυτό, το NEXUS είναι ένα “πρώτο πιάτο”, που ανοίγει την όρεξη, και περίπου πέντε ώρες μετά την έναρξή του αφήνει τον παίκτη πεινασμένο, διψασμένο, ορεξάτο (βάλτε εδώ όποιο επίθετο επιθυμείτε...) για περισσότερο Ratchet.

Και ενώ η Insomniac φρόντισε να βελτιώσει την αντοχή του παιχνιδιού της στο χρόνο, εισάγοντας καλούδια όπως την αρένα Destructopallooza, το Challenge mode (που ξεκλειδώνει αφού ολοκληρωθεί το campaign μια φορά) και τη δυνατότητα να ξαναπαίξουμε όλα τα 2D επίπεδα του Netherverse, η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει και τίποτα δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη του παίκτη για περισσότερο NEXUS. Ευτυχώς, το Ratchet & Clank: NEXUS δεν είναι ένα προϊόν που διατίθεται σε “κανονική” τιμή, οπότε το μειονέκτημα της μικρής διάρκειας πιστώνεται μόνο σε ό,τι αφορά την όρεξη του παίκτη για περισσότερο παιχνίδι και όχι σε αυτό που λέμε “value for money”.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια από τις καλύτερες στιγμές της Insomniac και του franchise Ratchet & Clank στο PS3, που κανένας φίλος της σειράς δεν πρέπει να χάσει. Ελπίζουμε το στούντιο να συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Sony, και στο επερχόμενο PS4 να δούμε ξανά το πολυαγαπημένο δίδυμο του διαστήματος να διαπρέπει.

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, PlatformerΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Insomniac GamesΗμ. Έκδοσης: 13/11/2013
PEGI: 7Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Εξαιρετικό gameplay, που επιστρέφει στις ρίζες της σειράς Τα καλύτερα γραφικά σε παιχνίδι R&C μέχρι σήμερα Μια διαφορετική, πιο σκοτεινή χροιά στο σενάριο Τα 2D επίπεδα με τον Clank είναι ευφυέστατα

Αρνητικά

 • Μόλις... “ζεσταθείς”, τελειώνουν όλα Κάποια μικρά προβλήματα με την κάμερα

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Από ότι φαίνεται το Nexus κλείνει ωραία τον κύκλο της σειράς στο PS3. Η μικρή διάρκεια σε σχέση με τα προηγούμενα της Future σειράς είναι μεν μειονέκτημα, αλλά νομίζω πως όσο και να διαρκεί το παιχνίδι προσφέρει μια κλασική R & C εμπειρία. Ωραίο review Γιώργο...

 • 9 ε?Αρα μιλαμε για κορυφαιο παιχνιδι!Θα αγοραστει σιγουρα καποια στιγμη!
  Btw τα γραφικα ειναι καταπληκτικα!!!Δεν τα περιμενα τοσο καλα!

 • Πολυ καλο φαίνεται πραγματικά ειναι και σε καλή τιμη το συγκεκριμένο δεν χάνεται, ωραιο review

 • Ίσως το δοκιμάσω το συγκεκριμένο όταν πέσει η τιμή γύρω στα 20€, αν και ειλικρινά θα προτιμούσα έναν τίτλο με χορταστικη διάρκεια.

 • Αυτό και αν δεν το περίμενα .
  Τρένο η υποστήριξη των exclusive's στο PS3.

 • Μόνο 5 ώρες; Περίμενα 7-8. Δεν πειράζει αν το βρω σε καλή τιμή θα το πάρω.

 • Θα παιχτει γιατι ειναι R&C.Θα νοικιαστει γιατι ειναι 5 ωρες.Αστεια διαρκεια.

 • Πολύ μικρή διάρκεια,γιατί έτσι;Θα αγοραστεί εννοείται.

 • Παίδες, γιατί σας φαίνεται παράξενη η μικρή διάρκεια; Ήταν γνωστό από την αρχή ότι το NEXUS θα ήταν σαν το Quest for Booty. Τόσο περίπου διαρκούσε και αυτό.

 • καλά αυτή η isomniac βγάζει αποκλειστικό τίτλο και για το ps3 και για το xbox one?Παράξενο μου φαίνεται.... (μήπως κάνω λάθος δεν ξέρω)

 • Είχαν πει για μεγαλύτερη διάρκεια από το QfB. Όχι όπως τα κανονικά αλλά λίγο μεγαλύτερη θα ήταν.

 • Στο Vita εχει 18 ευρο μονον ! Αρα ειναι Must Buy !... Ειναι cross buy ?

 • αγορά και γρήγορα,το περίμενα το 9αράκι! μπράβο στην sony που ακόμα και πριν την εκτόξευση του ps4, βγάζει παιχνιδάρες!

 • Πολύ ευχάριστη έκπληξη. Δεν το περίμενα τόσο καλό. Αγαπημένη σειρά και το συγκεκριμένο θα αγοραστεί σύντομα. Δεν με ενοχλεί καθόλου η διάρκεια - 5 ώρες εφόσον δεν ζητάει 45+Ευρώ αλλά τα μισά και δίνει και το QFB δωρεάν αν και το έχω ήδη.

 • Κρίμα που μάλλον θα το χάσω (όπως και άλλα παιχνίδια του PS3 από δω και πέρα) μιας και σε 2,5 εβδομάδες έρχεται το PS4!

 • GOTY ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ!!!
  Kαι μονο που σκεφτομαι ενα R&C στο PS4 στα προτυπα του Tools of destruction....Αι τζιζ ιν μαυ παντς!!!

 • Αχ να δω πόσο ακόμα θα αντέξει το πορτοφόλι μου...

 • Τέλεια!!Θα αγοραστεί ως φανατικός της σειράς!!

 • Σχετικα με το σεναριο μενει να το παιξω και να εχω αποψη, θεωρω το a crack in time να ειναι το πιο σκοτεινο που εχω παιξει με θλιβερο τελος.

 • Ευχάριστη έκπληξη για μένα και θα αγοραστεί σε χαμηλότερη τιμή.

 • πολυ καλα τα οσα διαβασα θα αγοραστει αμεσα!αντε και σε καινουριο στο πσ4

 • Χε..χε.. πολύ 9άρι πέφτει τελευταία από τον κ. Καλλίφα. Ωραίος λοιπόν, και ωραίο και το R&C.

 • 'Eλα μωρή παιχνιδούμπα (πέρασαν μέρες, αλλά έπρεπε να το πώ)!

 • Το νίκιασα και το τερμάτησα 2 φόρες το πιο επικό ratchet & clank game που έχο παίξει(τώρα ήρθε και η σείρα των προηγούμενων καλόν ratchets games μιάς και δεν τα είχα παίξει μόνο της αηδίες all 4 one και q force έπαιξα)

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...