Ένα R&C αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα

Τελικά η σειρά Ratchet and Clank θα καταλήξει με περισσότερα spin off παιχνίδια απ’ ό,τι αυτή των Resident Evil και των Final Fantasy. Gladiator, Size Matters, Secret Agent Clank και τώρα All for One και QForce (ή Full Frontal Assault, όπως είναι γνωστό στην Αμερική). Οι ιδέες πίσω από αυτά είναι κάθε φορά διαφορετικές. Φερειπείν, η ιδέα πίσω από το Gladiator δεν ήταν πολύ επιτυχημένη, παρόλα αυτά ο τίτλος «δούλευε» αξιοπρεπώς, διότι στηριζόταν σε μεστούς μηχανισμούς μάχης, με τους οποίους ήταν εξ αρχής εφοδιασμένη η σειρά της Insomniac.

Από την άλλη, η ιδέα του απλού και του διασκεδαστικού co-op στο All 4 One δεν "τσούλησε", αφού η απλοποίηση των μηχανισμών δήλωνε εκκωφαντικά την παρουσία της σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Στο QForce, η Insomniac προσπαθεί και πάλι να κάνει κάτι διαφορετικό, με δεδομένο βέβαια ότι δε μπορούσε να αφοσιωθεί πλήρως σε έναν νέο, ολοκαίνουργιο Ratchet and Clank τίτλο. Σα να φτιάχνουμε δηλαδή μία πρωτότυπη συνταγή με υλικά που ξέμειναν από το χθεσινοβραδινό λουκούλλειο φαγοπότι. Κάτι τέτοιο θυμίζει το παρόν παιχνίδι και θα εξετάσουμε τελικά αν η συνταγή είναι επιτυχημένη.

ratchet_qforce_image_02.jpg

Το QForce είναι ένα παιχνίδι Tower Defense. Τόσο απλά και κατανοητά. Με πρωταγωνιστή τον Ratchet και την παρέα του, τον Clank, τον Captain Qwark και διάφορους διασκεδαστικούς χαρακτήρες που έχουν κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή τους στη σειρά, η Insomniac στήνει ένα περιορισμένων προοπτικών μεν, διασκεδαστικό δε, παιχνίδι Υπεράσπισης της Βάσης.

Στους (λίγους είναι η αλήθεια) χάρτες του παιχνιδιού που και πάλι εντοπίζονται στους ευφάνταστους πλανήτες των παιχνιδιών, η παρέα του Ratchet καλείται, υπερασπιζόμενη τη βάση της, να εξασφαλίσει τη θωράκιση της κάθε περιοχής από τις επιθέσεις ενός νέου Κακού, που και πάλι, με άγνωστα μέσα έχει συγκεντρώσει ορδές εξωγήινων που επιτίθενται συνεχώς. Παρόλους τους περιορισμούς που αναγκαστικά επιβάλλει η δομή του παιχνιδιού, ο τίτλος εκμεταλλεύεται στο έπακρο το κλασικό gameplay που έχει προσφέρει μέσα στη δεκαετία η σειρά και πολλές φορές ο παίκτης θα νιώσει ότι παίζει ένα κλασικό Ratchet παιχνίδι.

ratchet_qforce_image_03.jpg

Εν αντιθέσει βέβαια με τις κλασικές δομές των Ratchet τίτλων, οι πίστες δεν έχουν αρχή και τέλος, αλλά είναι ανοικτές περιοχές με αξιοσημείωτη διαφοροποίηση, αρκετά μυστικά και ενδιαφέρουσα δομή. Σημειώνουμε και πάλι ότι ο συνολικός τους αριθμός είναι μικρός, και αυτό δεν αφήνει την ικανοποίηση να κυριαρχήσει της αίσθησης ότι το περιεχόμενο είναι λίγο και περιορισμένο.

Ο Ratchet κινείται με τον κλασικό τρόπο σε αυτά τα επίπεδα (και όχι με αστειότητες τύπου fixed καμερών) και εκμεταλλευόμενος το πλούσιο οπλοστάσιό του, «ξεκλειδώνει» σημεία κομβικής σημασίας, ώστε να κάμψει τις άμυνες των αντιπάλων και να φτάσει στο σημείο μηδέν όπου και ενεργοποιεί την άμυνα του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η βάση στην οποία βρίσκονται οι Clank και Qwark δέχεται περιοδικά κύματα επιθέσεων και είναι ευνόητο ότι πρέπει να προφυλαχθεί.

ratchet_qforce_image_01.jpg

Ο Ratchet, με τα περίφημα bolts που συλλέγει στην πίστα, ενισχύει την άμυνα της βάσης με turrets διαφόρων ειδών, νάρκες με πρωτότυπα αποτελέσματα και ενεργειακούς τοίχους, που όμως δεν είναι απροσπέλαστοι. Το κάθε είδος εχθρού χρίζει διαφορετικής αντιμετώπισης και υπάρχουν μεν οι εύκολοι αντίπαλοι, υπάρχουν όμως και εχθροί που απαιτούν μία ολοκληρωμένη στρατηγική. Το τεράστιο tank, ας πούμε, που αποτελεί από τους ισχυρότερους εχθρούς στο παιχνίδι, μπορεί να πληγεί μόνο για όση ώρα… χορεύει σε groovy ρυθμούς από τη disco-μπάλα που εκτοξεύει ο Ratchet!

{PAGE_BREAK}

To gameplay που προσφέρει το παιχνίδι, όπως προαναφέραμε, είναι το κλασικό απολαυστικό Ratchet gameplay, με την τέλεια απόκριση του γάτου, το εντυπωσιακό του οπλοστάσιο και τη δυνατότητα να εξερευνεί κρυμμένα μέρη της πίστας. Τα γραφικά του τίτλου βρίσκονται στα επίπεδα των «κανονικών» Ratchet and Clank του PS3, και η μουσική ακολουθεί και πάλι τα γνωστά funky μονοπάτια -εκτός από κάποια «επικά» θέματα που παίζουν στα μενού και στις αρχικές οθόνες.

Το QForce προσφέρει επίσης συνεργατικό παιχνίδι σε επίπεδο campaign, το οποίο είναι αρκετά διασκεδαστικό και συχνά χρήσιμο αφού ο ένας παίκτης μπορεί να περιφέρεται αμέριμνα στην πίστα ενώ ο άλλος υπερασπίζεται τη βάση. Σε επίπεδο online, οι μάχες δυστυχώς περιορίζονται σε 1vs1 και 2vs2 ίσως λόγω των περιορισμών που θέτει ο σχεδιασμός του multiplayer τμήματος. Ο παίκτης, έχοντας τη βάση του, συλλέγει πηγές και ενισχύει την άμυνά του σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους, προκειμένου στο χρονικό στάδιο της σύγκρουσης να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στις επιθέσεις του αντιπάλου ή να καταφέρει και αυτός καίρια πλήγματα στην αντίπαλη βάση.

 

Δεν υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το τι είναι το QForce. Πρόκειται για budget τίτλο, διαποτισμένο ελαφρώς με τη μαγεία της σειράς Ratchet and Clank, που για αυτό που θέλει να κάνει και για τις (λίγες) ώρες που θέλει να το πετύχει, το κάνει καλά. Το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι το εξής. Με μία ολόκληρη Insomniac στο οπλοστάσιο των studios, γιατί βλέπουμε δύο ανεκτές ως κακές spin off Ratchet κυκλοφορίες σε απόσταση ενός χρόνου και δε βλέπουμε ένα κανονικό Ratchet and Clank στο εύλογο χρονικό διάστημα των τριών ετών από την προηγούμενη κυκλοφορία;

Με δεδομένο ότι η σειρά έχει το κοινό της (το οποίο με την αποδυνάμωση του franchise με τέτοιες μικρές και καθόλου φιλόδοξες κυκλοφορίες φυλλοροεί ακατάσχετα και συρρικνώνεται) γιατί δεν έγινε επένδυση σε αυτό ακριβώς το κοινό, παρά, αντίθετα, αυτό αγνοήθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί πόλος έλξης για ποιόν και με ποιο σκεπτικό; Άβυσσος η ψυχή των μανατζαραίων, αλλά να μην πέφτουν μέσα σε αυτήν τόσο αγαπημένα παιχνίδια. Ευτυχώς, βέβαια, το QForce πιάστηκε τελευταία στιγμή από ένα κλαρί και τη γλύτωσε.

Σάββας Καζαντζίδης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: InsomniacΗμ. Έκδοσης: 30/11/2012
PEGI: 7Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3, PS Vita

Θετικά

 • To spin off βασίζεται εξ ολοκλήρου σε Ratchet and Clank μηχανισμούς και διαπνέεται, έστω και περιορισμένα, από τη μαγεία τους Η tower defense ιδέα λειτουργεί ικανοποιητικά και όπως πάντα, δεν υπάρχουν τεχνολογικά ψεγάδια Χαμηλή τιμή διάθεσης και δυνατότητα Cross Buy (με την αγορά στο PS3 παίρνουμε δωρεάν την έκδοση PS Vita)

Αρνητικά

 • Πρόκειται και πάλι για ένα spin off, με μικρές προοπτικές, με μικρή διάρκεια, και κυρίως μικρές προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει στη σειρά και στο οπαδικό της κοινό Δε γιορτάζονται έτσι τα γενέθλια (όπως μας λένε στην αρχή)

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • καλημερα Σαββα..το παιχνιδι το ειδα προχθες στο ps store και σκεφτομουν να το αγωρασω.Ευτηχως που δεν το εκανα τελικα.υ.γ ελπιζω να μην ξεπερασουμε το ρεκορ που καναμε με τα σχολια του fc3..χεχεχεχε. 10 απο εμεναγιατι μου αρεσε το εξοφυλλο.χεχεχεχεχε.το παιχνιδι τελικα ειναι open wall η οχι????

 • Δοκιμασα το ντεμο και ηταν μετριο

 • @cyprus wolf συμφωνω! ειδα λιγο αποσπασματηκα το trailer και το παιχνιδι ειναι για 10. ο σαββας δεν ξερει τι λεει... χαχα
  δεν εχω δεν κανενα απο τα rachet αλλα πολυ μου θυμηζουν τα star fox

 • Αυτο το αγορασα day 1 και απογοητευτηκα σαν (φανατικος)οπαδος της σειρας.Μπορει και καλα να επιστρεφει ο κλασσικος χειρισμος αλλα στην ουσια ειναι το all4one με αλλη καμερα,καμια σχεση με το τιτανομεγιστο a crack in time(ως προς τον χειρισμο και τον σχεδιασμο του ratchet εννοω,τουλαχιστον).Αν εξαιρεσουμε το γεγονος οτι αυτο κοστιζει 20 ευρω(15 psn) και το all4one ειχε επισημη τιμη στα μεγαλα καταστηματα 69,99 μεχρι το καλοκαιρι,το all4one ειναι για μενα πιο αξιοπρεπης τιτλος απο το Q Force.Επισης συμφωνω απολυτα οτι δεν γιορταζονται ετσι τα 10 χρονια ενος τοσο αγαπητου franchise.Ας εβγαζαν ενα κανονικο ,full, ratchet & clank παιχνιδι το οποιο να ειχε και tower defence κι ας εβγαινε αργοτερα,μεσα στο 2013.

 • Κρίμα κρίμα κρίμα... Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα κάποια μεγάλα franchises που την έχουν γλιτώσει και δεν τα κατακρεουργούν αλλά δυστυχώς απ'ότι φαίνεται το R&C δεν είναι ένα απο αυτά.

 • σιγουρα καποια στιγμη θα ερθει στο ντουλαπι μου σαν παιχνιδι ττης Δημητρας !!
  ειμαι fan της σειρας και θα ασχοληθω μαζι του αλλα οχι μονος , μονο συνεργατικα με την κορη μου !!!

 • Χρωσταω πολλα r & c στη γενια αυτη.Μονο το tools of destruction εχω αγγιξει!:(

 • Θα συμφωνήσω με το 2ο αρνητικό που λέει ο Σάββας καθώς θα έπρεπε να βλέπαμε ένα κανονικό τίτλο για τα γενέθλια αυτά. Για την χαμηλή τιμή του, οι 5-6 ώρες πιστεύω είναι καλές. Με άφησε ικανοποιημένο ο τίτλος και το αστείο είναι πως ενώ σε κάθε πίστα κάνεις περίπου τα ίδια, ήταν εθιστικό.

 • Aπλα ντροπη για την Insomniac που στα δεκατα γενεθλια μια ιστορικης σειρας βγαζει αυτο το πραγμα.Ως fanboy θα το αγορασω μιας και εχω φαει κυριολεκτικα αρκετες 100αδες ωρες στην σειρα και για κανεναν αλλον λογο.

 • 10 ΧΑΛΛΛΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ :),αχ Σαββικο ντο επικες παλι ? διαφωνω καθετα αλλα αγαπω τον συντακτη αυτον οριζοντια :) θα το αγορασω μονο και μονο λογω cross buy

 • Δεν είναι ratchet and clank αυτά (all4one και qforce)

 • 10 από μένα γιατί το έχω στο ράφι και κάθεται και κάπως πρέπει να δικαιολογήσω την αγορά μου.:P
  Σοβαρά τώρα,πέρα από το ότι το ήθελα για τη συλλογή,ήθελα και το Cross Buy κάτι αρκετά χρήσιμο για τους 5-6 μήνες που θα μείνω χωρίς επιτραπέζια κονσόλα.

 • Το εχω και εγω το παιχνιδι αλλα δεν εχω ασχοληθει ακομα, δεν μου πολυαρεσαν αυτα που διαβασα, τουλαχιστον ειναι σε καλη τιμη και παιζει και τις 2 κονσολες!

 • Το All 4 One έλεγα ότι δεν θα το πάρω, αλλά τελικά το ζήτησε ο γιός μου για την γιορτή του και έτσι αγοράστηκε και αυτό και φυσικά θα παιχτεί κάποια στιγμή και από εμένα. Τώρα, αυτό το καινούργιο και πάλι δεν πάει για αγορά αρχικά, αλλά ίσως με κάποιον ανάλογο τρόπο αποκτηθεί στο μέλλον. Θα δούμε.

 • Χαμηλή τιμή διάθεσης και δυνατότητα Cross Buy (με την αγορά στο PS3 παίρνουμε δωρεάν την έκδοση PS Vita) Μονο για αυτό

 • Δεν περιμενα τιποτα απολυτως απο το συγκεκριμενο,οπως δεν περιμενω απο κανενα spin-off.Περασα παρα πολυ ωραια παιζοντας ολα τα παιχνιδια της σειρας απο το PS2 μεχρι το PS3 και θελω να μεινω με γλυκια γευση.

  Συνεχιζουν να μου φαινονται αχρειαστες τετοιες κινησεις αλλα τελος παντων.

 • Και μονο που κανει 20 μονο και ειναι ρατσετ το τσιμπησα .

 • Retail, 20E, crossbuy, Ratchet & Clank έστω και σε αυτή την μορφή = αγορά.

 • Ως fan της σειράς από το PS2 δεν μου κάνουν αίσθηση και δεν θα αγοράσω ούτε το All 4 One, ούτε το Q-force. Ένα ακόμη Ratchet όπως το Crack in Time όμως θα το αγόραζα πρώτη μέρα. Αυτό νομίζω τα λέει όλα...

Τελευταία Σχόλια

Τα indie λες...Οκ..Τα περισσοτερα ΑΑΑ παιχνίδια βγαινουν σε ολες τις πλατφόρμες επομένως το να τα πα...
Αμ δεν ειναι ολα τα multiplatform στο One. Τοσα και τοσα παιχνιδια βγαινουν σε PC/PS4 και δεν βγαινο...
Ακριβώς φίλε Stormbringer έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες, και ειδικότερα σε ότι αναφορά την Bethesda...
Stormbringer

Εγω εχω άλλη αποψη. Δεν πανε χαμενα τα multiplatfm στο Switch. Υπαρχουν τοσα ατομα π...
Φίλε Sun, φυσικά το λογικό είναι κάποιος να κάνει αυτό που λες. Να πάρει την καλύτερη έκδοση και τέλ...
Μακη εγω προσωπικα διαφωνω με αυτό που λες. Ειμαστε gamers αλλα το να πεσουμε στην παγιδα των εταιρε...
Ποια Ε3 press conference....?! H MS δεν εχει χρονο για αυτα (νεα games κτλπ.), εχει βγει ηδη στο ψαξ...
"Είναι ηθικό το θέμα. Δε δέχομαι με τίποτα μισά παιχνίδια που να μηv μπορώ να παίξω καν εάν δεν έχω ...
Απολαμβανεις όλα τα multiplatform παιχνίδια σε native 4k. Λιγο είναι?
Μακαρι να δειξουν το Age of Empires 4