Η νοσταλγία των '80s αποτυπωμένη σε ένα videogame

Καθημερινά ο κόσμος αλλάζει και η τεχνολογία είναι ένας τομέας της ζωής μας στον οποίο παρατηρούμε τις μεγαλύτερες διαφορές. Η βιομηχανία των videogames είναι ένα από τα παρακλάδια της τεχνολογίας, μέσα από τα οποία θαυμάζουμε την πρόοδο των γραφικών αλλά και των gameplay μηχανισμών. Από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα η βιομηχανία έχει προοδεύσει τρομερά και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές. Αν από την άλλη τα γραφικά δεν είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάτε σε ένα παιχνίδι ή αναζητάτε έναν τίτλο που θα ξυπνήσει τον retro gamer μέσα σας, τότε ίσως αξίζει να ρίξετε μία ματιά στο Retro City Rampage.

Η ιστορία του Retro City Rampage ξεκινάει πίσω στο 2002, αφού ο δημιουργός του, Brian Provinciano, δούλευε από τότε στον ελεύθερο χρόνο του για να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του. Τελικά, η θέληση και η όρεξή του τον οδήγησαν να ασχοληθεί πλήρως με τον τίτλο και να δημιουργήσει παράλληλα τη VΒlank Entertainment το 2007. Ο βασικός του στόχος ήταν να αναδημιουργήσει το Grand Theft Auto με 8-bit γραφικά και τελικά φτάσαμε στο σήμερα, όπου η βασική ιδέα του έχει υποστεί κάποιες αλλαγές. Μία από αυτές ήταν να προσθέσει κάτι στο παιχνίδι του -είτε στον τομέα της ιστορίας, είτε μέσω των ικανοτήτων του χαρακτήρα- το οποίο θα λειτουργούσε ως αναφορά σε κάποιο γνωστό τίτλο της βιομηχανίας.

b_940_0_16777215_00_images_Retro_City_Rampage_retro-city-rampage-image-01.jpg

Το Retro City Rampage έχει αναφορές σε σειρές όπως το Super Mario Bros, το The Legend of Zelda, το Contra, το Megaman, το Bionic Commando και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, στο free-roam mode του τίτλου θα έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε με χαρακτήρες όπως ο Super Meat Boy, ο Commander Video από τη σειρά Bit. Trip, ο Splosion Man, ο Steve από το Minecraft και πολλούς άλλους. Το gameplay του Retro City Rampage ακολουθεί την top-down λογική, στην οποία οι παίκτες βλέπουν τη δράση από ψηλά και ελέγχουν το χαρακτήρα τους.

Παρόλα αυτά, καθώς ο τίτλος περιέχει αναφορές σε διάφορους παλιούς τίτλους, το gameplay σε αρκετές στιγμές αλλάζει και μπορεί να μετατραπεί σε ένα 2D platformer. Πιάνοντας το χειριστήριο στα χέρια σας έχετε δύο επιλογές: Είτε να ξεκινήσετε το story mode του τίτλου, είτε να προκαλέσετε χάος σε μία retro πόλη. Φυσικά, αυτό που ακούγεται περισσότερο λογικό είναι να πιάσετε το χειριστήριο και να τρομοκρατήσετε τους πολίτες της Theftopolis. Όταν όμως βαρεθείτε και θελήσετε να ασχοληθείτε με το story mode του τίτλου, θα δείτε πως, όλως περιέργως, οι αποστολές, οι οποίες φτάνουν σε αριθμό τις 50, είναι ποικίλες αν και μικρές σε διάρκεια.

b_940_0_16777215_00_images_Retro_City_Rampage_retro-city-rampage-image-02.jpg

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται, όμως, εδώ, είναι ότι η διασκέδαση που αποκομίζει κανείς από τις αποστολές δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μεγάλη, ενώ η προτροπή του τίτλου να ξεκινήσει ένας παίκτης την αποστολή από την αρχή σε περίπτωση που χάσει, είναι σε θέση να απωθήσει κάποιον από το να συνεχίσει το παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές, το Retro City Rampage καταφέρνει να είναι κουραστικό από τις πρώτες ώρες, κάτι ιδιαίτερα άδικο καθώς το περιεχόμενό του είναι μεγάλο.

Εκεί που ο τίτλος εντυπωσιάζει είναι στα 8-bit γραφικά του. Ο σχεδιασμός των sprites, καθώς και ο περιορισμός στην ποικιλία των χρωμάτων, δίνει την αίσθηση ότι παίζουμε κάποιον τίτλο του NES. Αν όμως αυτό δεν σας φτάνει, το Retro City Rampage έχει περισσότερα από 16 retro φίλτρα, τα οποία προσαρμόζουν τα γραφικά ανάλογα με την κονσόλα της επιλογής σας.

 

Συνολικά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ασκήσει κάποιος κριτική σε ένα τίτλο σαν το Retro City Rampage, καθώς απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Αν μεγαλώσατε στην εποχή των '80s ή αν λατρεύετε τα 8-bit γραφικά -και γενικότερα το retro στυλ- τότε το Retro City Rampage έχει να σας προσφέρει πολλά, αλλά αναπόφευκτα θα το κουραστείτε πολύ εύκολα. Ίσως αυτό να είναι και το πρόβλημά του.

Δημήτρης Τσορβάς

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: PlayStation Store
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: VBLANK EntertainmentΗμ. Έκδοσης: 16/01/2013
PEGI: 12Εκδότης: VBLANK EntertainmentΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3, PS Vita, Wii

Θετικά

 • Αναφορές σε γνωστούς τίτλους
 • Η αίσθηση του retro
 • Το 8 bit soundtrack του
 • Η αγορά του στο PlayStation 3, σας προσφέρει δωρεάν την έκδοση του PS Vita και αντίστροφα

Αρνητικά

 • Ένα παιχνίδι που θα αγαπήσουν κυρίως όσοι έζησαν την εποχή των '80s
 • Επαναλαμβανόμενη δράση
 • Άδικα checkpoints

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Αύγουστος στο PlayStation Plus
Δυνατός μήνας με Just Cause 3 και Assassin's Creed.
Ξεκίνησαν τα Summer Sales του PlayStation Store
Μεγάλες προσφορές σε γνωστούς τίτλους.
"Big in Japan" και "Totally Digital" εκπτώσεις στο PlayStation Store
Σε RE 7, FF XV, Metal Gear Solid V, Dark Souls III και πολλά άλλα.
O Iούλιος στο PlayStation Plus
Με Until Dawn, Game of Thrones: A Telltale Series και άλλα.
Eβδομάδα νέων προσφορών στο PS Store
Κυρίως για τους κατόχους Plus συνδρομής.
Ανακοινώθηκε το FIFA 18
Ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις...και Cristiano Ronaldo.
Ο Ιούνιος στο PlayStation Plus
Ένας από τους πιο δυνατούς μήνες για την υπηρεσία.
Τέλος εποχής για το PlayStation 3 στην Ιαπωνία
Σταμάτησε επίσημα η παραγωγή της κονσόλας.
Νέες προσφορές στο PlayStation Store
Με πολλά παιχνίδια κάτω των €20 και Deal of the Week.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Δοκίμασα το Demo και μου άρεσε αρκετά και ασφαλώς μου θύμισε παλαιότερες καλές εποχές. Έχω διαβάσει και ένα άρθρο για τις πραγματικά δεκάδες αναφορές και Easter Eggs σε άλλα παιχνίδια. Σε Deal of the week, δεν χάνεται. Τώρα προέχουν άλλα πολλά.

 • Καλό σαν ιδέα συμπαθητικό αλλά μέτριο το κόβο και νομίζω οτι ήθελε πολύ περισσότερη ποικιλία και δουλειά και τότε θα μπορούσανε να κάνουνε πάρα πολλά για να αποδώσουνε πραγματικά φόρο τιμής στα ρέτρο παιχνίδια όταν χρησιμοποιουνε και τόσο απλοικά γραφικά

 • εμένα μου άρεσε αρκετά το demo αλλά θα το περιμένω με το psn plus μπάς και το δώσουν στο vita ι ps3 γιατί δεν έχο ps3 και γι' αυτό μαζέυο λευτά για ps3

 • Σχετικά την έζησα αυτή τη εποχή των '80s, θα δοκιμάσω το demo εκεί θα πάρω μια γεύση καλύτερη.Ωραιο review Δημήτρη

 • Σ'αυτήν ακριβώς την εποχή μεγάλωσα, κι αυτά τα γραφικά τα έχω ζήσει από την αρχή τους, γι'αυτό και δεν μου λείπουν καθόλου! Μου κάνει εντελώς αδιάφορο, δεν πρόκειται καν να κοιτάξω το demo..

 • Αν το πάρω θα είναι μόνο για τη νοσταλγία.

"Metroid Prime 4 Logo"
Κλαίω κάθε φορά Νίκο
Αντε ubi άργησες μονο μια γενιά
Day One για μένα!!

Υ.Γ Ξέρω ξέρω το έχω γράψει σε κάθε άρθρο που αναφέρεται στο The Lost Legacy κ...
Μια χαρά το πάει το τελευταίο τρίμηνο, φτου φτου.
Για νεκρή,πανάκριβη και χωρίς παιχνίδια κονσόλα δεν τα πάει άσχημα, όντως!
Όπως λέει και ο Βαλάντης τα πάει μιά χαρά.
Μην ξεχνάμε πως έρχεται και το Super Mario Odyssey την ε...
καλα νεα για να το υποστηρίξουν κ 3rd parties κ να δούμε διάφορες νεες προσπάθειες περα απο τα κλασσ...
Μια χαρα η πορεια της κονσολας εως τωρα. Και με τους τιτλους που αναμενονται ελπιζω να παει ακομα κα...
Με 2 παιχνιδια καταφερε να κανει τετοιες πωλησεις.Νομιζω πως πολυ γρηγορα θα εχουμε ενα τεραστιο κυμ...
η Ubi copy paste? η Ubi? που το 95% των παιχνιδιών της ΔΕΝ ειναι διαφορετικα skin του Assassins Cree...