They have come to witness the beginning. The rebirth of Paradise...

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο έντονα η τάση πολλών εταιριών να προβούν σε επανακυκλοφορίες τίτλων που γνωρίσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Με την ταμπέλα "HD", οι τίτλοι αυτοί προσπαθούν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των παλιών και να κλέψουν τις καρδιές των νέων παικτών. Σε αυτήν την τάση θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε πολλά αρνητικά, αλλά και πολλά θετικά στοιχεία. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα μίας HD επανακυκλοφορίας, είναι ότι πολλοί αξιόλογοι τίτλοι, που δεν έτυχαν της ανταπόκρισης που πιθανώς να άξιζαν στο παρελθόν, δέχονται μία δεύτερη ευκαιρία.

Επίσης, οι νεοεισαχθέντες στο gaming έχουν την πολυτέλεια να γνωρίσουν διαμάντια της προηγούμενης γενιάς, με ένα φρέσκο, υψηλής ανάλυσης περιτύλιγμα, που κρύβει σε μεγάλο βαθμό τα χρόνια που κουβαλάνε αυτοί οι τίτλοι. Στον αντίποδα, οι εταιρίες που μπαίνουν στη διαδικασία των επανακυκλοφοριών, πολύ εύκολα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για "εύκολο χρήμα" ή για "έλλειψη όρεξης/ έμπνευσης" για νέες ιδέες και δημιουργίες. Επιπροσθέτως, πολλές από τις HD Classics συλλογές έχουν υποστεί σφοδρή κριτική, καθώς το αποτέλεσμα μάλλον αδικούσε τα original παιχνίδια, παρά τα κολάκευε.

Η Konami, πέρυσι, ανακοίνωσε πως ετοιμάζει μία ειδική επανέκδοση των δύο κορυφαίων -κατά την άποψη του γράφοντος- τίτλων της σειράς Silent Hill. Τα Silent Hill 2 HD και Silent Hill 3 HD, με τον επιβλητικό τίτλο "Silent Hill HD Collection", επρόκειτο να μαγέψουν παλιούς και νέους, με υψηλής ευκρίνειας αναλύσεις, λεπτομερέστερα γραφικά και νέα voice overs. Απορία πρώτη: πού είναι το Silent Hill 4: The Room, αφού πρόκειται και για τίτλο της παλιάς καλής Team Silent, αλλά και για κυκλοφορία της προηγούμενης γενιάς; Απορία δεύτερη: ως προς τι τα νέα voice overs;

Για την πρώτη μας απορία απάντηση δεν πήραμε ποτέ, ενώ τη δεύτερη την εμπεδώσαμε μέσα από ένα θέατρο παραλόγου, που παίχτηκε από πλευράς Konami όλον αυτόν τον καιρό. Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωσή της HD Collection, μάθαμε ότι ο ιαπωνικός κολοσσός ενσωμάτωσε νέα voice overs στη συλλογή, διότι είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τους ηθοποιούς που δάνεισαν τις φωνές τους στα αρχικά παιχνίδια, οπότε και οι τελευταίοι δεν επέτρεπαν στην εταιρία να χρησιμοποιήσει τη δουλειά τους.

Όταν, όμως, οι βετεράνοι fans των τίτλων άκουσαν τα νέα voice overs, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, αφού ένιωσαν πως καταστρέφουν την ποιότητα και τη συνολική εμπειρία. Μετά από δεκάδες παρακλήσεις από τους fans στα προφίλ τους στο Facebook, οι ηθοποιοί, προς τιμήν τους, παραχώρησαν δωρεάν τα δικαιώματα χρήσης των αυθεντικών voice overs για τη συλλογή. Βέβαια, αυτό συνέβη μόνο για το Silent Hill 2 HD, μιας και το τρίτο παιχνίδι παρέμεινε με τα νέα voice overs. Παρακάτω ρίχνουμε μία αναλυτική ματιά στη HD Collection και, με βάση την εμπειρία μας, -έχουμε τελειώσει περισσότερες από δέκα φορές τα δύο παιχνίδια, σε όλες τους τις εκδόσεις- θα κάνουμε μία ψύχραιμη σύγκριση.

Silent Hill 2 HD

Λίγα λόγια για το παιχνίδι, ανεξαρτήτως έκδοσης

Ο παίκτης παίρνει το ρόλο του τριαντάχρονου James Sunderland, ο οποίος δέχεται ένα γράμμα από τη γυναίκα του, Mary. Το πρόβλημα είναι ότι η Mary έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο, στο γράμμα ζητάει από τον James να τη συναντήσει στο "ειδικό" τους μέρος. Για να φθάσει εκεί, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας πρέπει να διασχίσει την ερημωμένη πόλη του Silent Hill και, όπως διαπιστώνεται αργότερα, είναι το μέρος που θα βρει απαντήσεις για όλες τις σκέψεις που τον βασανίζουν τα τελευταία τρία χρόνια.

Το δράμα, ο πόνος, η εκδίκηση και η τιμωρία, παντρεύονται με τον ψυχολογικό τρόμο, το φόβο, την παράνοια και την ψυχεδέλεια. Αυτή η πρωτόγνωρη μίξη, φέρνει ως αποτέλεσμα ένα από τα συγκλονιστικότερα σενάρια στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, που είναι σε θέση να αγγίξει ακόμη και το λιγότερο ευαίσθητο. Το Silent Hill 2 είναι ένα τρίτου προσώπου παιχνίδι τρόμου, που ακολουθεί ευλαβικά τους νόμους που διέπουν το Survival Horror genre. Με γρίφους που βασίζονται στην εξερεύνηση και τη λογική, ελαφρύνεται λιγάκι η αποπνικτική και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν στις σκοτεινές γωνίες της πόλης.

Το σύστημα μάχης είναι επίσης πιστό στις παραδόσεις της κατηγορίας, ενώ το οπλοστάσιο, χωρίς υπερβολές και θεαματικούς τρόπους, απλά υποστηρίζει την επιβίωση στο Silent Hill.

{PAGE_BREAK}

Το Silent Hill 2 στη HD Collection

Ας δούμε τώρα πώς μεταφέρθηκε ο τίτλος στις κονσόλες της τωρινής γενιάς, μέσω αυτής της αμφιλεγόμενης συλλογής. Καταρχάς, το μικρό Sub-scenario της Maria από την έκδοση του Xbox βρίσκεται ως επιλογή στο αρχικό μενού. Ξεκινώντας με τα γραφικά, το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η υψηλή ανάλυση που τρέχει το παιχνίδι -η τηλεόρασή μας "κλείδωσε" στα 1280x720. Ακόμη και μετά από μία δεκαετία, το δεύτερο μέρος της σειράς δε γέρασε καθόλου άσχημα, με την HD ανάλυση απλά να βοηθάει και όχι να καθορίζει αυτό το συμπέρασμα. Βέβαια, κάποιος που έχει δει την έκδοση του Silent Hill 2 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα δυσκολευτεί να βρει ειδοποιούς διαφορές.

Αξιοπρόσεκτος είναι ο ομαλός και συνάμα υψηλός ρυθμός ανανέωσης της οθόνης, που σε σημεία δίνει την εντύπωση πως αγγίζει τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Ελάττωμα α) [δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι]: υπάρχουν, όμως, πολλές στιγμές, κυρίως όταν επί της οθόνης εμφανίζεται κάποιο τέρας, όπου υπάρχει μία σοβαρή καθυστέρηση στο frame rate, η οποία δε φαίνεται υπό τη μορφή σπασμωδικού animation, αλλά μοιάζει με slow motion σκηνή -η πρώτη μας μάχη με τον Pyramid Head έγινε λες και βλέπαμε αργό replay. Όμορφη είναι η προσθήκη real time lighting στο φως του φακού του James, όπου σχεδόν κάθε αντικείμενο έχει τη δική του σκιά, κάτι που δίνει ακόμη περισσότερη ένταση στις περιηγήσεις στα μαύρα σκοτάδια πολλών δωματίων ή περιοχών.

Είναι γνωστό ότι σχεδόν όλα τα survival horror παιχνίδια απεικονίζονταν, είτε ολόκληρα είτε σε στιγμές τους, με στατικές-σταθερές λήψεις, κάτι που πολλές φορές δημιουργούσε πρόβλημα στον προσανατολισμό του χαρακτήρα μετά από κάθε εναλλαγή της οπτικής γωνίας της κάμερας. Το Silent Hill 2 έχει αρκετές τέτοιες στατικές λήψεις, που ακόμη και από το πρώτο παιχνίδι δημιουργούσαν κάποια μικρά προβλήματα στο χειρισμό.

Ελάττωμα β) [υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι, αλλά σε μικρότερο βαθμό]: δυστυχώς στην HD έκδοση του Silent Hill 2, τα πράγματα αντί να βελτιωθούν έγιναν πολύ χειρότερα. Ο προσανατολισμός, ειδικότερα στους κλειστούς χώρους, σε σημεία έγινε σκέτος εφιάλτης. Επιπροσθέτως, παρατηρήσαμε πολλά κολλήματα στην κίνηση του James στα επίπεδα. Μας ήταν σχεδόν αδύνατον να τον κάνουμε να κινηθεί σταθερά ευθεία, παρόλο που στη διάθεσή μας έχουμε 360 μοιρών αναλογικό μοχλό και όχι τις λιγοστές κατεύθυνσεις των τεσσάρων πλήκτρων ενός πληκτρολογίου.

Ελάττωμα γ) [δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι]: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η μίξη του ήχου της HD επανέκδοσης. Κάποιες φορές ο ήχος δε συγχρονίζεται με την εικόνα (ή με το lip-sync κατά τους διαλόγους), σαν να βλέπουμε... μεξικάνικη σαπουνόπερα. Άλλοτε, κάποια ηχητικά εφέ δεν ακούγονται ποτέ ή, αν ακούγονται, αυτό γίνεται με πολύ πιο χαμηλό volume απ' ότι θα έπρεπε. Το πιο εκνευριστικό πρόβλημα της μίξης του ήχου, όμως, είναι η επιλογή της παρατεταμένης επανάληψης μερικών μουσικών κομματιών στα cut-scenes. Κάποιος έπρεπε να ενημερώσει τον υπεύθυνο του ήχου της HD Collection, ότι τα μουσικά κομμάτια σταματούσαν όταν έπρεπε να δοθεί έμφαση στους διαλόγους.

Το γεγονός ότι ένα κομμάτι μπαίνει ξανά και ξανά, σε λούπα -και μάλιστα με ερασιτεχνικό τρόπο, χωρίς fade ins/outs- την ώρα που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και να δώσει τη σειρά του σε διάλογο ή ακόμη και σε σιωπή, μόνο τραγικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Εδώ κύριοι της Konami έχουμε να κάνουμε με αλλοίωση καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι με πρόβλημα του αρχικού τίτλου. 

Ελάττωμα δ): Κάτι εξίσου αδικαιολόγητο είναι η εξάλειψη ενός πολύ μεγάλου μέρους της ομίχλης από τους δρόμους του Silent Hill. Οι άνθρωποι που έκαναν τη μεταφορά μάλλον ανήκαν σε εκείνους που θεωρούσαν την ομίχλη των Silent Hill ως εργαλείο για να κρυφτεί το χαμηλό draw distance. Δεν ξέρουμε αν ήταν εργαλείο ή όχι, αλλά σίγουρα κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας, του μυστηρίου και της άγνοιας για το τι παραμονεύει στα επόμενα μέτρα, που ενώ το ακούς, δεν το βλέπεις.

Η HD έκδοση έχει ομίχλη, αλλά φαίνεται σαν ένα προβληματικό γκρίζο τοίχος από textures και όχι σαν ένα φυσιολογικό particle effect. Ευτυχώς, οι φήμες που ήθελαν τη HD Collection να "λογοκρίνει" βίαιες και αιματηρές σκηνές του τίτλου, δεν βγήκαν αληθινές -τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή έκδοση που δοκιμάσαμε, δεν εντοπίσαμε κάτι τρανταχτό.

Voice Overs: Πριν περάσουμε στα πολυσυζητημένα νέα voice overs, να σημειώσουμε πως μόνο στην HD έκδοση του Silent Hill 2 υπάρχει η επιλογή νέων/ παλιών voice overs, κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή στο αρχικό μενού της HD Collection. Παραδόξως και με πάσα ειλικρίνεια, εμείς δε βρήκαμε τα νέα voice overs τόσο άσχημα όσο τα περιμέναμε. Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις που νιώσαμε ότι οι νέες ερμηνείες χαλάνε το συναίσθημα, αλλά σε γενικές γραμμές στέκονται σχεδόν επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Αδιαμφισβήτητα, όμως, για μία αυθεντική Silent Hill 2 εμπειρία, εμείς προτείνουμε την επιλογή των παλιών voice overs.

Τέλος, μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως όσοι επιλέξετε τα νέα voice overs, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε επανεκτελέσεις μερικών μουσικών κομματιών κατά τη διάρκεια πολλών cut-scenes, κάποιες εκ των οποίων είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.

{PAGE_BREAK}

Silent Hill 3 HD

Λίγα λόγια για το παιχνίδι, ανεξαρτήτου έκδοσης

Στο τρίτο μέρος ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο της Heather, την πρώτη -και μέχρι στιγμής τελευταία- φορά στη σειρά που έχουμε κεντρική πρωταγωνίστρια γένους θηλυκού. Η Heather, μετά από έναν παράξενο εφιάλτη, ξυπνάει στην καφετέρια ενός εμπορικού κέντρου και σκοπεύει να γυρίσει στον πατέρα της που την περιμένει σπίτι. Εκεί τη συναντάει ο Douglas Cartland, που την ενημερώνει πως έχει πληροφορίες σχετικά με τη γέννησή της. Η κατάσταση δεν αργεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου, με το εμπορικό κέντρο να μεταμορφώνεται σε ένα σκοτεινό και αιματηρό μπουντρούμι, γεμάτο από ανατριχιαστικά τέρατα.

Μετά από μία πολύ άσχημη τροπή στο σενάριο, η Heather είναι υποχρεωμένη να επισκεφτεί την πόλη του Silent Hill, ώστε να μάθει την πολυπόθητη αλήθεια. Το Silent Hill 3 είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το σκοτεινότερο και πιο "άρρωστο" όλων των τίτλων της σειράς.

Τόσο το σενάριο όσο και η σκηνοθεσία έχουν βαφτεί από πάνω μέχρι κάτω στα μαύρα. Ο τρόμος, η ένταση και οι γεμάτες αηδία και παράνοια εικόνες, συνθέτουν ένα survival horror παιχνίδι που κόβει, κυριολεκτικά, την ανάσα. Όσον αφορά το gameplay του Silent Hill 3, τα πράγματα δεν αλλάζουν δραματικά σε σχέση με τον προκάτοχό του. Μοναδικό χαρακτηριστικό που τονίστηκε περισσότερο στο τρίτο μέρος είναι οι μάχες με περισσότερα και μεγαλύτερα bosses. Συγκρινόμενα με το Silent Hill 2, τα τέρατα, οι γρίφοι και οι περιοχές βρίσκονται ένα σκαλί πιο πάνω, ανεβάζοντας αισθητά την πρόκληση.

Το Silent Hill 3 στη HD Collection

Το Silent Hill 3 HD, τεχνικά, βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Silent Hill 2, μιας και πρόκειται για δύο ετών νεότερο παιχνίδι. Ο τίτλος εκμεταλλεύεται περισσότερο την ανάλυση υψηλής ευκρίνειας της HD Collection, αν και τρέχει επίσης στα 1280x720. Το antialiasing έχει μειωθεί αισθητά, τα textures δείχνουν λιγάκι πιο δουλεμένα, ενώ οι real time φωτισμοί του φακού εκτελούνται με μεγαλύτερη ευκολία.

Ελάττωμα α) [δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι]: Η HD έκδοση του Silent Hill 3 ταλανίζεται από το ίδιο "slow motion" frame drop που ταλανίζει το Silent Hill 2 HD, μόνο που εδώ το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε πως αυτή η παράξενη καθυστέρηση μας προβλημάτισε αρκετά και αναγκαστήκαμε να δοκιμάσουμε τη συλλογή σε ένα δεύτερο PlayStation 3, φοβούμενοι μήπως κάτι πήγαινε στραβά στο streaming του Blu-ray drive μας. Δυστυχώς, το πρόβλημα παρέμεινε και στο δεύτερο μηχάνημα, ωστόσο, εμείς κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για το αν φαινόμενο εμφανίζεται και στην έκδοση της συλλογής για το Xbox 360.

Ευτυχώς το πρόβλημα του αποπροσανατολισμού μετά από εναλλαγή της οπτικής γωνίας της κάμερας, αν και υφίσταται, στο τρίτο μέρος είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα, χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερη σύγχυση.

Ελάττωμα β) [δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι]: Η κακή μίξη του ήχου, όμως, συνεχίζει με την ίδια συχνότητα και ένταση να ενοχλεί τα αυτιά του παίκτη καθ' όλη τη διάρκεια του τίτλου. Αργοπορημένοι ή βιαστικοί -σε σχέση με την εικόνα- ήχοι, απουσία πολλών ηχητικών εφέ και η γνωστή ανόητη επανάληψη/ λούπα των μουσικών κομματιών κατά τα cut-scenes, μας υποχρεώνουν να δώσουμε το βραβείο του πιο τσαπατσούλη της HD Collection στον υπεύθυνο ήχου.

Ελάττωμα γ): Δε θα μπούμε στον κόπο να κάνουμε και εδώ τα παράπονά μας για την εξάλειψη μεγάλου μέρους της ομίχλης από τους δρόμους του Silent Hill. Ανατρέξτε στα όσα γράψαμε για το Silent Hill 2 HD στις προηγούμενες σειρές του κειμένου, καθώς ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Η μοναδική επέμβαση στον κώδικα της HD Collection, που επέφερε καλύτερα και όχι χειρότερα αποτελέσματα, ήταν αυτή που έγινε στο τρίτο μέρος και αφορά κάποιες εικόνες/ σκηνές που βελτιώθηκαν σε σχέση με αυτά που είδαμε το 2003. Επί παραδείγματι, η σκηνή που η Heather συναντάει τον πατέρα της στο διαμέρισμά του, δείχνει ξεκάθαρα πλέον την ταυτότητα του τελευταίου ή τα σημεία με αιματηρά σκηνικά που πλέον απεικονίζονται με περισσότερη λεπτομέρεια.

Voice Overs: Δυστυχώς, στο Silent Hill 3 HD δεν υπάρχει επιλογή για χρήση των παλιών voice overs, οπότε οι παίκτες θα πρέπει να συμβιβαστούν με τις νέες φωνές. Και εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο κάποιοι περιέγραφαν. Με εξαίρεση τον Douglas Cartland, που ακούγεται σαν άστεγος υπό την επήρεια μπόλικου αλκοόλ, οι ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών είναι αξιοπρεπείς και μοιάζουν αρκετά με τις αυθεντικές εκτελέσεις τους. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι οι υπότιτλοι πολλές φορές δεν συνάδουν με αυτά που ακούγονται από τους χαρακτήρες. Σε αντίθεση με τις επανακτελέσεις των μουσικών κομματιών του Silent Hill 2 HD, το τρίτο μέρος δεν παρουσιάζει κάποιες διαφορές με το αρχικό παιχνίδι.

 

Συμπεράσματα

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουμε να κάνουμε με μία βιαστική μεταφορά των θρυλικών τίτλων στην τρέχουσα γενιά. Η HD Collection του Silent Hill αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα (μίξη ήχου, frame drop κ.α.), με τους υπεύθυνους να έχουν υποπέσει σε πολλά σφάλματα (εξάλειψη ομίχλης, λούπα της μουσικής σε σημεία κ.α.). Η αξία των δύο τίτλων όμως είναι τόσο μεγάλη, που κάνει όλα αυτά τα προβλήματα να μοιάζουν μικρά.

Αν και σε σημεία γίνεται απόπειρα για αλλοίωση, η τελική εμπειρία που θα εισπράξουν οι παίκτες από την HD Collection είναι αυτή που απαιτούν οι περιστάσεις. Το αριστουργηματικό πεντάγραμμο του Akira Yamaoka, τα συγκλονιστικά -γεμάτα δράμα- σενάρια των δύο τίτλων και η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της πόλης, αποτελούν σταθμό τόσο για τη σειρά, όσο και για το genre γενικότερα. Αν έχετε ήδη στην κατοχή σας τους τίτλους σε PC, PS2 ή Xbox (μόνο το SH2), δε νομίζουμε πως η συλλογή αυτή έχει κάτι παραπάνω να σας δώσει. Για τους υπόλοιπους είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βυθιστείτε στον μαρτυρικό κόσμο των δύο εκ των σπουδαιότερων survival horror παιχνιδιών που γνώρισε η βιομηχανία.

Σάκης Καρπάς 

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: HorrorΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: KonamiΗμ. Έκδοσης: 29/03/2012
PEGI: 18Εκδότης: KonamiΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Τα πολλά προβλήματα δεν είναι σε θέση να μειώσουν το μεγαλείο των δύο αριστουργημάτων της Team Silent
 • Τα νέα voice overs δεν είναι τόσο τραγικά όσο περιμέναμε

Αρνητικά

 • Πολλά τεχνικά προβλήματα, κυρίως στη μίξη ήχου
 • Η επιλογή της επανάληψης ορισμένων μουσικών κομματιών κατά τα cut-scenes είναι, το λιγότερο, άτοπη
 • Εξάλειψη μεγάλου μέρους της ομίχλης
 • Προβλήματα στον χειρισμό (κυρίως στο Silent Hill 2)
 • Που είναι το Silent Hill 4: The Room;

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Απολαυστικό review απο τον Σάκη ,τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για Silent Hill έχοντας μεγάλη εμπειρία και ενασχόληση με την σειρά !!!
  Ημουν πιο απαισιόδοξος για την HD collection ομως οπως γράφει και ο Σάκαρος "Τα πολλά προβλήματα δεν είναι σε θέση να μειώσουν το μεγαλείο των δύο αριστουργημάτων της Team Silent " !!!!!!! :)

 • Καλα τα λόγια περιττά η παρουσίαση είναι το λιγότερο καταπληκτική απο τον Σακη Καρπα,απολαυστικότερη ακόμη και απο το ίδιο το παιχνίδι. Την Δευτέρα θα το αρχίσω μόνο και μόνο γιατί λατρευω τα παιχνίδια αυτα οσο τίποτα άλλο στον
  Χώρο ( μετά απο τα sonic φυσικά ε; :) ). Απο ότι διαβάζω η έκδοση του Xbox ,του silent 2, παραμένει για μένα η κορυφαία:)

 • με τοσα προβληματα το 7 το βλεπω σαν δωρο !!!

 • Αξιζει να το αγορασω εγω που δεν εχω τα εχω παιξει στο ps2 & xbox ?

 • Πολύ ωραίο review από τον απόλυτο γνώστη του είδους.

 • Πειράζει που θα προτιμήσω να κρατήσω τα αυθεντικά "παλιά" κομμάτια?Τα γουστάρω περισσότερο ρε παιδί μου.Το 1ο μέρος ακόμα το ευχαριστιέμαι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια.

 • οπως λεει & ο Σακης, που ειναι το 4 ; το origins ;
  μια επανεκδωση του 1 ;
  (δεν μετρα το shatterd memories).
  αρε konami !

 • Μπράβο Σάκη πολύ καλό Review έχω τερματήσει το 3 αλλά κάποια στιγμή θα πάρω την συλλογή για να παίξω και το 2~!

 • νομιζω οτι στο sillent hill 2 υπηρχε real time lighting απο το αρχικο παιχνιδι στο ps2 κ δν εγινε προσθηκη στο hd collection!

 • Καλο το review,σε οτι αφωρα τα τεχνικα προβληματα δεν θα επρεπε να υπαρχουν σε retail εκδωση αλα τι να κανουμε θα παρω την HD collection καποια στιγμη μονο και μονο για σιλεκτικους λογους γιατι τωρα προεχουν αλα παιχνιδια.

 • @Johnny τρεχοντας!

 • darhe, το PS2 δεν μπορούσε να παράγει πραγματικού χρόνου φωτισμούς, σε κανένα παιχνίδι του. Ωστόσο εμφάνιζε κάποιες σκιές από το φακό (κυρίως στους εχθρούς).. Στην HD Collection υπάρχει real time σκίαση, όλων των αντικειμένων του επιπέδου.

 • Παρακαλώ όπως banαρετε τον Στρατουλη θεουλη, ευχαριστω :)

 • @saturn 32 Για σένα σταματάω και την διατροφή :D

 • Θυμάμαι που τη Δευτέρα στο webcast είχαν πει για την έλλειψη ομίχλης και τρελάθηκα....Θα μείνω με τα παλιά μου 2,3,4 (το 1 δυστυχώς δεν το έχω παίξει)....
  Λίγο επιεικές το 7 για τόσα λάθη...τέλος πάντων εσύ ξέρεις :/

 • Κρίμα και περίμενα παραπάνω πράγματα αλλα όπως φαίνεται έχει και αυτό τα ελαττώματα του...να μου πεις και πιο δεν έχει?αντε Σακη κανε και το book of memories να κλείσεις σαν reviewer:)
  Μου φαίνεται ότι μόνο ένα dead space 3 θα μας σώσει ή κανένα project zero...

 • μπορει να κανω κ λαθος απλα θυμαμαι συνεντευξη των παραγωγων που ειχα δει πριν χρονια π ελεγαν για real time φωτισμους.!κ οντως ειχε πολλες σκιες το αρχκιο sillent hill 2!λεπτομερειες ειναι αυτα!πολυ καλο αρθρο..!αξιζει η αγορα..!για να θυμουνται οι παλιοι κ να μαθαινουν οι νεωτεροι..!

 • Δε λέω όλους μας πιάνει μια νοσταλγία για τέτοια πολύ καλά παιχνίδια αλλά τα αρνητικα ειναι διπλάσια και παραπάνω από τα θετικά,εγώ θα του έβαζα 6 αλλά ειναι υποκειμενικο το θέμα. Ωραιο review

 • Ωραίο το review, σχεδόν όπως το περίμενα από έναν fan των παιχνιδιών.
  Φίλε Σάκη έχω δύο ερωτήσεις!:
  1) Tα παιχνίδια τα έπαιξες με εγκατεστημένο το (day1 όπως λένε) patch για το ps3, ή όχι?
  2) o Tomm Hullet (ένας απ'αυτούς που ευθύνονται για τη μεταφορά) είχε πει ότι κλείνοντας τον surround ήχο 5.1, και επιλέγοντας στέρεο, θα ακούμε την original μίξη του ήχου με τα αρχικά εφέ - μουσικά θέματα κλπ. Υφίσταται αυτή η δήλωση, ή παπαρολογίες?

 • Ωραίο review,αλλά κάτι μου λέει οτι θα παίξω τις παιχνιδάρες μου στο old school ps2 μου!To silent hill 2 ήταν το δεύτερο παιχνίδι που είχα αγοράσει-το πρώτο ήταν το ffx-και το είχα λιώσει.Είχα δει όλα τα endings κτλ...Επίσης να πω για την μουσική,ειδικά όσον αφορά το 2,ότι για μένα είναι η καλύτερη ever σε videogame.Προσκυνώ Akira Yamaoka!

 • Και εγω ηθελα να παρω την συλλογη και δεν βλεπω να μπορω να βρω τα παιχνιδια αυτα αλλιως εκτος απο αυτην. Και παλι ομως παρα τα προβληματα, θα εχουμε εμεις οι νεοι μια ολοκληρωμενη εμπειρια ή θα ειναι σαν να παιζουμε ενα τελειως διαφορετικο παιχνιδι? Εχω δει σημεια απο τις παλιες εκδοσεις με τις νεες και ειδα μερικα εγκληματα οπως σε ενα σημειο που αφαιρεσαν τον ηχο τελειως σαν κατι απο σειρηνα που ηταν το λιγοτερο ανατριχιαστικος, μην πω και για την ομιχλη που ενω στα παλια ηταν σαν να ησουν μεσα της ενω τωρα ειναι σαν τοιχος.

 • Συμφωνα με ξενα φορουμς,απ'οτι διαβασα,το patch δεν διορθωνει το εντονο frame drop στην PS3 εκδοση.Στην εκδοση για το 360 δεν υπαρχει αυτο το τεχνικο προβλημα.

 • @george1821 Τα προτωτιπα παιχνιδια μπορεις να τα βρεις ευκολα με λιγο ψαξιμο αν εχεις PS2 η' PS3 backwards combatible με PS2.

 • @ King cobra83. Τιποτα απο τα δυο αλλα εχω εναν φιλο που εχει, απο οτι βλεπω θα ψαξω αν μπορεσω να τα βρω και θα τον αναγκασω να παιξει και αυτος, θελει δεν θελει. :)

 • Δεν ξερω αν ειναι υπερβολικο αυτο που θα πω αλλα ετσι το αντιλαμβανομαι γενικα σε ολα τα hd collection.Γινονται επανεκδοσεις οι οποιες σχεδον παντα ειναι χαμηλοτερης ποιοτητας απο τα αυθεντικα ή στην καλυτερη περιπτωση στην προσπαθεια τους να τα βελτιωσουν τα κανουν χειροτερα.Γιατι πχ δεν βγαζουν τα παλια παιχνιδια οπως ηταν τοτε και ο οποιος τα γουσταρε να μπορει να τα παιζει και στην τωρινη γενια συστηματων χωρις και "καλα" βελτιωσεις

 • @george1821 Σωστος!!!

 • Έχω και έπαιξα πριν χρόνια τα πρώτα 3 Silent Hill ,δεν λέω καλό είναι το 7 αρακι, όμως με προβληματίζουν τα πολλά αρνητικά που έβαλε ο Σάκης , και για να παρω εγω παιχνίδια που ειδη τα εχω απο τις πρώτες εκδόσεις, αν και εγιναν HD πρέπει να αξιζουν και πρέπει να εχουν κανει αρκετά καλή δουλειά , διαβάζοντας το review του Nτουκιου, αμφιβάλλω και ειμαι σε δίλημμα, αν και ειναι σε καλη τιμη 34.99€

 • @rolandofgalaad: Όσον αφορά την πρώτη σου ερώτηση φίλε μου, εγώ έχω στην κατοχή μου τη Full Retail PAL έκδοση του PS3. Μόλις έβαλα το Blu-ray στο drive της κονσόλας, το πρώτο που μου ζήτησε είναι να κάνει Install κάποια δεδομένα στο σκληρό δίσκο (περίπου 4GB αν δεν κάνω λάθος). Από εκεί και πέρα, δε γνωρίζω αν υπάρχει προεγκατεστημένο patch ή οτιδήποτε. Αυτό που είμαι σε θέση όμως να γνωρίζω, είναι ότι η PAL έκδοση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη NTSC της Αμερικής.

  Για τη δεύτερη ερώτησή σου, σε ενημερώνω πως έχω Stereo Sound 2.1, οπότε όλες οι ρυθμίσεις (κονσόλας/ παιχνιδιών) είναι πάντα σε stereo.

 • Πολύ καλό review και πολύ καλό το γεγονός ότι επισημάνθηκαν τα ελαττώματα της HD επανέκδοσης ,ειδικά για αυτούς που έχουν ήδη τα 2 παιχνίδια σε άλλη κονσόλα, (έχω ήδη τις εκδόσεις για PS2 των Silent Hill 2 & 3 οπότε δεν καίγομαι για άμεση αγορά).Κίτρινη κάρτα στην Konami για την έλλειψη προσοχής στον τεχνικό τομέα σε 2 απ΄τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες της στην προηγούμενη γενιά.Ωστόσο όποιος δεν τα έχει παίξει,ακόμα και με τα προβλήματα που έχουν,αξίζει να νιώσει την εμπειρία που προσφέρουν και με το παραπάνω.

  Θα τα τιμήσω πάντως κάποια στιγμή όταν πέσει η τιμή τους.

 • @bill123456. Τσέκαρε λίγο τα ICO & Shadows of the C όπως επίσης και το Strangers Wrath.. Και ξαναπόσταρε το ίδιο comment. Πάμε στοίχημα ότι θα αλλάξεις γνώμη ? Όσο για τα Silent Hill όσο και να προσπάθησαν να τα χειροτερεψουν δεν τα κατάφεραν γιατί τα διαμάντια δεν μπορούν να σκουριάσουν. Επίσης το 7 είναι καθαρά τυπικός αριθμός, γιατί μερικοί τρελένονται έτσι ρε γμτ όταν βλέπουν απλά ένα νούμερο χωρίς να διαβασουν το κείμενο? Αυτό είναι το λιγότερο εμμονή. To Downpour έχει πολλά προβλήματα, αλλά αδικήθηκε. Το HD Collection είχε επίσης πολλά προβλήματα, αλλά του χαρίστηκαν βαθμοί. Άβυσσος η ψυχή του Έλληνα gamer...

 • @Voncroy Μα μόνο 7!?!?! :D

 • Aν κ μεγιστος survival horror fan,για διαφορους λογους δεν επαιξα ποτε τα SH 2 k 3...Oποτε συγνωμη,αλλα σ'αυτην εδω τη μετρια hd μεταφορα,εγω βλεπω το δικο μου system seller αυτης της γενιάς!!!

 • Συμπέρασμα.... Από το review πιο πάνω του Σάκης ( Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουμε να κάνουμε με μία βιαστική μεταφορά των θρυλικών τίτλων στην τρέχουσα γενιά )= ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ,ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΡΕ ΚΟΥΜΠΑΡΕ ΜΟΥ οπως καποια αλλα οπως λεει ο Αλεξ τα ICO & Shadows HD?? Αν έχετε ήδη στην κατοχή σας τους τίτλους σε PC, PS2 ή Xbox (μόνο το SH2), δε νομίζουμε πως η συλλογή αυτή έχει κάτι παραπάνω να σας δώσει... Οποταν μια χαρα για μενα ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ , οσοι δεν ασχοληθηκα ποτε με την σειρα ας ριξουν μια ματια Silent Hill HD Collection.. Πολυ απλα τα πράγματα

 • Συμπέρασμα γιατί μπερδεύτηκα ένας gamer της ηλικίας μου που έχω παίξει τα original
  στην εφηβεία αξίζει να το πάρει η θα μου χαλάσει της αναμνήσεις που έχω….

 • Πολύ κατατοπιστικό review Σακη και όποιος δεν έχει παίξει τα παιχνίδια καλύτερα να τα κατεβάσει στο pc εκτός του 2 που έχει πολλά προλήματα στους δυπήρυνους και τους τετραπύρηνους(χρειάζεται ρύθμιση για να δουλεύει με έναν πυρήνα),πάντως κατα τη γνώμη μου αυτή η συλλεκτική εκτός από ότι έχει πολλά προβλήματα είναι και ελλειπής όπως είπε και ο Σάκης!

 • Δεν μπορείς να τα κατεβάσεις αυτά ρε παιδιά από το Live?

 • Μενω με τις PS2 εκδοσεις λοιπον, και στο 60αρι μια χαρα φαινοντε.

 • τα παιχνιδια αυτα φτιαχτηκαν σε εποχες που η τεχνολογια ηταν αυτη που ηταν, με το να τα μεταφερεις σε μια εποχη που η τεχνολογια ειναι 10 σκαλοπατια πιο πανω ειναι βεβαιο πως θα ξινησουν τους παιχτες, πως θα εχουν προβληματα μπλα μπλα μπλα.

 • Σακη οι εκδοσεις του PS2 ειχαν real time shadowing: www.youtube.com/watch?v=JhkBJY6AEbk&feature=relmfu#t=3m50s

 • Δεν είναι real time αυτό, μιας και εμφανίζονται σκιές μόνο από συγκεκριμένες οπτικές γωνίες και σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Το hardware του PS2, δε μπορούσε να αποδώσει πραγματικού χρόνου φωτιαμούς. Στην HD Collection, υπάρχει real time lighting και shadowing σε ΟΛΑ τα αντικείμενα, ανεξαρτήτως θέσης προβολής. Πριν γράψω το κείμενο, τσέκαρα ξανά όλες τις εκδόσεις των παιχνιδιών, γιατί υπήρχε περίπτωση όντως να είχα ξεχάσει πράγματα.

 • Τα έχω στο ps2 αλλά λόγω των περιστάσεων δεν τα έπαιξα ποτέ.Ίσως την πάρω κάποια στιγμή τη συλλογή για συλλογή,αλλά με βλέπω να παίζω τα πρωτότυπα τελικώς.Σάκη τι γνώμη έχεις πάνω σε αυτό;Το θέμα SH βλέπω το κατέχεις άριστα,οπότε η γνώμη σου θα βοηθήσει πολύ την αναποφασιστηκότητά μου.

 • Εφόσον έχεις τους τίτλους στο PS2, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να προβείς σε αγορά της HD Collection. Ακόμη και σήμερα τεχνικά, κρατιούνται τέλεια στο χρόνο.

 • Παιδια ο Σακης εχει δικιο για τις real time shadows , απλα για να μη παρεξηγηθω οι μηχανισμοι που ειχε βαλει η Κonami σε hardware ps2 , πραγματικα μεχρι και σημερα με αφηνουν με το στομα ανοικτο.
  @imjp1982 το αγαπημενο μου ειναι το 3 γιατι συνδεεται απιστευτα με το 1.
  Παντως εχω την εντυπωση οτι μονο μια εταιρια απτις 3 μπορει να πεισει την Konami για remake του 1. H Nintendo , οπως εκανε και με το MGS , και οπως εκανε κ με την Capcom για το Resi 1.

 • Παιδες εχοντας την συλλογη μπορω να πω οτι το 3 ειναι σχεδον unplayable για μενα τουλαχιστον , με τα τοσο πολλα frame rate drops που αντιμετωπιζω ιδιαιτερα στο silent hill

 • Ωραιο review.
  Οσο για τη συλλογη δε νομιζω να την παρω. Θα παρω τα original στο PS2 μαλλον που τα βρισκω σε τιμη ξεφτιλα. Κριμα για τα προβληματα των παιχνιδιων παντως. Σε κατι τετοιες συλλογες λες οτι τις βγαζουν μονο και μονο για ευκολο κερδος.... Σε πολλες αλλες περιπτωσεις βεβαια στις επανεκδοσεις αλλων παιχνιδιων (Team Ico Collection, Sly Trilogy, Beyond Good & Evil HD κ.α.) εχει γινει τρομερη δουλεια που κι αυτες προοριζονται για ευκολο κερδος, αλλα παραλληλα σεβονται τα παιχνιδια και τους fans του και δινουν ακομα καλυτερο αποτελεσμα απο τα original.

 • Ετοιμο παιχνίδι είχανε και καταφέρανε να του προσθέσουνε ελλατώματα αντί να το κάνουνε να λάμψει όπως θα έπρεπε σε τέτοιο ιστορικό franchise τα κάνανε θάλασσα και δεν αποδώσανε αυτό που θα έπρεπε και θα φανταζόμασταν οτι έπρεπε,απο κει και πέρα οκ την δουλειά τους κάνουνε και σε κάτι τέτοια HD remakes εγω βλέπω καθαρά αρπαχτές και πάλι αρπαχτές,αν και φαν πολλών τέτοιων παιχνιδιών και βέβαια και του Silent hill νομίζω πως έχουμε βαρεθεί με remake downgrades ουσιαστικά που χαλάνε και την ατμόσφαιρα και την αίσθηση του original και δεν μας δίνουν καμμία ουσιαστική βελτίωση.

 • Απαγορευτικη η αγορα του εφοσον εχει τοσο προβληματα.Θα αρκεστω στις εκδοσεις του PS2.

 • Ολα κι'ολα σημερα το webcast αναμενεται απολαυστικοτατο.

 • Σάκη αν είχα να επιλέξω μεταξύ PS3 και PC έκδοσης των 2 παιχνιδιών ποια θα μου συνιστούσες; (έχω δυνατό PC)

 • amkirk94, το δεύτερο με κλειστά τα μάτια.

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...