Η συμμορία των αρχικλεφτών επέστρεψε

Η γενιά που διανύουμε φτάνει σιγά-σιγά προς το τέλος της και οι φανατικοί της σειράς Sly Cooper είχαν αρχίσει να ανησυχούν για το αν θα κάνει την εμφάνισή του κάποιος νέος τίτλος στο PS3, αφού η τελευταία φορά που είδαμε το αγαπημένο μας ρακούν, με εξαίρεση πάντα την HD τριλογία, ήταν το 2005 στο PlayStation 2 με την κυκλοφορία του Sly 3: Honor Among Thieves. Το μέλλον του franchise ήταν αβέβαιο, καθώς από το 2005 μέχρι τώρα, η Sucker Punch ήταν απασχολημένη με τη σειρά inFamous. Όταν, όμως, η Sanzaru Games έδειξε στη Sony μία πρωτότυπη μορφή ενός καινούργιου Sly Cooper τίτλου για το PlayStation 3, η ιαπωνική εταιρία δεν έχασε την ευκαιρία και έδωσε την άδεια στην Sanzaru να ξεκινήσει την ανάπτυξη του Sly Cooper Thieves in Time, το οποίο ανακοινώθηκε και επίσημα στην E3 του 2011.

Ο Sly και η παρέα του ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο

Η γνωστή συμμορία του Sly Cooper επέστρεψε για νέες περιπέτειες, και αυτή τη φορά ο Sly θα συναντήσει αρκετούς προγόνους του, λόγω του ότι θα χρειαστεί να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, καθώς οι σελίδες του Thievius Raccoonus, του εγχειριδίου που περιέχει μυστικές τεχνικές κλοπής της οικογένειας Cooper, άρχισαν να εξαφανίζονται μαζί με την κοπέλα του Bentley, την Penelope. Το Sly Cooper Thieves in Time ξεκινάει ακριβώς από τη στιγμή που τελείωσε το Sly 3: Honor Among Thieves και βρίσκει τα μέλη της συμμορίας να κάνουν ένα διάλειμμα από το κλέψιμο πολύτιμων αντικειμένων από μουσεία.

Λόγω, όμως, αυτού του περιστατικού, η συμμορία ενώνει ξανά τις δυνάμεις της για να βρει την Penelope και να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από αυτό. Για να πραγματοποιηθεί η αποστολή, θα πρέπει να ταξιδέψουν στη φεουδαρχική Ιαπωνία, την Άγρια Δύση, την Αγγλία του Μεσαίωνα και την αρχαία Αραβία, όπου εκεί ο Sly θα συναντήσει τους πρόγονους του, που ίσως είναι σε θέση να τον βοηθήσουν να σώσει την Penelope και την ιστορία της οικογένειας Cooper.

Προς τη Δύση, μικρό μου Ρακούν – Gameplay

Αυτό που θα αντικρίσουν πρώτα οι παίκτες πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι είναι το κρυσφήγετο της συμμορίας του Sly, μέσα από το οποίο οι παίκτες επιλέγουν τις διαθέσιμες αποστολές. Επίσης, εκεί βρίσκονται οι θησαυροί αλλά και τα κοστούμια που έχουν συλλέξει οι παίκτες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το βασικότερο, όμως, χαρακτηριστικό του κρησφύγετου είναι το Thiefnet, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν να αγοράσουν καινούργιες συνδυαστικές ικανότητες για τον Sly, τον Murray και τον Bentley. Το stealth στοιχείο στο gameplay ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της σειράς και το ίδιο συμβαίνει με το Sly Cooper: Thieves in Time.

Με μία πρώτη ματιά, οι βασικότερες διαφορές που θα παρατηρήσει κανείς σε σύγκριση με τους προηγούμενους τίτλους του franchise, είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι playable χαρακτήρες, περισσότερες ικανότητες από ποτέ και μεγαλύτερη ποικιλία επιπέδων. Είναι φανερό πως η Sanzaru Games έπαιξε εκ του ασφαλούς και δεν άλλαξε τους μηχανισμούς της σειράς, κάτι που θα θέλαμε να είχε κάνει, καθώς το gameplay έχει παραμείνει στάσιμο.

Αυτό δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό, βέβαια, λόγω του ότι με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι μας μετέδωσε μία αίσθηση "old school platforming" εμπειρίας. Μετά από λίγο, όμως, δεν ήταν και τόσο ευχάριστη, καθώς ήταν κάτι που το έχουμε ξαναζήσει. Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε πως η AI κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε, οι παίκτες νεαρής ηλικίας (στους οποίους και δείχνει να εστιάζει εντόνως αυτό το παιχνίδι) δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Όπως συνέβαινε πάντα στη σειρά, για να ολοκληρωθεί ένα επίπεδο στο 100% θα πρέπει ο Sly και η παρέα του να μαζέψουν όλα τα μπουκάλια-στοιχεία, τους θησαυρούς και τα χρηματοκιβώτια που βρίσκονται διάσπαρτα εντός των επιπέδων.

Βεβαίως, για να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση ενός επιπέδου δεν είναι απαραίτητα τα παραπάνω, αλλά απευθύνονται καθαρά στους τελειομανείς. Επιπλέον, σε κάθε επίπεδο η συμμορία αποκτά νέες ειδικές ικανότητες μέσω των στολών που κερδίζουν οι ήρωες από τις διάφορες αποστολές. Για παράδειγμα, φορώντας τη στολή του φυλακισμένου, ο Sly μπορεί να ρίξει στους εχθρούς του μία βαριά σιδερένια μπάλα και να τους εξοντώσει με ένα χτύπημα.

Επιβάλλεται, επίσης, να αναφερθεί το γεγονός πως το Sly Cooper Thieves in Time κάνει χρήση του Cross Save χαρακτηριστικού. Μέσω του Cross Save, οι παίκτες μπορούν να αποθηκεύσουν την πρόοδό τους στο cloud από το PlayStation 3 και στη συνέχεια να συνεχίσουν το παιχνίδι ακριβώς από εκεί που το άφησαν στο PlayStation Vita. Φυσικά, γίνεται και το ακριβώς αντίθετο. Το Cross Save είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Sly Cooper Thieves in Time -για όσους φυσικά είναι κάτοχοι και των δύο συστημάτων της Sony.

{PAGE_BREAK}

Ωραίο ήταν αυτό! – Ο τεχνικός τομέας

Τεχνικά, η σειρά Sly Cooper δεν είχε ποτέ κανένα λόγο να δείξει κάτι το εντυπωσιακό, αφού κέρδιζε τα βλέμματα μέσω του εικαστικού κομματιού της. Σε σύγκριση με την HD τριλογία, είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς οπτικές βελτιώσεις, αφού το Sly Cooper Thieves in Time ακολουθεί την ίδια, κόμικ προσέγγιση που είδαμε και στα προηγούμενα μέρη της σειράς. Το μοναδικό παράπονό μας σε ό,τι αφορά τον τεχνικό τομέα, έχει να κάνει με την πτώση των καρέ σε διάφορα σημεία των επιπέδων, κάτι το οποίο μας φάνηκε παράξενο, καθώς εκείνη την στιγμή αυτό που κάναμε ήταν απλά να τρέχουμε με τον Sly. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ο τίτλος είναι όμορφος και σχεδόν πανομοιότυπος και στις δύο εκδόσεις του (PS3/ PS Vita) με πλούσια χρώματα, ποικιλία στα τοπία και χαρακτήρες σχεδιασμένους με έντονη την αίσθηση του χιούμορ.

Η οικογένεια Cooper μιλάει ελληνικά – Ελληνική Μεταγλώττιση

Όσοι Έλληνες gamers σκέφτονται να αγοράσουν το Sly Cooper Thieves in Time, έχουν έναν παραπάνω λόγο να το κάνουν. Η οικογένεια Cooper μιλάει πλέον ελληνικά και αυτό πραγματοποιήθηκε -για μια ακόμα φορά- χάρη στην πρωτοβουλία της Sony Hellas. Η νέα περιπέτεια του Sly Cooper είναι πλήρως εξελληνισμένη, από τα μενού μέχρι και τις φωνές των χαρακτήρων.

Γνωστοί Έλληνες voice actors κάνουν την εμφάνισή τους, όπως ο Ντίνος Σούτης, ο οποίος έχει δανείσει τη φωνή του στη μεταγλώττιση πολλών γνωστών παιδικών ταινιών. Εμείς παίξαμε όλο το παιχνίδι στην ελληνική γλώσσα, ενώ η μοναδική στιγμή που αλλάξαμε στην αγγλική ήταν για να συγκρίνουμε τις φωνές των ηθοποιών. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το παιχνίδι δείχνει και ακούγεται πολύ καλύτερο στα ελληνικά. Αν και οι στιγμές που ο Murray κάνει την εμφάνισή του στο παιχνίδι δεν είναι τόσες πολλές σε σύγκριση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, ο Ντίνος Σούτης κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να μας χαρίσει αρκετές στιγμές γέλιου.

Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους ηθοποιούς, που ταίριαξαν απόλυτα με τους χαρακτήρες, ειδικά ο ηθοποιός που δάνεισε τη φωνή του στον Tennessee Kid. Και κάπου εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το συνολικό αποτέλεσμα της μεταγλώττισης -παραδόξως θα λέγαμε- ακούγεται καλύτερο από το αντίστοιχο του God of War: Ascension. Δεν είναι μόνο το ότι οι εν λόγω ηθοποιοί ταιριάζουν καλύτερα σε ένα πιο "παιδικό" παιχνίδι, αλλά το γεγονός πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και στη γενικότερη μίξη του ήχου.

Το έργο της Sanzaru Games δεν ήταν εύκολο, καθώς κλήθηκε να δημιουργήσει μία παραγωγή, η οποία θα έπρεπε να ικανοποιήσει τους φανατικούς της σειράς και παράλληλα να συστήσει τον Sly σε μία νέα γενιά gamers. Και η Sanzaru όχι μόνο το κατάφερε, αλλά έφερε στο προσκήνιο την οικογένεια Cooper για ακόμα μία φορά, κάτι που ίσως και να μην γινόταν ποτέ, λόγω του ότι η Sucker Punch έχει πλέον πάψει να ασχολείται με το franchise. Το Sly Cooper Thieves in Time παραδίδει μία ευχάριστη και διασκεδαστική platforming εμπειρία, που σε συνδυασμό με το γεγονός πως είναι πλήρως μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Έλληνες gamers, ειδικά οι νεαρότεροι σε ηλικία, δεν θα πρέπει να το παραβλέψουν.

Δημήτρης Τσορβάς

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, PlatformerΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Sanzaru GamesΗμ. Έκδοσης: 27/03/2013
PEGI: 7Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3, PS Vita

Θετικά

 • Ποικιλία επιπέδων
 • Το art direction εντυπωσιάζει ακόμα
 • Με την αγορά του στο PS3, δικαιούστε την έκδοση του PS Vita
 • Η ελληνική μεταγλώττιση
 • Η φθηνή αρχική τιμή διάθεσής του
 • Το Cross Save χαρακτηριστικό

Αρνητικά

 • Ξεπερασμένοι μηχανισμοί gameplay
 • Χρονοβόρες οθόνες φόρτωσης
 • Σταδιακή πτώση των καρέ σε άσχετα σημεία

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Secret of Mana
Ταξίδι στο παρελθόν...
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Iconoclasts
Το 2018 ξεκινάει με το δεξί για τα metroidvania.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Πάντα ήθελα να παίξω Sly και τώρα με την HD Trilogy και με αυτό, θα μπω για τα καλά στο κόσμο του.

 • το παιχνιδι τα σπαει πολυ καλο κ η μεταγλωτισση ειναι πολυ καλυτερη σε σχεση με του κρατος το περασα κ στο βιτα

 • Ωραίο Review Δημήτρη θα το αγοράσω μαζί με την τριλογία το καλοκαίρι!

 • Oσο ξεπερασμενοι και να ειναι οι μηχανισμοι του gameplay του παραμενει μια παιχνιδαρα και γενικοτερα η σειρα Sly Cooper. Το μονο παραπονο ειναι οτι τελειωνει αυτη η γενια και θα παιξουμε μονο ενα οταν στην προηγουμενη παιξαμε 3 παιχνιδια.
  Θα το αγορασω οταν βρεθει το χρημα.

 • Πολύ ωραίο review Δημήτρη. Όταν έπαιξα το demo μου άρεσε αρκετά. Για μένα είναι αγαπημένη σειρά και εφόσον είναι πλήρως εξελληνισμένο, θα το αγοράσω σίγουρα.

 • Ωραιο review ;) Το περιμενα πως θα το κανεις εσυ το review, ησουν ο μονος απο τη friendlist μου που επαιζε Sly :P

 • το παιχνιδι ειναι απιστευτο !!! ηδη το πλατιναρα ^_^

 • Ρε παιδιά όχι και ξεπερασμένοι οι μηχανισμοί του.Στάσιμοι,ναι,ίσως μείνανε,αλλά ξεπερασμένοι δεν είναι.Έπαιξα τους 3 προηγούμενους τίτλους σε αυτή τη γενιά και έγινα φαν του Sly από τον πρώτο τίτλο.Ωραίο πλάτφορμινγκ,άμεσος χειρισμός και συνεχώς νέες ιδέες.Αυτά ελπίζω να δω στο 4,και το περιμένω από μέρα σε μέρα να έρθει ώστε να το ξεκινήσω.

 • Το παιχνιδάκι το έχω αγοράσει και είναι πολύ διασκεδαστικό. Περνάει η ώρα πολύ ευχάριστα. Καλά στη μεταγλώττιση έχει γίνει τρομερή δουλειά!

 • Πολυ ωραιο review. Μπορει να ειμαι φανατικος φαν του sly αλλα θα ηθελα και κατι καινουργιο στο ολο πραγμα. Οπως και να εχει παντως το παιχνιδι θα το παρω.

 • Πολύ καλό. Οδεύει προς την λίστα αγορών μου το παιχνίδι.

 • Λεπτομερέστατο review. Το προ αγόρασα από PSN και μετά το Ni No Kuni θα πάρει σειρά. :D

 • Bumbebee μου... ωραίο review. Δοκίμασα το demo και το βρήκα διασκεδαστικό. Πρόσφατα τελείωσα ξανά τα πρώτα 3 στην HD έκδοση και σύντομα θα πάρω και το 4ο στο PS3 στην Αγγλική έκδοση.
  Ούτε καν θα το κατεβάσω στο Κτήνος. Η αναμονή του κατεβάσματος, το ψηφιακό του πράγματος, η μικρή οθόνη, ο μέτριος ήχος, η έλλειψη μπόλικου αποθηκευτικού χώρου καθιστούν την δωρεάν cross buy έκδοση αδιάφορη.

 • Ωραίο review Δημήτρη!! Δεν το διάβασα.

 • Κλαίω Αλέκο:P

 • Αλεκαρας Power :P θα αγορασθεί λίαν συντόμως το παίρνεις στο ps3 και το παίζεις και στο vita πολύ θετικό αυτό και το οτι ειναι εξελληνισμενο πφ δεν χάνεται Ωραίος Δημήτρη

 • Ωραίο review Δημήτρη,το θέλω

 • κατατοπιστικό το review,add to whishlist!

 • Meh δεν ξερω ποτε δεν μου αρεσαν τα καρτουνο-plattformers του ps2

 • ποση διαρκεια εχει περιπου?

 • Πολυ ωραιο φαινεται το παιχνιδακι. Οτι ακριβως χρειαζοταν το Βιτα μιας και δεν ειχε καποιο 3d πλατφορμ. Mονο για vita απο εμενα αφου στο πσ3 εχουν ουρα αλλα παιχνιδια αλλου ειδους.

 • μια ερωτηση.. αν το παρεις στο ps3, η εκδοση για το vita ειναι μονο για το δικο σου psn id, η μπορεις να το δωσεις να το κατεβασει καποιος αλλος?

 • @vectorman Αν θέλεις να μαζέψεις όλα τα μπουκάλια-στοχεία και τους θησαυρούς ή γενικότερα να εξερευνήσεις πλήρως το παιχνίδι, θα σου πάρει γύρω στις 12 με 15 ώρες. Αν δεν σε ενδιαφέρουν και πολύ αυτά, τότε κάπου στις 8 με 10 ώρες.

  @snake198 Μπορείς να το μοιραστείς με ένα φίλο σου, αν του δώσεις τα στοχεία του PSN λογαριασμού σου και εφόσον το έχεις κατεβάσει και εσύ πρώτα. Θα το βρει στην λίστα των αγορών σου γνωστή και ως Download List, επιλέγοντας το Account Management και μετά το Transaction Management.

 • μπραβο στην sony hellas που μεταφραζει παιχνιδια στα ελληνικα

 • 9/10

 • είναι τέλειο! μπράβο Sony Hellas!

 • @d1m1tR1zZzZ13 σκοπος ειναι με τον δικο του psn λογαριαμο να μπορει να το παιξει οχι με τον δικο μου... αλλα αν ειναι στην download list μου τοτε ακυρο...

 • @snake198 Αυτό κατάλαβες από την απάντηση μου; Εννοείται πως θα μπορεί να το παίξει και με τον δικό του λογαριασμό μόλις το κατεβάσει από τον δικό σου! :)

 • @d1m1tR1zZzZ13 το εχεις δοκιμασει η απλα υποθετεις? γιατι ειχα στηλει ενα psone game απο το ps3 ενος φιλου στο ps vita μου και μου ελεγε πως το game δεν επιτρεπετε να παιχτει απο αλλον λογαριασμο.

 • @snake198 Έχεις pm.

 • Το θέλω!!!τόσα χρόνια περιμένω τον Sly και την παρέα του!

 • Το τελείωσα χθες. Όποιος περιμένει κάτι διαφορετικό τσάμπα λεφτά θα δώσει. Η Sanzaru πάτησε πάνω σε σίγουρα μονοπάτια, έβαλε τις δικές της πινελιές και το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό. Ειδικά το gameplay με τον Tenesee ήταν το κάτι άλλο. Μου άρεσε που τελείωσε έτσι καθώς μπορούν κάλλιστα να το σταματήσουν εδώ ως franchise, αλλά και να βρουν τρόπο να το συνεχίσουν. Τέλος, η ελληνική μεταγλώτιση ήταν εξαίσια!

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...