Όλες οι Ματριόσκες εδώ; Εν δυο και πάμε για χορό!

Το έχουμε πει στο παρελθόν αλλά θα το ξαναπούμε: ο Tim Schafer είναι μια ιδιοφυΐα μεγατόνων, ένας καλλιτέχνης που ξεπερνά τα ηλεκτρονικά όρια του ψηφιακού κόσμου και τολμά να αρπάξει τη φαντασία μας από το αυτί και να την τραβήξει πέρα από τα ταπεινά σύνορα του ηλιακού μας συστήματος. Monkey Island, Day of the Tentacle, Full Throttle, Grim Fandango, Psychonauts και Brutal Legend είναι τίτλοι τόσο ισχυροί και γεμάτοι προσωπικότητα, που θα είχαν στραγγίσει κάθε νανογραμμάριο δημιουργικότητας από έναν άνθρωπο. Όχι όμως από τον Tim, τον...Superman των δυαδικών συστημάτων. Αναγνωρίζοντας πως η σύγχρονη εποχή δεν στέκεται ευγενική απέναντι στους πρωτοπόρους, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για την εταιρία του και να σταματήσει την παραγωγή high budget τίτλων και να απασχοληθεί με μικρότερες παραγωγές για ψηφιακή διανομή.

Το ρίσκο απέδωσε εξαιρετικά με την κυκλοφορία του Costume Quest, ενός υπέροχου RPG που ταξίδεψε τους παίκτες βαθιά στην υποσυνείδητη παιδικότητά τους. Όμως, παρόλη τη χαρά που μας έδωσε αυτό το παιχνίδι, τίποτα δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για την φαντασμαγορική επιστροφή του Tim Schafer στον χώρο των adventure games.

A few decades ago, in a country not so fat away - Ιστορία

Stacking, λοιπόν, λέγεται το νέο παιχνίδι της Double Fine και για μια ακόμα φορά προκαλεί τα κατεστημένα, προσφέροντας μια νέα προοπτική στα adventures με μια, απλώς, πανέξυπνη ιδέα. Ο κόσμος του παιχνιδιού θυμίζει την Αμερική του 1910-1920. Βιομηχανική επανάσταση, μεγάλες ευκαιρίες, εργατική τάξη που μόλις άρχισε να οργανώνεται και φυσικά μπόλικη δόση διαφθοράς. Ο κεντρικός μας χαρακτήρας ονομάζεται Charlie Blackmore και είναι το νεότερο τέκνο της φτωχής επταμελούς οικογένειάς του. Παρόλα αυτά, δεν χάνει ποτέ το κέφι του και διατηρεί την αισιοδοξία του σε κάθε δυσκολία.

Όταν, όμως, ο πατέρας του εξαφανίζεται και ο κακός Βαρόνος απαγάγει τα αδέλφια του για να ξεπληρώσουν τα χρέη της οικογενείας, ο Charlie δεν μπορεί να παρατήσει έτσι τα πράγματα. Θα ξεκινήσει, λοιπόν, ένα επικό ταξίδι, στο οποίο θα πολεμήσει τη διαφθορά, θα σταθεί αντιμέτωπος στην ασυδοσία των καιρών και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σώσει τα αδέλφια του, να βρει τον πατέρα του και να γλιτώσει τον κόσμο από τα χέρια του Βαρόνου.

Η ιστορία του Stacking θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει ένα μοντέρνο παιδικό παραμύθι, γεμάτο κρυφούς συμβολισμούς για την καθημερινότητα αλλά και πολύ παιδική τρυφερότητα που σπάνια συναντά κανείς σε ψηφιακή μορφή. Σε αυτό το γεγονός βοηθά το γεγονός πως όλοι οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί ως ζωντανές κούκλες Ματριόσκα (και όχι Μπαμπούσκα όπως πολλοί τις λένε εσφαλμένα), κάτι που τις κάνει αυτομάτως αξιολάτρευτες για κάθε μικρό και μεγάλο σε ηλικία παίκτη. Πρόκειται για μια σπουδαία έμπνευση εκ μέρους των δημιουργών, που όχι μόνο απογειώνει την ατμόσφαιρα, αλλά δημιουργεί και από μόνη της ένα νέου είδους gameplay!

Η μια κούκλα μες την άλλη - Gameplay

Και εξηγούμαστε. Το ερώτημα που γεννήθηκε στο μυαλό όλων, είναι πώς άραγε να καταφέρει ένα τόσο μικρό πιτσιρίκι να τα βγάλει πέρα με όλες τις αντιξοότητες που έχει ο κόσμος; Ο Charlie, λοιπόν, μπορεί να είναι το πιο μικρό παιδί στον κόσμο του αλλά διαθέτει μια πολύ ειδική ικανότητα: Ως μια μικρή ματριόσκα, μπορεί να μπει μέσα στις υπόλοιπες και να αποκτήσει έτσι τις ιδιότητές τους.

Ξεκινώντας από την αμέσως μεγαλύτερη κούκλα και προσθέτοντας και άλλες εκθετικά, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κυκλοφορείτε μέσα σε επτά διαφορετικές κούκλες, με τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνετε όποτε το επιθυμείτε, αλλά και να τις αλλάζετε με άλλες που βρίσκετε στη διαδρομή. Το συναρπαστικό της υπόθεσης είναι το πόσες πολλές και διαφορετικές κούκλες υπάρχουν αλλά και το πόσες πολλές είναι οι δυνάμεις που μπορείτε να αποκτήσετε. Θα μπορέσετε να περάσετε πάρα πολλές ώρες δοκιμάζοντας όλες τις κούκλες που θα βρείτε στο διάβα σας και να τριγυρίσετε στον κόσμο, διασκεδάζοντας με όλα τα αστειάκια που μπορείτε να φανταστείτε.

Μάλιστα, το παιχνίδι επιβραβεύει τους χαρακτήρες που θα το κάνουν αυτό, δίνοντας άλλη όψη στις κούκλες που ολοκλήρωσαν συγκεκριμένα objectives. Ορισμένες είναι απλά αστείες (όπως το παιδί με sugar rush που το καταβάλει υπερκινητικότητα ή τον σταθμάρχη που μπορεί να γίνει ατμομηχανή), άλλες είναι χρήσιμες για την εξερεύνηση (κυρία με κυάλια, στριμμένος παππούς που φωνάζει και διώχνει τον κόσμο) και άλλες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στο να λύσετε τα προβλήματα με τα οποία έρχεστε συχνά αντιμέτωποι. Και σαν να μην έφταναν οι απλές ματριόσκες, σε κάθε επίπεδο υπάρχουν κοντά στις 30 special κούκλες, με πολύ πιο ιδιαίτερες δυνάμεις και σχεδιασμό.

{PAGE_BREAK}

Εκτός όμως από την εξερεύνηση, την αναζήτηση unlockables και την "Grand Theft Auto σε παραμύθι" διασκέδαση, υπάρχει και μια ακόμα λειτουργία τους, η οποία είναι και η βάση του παιχνιδιού. Χρησιμοποιώντας τις κούκλες και συχνά συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους, θα κληθείτε να λύσετε αρκετούς γρίφους και δυσκολίες για να μπορέσετε να προχωρήσετε την ιστορία. Ξεχάστε λοιπόν το inventory, ξεχάστε τα slider puzzles. Όλα θα λυθούν με το μυαλό και τις ικανότητες που θα σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε. Εδώ λοιπόν, είναι που κρύβεται μια μεγάλη δύναμη του τίτλου. Ο κάθε γρίφος και το κάθε εμπόδιο που θα συναντήσετε, μπορεί να λυθεί με τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι διαφορετικούς τρόπους! Άρα, δεν θα χρειαστεί ποτέ να κάνετε άνω κάτω ένα επίπεδο, μόνο και μόνο για να βρείτε την πλαστική σαγιονάρα που κρυβόταν στο δεύτερο υπόγειο και θα την χαρίζατε στον άστεγο για να σας βοηθήσει να μπείτε σε ένα δωμάτιο (βαθιά ανάσα!).

Αν η μια περίπτωση που θα σκεφτείτε δεν σας οδηγεί κάπου, δοκιμάστε διαφορετική και να είστε σίγουροι πως το παιχνίδι θα σας επιβραβεύσει. Αν μάλιστα κολλήσετε τόσο πολύ, υπάρχει στη διάθεση του παίκτη ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο hint system, που σε τρία βήματα προσφέρει μία από τις λύσεις.

Δυστυχώς όμως, αυτή η υπέροχη καινοτομία του παιχνιδιού δεν φτάνει το επίπεδο που της αξίζει. Λυγίζοντας κάτω από το βάρος της μόδας των καιρών, οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι υπερβολικά απλοί, σε επίπεδο που ορισμένους θα τους συναντούσατε μέχρι και σε movie tie in της Disney. Μην έχοντας λοιπόν την παραμικρή πρόκληση, ίσως τελειώσετε το παιχνίδι σε 3 ώρες με αρκετή άνεση. Βέβαια αν αποφασίσετε να παίξετε με τις δυνάμεις σας, να ξεκλειδώσετε ό,τι υπάρχει σε κάθε πίστα αλλά και να βρείτε όλες τις λύσεις σε κάθε γρίφο, τότε η διάρκεια θα ξεπεράσει στα σίγουρα το 10ωρο -και πιθανώς να ανέβει ακόμα περισσότερο. Για όλους τους achievement και trophy hunters εκεί έξω: Να ξέρετε πως θα ζοριστείτε αρκετά.

Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος - Τεχνικός Τομέας

Η απουσία voice acting από το sound design του Stacking είναι ένα θέμα που ίσως να ξενίσει ορισμένους παίκτες. Όμως, δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς θα ανακαλύψετε πολύ γρήγορα πως αυτό έγινε απολύτως συνειδητά. Το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί ηθελημένα με την αισθητική βουβής ταινίας, κάτι που σημαίνει πως όλο το συναίσθημα μεταφέρεται μέσω της υπέροχης μουσικής αλλά και των μοναδικών ερμηνειών.

Ό,τι και να πούμε για αυτόν τον τομέα, πραγματικά ωχριά απέναντι στην πραγματικότητα και καθώς οι κούκλες ματριόσκα δεν έχουν κινητά μέρη, θα περίμενε να δει κανείς μια πολύ "ξύλινη" και επίπεδη απεικόνιση. Αντιθέτως, οι προγραμματιστές της Double Fine υπερέβαλαν εαυτούς και παρέδωσαν ένα τόσο εκπληκτικό αποτέλεσμα, που αν επρόκειτο για ταινία, θα πήγαινε πετώντας για ένα Oscar. Ειδικά τα cut scenes, που εξελίσσονται ως σκηνές βουβού κινηματογράφου, είναι απλά συγκλονιστικές! Όσον αφορά στο σχεδιασμό των διαφορετικών ματριόσκα, φτάνει μόνο να σας πούμε πως υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά μοντέλα, όλα με τις δικές τους χαρές και ιδιομορφίες.

Ο δε κόσμος του Stacking είναι απόλυτα πειστικός και αναδύει τη γλυκιά μυρωδιά πούρου των 20's. Σχεδιασμένος επιμελώς, με γλυκούς τονισμούς και παστέλ χρώματα, συχνά θυμίζει την αισθητική της Telltale Games στα "Back to the Future" και "Tales of Monkey Island", αν και φυσικά το καταφέρνει με σαφέστατα ανώτερη ποιότητα.

 

Tέλος, να σταθούμε λίγο στο χειρισμό της κάμερας, η οποία είναι σαν οποιουδήποτε άλλου 3D platform παιχνιδιού. Διαβάσαμε σε πολλά forums πως ορισμένοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω της γρήγορης κίνησής της. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, απλά μπείτε στα options και αλλάξτε το calibration έτσι ώστε να την φέρετε στα μέτρα σας.

Matryoshka, I Love U - Συμπεράσματα

Είναι δύσκολο τελικά να μην υποκλιθεί κανείς στο μεγαλείο του Tim Shafer. Για άλλη μια φορά, παραδίδει μαθήματα συλλογισμού και τακτικής στο gaming, προκαλώντας κάθε ρουτίνα και προσφέροντας -για άλλη μια φορά- μια μαγική εμπειρία. Καταφέρνει να σπάσει κάθε δεσμό με τα κλισέ του σύγχρονου gaming και ρισκάρει δυνατά, προσφέροντας έναν πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό τίτλο. Για όλους εσάς που έχετε βαρεθεί να βλέπετε τα ίδια και τα ίδια, το Stacking αποτελεί μια όαση δημιουργικότητας στη σύγχρονη, πεζή πραγματικότητα.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: Xbox LIVE
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Double FineΗμ. Έκδοσης: 09/02/2011
PEGI: 7Εκδότης: THQΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Γλυκό και συγκινητικό σενάριο με αξιαγάπητους χαρακτήρες
 • Ένα από τα φρεσκότερα concept που έχουμε δει
 • Γραφικά που αναδύουν μια μοναδικά μαγική ατμόσφαιρα
 • Πανέξυπνοι γρίφοι με πολλαπλούς τρόπους επίλυσης...

Αρνητικά

 • ...αλλά και πολύ εύκολο να τους βρεις
 • Πολύ μικρό σε διάρκεια

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Aλεξ μου εχεις κινησει την περιεργεια! Ηξερα βεβαια για το παιχνιδι αλλα δεν περιμενα να βγει κατι τοσο "μαγικο"!!!

 • Οι πόρδοι που ρίχνει ο μουστακαλής στο βιντεάκι φαίνονται βρωμεροί! Πολύ γέλιο θα έχει...

 • Aλεξανδρε δεν ειχα σκοπο να το κατεβασω,αλλα μετα την παρουσιαση που του εκανες με πορωσες :) τρεχω τωωωωωωωωρα ;)

 • Καλα πως κυκλοφορησε στο PS3 ; Αφου δεν παιζει ματροσκες :) :)

 • Σίγουρη Αγορά - Αγαπάμε Tim Schafer ! Tα καλά παιχνίδια τελικά θέλουν 3 απλά συστατικά : χιούμορ , προσωπικότητα και πολύ φαντασία ... που όμως σπανίζουν σήμερα στη βιομηχανία του gaming ...

  Υ.Γ.1 Και τώρα που το θυμήθηκα πρέπει να κατεβάσω και το DLC του Costume Quest κάποια στιγμή ...
  Υ.Γ.2 Θέλω το καλοκαίρι στην Ε3 να δώ θριαμβευτική επιστροφή του Jack Black αγκαζέ με τον Tim να ανακοινώνουν την επική συνέχεια του Brutal Legend !!!

 • πολυ πρωτοτυπο και εξυπνο παινιχιδι..αν και θα ηθελα να εχει voice acting ειναι κατι πρωτοποριακο και νεο...ιδιως αυτη η αλλαγη χαρακτηρων εχει πολυ φαση..

 • φαίνεται πολύ καλό

 • το παιχνίδι τα σπάει. κλασσικός Schafer... και είναι και τσάμπα για όσους έχουν Plus!

 • Πολύ καλό review, ελπίζω να ωθήσει και άλλα μέλη του GO να το κατεβάσουν γιατί πραγματικά το αξίζει .. Κάποια πράγματα που θέλω να πώ για το review .. Στα γραφικά απλά να πώ ότι είχα πρόβλημα με το framerate του παιγνιδιού σε κάποια σημεία ( xbox 360 ) .. Δεν ξέρω αν ισχύει και για το PS3 αυτό .. Επίσης στην δειάρκια του παιγνιδιού .. Για παιγνίδι arcade προσωπικά την βρήκα άκρως ικανοποιητική ... Πολλά collectables και αν κάποιος το παίξει χωρίς το hint system ( που είναι κάτι σαν να χρησιμοποιάς walkthrough αλλά in-game ) τότε σίγουρα θα βγάλει καμιά 10αριά ώρες από το παιγνίδι ..

 • Το'χα γραψει και στο φορουμ, το παιχνιδι ειναι πολυ πρωτοτυπο και διασκεδαστικο.Και οπως γραφει και στο ριβιου αν δεν διεκπεραιωνεις απλα,πραγμα δυσκολο αφου το παιχνδι σε κραταει στον κοσμο του, τοτε εχει και μεγαλη διαρκεια.Το μεγαλο του αρνητικο παντως για μενα ειναι η ελλειψη ομιλιων και γενικα μια ψυχρη αισθηση που εχει,προφανως λογω του ηχου και της...ξυλινης εμφανισης των χαρακτηρων.
  Μολις ξεστοκαρω λιγο παει σιγουρα για αγορα.

  ps.G13Nick και στο ps3 ειχε θεμα με το framerate.

 • το ξαναλέω, η έλλειψη ήχου σαν φαίνεται ως κάτι κακό τώρα. μόλις ασχοληθείτε με τον τίτλο θα πείτε και οι ίδιοι πως καλύτερα που δεν έχει.

  για το framerate, δεν διαπίστωσα κάτι παραπάνω από αυτά που βλέπουμε σε όλα τα παιχνίδια. μικροπτώσεις σε ελάχιστα σημεία δεν είναι κάτι που θα παρατηρήσει ο μέσος χρήστης.

 • Πολύ καλό και ενδιαφέρον παιχνίδι! Και για τα δεδομένα των PSN & LIVE μια χαρά.

 • Μπηκε στη wishlist.............

 • Έχει βγει στο PSN σήμερα ή από αύριο;

 • @Silve: Κυκλοφορει ηδη στο psn. Παντος το συγκεκριμενο game θα το εχω υποψην...

 • Παιδιά γοα όσους ενδιαφέρονται το παιχχνίδι στο psn για τους plus είναι free και εννοείται πως το εκμετάλλευτηκα. Το παιχνίδι είναι super.!!! Πολύ ιδαίτερο παιχνιδάκι.

 • πολυ καλο αρθρο Αλεξανδρε κ πολυ πρωτοτυπο παιχνιδι,σε retail θα δουμε κατι?οσο για το voice acting που λειπει δν νομιζω να με ξενερωσει,μιας κ οπως λες η μουσικη ειναι υπεροχη!κ το machinarium βουβο ητανε αλλα δν μας χαλαγε καθολου!

 • Το λιώνω αυτή την περίοδο. Πολύ ωραίο review, Αλέξανδρε!

  Πραγματικά πανέξυπνη ιδέα η εφαρμογή του stacking με μπαμπούσκες σε βιντεοπαιχνίδι. Η Double Fine πρέπει να έχει στο δυναμικό της φοβερά μυαλά. Tim Schafer θεέ! :D

 • όχι Super Saiyan, Costume Quest, Stacking και τα επόμενα 2 παιχνίδια της Double Fine θα είναι αποκλειστικά σε downloadable μορφή για να γλιτώσουν τα έξοδα.
  Βέβαια δεν βρίσκω απίθανο να βγάλει η εταιρεία ένα πακέτο με όλα τα παιχνίδια αργότερα, ποτέ δεν ξέρεις.

 • Το εχω τελειωσει πολυ καλο.

 • Τόσο καλό είναι ? θα το κοιτάξω οπωσδήποτε αρκετά σύντομα

 • Το θέλω! Φαίνεται πολύ όμορφο και έξυπνο.

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...