H Namco σώζει (ξανά) τα JRPGs

Το Tales of Graces f αποτελεί το δωδέκατο παιχνίδι της ιαπωνικής σειράς παιχνιδιών ρόλων "Tales of" από τη Namco, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά για το Wii το 2009. Η έκδοση για την κονσόλα της Nintendo δε διατέθηκε ποτέ εκτός Ιαπωνίας, αλλά ένα χρόνο μετά, ο τίτλος της Namco Bandai κυκλοφόρησε και στο PS3. Με αρκετή καθυστέρηση λοιπόν, το νεότερο μέλος της οικογένειας Tales of κυκλοφορεί και στην Ευρώπη, και αποτελεί ένα από καλύτερα JRPGs που μπορεί να βρει κανείς σε οικιακή κονσόλα -παρόλο που οι αδυναμίες και κάποια μικρά προβλήματα δεν απουσιάζουν.

Ιστορία και χαρακτήρες

Η ιστορία του Tales of Graces f αρχίζει με τον πρωταγωνιστή και ορισμένους φίλους του να βρίσκονται στην παιδική τους ηλικία, όταν κάνει την εμφάνιση του ένα μυστηριώδες κορίτσι με απώλεια μνήμης. Σύντομα, ο συνομήλικος πρίγκιπας του κοντινότερου βασιλείου επισκέπτεται την πόλη. Έπειτα από λίγες ώρες gameplay, η δράση μεταφέρεται επτά χρόνια μετά, όπου πολλά έχουν αλλάξει.

Η υπόθεση περιλαμβάνει συγκρούσεις ανάμεσα σε πόλεις και διπλωματικές προστριβές και, κυρίως, πιο τυπικά JRPG στοιχεία, όπως χαμένους κόσμους και υπερφυσικές δυνάμεις. Η υπόθεση του Graces είναι πολυεπίπεδη και έξυπνα γραμμένη, αλλά παρά την ποιότητά της ως ιδέα και ως εξέλιξη, η λανθασμένα ισορροπημένη αφήγησή της ζημιώνει τη συνολική εμπειρία. Σε άλλα σημεία οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η αφήγηση της υπόθεσης συναρπάζει, ενώ αλλού η ιστορία μένει στάσιμη για ώρες. Έτσι, η ροή της ιστορίας δεν είναι πάντα ικανοποιητική και οι πολύ καλές ιδέες δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για τους χαρακτήρες, αφού σχεδόν για τους μισούς ήρωες δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού. Το background όλων ανεξαιρέτως των χαρακτήρων είναι εξαιρετικό, αλλά η εξέλιξη των προσωπικοτήτων τους είτε σταματάει απότομα, είτε είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Επιπροσθέτως, δε βοηθάει το γεγονός ότι η ιστορία -όπως προαναφέραμε- κάνει ένα άλμα επτά ετών, όπου πολλά αλλάζουν ξαφνικά, ωστόσο, εξαίρεση αποτελεί ο πρωταγωνιστής Asbel, ο οποίος είναι καλοδουλεμένος και ισορροπημένος. Και κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε τα Skits. Πολύ συχνά, το παιχνίδι μάς προτρέπει να πατήσουμε το κουμπί "select" ούτως ώστε να παρακολουθήσουμε διαλόγους ανάμεσα στα μέλη της ομάδας με τη χρήση κινούμενων εικόνων.

Τα Skits -που είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των Tales και έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στο Vesperia- άλλες φορές δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο του παιχνιδιού και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, και άλλες φορές είναι εντελώς αδιάφορα. Τέλος, όσον αφορά την πλευρά των "κακών", ουσιαστικά τις τελευταίες ώρες αποκτά βάθος ένας χαρακτήρας που ήταν ουδέτερος και αδιάφορος σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Dungeons και εξερεύνηση

Κατά τη διάρκεια του Tales of Graces f συναντάμε ένα σημαντικό αριθμό πόλεων και dungeons που είναι διαθέσιμα προς εξερεύνηση. Ενδιαφέρον είναι πως χάρτης εμφανίζεται μόνο όταν βρισκόμαστε σε κάποιο μονοπάτι που συνδέει τις τοποθεσίες αυτές, αφού "ανοικτό" world map -όπως το εννοούμε στα JRPGs- δεν υπάρχει, αλλά οι περιοχές συνδέονται μεταξύ τους μέσω γραμμικών μονοπατιών, που ενίοτε διαθέτουν αρκετές διασταυρώσεις. Αν και στο Graces υπάρχουν πολλά μυστικά, η αίσθηση της εξερεύνησης είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με το Tales of Vesperia, εν μέρει διότι το gear grinding έχει ατονήσει και δε βρίσκουμε τόσο συχνά όπλα και εξοπλισμό.

Επίσης, τα χρήματα που βρίσκουμε είναι αρκετά, και παρόλο που βρεθήκαμε αρκετές φορές χωρίς να έχουμε ικανοποιητικά ποσά, προς το τέλος του παιχνιδιού αποκτήσαμε περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσαμε να δαπανήσουμε. Η εξερεύνηση εδώ μπορεί να μην είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με το υπόλοιπο gameplay -όπως στο Vesperia- αλλά είναι ευχάριστη και υποβοηθάται από τον καταπληκτικό σχεδιασμό των dungeons. Χάρτες των dungeons δεν υπάρχουν, αλλά χάρη στη σωστή μελέτη των χώρων, ουσιαστικά δεν χρειάζονται.

{PAGE_BREAK}

Αρχικά τα dungeons που καλούμαστε να εξερευνήσουμε είναι απλοϊκά, αλλά εξελίσσονται όσο προχωράμε στο παιχνίδι, με ασύμμετρες τοποθεσίες, που μας βοηθούν να κατατοπιστούμε ευκολότερα και να έχουμε μία καλύτερη αντίληψη των χώρων, αλλά και απλούς -αλλά όχι απλοϊκούς ή παράταιρους- γρίφους, που μας κάνουν να σκεφτούμε. Σχεδόν όλα τα dungeons του Graces διαθέτουν σωστό μέγεθος ώστε να μη κουράζουν και εξελίσσονται συνεχώς και με αρκετή φαντασία. Ένα μεγάλο και υπερβολικά ομοιόμορφο dungeon περίπου στη μέση του παιχνιδιού δε μπορεί να χαλάσει τη συνολική εικόνα, ενώ και η δυσκολία των γρίφων είναι ιδανική.

Οι πόλεις δεν είναι το ίδιο ευφάνταστα σχεδιασμένες και η εμμονή του παιχνιδιού να μην μας αφήνει να επισκεφθούμε όλες τις τοποθεσίες μέσα στην πόλη πριν προχωρήσουμε αρκετά το παιχνίδι, δεν είναι η καλύτερη δυνατή ιδέα. Ωστόσο, τα παράπονά μας μένουν σε θεωρητικό επίπεδο, μιας και δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Backtracking στο Graces υπάρχει, αλλά δεν ενοχλεί ιδιαίτερα, διότι ο αριθμός των τοποθεσιών που επισκεπτόμαστε και παρεμβάλλεται είναι τουλάχιστον ικανοποιητικός.

Όμως, πρέπει να πούμε ότι το Tales of Grace f είναι κάπως περιορισμένο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να πετάξουμε στον κόσμο του παιχνιδιού με αερόπλοιο, όπως τουλάχιστον το έχουμε συνηθίσει σε αλλά JRPGs. Εδώ, προς το τέλος του παιχνιδιού που ελέγχουμε το αερόπλοιο, απλά βλέπουμε το χάρτη από διαφορετική οπτική γωνία και έχουμε τη δυνατότητα να μεταφερθούμε όπου θέλουμε άμεσα ή να εξερευνήσουμε το χάρτη για νέες περιοχές πατώντας L1 όταν στοχεύουμε στο επιθυμητό σημείο.

Πρόκειται για μια έξυπνη ιδέα, που προσπαθεί ανεπιτυχώς, όμως, να κρύψει ότι ο κόσμος του Graces είναι μικρός συγκριτικά με άλλα JRPGs. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν αρκετά sidequests, σε επίπεδο περιεχομένου και ελευθερίας το Tales of Graces f είναι μάλλον υποδεέστερο των Vesperia και Lost Odyssey.

Το σύστημα μάχης

Το Tales of Graces f δεν διαθέτει τυχαίες μάχες. Αντιθέτως, μπορούμε να δούμε τους εχθρούς στο χάρτη και μπορούμε να τους αποφύγουμε αν το επιλέξουμε. Έτσι, σε γενικές γραμμές ο παίκτης έχει την ευκαιρία να ορίσει εκείνος το pacing και τη συχνότητα των συγκρούσεων με τους αντιπάλους του. Επιπροσθέτως, θεωρούμε σημαντικό ότι τα loadings πριν και μετά τις μάχες είναι μηδαμινά, γεγονός που σε συνδυασμό με τις γρήγορες μάχες -που πλην των bosses πολύ σπάνια υπερβαίνει το 1,5 λεπτό (εκτός από τον βαθμό δυσκολίας hard)- εξυπηρετεί άριστα τον ιδανικό ρυθμό του παιχνιδιού.

Το σύστημα μάχης του Tales of Graces f αποτελεί μία εξέλιξη όσων έχουν εφαρμοστεί στη σειρά Tales και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Σε κάθε μάχη συμμετέχουν τέσσερις χαρακτήρες, με τον παίκτη να ελέγχει έναν και την Α.Ι. τους υπόλοιπους τρεις. Χαρακτήρα επιλέγουμε πριν την έναρξη της μάχης ή, αν θέλουμε, αλλάζουμε άμεσα κατά τη διάρκειά της.

Οι χαρακτήρες μας δεν κινούνται ελεύθερα μέσα στο χάρτη της μάχης, αλλά σε νοητές ευθείες σε σχέση με τους εχθρούς που έχουμε στοχεύσει, ενώ παράλληλα, έχει προστεθεί η δυνατότητα αποφυγής των εχθρικών κινήσεων. Φυσικά, έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε, αλλά αν κρατήσουμε την άμυνα αρκετή ώρα οι εχθρικές επιθέσεις μπορούν να τη "σπάσουν". Αν κρατήσουμε άμυνα για λίγο και συμβουλευθούμε τις οπτικές ενδείξεις που παρουσιάζονται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας αρκετά από τα χαρακτηριστικά του συστήματος μάχης για να ζαλίσουμε τους εχθρούς μας ή να σπάσουμε την άμυνά τους.

Υπάρχουν επιθέσεις δύο διαφορετικών ειδών: οι A-Αrtes και οι B-Artes. Αμφότερες χρησιμοποιούν ενέργεια από μία ειδική μπάρα που γεμίζει όσο επιτιθέμαστε, αμυνόμαστε ή περιμένουμε. Συνδυάζοντας τις κινήσεις αυτές, μπορούμε να δημιουργήσουμε combos, κατά την εξέλιξη των οποίων αυξάνεται το damage των επόμενων επιθέσεων. Για τις επιθέσεις χρησιμοποιούμε δύο πλήκτρα για Α και B Artes, σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις του αριστερού μοχλού, ενώ στο δεξί μοχλό μπορούμε να τοποθετήσουμε τέσσερις συντομεύσεις.

{PAGE_BREAK}

Αρχικά, και παρά την εμπειρία που είχαμε από το Vesperia, η στρατηγική μας ήταν καθαρό... button mashing, αλλά εν συνεχεία, αποκτώντας περισσότερη εμπειρία και με μάχες που ωθούν το παίκτη να εκμεταλλευτεί το παραμικρό πλεονέκτημα, εκτιμούμε πως είναι θέμα χρόνου να καταφέρουν οι παίκτες να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας τους. Στο βαθμό δυσκολίας moderate (λίγο πάνω από το Normal) το παιχνίδι μάς ωθεί να χτυπάμε με επιθέσεις οι οποίες έχουν properties που οι εχθροί έχουν ευαισθησία, να μάθουμε καλά τη χρήση τις αποφυγής, το animation και το timing κινήσεων που αλλάζουν τη θέση μας στο χώρο, και μας επιτρέπουν να χτυπάμε και να αποφεύγουμε τις επιθέσεις ταυτόχρονα.

Η A.I. λειτουργεί κατά κανόνα πολύ σωστά και μπορούμε να της δώσουμε γενικές οδηγίες, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της μάχης. Επιπλέον, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε επιλεγμένες κινήσεις από τους χαρακτήρες που ελέγχει η Α.Ι., γεγονός εξαιρετικά χρήσιμο αν το εκμεταλλευτούμε σωστά. Σημαντικό ρόλο στις μάχες του Graces παίζουν και οι Mystic Artes, που αποτελούν τις δυνατότερες επιθέσεις του οπλοστασίου μας και χρησιμοποιούνται μόνο αν γεμίσει η αντίστοιχη μπάρα, χτυπώντας διαδοχικά τους αντίπαλους μας.

Οι Mystic Artes -και γενικότερα το σύστημα μάχης στο Graces- είναι πιο ισορροπημένα και ανώτερα σε σχέση με του Vesperia και αυτό διότι -αν και τους τρεις στους τέσσερις χαρακτήρες τους ελέγχει η Α.Ι.- το σύστημα μάχης δεν δίνει την αίσθηση του αυτοματοποιημένου. Αντιθέτως, περισσότερο και από τα στατιστικά στοιχεία, εδώ σημασία έχει η ικανότητα του παίκτη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ακόμα και οι χαρακτήρες που δε χρησιμοποιούμε λαμβάνουν πόντους εμπειρίας και δεν μένουν πίσω σε level σε σχέση με τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Έτσι, όποτε το επιθυμούμε, μπορούμε να αλλάξουμε το βαθμό δυσκολίας, να πειραματιστούμε ελέγχοντας χαρακτήρες που διαθέτουν διαφορετική φιλοσοφία και, γενικότερα, να προσαρμόσουμε το παιχνίδι στα μέτρα μας. Το σύστημα μάχης του Tales of Graces f επιβραβεύει και την ικανότητα του παίκτη και τη σωστή στρατηγική, ενώ ταυτόχρονα -εξαιτίας της μικρής διάρκειας των μαχών- δε κουράζει και δεν δρα εις βάρος της εξερεύνησης.

Στο βαθμό δυσκολίας moderate το παιχνίδι είναι σωστά ισορροπημένο και στα bosses που δυσκολευτήκαμε η επανεξέταση της ομάδας και της συνολικής στρατηγικής μας έφερε αποτελέσματα. Εδώ να πούμε ότι τo Graces -όπως και το Vesperia- διαθέτει συνεργατικό παιχνίδι για τέσσερις παίκτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν δράση με το χαρακτήρα που έχουν επιλέξει κατά τη διάρκεια των μαχών. Εν κατακλείδι, το σύστημα μάχης του Graces διαθέτει απύθμενο βάθος και ταυτόχρονα είναι τόσο "ευλύγιστο" και προσαρμόσιμο, που θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει σε JRPG.

Leveling και crafting

Η αίσθηση ενδυνάμωσης και εξέλιξης τους χαρακτήρα στο Graces είναι αισθητή όταν αποκτάμε νέες ικανότητες, οι οποίες με τη σειρά τους ανοίγουν νέες επιλογές στο πεδίο της μάχης. Αντιθέτως, η αύξηση των στατιστικών των χαρακτήρων -επειδή ανέβηκαν ένα level- δε γίνεται το ίδιο εύκολα αντιληπτή στο gameplay. Τα skills αποκτώνται μέσω των Titles, που ξεκλειδώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού ή όταν κερδίζουμε level και skills, και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε equip ένα κάθε φορά.

Κάθε Title μάς δίνει κάποια bonuses, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μας επιτρέπει να μάθουμε ή να βελτιώσουμε skills και στατιστικά. Κερδίζοντας SP κατά τη διάρκεια των μαχών, σταδιακά ξεκλειδώνουμε τις βελτιώσεις που μας προσφέρονται και η επιλογή των χρησιμότερων αναβαθμίσεων είναι σημαντική. Η δύναμη της ομάδας μας μπορεί επίσης να αυξηθεί βελτιώνοντας την ποιότητα του εξοπλισμού μας. Στα διάφορα καταστήματα μπορούμε να ενισχύσουμε τα όπλα και τις πανοπλίες μας, χρησιμοποιώντας αντικείμενα που ανεβάζουν τα base stats τους, και παράλληλα προσθέτουν νέα bonuses. Όταν χρησιμοποιήσουμε πια τα αναβαθμισμένα όπλα σε ορισμένες μάχες, μας δίνεται η δυνατότητα να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους.

Αυτό αφαιρεί τα bonuses που τους έδιναν τα προαναφερθέντα αντικείμενα, αλλά τα base stats μένουν και έχουμε τη δυνατότητα τα βελτιώσουμε ξανά με ένα νέο αντικείμενο. Επιπλέον, με αυτή τη διαδικασία δημιουργείται και ένας νέος κρύσταλλος, που συγκεντρώνει τις καλύτερες εκ των δυνατοτήτων των αντικειμένων που είχαμε χρησιμοποιήσει στην αναβάθμιση των όπλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως accessory σε όλους τους χαρακτήρες, αλλά και να συνδυαστούν μεταξύ τους για να παραχθεί ένας ακόμα πιο χρήσιμος κρύσταλλος. Το Graces f μπορεί να μην έχει τις συνεχείς αλλαγές εξοπλισμού του Vesperia, αλλά το crafting του είναι έξυπνα υλοποιημένο και εθιστικό.

{PAGE_BREAK}

Ο τεχνικός τομέας

Αν και τα γραφικά του Tales of Graces f δεν εντυπωσιάζουν με την τεχνολογική τους αρτιότητα, το art direction, -χωρίς να έχει την προσωπικότητα του Tales of Vesperia ή του επερχόμενου Tales of Xillia- σίγουρα είναι όμορφο. Ο σχεδιασμός χαρακτήρων και εχθρών είναι αρκετά συνηθισμένος για το είδος, αλλά υπάρχουν πανέμορφα και ευφάνταστα περιβάλλοντα, που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ωστόσο, η μηχανή γραφικών της Namco δείχνει το καλό της πρόσωπο κατά τη διάρκεια των μαχών, όπου τα οπτικά εφέ κατακλύζουν την οθόνη, ειδικά όταν ξεκλειδώσουμε τις δυνατότερες και εντυπωσιακότερες οπτικά κινήσεις.

Στον ηχητικό τομέα η μουσική είναι κατώτερη του αναμενόμενου και απλά συνοδεύει το περιεχόμενο του παιχνιδιού, χωρίς να προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο. Ιαπωνικό voice over δεν υπάρχει, αλλά η εργασία που έχει γίνει στο αγγλικό voice over είναι πολύ καλή και δεν αφήνει περιθώριο για παράπονα. Τέλος, αξίζει να επαναλάβουμε πως, σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό τμήμα του παιχνιδιού, οι χρόνοι φόρτωσης είναι πολύ σύντομοι και δεν επιβαρύνουν καθόλου το ρυθμό του παιχνιδιού.

Συμπεράσματα

Το Tales of Graces f είναι ένα ιδιαιτέρως καλοσχεδιασμένο JRPG, το οποίο αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για τους φίλους του είδους. Αδυναμίες υπάρχουν, και συνολικά το Graces δεν είναι τόσο καλό όσο το προηγούμενο μέλος της σειράς, αλλά σίγουρα βρίσκεται πολύ κοντά. Κατά τη γνώμη μας, τοποθετείται άνετα μέσα στα καλύτερα JRPGs που είδαμε σε αυτή τη γενιά σε οικιακές κονσόλες και είναι ευτυχές το γεγονός ότι η σειρά Tales δεν αναζητά την ταυτότητά της, αλλά ακολουθεί μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η κεντρική ιστορία του Tales of Graces f χρειάστηκε ακριβώς 40 ώρες για να ολοκληρωθεί, ενώ έπειτα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με New Game Plus ή να ασχοληθούμε με ένα νέο, αποκλειστικό για το PS3, κεφάλαιο που διαρκεί περίπου 10 ώρες. Το εν λόγω περιεχόμενο συνεχίζει από το σημείο που ολοκληρώθηκε η κεντρική ιστορία και μάλιστα εξελίσσει το gameplay με νέους μηχανισμούς στο σύστημα μάχης και προσθέτει νέες ιδέες στο σχεδιασμό των dungeons. Τελικά, παρά τις όποιες αδυναμίες του, το Tales of Graces f μάς ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό και δε μπορούμε να σκεφτούμε κάποιο λόγο που θα μας έκανε να μην το προτείνουμε.

Νίκος Καβακλής

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RPGΔιάθεση: Namco-Bandai Partners Greece
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: Namco Tales StudioΗμ. Έκδοσης: 31/08/2012
PEGI: 12Εκδότης: Namco-BandaiΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Καταπληκτικό σύστημα μάχης
 • Σχεδιασμός των dungeons για σεμινάριο
 • Εθιστικό σύστημα crafting
 • Πολύ καλή υπόθεση...

Αρνητικά

 • ...η οποία όμως ζημιώνεται από την αφήγηση που έχει προβλήματα στη ροή
 • Κάποια προβλήματα στην ανάπτυξη των προσωπικοτήτων των χαρακτήρων
 • Σχετικά περιορισμένο σε επίπεδο περιεχομένου και ελευθερίας

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Περιμενα το review απο εδω ψηνομαι πολλη ασχημα να το παρω.Κατατοπιστικοτατο review!!!

 • Το ToV δε μου είχε αρέσει τόσο πολύ, οπότε θα το δοκιμάσω πρώτα το ToG πριν προβώ σε αγορά.

  Πάντως βλέπω πως τα αρνητικά είναι τα ίδια με αυτά του ToV (οι χαρακτήρες δεν αναπτύσονταν καλά και ήταν πολύ generic και ανιαροί, το σενάριο δεν ξεδιπλώνοταν όπως θα έπρεπε και κανταντούσε βαρετό...)

  Θα δείξει. Ήδη περιμένω το Dragon Quest 9 και το επόμενο J που θα ασχοληθώ θα είναι το Xenoblade Chronicles.

 • Αναλυτικότατο review Νίκο. Έμεινα λίγο έκπληκτος που ανέβηκε τόσο νωρίς όμως. Βρίσκομαι στο 2ο playthrought και λόγω των grades το απολαμβάνω περισσότερο από το πρώτο. Η ιστορία ενώ είναι πολύ καλή δυστυχώς σε κάνει να αναρωτιέσαι μερικές φορές πότε θα αλλάξει κεφάλαιο. γιατί φαίνεται πως την τραβάνε. Σπάνιο φαινόμενο βέβαια αλλά γίνεται. Καλό θα ήταν να έλεγες και τίποτα για το mixer στο crafting αλλά δεν είναι και τίποτα. :P Πολύ σωστότατο review.

  Υ.Γ Αναρωτιέμαι ποια καθυστερημένα πάνε και πετάνε τις κλασσικές μονάδες στην βαθμολογία...

 • Παιχνιδάρα φένεται!!!

 • δεν το εχω παρει ακομα αλλα θα το αγορασω συντομα για να "καλυψω" το κενο μεχρι το xillia!

 • Είχα διαβάσει δια μέσου των μηνών ότι είναι απο τα καλύτερα πρόσφατα JRPGs και χαίρομαι. Αν και τα τελευταία χρόνια τα έχω παραμελήσει, χαίρομαι γνωρίζοντας ότι όταν επιστρέψω σε αυτά, με περιμένουν στο ράφι εξαιρετικά πρόσφατα παραδείγματα. Θα το πάρω και αυτό. Ωραίο review Νίκο.

 • Μα πως ειναι δυνατον να μην συμπεριλαβουν το ιαπωνικο voice over ? Μεγαλο φαουλ .

 • Αρκετά καλό για τους fan αλλά απο κει και πέρα δεν βλέπω κάτι το ξεχωριστό,έχει μείνει πολύ πίσω στον οπτικοακουστικό τομέα κυρίως και όπως αναφέρθηκε ηδη πιο πάνω,και σε ιστορία και χαρκτήρες και γενικά σαν παιχνίδι,δεν φτάνει με τίποτα κάποια προηγούμενα παιχνίδια της σειράς Tales.
  Πιστευω πως το Xillia πρέπει να βγει αρκετά καλύτερο.

 • Νωρις νωρις το Review, νομιζα οτι αλλαξε η ημερ. κυκλοφοριας και επαθα ενα σοκ.

  Για port του Wii και με τετοια καθυστερηση μια χαρα τα καταφερνει. Το συστημα μαχης λεγεται οτι ειναι το δυνατο του σημειο, ενω για σεναριο και χαρακτηρες θα πρεπει να κανουμε υπομονη μεχρι το Xillia.
  Μαλλον θα πρεπει να ξεχασουμε τα open world maps οπως στα παλια Tales, και να δεχτουμε το overworld για χαρη της τεμπελιας (?) στην αναπτυξη και του ρεαλισμου. Προσωπικα θα προτιμουσα την ελευθερια των Destiny και Eternia, παρα τους διαδρομους κι ας μην ηταν καθολου ρεαλιστικα τα μοντελα σε σχεση με το περιβαλλον. Ας ειναι καλα το Ni no kuni που θα μας ξανα θυμισει την αισθηση του world map στα rpgs.

 • Πάρα πολύ καλό review Νίκο! Το Vesperia το λάτρεψα και το Graces το περιμένω πως και πως! Άντε να έρθουν και τα Ni No Kuni και Xillia!!

 • day one... θα την σωσει ξανα και με το xilia!!!

 • @katamaran είναι τέτοια παιχνιδάρα και κολλάς εκεί; Μια χαρά είναι οι φωνές..

 • Αυτό το παιχνίδι το περιμένω πάρα πολύ καιρό σίγουρη αγορά όταν έρθει

 • SetaShouji Ειναι 50 ωρες παιχνιδι ομως . Και ειναι και πανακριβο . Αν ηταν στα 20 Ε θα εκανα τα στραβα ματια ανετα . Αλλα τωρα δεν αξιζει να επενδυσω .

 • 40 ευρώ για συλλεκτική έκδοση κιόλλας δεν νομίζω να είναι πολλά αλλά ο καθένας έχει διαφορετική οπτική των πραγμάτων.. Πάντως Βάγγο όταν πέσει μην το χάσεις. Θα σου αρέσει πολύ είμαι σίγουρος. ;)

 • @katamaran κανενα tales παιχνιδι δεν εχει τα ιαπωνικα voice over

 • Εχω προπαραγγειλει την συλλεκτικη απο το zavvi αλλα δεν λεει να ερθει τελη Αυγουστου λεει...

 • Μακάρι να είναι καλό

 • Εξαιρετικο review,απο τις διαβασα και απο τα comments των παιδιων αξιζει να το παρει κανεις, ανυπομονώ να το δοκιμασω

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...