'Η, αλλιώς, "πώς να χάσεις μια μεγάλη ευκαιρία"

Η αναβίωση του θρυλικού Τεν-Τεν, της φιγούρας από τα κόμικς που οι μεγαλύτεροι θα έχουν σε περίοπτη θέση μέσα στην καρδιά τους, αποτέλεσε για πολλούς το κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς. Ο νεαρός και πάντα ανήσυχος Βέλγος ρεπόρτερ, ξεπήδησε από τη μαγική πένα του Georges Rémi το μακρινό 1929 και μέχρι σήμερα τα κόμικ στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 80 γλώσσες και έχουν πουλήσει περί τα 350 εκατομμύρια αντίτυπα. Δύσκολο έργο για τον Peter Jackson και τον Steven Spielberg να δώσουν ψηφιακή μορφή σε αυτόν τον χαρακτήρα, δεν νομίζετε; Και όμως, το Hollywood και η Paramount Pictures τα κατάφεραν. Το The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn αποδείχθηκε άξιο των περιστάσεων και έτσι δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος, ώστε να καταφθάσει και το ομώνυμο videogame. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα παραπατήματα. Μπορεί η Ubisoft να εδρεύει στη Γαλλία (και, ως συνέπεια, οι άνθρωποί της να γνωρίζουν το κόμικ) αλλά είναι απορίας άξιο το πώς κατάφερε να βρεθεί εκτός κλίματος, να καταστρέψει σχεδόν τα πάντα και να προσφέρει κάτι που θα απογοητεύσει τους φανατικούς φίλους του Τεν Τεν.

b_940_0_16777215_00_images_The_Adventures_of_TinTin_tintin-screens-02.jpg

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την αναζήτηση ενός θρυλικού ιστιοφόρου με το όνομα "Unicorn", το οποίο φαίνεται πως έχει πάρει στο βυθό μαζί του πολλά καλά κρυμμένα μυστικά. Ο Τεν Τεν θα μπλεχτεί κατά τύχη στο συγκεκριμένο κυνήγι θησαυρού και στην πορεία θα γνωριστεί με τον -μετέπειτα στενό φίλο και συνεργάτη του- Captain Haddock. Aλλά όποιες αναφορές στο σενάριο, σταματούν εδώ. Αφενός οι περισσότεροι απεχθάνονται τα spoilers και αφετέρου ο τίτλος -πέρα από το πρώτο κεφάλαιο- δείχνει να αγνοεί χαρακτηριστικά την εξέλιξη των γεγονότων. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο που οι δημιουργοί αφηγούνται την ιστορία και ορισμένες σφήνες με την μορφή cut-scenes δεν καταφέρνουν να κρύψουν την προχειρότητα στη συγγραφή του σεναρίου και στην εξέλιξη αυτού.

b_940_0_16777215_00_images_The_Adventures_of_TinTin_tintin-screens-03.jpg

Το The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn, όπως μαρτυράει και το όνομά του, είναι σε γενικές γραμμές μια adventure πρόταση, μέ έντονα στοιχεία platforming και λίγη δράση, η οποία όμως δεν θα δυσκολέψει κανέναν. Το στοιχείο της εξερεύνησης εδώ βρίσκεται στην πλέον απλοποιημένη μορφή του, με τη γαλλική εταιρία να καθιστά σαφές πως απευθύνεται σε παίκτες ιδιαιτέρως μικρής ηλικίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα διάφορα αντικείμενα που επηρεάζουν άμεσα τη ροή της ιστορίας, καταδεικνύονται με τον πλέον προφανή τρόπο, ενώ θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσει κάποιος για να αντικρίσει τις λέξεις "Game Over". Ευτυχώς δεν λείπουν οι εκπλήξεις ή οι εναλλαγές στους χαρακτήρες και έτσι οι παίκτες -πέρα από τον Τεν Τεν-, θα αποκτήσουν τον έλεγχο του Snowy –του αγαπημένου "Μιλού", όπως τον μάθαμε στα ελληνικά κόμικς- και φυσικά του Captain Haddock. Ο πρώτος θα αναλάβει κυρίως εξερευνητικούς σκοπούς, ενώ η πλέον χαρακτηριστική και αθυρόστομη μορφή της σειράς, θα λάβει μέρος σε πιο action καταστάσεις. Το μόνο κακό είναι πως αυτές οι ενότητες, παρά το γεγονός πως είναι άκρως διασκεδαστικές, διαρκούν ελάχιστα.

b_940_0_16777215_00_images_The_Adventures_of_TinTin_tintin-screens-04.jpg

Μπορεί οι πτήσεις με το μικρό μονοκινητήριο αεροσκάφος να είναι απίστευτα μονότοτoνες και βαρετές, αλλά οι καταδιώξεις με τη μηχανή, πραγματικά έχουν τύχει τέτοιας μεταχείρισης, που ίσως και να αδικούνται από το γεγονός κα μόνο πως έχουν προσαρτηθεί σε μια τόσο πρόχειρη δημιουργία. Οι Τεν Τεν και Haddock θα εναλλάσσουν τη θέση οδηγού-πυροβολητή, με τις γκάφες και την απροσεξία τους να δημιουργούν άθελά τους έναν μικρό χαμό, ικανό να προκαλέσει έντονα γέλια.

{PAGE_BREAK}

Αλλά μέχρι εκεί. Η διασκέδαση πάντοτε θα διακόπτεται άγαρμπα από το επόμενο cut-scene, το οποίο θα νομίζει κανείς πως προσπαθεί να κλέψει από το χρόνο του παίκτη έναντι του καθαρού gameplay. Επιπροσθέτως, οι τίτλοι τέλους θα εμφανιστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Ναι, οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε πως η διάρκεια του The Adventures of TinTin αγγίζει τις 4 ώρες. Ένα απόγευμα δηλαδή. Τόσος χρόνος έκρινε η Ubisoft πως αναλογεί σε μια από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες του 20ου αιώνα. Οπότε, οποιαδήποτε σχόλια ή περαιτέρω κριτική, μάλλον δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή co-op, όπου δύο φίλοι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε συγκεκριμένες αποστολές, ενώ στην έκδοση για το Xbox 360 υπάρχουν ορισμένα Challenges, τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν με τη χρήση του Kinect. Αλλά και πάλι, όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να δώσουν μεγαλύτερη αξία στο φτωχό αυτό σύνολο.

b_940_0_16777215_00_images_The_Adventures_of_TinTin_tintin-screens-05.jpg

Η ίδια εικόνα συνεχίζεται και στον οπτικό τομέα, ο οποίος διακρίνεται μεν για την αισθητική του αλλά όχι για την τεχνολογία του. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι ανέλπιστα επιτυχημένος, με τα ζεστά χρώματα να συνθέτουν ένα πολύ όμορφο περιβάλλον αλλά με τρομερά σφάλματα. Δυνατότητα ελέγχου της κάμερας δεν υπάρχει και αυτό συμβαίνει διότι το παιχνίδι στο σύνολό του είναι "2.5D" ούτως ώστε να είναι πανεύκολο στην κίνηση στο χώρο και να αποφεύγονται πτώσεις (είπαμε, το παιχνίδι τελικά δημιουργήθηκε για μικρά παιδιά), ενώ παρά το γεγονός πως η δοκιμή βασίστηκε στις εκδόσεις του τίτλου για τα PlayStation 3 και Xbox 360, τα όσα παρακολουθήσαμε, μόνο ως γραφικά "τρέχουσας γενιάς" δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντιλαμβανόμαστε ότι το Adventures of TinTin προσπαθεί να αποδώσει μια "κόμικ" αισθητική (και έτσι έπρεπε), αλλά αυτό δεν δικαιολογεί σε κανένα βαθμό τη χαμηλή ποιότητα που αντικρίσαμε.

Γενικότερα η Ubisoft έχει υποπέσει σε πολλά λάθη και βιαστικές επιλογές, που όμως είναι ασυγχώρητες. Πολλοί θα πουν πως -εν τέλει- επιβεβαιώνεται για μια ακομα φορά  ο κανόνας των προχειροφτιαγμένων movie tie-ins, αλλά είναι εξοργιστικό το γεγονός πως τόσο πλούσιο υλικό (από ταινία και κόμικς) δεν χρησιμοποιήθηκε καταλλήλως. Εδώ υπήρξε μια μεγάλη ευκαιρία, που πραγματικά πήγε εντελώς χαμένη. Αντί η ομάδα ανάπτυξης να ακολουθήσει το σενάριο της ταινίας και να ρίξει όλο το βάρος της στο στοιχείο της εξερεύνησης, καταπιάστηκε με ανούσιες ενότητες που αξιοποιούν τα PS Move και Kinect. Οι διάλογοι και το σενάριο πέρασαν στο περιθώριο και γενικότερα προέκυψε ένα σύνολο επαναλαμβανόμενο, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται ως "απλό" αλλά "απλοϊκό".

Είναι πραγματικά κρίμα, διότι περιμέναμε εδώ και χρόνια ένα παιχνίδι βασισμένο στον πολυαγαπημένο Tεν Tεν, το οποίο θα μας προσέφερε εκείνες τις μαγικές στιγμές περιπέτειας που γνωρίσαμε στα κόμικς. Πάντως οι φίλοι του γνωστού ρεπόρτερ δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn δεν καταφέρνει σε καμία περίπτωση να αμαυρώσει το όνομα του αγαπημένου μας Τεν Τεν, γιατί μετά από ένα απόγευμα θα έχει ήδη ξεχαστεί. Όχι βέβαια πως διαρκεί περισσότερο...

Γιώργος Τσακίρογλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, Adventure, PlatformerΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: UbisoftΗμ. Έκδοσης: 21/10/2011
PEGI: 12Εκδότης: UbisoftΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo 3DS, Wii

Θετικά

 • Ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από την ταινία
 • Οι παίκτες μικρής ηλικίας θα περάσουν ευχάριστα μαζί του

Αρνητικά

 • Ο ορισμός της απλοποίησης στο gameplay
 • Υπερβολικά σύντομη διάρκεια
 • Απελπιστική επανάληψη των ίδιων 2-3 μηχανισμών
 • Μέτρια γραφικά

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Συμφωνώ απόλυτα Γιώργο, είναι ακριβώς τα ίδια που έλεγα τις προάλλες.
  Το μόνο μεγάλο θετικό του παιχνιδιού για εμένα είναι πως η διήγηση της ιστορίας είναι εκπληκτικά καλή.

 • είσαι ήρωας Τσάκι. :) Κρίμα για μία τόσο μεγάλη εικονική μορφή όπως ο Τέν-Τέν. Όχι ότι περίμενα κάτι καλύτερο.

 • Ποτε προλαβαινουν και τα βγαζουνε ηθελα να ξερα.Χαμπαρι δεν πηρα για Tintin tie-in.
  Αγαλμα στον Τσακι, χαρα στο κουραγιο σου.

 • Το παιχνιδι το χα παιξει πριν κατι μερες μεχρι τελους και ηταν απο τα διασκεδαστικοτερα platformers που εχω παιξει ever.Γνωμη μου.9 απο μενα.

 • εγω λεω οτι ειναι πολυ διασκεδαστικο.9 και απο εμενα !

 • Πάντως η ταινία ήταν αρκετά καλή, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι φαν του ήρωα, όπως εγώ (από μικρός ήμουν περισσότερο της λογικής του Asterix ή του Lucky Luke, καθώς οι υποθέσεις του Tin Tin μου έπεφταν υπερβολικά πολύπλοκες και ώριμες).

  Κρίμα για το παιχνίδι, γιατί αν το καλοσκεφτείς το source material ενδείκνυται για video game. Πόσο διαφορετική βάση σαν ιστορία και χαρακτήρας από τον Tin Tin έχουν χαρακτήρες του gaming όπως η Lara Croft ή ο Drake; Μπορεί οι σεναριακές αφορμές και τα κίνητρα να είναι διαφορετικά, όμως η λογική μοιάζει πολύ.

 • Επειδή εχθές έπαιξα το παιχνίδι αρκετά, θα καταθέσω μια άποψη, μέσα από την οποία σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν θέλω να θίξω ή να μειώσω άλλες απόψεις που προηγήθηκαν. Αν κάποιος βάλει σε αυτό το παιχνίδι 9 (για τους όποιους λόγους κρίνει εκείνος ότι αξίζει τόσο) τι θα πρέπει να βάλει στα Uncharted 3, Arkham City, Red Dead Redemption, Gears of War, GT5, Deus Ex HR, Forza 4, Skyward Sword κλπ κλπ? "28"?

 • Movie tie in μέτριο;! Αυτό κι αν είναι είδηση...

 • Γιωργο μου αυτο πιστευω θα ειναι πολυ καλο δωρο για τη κορουλα σου,εδω εμενα το γομαρι και μου αρεσε :D

 • Απλα τα παιδια πιστευω ειπαν πως βαζουν 9 για παιχνιδι της κατηγοριας του δεν το εχω παιξει αλλα πιστευω και πως στα αρνητικα του τα μετρια γραφικα δεν πρεπει να υπαρχουν γιατι ενα παιχνιδι δεν κρινεται απο τα γραφικα του αλλα απο το ποσο διασκεδαστικο θα ειναι προς τον παιχτη.. Δηλαδη αν ηταν ετσι θα λεγαμε πως το wii ειναι για πεταμα .. Πιστευω πως βγηκε με μετρια γραφικα γιατι βγηκε για ολες τις κονσολες μαζι εφοσον το παιχνιδι ειναι εμπνευσμενο απο την ταινια.. Αυτα ετσι και αλλιως ειναι καθαρα εμπορικα παιχνιδια χωρις να δωθει μεγαλη βαση σε αυτα..

 • Το παιχνιδι δε μπορει να συγκριθει με τα λοιπα μεγαθηρια του τυπου GOW η Uncharted που εχουν ριξει τρελο χρημα για να φτιαχτουν.Γι'αυτο ομως που εκπροσωπει,ενα παιδικο platformer ειναι πολυ ομορφο και διασκεδαστικο.Και ειναι και ομορφη αλλαγη απ'τη βια και τον πολεμο.Σε ταξιδευει.Παρακαλαγα να μη τελειωσει και ηλπιζα να χει ακομα πιο πολυ περιεχομενο παρακατω.Οσοι χρηστες δε το χετε παιξει το παιχνιδι αφηστε τα σχολια τα κλασσικα του τυπου ειναι παιχνιδι βασισμενο σε ταινια αρα θα νε μαπα και δωστε του μια ευκαιρια.Δεν ειναι ουτε hardcore τιτλος κι'ουτε θελει να πετυχει αυτο το σκοπο.Ειναι αγνη διασκεδαση.

 • Θυμαμαι που το ειχα δει στην περασμενη Ε3 και μου αρεσε.
  Κριμα αν τελικα ειναι τοσο κακο οπως περιγραφεις στο review. Μπορει να το δοκιμασω καποια στιγμη στο μελλον.

 • όχι παιδιά, δεν είναι έτσι. Rachet & Clanc, Little Big Planet, Mario Galaxy, όλα αυτά είναι platform παιχνίδια αλλά είναι δεκάδες έτη φωτός μπροστά του.Έχω στο νου μου παιχνίδια από mega drive εποχή με καλύτερο σύνολο, τι να λέμε τώρα.

 • Τι να πω μπορει να μου αρεσε τοσο λογω του οτι καθημερινα παιζω παιχνιδια με βια κι'αυτο μπορει να λειτουργησε σα ψυχολογικος καταλυτης.Δε ξερω παντως οποτε μου δωθει η ευκαιρια θα το ξανακοιταξω,αφου ερθει το διαμαντι με τ'ονομα Modern Warfare 3 πρωτα.

 • Θα το δοκιμάσω σίγουρα. Άλλοι μιλάνε θετικά άλλοι όχι. Για να δούμε...

 • Δεν το εχω παιξει το παιχνιδι (και ουτε προκυτε με αυτα που διαβασα), αλλα να δωσει καποιος 50 € για 4 ωρες? Στην σημερινη εποχη κιολας?

 • Μέτριο tie in αναμενόμενο άλλωστε πάντος η Ταινία είναι όπως φαίνεται Τα σπάει με απίστευτο Animation πλοκή και δράση για ολη την οικογένεια,Οταν ενώνωνται 2 μεγαθήρια της 7ης τέχνης και δουλεύουνε πάνω σε κάτι κλασσικό όπως ο Τεν τεν του δίνουν πραγματικά Ζωή και Νεα πνοή,τα κομικς τα θυμάμαι απο μικρός και αν και δεν είμουνα φαν (προτιμούσα αλλα όπως Lucky louk,Αστερίξ κλπ) ηξερα οτι είναι ποιοτικές δουλειές.

 • δυστυχως ιδιαιτερα προχειροφτιαγμενο και δεν αξιζει τα χρηματα του...κριμα ομως, γιατι ειχαν παρα πολυ υλικο να δουλεψουν και ο τεν-τεν σιγουρα αξιζε πολλααααα περισσοτερα σε ενα videogame..

 • αν κ παντα μου αρεσε ο Ten-Ten, δεν νομιζω να το δοκιμασω... :)

 • το παιχνιδακι μια χαρα ειναι. μην το θαβεται.!!!

 • movie tie-in!!!!!τι λες τωρα...

 • Χτες ειδα την ταινια στον κινηματογραφο και μπορω να πω οτι περασα ευχαριστα,οσο για το παιχνιδι σεβομαι απολυτως την γνωμη του Γιωργου Τσακιρογλου αλλα θα το ριξω μια ματια,μαλλον ενοικιαση.

 • ωραιο review Γιωργο Μπραβο ,movie tie-in αναμενομενο μετριο παιχνιδι, δεν με ενδιαφερει

 • Αρχικώς, να επισημάνω, πως είναι Tintin ή Τεντέν (μία λέξη).

  Ξεφεύγει από τα πλαίσια movie tie-in, ενώ τολμώ να υποστηρίξω πως είναι άκρως διασκεδαστικό shooter. Είναι πιο πιστό στο αμάλγμα των τριών ιστορίων που διεξέρχεται η ταινία και δεν ακολουθεί την αφηγηματικότητα και τις απροσδιόριστες και αφαιρετικές τομές τις τελευταίας στο σενάριο των αυθεντικών άλμπουμ.

  Μικρές διαφωνίες στα σημεία με το Γιώργο. Τα γραφικά είναι συμπαθητικά (PC version, Full HD), αποδίδονται με μία ιδιάζουσα πλαστικότητα, σαν ανασκευαστική προσέγγιση από ένα σύγχρονο κομίστα με 3D εμμονές.

  Το παιχνίδι αποτελεί πολύ καλή επιλογή για τις μικρότερες ηλικίες, καθώς η πλήρης απώλεια στοιχείων της βίας, συμβάλλει θετικά στο σεβασμό της φύσης του ίδιου του μύθου.

  Πολύ μεγάλο plus, η αίσθηση της πλατφόρμας ως αυτόνομα καρέ στα οποία οι χαρακτήρες μεταβαίνουν γρήγορα, μα κάπως άτσαλα (δραματουργικώς) μερικές φορές.

  Το 4ωρο campaign, συνοδεύεται από μερικά collectibles (χωρίς να απαιτείται κοπιώδης αναζήτηση), ενώ το co-op και τα challenges, καλοδεχούμενα, αλλά επαναλαμβανόμενα συν τω χρόνω.

  Ενδιαφέρον το bonus section, με πληροφορίες για ορισμένους χαρακτήρες και καταπληκτικές εικόνες (ελαιογραφίες οι περισσότερες).

  Το 5 δεν γνωρίζω αν το αδικεί ή όχι, δεν αναλίσκομαι σε αριθμούς ποτέ. Διασκεδαστικό και ευχάριστο. Ιδανικό για τον αρχάριο platform gamer σαφώς, και ιδίως για όσους αγαπούν τον ήρωα. Αυτά.

 • καταρχάς δεν είναι shooter. μάλλον απλά μπέρδεψες την λέξη ;)

  Στα υπόλοιπα που αναφέρεις, ο καθένας έχει το δικό του γούστο και τα δικά του μέτρα και σταθμά οπότε χαίρομαι που εκφράζεις τις αντιρρήσεις σου.

  Εκεί που διαφωνώ όμως κάθετα μαζί σου είναι στο σημείο που λες πως " πλήρης απώλεια στοιχείων της βίας, συμβάλλει θετικά στο σεβασμό της φύσης του ίδιου του μύθου".
  Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Τα κόμικ του Tintin ήταν πολύ διαφορετικά από τα περισσότερα της εποχής τους. Με βαθιά κριτική στην πολιτική και στα δρώμενα του καιρού, δεν δίσταζαν ποτέ να ανεβάσουν τον πήχη και να δείξουν βία εκεί που χρειαζόταν. Στα Tintin βλέπουμε τον ήρωά μας να κρατάει περίστροφο πάρα πολλές φορές, όπως και βλέπουμε πολύ συχνά χαρακτήρες κεντρικούς και μη να πεθαίνουν, αφήνοντας μέχρι και αίμα πίσω τους.
  Με λίγα λόγια, μάλλον παιδικοποιείς τη φύση του ήρωα παρά την σέβεσαι.

 • Platform* (βιασύνη μάλλον)

  Ποτέ δεν σκοτώνει, παρά το γεγονός ότι οπλοφορει για να αφοπλίσει τους αντιπάλους του. Γνωρίζω πολύ καλά σε τι εποχές και με τι πολιτικά φρονήματα πλαισίωσε ο Herge το χαρακτήρα του (όπως και το τι είχε προηγηθεί πριν τον Tintin και τελικά πως κατέληξε μέσα από βαθιές αναγνώσεις ακόμα και του κυρίου Ρουλεταμπίλ).

  Έχει παιδική φύση, όντας ανήλικος αλλά και επειδή αφορμάται και ερείδεται στο ντανταϊσμό, σε μία περίοδο που η θεωρητική σκέψη στράφηκε στην οργή και τη βία της παιδικής ηλικίας ενάντια στις αξίες του ουμανισμού και του διαφωτισμού (είχε προηγηθεί ο Α' ΠΠ).

  Δε συνεχίζω το off topic. Εδώ η ταινία αλλοτρίωσε πολλές έννοιες, οθνείες στο μέσο μάτι.

  Φιλικά.

 • το καλυτερο review για εμενα παντα ειναι οι αποψεις των χρηστων που σχολειαζουν απο κατω. πρωτα αυτες διαβαζω για να κρινω ενα game και μετα το κειμενο. αυτο γιατι το review ειναι απο ενα ατομο ενω οι αποψεις απο ολο το site.

 • συμφωνώ, ο ίδιος δεν σκοτώνει. αλλά δεν κυκλοφορεί και με σφεντόντα :)
  είναι ένας ώριμος χαρακτήρας σε ώριμο κόσμο ο οποίος ακολουθεί τα ιδεώδη του στο έπακρο. αλλά αυτό που λέω είναι πως o Herge δεν δίσταζε να δείξει ωμή βία εκεί που χρειαζόταν. και αυτό είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της σειράς.

 • Εμένα παιδιά μου άρεσε αρκετά. Λείπουν από την αγορά πλέον τέτοιου είδους platform και πιστεύω πως όποιος το παίξει θα του θυμίσει πολύ από παιχνίδια psx1. Υπέροχο, πολύχρωμο, ευχάριστο, μικρό μεν αλλά το ξανάπαιζα. Πάντως επειδή είδα ένα ποστ που αναφέρει "αν του βάζαμε 9 τί θα βάζαμε σε παιχνίδια όπως uncharted κτλπ" δε συμφωνώ με αυτό. Κάθε παιχνίδι πρέπει να βαθμολογείται στον τομέα του. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης βαθμολογίας μεταξύ ενός platform με πλάγιο scrolling και του τρισδιάστατου uncharted που ανήκει σε τελείως διαφορετική κατηγορία.

 • Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Πέρασα πολύ ευχάριστα παίζωντας το παιχνίδι και θα το ξαναέπαιζα. Ειλικρινά μερικές φορές δεν καταλαβαίνω τις αυστηρές βαθμολογίες..

 • και ξαναλέω: αν μπει 9 εδώ, στο little big planet και το mario galaxy που ΕΙΝΑΙ platform τι βάζεις;

 • σχεδον ολα τα σχολια ειναι υπερ του παιχνιδιου. μαλλον λιγοι συμφωνουνε με το review

 • Τα παίρνετε απο το Pandemonium! 11 με τόνο! Ήδη έχει 20 στερλίνες. Στις 10 το παίρνω. Ωραίο review.

 • εγω θα το ξαναπαικσω. περνας ευχαριστες ωρες.9 η 8.5 ειναι η βαθμολογια μου.οχι και 5.ελεος !!!

 • Νόμιζα ότι η βαθμολογία ενός παιχνιδιού κρίνεται ουσιαστικά από το πόσο απολαμβάνεις το ίδιο το παιχνίδι και όχι από τη σύγκριση με άλλα παιχνίδια..
  Με αυτή τη λογική πρέπει να πούμε πως μια πχ. ταινία δράσης είναι μέτρια, επειδή υπάρχουν άλλες που έχουν καλύτερα εφφέ και μεγαλύτερη παραγωγή από πίσω.

 • Για να δωσω ορισμενες εξηγησεις, το 5 το εβαλα γιατι εχοντας μεγαλωσει με τον ΤενΤεν, θεωρω πως δεν του αξιζει ενα τοσο απλο videogame. Ολοι γνωριζουμε πως τα κομικ ειχαν παντοτε ενδιαφερον σεναριο, γενικοτερα δεν ηταν απλα και μονο για ενα γρηγορο διαβασμα. Οποτε ηθελα να δω πολλα περισσοτερα και οχι απλες ανεγκεφαλες adventure και platform περιπλανησεις.

  Ειναι δικαιωμα του καθενα να διαφωνει με την βαθμολογια. Απλα εχω απορια να δω τα προσωπα αυτων που θα δωσουν 50-60 ευρω για να το αγορασουν και σε ενα απογευμα θα το αφησουν στην ακρη.

  Αλλα ρε παιδια αυτο το ''ΕΛΕΟΣ'' σε ορισμενα σχολια, καραμελα το εχετε κανει. Δλδ ΕΛΕΟΣ αν μια τετοια μετριοτητα την βαθμολογησουμε με 9. Απλα ΕΛΕΟΣ.

 • σεβαστη η αποψη σου. ενα 6 με 7 θα ηταν καλα σαν βαθμολογια (για εμενα)

 • Tsaki256 συμφωνώ με αυτό που λες. Και εγώ έχω μεγαλώσει με ΤενΤεν και θα ήθελα να το δω σε ένα μεγάλο παιχνίδι με σενάριο, γρίφους, κλπ. Αλλά, εγώ κρίνω με αυτό που έχω και όχι με αυτό που θα ήθελα να έχω. και αυτό που έχω, για platform game είναι μια χαρά, διασκεδαστικότατο και ευχάριστο. και δεν υποστήριξα ποτέ πως αξίζει "9" στη βαθμολογία, μα το "5" (γνώμη μου) τουλάχιστον το αδικεί.
  "ΕΛΕΟΣ" δηλαδή! :p

 • Αυτό που έγραψα στην αρχή για βαθμολογία σε άλλα παιχνίδια, δεν έχει να κάνει με το αν τα παιχνίδια "ανήκουν στην ίδια κατηγορία" νομίζω ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. ¨Εχει να κάνει με το συνολικό πακέτο, τη διάρκεια, το κόστος, τα όσα σου δίνει ένας τίτλος όταν πας στο κατάστημα να τον αγοράσεις. Αν σε κάποιους αρκεί το να δώσουν 60 ευρώ για να παίξουν έναν τίτλο διάρκειας 4 ωρών, που από την αρχή ως το τέλος επαναλαμβάνεται στο μέγιστο βαθμό (και ας προσφέρει κάποια διασκέδαση, αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς) τότε ας το κάνει. Ο καθένας ψηφίζει με τα χρήματά του, είναι απλό :)

 • Θα του βαλω 10 μονο και μονο γιατι στο 3ο scrnshot τα γραφικα δεν υπαρχουν για ps2.... wait...what?
  trolololol. :p

 • αμα πεση η τιμη του το 10 το ακζιζει στανταρ !!!το εχω τερματιση 2 φορες και ειναι γαματο !!¨)

Τελευταία Σχόλια

Τα indie λες...Οκ..Τα περισσοτερα ΑΑΑ παιχνίδια βγαινουν σε ολες τις πλατφόρμες επομένως το να τα πα...
Αμ δεν ειναι ολα τα multiplatform στο One. Τοσα και τοσα παιχνιδια βγαινουν σε PC/PS4 και δεν βγαινο...
Ακριβώς φίλε Stormbringer έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες, και ειδικότερα σε ότι αναφορά την Bethesda...
Stormbringer

Εγω εχω άλλη αποψη. Δεν πανε χαμενα τα multiplatfm στο Switch. Υπαρχουν τοσα ατομα π...
Φίλε Sun, φυσικά το λογικό είναι κάποιος να κάνει αυτό που λες. Να πάρει την καλύτερη έκδοση και τέλ...
Μακη εγω προσωπικα διαφωνω με αυτό που λες. Ειμαστε gamers αλλα το να πεσουμε στην παγιδα των εταιρε...
Ποια Ε3 press conference....?! H MS δεν εχει χρονο για αυτα (νεα games κτλπ.), εχει βγει ηδη στο ψαξ...
"Είναι ηθικό το θέμα. Δε δέχομαι με τίποτα μισά παιχνίδια που να μηv μπορώ να παίξω καν εάν δεν έχω ...
Απολαμβανεις όλα τα multiplatform παιχνίδια σε native 4k. Λιγο είναι?
Μακαρι να δειξουν το Age of Empires 4