Τρία σε ένα, νοικοκυρεμένα

Επειδή το παρόν άρθρο δημοσιεύεται μέσα στη Μεγάη Εβδομάδα, ύστερα από παράκληση του αρχισυντάκτη, καλό θα είναι να αποφύγουμε γλυκόλογα για τη Λάρα και τη σειρά Tomb Raider, κάτι που σημαίνει ότι στις επόμενες παραγράφους δε θα διαβάσετε για το πόσο υπέροχη είναι η Βρετανίδα, πόσο όμορφη, κ.λπ. Πριν από πέντε χρόνια λοιπόν, η λαίδη Croft έκανε την τελευταία της προσπάθεια να επανέλθει στο gaming στερέωμα. Η Core Design, έχοντας προσφέρει τα δύο χείριστα Tomb Raider (Chronicles και Angel of Darkness), έδειξε ότι δεν μπορεί πλέον να κουβαλήσει το βάρος της σειράς κατά την μετάβασή της στις νέες γενιές, κάτι που ώθησε την Eidos να εμπιστευθεί την Crystal Dynamics για να φέρει εις πέρας αυτή την τόσο σημαντική αποστολή.

Η ιστορία της «επιστροφής της βασίλισσας»

Η CD σεβάστηκε απόλυτα την ιστορία της σειράς και θέλησε να προσφέρει μια Croft που θα μπορούσε να σταθεί επάξια στα δεδομένα των νέων εποχών. Προκειμένου να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αποστολή, έπεισε τον πατέρα της Lara Croft, Toby Gard, να ξανασχοληθεί με τη σειρά μετά την αποχώρησή του πριν ξεκινήσει η παραγωγή του δεύτερου μέρους πίσω στο 1997.

Κατά γενική ομολογία, η δημιουργός εταιρία ολοκλήρωσε με επιτυχία αυτό το δύσκολο έργο και μπορούσε πλέον να ασχοληθεί με τα Tomb Raider αποφορτισμένη από το άγχος της επανόδου της σειράς. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η νέα γενιά της επιτυχημένης σειράς. Την επόμενη χρονιά, η CD -προκειμένου να γιορτάσει με τους φανατικούς οπαδούς της miss Croft τα δέκατα γενέθλια της σειράς- δημιούργησε ένα εξαιρετικό remake του πρώτου Tomb Raider, με τους μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Tomb Raider Legend.

Η Crystal Dynamics, έχοντας δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής με αυτά τα δύο Tomb Raider, προσέφερε την νεότερη περιπέτεια της λαίδης με υπότιτλο “Underworld” το 2008. Βελτιωμένοι μηχανισμοί gameplay, εξερεύνηση, γρίφοι, ελάχιστες μάχες και μια πανέμορφη Lara Croft συνέθεσαν το καλύτερο Tomb Raider της νέας εποχής.

Αυτά τα τρία παιχνίδια της νεότερης γενιάς, μαζί σε ένα πακέτο, έχουν την ευκαιρία να παίξουν οι κάτοχοι PS3. Από τη νέα μόδα που θέλει παλιά παιχνίδια του PS2 να επανακυκλοφορούν στην νεότερη κονσόλα της Sony με «φινιρισμένα» γραφικά HD, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα παιχνίδια Tomb Raider. Έτσι λοιπόν, έχουμε δύο παιχνίδια (Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary) τα οποία έχουν δεχθεί ένα όμορφο lifting στον τεχνικό τομέα και άλλο ένα (Tomb Raider: Underworld) το οποίο συμπεριλήφθηκε απλώς για να «κλείσει» η τριλογία παιχνιδιών που δημιούργησε η αμερικανική εταιρία.

Αξίζει τελικά;

Στο πακέτο λοιπόν περιλαμβάνονται οι δύο εκδόσεις του PS2, με βελτιωμένο τεχνικό τομέα και το τρίτο μέρος αυτούσιο, όλα μαζί σε ένα Blu-ray δίσκο. Επιπλέον, υπάρχουν μερικά δωράκια, όπως ένα θέμα ή κάποια development videos από την παραγωγή των τίτλων. Τέλος, η Crystal Dynamics δε φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει τα δύο DLCs που κυκλοφόρησαν για το Tomb Raider: Underworld. Φυσικά, το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σε τέτοια πακέτα, είναι αν αξίζει η αγορά τους από τους χρήστες. Για να δούμε…

Αυτό για το οποίο προωθούνται κυρίως αυτές οι επανακυκλοφορίες, είναι η ικανότητά τους να στέκονται τεχνικώς δίπλα στα σύγχρονα παιχνίδια. Άλλες το έχουν καταφέρει και άλλες όχι. Το συγκεκριμένο πακέτο, ανήκει στην πρώτη κατηγορία καθώς η CD έδειξε ότι δούλεψε επάνω στα παιχνίδια και έκανε ένα σωστό remaster σε υψηλές αναλύσεις. Τα Tomb Raider Legend και Anniversary ήταν αποδέκτες σημαντικών βελτιώσεων. Τα γραφικά δε θυμίζουν σε τίποτα προηγούμενη γενιά και στέκονται επάξια δίπλα στα «μεγάλα αδελφάκια» -Xbox 360 και υπολογιστές.

Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι ομορφότερα από τις παραπάνω εκδόσεις, όπως στο σχεδιασμό της ίδιας της Λάρα και στα εφέ φωτισμών, αλλά σε γενικότερες γραμμές, οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις εκδόσεις γίνονται δύσκολα αντιληπτές. Από την άλλη, όμως, οι υφές του περιβάλλοντος φαίνονται πιο θολές, με αποτέλεσμα να «μαρτυρούν» την ηλικία των παιχνιδιών (κυρίως του Legend), κάτι που δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση σε σύγκριση με το γενικότερα καλό οπτικό αποτέλεσμα.

{PAGE_BREAK}

Πέρα από τα γραφικά και ορισμένες ηχητικές βελτιώσεις, τα δύο παιχνίδια παραμένουν αυτούσια, ενώ το gameplay είναι εντελώς διαφορετικό από αυτά που είχαμε δει στα παιχνίδια της Core. Η Lara κινείται πλέον στο περιβάλλον χωρίς τα άλματα μαθηματικών συνδυασμών, ενώ η προστέθηκε και ο γάντζος, ο οποίος μεταλλάσει προς το καλύτερο το gameplay. Οι τελευταίες ελπίδες που είχαμε σχετικά με την βελτίωση της απαράδεκτης A.I. εξανεμίστηκαν με την ενασχόλησή μας με την τριλογία. Όσοι δεν έχετε παίξει κάποιο από τα τρία παιχνίδια, ετοιμαστείτε για πολλά... γέλια καθώς θα βλέπετε τους εχθρούς να μην επιτίθενται ή να κολλάνε σε αντικείμενα του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το Underwlord, όσοι το έχετε στην κατοχή σας, θα το προσπεράσετε με άνεση. Το τρίτο μέρος της τριλογίας, μεταφέρθηκε αυτούσιο από την ήδη υπάρχουσα έκδοση του τίτλου για το PS3. Η ενσωμάτωσή του στο πακέτο είναι φανερό ότι έγινε για να δικαιολογηθεί η «τριλογία» της Crystal Dynamics, αλλά ίσως ήταν καλό να διαθέσουν λίγο χρόνο και σε αυτό το παιχνίδι. Η διόρθωση μερικών bugs, η καλύτερη κάμερα ή η βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης δε φαντάζουν τόσο περίπλοκα. Αυτή η αδιαφορία είναι επιζήμια για την ίδια την εταιρία αφού μειώνει το πολύ καλό αποτέλεσμα που επήλθε από την ενασχόλησή της με τα άλλα δύο μέρη της σειράς. 

Ναι, αξίζει!

Όπως αναφέραμε και μέσα στο κείμενο, η απάντηση για την ερώτηση «αξίζει τελικά να το αγοράσω;», θα είναι για άλλη μια φορά η τυπική. Ναι, η αγορά του The Tomb Raider Trilogy αποτελεί μονόδρομο για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα Tomb Raider Legend και Anniversary. Η Crystal Dynamics έκανε πολύ καλή εργασία στην ανανέωση των γραφικών από το PS2, καθώς το γενικότερο οπτικό αποτέλεσμα φαίνεται πανέμορφο.

Ο πυρήνας του gameplay έχει παραμείνει αναλλοίωτος, κάτι που σημαίνει ότι πολλά bugs και η κακή A.I. μεταφέρθηκαν «αυτούσια», όπως το ίδιο συνέβη και με το Underwold, το οποίο δε δέχθηκε την παραμικρή βελτίωση, πράγμα που σημαίνει ότι αν το έχετε στην συλλογή σας, δε χρειάζεται να ασχοληθείτε ξανά μαζί του.

Αυτό που σίγουρα κρατάμε, είναι ότι η Crystal Dynamics αγαπά και σέβεται αυτό που κάνει και δε θέλει να κοροϊδέψει το κοινό που ακολουθεί τη lady Croft με remakes της "κακιάς ώρας". Η εταιρία εργάζεται πλέον -εδώ και τρία χρόνια- σε ένα νέο Tomb Raider, το οποίο θα φέρει μια νέα πνοή στη σειρά, οπότε όσοι δεν έχετε δει τη Lara Croft με τη μορφή που την αγαπήσαμε, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το πακέτο (που διατίθεταιι και σε προσιτή τιμή), γιατί μάλλον θα κάνουμε καιρό να την ξαναδούμε σε ανάλογες περιπέτειες.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, AdventureΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Crystal DynamicsΗμ. Έκδοσης: 25/03/2011
PEGI: 16Εκδότης: Square-EnixΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Βελτιωμένος οπτικός τομέας σε σχέση με τις εκδόσεις PS2
 • Τρία πολύ καλά παιχνίδια σε τιμή χαμηλότερη του ενός
 • Ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της περιπέτειας

Αρνητικά

 • Αυτούσια μεταφορά του Underworld (μαζί με bugs, glitches, κ.λπ.)
 • Κάκιστη A.I.
 • Προβληματική κάμερα σε σημεία
 • Μέτριες υφές στον περιβάλλοντα χώρο

Βαθμολογία

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • οκ ενα καλο σχετικα remake σε προσιτη τιμη..το πιο καταλληλο πιστευω για οσους δεν εχουν δοκιμασει ποτε την σειρα...

 • Έχω τερματίσει το Legend και έχω το Aniversary στο PS2 . Επιπλέον το Underworld μεταφέρθηκε μαζί με τα προβλήματα οπότε αν πάρω το πακέτο θα το πάρω μόνο για το πολύ καλό οικονομικό Deal...

 • Αρπα + χτή τι μας κάνει?

 • αυτο ακριβως...μονο σαν deal αξιζει αυτο το πακετο...τιποτα παραπανω..οποιος εχει παιξει τα παιχνιδια δεν εχει νοημα να προβει σε αγορα κατα τη γνωμη μου

 • Πραγματικά τι το καλό εχει αυτη η κυκλοφορία απο την στιγμη που δεν εχουν φτιάξει το gameplay,κουβαλάει το κακιστο AI (που για τοτε ηταν δικαιολογημένο),bugs, glitches και την ίδια προβληματική κάμερα... ;

  Το μονο που έφτιαξαν ηταν HD τα γραφικά του PS2.

  Φοβαμαι πολυ οτι αν συνεχισουν έτσι οι εταιρίες με τις HD "Classics" κυκλοφορίες τους θα έχουμε πρόβλημα και πραγματικα θα χάσουν το νοημα τους κάποιες που πραγματικά μπορει να αξίζουν!

 • Aπο τι στιγμη που παιζω ανετα τα legends και anniversary στο psp(τα εχω και σε ps2) βρισκω ως δικαιολογια να το παρω μονο για το underworld(εχω την ps2 εκδοση που ηταν χαλια).Ισως το επαιρνα αν το εβρισκα με κανα 20αρικο

 • Τα καλά του PC. Τα έπαιξα από τα Χριστούγεννα και μετά και τα τρία, με καλά γραφικά, χωρίς να χρειάζομαι τέρας μηχάνημα και σε πολύ χαμηλή τιμή συνολικά.

  Προσωπικά, τα διασκέδασα πολύ. Σίγουρα υπάρχουν προβληματάκια, ειδικά στο χειρισμό και στην ΑΙ. Ωστόσο, τόσο σαν stand alone, αλλά ακόμα περισσότερο σαν remake, νομίζω ότι άξιζαν τα χρήματά τους και με το παραπάνω.

  Άμα πέσει η τιμή, όσοι έχετε PS3, μεγαλώσατε με τη Lara και ΔΕΝ τα έχετε παίξει, πάρτε τα. Για τους υπόλοιπους, δεν βλέπω το λόγο.

 • Πολύ ωραίο Review:)Καλή ευκαιρία να ασχοληθεί με τα Tomb Raider,όποιος δεν ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια,είναι πάρα πολύ ωραίο πακέτο σαν σύνολο ;)

 • Γενικά το πακέτο είναι μόνο για όσους δεν τα έχουν παίξει. Αλλά ρε Γιάννη φυσιολογικό δεν είναι να έχουν καλύτερα γραφικά απο το ps2?

 • Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την σειρά είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία για αγορά...Για τους άλλους που τα έχουν τελειώσει τα παιχνίδια της Τριλογίας καλύτερα να μην το πάρουν το πακέτο

 • @revolver Σε σχέση με το τραγικό PoP trilogy και τα "έτσι και έτσι" γραφικά των gow, εδώ η βελτίωση είναι πολλή μεγάλη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
  Πάντως το πακέτο είναι στο σύνολο του πολύ καλό και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί αρπαχτή :)

 • τωρα που το ξαναβλεπω μοιαζει πολυ με το uncharted το οποιο ομως δεν αντεγραψε απλα στοιχεια αλλα τα εξελιξε..

 • τα συγκεκριμενα παιχνιδια δε μου λενε τιποτα και δεν εχουν καμια σχεση με τα κλασικα παλια tomb raider..

 • χαχαχαχα ποσο αστεια ειναι η πρωτη εικονα σε αυτη την σελιδα με τον δεινοσαυρο και την Lara?Ποτε δεν μου αρεσα αυτο το παιχνιδι :)

 • Classic!

 • Maybe later ! :)

 • siga min eleges esi pos dn aksizi =P

 • gia 18 eyrw pou to pira mia xara einai....an kai ta eixa kai ta tria!!!!

 • Για μένα αυτό που αξίζει ποιο πολύ απο όλα είναι το legend πραγματικά είναι πολύ καλό παιχνίδι, τώρα επειδή έχω τερματίσει και τα 3 και γενικά είναι πολύ αξιόλογοι τίτλοι αξίζει μια αγορά στο μέλλον.

 • meta to god of war tora h lara croft!!! asxoliasto to prince of persia ''remaster'' kathos o hxos apla den yparxei kathos einai ''mesa apo to nero''!!! mia sigoura kali agora to lara croft!!!! ANAMENOUME ICO KAI SHADOW OF THE COLOSSUS!!!

 • den exw asxolithi katholou me to antikimeno afto lew na to parw,........ mipos kseri kaneis poso exei.?

 • Ελλαδα θα το βρεις μεχρι 35€ :)

 • δεν αξίζει για αγορά.Ξαναζεσταμένη σούπα σε καλύτερο περιτύλιγμα είναι

 • Ωραίο review John αλλά προσωπικά θα περιμένω το καινούργιο Tomb Raider που μάλλον θα είναι παιχνιδάρα... Πάντως μπράβο στην Crystal Dynamics που έκανε ένα πολύ καλό port (όχι σαν κάποιους άλλους) και που ανέστησε τη σειρά!

 • Πριν λίγο καιρό έπαιξα και τερμάτισα (Platinum) το Tomb Raider Underworld και μου άρεσε πολύ, παρά τις μέτριες κριτικές που είχα διαβάσει. Πήρα λοιπόν και την τριλογία για να παίξω κάποια στιγμή και τα άλλα δύο παιχνίδια που ελπίζω να με αφήσουν αντίστοιχα ευχαριστημένο.

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...