Ένα Twisted Metal από τα παλιά

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που η combat-racing σειρά Twisted Metal έκανε την εμφάνισή της στην αγορά και από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Το πνευματικό τέκνο του David Jaffe αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας τίτλων, με πολλούς μάλιστα μιμητές, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίστηκαν πληρέστεροι και σαφέστατα πιο διασκεδαστικοί. Με την πάροδο των χρόνων όμως, αυτές οι ιδιαίτερες προτάσεις εξαφανίστηκαν και έρχεται και πάλι ο ανήσυχος δημιουργός από την Alabama να την επαναφέρει στο προσκήνιο.

Η σύγχρονη εποχή gaming εμφανίζεται υπερβολικά αλλαγμένη σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, τότε που το Twisted Metal Black αποτέλεσε την τελευταία καθαρόαιμη πρόταση της σειράς. Στο μεσοδιάστημα ο Jaffe θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του και αλλού, και έτσι προέκυψε η σειρά God of War, με το πρώτο μέρος να αποτελεί δική του έμπνευση, αν και με την ολοκλήρωση της πρώτης περιπέτειας του Kratos αποχώρησε από τα Santa Monica studios.

Όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος, στην πίσω άκρη του μυαλού του υπήρχε συνεχώς η σκέψη της επιστροφής στη σειρά Twisted Metal για τη νέα γενιά hardware. Η αρχή έγινε με την ίδρυση της Eat Sleep Play, μιας ομάδας ανάπτυξης που δεσμεύεται να εργάζεται αποκλειστικά για το PlayStation 3 και η πρώτη της gaming απόπειρα είναι το ολοκαίνουριο Twisted Metal. Κατόπιν άπειρων πειραματισμών, η σειρά φαίνεται να επιχειρεί μια δυναμική επιστροφή στις ρίζες της και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που επελέγη η συγκεκριμένη ονομασία.

Φυσικά, δεν έχουμε μπροστά μας ένα hd remeka, αλλά έναν τίτλο που δημιουργήθηκε από το μηδέν, έχοντας σαν βάση το PlayStation 3 και με γνώση για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Η κεντρική ιδέα αλλά και η δομή, παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες με τα όσα οι παίκτες συνάντησαν το 1995 και αν αυτό είναι καλό ή κακό, είναι ένα ερώτημα που μόνο οι φίλοι της σειράς είναι σε θέση να απαντήσουν.

Επιλογές, επιλογές, επιλογές

Το κεντρικό μενού του τίτλου παρουσιάζεται, ως συνήθως, πλούσιο, με το single player mode να παρέχει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές. Στην κορυφή όλων βρίσκεται το story mode, το οποίο αρχικά επικεντρώνει την προσοχή του στην πλέον χαρακτηριστική φιγούρα της σειράς, τον Sweet Tooth. Ο μυστηριώδης Calypso οργανώνει και πάλι ένα παρανοϊκό τουρνουά επιβίωσης, με τον νικητή να ορίζει ο ίδιος ποιο θα είναι το έπαθλο που θα αποκτήσει. Ανάμεσα στις αποστολές του story mode παρεμβάλλονται πολλά live action cinematics, τα οποία διακρίνονται για τα εξής δύο στοιχεία.

Αφενός η ηθοποιία είναι τραγική, αλλά για έναν ανεξήγητο λόγο οι κινηματογραφικές σκηνές παρουσιάζουν ένα μοναδικό ενδιαφέρον. Κάτι οι εκκεντρικές θηλυκές παρουσίες, κάτι οι αστείοι διάλογοι, θα αναγκάσουν τον παίκτη να τις παρακολουθήσει σε όλο τους το εύρος, αποφεύγοντας τη δυνατότητα που του παρέχεται να τα προσπεράσει.

Σε επίπεδο αριθμών, το Twisted Metal προσφέρει 18 οχήματα, νούμερο μάλλον μικρό για τίτλο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Μάλιστα, πολλά από αυτά προέρχονται από προηγούμενες δημιουργίες της σειράς, με τις νέες προσθήκες να μην μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα τους. Το Ice-cream van του Sweet Tooth αποτελεί το high light του τίτλου, αν και για ακόμα μια φορά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ισορροπίας στις μάχες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον Mr Grimm –πλέον ονομάζεται The Reapper- και τη μηχανή του δεν υπάρχει, η οποία παρά το μικρό της όγκο, μπορεί και αντιστέκεται στο μπαράζ επιθέσεων ενός φορτηγού αρκετών τόνων και μάλιστα με την ταχύτητα να λειτουργεί υπέρ της.

Το συγκεκριμένο θεματάκι θα δημιουργήσει παράπονα και στις δικτυακές αναμετρήσεις, αλλά ευτυχώς δεν είναι και τόσο σοβαρό ώστε να αφαιρέσει πόντους από τη διασκέδαση γενικότερα. Στη διάθεση των παικτών, πέρα από τα οχήματα, θα βρεθούν 8 περιοχές-επίπεδα, τα οποία διακρίνονται για την ποικιλία αλλά και τον ευφάνταστο σχεδιασμό τους. Το hardware του PlayStation 3 επιτρέπει στα περιβάλλοντα να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αλληλεπίδρασης, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένα επίπεδο έχει πραγματικά τόσο τεράστιο μέγεθος.

Αν κάποιος επιχειρήσει να τα διασχίσει από άκρη σε άκρη, θα χρειαστεί δίχως καμιά δόση υπερβολής αρκετά λεπτά και αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί έως και ατόπημα, η Eat Sleep Play έχει και πάλι τη λύση. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν μεμονωμένες περιοχές από κάθε επίπεδο, όπου μέσα στο εκάστοτε "κουτί" η δράση θα αποκτήσει μια πιο μανιασμένη εικόνα, μιας και οι αντίπαλοι θα πρέπει να ελιχθούν σε σαφέστατα μικρότερα οικοδομικά τετράγωνα. Αυτός ο περιορισμένος χώρος υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει συνεχώς, με τους παίκτες να πρέπει να μένουν μέσα στα πλαίσια που τους ορίζει ο τίτλος, τα οποία μάλιστα καλύπτουν συνεχώς διαφορετικά τμήματα.

{PAGE_BREAK}

Driving+ shooting= Δύσκολα τα πράγματα

Πριν όμως κάποιος θελήσει να δοκιμάσει την τύχη του στο Twisted Metal, επιβάλλεται να δαπανήσει αρκετή ώρα στο practice mode, γιατί ακόμα και στο χαμηλότερο από τα τρία επίπεδα δυσκολίας, η κατάσταση είναι αρκετά... ζόρικη. Η ανεπτυγμένη ΑΙ των αντιπάλων, σε συνδυασμό με το πολύπλοκο μοντέλο χειρισμού, θα κάνουν τους περισσότερους να δυσανασχετήσουν και μάλιστα για μια πρόταση που τα εχθρικά πυρά έρχονται πραγματικά από παντού.  Το μοντέλο χειρισμού είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος –τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες- και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως χρησιμοποιούνται όλα τα πλήκτρα του Dual Shock 3, ενώ και ο αισθητήρας κίνησης αξιοποιείται και αυτός.

Παράλληλα, αρκετά είναι τα πλήκτρα που η παρατεταμένη πίεσή τους αποφέρει διαφορετικό αποτέλεσμα, ενώ δεν απουσιάζουν και οι συνδυασμοί αυτών. Έτσι δημιουργείται κάποια σύγχυση, αλλά η σωστή προπόνηση θα φέρει στην επιφάνεια όλες τις αρετές του συγκεκριμένου μοντέλου χειρισμού, το οποίο διακρίνεται τελικά για την ακρίβεια αλλά και την αμεσότητά του.

Όλα τα οχήματα είναι εφοδιασμένα με ένα αυτόματο όπλο και από εκεί και έπειτα παρέχονται 6 κενά slots, τα οποία αντιστοιχούν σε power ups, που βρίσκονται διάσπαρτα στα επίπεδα και παρέχουν μια διαφορετική προσέγγιση στην εξόντωση των αντιπάλων. Οι ρουκέτες και οι ναπάλμ συνυπάρχουν αρμονικά με τις sticky bombs, ενώ οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το van του Sweet Tooth θα μεταμορφωθεί σε mech και παρά την αρχική διαπίστωση πως η συγκεκριμένη επιλογή είναι εκτός τόπου και χρόνου, τελικά αποδεικνύεται ανέλπιστα διασκεδαστική.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με το Talon, ένα ελικόπτερο που μπορεί να πλήξει τους πάντες από ψηλά, αν και για να μπορέσει να κλειδώσει σε κάποιον στόχο, θα πρέπει να παραμείνει ακίνητο, με άμεσο αντίκτυπο να δεχθεί τα εχθρικά πυρά. Συνολικά, το story mode αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη, με ολοένα και περισσότερους χαρακτήρες να κάνουν την εμφάνισή τους και τα θηριώδη boss fights να δίνουν μια πραγματικά νέα νότα στο όλο οικοδόμημα.

Aν για κάποιους το επίπεδο δυσκολίας φανεί υψηλό, παρέχεται η δυνατότητα να φτάσουν στο τέλος με τη βοήθεια κάποιου φίλου τους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για split screen. Η διάρκεια δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση σχεδόν ποτέ, γιατί ακόμα και όταν η κύρια ιστορία φτάνει στο τέλος της, τα challenges θα κάνουν τη δυναμική εμφάνισή τους. Η κάθε δοκιμασία αποτελεί ουσιαστικά μια αυτόνομη αποστολή, η οποία έχει παράλληλα αποκτήσει και έναν τηλεοπτικό τόνο. Η μάχη ενάντια σε δύο τεράστια και αγριεμένα Monster trucks θα δοκιμάσει τις ικανότητες ακόμα και των πλέον ικανών φίλων της σειράς, με τη νίκη να αποφέρει πλήθος χρηματικών επάθλων για την αγορά επιπλέον εξοπλισμού.

Δικτυακή πληρότητα

Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, το multiplayer mode θα θέσει τους παίκτες ενάντια στους φίλους τους και μάλιστα με προσθήκες που τα τελευταία χρόνια πολλές δημιουργίες δείχνουν να αγνοούν. Η δυνατότητα για split screen αναμετρήσεις επιστρέφει και μάλιστα με έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο. Από δύο μέχρι τέσσερις χρήστες θα μπορέσουν να αγωνιστούν μέχρι τελικής πτώσης στην ίδια κονσόλα, με τις απαραίτητες περικοπές στα γραφικά να μην ενοχλούν καθόλου, ενώ για καθαρά πρακτικούς λόγους, τα επίπεδα εμφανίζονται σαφέστατα μικρότερα.

Περνώντας σε δικτυακό επίπεδο, το Twisted Metal προσφέρει έναν μικρό…χαμό και αν δεν υπήρχαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως η ομάδα ανάπτυξης έκανε τη διαφορά. Από απλούς αγώνες ταχύτητας, μέχρι δοκιμασίες αντοχής, ο τίτλος παρέχει πραγματικά όλα όσα θα περίμενε να συναντήσει κανείς από τον συγκεκριμένο τίτλο και ακόμα περισσότερα. Τα Death Match, Team Death Match, Last Man Standing και Nuke είναι μόνο μερικά από τα δικτυακά modes που μπορεί να δοκιμάσει ο παίκτης, με τον αριθμό των διαθέσιμων παικτών να αγγίζει τους δεκαέξι.

Αλλά αυτό το νούμερο –τουλάχιστον για την ώρα- τονίζουμε πως μάλλον δεν είναι εφικτό, γιατί τα προβλήματα σύνδεσης και επανασύνδεσης είναι πολλά, αφήνοντας τους παίκτες ξεκρέμαστους στο μέσο μιας έντονης αναμέτρησης. Δυστυχώς, όμως, το Twisted Metal βασανίζεται και από άλλα προβλήματα, τα οποία από ένα σημείο και έπειτα εκθέτουν τον Jaffe.

Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο τεχνικός τομέας, ο οποίος διακρίνεται πρωτίστως για την αισθητική του αλλά σε καμία περίπτωση για την τεχνολογία του. Τα επίπεδα είναι γεμάτα από πολύπλοκες κατασκευές, τις οποίες αν κάποιος επιχειρήσει να δει από κοντά, θα συνειδητοποιήσει πως είναι ντυμένες με textures χαμηλής ανάλυσης. Σαφέστατα οι περιοχές -όπως αναφέρθηκε προηγουμένως- είναι τεράστιες, αλλά δημιουργείται μια σύγχυση με το interaction. Έτσι, ορισμένα κτίρια καταστρέφονται ενώ άλλα όχι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ένα δέντρο θα σταθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για ένα φορτηγό που κινείται με μεγάλη ταχύτητα και δυστυχώς ακινητοποιείται με τον πλέον άκομψο τρόπο.

{PAGE_BREAK}

Καμένα λάδια και σκισμένα λάστιχα: Προβλήματα

Γενικά γίνεται αντιληπτό πως σκοπός της ομάδας ανάπτυξης ήταν να δώσει ρυθμό στις αναμετρήσεις αν και γνώμη μας είναι πως το PlayStation 3 δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα. Από εκεί και έπειτα, οι φλεγόμενες και τεμαχισμένες φιγούρες των κατοίκων των πόλεων θα ξυπνήσουν μνήμες από το Carmaggedon, ενώ αν θέλουμε να πάμε και ένα βήμα παραπέρα και να γκρινιάξουμε ακόμα περισσότερο, οι νέοι χαρακτήρες δεν δείχνουν να ταιριάζουν με τα οχήματα τα οποία οδηγούν. Στα του ήχου, το Twisted Metal έχει να επιδείξει δύο πρόσωπα. Από την μία υπάρχουν οι πραγματικά τραγικοί διάλογοι του story mode και από την άλλοι οι ταιριαστές metal επιλογές, που συνθέτουν την playlist. Ευτυχώς, σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και τα διάφορα εφέ, όπως αυτά των εκρήξεων, τα οποία όχι μόνο ακούγονται αλλά και παρουσιάζονται ιδιαιτέρως πειστικά.

Το σημαντικότερο στραβοπάτημα του τίτλου δεν έχει να κάνει με τέτοιες ατασθαλίες, αλλά με επιλογές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο gameplay. Μετά από μερικές αναμετρήσεις σε offline επίπεδο, γίνεται αντιληπτό πως οι μάχες είναι εικονικές και ουσιαστικά οι αντίπαλοι δεν έχουν τα μάτια τους πουθενά αλλού στραμμένα, παρά μόνο στο όχημα του παίκτη. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και παλιότερα και είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει ακόμα λυθεί. Μπορεί με διάφορα τρικ να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως παντού επικρατεί το χάος, αλλά σπάνια κάποιος αντίπαλος θα τεθεί εκτός μάχης από κάποιο όχημα πλην αυτού που ελέγχει ο ίδιος ο παίκτης. Και αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί και το πολλές φορές υψηλό επίπεδο δυσκολίας, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι μάχες δεν είναι και τόσο δίκαιες.

Συμπεράσματα

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μας γύρω από την επιστροφή της σειράς Twisted Metal, το συμπέρασμα που προκύπτει ίσως και να μην είναι αρεστό σε μεγάλη μερίδα του κοινού. Για ακόμα μια φορά, ο Jaffe και η παρέα του προσφέρουν μια ιδιαίτερη δημιουργία, η οποία όμως δεν απευθύνεται στον καθένα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για system seller ή για τον τίτλο που ο κάθε κάτοχος της κονσόλας της Sony θα υπερηφανεύεται στους φίλους του.

Στα μάτια πολλών θα φανεί από υπερβολικό έως και αδιάφορο αλλά στον αντίποδα οι φίλοι της σειράς θα νιώσουν πως έχουν βρεθεί στον παράδεισο. Είναι από τις σπάνιες φορές που μια τόσο εκκεντρική και ιδιαίτερη πρόταση έρχεται στο προσκήνιο με τόση φόρα, προσφέροντας πλούσιο υλικό που σπάνια συναντάται σε τίτλο της σημερινής εποχής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η υψηλή ποιότητα, αλλά και η διασκέδαση, θα πρέπει να θεωρούνται στοιχεία δεδομένα. Το Twisted Metal επέστρεψε δίχως να βάλει την παραμικρή σταγόνα νερού στο κρασί του και όσοι ασχοληθούν μαζί του, δεν θα μετανιώσουν ούτε κατά διάνοια για το χρόνο και τα χρήματα που διέθεσαν για χάρη του.

Γιώργος Τσακίρογλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Combat RacingΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-16Ανάπτυξη: Eat Sleep PlayΗμ. Έκδοσης: 07/03/2012
PEGI: 18Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο
 • Αναμετρήσεις γεμάτες ένταση και ρυθμό
 • Πραγματικά τεράστια επίπεδα
 • Ατελείωτη λίστα από όπλα και power ups
 • Ακριβές μοντέλο χειρισμού…

Αρνητικά

 • …που όμως απαιτεί αρκετά λεπτά εξοικείωσης
 • Ανισόρροπη ΑΙ
 • Προβλήματα σύνδεσης στις δικτυακές αναμετρήσεις

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Πολλές επιστροφές αγαπημένων σειρών τελευταία για το PS3. Πάει για αγορά στο σύντομο μέλλον... ;)

 • To demo ηταν καλο...καπου στο 7 με 8 το περιμενα .

 • Το θέλω και θα το πάρω, ωραίο review Γιώργο, και εμένα μου έκανε αρκετά καλή εντύπωση το demo. Καφρίλα

 • Έχω ωραίες αναμνήσεις απο την σειρά. Δεν χάνεται. Πολύ καλή αναβίωση. Άντε και το Loaded!

 • Πο ρε φιλε ειχα δει βιντεο στο youtube,τρελη ανωμαλια αλλα συναμα πολυ ομορφες και ταυτοχρονα τραγικες οι ιστοριες του καθενος που μου θυμησε για οσους σχετικα παλαιας ηλικιας θυμουνται,Tales From the Crypt.Μακρυα απο μικρα παιδια μη σας βγουν...γλυκοδοντηδες.

 • η ιστορία δεν μου κίνησε το ενδιαφέρον αλλά το multiplayer είναι πολύ διασκεδαστικό και τρελό και καλά διαμορφομένο
  σε όποιους αρέσουν τρελά car combat παιχνίδια,θα αγαπήσουν αυτο

 • @nikeferrari
  Τι θυμηθηκες ρε θηριο?!?! Loaded....ποσο θα θελα οντως μια επανακυκλοφορια...Ποτε δεν ξερεις!
  Οσον αφορα το twisted metal, αρκετα ευπροσδεκτη η επιστροφη του.

 • Γουστάρω καφρίλα. Θα παιχτεί άμεσα.

  ΥΓ: Το Loaded το έχω στο Sega Saturn. Τρομερή καφρίλα και αυτή...

 • Κρίμα που δεν έχω Playstation3 !!!Φένεται πολύ καλό!

 • Πολυ καλο παιχνίδι με τρελή προϊστορία όπως και το περιεχόμενο αυτού :)
  ΥΓ ααααααχχχχχ γιαυτο αγαπώ Καρπα γιαυτο :)

 • Tελικα αυτος ο David Jaffe ειναι μεγαλη κουφαλα.Θα παιχτει το καλοκαιρακι.

 • Twist Metal απο τα παλια, nuff said. Pure fun με τα φιλαρακια μετα το σχολειο παντα με twist metal στο psx. Ωρα να ξαναθυμιθουμε.

 • @NikeFerrari
  Έχω ωραίες αναμνήσεις απο την σειρά. Δεν χάνεται. Πολύ καλή αναβίωση. Άντε και το Destruction Derby!
  Loaded Και Reloaded.. ps1 era ftw!

 • -Πολύ καλό παιχνίδι με τρομερή διασκέδαση
  -Η ευρωπαική έκδοση είναι λιγάκι κομμένη σε βία...
  -Η ΑΙ είναι πρόβλημα,και ειδικά το γεγονός οτί ΟΛΟΙ κυνηγάνε εσένα...
  -Λίγοι κεντρικοί χαρακτήρες,και δεν ξέρω αν ταιριάζει η επιλογή της απόλυτης ελευθερίας(δηλαδή οτί μπορείς να διαλέξεις οποιοδήποτε όχημα με οποινδήποτε οδηγό-στα παλιά παιχνίδια της σειράς ο κάθες οδηγός είχε στάνταρ όχημα)
  -ο χειρισμός απαιτεί πολύ εξάσκηση,ίσως να μπορούσε να να ήταν με κανά δύο πλήκτρα λιγότερο???(ίσως)
  -Είμαι εναντίον του DLC αλλά εδώ ένα καλό expansion pack με πίστες-οδηγούς και περισσότερες επιλογές θα χρειαστεί(τα patch εννοούνται έτσι και αλλιώς λόγω προβλημάτων στο δίκτυο-και στο balance των οχημάτων)
  -Εϊναι κάτι πολύ διαφορετικό,και ειδικά στο online είναι σούπερ παιχνίδι,με ρυθμό-καφρίλα και πόρωση.Σπάνια βρίσκεις τόσο καλό τίτλο όταν παίζεις με άλλους,και μην ξεχνάμε οτί μπορείς να παίξεις με τα φιλαράκια σου στο ίδιο μηχάνημα σαν τον παλιό καλό καιρό

 • εχω διαβασει για πολλα προβληματα στο online κ αυτο με κρατα μακρια

 • Ωραίο το review του Γιώργου , το έχω ξεκινήσει είχα να ασχοληθώ με την σειρά απο το πρώτο Playstation ,είναι άκρως διασκεδαστικό !

 • είχα λιώσει το παιχνίδι όταν κυκλοφόρησε στο psone (με τα όποια προβλήματα του).θέλω πάρα πολύ να το δοκιμασω κ αν 'έστω στο λιγο θυμίζει τον προκάτοχο του,θα είναι τέλειο!!

 • τρελλο λιωσιμο στο psone για τη παρτη του.πειτε πως αγοραστηκε ηδη.θελω και carmaggedon που να παρει..

 • Τόσο καλό είναι; Δεν το περίμενα... Μόνο και μόνο για τις αναμνήσεις αξίζει.. Εύγε..

 • Συγνώμη αλλά πολλά από αυτά που γράφονται στο review δεν ισχύουν και δείχνει ότι ο συντάκτης δεν ασχολήθηκε αρκετά με το παιχνίδι.

  ""Ανάμεσα στις αποστολές του story mode παρεμβάλλονται πολλά live action cinematics""
  -Αυτό είναι υπερβολή. Κάθε ιστορία έχει μόνο 3 cinematics.

  ""Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον Mr Grimm –πλέον ονομάζεται The Reapper- και τη μηχανή του δεν υπάρχει, η οποία παρά το μικρό της όγκο, μπορεί και αντιστέκεται στο μπαράζ επιθέσεων ενός φορτηγού αρκετών τόνων""
  -Αυτό δεν ισχύει και απορώ αν ο συντάκτης έπαιξε καθόλου Multiplayer. Τα οχήματα έχουν όλα κανονικό βάρος και τα μεγαλύτερα όπως το φορτηγό (φαντάζομαι εννοεί το Juggernaut) καταστρέφει με ένα πάτημα όλα τα μικρότερα όπως το The Reaper. Σίγουρα ο συντάκτης δεν έπαιξε αρκετά για να ξεκλειδώσει την μηχανή στο multiplayer και γι αυτό έκανε αυτό το λάθος.

  ""Όλα τα οχήματα είναι εφοδιασμένα με ένα αυτόματο όπλο και από εκεί και έπειτα μπορούν να εφοδιαστούν με ακόμα δύο""
  -Αυτά δεν ισχύουν με τίποτα. Όλα τα οχήματα έχουν ένα βασικό όπλο (mounted guns) και σε καμία περίπτωση δεν "εφοδιάζονται με ακόμα δύο" όπως αναφέρεται. Επίσης τα όπλα δεν είναι 2 αλλά 4 (submachine gun, shotgun, revolver, rockets) και δεν προστίθενται στο βασικό αλλά διαλέγουμε ένα από αυτά. Αυτό δείχνει ότι ο συντάκτης έπαιξε ελάχιστα και ξεκλείδωσε μόνο τα δύο νομίζοντας ότι αυτά είναι όλα.

  ""Στη διάθεση του παίκτη βρίσκονται επιπλέον 4 κενά slots, τα οποία αντιστοιχούν σε power ups, που βρίσκονται διάσπαρτα στα επίπεδα και παρέχουν μια διαφορετική προσέγγιση στην εξόντωση των αντιπάλων. ""
  -Παίζουμε όλοι το ίδιο παιχνίδι; Τα όπλα που υπάρχουν στις πίστες υπό την μορφή των power up είναι 10 και όχι 4! Απορώ πως έκανε αυτό το λάθος αφού τα κενά slots στα οποία αναφέρεται είναι πάντα στο κάτω μέρος της οθόνης του. Αν πράγματι έπαιξε το παιχνίδι θα μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να τα μετρήσει.

  ""Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το van του Sweet Tooth θα μεταμορφωθεί σε mech""
  -Αυτό μάλλον δείχνει ότι ο συντάκτης δεν κατάλαβε το παιχνίδι που έπαιζε, ή μάλλον δεν ασχολήθηκε αρκετά για να καταλάβει ότι το mech του Sweet Tooth είναι απλώς το εναλλακτικό του special όπλο. Τα περισσότερα οχήματα έχουν εναλλακτικά special όπλα.


  ""γιατί ακόμα και όταν η κύρια ιστορία φτάνει στο τέλος της, τα challenges θα κάνουν τη δυναμική εμφάνισή τους. Η κάθε δοκιμασία αποτελεί ουσιαστικά μια αυτόνομη αποστολή, η οποία έχει παράλληλα αποκτήσει και έναν τηλεοπτικό τόνο. Η μάχη ενάντια σε δύο τεράστια και αγριεμένα Monster trucks θα δοκιμάσει τις ικανότητες ακόμα και των πλέον ικανών φίλων της σειράς, με τη νίκη να αποφέρει πλήθος χρηματικών επάθλων για την αγορά επιπλέον εξοπλισμού. ""
  -Αν όλο αυτό αναφέρεται στο challenge mode τότε είναι εντελώς λάθος. Το challenge mode είναι απλώς χάρτες στους οποίους επιλέγουμε τον αριθμό των bots και σε καμία περίπτωση δεν έχουν "τηλεοπτικό τόνο". Μάλλον τα μπέρδεψε με το στο story mode. Τα Monster trucks που αναφέρει είναι στην ουσία το πρώτο boss του chapter του sweet tooth και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν χρηματικά έπαθλα για "αγορά επιπλέον εξοπλισμού". Αυτό συμβαίνει μόνο στο multiplayer οπού εκεί υπάρχουν Tiers με διαφορετικές αμοιβές. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο συντάκτης έπαιξε το πολύ 1-2 ώρες τον τίτλο μέχρι να συναντήσει τα Monster trucks και δεν ασχολήθηκε ποτέ πραγματικά με όλα τα υπόλοιπα Modes.

  ""Τα Death Match, Team Death Match, Last Man Standing και Nuke είναι μόνο μερικά από τα δικτυακά mode""
  Είναι 4 τα modes: Nuke, Deathmatch, Last Man Standing και Hunted. Τα υπόλοιπα είναι τα ίδια modes απλώς για δύο ομάδες. Λίγο αν είχε κάνει αριστερά-δεξιά στις επιλογές ο συντάκτης θα ήταν αδύνατον να μην το καταλάβει.

  ""με τον αριθμό των διαθέσιμων παικτών να αγγίζει τους δώδεκα""
  -Είναι 16 παίκτες! Έστω και ένα λεπτό αν είχε περάσει online ο συντάκτης θα το είχε προσέξει από τις δεκάδες των διαθέσιμων matches.


  Καλό είναι να παίζονται περισσότερο από 1-2 ώρες οι τίτλοι πριν γίνονται review για να μην φαίνεται ότι ο συντάκτης δεν κατάλαβε τα modes και τις επιλογές. Το review περιέχει ανακρίβειες και πρέπει να διορθωθεί.

 • Δεν ειχα ασχοληθει με την σειρα και τωρα ειναι καιρος να την αρχισω ,ποτε δεν ειναι αργα.

 • Οχι φιλε μου swg0d0fmusic δεν επαιξα καθολου το παιχνιδι. Και αν εχεις διαβασει προηγουμενα reviews μου, ποτε δεν εμβαθυνω σε πολλους τομεις επιτηδες. Μονο μου λαθος που το αναγνωριζω ειναι ο αριθμος των παικτων στο multi ο οποιος διορθωθηκε και σε ευχαριστω για την επισημανση

 • Πολύ καλά παιχνίδια τα twisted metal αλλά μόνο για ενοικίαση.Εμένα ποτέ δεν με εντυπωσίσαν ιδιαίτερα αν και είμαι fan των racing games.

 • Α και παιδιά προσοχή το παιχνίδι είναι πολύ σκοτεινό το 18 απ'έξω μιλάει πολύ σοβαρά

 • Πολύ ωραίο το Twisted Metal αλλά μόνο για συγκεκριμένο κοινό! Δύο αρνητικά του παιχνιδιού είναι οι λίγοι (4) χαρακτήρες και ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας του. Κατά τα άλλα, το multiplayer τμήμα φαίνεται ωραίο αλλά του αφαιρούν τα online προβλήματα και τα χρονοβόρα menus και loadings.
  Τέλος ο "swg0d0fmusic" έχει μεγάλο δίκιο, αφού οι παρατηρήσεις του είναι εύστοχες!!

Τελευταία Σχόλια

Τα indie λες...Οκ..Τα περισσοτερα ΑΑΑ παιχνίδια βγαινουν σε ολες τις πλατφόρμες επομένως το να τα πα...
Αμ δεν ειναι ολα τα multiplatform στο One. Τοσα και τοσα παιχνιδια βγαινουν σε PC/PS4 και δεν βγαινο...
Ακριβώς φίλε Stormbringer έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες, και ειδικότερα σε ότι αναφορά την Bethesda...
Stormbringer

Εγω εχω άλλη αποψη. Δεν πανε χαμενα τα multiplatfm στο Switch. Υπαρχουν τοσα ατομα π...
Φίλε Sun, φυσικά το λογικό είναι κάποιος να κάνει αυτό που λες. Να πάρει την καλύτερη έκδοση και τέλ...
Μακη εγω προσωπικα διαφωνω με αυτό που λες. Ειμαστε gamers αλλα το να πεσουμε στην παγιδα των εταιρε...
Ποια Ε3 press conference....?! H MS δεν εχει χρονο για αυτα (νεα games κτλπ.), εχει βγει ηδη στο ψαξ...
"Είναι ηθικό το θέμα. Δε δέχομαι με τίποτα μισά παιχνίδια που να μηv μπορώ να παίξω καν εάν δεν έχω ...
Απολαμβανεις όλα τα multiplatform παιχνίδια σε native 4k. Λιγο είναι?
Μακαρι να δειξουν το Age of Empires 4