Πόσο υλικό χωράει σε ένα Blu-ray;

Πριν περίπου ένα χρόνο κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το White Knight Chronicles, το οποίο -παρά τις περγαμηνές της Level 5- αποδείχθηκε μέτριο. Τώρα, κάνει την εμφάνισή του το δεύτερο μέρος της σειράς. Το μεγαλύτερο όπλο του WKC 2 δεν είναι τόσο οι βελτιώσεις του σε σχέση με το πρώτο μέρος, όσο το ότι περιλαμβάνει ολόκληρο το πρώτο White Knight Chronicles και, έτσι, αποτελεί ένα ενδιαφέρον, "value for money" πακέτο. Όταν ξεκινάμε το παιχνίδι καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα ξεκινήσουμε την ιστορία από την αρχή, δηλαδή από το πρώτο παιχνίδι, ή αν θα ξεκινήσουμε από το sequel και το level 35 του χαρακτήρα μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οποίος αρχίσει κατευθείαν το WKC2 χωρίς να έχει παίξει το πρώτο παιχνίδι της σειράς, θα χάσει αρκετά πράγματα από την -αδιάφορη κατά τα άλλα- ιστορία. Όμως, ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δεν προτείνουμε να ξεκινήσετε από το δεύτερο μέρος, είναι γιατί είναι δυσκολότερο και δεν διαθέτει tutorial που να επεξηγεί το κάπως ιδιόμορφο interface του παιχνιδιού. Εναλλακτικά, αν έχουμε save από το πρώτο παιχνίδι, μπορούμε να εισάγουμε τους χαρακτήρες μας.

Τι ακριβώς, όμως, πετυχαίνει το δεύτερο μέρος της σειράς; Βελτιώσεις σαφώς και υπάρχουν, όπως και σημαντικά λάθη που μειώνουν τη συνολική εμπειρία. Ξεκαθαρίζουμε ότι σε όσους δεν άρεσε το πρώτο παιχνίδι, το WKC 2 δεν θα τους αλλάξει τη γνώμη. Και προς όσους δεν έχουν επαφή με το franchise της Level 5, πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για JRPGs, που έχουν πολλά στοιχεία από MMO και η έμφαση δίνεται περισσότερο στο dungeon crawling παρά στην ιστορία.

Εντυπωσιακό όχι, αλλά σίγουρα όμορφο: Ο τεχνικός τομέας

Ο τεχνικός τομέας του White Knight Chronicles 2 είναι σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Αν και τεχνικά το παιχνίδι δεν κλέβει την παράσταση, το art direction είναι για άλλη μία φορά πανέμορφο, παρόλο που δεν ξεφεύγει από όσα θα περιμέναμε από έναν εκπρόσωπο των JRPGs. Η μουσική -που περιλαμβάνει γνωστές εμπορικές, αλλά και νέες συνθέσεις- είναι αρκετά καλή και συνοδεύει άριστα το περιεχόμενο του παιχνιδιού, ενώ οι διάλογοι είναι ουσιαστικά αδιάφοροι.

Η ιστορία: Ανύπαρκτη για ακόμα μία φορά

Το νέο μέλος της σειράς ξεκινάει από το σημείο που τελείωσε το πρώτο παιχνίδι. Για άλλη μία φορά η υπόθεση δεν είναι το δυνατό σημείο του παιχνιδιού κυρίως λόγω της μέτριας έως κακής αφήγησης, που δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του παίκτη. Τα cut scenes είναι μικρά και αδιάφορα, προδίδοντας πως η Level 5 -που ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν έχει παραδώσει σπουδαία παιχνίδια όπως τα Dark Cloud, Rogue Galaxy και Professοr Layton- δεν ασχολήθηκε παρά ελάχιστα με τον τομέα της υπόθεσης.

Το gameplay: Βελτιωμένο, αλλά με λάθη

Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και εδώ μπορούμε να φτιάξουμε από το μηδέν την εμφάνιση ενός χαρακτήρα και να τον παραμετροποιήσουμε όπως εμείς επιθυμούμε. Ελέγχουμε άμεσα και σε πραγματικό χρόνο έναν από τους χαρακτήρες της ομάδας, ενώ η Α.Ι. ελέγχει τους άλλους δύο. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε οποίον εκ των μαχητών θέλουμε -ακόμα και κατά τη διάρκεια της μάχης- με τη βοήθεια ενός άβολου και σχετικά δύστροπου μενού και οι μάχες αποτελούν μία ιδιαίτερη μείξη turned based και real time gameplay.

Στο White Knight Chronicles 2 κινούμε το χαρακτήρα μας σε πραγματικό χρόνο και επιλέγουμε με το σταυρό την επόμενή μας επίθεση μέσα από ένα μενού που ακολουθεί τη λογική του interface των MMO. Η κάθε κίνηση εκτελείται μόνο όταν συμπληρωθεί η μπάρα που δείχνει πότε θα έρθει η σειρά μας.

Σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, εδώ οι κινήσεις είναι πιο ισορροπημένες και σε κάθε αντίπαλο είναι πιο αποτελεσματικό ένα συγκεκριμένο είδος επίθεσης. Τα βασικά είδη επίθεσης είναι τρία, ενώ προστίθενται και τα διάφορα μαγικά attributes από τα spells ή τις κινήσεις που συνδυάζουν melee χτυπήματα με μαγεία. Ο αριθμός των διαθέσιμων κινήσεων είναι υπερβολικά μεγάλος και το interface όχι και τόσο πρακτικό. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν μερικές συγκεκριμένες κινήσεις και θα τις χρησιμοποιούν συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειας.

Κάθε φορά που ανεβαίνουμε level έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε νέες κινήσεις. Το σύστημα αναβάθμισης είναι ίδιο με το αντίστιχο του πρώτου τίτλου και ουσιαστικά μας υποχρεώνει να αποκτήσουμε μία σειρά από ικανότητες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ, για να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότερες κινήσεις και επιπλέον bonus στα στατιστικά μας.

Αρκετά περίεργο είναι το ότι, για μία ακόμα φορά, δεν είμαστε σίγουροι ποια ικανότητα ξεκλειδώνει τι. Ωστόσο, το gameplay είναι βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η βελτιωμένη ισορροπία ανάμεσα στις επιθέσεις. Ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί, η Α.Ι. δεν κάνει πια τα λάθη που έκανε στο πρώτο παιχνίδι, τα ranged όπλα έχουν γίνει χρήσιμα, ενώ η δυνατότητα μεταμόρφωσης του κεντρικού ήρωα σε έναν τεράστιο λευκό ιππότη έχει ενσωματωθεί πολύ καλύτερα στο gameplay και δεν είναι πια υπερβολικά δυνατή.

{PAGE_BREAK}

Το σύστημα μάχης στο WKC2 έχει τις καλές στιγμές του, αλλά ο σχεδιασμός των dungeons μάλλον ζημιώνει τη συνολική εικόνα των μαχών. Τα dungeons αυτά, όσο όμορφα και να είναι εικαστικώς, ακόμα και σε περιβάλλοντα όπως τα δάση ουσιαστικά αποτελούν απλούς διαδρόμους, στους οποίους οι εχθροί παρατάσσονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Έτσι, ο ρυθμός των μαχών είναι σχετικά αργός και σε ορισμένα σημεία το παιχνίδι κουράζει. Για αυτήν την κατάσταση ευθύνονται άμεσα μερικές κακές σχεδιαστικές επιλογές. Για παράδειγμα, σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού μας ακολουθούν NPCs, τους οποίους πρέπει να γιατρεύουμε διότι αν χάσουν, χάνουμε και εμείς μαζί τους.

Λόγω αυτού, αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε σε ένα παλιότερο save, γεγονός ενοχλητικό σε ένα μεγάλο dungeon με πολλούς εχθρούς όπου κάποια στιγμή ίσως... ξεχάσουμε να κοιτάξουμε τη μπάρα ενέργειας του NPC. Το ίδιο ενοχλητικά είναι και ορισμένα σημεία που μας βάζουν να φτάσουμε μέχρι το τέλος ενός dungeon, μας δείχνουν ένα cutscene ελαχίστων δευτερολέπτων και στη συνέχεια μας υποχρεώνουν να γυρίσουμε ξανά στην είσοδο του dungeon, έστω και από ένα ελαφρώς διαφορετικό μονοπάτι.

Από την άλλη, τα σημεία που το παιχνίδι γίνεται σχετικά κουραστικό, μπορούμε να προσπεράσουμε τους εχθρούς και να τους αφήσουμε να μας κυνηγούν μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο checkpoint και να βγούμε από το dungeon. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι μπορούμε να προβούμε σε αυτή την κίνηση, όσο στο ότι ορισμένες φορές το παιχνίδι μας παρακινεί να κινηθούμε με τον τρόπο αυτό. Γενικότερα, το gameplay του White Knight Chronicles 2 τείνει να γίνεται "άνισο", αν και σίγουρα παρέχει καλές στιγμές. 

Επιπλέον περιεχόμενο και online

Το White Knight Chronicles 2 περιέχει πάρα πολλά side quests, τα οποία συνήθως αναλώνονται στην εξόντωση τεράτων ή στη μετακίνηση από το σημείο Α στο σημείο Β. Τα quests αυτά είναι εντελώς αποκομμένα από την κεντρική ιστορία και μας δίνουν τη δυνατότητα να συνεργαστούμε δικτυακά με άλλους πέντε φίλους μας και να κυνηγήσουμε τέρατα σε ύφος "Monster Hunter". Εξ αιτίας της debug κονσόλας που χρησιμοποιήσαμε δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε στην πράξη αυτό το χαρακτηριστικό, όμως, σίγουρα ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Επίσης, μέσω του συστήματος Georama, ένα συναρπαστικό χαρακτηριστικό που έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια της Level 5, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πόλεις.

Συμπεράσματα

Το White Knight Chronicles 2 έχει καλές στιγμές, αρκετά καλή ατμόσφαιρα, αλλά και πολλά λάθη. Δεν αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του είδους, ωστόσο, μιας και περιλαμβάνει και ολόκληρο το πρώτο παιχνίδι της σειράς στο ίδιο Blu-ray, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση, τη στιγμή μάλιστα που τα καλά JRPGs στo σύστημα της Sony -και στη γενιά γενικότερα...- είναι λιγότερα από όσα θα επιθυμούσαν οι φίλοι του είδους. Το White Knight Chronicles 2 αποτελεί μια αξιόλογη αγορά κυρίως λόγω της ποσότητας του περιεχομένου που διαθέτει και όχι τόσο εξ αιτίας της ποιότητάς του.

Νίκος Καβακλής

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, RPGΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-6Ανάπτυξη: Level-5Ημ. Έκδοσης: 08/06/2011
PEGI: 16Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

  • Περιέχει ολόκληρο το White Knight Chronicles 1, με βελτιώσεις
  • Εικαστικά πανέμορφος οπτικός τομέας
  • Πολλές online co-op αποστολές και πολλά sidequests
  • Τεράστια διάρκεια, ειδικά με την προσθήκη του πρώτου τίτλου
  • Το σύστημα Georama

Αρνητικά

  • Περισσότερο "διορθωμένο" παρά βελτιωμένο
  • Το interface θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο
  • Κακός σχεδιασμός των dungeons και ατυχείς σχεδιαστικές επιλογές
  • Αδιάφορη ιστορία

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"
O Δεκέμβριος στο PlayStation Plus
Με Darksiders II: Deathinitive Edition και Syberia Collection.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Τελευταία Σχόλια

Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...
Εμένα με πήραν τηλέφωνο το πρωι απο μεγάλη εταιρεία εδώ στην Ελλάδα και μου είπαν οτι θα το στείλουν...
God of War σε K2
Φιλε katamaran η αποψη μου ειναι οτι πολυ δυσκολα μπορει καποιος να εκτιμησει οποιοδηποτε παιχνιδι σ...
Και ένας ακόμα επιπλέον λόγος να το στηρίξουμε είναι και τα ελληνικά που έχει.
God of War σε K2
Μάλιστα! Να πω την αλήθεια, δεν έχω παίξει κάποιο προηγούμενο. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν με ενδιέφερ...
God of War σε K2
Ναι αισιοδοξη κινηση...δεν αντιλεγω...για μια εταιρια που θα βγαλει κονσολα τα επομενα 4 χρονια αρχι...