- Μελη online: 13
- Σύνολο μελών: 15839
- Τελ. μέλος: Zoneensisse
- Θέματα στο forum: 38320
- Μηνύματα στο forum: 608778
Όλοι οι χρήστες
The 3rd Birthday
Αρχική » PSP » Reviews » The 3rd Birthday
Συντάκτης: Σάκης Καρπάς
Απρ 13, 2011 13:36
Γενέθλια ή μνημόσυνο;
Περιεχόμενα
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση της επαναφοράς μεγάλων franchises του παρελθόντος, είτε υπό τη μορφή remakes, είτε κανονικών sequels, είτε ακόμη και σαν spin-offs. Η ιστορία έχει αποδείξει πως κάποια πράγματα καλό είναι να μένουν στο παρελθόν ως όμορφες αναμνήσεις και ως βάσεις για να μπορέσουν να στηριχθούν οι νέοι, σύγχρονοι τίτλοι. Κακά τα ψέματα όμως, όταν μαθαίνουμε πως μία σπουδαία σειρά του παρελθόντος σκοπεύει να μας επισκεφθεί μετά από πολλά χρόνια, αφενός ο φόβος για αποτυχία είναι εμφανέστατος, αφετέρου κάτι μέσα μας "σπαρταράει" για να το ξαναζήσει και ελπίζει για μία σωστή και δίκαιη -προς την ιστορία της- υλοποίηση.
Κάπως έτσι νιώσαμε όταν ανακοινώθηκε το The 3rd Birthday, το τρίτο μέρος μίας μοναδικής σειράς της δεκαετίας του 1990, των Parasite Eve. Η σειρά της Square Enix (Squaresoft τότε) είχε καταφέρει κάτι υπέροχο για την εποχή της: να συνδυάσει με έναν μοναδικό τρόπο την κατηγορία των RPGs με την κατηγορία των survival horror παιχνιδιών.
Με ένα βαθύ, περίπλοκο και πρωτότυπο σενάριο επιστημονικής φαντασίας και μία ηρωίδα με χαρακτηριστικά που διέλυε τα standards των θηλυκών κεντρικών χαρακτήρων του τότε, τα Parasite Eve I και II έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην PlayStation εποχή. Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα, δέκα περίπου χρόνια αργότερα, όπου η αγαπημένη όλων Square αποφασίζει να επαναφέρει τη σειρά με το The 3rd Birthday, έναν spin-off τίτλο του οποίου τα γενέθλια αμφιβάλουμε αν θα τα γιορτάζουμε τα επόμενα χρόνια.
2012: Το τέλος; - Σενάριο
Όλα ξεκινούν στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, όπου το Μανχάταν, ολοζώντανο, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Κόσμος, στολίδια, χριστουγεννιάτικα κάλαντα μονοπωλούν τα πλάνα, ώσπου ξαφνικά συμβαίνει το απροσδόκητο. Η πόλη της Νέας Υόρκης αρχίζει και διαλύεται, κτήρια καταρρέουν, αυτοκίνητα ανατινάζονται δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος και οι πολίτες τρέχουν να σωθούν.
Δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή αλλά για ένα παράξενο είδος πλασμάτων με φονικά πλοκάμια, προερχόμενα από ένα κεντρικό γιγάντιο πλάσμα που οι επιστήμονες το αποκαλούν "the Babel". Οι σκηνές είναι σκληρές και γεμάτες πανικό, προμηνύοντας τους καλύτερους οιωνούς για τη συνέχεια της ιστορίας. Κάνοντας ένα μεγάλο άλμα, το παιχνίδι αρχίζει και εξιστορεί τα γεγονότα του ένα χρόνο αργότερα, όπου η κεντρική πρωταγωνίστρια, Aya Brea, ως ειδική πράκτορας της CTI (Counter Twisted Investigation) καλείται να αντιμετωπίσει το χάος που έχει προκληθεί.
Συγκεκριμένα, η Aya είναι η μοναδική με "ειδικές παραφυσικές ικανότητες" και σκοπό έχει να ταξιδέψει στο παρελθόν, να ξεπαστρέψει τον πυρήνα του κακού και να λύσει το σκοτεινό μυστήριο. Στο πλευρό της έχει τους υπόλοιπους ανθρώπους της CTI, που την καθοδηγούν και τη συμβουλεύουν για τις επόμενες κινήσεις της. Σε αυτό το ταξίδι της, εκτός από το πρόβλημα του εξωγήινου (;) κακού, η κεντρική μας πρωταγωνίστρια αρχίζει και μαζεύει τα κομμάτια του παζλ που αποκαλύπτουν σιγά-σιγά το κρυφό και θολωμένο της παρελθόν.
Και εκεί ακριβώς εμφανίζεται το σημαντικότερο, κατά την άποψη του γράφοντος, πρόβλημα του τίτλου. Ενώ το σενάριο παρουσιάζει ενδιαφέρον -εξαιρώντας πάντα τις κλισέ καταστροφές της Νέας Υόρκης από εξωγήινους- έχοντας μερικές εμπνευσμένες σκηνές παράνοιας, όχι απλά ταλανίζεται από τεράστια διηγηματικά κενά, αλλά δίνει τόσο βιαστικά και μπερδεμένα τις πληροφορίες, που το μυαλό του παίκτη μετά από ένα σημείο φλερτάρει επικίνδυνα με ένα μπλακ άουτ. Οι δεκάδες φορές που μεταφέρεται μπρος και πίσω στο παρελθόν ο παίκτης, περιπλέκουν τα πράγματα και το ειρωνικό είναι ότι ποτέ δε δίνονται οι απαντήσεις που θα έπρεπε.
Ούτε καν στο αδιάφορο και εκτός τόπου και χρόνου τέλος. Είναι φανερό ότι οι Ιάπωνες δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τι ακριβώς ήθελαν να "πουν" στο The 3rd Birthday. Τα έκαναν θάλασσα και προσπάθησαν μέσω της πολυπλοκότητας να δώσουν κάτι ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
Latest news
Ρεκόρ για το NBA 2K13
Οι Φινέας και Φερμπ διακτινίζονται στο PSP
Ο Τζερόνιμο Στίλτον έρχεται στο PSP
Ice White PSP-E1000
Αλλαγές για το Eye of Judgement: Legends
Εκπτώσεις για τίτλους του PSP μέσω PSN
Νέο bundle για το PSP-3000
Ad-hoc multiplayer Vita με PSP
11 λεπτά gameplay από το Uncharted: GA
Πρώτο trailer του F1 2011 για το PS Vita
H συσκευασία και τα αξεσουάρ του PS Vita
Και στο Vita οι MGS και ZOE HD Collections
Η Team Ninja "σκέφτεται" το PS Vita
Σημαντικές μειώσεις τιμής σε software του PSP
Aυτό είναι το νέο PSP
Skype και Foursquare στο PS Vita
H σειρά Resistance στο PS Vita
Νέο μοντέλο PSP
To Marvel Vs. Capcom 3 στο PS Vita;
Ε3 – Ruin, νέο hack & slash RPG
Σύντομα νέο firmware για το PSP
Latest reviews
Tactics Ogre: Let Us Cling Together
Για να δεις το μέλλον πρέπει να κοιτάξεις στο παρελθόν (14 σχόλια)

Σχόλια Χρηστών ( 25 )
Αν θέλεις να προσθέσεις το δικό σου σχόλιο, θα πρέπει να συνδεθείς
Neophitos - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Το περιμενα λιγο καλητερο .
aragorn2 - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Καταριόμουν την Square όταν έμαθα ότι δε θα κυκλοφορήσει το παιχνίδι και στις "μεγάλες" κονσόλες. Τελικά καλύτερα που δεν το έκανε γιατί θα καταριόμουν τα λεφτά μου. Κρίμα γιατί τα προηγούμενα ήταν σπουδαία παιχνίδια.
aek375 - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Το παιχνίδι το περίμενα πως και πως αλλα δυστηχώς με απογοήτευσε.Σάκη υπάρχουν εντυπωσιακά bosses στο παιχνίδι ή οχι;
braveheart - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Διάβασε το κείμενο φίλε aek375. Αναφέρεται.
aek375 - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Οκ πήρα την απάντηση μου.Btw πολύ καλό review.
zidane - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Για τις διακοπες του Πασχα μακρια απο PC και internet καλο μου φαινεται! Βεβαια αν κανει κανενα 40αρι ευρω θα καταφυγω για αλλη μια φορα στην σιγουρη λυση του Vice City stories!
s_a_s_u_k_e - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
χωρις να εχω διαβασει το κειμενο του Σακαρου να πω πως το περιμενα να μην ειναι καλο..οχι ως προς γραφικα gameplay mechanics κτλ κτλ...αλλα ως προς την ιστορια του...πολυ sci fi και αυτα με τους κλωνους που ειδα στα trailer δε μ΄'αρεσαν καθολου....γιατι πρεπει και καλα να παει τοσο μακρια η ιστορια???το 1 και το 2(και ειδικα το 1)ειχε απιστευτη ιστορια....ποσο δυσκολο ειναι να κρατησουν σε normal επιπεδα την ιστορια....ενα full hd remake του 1 παρακαλω.....
Dart2000 - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Nα μου επιτρεψετε να διαφωνησω.Καταρχας να ξεκαθαρισω πως δεν εχω παιξει τα 2 πρωτα(ακομα τουλαχιστον) οποτε δεν εχω κανενα συναισθηματικο δεσιμο με τον τιτλο.Καταρχας να συμφωνω απολυτα στα περι σεναριου και οχι απλα συμφωνω αλλα ισουν και επιηκης.Μιλαμε γελανε και τα τσιμεντα,το παρδαλο κατσικι και ο καθε πικραμενος ολ τουγκεδερ που λενε και στο χωριο μου
Αλλα το παιχνιδι για εμενα δεν αξιζει με τιποτα 6...Το gameplay ειναι αρκετα καλο με παρα πολλες παραμετροποιησεις στα οπλα και στην Aya,η διαρκεια ειναι μεγαλη (size matters!) ο ηχος ειναι εξαιρετικος,αλλα σε αυτο που διαφωνω καθετα ειναι στα γραφικα.Εχει τα καλυτερα γραφικα σε φορητο και ειναι και αρκετα πανω απο τα στανταρντς του PS2.Ισως εχει ψιλο-βαρετο level design αλλα τα textures οι φωτισμοι το framerate στις ωρες του μακελειου...τα παντα ολα ειναι να μη τα πω τελεια να τα πω τουμπανογαμαουα
Αυτες ηταν οι ενστασεις μου απο εμενα ενα 8 με 8,5.

ΥΓ Απαραδεκτο που δεν αφιερωσες ουτε μια παραγραφο στην στολη καμαριερας(που σκιζεται κιολας!!!) στο κειμενο...
braveheart - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Για τις στολές και τα "μπούτια" είπα να μη γίνω και πολύ αναλυτικός γιατί θα ξέφευγα (φαντάρος πράμα). Πάντως, ναι, ήμουν απαράδεκτος που μίλησα για τη στολή της καμαριέρας. Σταυρώστε μι, κάψτε μι!
kmanikas13 - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
εμενα μου φαινεται μια χαρα το παιχνιδακι τελος παντων δεν το εχω παιξει οποτε δεν μπορω να κρινω
Ενα παραπονακι τωρα : γιατι ρε παιδια δεν ανεβαζετε αλλα reviews απο το 3ds ??
ειχατε πει σε ενα vidcast (αλλη πονεμενη ιστορια και αυτο) οτι θα βαζατε σιγα σιγα reviews αλλα εχετε αργησει παααααααααρα πολυ !!
SetaShouji - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Αγορά σε χαμηλή τιμή. Παρά τα κουσούρια του δεν χάνεται!!!
saturn 32 - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
To τερματησα πριν λιγες μερες και μπορω να πω οτι το 6(αντε και 6,5 ) ειναι δικαιοτατο .
Jehuty - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Δεδομενου οτι ειμαι fan της σειρας και απο οτι διαβασα το σεναριο και ο αλλαγμενος χαρακτηρας της Aya ειναι για μπατσες,θελω να ρωτισω...γιατι το οτι ειναι περιπλοκο το σεναριο ειναι αρνητικο?Μηπως εννοεις οτι απλα το σεναριο ηταν για κλαματα?Τα MGS και Alan Wake εχουν επισης περιπλοκο σεναριο ομως δεν κατατασοντε στα αρνητικα τους.
Εαν σκοπευουν παντως να συνεχισουν την σειρα,καλο θα ηταν να το κανουν στις μεγαλες κονσολες και με ενα σεναριο εφαμιλου του πρωτου (mitochondria,EVE κτλ)
letefte - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Δηλαδή καλά έκανα σήμερα που αγόρασα τα Dissidia 012 Duodecim-Ghost of Sparta...
braveheart - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Jehuty, προφανώς το περίπλοκο στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αρνητικό ύφος. Το σενάριο δεν ξέρει από που να αρχίσει, τι να πει και που να τελειώσει. Περιπλέκεται τόσο βιαστικά και τόσο επιφανειακά, που στο τέλος ο παίκτης χάνει τη μπάλα. Σαφέστατα και δε μιλάμε για πολύπλευρο και βαθύ σενάριο τίτλων όπως το MGS ή το Alan Wake.
TheMastas - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Αααχ ρε Square-enix! άλλο ενα αδιάφορο παιχνίδι,κρίμα γιατί ήμουνα φαν των Parasite Eve και περίμενα κάτι πολύ καλύτερο,θα μπορέσεις κάποτε να επανέλθεις σε κάτι που να είναι κοντά στό επίπεδο παιχνιδιών κάποιων παλιών εποχών ? ...
gsmaggiore - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Το γεγονος οτι η Square εχει γινει μεγαλος publisher δεν τις εχει βγει σε καλο (εμπιστευεται και αμφιβολου αξιοπιστιας studios πλεον...τουλαχιστον αυτο εχω εγω καταλαβει) σε ποιοτητα software και απ'οτι φαινεται συνεχιζει στο ιδιο βιολι ασταματητα...Παει και το Parasite Eve...Να δουμε μεχρι που θα τραβηξει αυτη η ιστορια (τοσοι fans συνηθισμενοι στην ποιοτητα και την αρτιοτητα τοσα χρονια..ενδεχομενως να της εχει βγει και σε καλο απο οικονομικη αποψη...δεν γνωριζω...τι να πω)...
george1821 - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Η ατμοσφαιρα του πρωτου παιχνιδιου ειναι απλως απιστευτη.Απο τα καλυτερα παιχνιδια.
Jehuty - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
@msmaggiore Απο οτι καταλαβαινω ουτε απο οικονομικη αποψη,αλλα ουτε και απο ποιοτικη αποψη παει καλα η Square-enix.Οση χαρα μας εδωσε οταν ανακοινωσε συνχωνευση με την enix,αλλη τοση πικρα μας εδωσε με την σημερινη κατασταση.
Που θα παει,θα στριμωχθει και οταν δει οτι δεν την περνει να δινει τοση σαβουρα,θα σοβαρευτει.
VonCroy - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Το σκότωσε η SE. Ξέσκισε ένα τρομερό franchise. Άξια!
Neophitos - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Σιμφωνω με τον ΚΜΑΝΙΚΑΣ13 ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ 3DS ?
mortalgod - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
to prwto PARASITE EVE htan apo ta kalytera games pou exw paiksei, istoria,gameplay,mousikh,cutscenes ola edinan ena poly dunato paron.kai o termatismos htan to kerasaki sthn tourta!
eixa polles prosdokies gia to 2 alla molis eida ta metalagmena ageladia ksenerwsa apisteyta!!! kai to story apla den yphrxe...
den perimena kati parapanw gia to 3...fainotan apo ta trailer oti htan se kako dromo...
osoi den exete paiksei to 1 exete xasei mia paixnidara.
Sony man ps - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
ola ta paixnidia tis SE einai katapliktika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
klonis - πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες
Απο τα αγαπημενα μου παιχνιδια τα parasire eve!Κριμα...
medusakias. - πριν από 2 χρόνια και 1 μήνα
Παιδιά εγω το τερματισα και μου αφησε πολυ καλες εντυπωσεις ,επισησ εχει και συνεχεια και ανεβαινεις πολλα lvl ξεκλιδώνεις πολλα οπλα και να αναφερω πως το παιχνιδι ειναι γεματο αρχηγους , εχει μια ικανοποιητικη διαρκεια και για παιχνιδι του psp ειναι πολυ καλο και οι αρχηγοι του ειναι πραγματικα ωραιοι και το παιχνιδι στο medium ηταν σχετικα δυσκολο τωρα το δοκιμαζω στο hard .. ενα 8,5 απο μενα