“God doesn't play dice with the universe”.

Η κυκλοφορία και απήχηση των Visual Novels στην Ιαπωνία, για όσους παρακολουθούν τη gaming βιομηχανία, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις Visual Novels που κάνουν κάτι το εξαιρετικό, ξεχωρίζουν και πολλές φόρες αποκτούν και μεταφορά σε anime τηλεοπτική σειρά. Το πρώτο Steins Gate, που βασίστηκε στη θεωρία της μαύρης τρύπας του ιδιοφυή φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν, ώστε να φτάσει στα επιχειρήματα πως είναι εφικτό το ταξίδι στο χρόνο, σίγουρα ήταν το κάτι πρωτόγνωρο και συνάμα κάτι το οποίο ξέφευγε από τα συνηθισμένα Visual Novels.

 Οπότε, η ανακοίνωση του Steins;Gate 0 και οι θεωρίες στις οποίες βασίζεται, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Αν και ο υπότιτλος "Zero" μπορεί να παραπέμπει σε prequel του προηγούμενου τίτλου, καλό είναι να αναφέρουμε πως το παιχνίδι που θα δούμε εδώ βασίζεται σε ένα ending του πρώτου τίτλου. Αυτό σημαίνει, βέβαια, πως για να κατανοήσετε την ιστορία του συγκεκριμένου παιχνιδιού, είναι απαραίτητο να έχετε παίξει το πρώτο επεισόδιο. Και ένας ακόμα λόγος είναι πως η anime τηλεοπτική σειρά, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν προβάλει όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στο Steins Gate. 

Άρα, αναπόφευκτα, θα καταβάλουμε και εμείς αντίστοιχη προσπάθεια, ώστε να μη δώσουμε κάποιο spoiler από τα γεγονότα του νέου τίτλου.

steins gate 0 screen 01

Λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο πρώτο παιχνίδι, ο ήρωάς μας και πρωταγωνιστής, Okabe Rintaro, πλέον έχει γίνει ένα ψυχολογικό ράκος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει εγκαταλείψει τις δραστηριότητές του στο Future Gadget Lab, πράγμα που σηματοδοτεί το τέλος στις "ιδιοφυείς" και ιδιαίτερες εφευρέσεις του, αλλά και ένα τέλος στην alter ego προσωπικότητα του Houoin Kyoma, που τον έκανε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αντ' αυτού πλέον έχουμε έναν ήρωα, ο οποίος είναι ψυχολογικά καταβεβλημένος από τα γεγονότα που συνέβησαν και απλά θέλει να ζήσει τη ζωή του ως ένας κανονικός φοιτητής. 

Η ζωή του αν και προσπαθεί να μπει σε μια ομαλότητα, αναταράσσεται ξανά όταν σε ένα πανεπιστημιακό σεμινάριο συναντά τον καθηγητή και την ερευνήτρια επιβλέπουσα της Kurisu. Αυτοί αρχίζουν πάλι από τη θεωρία της σχετικότητας και αναπτύσσουν ιδέες με ενδιαφέροντα επιχειρήματα, που καταλήγουν στο ότι είναι δυνατό να μεταφερθούν οι αναμνήσεις ενός άτομου σε μια τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως ίσως σωστά μαντέψατε, ο ήρωάς μας -όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις- εμπλέκεται στο πείραμα και καταλήγει να γίνει δοκιμαστής (Tester) στο Amadeus, το οποίο είναι το προαναφερθέν πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, που εμπεριέχει αναμνήσεις, φωνή και προσωπικότητα. 

Στην πορεία τα γεγονότα παίρνουν δραματική ροή, αφού αποκαλύπτεται ότι η εγκατεστημένη A.I. είναι αυτή της αγαπημένης του βοηθού, με την οποία ο πρωταγωνιστής καλείται να συμμετέχει σε συζητήσεις. Σκοπός του είναι να την αναπτύξει, που ως έργο μοιάζει δύσκολο, επειδή ο χαρακτήρας μας βιώνει μια εναλλακτική εμπειρία επειδή παραμένει ψυχολογικά τραυματισμένος και οι αναμνήσεις της Α.Ι. δεν εμπεριέχουν κανένα στοιχείο από τη δική του ύπαρξη. 'Ετσι, αναπόφευκτα, αναβιώνουν διάφορα συναισθήματα και αναμνήσεις.

steins gate 0 screen 02

Α

πό ό,τι έχει φανεί μέχρι στιγμής, ίσως έχετε καταλάβει ότι το Steins; Gate 0 έχει πιο σκοτεινή προσέγγιση σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, όμως θα συναντήσετε γνώριμους χαρακτήρες (Daru, Suzuha, Mayuri και άλλους), με την ίδια προσωπικότητα που είχαν στο παρελθόν, ώστε να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και επαναφορά του ήρωά μας με το δικό τους, μοναδικό τρόπο. Παρομοίως θα συναντήσετε και νέους χαρακτήρες, οι οποίοι παρουσιάζουν πάλι αρκετό ενδιαφερον μιας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του νέου σεναρίου. Επιπροσθέτως, το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην απεικονίζει πλέον μόνο την οπτική γωνία του Rintaro, αλλά κάνει μετάβαση και στους υπόλοιπους χαρακτήρες, ώστε να βιώσουμε και διαφορετικές απόψεις και γεγονότα, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της εμπειρίας και στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας.Βεβαίως δεν θα μπορούσε να λείπει και η ικανότητα "Reading Steiner" που έχει ο ήρωάς μας, ώστε να έχει τις αναμνήσεις του από τις διάφορες εναλλαγές που γίνονται στη χρονική ροη (timelines), καθώς και πάλι θα έχετε την ικανότητα να βιώσετε εντελώς διαφορετικά endings αναλόγως με τις επιλογές που πραγματοποιείτε στο παιχνίδι. Εντυπωσιακό παραμένει το Art Direction χαρακτήρων και τοποθεσιών, αλλά αυτή τη φορά με μια νέα, σκοτεινή πινελιά. Και με τον υποστηρικτικό-μαγευτικό ρόλο που έχει το soundtrack, που συνοδεύει όλο το παιχνίδι στο σκοτεινό του ύφος, το οπτικουακουστικό αποτέλεσμα του Steins; Gate 0 είναι συναρπαστικό. 

Η γραφή και τα επιχειρήματα που δημιουργούνται είναι πάλι εξαιρετικά, ενώ ειδικά στις περιπτώσεις όπου αλλάζουμε χαρακτήρα, διαφέρει πολύ η γραφή, ώστε να αντιστοιχεί με τον τρόπο σκέψης του καθενός.

steins gate 0 screen 03

Επιπροσθέτως, υποδειγματική είναι η αφήγηση μέσω των γνωστών ιαπωνικών Voice Overs, και αυτό όχι γιατί πίσω από τα μικρόφωνα βρίσκονται ξανά οι γνώριμοι ηθοποιοί του προηγούμενου τίτλου, αλλά για την έντονα συναισθηματική αφήγηση και την εναλλαγή της ανά κατάσταση, που πραγματοποιείται εξαιρετικά. Όπως επίσης εξαιρετική είναι και η ανάπτυξη του πρωταγωνιστή, εφόσον ξεκινάει στα πρώτα λεπτά ως ένας εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας και μέσω των διαφόρων γεγονότων που θα συμβούν, με την υποστήριξη των διαλόγων ανάμεσα στους φίλους του και την εναλλαγή σε διάφορα timelines, θα βιώσει χειρότερες αλλά και καλύτερες καταστάσεις, ώσπου να φτάσει στο γνωστό σταυροδρόμι για να αποφασίσει τι άτομο θέλει να γίνει.Μοναδικό παράπονο από τον τίτλο είναι πως οι προσωπικότητες ορισμένων χαρακτήρων δεν αλλάζουν ούτε και στα πιο σοβαρά γεγονότα των timelines. Για παράδειγμα, η Faris παραμένει η χαρακτήρας που έχει στο διάλογό της πάντα τη χρήση της λέξης "nyan", ενώ και ο Daru παραμένει ο "pervert" χαρακτήρας που γνωρίσαμε στο προηγούμενο παιχνίδι. Επιθυμητό θα ήταν σε σοβαρά γεγονότα να είχε αλλάξει η προσωπικότητά τους, παρά να παραμένουν αμετάβλητοι σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Ολοκληρώνοντας, βλέπουμε ότι σε μια βιομηχανία που ανακυκλώνεται, δεν τολμά εύκολα να κάνει κάτι διαφορετικό και προσπαθεί να βαδίσει στα σίγουρα, οι 5pb. και Nitroplus παίρνουν το ρίσκο να αλλάξουν τον ήρωα του franchise τους με κίνδυνο να χάσουν το κοινό τους. Όμως όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, το ρίσκο που πήραν απέδωσε καρπούς και με το Steins; Gate 0 κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: 5pb./ NitroplusΗμ. Έκδοσης: 25/11/2016
PEGI: 16Εκδότης: PQubeΠλατφόρμες: PS 4, PS Vita

Θετικά

 • Πανέμορφο art direction και OST.
 • 
Υποδειγματική γραφή και αφήγηση.
 • 
Η εξαιρετική ανάπτυξη του πρωταγωνιστή.
 • 
Πολλαπλές οπτικές γωνίες μέσω των υπολοίπων χαρακτήρων...

Αρνητικά

 • Οι προσωπικότητες ορισμένων χαρακτήρων δεν αλλάζουν ούτε και στα πιο σοβαρά γεγονότα των timelines.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Καθυστέρηση στη διάθεση του Warhammer 40k: Inquisitor – Martyr
Για να προσφερθεί "η καλύτερη δυνατή εμπειρία".
Νέο υλικό για το The Crew 2
Μέσα από τρία video.
Αποκάλυψη δύο villains από το νέο Spider-Man
Μέσα από ένα πακέτο φωτογραφιών του τίτλου.
Διαθέσιμο το “The Cutting Edge” DLC για το The Surge
Δωρεάν για όλους, μαζί με προσφορές στα υπόλοιπα DLC του τίτλου.
Νέες πληροφορίες για το Dragon Quest XI
Η παρουσία του στις κονσόλες της Nintendo, localization, ιστορία και πολλά άλλα...
Χωρίς single player campaign το CoD: Black Ops 4;
Ο πρώτος τίτλος της σειράς χωρίς campaign, αλλά με Battle Royale mode...
Πρώτα screenshots και τιμή για το Shenmue I & II HD Collection
Υπεύθυνη για το "φρεσκάρισμα" η D3t Ltd.
God of War
Το ταξίδι της ενηλικίωσης.
Έγιναν γνωστά μερικά από τα mini-games του Kingdom Hearts 3
Επιστροφή, «κυριολεκτικά», στο παρελθόν…
Pure Farming 18
Open world αγροτιά και με τάμπλετ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Παράξενο μεν, πολύ καλό δε, από ό,τι φαίνεται, το συγκεκριμένο παιχνίδι... :p

 • Ηδη δρομολογηθηκε για Vita απο το 365games.co.uk. Φοβερη εμπειρια το 1ο και περιμενω κατι αναλογο και απο το Zero.

 • παρα πολυ ιδιαίτερο VN το πρώτο και το ειχα καταχαρεί. σίγουρα θα το δω κ αυτο κάποια στιγμή.

 • Θα πω, εντυπωσιακό το review steve the kami!
  Πραγματικά τραβάει το ενδιαφέρον --και την περιέργεια:o--
  Το steins gate το έχω δει μονο σαν anime, αλλά το review με έψησε πολύ για την συνέχεια στο visual novel!!
  Υ.Γ με την θεωρία του χάους δεν είχε να κάνει το πρώτο?;)

 • dragneel

  Εάν θυμάσαι για το time travel χρησιμοποίησε την θεωρία του black-hole theory ώστε να μετατρέψει τα δεδομένα του εγκεφάλου (αν και η Kurisu ανέπτυξε και 10 ακόμη θεωρίες). Μετέπειτα βασίστηκε στην θεωρία της αίτιας και αποτελέσματος (Cause and Effect). Τώρα για την θεωρία του χάους μήπως αναφέρεσαι στο Chaos Head? ;)

 • Δεν έχω παίξει το πρώτο αλλά έχω δει το anime και μου άρεσε πολύ. Σίγουρη αγορά κάποια στιγμή.

 • DeusXmachina

  παιξε κ το 1ο αν μπορεσεις. 100 φορες περισσοτερο βαθος αποτι στο anime ;)

 • Το εχω για το βιτα αλλα δε το εχω πιασει ακομα... Ποσες ωρες ειναι περίπου?

 • neo7101

  Για να δεις όλα τα endings θα χρειαστείς περίπου 17 ώρες.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από SteveTheKami
 • neo7101

  μόνο;
  λιγο μου φαινεται για VN. συνηθως θελουν κανα 30-40-50ωρο για να δεις ολα τα story paths.

Τελευταία Σχόλια

Ελπίζω φετος η Microsoft να εχει κανα exclusive να δειξει αλλιώς άκλαφτο θα παει το Xbox One X.
Εγω μονο campgain παιζω το multi τους δεν εχυ ακουμπησει πτοε και ουτε προκειται!
καλα τα λες, εχουμε χασει την ουσια. Τωρα θα βγαλουν λεει και gaming κινητα με rgb... απο ποτε ο gam...
Spartan Gear σε K2
Αφού θα έρθουν και τα τρία σε PC (αν κατάλαβα καλά), wishlisted.
Το περιμένω με λαχτάρα αυτό το παιχνίδι μιας και μου αρέσουν πολύ και το σύμπαν του Warhammer και το...
Μπραβο για τη παρουσιαση. Ταπεινη μου αποψη να αφήσετε στην ακρη τα χρωματα, τα κουμπακια και τα gam...
Spartan Gear σε K2
Αν δεν μπορείς να πας στο χωραφάκι σου και να αρπάξεις την τσάπα φτύνοντας τις παλάμες σου, δε λέει....
Pure Farming 18 σε K2
το ειχα μαν κ ηταν οντως ωραιο παιχνιδι.
Αλλα ειναι αμαρτια μια τοσο μεγαλη κ ισχυρη σειρα να την β...
The future now....δεν χρειάζεται να περιμένετε για να το δείτε...
Όχι δεν πρόκειται να γράψω κανα σ...