Άλλο ένα platformer που ξέχασε να εκδοθεί στο NES...

Ας το πούμε από την αρχή. Το Alwa’s Awakening δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από έναν πιστότατο φόρο τιμής στην οκτάμπιτη εποχή των NES και Master System. Πιστό ως το τελευταίο pixel, δίχως τον παραμικρό νεωτερισμό είτε σε gameplay είτε σε τεχνικό επίπεδο (κάτι που, αντιθέτως, κατάφερνε το διασκεδαστικότατο Shovel Knight). Ως εκ τούτου, το πόνημα της τετραμελούς Elden Pixels απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους λάτρεις εκείνης της μακρινής εποχής, που αναπολούν ένα καλό platform παιχνίδι στα πρότυπα των Metroid, Zelda II ή Faxanadu (τυχερός όποιος γνωρίζει το συγκεκριμένο διαμαντάκι). Όλοι οι υπόλοιποι το πιθανότερο είναι ότι θα αντικρίσουν, απλά, ένα, φαινομενικά, παρωχημένο συνονθύλευμα από pixels.

Το Alwa’s Awakening έχει ως background, τι άλλο, έναν δαίμονα που αποφάσισε να φέρει την καταστροφή ενός οικισμού. Εμείς παίρνουμε το ρόλο της Zoe, και οπλισμένοι με ένα μαγικό ραβδί θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ειρήνη. Με λίγα λόγια έχουμε τη συνηθισμένη δικαιολογία για την περιπέτεια που θα ακολουθήσει. Το ραβδί που φέρει η πρωταγωνίστρια, αρχικά, κάθε άλλο παρά μαγικό φαντάζει, καθώς η χρήση του παραπέμπει περισσότερο σε απλό ρόπαλο. Σταδιακά θα αποκτήσετε νέες μαγικές δυνάμεις, που εκ πρώτης όψεως δείχνουν αρκετά περιορισμένες, αριθμώντας μονάχα στις τρεις, με μόλις μία αναβάθμιση σε δύο από αυτές. Σταδιακά, όμως, γίνεται σαφές πως ο κόσμος του Alwa είναι φτιαγμένος εξ ολοκλήρου γύρω από τη χρήση αυτών των δυνάμεων και με αρκετά δουλεμένο τρόπο ώστε τελικά αυτές οι ικανότητες καταφέρνουν να διατηρήσουν την ποικιλία των προκλήσεων.

alwas awakening screen 01

Η πρώτη και βασικότερη μαγεία που εντοπίζουμε είναι αυτή της δημιουργίας κύβων πλησίον της Alwa, επιτρέποντάς της να φτάσει ψηλότερα σημεία ή να πατήσει σε θανατηφόρες επιφάνειες. Με τη δεύτερη ικανότητα μπορούμε να εμφανίσουμε φούσκες, που αιωρούνται στον αέρα για λίγη ώρα, επιτρέποντάς μας και πάλι να φτάσουμε σε ψηλότερα ή απομακρυσμένα σημεία. Αυτές οι δύο δυνάμεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού και των περιβαλλοντικών γρίφων στη συνολική διάρκεια των περίπου έξι ωρών. Ως ένα παιχνίδι που ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες της οκτάμπιτης εποχής θα πρέπει να περιμένετε έναν υψηλό βαθμό πρόκλησης, ιδίως στα σημεία όπου χρειάζεται ο άμεσος συνδυασμός των τριών δυνάμεων (η τρίτη αφορά στην εκτόξευση ηλεκτρισμού), ενώ φυσικά δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου κάποιοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι εξοντώνουν την Zoe με μία μόλις επαφή.

Κάπου εδώ έρχεται ο αναχρονιστικός μηχανισμός των saves, αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένα δωμάτια, που συχνά πυκνά είναι αρκετά απομακρυσμένα (για να μην μιλήσουμε για την περίπτωση που ξεχάσετε να επισκεφτείτε κάποιο από αυτά και για κακή σας τύχη χάσετε... το πέταγμα του gamepad σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο). Κατά τη δική μας εκτίμηση, το συγκεκριμένο σύστημα save δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από εκνευρισμό, σε αντίθεση με το αίσθημα της έντασης (όπως πιστεύουμε πως θα είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί).

alwas awakening screen 02

Το έτερο θέμα του Alwa’s Awakening αφορά το έντονο backtracking, που σε σημεία γίνεται αρκετά κουραστικό. Ακολουθώντας τη metroidvania λογική, ο κόσμος του παιχνιδιού είναι ενιαίος και -ως είθισται στο είδος- πολλά σημεία είναι απροσπέλαστα έως ότου βρούμε μία νέα δύναμη. Ο χάρτης βοηθάει στα μέγιστα την περιήγησή μας, αλλά η διαρκής ανάγκη να προχωράμε μπρος πίσω για την εύρεση συγκεκριμένων αντικειμένων και το ξεκλείδωμα νέων περιοχών, ξεπερνάει σε σημεία την αίσθηση της εξερεύνησης και περνάει στα χωράφια της χαμαλοδουλειάς... Για να μην αδικήσουμε το παιχνίδι βέβαια, η δομή των πέντε dungeons είναι δουλεμένη και αρκετά έξυπνη, με γρίφους που απαιτούν παρατηρητικότητα και πολλές φορές φαντασία, “παίζοντας” συχνά με τα γνωστά μυστικά μονοπάτια πίσω από φαινομενικά απροσπέλαστους τοίχους (ένα από τα πλέον συνηθισμένα τρικ εκείνων των παλιότερων platforms).

Τα boss fights έρχονται ως απλές αλλά ταιριαστές κορυφώσεις του κάθε dungeon, απαιτώντας τη γνωστή trial and error οκτάμπιτη φιλοσοφία, όπου χρειάζεται να αποκωδικοποιήσουμε τις θανατηφόρες ρουτίνες τους ώστε να κινηθούμε και να επιτεθούμε με σχετική ασφάλεια μέσω κινήσεων χειρουργικής ακρίβειας. Αν και η γενικότερη δομή των επιπέδων του Alwa’s Awakening βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους βασικούς εχθρούς, που στερούνται ποικιλίας και φαντασίας, είτε σε εικαστικό επίπεδο είτε στον τρόπο αντιμετώπισής τους. Ευτυχώς στην ουσία του παιχνιδιού, που αφορά το platforming, η ομάδα ανάπτυξης τα κατάφερε καλά, επιτρέποντάς μας να εκτελούμε άλματα με απόλυτη ακρίβεια.

alwas awakening screen 03

Οπτικά εννοείται ότι το παιχνίδι δείχνει κομμένο και ραμμένο για να τρέξει σε NES. Το πόσο όμορφο ή άσχημο θα το δει κανείς εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δύναμη της νοσταλγίας ή την επαφή που είχε ο καθένας με εκείνη την εποχή. Σαφέστατα έχουμε δει πολύ πιο όμορφα αποτελέσματα με τη χρήση αυτής της τεχνοτροπίας, αλλά από την άλλη η Elden Pixels φαίνεται έντονα πως έχει μελετήσει διεξοδικά τα platforms των 80s, ώστε να προσφέρει ένα πιστό αποτέλεσμα, κάτι που με τον τρόπο του είναι αξιέπαινο. Στα ίδια επίπεδα ακολουθεί και η μουσική υπόκρουση με “πιασάρικα” οκτάμπιτα ακούσματα.

Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση το θέμα. Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, το Alwa’s Awakening απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Προσωπικά ο γράφων δεν χρειάστηκε παρά να δει 2-3 εικόνες από το παιχνίδι ώστε να πειστεί ότι οφείλει να το δοκιμάσει και αυτό γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα αυτοσυγκράτησης σε οτιδήποτε δείχνει, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, ως ένα καλοδουλεμένο ταξίδι στο NES. Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί έναν τίμιο φόρο τιμής σε εκείνη την εποχή, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.


Σχετικά παιχνίδια

Odallus boxshot       Owlboy packshot      Shovel knight cover      Maldita Castilla packshot


Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PlatformerΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Elden PixelsΗμ. Έκδοσης: 02/02/2017
PEGI: N/AΕκδότης: Elden PixelsΠλατφόρμες: PC

Θετικά

  • Δουλεμένη φιλοσοφία οκτάμπιτου platform παιχνιδιού.
  • Στις περίπου έξι ώρες είναι χορταστικό.
  • Απαιτητικά platform στοιχεία με καλοφτιαγμένο μηχανισμό αλμάτων.

Αρνητικά

  • Δεν είναι κατάλληλο για όσους δεν έχουν καμία επαφή με τα οκτάμπιτα platforms.
  • Μικρή ποικιλία αδιάφορων εχθρών.
  • Το σύστημα του save.
  • Αρκετό backtracking.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Προσωρινή αφαίρεση των microtransactions από το Battlefront II
Παραμένουν τα lootboxes, επικοινώνησαν EA και Disney.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Dynasty Warriors 9
Επιστροφή στα τρία βασίλεια.  
Τα COD points επιστρέφουν στο WWII
Επί πληρωμή περιεχόμενο για ακόμα ένα παιχνίδι της σειράς.
WWE 2K18
Μία από τα ίδια, παρακαλώ.
Launch trailer για το Planet of the Apes: Last Frontier
Κοντά μας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Destiny 2 (PC)
Εντυπώσεις από την έκδοση του τίτλου της Bungie για υπολογιστές.
Cat Quest
Μια τίμια πρόταση, που εστιάζει σε συγκεκριμένο κοινό.
Σαββατοκύριακο με online gaming
Δωρεάν για δοκιμή τα Rainbow Six: Siege και Overwatch.
Call of Duty WWII
"Boots on the ground"...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • Όντως, πρόκειται για ένα σύγχρονο παιχνίδι που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες. Κρίμα που δεν αποδείχθηκε πιο αξιόλογο.

Τελευταία Σχόλια

Με μπέρδεψες τώρα με τα microγκούχου (θα μείνει αυτό! :P). Τις microSD κάρτες εγώ κατάλαβα..
Μάλλο...
@Καταμαραν οταν θα ερθει και θα στοιχιζει το μονιτορ 150-200 Ε . το ξανασυζηταμε.
@Dart2000 γιατι ζ...
@amiga αν σου πω πως πρέπει να είναι η μοναδική κονσόλα που δεν έχω δει από κοντά!?

@storm
το τρ...
Xρήστο μου τα λες εξαιρετικά. Δεν έχει κάποιος παρά να ανατρέξει στις συζητήσεις μας εδώ στην κοινότ...
Παιδιά η αλήθεια είναι η εξής: Όσο δυνατό μηχάνημα και να είναι το XB1 X, τα 500 ευρώ είναι 500 ευρώ...
@Drwho: Τη σχέση ότι ήταν κτήνη στην εποχή τους χωρίς ταυτότητα. Μην μου αρπάζεσαι, τον είπα τον καλ...
Δεν απαιτούν νέα τηλεόραση. Κάνουν μια χαρά downscale σε 1080p.
Από την στιγμή που δεν έχουν exclusives ποιός ο λόγος της αγοράς... Αναμονή για PS5 τα υπόλοιπα είνα...
ΟΚ εγω δεν εχω τηλεοραση 4κ και μου αρεσουν οι single player τιτλοι.Αξιζει να το παρω;Οχι.
Φιλαρακια λιγα λογια για το 3DO μου......θα παρω το δικανο!

Εκει πρωτοβγηκε η απιστευτη παιχνιδα...