Space, the ultimate frontier.

Το να προσπαθείς να δώσεις συνέχεια σε μία ολοκληρωμένη ιστορία που αγαπήθηκε πάρα πολύ από το κοινό, δεν είναι εύκολο πράγμα. Το να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις μια τέτοια συνέχεια, είναι ακόμα πιο δύσκολο. Ξεκινώντας να γράφουμε το review μας, προχωρήσαμε στο να έχουμε μια σελίδα ολόκληρη που σχολίαζε τη δυσκολία του εγχειρήματος της Bioware, τα άτσαλα βήματα marketing της EA και καταλήξαμε σε έναν εσωτερικό μονόλογο, που απελπισμένα προσπαθούσε να μαζέψει τα μπόσικα απέναντι σε ένα τεράστιο κύμα σχολαστικής, εξονυχιστικής και ιδιότροπης εύρεσης προβλημάτων μέσα από γυαλιά νοσταλγίας (που όλοι ξέρουμε ότι διαστρεβλώνουν τα πράγματα στο έπακρο). 650 λέξεις κείμενο και η εσωτερική συζήτηση είχε αγγίξει φιλοσοφικά ζητήματα ύπαρξης, ανθρώπινης συμπεριφοράς και θύμιζε έκθεση ιδεών για αίτηση εργασίας σε ψυχιατρικό ινστιτούτο.

Ένα καλό διάβασμα και ένα γερό delete μετά, η ουσία είναι μία: Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, αλλά αυτή μπορεί να είναι μια καλύβα που καίγεται και όχι ολάκαιρο το δάσος. Το Mass Effect: Andromeda είναι ένα παιχνίδι που έχει τις ελλείψεις και τα προβλήματά του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η έλευση των καβαλάρηδων της Αποκάλυψης που θέλουν ορισμένοι να παρουσιάσουν. 70+ ώρες μετά, με δύο patches, 100% viability σε όλους τους πλανήτες και συνολικά 96% completion rate, μπορούμε πλέον να πούμε, με ήσυχη τη συνείδησή μας, πως παίξαμε ένα καλό και διασκεδαστικό, παρόλα τα θέματά του, παιχνίδι. Και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει στην ουσία.

Mass Effect Andromeda review 01

Ας τα πάρουμε τα πράγματα, λοιπόν, από την αρχή και ας πιάσουμε την ιστορία. Για όποιον δεν γνωρίζει τη σειρά ή κρυβόταν σε σπηλιά τα τελευταία χρόνια, το Mass Effect Andromeda αποτελεί ένα μακρινό sequel της παλιάς, πλέον, τριλογίας Mass Effect της Bioware. Με τα γεγονότα εκείνης να είναι πολύ σημαντικά και να έχουν αλλάξει ραγδαία στο τέλος του ME3 ανάλογα με τις πράξεις του κάθε παίκτη, οι μόνες λύσεις για ένα καινούργιο Mass Effect ήταν να πάμε σε prequel -που όμως θα ήταν πολύ περιορισμένο χρονικά, αλλά και δε θα μπορούσε αντικειμενικά να έχει κάτι πολύ συγκλονιστικό να συνέβαινε, μιας και θα ήξερες την έκβαση των γεγονότων- ή θα πήγαινες σε ένα sequel πολλά χρόνια στο μέλλον, όπως άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί και το κρυφό scene μετά τα credits του ME3.

Η Bioware, λοιπόν, επέλεξε -πολύ ορθά, κατά την άποψή μας- τη δεύτερη λύση, βάζοντας το παιχνίδι να διεξάγεται 600 περίπου χρόνια στο μέλλον αλλά και σε άλλο γαλαξία, έτσι ώστε να μην περιοριστεί ιστορικά από το τι συνέβη πριν, ποιος χαρακτήρας/ πλανήτες/ λαοί επέζησαν και πώς. Έτσι, κάπου κοντά στην περίοδο των γεγονότων του ME2, οι φυλές του γαλαξία μας, στα πλαίσια της περιπέτειας, της δίψας για εξερεύνηση και της διασποράς του πολιτισμού σε άλλους πλανήτες, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση αποικισμού όλων των εποχών. Δημιούργησαν ορισμένες διαπλανητικές κιβωτούς, στις οποίες θα κοίμιζαν 100.000 ανθρώπους, salarias, turians, krogan, assari και άλλες φυλές και θα τις έστελναν στο σύμπλεγμα άστρων του Heleus στο γαλαξία της Ανδρομέδας, ένα ταξίδι 600 ετών δίχως επιστροφή, προωθημένο ως μια νέα αρχή, μια νέα περιπέτεια, ένα νέο σύνορο.

Mass Effect Andromeda review 02

Φυσικά, για παιχνίδι μιλάμε και όχι για την καθημερινή ρουτινιάρικη βαρετή πραγματικότητα, οπότε, όπως είναι επόμενο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν. Οι άνθρωποι, ξυπνώντας μετά από 600 χρόνια και πλησιάζοντας στον προορισμό τους, βρίσκονται ξαφνικά έρμαιο ενός περίεργου διαστημικού φαινόμενου, το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημιές στην κιβωτό. Ο πλανήτης που είχαν στην αρχή θέση ως νέο σπίτι, βρίσκεται κάτω από μια μυστήρια καταιγίδα, που κάνει κάθε προσπάθεια αποίκισης αδύνατη, ενώ σε μια πρώτη επαφή με το έδαφος, ανακαλύπτετε πως όχι μόνο δεν είστε μόνοι σας αλλά και πως οι εξωγήινοι που βρίσκονται εκεί και εξερευνούν κάποια μυστήρια κτίσματα, δεν έχουν καμία διάθεση για φιλικές σχέσεις και συγκατοίκηση.

Τα πράγματα παίρνουν πολύ γρήγορα φωτιά, με ηγετικούς χαρακτήρες να πεθαίνουν και, φυσικά, στα γνωστά Bioware “one hero to save them all” πρότυπα, ένας νέος χαρακτήρες από τα αδέρφια Ryder καλείται να πάρει τα ηνία και να σώσει την ανθρώπινη αποστολή. Στην πορεία αυτής της περιπέτειας θα ανακαλύψετε σιγά σιγά το τι συνέβη στις άλλες κιβωτούς, θα κληθείτε να σώσετε τα απομεινάρια της αποστολής, να γνωρίσετε νέους λαούς, να αντιμετωπίσετε νέους εχθρούς και, σιγά σιγά, να ανακαλύψετε τα μυστικά του νέου αυτού σπιτιού σας. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι πως θα είστε η αιχμή του δόρατος για αυτή τη νέα προσπάθεια αποικισμού και της προσπάθειας εύρεσης πλανητών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή και να τους μετατρέψετε σε νέες αποικίες.

Mass Effect Andromeda review 03

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία, με πάρα πολύ lore και γραφή από πίσω της, η οποία χτίζει τη βάση για ένα ολόκληρο νέο franchise μέσα στο σύμπαν των Mass Effect, με έναν όμως εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η παλιά τριλογία ήταν μία ριπή κανονιού, έφευγε σαν βλήμα κατευθυνόμενο και με μία επική ιστορία του να σώσεις όλο το γαλαξία, προχωρούσε σε μια υπέροχη αλλά σκληρή, σοβαρή, απελπισμένη, άγρια και βιαία blockbuster γραμμή. Ήταν το “summer blockbuster”. Το Mass Effect Andromeda, ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική λογική στην ιστορία του. Αποτελεί την περιπέτεια κάποιων γεμάτων ελπίδες πιονέρων, που φτάνουν στο νέο κόσμο και έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Άλλοι το μετανιώνουν, άλλοι βουτάνε στην κατάθλιψη και άλλοι πέφτουν στην προσωπική τους κόλαση.

Αλλά υπάρχουν και αυτοί, πως όπως και στην ανθρώπινη ιστορία, αψήφησαν τα προβλήματα και με θετική σκέψη και ελπίδα, παλεύουν μέρα με τη μέρα για το μέλλον. Είναι μια ιστορία πιο ανθρώπινη, πιο «προσγειωμένη» αλλά ταυτόχρονα και γεμάτη ελπίδα και ζωή για το μέλλον. Είναι ένα space spaghetti western. Είναι μία space soap opera αντί για ένα space hard science και με το open world σύστημα του παιχνιδιού, η ελπιδοφόρα μα δύσκολη αυτή περιπέτεια του να ανακαλύψεις ένα νέο κόσμο και να χτίσεις μια νέα ζωή, δουλεύει καλά. Εξίσου καλά δουλεύει και το σύστημα επιλογών, το οποίο έκανε διάσημο τη σειρά. Επειδή πλέον το σύστημα paragon/ renegade έχει αντικατασταθεί από ένα πολύ πιο ομαλό σύστημα ομιλίας, οι αποφάσεις σας δεν σας τηλεγραφούν από τα 50 χιλιόμετρα «Α, εδώ αν κάνεις αυτό, θα είναι σκληρό, αν κάνεις το άλλο, θα είναι πιο χαλαρό».

Mass Effect Andromeda review 04

Οι επιλογές συχνά έρχονται εκεί που δε το περιμένεις και αν το πάρεις ανάλαφρα, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο μέλλον. Πολλές επιλογές δείχνουν πως θα έχουν αντίκτυπο (μικρό ή μεγάλο) σε πιο μελλοντικό παιχνίδι ή DLC της σειράς, αλλά υπάρχουν και πολλές που έχουν αντίκτυπο μέσα στο παιχνίδι, από μικρές λεπτομέρειες για το πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος τριγύρω σου και ποιος ζει που, μέχρι το ποιος θα επιβιώσει, ποιον θα σώσεις, τι θα θυσιάσεις κλπ. Δεν υπάρχει κάτι τόσο συγκλονιστικό όσο η επιλογή Ashley/ Kaiden από το ME1, αλλά υπάρχει έντονη δυνατότητα επιλογής, συχνά επιλογή που μας έκανε να κοιτάμε την οθόνη για 10 λεπτά και να ζυγίζουμε πιθανές επιπτώσεις. Γενικά, σε αυτό τον τομέα δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα.

Αν υπάρχουν κάποια προβλήματα με την ιστορία, αυτά έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με αστοχίες του scripting. Μια στο τόσο, εκεί που όλα πάνε καλά και έχεις μιλήσει σε 10 άτομα δίχως θέμα, κάποιος χαρακτήρας θα πεταχτεί και θα πει κάτι άγαρμπο ή κακοστημένο, που είναι σχεδόν εμφανές πως αυτός που το έγραψε δεν είχε τα αγγλικά ως τη μητρική του γλώσσα. Και αυτό γίνεται ακόμα και σε βασικούς χαρακτήρες, σε σημείο που αρχίσαμε να κάνουμε search στο διαδίκτυο μπας και υπάρχει νέα slang που δεν γνωρίζουμε. Σε κάθε κείμενο, σε κάθε πανεπιστημιακή εργασία, σε κάθε βιβλίο, το τελικό κείμενο πρέπει πάντα να δέχεται μια δεύτερη επιμέλεια, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε σε επαρκή βαθμό, πρώτο δείγμα της βιαστικής κυκλοφορίας του τίτλου, την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω. Ευτυχώς δεν είναι τρομερά συχνό για να καταστρέφει το παιχνίδι, απλά είναι σίγουρα εμφανές σε σημεία, που θα σας κάνει να απορήσετε.

Mass Effect Andromeda review 05

Πριν αφήσουμε το γραπτό τομέα όμως, θα πρέπει να αφιερώσουμε μια παράγραφο στους χαρακτήρες. Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, αλλά για πρώτη εμφάνισή τους στη σειρά, η μεγάλη πλειοψηφία των NPC του παιχνιδιού έχει αρκετό ενδιαφέρον. Από κεντρικούς NPC μέχρι δεύτερα και τρίτα άτομα, όλα έχουν κάτι να πουν, όλοι έχουν κάποιο λόγο που υπάρχουν και, γενικά, αγγίζουν ρόλους που πραγματικά βγάζουν νόημα σε μια αποστολή αποικισμού. Από χαρακτήρες που οργανώνουν πρόγραμμα για να γεννηθούν νέα παιδιά, μέχρι δημοσιογράφο που καταγράφει τα πρώτα μας βήματα σε αυτό το νέο κόσμο, από υπεύθυνη μουσείου που δείχνει την ιστορία του Milky Way, για να μη χαθεί, μέχρι τον αγανακτισμένο νεαρό που επαναστατεί επειδή η οικογένειά του είναι ακόμα σε κρυογονικό ύπνο, η Bioware έχει κάνει πολύ καλή και πλούσια δουλειά, γεμίζοντας τον κόσμο με πάρα πολλούς χαρακτήρες (με voice acting από καλό έως μέτριο, με λίγες περιπτώσεις που είναι κακό, αλλά ξαναλέμε πως αυτό είναι κυρίως θέμα scripting) που πραγματικά έχουν λόγο ύπαρξης.

Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί χαρακτήρες που είναι κάπως αδιάφοροι, αλλά σε ένα τέτοιο πλούτο προσώπων και εκατοντάδων ιστοριών μέσα από ομιλίες, reports, datapads κλπ, είναι πραγματικά αστείο να γκρινιάξει κανείς για αυτό. Θα κλείσουμε αυτό το θέμα, μιλώντας και για τους χαρακτήρες της ομάδας σας. Επάνω, λοιπόν, στο νέο σας διαστημόπλοιο, το Tempest (που είναι 10 φορές καλύτερο του Normandy!), το οποίο θα είναι το όχημά σας για ταξίδια ανάμεσα στους πλανήτες, θα σας συνοδεύει μια μικρή, επίλεκτη ομάδα χαρακτήρων, η οποία συμπληρώνει τις δυνάμεις και αδυναμίες σας. Ξεχάστε τους filler χαρακτήρες που μιλούν όποτε περάσετε το scanner σας ή που ξεστομίζουν δύο ατάκες ανά 20 ώρες.

Mass Effect Andromeda review 06

Εδώ θα έχετε 10 χαρακτήρες (από τους οποίους οι 6 μπορούν να είναι και στην ομάδα σας κατά τη διάρκεια της μάχης), που πάντα κάτι έχουν να πουν, τριγυρνούν συνέχεια στο σκάφος, συζητούν μεταξύ τους και γενικά έχουν μια πολύ πιο πλούσια συμπεριφορά και ιστορία απ' ό,τι έχουμε δει ως τώρα σε άλλους companions των πρόσφατων τίτλων της Bioware. Και ίσως, για μια ακόμα φορά, οι άνθρωποι της ομάδας να είναι οι λιγότερο ενδιαφέροντες (πλην της γλυκιάς Suvi) αλλά και πάλι έχουν πολύ περισσότερο βάθος και χαρακτήρα από κάτι ανδρείκελα του παρελθόντος όπως ο Vega και η Ashley. Οι δε εξωγήινοι της παρέας συμπληρώνουν πολύ ωραία το cast, με τον καθένα να έχει την δική του ιστορία, προβλήματα και πλούσιο backstory, και κατά την ταπεινή μας άποψη αποτελούν μια πολύ καλή προσθήκη στο roster από companions του σύμπαντος, με καλογραμμένα loyalty missions και πολλή ιστορία να πούν, ενώ θα λέγαμε πως το voice acting τους έχει γίνει σωστά, αναδεικνύοντας πάθος, πόνο, ζήλια, φθόνο, μίσος, χαρά, θλίψη και ελπίδα σε κάθε χαρακτήρα.

Προσωπικό μας high αποτελεί o Drack, ένας ηλικιωμένος Krogan. κοντά 1400 ετών. με μπόλικο χιούμορ, τρέλα αλλά και μια πατρική φιλοσοφία για το χαρακτήρα μας, που τον κατέστησαν ως τον πιο αγαπημένο Krogan της σειράς, ξεπερνώντας ακόμα και τον Wrex στο μυαλό μας. Στο στήσιμο του κόσμου και στην ιστορία λοιπόν, το παιχνίδι στέκεται πολύ καλά και δεν απογοητεύει, ειδικά όταν μιλάμε για ένα open world τίτλο. Λόγω της φιλοσοφίας αυτής, είναι αδύνατο να πεις μια καταιγιστική ιστορία 15-25 ωρών όπως παλιά, οπότε αυτός ο αέρας εξερεύνησης δένει γάντι. Είναι ένα από τα ελάχιστα open world παιχνίδια που πραγματικά εκμεταλλεύεται το ότι είναι "open" και το δικαιολογεί με την ιστορία και το στήσιμό του, αντί απλά να κάνει μεγάλους sandbox χάρτες για το τίποτα. Και αυτό καθιστά το open world κομμάτι του πολύ λιγότερο "τρομακτικό" απ' ό,τι θα περίμενε κανείς και φοβόμασταν πριν την κυκλοφορία του.

Mass Effect Andromeda review 08

Μέσα στις δεκάδες περιοχές, τα διαστημόπλοια και τους πλανήτες διαφόρων μεγεθών που θα επισκεφθείτε, λοιπόν, υπάρχουν πέντε τεράστιοι πλανήτες σε open world σχεδιασμό, οι οποίοι πραγματικά θα χρειαστούν πολλές ώρες για να εξερευνηθούν στο έπακρο. Το καλό είναι πως δε χρειάζεται καθόλου να το κάνετε αυτό. Μπορείτε απλά να ασχοληθείτε με την κεντρική ιστορία και τα βασικά side quests και να δείτε το 40% του κάθε μέρους. Όλα τα υπόλοιπα είναι απολύτως προαιρετικά και βασίζονται εντελώς στο πόσα θέλετε να μάθετε για το νέο αυτό κόσμο, αλλά και πόσο θέλετε να βοηθήσετε για να τον κάνετε πιο βιώσιμο για τις αποικίες σας (το λεγόμενο ως "viability rating"). Και όσο πιο πολύ ανακαλύπτετε και κάνετε quests, τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή για το Andromeda Initiative, τόσο περισσότεροι θα ξυπνούν από κρυογονικό ύπνο και τόσο περισσότερη πρόσβαση θα έχετε σε νέες τεχνολογίες, προσωπικό και εφόδια.

Μιλώντας για τα quests, πρέπει να πούμε πως συνήθως αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ένα open world παιχνίδι. Το MEA κάνει έναν έξυπνο διαχωρισμό μέσα στο journal σας και ξεδιαλύνει -ευτυχώς, πολύ εύκολα- το τι είναι σημαντικό, τι είναι ενδιαφέρον και τι είναι απλά εκεί για να γεμίσει χρόνο. Τα quest, λοιπόν, που αφορούν το main story, τους συμμάχους σας και τα loyalty missions είναι υψηλότατης σημασίας και πραγματικά θα ήταν λανθασμένο να μην τα ολοκληρώσετε όλα. Τα quest που αφορούν τον κάθε πλανήτη και κάθε σημαντική περιοχή είναι κατώτερης μεν σημασίας, αλλά σας μαθαίνουν πάρα πολλά για την ιστορία του Heleus και πολύ συχνά κρύβουν γεγονότα και αποφάσεις πολύ σημαντικές για το παιχνίδι.

Mass Effect Andromeda review 09

Ως εδώ, λοιπόν, η ποιότητα είναι από πολύ καλή έως ικανοποιητική και τα δευτερεύοντα quest είναι από τα πιο πλούσια της σειράς. Εκεί που η ποιότητα πέφτει, είναι στα λεγόμενα ως "tasks". Αυτά αποτελούν -στην καλύτερη περίπτωση- λίγη extra πληροφορία/ γαρνιτούρα στο lore μέσα από fetch quest και backtracking, ενώ -στη χειρότερη- υπάρχουν tasks που απλά σου ζητούν να βρεις/ δεις/ σκανάρεις Χ αντικείμενα για να τα ολοκληρώσεις. Η γαρνιτούρα, αν περάσεις από τη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον, όμως με τα υπόλοιπα καλύτερα να μην ασχοληθείτε καθόλου. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο αδιαφορίας των filler quest της παλιάς τριλογίας, που σε έστελναν να ψάχνεις πλανήτες με το τσουβάλι για να βρεις κάποιο αντικείμενο/ artifact και να το πας σε κάποιον στη citadel. Με το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα trophie/ achievement για 100% completion rate και με το δεδομένο ότι πραγματικά δεν έχετε κανένα ουσιαστικό όφελος από αυτά, απλά αγνοήστε τα, εκτός και αν απλά θέλετε να κάνετε βόλτες στους πλανήτες για να κάνετε χάζι.

Αυτό, θα πρέπει να πούμε, δεν είναι κάτι απίθανο και οφείλεται στην πραγματικά εξωπραγματική ομορφιά των πλανητών και των dungeons που θα σας ταξιδέψει το παιχνίδι. Είναι με διαφορά ό,τι πιο όμορφο έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα σε sci-fi παιχνίδι, με κόσμους πνιγμένους από άγρια, βάναυση ομορφιά, περίεργη βλάστηση, μυστήρια artifacts και άγρια πανίδα. Ακόμα και με το καλοσχεδιασμένο fast travel από forward points που θα χτίσετε, συχνά θα βρίσκετε τον εαυτό σας να κάνει βόλτες με το Nomad (το εξάτροχο όχημά σας που χρησιμοποιείται στις περιηγήσεις) και απλά να χαζεύετε τριγύρω την ομορφιά του κόσμου. Η μουσική, δυστυχώς, δε φτάνει τα επίπεδα των παλαιών παιχνιδιών και είναι σεταρισμένη αρκετά χαμηλά, αλλά με κάποιες βελτιώσεις (συμβουλή του συντάκτη: στα settings βάλτε μουσική στο 100%, effects στο 50%, φωνές στο 60% και η κατάσταση θα βελτιωθεί πάρα πολύ), έρχεται στην επιφάνεια και δένει αρμονικά με την ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα του τίτλου.

Mass Effect Andromeda review 10

Εξίσου όμορφα είναι και όλα τα effects της μάχης και των δυνάμεών σας, καθιστώντας το παιχνίδι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και τη Frostbite να κάνει επίδειξη δύναμης για άλλη μια φορά. Εκεί που η μηχανή μας τα χαλάει, είναι στα μοντέλα των χαρακτήρων και στο facial animation κατά τη διάρκεια των διαλόγων. Εκεί βλέπουμε ακόμα ένα δείγμα της βιαστικής κυκλοφορίας του παιχνιδιού. Μπορεί το πρόσφατο patch να έστρωσε λίγο το φαινόμενο με τα "γυάλινα" μάτια στους ανθρώπους, αλλά δε μπορεί κανείς να αγνοήσει πως υπάρχει μια προχειρότητα και αυτοματοποίηση στις ομιλίες, μια μετριότητα στο lip synch και μια ρομποτική ψευδοκίνηση στα χέρια και το πρόσωπο, που δείχνουν από την πρώτη στιγμή πως ο τομέας αυτός χρειαζόταν αρκετή δουλειά ακόμα. Και η σύγκριση δε γίνεται με τα παλιά ME αλλά με το πρόσφατο Witcher 3.

Δυστυχώς για τη Bioware, μετά το αποτέλεσμα που είδαμε στο παιχνίδι της CD Projekt, ο πήχης έχει ανέβει πολύ για το τι απαιτεί πλέον ο κόσμος, με αποτέλεσμα κάτι που ίσως να συγχωρούσαμε στο παρελθόν με ένα απλό χαμόγελο (δείτε τα memes των RPG της Bethesda), στη νέα αυτή εποχή τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζονται πιο σκληρά. Η υπερβολή, βέβαια, που κατέκλυσε το διαδίκτυο είναι το λιγότερο αστεία, καθώς σε μεγάλο τμήμα του παιχνιδιού απλά δεν παρατηρείς τίποτα ιδιαίτερο. Παρόλα αυτά η συνολική ποιότητα σε αυτόν τον τομέα είναι χαμηλή. Από εκεί και πέρα, τα animations στην κίνηση και τη μάχη είναι πολύ πιο καλοστημένα και ομαλά, ενώ ειδικά η κίνηση με το jetpack είναι εξαιρετική και, όπως και στο Halo 5, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στη μάχη.

Mass Effect Andromeda review 11

Και μιας και είπαμε για τη μάχη, ήρθαμε μάλλον και στον τομέα που έχει αλλάξει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε σύγκριση με το παρελθόν της σειράς: αυτόν του gameplay. Στα θετικά, λοιπόν, πρέπει να παραδεχθούμε πως ενώ στην αρχή το σύστημα απουσίας class μάς είχε ενοχλήσει, στην πορεία εξελίχθηκε ως μια πραγματική λύτρωση για το gameplay. Ο παίκτης έχει εξ αρχής πρόσβαση σε δεκάδες δυνάμεις και abilities, από τα οποία μπορεί να αναβαθμίσει όποια θέλει και να τα βάλει κάτω από ένα συγκεκριμένο favorite profile. Έτσι, μπορεί στην αρχή της μάχης να είστε ένας adept demolitionist, που θα τοποθετεί παγίδες και θα κάνει disrupt κάποιους εχθρούς, στη συνέχεια να αλλάξετε σε έναν sniper, που θα κάνει μια γρήγορη εκκαθάριση, θα τραβήξει εχθρούς στις παγίδες και μετά θα εξαφανιστεί, να μετατραπείτε σε έναν vanguard που θα κάνει charge στο χάος και θα χτυπήσει εκεί που πονάει τον εχθρό και, τέλος, να κλείσετε το combo σας σαν ένα tank, που θα βάλει φωτιά στα πάντα με το flamethrower, σπέρνοντας τον πανικό στους εχθρούς.

Ακούγεται τρομακτικά περίπλοκο, αλλά δεν είναι. Πραγματικά, το παιχνίδι σας αφήνει να χτίσετε πολλές (αλλά όχι άπειρες) δυνάμεις και favorite builds, και αυτή η εναλλαγή προσφέρει πολλαπλούς τρόπους αντιμετώπισης εχθρών και σκηνικών. Είναι ένα πραγματικά εμπνευσμένο σύστημα, που σε συνδυασμό με ένα μηχανισμό αυτόματης κάλυψης (που δουλεύει καλύτερα από κάθε άλλο αυτόματο σύστημα που έχουμε δει ως τώρα) και τη μεγάλη ευκολία κίνησης που προσφέρει το jet pack, δίνει έναν ιδιαίτερα απολαυστικό τόνο στις μάχες. Επίσης, έχουμε να πούμε πολύ καλά λόγια και για το Nomad και την κίνησή του στους χάρτες (ειδικά όταν βρεθείτε σε ένα συγκεκριμένο αστεροειδή, απλά δε θα θέλετε να φύγετε!) αλλά και το γενικότερο platforming και σκαρφάλωμα, που βγαίνει πολύ ομαλά και αβίαστα.

Mass Effect Andromeda review 12

Τίποτα, όμως, δεν είναι τέλειο και, έτσι, υπάρχουν ορισμένες ατέλειες και ελλείψεις που μειώνουν κάπως την αξία της μάχης. Η βασική ατέλεια που βρήκαμε είναι πως, αν παίζετε με sniper, θα υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις που θα χτυπήσετε εχθρούς από πολύ μακριά και αυτοί τριγύρω τους ή θα αργήσουν να μπουν σε δράση ή δε θα μπουν καθόλου. Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει με άλλα όπλα σε κοντινότερες αποστάσεις, αλλά φαίνεται πως το sniper κάποιες φορές σάς βγάζει εκτός εμβέλειας ανίχνευσης. Αυτό πιθανά να διορθωθεί σε κάποιο μελλοντικό patch, οπότε ας το παραβλέψουμε. Και όπως επίσης συνέβη με το Witcher 3, ελπίζουμε σε ένα μελλοντικό restructuring των menus. Υπάρχει πάρα μα πάρα μα πάρα πολλή πληροφορία, υπο-μενού και επιλογές, που σκάνε σχεδόν όλα μαζί από την αρχή και, απλά, δημιουργούν τρόμο στον παίκτη. Μετά από 30 ώρες ενασχόλησης, που πλέον θα τα έχετε μάθει όλα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και μάλιστα θα χαίρεστε που υπάρχει τόση πολλή επιλογή σε δυνατότητες, crafting, codex κλπ. Αλλά μέχρι να μάθετε όλο το μενού, τη δομή και τα μυστικά του, θα νιώσετε απελπισία!

Ωστόσο, το γεγονός πώς έχετε άμεση πρόσβαση μόνο σε τρεις δυνάμεις και ότι δεν έχετε τον έλεγχο των δυνάμεων των χαρακτήρων του party σας, δεν πρόκειται να αλλάξει. Η αλλαγή αυτή στη δομή της μάχης έγινε ξεκάθαρα για να φύγει το “pause/ tactical" στοιχείο της μάχης και να έχετε έναν πιο γρήγορο ρυθμό, που εν μέρει, βγάζει νόημα. Όμως, θα έπρεπε το παιχνίδι -τουλάχιστον- να μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τη συμπεριφορά του κάθε χαρακτήρα, το πώς θα χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του από μόνος του, αν θα κάνει επίθεση ή άμυνα κ.ο.κ. Ως έχει, οι χαρακτήρες χάνουν τη θέση τους ως μέλη του party και συμπεριφέρονται ως... πληρωμένοι henchmen, που τραβάνε τα πυρά και καθαρίζουν λίγους από τους εχθρούς μέχρι να πέσουν κάτω. Αν αναβαθμιστούν, η κατάσταση γίνεται κάπως καλύτερη, αλλά το να βλέπεις την Cora να κάνει biotic charge ανάμεσα σε 10 εχθρούς για νιοστή φορά, είναι μία άσκηση εκνευρισμού, που θα ξεπεράσετε μόνο αν σταματήσετε να έχετε τον χαρακτήρα μαζί σας.

Mass Effect Andromeda review 13

Το τελευταίο θέμα που εντοπίσαμε, θα λέγαμε πως είναι και το πιο σημαντικό για τη γενικότερη εμπειρία. Σε έναν τίτλο που χαρακτηρίζεται από εξερεύνηση και open world δομή, είναι απλά αδιανόητο το γεγονός ότι δεν υπάρχει minimap! Αν θέλετε να δείτε το χάρτη, θα πρέπει να μπείτε στο μενού και να τον ανοίξετε από εκεί, κάτι που είναι τρομερά εκνευριστικό όταν βρίσκεστε σε έναν πελώριο πλανήτη και προσπαθείτε να προσανατολιστείτε. Για κάποιον αδιανόητο λόγο, οι δημιουργοί κράτησαν την πυξίδα του ME3, που απλά δείχνει αν υπάρχει κάτι μπροστά σας, αναγκάζοντάς σας σε συνεχείς σβούρες. Ακόμα και στο ME3, που οι χάρτες ήταν στην ουσία γραμμικοί, υπήρχαν προβλήματα και παράπονα με αυτό το σύστημα. Εδώ, που οι εχθροί έρχονται από παντού και μπορείτε να πάτε και παντού, η απουσία του minimap είναι απαράδεκτη.

Σε αυτό το σημείο, λίγο πριν το τέλος, θα ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση και θα μιλήσουμε για την κατάσταση στην οποία κυκλοφόρησε το παιχνίδι στην αγορά. Όπως είπαμε παραπάνω, το Andromeda εμφανώς βγήκε over budget και εκτός χρόνου, έχοντας ήδη πάρει μισό χρόνο καθυστέρηση για polishing. Έτσι, φαίνεται ότι η ΕΑ πίεσε την Bioware να το κυκλοφορήσει πριν να γίνει ένα ολοκληρωμένο polishing. Ο πλούτος από bugs σε μεγάλα RPG δεν είναι κάτι καινούργιο, τα θυμόμαστε στα, αρχαία πλέον, Might & Magic, στα KOTOR, στα Baldur’s Gate, στα Arcanum, στα Dragon Age, στα Witcher, στα Fallout, στα Elder Scrolls κλπ. Και ως ένα σημείο τα κατανοούμε, τα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας είναι γιγάντια σε μέγεθος και είναι επόμενο κάποια προβληματάκια να ξεφεύγουν από το beta testing -η Bioware, άλλωστε, μας έχει συνηθίσει σε αυτά από τα πρώτα της κιόλας παιχνίδια. Όμως, υπάρχουν προβλήματα και ατέλειες όπως αυτά που είδαμε στα Dragon Age Iquisition και Witcher 3, που ήταν μεν πολλά και διάσπαρτα, αλλά ήταν υποφερτά, όμως υπήρξαν και αυτά των Elder Scrolls ή των παιχνιδιών της Troika, που ήταν τόσο εξόφθαλμα και ενοχλητικά, που πραγματικά ένωθες ότι αγόραζες παιχνίδι σε early access.

Mass Effect Andromeda review 14

Ε, λοιπόν, το MEA, βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο επίπεδα. Δεν βρίσκεται σε "broken" χάλια, που χάνονται saves, χαρακτήρες πετούν στο διάστημα, καταστρέφονται main quest κλπ, αλλά δεν βρίσκεται και στα πιο ομαλά επίπεδα που θα τα θεωρούσαμε αποδεκτά. Πέρα από τα θεματάκια του scripting και του βιαστικού facial animation, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με διάφορα άλλα προβληματάκια. Quest marker που κολλάει και δεν φεύγει από το χάρτη, εχθροί που ίπτανται κάποια μέτρα πάνω από το έδαφος, Α.Ι. που δεν "παίρνει μπρος", με αποτέλεσμα να θερίζετε την εχθρική βάση δίχως κιχ, χαρακτήρες να κάνουν σπασμένα animation και να κινούνται πολύ γρήγορα ή να περνούν μέσα από αντικείμενα κλπ. Με το τελευταίο patch παρατηρήσαμε μια κάποια βελτίωση, αλλά γενικά, είναι ντροπή να κυκλοφορεί τίτλος με γιγάντιο budget και 5 χρόνια στην παραγωγή και να έχει τόσα πολλά μικροθεματάκια, θεματάκια που σίγουρα θα διορθωθούν μέσα σε μερικούς μήνες με patches, αλλά που πραγματικά έπρεπε να είχαν προσεχθεί εξ αρχής.

Για πιο σοβαρά προβλήματα τώρα, αν και έχουμε ακούσει διάφορες ιστορίες στο διαδίκτυο, ευτυχώς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάτι gamebreaking. Μέσα στη δική μας, υπερεντατική ενασχόληση, τα μόνα σοβαρά θέματα που συναντήσαμε ήταν ένα crash, ένα κόλλημα που το framerate πήγε στον πάτο και έστρωσε μόνο με restart του παιχνιδιού και μια φορά που πέσαμε μέσα από το χάρτη του παιχνιδιού σε ένα dungeon. Γενικά, λοιπόν, αρκετά μικροπροβλήματα και ατέλειες εδώ και εκεί, αλλά το παιχνίδι μας ήταν σταθερό και playable. Για το τέλος, πρέπει να πούμε πως, πέρα από τις δεκάδες ώρες gameplay του παιχνιδιού αλλά και τη δυνατότητα για new game + με όλο τον εξοπλισμό και abilities σας, το ME Andromeda επαναφέρει το -για πολλούς αγαπημένο- multiplayer Horde mode του ME3, ακόμα πιο καλά στημένο και καταιγιστικό.

Mass Effect Andromeda review 07

Με περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης και εξέλιξης του χαρακτήρα σας, πολύ υλικό να ξεκλειδώσεις και αρκετούς χάρτες και διαφορετικές αποστολές, το multiplayer δεν είναι απαραίτητο για να χαρείς το κεντρικό παιχνίδι, αλλά είναι ένα καλοστημένο τμήμα, που σίγουρα προσθέτει έξτρα διάρκεια και διασκέδαση στους παίkτες, ενώ το γεγονός ότι πλέον έχει την ίδια ταχύτητα με το single player, βοηθάει πολύ στην ομαλή μεταφορά του παίkτη στον κόσμο του. Να πούμε επίσης πως σε όλα τα matches που παίξαμε δεν αντιμετωπίσαμε κανένα crash ή πρόβλημα με lag, ενώ βρίσκαμε πάντα αμέσως άλλα άτομα για να σχηματίσουμε την τετραμελή ομάδα που χρειαζόμασταν.

Το Mass Effect: Andromeda λοιπόν, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, ένα παιχνίδι το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με μια Τριλογία "βουνό" να ξεπεράσει, ένα βουνό κατοικούμενο από δυσθεώρητα υψηλές απαιτήσεις, ναρκοθετημένο με παράπονα από άλλους τίτλους της εταιρίας, παγιδευμένο ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της προϊστορίας τους, στη Χάρυβδη των παραπόνων πριν καν την κυκλοφορία του και στη Σκύλλα της σχολαστικής, εξονυχιστικής και ιδιότροπης εύρεσης προβλημάτων. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τέλειο, έχει σαφέστατα προβλήματα με το polishing και το ελλιπές beta testing του τίτλου, ενώ υπάρχουν και ορισμένες κραυγαλέες ελλείψεις τόσο ξεκάθαρες, που είναι να απορεί κανείς πώς δεν μπήκαν στο παιχνίδι.

Mass Effect Andromeda review 15

Από την άλλη, πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση και εύρος διαστημικό single player RPG που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα σημαντικό και εντυπωσιακό αν σκεφτείτε πόσο σπάνια είναι τέτοια παιχνίδια. Το Mass Effect Andromeda διαθέτει έναιδιαίτερα διασκεδαστικό σύστημα μάχης, που δεν βαριέσαι ποτέ, την υψηλότερη δυσκολία της σειράς για ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, και έναν μαγευτικά όμορφο και καλοσχεδιασμένο κόσμο.

Το κυριότερο για εμάς, όμως, είναι η ατμόσφαιρά του. Μπορεί να πατάει στα γνωστά, DnD/ Bioware πρότυπα του κλασικού ήρωα που θα σώσει το γαλαξία, αλλά το κάνει με μια ανάλαφρη και ελπιδοφόρα νότα ενός νέου ξεκινήματος, που σπανίζει σε παιχνίδια. Για έναν τίτλο που προωθεί μια νέα αρχή, το καταφέρνει ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς, με τα σκαμπανεβάσματα και τα προβλήματα που κάθε νέα ανακάλυψη και αποικισμός θα είχε, αλλά και με τη θετική διάθεση να τα ξεπεράσει και να χαθεί μέσα στη μαγεία της εξερεύνησης, της ανακάλυψης και των νέων γνωριμιών.

To review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, RPGΔιάθεση: Bandai Namco Entertainment Hellas
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: BiowareΗμ. Έκδοσης: 31/03/2017
PEGI: 18Εκδότης: Electronic ArtsΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

 • To μεγαλύτερο single player Space RPG που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα (ναι, είναι πολύ σπάνιο είδος).
 • Πολλή, πάρα πολλή, γραφή και lore να ανακαλύψεις.
 • Καλοστημένο και εθιστικό σύστημα μάχης.
 • Ορισμένα από τα ομορφότερα τοπία και περιοχές που έχουμε αντικρίσει σε παιχνίδι.
 • Μια γλυκιά, νεανική, αφελής και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα γύρω από μια νέα αρχή.

Αρνητικά

 • Έλλειψη polishing, με διάφορα glitches/ bugs/ animation breaks/ λάθη στη γραφή.
 • Η πρώτη επαφή με το Menu system είναι τρομακτική από τον υπερβολικό αριθμό επιλογών και πληροφορίας.
 • Open World δίχως mini-map.
 • Περιορισμένος έλεγχος των μελών της ομάδας.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Καθυστέρηση στη διάθεση του Warhammer 40k: Inquisitor – Martyr
Για να προσφερθεί "η καλύτερη δυνατή εμπειρία".
Νέο υλικό για το The Crew 2
Μέσα από τρία video.
Solas and the White Winter
Ένα κέλτικο απόγευμα.
Αποκάλυψη δύο villains από το νέο Spider-Man
Μέσα από ένα πακέτο φωτογραφιών του τίτλου.
Διαθέσιμο το “The Cutting Edge” DLC για το The Surge
Δωρεάν για όλους, μαζί με προσφορές στα υπόλοιπα DLC του τίτλου.
Modders επαναφέρουν το "κλασικό" Halo
Διαθέσιμο δωρεάν, ως mod του "ακυρωμένου" Halo Online.
Νέες πληροφορίες για το Dragon Quest XI
Η παρουσία του στις κονσόλες της Nintendo, localization, ιστορία και πολλά άλλα...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • εξαιρετικό και κατατοπιστικότατο review! Μου έλυσες όλες τις απορίες που είχα για τον τίτλο! :) Τώρα μένει να αποφασίσω πόσο θα περιμένω πριν το αγοράσω, όχι τόσο για τα glitches που θα διορθωθούν αργά ή γρήγορα αλλά κυρίως για την απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί η Bioware με τα DLC της. :(

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Erebus
 • Erebus

  Το οτι δεν εχουν ανακοινωθεί ήδη DLCs μου προκαλεί μια ελπίδα οτι θα κανουν μια σοβαροτερη δουλεια.
  Μαζί με το γεγονός οτι πλέον ειναι open world παιχνιδι κ με τα δεδομένα που θέσπισε το Witcher, θελω να ελπιζω πως αν/οταν δουμε κάτι, αυτο θα είναι με πλουσιότατη διαρκεια κ οχι αυτα τα δύωρα που ηταν τα DLC στα παλιά ME. κοινώς, να δούμε expansion και οχι dlc.

 • Erebus

  μακάρι να έχεις δίκιο γιατί μετά τα DLC του Dragon Age όπου έβαλαν το πραγματικό τέλος στο τελευταίο που έβγαλαν περιμένω τα πάντα από την Bioware.

 • Erebus

  true αν και αντικειμενικα κ το W3 αυτο εκανε, το τέλος του Geralt ηταν στο τελευταίο expansion.
  το τέλος του NWN επισης στο expansion, του Baldurs Gate 2, κλπ κλπ
  αν ειναι να γινει σε expansion, δε με χαλάει, αρκεί να κλείνει την ιστορια καλα ως εκει κ απλα στο expansion να κανει τον τελευταιο πανικο.
  με χαλαει να γινει σε DLC 2-3 ωρών, που αυτο ειναι απλα αρπαχτη. ή καντο σωστα ή μη το κανεις.
  το ME:A εχει αφήσει πολλά ερωτήματα κ υλικό για συνέχεια κ απλα ελπιζω να μη τα ξοδέψει σε DLCs αλλα sequel ή Expansion σοβαρης διαρκειας.

 • Erebus

  το W3 δεν έκανε ακριβώς αυτό, το τέλος το ξέρεις με το που τελειώσεις το main game, απλά στο Blood and Wine expansion το βλέπεις και πρακτικά. Λεπτομέρειες θα μου πεις, δεν διαφωνώ.

  Πέρα από αυτό συμφωνώ απόλυτα κι εγώ ειμαι της φιλοσοφίας μεγάλο expansion ή sequel, τα μικρά DLC σε RPG δεν προσφέρουν κατι συνήθως. Του Deus Ex πχ ήταν απαράδεκτα απλά.

 • Θετικότερο απ' οτι το περίμενα το review. Αν κι απο τα λεγόμενά του Αλέξανδρου σε εκπομπές το περίμενα.
  Όταν πέσει στα 15-20 ευρώ θα το τιμήσω σίγουρα.

 • Οταν υπάρξει γενναία πτώση τιμής,θα το χτυπήσω κάποια στιγμή.Οσα κουσούρια και αν έχει,εξακολουθεί να είναι Mass Effect.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από JCDenton
 • Θετικό το review, τελικά. Θα δούμε αν θα συμφωνήσουμε με τον Αλέξανδρο όταν με το καλό ασχοληθώ. :) Επειδή μάλλον το θεωρούμε δεδομένο και δεν μπαίνουμε στον κόπο να το πούμε, εύγε και μπράβο για το εμπεριστατωμένο review. ;)

 • Θα περιμένω λίγο καιρό ακόμα για να διορθωθεί κι άλλο με τα patch - update και θα το πάρω στα σίγουρα. Δεν χάνετε τέτοιο παιχνίδι και ας έχει προβλήματα κ ελλείψεις.

 • Ωραία ανάλυση και μπράβο που δεν ακολούθησες την περπατημένη που δυστυχώς έκαναν άλλα sites εδώ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Πρακτική που τουλάχιστον σε εμένα φάνηκε πως έγινε ενώ ζήτημα αν θα είχαν τελειώσει έστω το 45% του παιχνιδιού και όχι το 90+ που ανέφερες πως έκανες εσύ.
  Θα ήθελα να σε ρωτήσω για το θέμα της δυσκολίας. Έχει νόημα να ανεβάσεις το επίπεδο (από το normal) ή γίνεται το παιχνίδι unplayable? Το μελέτησες καθόλου αυτό;
  Καλή συνέχεια, θα ακολουθώ τα άρθρα σου.

 • lanc3lot

  Σε ευχαριστώ φίλε μου για τα καλά σου λόγια. Ειναι πολιτική του GO να ολοκληρώνουμε τα παιχνίδια πριν γίνει ενα review και σε γενικές γραμμές, εγώ στο μυαλό μου ολοκληρωση ενός RPG την θεωρώ σε βαθύ επίπεδο κ όχι απλα το main story, οπότε γιαυτό και αργήσαμε λιγάκι (που να δεις ποσο ειχα αργήσει κάτι Divinity και Wasteland)!!!
  +οτι ηθελα να βεβαιωθώ πως δεν ειμαι τρελός που δε με εχει πιάσει γκρίνια για το παραμικρό στο παιχνίδι :P

  Στα της δυσκολίας τώρα, το παιχνίδια έχει τα εξής επίπεδα: Narrative, Casual, Normal, Hardcore, Insanity.
  Πρέπει να έπαιξα περίπου 10 ωρες στο normal όπου μετα είπα να κάνω λίγο challenge τον εαυτό μου και να με πιεσω να κάνω crafting και να δημιουργήσω διαφορετικά profiles κ abilities κ έπαιξα το υπόλοιπο παιχνίδι (60+ ωρες) στο hardcore.
  Επαιξα και μερικές ώρες New Game + στο insanity και εκει θα έλεγα πως αν δεν ήμουν χτισμένος, θα το παρατούσα καθώς ακομα και χτισμένος, ετρωγα ξύλο. γενικα, δε βγαίνει στο insanity αν δε χτιστείς πάρα πολυ, μονο με cheat code!

  Γενικά, το παιχνίδι ειναι σιγουρα πιο δύσκολο απο κάθε άλλο στη σειρά του και ειδικα στην αρχή, θα πέσεις κάποιες φορές.
  Τα πράγματα γίνονται πιο ομαλά από τις 25-30 ωρες και μετά που έχεις ανέβει lvls (κ το party σου εχει χτιστει) και εχεις καλύτερο εξοπλισμό οπότε εκει γινεται πιο ομαλή η κατάσταση. Αλλά θέλει κίνηση και να ξεφεύγεις πολύ, δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το παλιό ταμπούρωμα του ME που έμπαινες πισω απο ενα κουτι κ καθόσουν εκεί για 10 λεπτα.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Sky333
 • lanc3lot

  Σε ευχαριστώ για την απάντηση Αλέξανδρε, και εγώ να σου πω την αλήθεια αυτό ένιωσα παίζοντας το παιχνίδι, πως είτε στους άλλους συμβαίνουν όλα τα στραβά ή είμαι τρελός και εγώ δεν παρατηρώ κάτι τρομερό παίζοντας το. Ναι οκ τα animations θέλουν λίγο φτιάξιμο αλλά όχι πως λόγω των animations να μην παίξετε το παιχνίδι. Είδα βαθμολογίες στο 60% και λέω, μάλλον παίζω άλλο παιχνίδι.

  Μιας και εργάστηκα για πολλά χρόνια στο χώρο σου, όντως όλοι λένε πως έχουν ως πολιτική να τερματίζουν τα παιχνίδια αλλά ελάχιστοι το κάνουν αυτό, κάτι που φάνηκε πρόσφατα στο Deus Ex όπου οι μισοί είχαν γράψει κριτική πριν το τελειώσουν και την πάτησαν ;-)

  Έχω τελειώσει με 100% το 3ο πλανήτη και σκέφτομαι να το βάλω από normal σε Hardcore, παίζω biotic και πλέον μου φαίνεται πολύ εύκολο για αυτό και ρώτησα ώστε να δω αν θα γίνει πάρα πολύ δύσκολο ή όχι. Πολλά παιχνίδια όταν ανεβάζεις το επίπεδο δυσκολίας, απλά γίνονται αδύνατα για να τα παίξεις.
  Καλή συνέχεια!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από lanc3lot
 • lanc3lot

  e ok, αν εχεις κανει 3 πλανήτες με 100% viability κ εχεις μαθει το παιχνιδι πλεον κ χτιστει, αφου νιωθεις πως ειναι ευκολο πλεον, περνα στο hardcore, θα το διασκεδάζεις περισσότερο :)

 • Kατατοπιστικότατο review Αλέξανδρε. Το έκανες φύλλο και φτερό!
  Για μένα δυστυχώς δεν αποτελεί προτεραιότητα οπότε θα πάει για πολύ αργότερα μιας κι άλλα παιχνίδια με ενδιαφέρουν την παρούσα περίοδο.

 • θέλω να πω ένα μπράβο στον Αλέξανδρο για το review του επειδή έγραψε ένα ολοκληρωμένο review που δείχνει ότι έχει παίξει ολόκληρο το παιχνίδι και όχι μόνο το main story

 • Ειλικρινά μπράβο για άλλη μια φορά για τα ολοκληρωμένα review σας και για την πολιτική σας! Και μπράβο και σε σένα Αλεξ για το κείμενο σου!
  Από εκεί που δεν με έψηνε και πολύ τώρα με έβαλες σε σκέψεις.. :)

 • Πολυ καλό και κατατοπιστικο Review Alex. Θα το αγορασω ως φαν της σειρας αλλα σιγουρα θα περιμενω καποιο πακετο με ολα τα DLC.

 • Θα ελεγα το καλυτερο ελληνικο review,αφιερωσατε πολυ χρονο κι ετσι επρεπε.Το εχω ηδη τερματισει και εχω ξεκινησει new game+στο hard και σαν gamer εχω να πω τα εξης.Tο παιχνιδι ειναι του 7,5-8,αδικειται ομως γιατι κουβαλαει το ονομα mass effect και οσοι εχουμε ασχοληθει με την τριλογια το κρινουμε πολυ αυστηρα...και αυτο ειναι το σωστο.
  Ποιο συγκεκριμενα απο το πληρωμα μεγαλυτερο ενδιαφερον παρουσιαζουν 4 χαρακτηρες χωρις αυτο να σημαινει οτι οι υπολοιποι ειναι τελειως αδιαφοροι.Η μουσικη επενδυση κρινεται μετρια και σε σημεια αδιαφορη,δεν υπαρχουν τα επικα sci-fi,ambient κοματια της τριλογιας.Τα cut scenes τα βρηκα φτωχα οσο αναφορα την σκηνοθεσια,δεν υπαρχουν τοσες επικες σκηνες οσο στην τριλογια.Πολυ καλη η μαχη αλλα τα boss fights,οσα υπαρχουν,ειναι επαναλαμβανομενα.
  Το κυριοτερο ομως για εμενα ειναι πως οταν τερματισα τον τιτλο δεν ενιωσα ανυπομονεσια να δω την συνεχεια,οπως οταν τερματισα τα mass effect 1&2 που μ επιασε κριση πανικου επειδη δεν ειχα το δισκακι να συνεχισω το επομενο μερος εκεινη την στιγμη.Δεν ενιωσα οτι τελειωσα κατι επικο και μεγαλο(παντα σε συγκριση με την τριλογια)Η ενασχοληση με το andromeda ηταν πολυ ωραια και διασκεδαστικη δεν δικαιολογει ομως τα 70ευρω της deluxe edition την οποια προτιμησα,το 50αρικο ειναι αντιπροσωπευτικο της αξιας του τιτλου.
  Αναφερω λοιπον οσα μ ενοχλησαν σε συγκριση με την τριλογια mass effect.Επαναλαμβανω οτι το παιχνιδι ειναι πολυ ενδιαφερον και διασκεδαστικο,χαοτικο,βαθυ σεναριο και με τεχνικο τεμεα(ιδιως σε τουμπανο PC)που ριχνει τα σαγονια και του ποιο απαιτητικου.Ακομη και με τα οποια ελλατωματα το andromeda φωναζει οτι ειναι ΑΑΑ τιτλος.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από antouan.gr
 • antouan.gr

  Πιστεύω οτι είναι λάθος να συγκρίνεις ένα παιχνίδι με ολόκληρη τριλογία, προσωπικά βρήκα το τέλος του Ανδρομέδα πιο πλούσιο από του 1 και θα περιμένω να βγει ολοκληρωμένη η σειρά για την συγκρίνω με την τριλογία. Θα το σύγκρινα με την τριλογία άμα ήταν συνέχεια του 3 με τους ίδιους πρωταγωνιστές

 • Μπράβο Αλέξανδρε.Μπορεί να άργησε το ρηβιού,αλλά είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει για τον τίτλο.

 • Να παραθέσω λίγο κάτι που με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό και αφορά συνέχειες υπεραγαπημένων παιχνιδιών που για τον ένα ή άλλο λόγο είναι εμφανώς κατώτερα των προκατόχων τους,
  Και ρωτάω, γιατί αγαπημένη ΕΑ ενώ έχεις μία λατρεμένη τριλογία δε μπορείς να παραδώσεις ένα θαυμάσιο sequel, όπως θα μπορούσε να είναι το Andromeda. Να πατήσεις πάνω στην πολύ πετυχημένη βάση και να προσφέρεις βελτίωση σε όλους τους τομείς και να μην αφήσεις κανέναν παραπονεμένο? Γιατί πρέπει να συμβιβαστούμε με τον ένα ή άλλο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι. Τα λεφτά τα έχεις όπως και το ταλέντο. Τι είναι αυτό το πράγμα δεν το καταλαβαίνω βρε παιδιά. Πάρε ότι είναι αγαπημένο και δυνατό και εμβάθυνε το κι άλλο.
  Δεν αντιλέγω, το Andromeda είναι ένα καλό παιχνίδι αλλά ρε γαμώτο να περιμένεις τόσα χρόνια τη συνέχεια ενός σύμπαντος που όλοι αγαπάμε μέσα απο την καρδιά μας και αντί να είμαστε όλοι πορωμένοι και σε αναμμένα κάρβουνα πότε θα το ξεκινήσουμε η ΕΑ παραδίδει ένα τίτλο ανέτοιμο, εμφανώς κατώτερο των παλιών και γενικώς υποδεέστερο των προσδοκιών μας. Πως να την αγαπήσεις αυτή την εταιρεία όταν σχεδόν πάντα απογοητεύει ή δεν εκπληρώνει ποτέ τις προσδοκίες των θαυμαστών της. Είχατε κύριοι της ΕΑ όσο χρόνο θέλατε, τι στο καλό κάνατε με αυτόν?
  Μα υπάρχει δικαιολογία όταν studios όπως η CD Projekt RED ή η ARKANE παραδίδουν sequels αριστουργήματα και βελτιωμένα σε κάθε μα κάθε τομέα και χωρίς να χάνουν ικμάδα απο το χαρακτήρα τους?
  Και δεν είναι ότι θέλω μόνο επικούρα. Απεναντίας όπως έχω πει ανα τους καιρούς μου αρέσουν οι προσγειωμένες ιστορίες μιας και εμβαθύνουν περισσότερο στην ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες. Και το Andromeda θα μπορούσε άνετα να είναι αριστούργημα. Αλλά όχι, ακόμα κι εδώ η ΕΑ κατάφερε και θόλωσε την λάμψη των Mass Effect.......
  Oυφ, τα είπα και ξαλάφρωσα...!
  :):p

 • Stormbringer

  Συμφωνώ με όσα γράφεις Νίκο. Προσωπικά μου έχουν μπει υποψίες γενικά από τον όλο τρόπο που αντιμετώπισε η ΕΑ το ME:A από την ανάπτυξη μέχρι και το πολύ κακό marketing αλλά και τις απαράδεκτες εκδόσεις που κυκλοφόρησε.

  Πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρχει άμεση σχέση με το καινούργιο IP που δουλεύει η Bioware. Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς ότι το ME:A μπορεί να μην αποτέλεσει το πρώτο μέρος μίας τριλογίας. Ίσως να το γυρίσουν πλέον σε stand alone ιστορίες όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί με ότι αυτό συνεπάγεται...


  H γενικότερη εντύπωση που έχω είναι πως το Mass Effect πλέον δεν είναι προτεραιότητα για την Bioware και για την EA. Ισως θεωρούν ότι το καινούργιο iP είναι ανώτερο ίσως να παίζει και ρόλο το ότι έχουν πάρει το Star Wars license και θέλουν να ρίξουν εκεί το βάρος όσον αφορά το Sci-fi. Βέβαια η φήμη που βγήκε για το KOTOR μάλλον δεν ισχύει οπότε έχω μεγάλη απορία να δω τι φτιάχνουν.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Erebus
 • Stormbringer

  Συμφωνώ ότι βιάστηκαν να βγάλουν το παιχνίδι και είχε κάποια προβλήματα αλλά θα διαφωνήσω στο κομμάτι του sequel της τριλογίας. Δεν θα μπορούσαν να βγάλουν suquel στο σύμπαν της τριλογίας γιατί τότε θα έπρεπε να επιλέξουν ποιο τέλος ήταν το κανονικό και έτσι θα αναιρούσαν τις επιλογές του παίκτη. Για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι επέλεξαν να κάνουν μια νέα αρχή σε ένα νέο σύμπαν. Τώρα για τη σύγκριση της cd projekt και της bioware είναι ότι η bioware έχει την εα από επάνω και να επεμβαίνει ενώ η cd projekt "κάνει ότι θέλει". Εμένα πάντως η εταιρεία δεν με απογοήτευσε, αντιθέτως το παιχνίδι μου ήταν αρκετά ευχάριστο

 • Stormbringer

  Μακαρι να ξαναδουμε Sheppard...

 • Stormbringer

  Φιλε μου lysopaine οταν εγραφα sequel δεν εννοω direct και αμεση συνεχεια της παλιας τριλογιας. Ενα απλα νεο παιχνιδι. Δε σε απογοητευσε αλλα σε ενθουσιασε? Γιατι να μη ζηταμε τα καλυτερα και να συμβιβαζομαστε με τα απλως καλα. Αυτο ειναι το παραπονο μου

 • Stormbringer

  ναι με ενθουσίασε , είχα καιρό να ευχαριστηθώ ένα παιχνίδι και απλά για να μην θεωρηθεί οτι δεν έχω ιδέα από την σειρά έχω ήδη τερματίσει δυο φορές την τριλογία

 • Stormbringer

  Tότε πάω πάσο φίλε μου εφόσον το ευχαριστήθηκες τόσο πολύ. Και φυσικά ουδέποτε αμφισβήτησα την εμπειρία σου στα Mass Effects, δεν έχω το δικαίωμα άλλωστε!
  Προσωπικά, απ'όσα διαβάζω, σχεδόν σίγουρα θα μου άρεσε αλλά δε θα με ενθουσίαζε. Και θα το ήθελα πολύ.
  Τέλος πάντων, όταν το δω κι εγώ με το καλό στο μέλλον θα επανέλθω με τις τελικές εντυπώσεις μου.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Stormbringer
 • Ωραιος. Το παιχνιδι μαζι με τα καλα quest ( secondary, loyalty ) ποσες ωρες ειναι ; Αυτα εχουν πολυ backtracking ?

 • katamaran

  οπως είπα, τα μονα που δεν εκανε ηταν τα αχρηστα tasks τυπου σκαναρε 10 minerals, 12 plants, datapads κλπ. ολα τα υπολοιπα tasks που ειχαν εστω κ κατι να πουν, αν και αδιαφορα σε στησιμο, τα εκανα για το lore (για παραδειγμα πεθανα στο γέλοιο με ενα task με κάτι "παλικαρια" που ειναι σε "κινδυνο" στη μεση του πουθενα. κοκκαλο οι τυποι!.
  αν τα βγαλεις κ αυτα, θα ελεγα 50-55 ωρες πανω κατω. backtracking υπαρχει γιατι πολλά quest σε στελνουν σε αλλους πλανητες ή σε διαφορες περιοχές οπότε εχει μπολικο πηγαινέλα σε πλανήτες.
  αλλά αν "καθαρίζεις" ενα πλανητη πριν πας στον αλλο, ειναι καλύτερα τα πραγματα. γενικα, δε πρεπει να τσιμπας οταν ενα loyalty ή ενα secondary σε στελνει σε άλλο πλανητη μολις βγαλεις ενα τμήμα του γιατι θα εχεις πολυ μπρος πισω. κλασσικο open world, θέλει προσοχη στο πως θα το αντιμετωπίσεις και να εφαρμόσεις τον ρυθμό σου και όχι ψυχαναγκαστικό κυνήγι.
  οπως σε ολα τα open, ειναι σε μεγαλο βαθμό στο χερι σου.

  θα ελεγα το εξης. οταν πας σε ενα πλανητη, βγαζε τα main mission και side/loyalty που σου βγαινουν μπροστα σου οπως προχωράς. θα σε στελνουν σε σωστή κατεύθηνση. μην τσιμπας κ αρχίζεις τις βολτες στις ακρες του χαρτη απο την αρχη για tasks γιατι κ θα χασεις την ροη αλλά κ θα χαθείς στον τεραστιο χαρτη. αν κανεις τα πολυ σημαντικα, το παιχνιδι σου μαθαίνει τον χάρτη περιοχη-περιοχή κ βγαινει μια σχετικα ομαλή ροή.

  εκει που χάνεται καθε ροη ειναι οταν βγαλεις τα main στους βασικους πλανητες κ πλέον τα main πανε σε dungeon style περιοχες. τοτε, τα side και loyalty γινονται παντου, σε σημεια των πλανητων που εχεις παει αλλα δεν εχεις ανακαλύψει, σε ειδικα dungeon, περιοχες, αλλα κ σε σημεια που εχεις παει. Ειδικα το loyalty της pheebe θα σε κανει πολυ πολυ γυρα. αυτό γινεται στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιου βασικα και ειναι στην ουσια κανα 5ωρο τελικής εκαθάρησης πριν πας να κανεις το main που θα παρει φωτια. ε εκει θα κανεις πολλές πολλές βόλτες.
  ευτυχως, πλέον το travel απο πλανητη σε πλανητη εχει skip οπότε δεν χανεις ιδιαίτερο χρόνο κ βγαινει ευκολα.

  το θετικό της υπόθεσης ειναι πως λόγο της "ανάγκης" των μεταναστών να φτιάξουν αποικίες, να τις προστατεύσουν, να βρουν εφόδια αλλα και να μάθουν τον κόσμο, μαζί με το γεγονός πως ναι μεν υπάρχει μια απειλή αλλά δεν υπάρχει timer οτι οι Reapers καταστρέφουν τον κόσμο, το παιχνίδι ειναι εκ της φύσης και της ιστορίας του στημένο για να τριγυρίσεις και να εξερευνήσεις.

  Δεν ειναι πχ οπως στο Oblivion που η γη θα καταστραφεί, τα rifts ανοίγουν παντού κ εσύ κανεις διάλειμα για να αρμέξεις γελάδια κ σπείρεις το χωράφι :P
  ειναι λογική η χαλαρώτητα και απο τις σπανιες φορές που υποστηρίζει το ιδιο το concept ενα open world exploration.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Sky333
 • katamaran

  Κατι μου λεει πως θα βγει definitive edition με dlc και ενα σκασμο βελτιωσεις. Για εκει παει το πραγμα. Ευχαριστω Sky333 !

 • katamaran

  Πάντως στον EOS(πρώτος πλανήτης) κάνοντας ένα quest του τύπου βάλε απο 1 γεννητρια σεισμικων κυμάτων σε 3 σημεία μου έβγαλε ένα καραγαμάτο boss τον Architect που είχε πολύ ωραίο fight. Βεβαια μετά ειδα οτι σχεδόν κάθε πλανήτης έχει ένα Architect και σου δινει και 400 Andromeda points.

 • Πολύ καλογραμμένη και αναλυτική η παρουσίαση του παιχνιδιού Άλεξ και μπράβο σου. Παλεύει μέσα μου ο Σκρούτζ με τον Ρόμπαξ. Ο ένας μου λέει να κρατήσω τα λεφτά μου γιατί θα μειωθεί κι άλλο, παρότι το βρίσκω πλέον στα 35€ στα κλειδάδικα, ενώ ο άλλος ποντάροντας στην αγάπη μου για τη σειρά να το πάρω άμεσα και σε retail μάλιστα που είναι ακριβότερο.
  Προβλήματα...:p

 • Πολύ ωραίο Review πραγματικά ! Στη τελική Mass Effect είναι , όπως λέει το review αν δεν υπήρχαν τα προηγούμενα για σύγκριση και ήταν τα expectations χαμηλότερα ο βαθμός θα ήταν παντού μεγαλύτερος. Προσωπικά με χαλάει η φάση στη σειρά που δίνει τη δυνατότητα όταν παίζουν παιδιά να πειραματίζονται με ομοφυλοφιλικό sex , αλλα αυτά είναι γκρίνιες απο πουριτανούς σαν εμένα

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από teleiotis
 • Ευτυχώς (για την τσέπη μου ) μου είναι παγερά αδιάφορο.

 • Αν και εχει τα θεματακια του το πρωτο spin-off της σειρας Mass Effect πιστευω οτι η Bioware επρεπε να βγαλει ενα Commander Shepard: A Mass Effect Story η Garrus Vakarian: A Mass Effect Story η τελος παντων με καποιον απο την τιτανομεγιστη ομαδα στην τριλογια.

  Ωραια πειραματηστηκατε καλα με το Andromeda (δεν λεμε οχι σε sequel), βγαλτε ενα Mass Effect 4 με τον Shepard να πολεμαει ακομα και χλαπατσες και θα το αγορασουμε. Για το Andromeda θα αγοραστει μισοτιμης....

 • Deathracer2009

  Γιατι τετοια εμονη με τον Shepard? εντελως αντικειμενικα, ο χαρακτήρας ηταν παντελως κλασσικος κ τυπικος στρατιωτης, τιποτα το ιδιαιτερο. η ιστορια κ οι αλλοι χαρακτηρες ναι, αλλα ο Shepard? τιποτα το ιδιαιτερα συγκλονιστικο ή βαθύ, 3 παιχνιδια κ δε ξερουμε κ σχεδον τιποτα για αυτον.
  απο εκει κ περα, γιατι δε παιζεις πρωτα το παιχνιδι πριν αρχισεις να στεναχωριεσαι που δεν βλεπεις The Young Shepard Chronicles? εχεις μπει ξεκαθαρα σε αρνητικη διαθεση για το ΜΕΑ απο troll-ο βιντεο λιγων λεπτων διχως λογο νομιζω. μονο την δικη σου εμπειρια θα χαλάσεις ετσι αν εχεις βαψει στα μαυρα εξ αρχης ενα παιχνιδι. κ επος να ειναι μετα, παλι με αρνητικη διαθεση θα το βλεπεις κ θα ξενερώνεις.

 • Deathracer2009

  Στην δικια μου περιπτωση δεν περιμενα να δω τα troll videos. Ημουν αρνητικα προκατειλημμενος απο τοτε που ανακοινωθηκε. Γενικα αν και το παιχνιδι προσπαθει να χτισει το δικο του lore το γεγονος οτι δεν υπαρχουν αναφορες σε αυτα που εγιναν στην τριλογια ειναι το μεγαλυτερο αρνητικο γι εμενα. Καταλαβαινω οτι θα επρεπε να μεταφερθουν saves κτλ. αλλα εδω σε ολοκληρο Deus Ex ΜD αποφασισαν να ακολουθησουν ενα τελος και να το θεωρησουν canon. Θα μπορουσε το Andromeda να ηταν 50-100 χρονια μετα και απλα να μην ζουσε ο Shepard και τα υπολοιπα ανθρωπινα μελη. Οι υπολοιποι ομως;

  Aπο εκει και περα γιατι να γινει τελειως 3rd person shooter; Γιατι να φυγει το tactical κομματι;

  Δηλαδη οταν βλεπεις trailer να λεει η Ryder " We have a krogan" λες και βλεπουμε ταινιας της Marvel πως θελεις να αντιεμτωπισω το παιχνιδι;

  Εν κατακλειδι το παιχνιδι μου βγαζει την αισθηση του spin off δηλαδη του τιτλου ο οποιος δεν εχει λαβει την απαραιτητη βαρυτητα που πρεπει. Εκτος και αν ειπαν στην ΕΑ βγαλτε το Andromeda και αν δεν μας βγει δεν πειραζει εχουμε τα Star Wars.

 • Deathracer2009

  ε τοτε βρε γιατι ασχολήσαι με το παιχνιδι; δεν γινεται καν να συζητήσουμε οταν μου λες πως εισαι αρνητικος απο την αρχη πριν καν βγει τιποτα για το παιχνιδι. οτι κ να ειναι το Andromeda, με τετοια διαθεση μονο ξενερα θα κερδισεις και τζαμπα το χρονο σου χανεις κ το ψηφιακο σου μελανι.

  sequel δε γινοταν. Το ending του 3 μπορουσε να εχει καταστραφει εντελως η γη. οι reapers να ειναι εκει ή οχι. οι geth επισης ή οι quarians. Μη ξεχνας πως κ οι χαρακτηρες της ομαδας πολλοι / ολοι μπορουν να ειναι νεκροι. ειναι τοσο χαοτικη η ζημια που μπορούσε να κανει ή γλιτώσει ο παίχτης που απλα δεν εβγαινε. Μονη λυση ειναι να καναν canon μια επιλογη κ να πετουσαν εντελώς ολες τις επιλογες εκατομυρίων παιχτων στα σκουπιδια.
  εκει να δεις γκρινια κ επανασταση μετα...
  καμία σχέση το Deus Ex με τα MA1-2-3, μιλαμε για 100πλασιες επιλογες και ζημιες.
  ιιιισως να γινοταν σε 1000+ χρονια στο milky way, κ πάλι χοντρο γιατι κ εκει θα έπρεπε αν κανει αρκετα πραγματα canon. κ δεν εχει κ νοημα, αυτο κ αν θα ηταν αρμεγμα.
  εχοντας τεραστια λατρεια στη παλια τριλογια κ εχοντας δει αυτο, θεωρω επραξαν πολυ σοφα στο πως να δωσουν ενα νεο παιχνιδι στο συμπαν. απο εκει κ περα, ο καθενας με τις ελπιδες κ τις ιδεες του.
  Το παιχνιδι ειναι μια νέα σειρα μέσα στο ίδιο σύμπαν. Ειναι σαν να λέμε το Star Trek: The Next Generation ως spin off του Original Series.
  ή το Star Wars Knights of the Old Republic, spin off του Jedi Knight. ή City of the Spider Queen και Baldur's Gate μεσα στα Forgotten Realms. Ιδιο συμπαν, εξαιρετικα παιχνιδια και σειρες και τα δυο, με αρκετες ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους.  υγ: υπαρχουν αρκετες αναφορες και lore (μεχρι και quest) στα γεγονοτα του 1-2-αρχη 3 στο παιχνιδι.

  υγ2: η ατάκα "we have a krogan" ειναι σε μια εντελώς χιουμοριστική σκηνή του παιχνιδιου που γινεται ενας μεθυσμενος μπαροκαυγας σε μια στιγμη χαλάρωσης με την ομάδα σου, ΟΧΙ σε σοβαρή κατάσταση του παιχνιδιου. Δεν ειναι καθολου ενδεικτικο της γραφης, ειναι ενα αστειακι εκεινη τη στιγμη κ θα γελασεις σιγουρα με ολη την κατασταση. Βλεπεις λοιπον πως μια αρνητικη διαθεση μαζι με βιντεακια λιγων λεπτων, σου δημιουργει παντελως εσφαλμενες εντυπωσεις.

 • Deathracer2009

  Στο μονο που δεν μου απαντησες (εκτος και αν δεν το διαβασα) ειναι οσον αφορα την αποφαση να βγαλουν το tactical κομματι στις μαχες... :P

  Anyway δεν ξερεις σε τι διλλημα ειμαι αυτον το μηνα για το Andromeda. Απλα σκεφτεσαι εαν θα σου κανει την αποσβεση το 55αρι που κοστιζει η εαν θα ηταν καλυτερα να το παρεις στη μιση τιμη οποτε να χωνεψεις καλυτερα τα ελλατωματα που εχει.

 • Deathracer2009

  σε αυτό απάντησα στο review μεσα, γιαυτο δε τα ξαναειπα.
  Διαφωνω με το οτι εβγαλαν το radial για τις δυναμεις κ στη χειροτερη, θα ηθελα τουλαχιστον να υπαρχει η επιλογη να τους δωσεις tactics κ behaviour, που ουτε αυτο μπηκε. αυτο ειναι απο τα αρνητικα σιγουρα.
  αλλα να πω κιολας οτι το παιχνιδι ειναι 3rd person shooter απο το 2 και μετα, απλα εκαναν το επομενο βημα. η μαχη ειναι καλυτερη απο ποτε, αυτο ειναι δεδομενο. απλα ειναι μεγαλο κριμα που δεν υπαρχει ελεγχος καθολου για την ομάδα σου, πέρα απο το να τους στειλεις να ταμπουρωθούνε εκει που θέλεις, να κανουν έφοδο και να στοχεύουν συγκεκριμένο αντίπαλο.

  Στα της αγορας, με την αρνητική διάθεση που εχεις ξεκάθαρα, δεν υπάρχει κανενας απολυτως λογος να το αγορασεις τωρα.
  αστο εναν χρονο, να σου φυγει λίγο αυτη η αρνητική διάθεση και να στρώσουν και καλυτερα το παιχνιδι σε bugs/glitches και το βλεπεις τοτε, στο 1/3 της τιμης κ θα το απολαυσεις περισσότερο.

  τωρα, με τη διαθεση που εχεις, δεν υπαρχει νοημα.

 • Χαίρομαι που το πρόσημο για το παιχνίδι βγαίνει θετικό. Θα αγοραστεί όταν θα βγουν όλες οι βελτιώσεις του.

 • Πιστεύω, και ελπίζω να βγω να αληθινός, οτι το Mass Effect:Andromeda θα το "εκτιμήσουμε" (σε εισαγωγικά για να μην βαράτε) στο δευτερο παιχνίδι της σειράς. ;)

 • Το παιχνίδι έχει μπει ήδη στη λίστα αγορών εννοείται, αλλά τελικά από όσα διάβασα στο review, ε δεν είναι και άδικο το κράξιμο που έχει φάει!
  Επίσης, επειδή έγινε αναφορά σε αυτό, θέλω να πω ότι το παιχνίδι πρέπει να κρίνεται στην μορφή που κυκλοφορεί και όχι να δίδονται ελαφρυντικά σε ατέλειες που μπορεί ή είναι εύκολο να διορθωθούν με updates. Θεωρώ ότι δεν πρέπει καν να αναφέρεται το αν και κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί το τάδε πρόβλημα στο μέλλον.

 • Manolero1

  με την καμία δεν υπάρχει ελαφρυντικό για αυτά φίλε μου.
  το "ας τα παραβλέψουμε" ειναι ειρωνικό, για να επικεντρωθούμε στα πραγματικά χοντρά προβλήματα ;)
  U know me, μετα τις αηδιες της Bethesda δεν συγχωρω πολλα πολλα. απλα υπαρχει κ διαφορα αναμεσα στα glitch του ME:A και το Witcher 3 με αυτα του Skyrim κ του Alpha Protocol ;)

Τελευταία Σχόλια

Μακάρι να πουλήσει τα κέρατα του και να κάνει φανταστικά νούμερα και σε βάθος χρόνου ώστε να αποδείξ...
Αδιάφορος μήνας για μένα προσωπικά. Aν και δίνουν mgs v και vanquish, τα έχω και τα δυο στις κονσόλε...
ε με τόσα που έχει βγάλει, έχει βάλει καινούργια μασέλα από σπάνιο διαστημικό υλικό, κάνει γαμώ τα δ...
Με νύχια και με δόντια, το GTA V κρατιέται ακόμα στο top 10.
Δεν χάνεται με τίποτα το Deadpool!
Cine-TV #91 σε K2
Δεν έχεις δει τίποτα ακόμα φίλε.Αν το combat σε δυσκόλέψει ρίξε την δυσκολιά για να το προχωρήσεις.
...
God of War σε K2
Μου το έκαναν δώρο στη γιορτή μου. Το συγκεκριμένο franshise είναι το αγαπημένο μου να πω αρχικά. Κα...
God of War σε K2
Κανεναν πιο πιτσιρικα δεν μπορουσαν να βαλουν στην μεταγλωττιση για τον Ατρεα?
God of War σε K2
Ή απλά να μειώσει τις τιμές στα cartridges που δίνει στους δημιουργούς ή να έβαζε εξ αρχής μεγαλύτερ...