Αίμα, μελάνι και... καφρίλα.

Φανταστείτε έναν ολόκληρο κόσμο δημιουργημένο από απλές ζωγραφιές σαν αυτές που αφήνατε στο περιθώριο των βιβλίων σας στο σχολείο. Το φανταστήκατε; Ωραία, βάλτε τώρα στον ίδιο κόσμο μια ΓΕΡΗ (πολύ γερή όμως) δόση από εκρήξεις, όπλα, μάχες και βία. Τέλος, πασπαλίστε με κάφρικο χιούμορ και μερική τρέλα. Βάλτε το να αναπτύσσεται για 4 χρόνια και, voila, έτοιμο. Συνοδεύστε το Drawn to Death σας με αρκετό promotion για το δημιουργό του, David Jaffe, και τους τίτλους που έχει δουλέψει στο παρελθόν. Προσοχή! Είναι σημαντικό να ακουστούν ονόματα όπως τα "Twisted Metal" και "God of War", γιατί ενδέχεται να μη... δέσει το γλυκό. Αυτό είναι το Drawn to Death. Ένα, κατά τα άλλα, πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι στον οπτικό του τομέα, που αν μη τι άλλο έχει κάτι το ενδιαφέρον να πει. Κουβαλάει όμως μερικά “κουσούρια”, που όπως φαίνεται δεν του βγήκαν σε καλό.

Για την ιστορία, το νέο παιχνίδι του Jaffe δεν φέρει κάποιο ιδιαίτερο lore. Όλα διαδραματίζονται μέσα στο τετράδιο ενός εφήβου, που ζωγραφίζει για να περάσει η ώρα μέχρι να τελειώσει το μάθημα στο σχολείο του. Επομένως, τα γραφικά ακολουθούν το ανάλογο, ιδιαίτερο ύφος του ερασιτεχνικού σκίτσου. Πέρα από ένα μικρό εισαγωγικό κομμάτι, το οποίο μαθαίνει στον παίκτη πώς να χειρίζεται το χαρακτήρα του, οπότε και τον θέτει αντιμέτωπο με μια μικρή "δόση" από Α.Ι., όλο το υπόλοιπο παιχνίδι είναι ένα καθαρά online arena shooter τεσσάρων ατόμων. Από άποψη περιεχομένου το Drawn to Death έχει να προσφέρει αρκετούς διαφορετικούς χαρακτήρες -o καθένας με τις ιδιαίτερες ικανότητές του- και διάφορα όπλα, τα οποία φυσικά είναι κοινά για όλους.

Drawn to Death screenshot 01

Το μεγαλύτερο σημείο αναφοράς του παιχνιδιού και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο οπτικός τομέας. Τα γραφικά του μπορεί να μην αγγίζουν επίπεδα "ΑΑΑ" παραγωγών (άλλωστε, δεν είναι τέτοιος ο στόχος του), δεν έρχονται καν κοντά σε παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει πριν από χρόνια, είναι όμως ιδιαίτερα και πολύ καλοσχεδιασμένα, με ένα απολύτως ξεχωριστό ύφος. Τα χειρόγραφα περιβάλλοντα, με τις απαλές απεικονίσεις των χρωμάτων -όπου αυτές χρειάζονται- και το απλό background του τετραδίου, συμβάλουν στη δημιουργία μιας μια πολύ όμορφης οπτική εμπειρίας, που σίγουρα είναι το πιο δυνατό χαρτί που έχει να παίξει αυτός ο τίτλος. Γυαλάδες και αντανακλάσεις δεν υπάρχουν πουθενά, ενώ παρόλο που το παιχνίδι είναι τρισδιάστατο, τα μόνα εφέ φωτισμού είναι οι διάφορες σκιάσεις που έχουν τα αντικείμενα και που παίρνει ο κόσμος γύρω από τον παίκτη ανάλογα με τις πράξεις του.

Τα θετικά του τίτλου συμπληρώνουν ο απολύτως χιουμοριστικός χαρακτήρας του, με τον εκφωνητή να ξεστομίζει συνεχώς εξυπνάδες (αν και μερικές φορές βρίσκεται εκτός κλίματος) και αστεία, άσχετα πολλές φορές, αλλά όχι όμως πάντα, αφού θα σχολιάσει και το σκορ του παίκτη και την επίδοσή του στο κάθε match. Επιπλέον, η πολύ άμεση ανταπόκριση που έχει ο χαρακτήρας στις εντολές του παίκτη θυμίζει έντονα arcade παιχνίδι, που ταιριάζει υπέροχα με το όλο χαοτικό κλίμα μέσα στις αρένες της μάχης. Και περνάμε στο κυρίως... πιάτο. Οι πολύ μικρές αρένες για μάχη, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν αρκετό verticality ώστε να αξιοποιεί ο παίκτης όλες τις δυνάμεις του χαρακτήρα του και τα διαφορετικά όπλα, μετατρέπουν κάθε match σε μια φρενήρη μάχη, παρόλο που οι αντίπαλοι είναι μόλις τρεις -στην καλύτερη περίπτωση, σε ένα free for all mode.

Drawn to Death screenshot 02

Τα προβλήματα που συναντήσαμε στον τίτλο είναι αυτά που περιμέναμε από ένα μικρού βεληνεκούς, online shooter. Τα matches, τις περισσότερες φορές, είναι ελλειπή και ο παίκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο αντιπάλους, ενώ σχεδόν ποτέ δεν μπορέσαμε να βρούμε ένα match που ήταν γεμάτο από τέσσερις παίκτες. Ακόμα χειρότερα, το γεγονός πως ο τίτλος δίδεται δωρεάν προς τους συνδρομητές PlayStation Plus αυτό το μήνα, μας βάζει σε σκέψεις μας για τη μικρή διάρκεια ζωής που ενδεχομένως θα έχει ο τίτλος. Δυστυχώς, ακόμα και με το δέλεαρ του δωρεάν παιχνιδιού, το Drawn to Death δυσκολεύεται να προσφέρει μια πλήρη μάχη, όπως έχει σχεδιαστεί να την προσφέρει, για το απόλυτο χάος μέσα στις πιστές.

Επιπλέον, προβλήματα βρήκαμε και στο hitbox, αφού πολλές φορές δεχόμασταν ή κάναμε critical damage σε σημεία που δεν το περιμέναμε, ενώ και μερικά ghost bullets έδωσαν δυναμικό παρόν σε σημεία που θεωρούμε πως έπρεπε να “γραφτούν” όλες οι σφαίρες επάνω στον αντίπαλο. Ως αποτέλεσμα, μερικές αδικοχαμένες μάχες μάς άφησαν να αναρωτιόμαστε πώς στο καλό κατάφερε ο αντίπαλος να πάρει το kill μέσα από τα χέρια μας. Σε γενικές γραμμές, ο σχεδιασμός των βασικών στοιχείων ενός multipayer shooter ήθελε περισσότερη προσοχή, ενώ φαίνεται πως οι σχεδιαστές γνώριζαν μερικά από αυτά τα προβλήματα και τα έκρυψαν πρόχειρα πίσω από “κόλπα” όπως το μεγάλο time to kill.

Drawn to Death screenshot 03

Εν κατακλείδι, το Drawn to Death είναι ένας τίτλος βασισμένος σε μια ωραία ιδέα, με ενδιαφέρουσα σχεδιαστική νότα, τα γραφικά του είναι το βασικό κλειδί της όποιας επιτυχίας και το όλο εφηβικό, χυδαίο χιούμορ που το πλαισιώνει προσδίδει πόντους στην εμπειρία. Και όταν λειτουργεί σωστά και βρίσκουμε κόσμο να παίξουμε, προσφέρει μια διασκεδαστική εμπειρία. Ωστόσο, δεν θεωρούμε σωστή την επιλογή να κυκλοφορήσει ως καθαρό online shooter, μιας και εκτιμούμε ότι θα χαθεί απέναντι στα μεγαθήρια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα -άλλωστε, όπως προείπαμε, ο τίτλος δυσκολεύεται ακόμα και τώρα να προσεγγίσει κόσμο ώστε οι παίκτες του να το απολαύσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Ίσως λίγο περισσότερος χρόνος στην ανάπτυξη να γλίτωνε το παιχνίδι από τις συνηθισμένες παγίδες που συναντάμε στα online modes τίτλων της κατηγορίας, ενώ πιστεύουμε ότι ένας τρόπος να δεθεί ο παίκτης με τους χαρακτήρες (μέσω ενός, έστω σύντομου, campaign) θα βοηθούσε το παιχνίδι να κρατήσει το κοινό ώστε να μην καταλήξει μια επαναλαμβανόμενη και μονότονη εμπειρία.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: The Bartlet Jones Supernatural Detective AgencyΗμ. Έκδοσης: 04/04/2017
PEGI: 18Εκδότης: SIEEΠλατφόρμες: PS 4

Θετικά

  • Εικαστικός τομέας.
  • Φρενήρεις ρυθμοί στις μάχες.
  • Δωρεάν διάθεση για συνδρομητές PS Plus.
  • Κάφρικο χιούμορ...

Αρνητικά

  • ...που όμως δεν είναι για όλους.
  • Μερικώς κακογραμμένο Online.
  • Απουσία κάποιου offline mode για "δέσιμο" με τους χαρακτήρες.
  • Μικρή αντοχή στο χρόνο.

Βαθμολογία

Η αρχη έγινε ένα κυριακάτικο πρωινό μπροστά από μια μικρή CRT τηλεόραση με την δεσποινίδα Croft στην πρώτη κονσόλα της Sony. Έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και τα online πεδία μάχης των FPS παιχνιδιών κερδίζουν κατά κράτος στις προτιμήσεις του. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και οι κυκλοφορίες μεγάλων single player only παιχνιδιών αρχίζουν να συσσωρεύονται, κλείνει το router και απολαμβάνει αυτά τα παιχνίδια εξίσου. Του αρέσουν οι τηλεοπτικές σειρές όσο και τα βιντεοπαιχνίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Με campaign και χωρίς season pass το Battlefield V
Ό,τι είδαμε στο reveal event!
Προσφορές σε τίτλους της Ubisoft
Για PlayStation 4, Xbox One και Nintendo Switch.
Εντός του Ιουλίου η κυκλοφορία του Earthfall
Ένα cooperative multiplayer team shooter για κονσόλες και PC.
Οι απαιτήσεις υλικού για το The Crew 2
Μπορείτε να "τρέξετε" το παιχνίδι;
Ανακοινώθηκε το Age of Wonders: Planetfall
Ώρα για ένα ταξίδι σε νέους πλάνητες.
Launch trailer για το Detroit: Become Human
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.
Δωρεάν το “In the Name of the Tsar” του Battlefield 1
Για μια εβδομάδα σε Xbox One και PlayStation 4.
Sony: "To PS4 εισέρχεται στην τελευταία φάση της ζωής του"
Τα σχέδια για ανάπτυξη του PSN και τη δημιουργία νέων IP.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • Προσωπικά το παιχνίδι μου είναι τελείως αδιάφορό και θεωρώ ότι το εικαστικό του, αν και ιδιαίτερο, δεν ταιριάζει σε παιχνίδι του είδους.

Τελευταία Σχόλια

Προλαβαινεις το μεσημεριανο μεχρι τις 15:00!
Ε κάπως πρέπει να πουλήσουν τα cosmetics τους Χρήστο μου.....!
Πολυ λαθος το τρειλερ και ολο το reveal event.
Για το παιχνιδι τα εγραψα στο forum...
Και ειχα παρει αποφαση να αγορασω το ps4 pro αυτα τα Χριστουγεννα Οπως και να χει, με τις φημες πλε...
Κακό trailer.
Τώρα για το παιχνίδι, λογικά θα βγεί καλό για τους θιασώτες της σειράς.
Ειδικά τα Soul Reavers...Πόσο παιχνίδαροι και πόσο μπροστά απο την εποχή τους ήταν. Ειδικά το πρώτο ...
Δεν το κατέβασα καν...αφου λεω να το αγοράσω το συγκεκριμένο όπως και να εχει!!!
Ας ελπίσουμε λοιπό...
Ποσο εχει λειψει το Legacy of Kain... Μακαρι και απο μενα να βγει καλο το συγκεκριμενο. Ειμαι πολυ h...
Ελπίζω το narrative και όλο το παιχνίδι να είναι ΣΦΙΧΤΟ(Ν)δεμένο (©Ogkolithos), περιμένω εναγωνίως τ...
To πιστεύω, μου άρεσε το demo, για να δούμε.