Όταν ο publisher δεν ξέρει τι ζητάει.

Ένα hack’n’slash – dungeon crawler (χωρίς πολλά dungeons) παιχνίδι. Ωραία λοιπόν. Τι θέλει κανείς από έναν τέτοιο τίτλο το 2017; Αν πάρουμε τα πράγματα τοις μετρητοίς, από τον τίτλο ακόμα, θα θέλαμε να κάνει την υπέρβαση και να έχει ελάχιστα αξιοπρεπή ιστορία, ίσως χαρακτήρες και διαλόγους. Vikings διαβάζουμε. Midgard ακούμε. Ούτε αξιοπρεπής ιστορία υπάρχει ούτε ενδιαφέροντες και ουσιαστικοί διάλογοι. Οι δημιουργοί έγραψαν ένα απόγευμα τα τελείως τυπικά και έφυγαν. Έχει την πλάκα της η εμφάνιση μυθικών πλασμάτων της Βόρειας Μυθολογίας, αλλά μέχρι εκεί.

Τι άλλο θέλουμε; Καλό gameplay. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ο παίκτης παίζει ανάλογα με το όπλο που επιλέγει και τελείως συμπτωματικά, το κάθε skill tree που ανοίγει ανάλογα με τη Θεότητα – Προστάτη που επιλέγει, αντιστοιχεί και σε αυτό το skill tree. Με λίγα λόγια, όταν από το shortcut αλλάξουμε από 2H Sword σε Spear, αυτόματα στο menu των δυνάμεων εμφανίζονται αυτές που έχουν ξεκλειδώσει στο αντίστοιχο skill tree. Οπότε αν για το 2H Sword έχουμε ξεκλειδώσει με το leveling τρεις active powers, για το Spear καμία, αλλάζοντας όπλα, δεν έχουμε καμία active power για το spear ακόμα κι αν αυτό είναι πολύ δυνατό σαν όπλο. Βολικό και τεμπέλικο θα το λέγαμε αυτό.

Vikings Wolves of midgard screenshot 01

Η μάχη είναι κυρίως melee διότι η ranged είναι άστα να πάνε καθώς το ψεύτο – auto lock που έχει το παιχνίδι είναι για πέταμα. Υπάρχουν δεξιά και αριστερά κείμενα για πληροφορίες για το παιχνίδι και κάποιες μικρούλες κριτικές από κόσμο και reviewers που το διασκέδασαν και δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά ότι το autolock είναι μία καταστροφή και μισή. Ως αποτέλεσμα και επειδή το game συχνά είναι αναποφάσιστο για το ποιον εχθρό έχει επιλέξει ο Warrior ή η Shieldmaiden, ακόμα και ισχυρές active powers δείχνουν να μην έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα απέναντι σε μετρίως ή καθόλου ισχυρούς εχθρούς.

Βέβαια, μπορεί να φταίει και το hitbox. Ερώτηση: Πώς αξιολογείς ένα hack’n’ slash crawler που έχει κακό autolock και άθλιο hit box; Κατά την κοινή λογική το κείμενο και η άποψη θα έπρεπε να ξεκινούσε και να τελείωνε (με απότομο τρόπο) εδώ, αλλά εν πάσει περιπτώσει. Κι αν στα απλά ή ενισχυμένα μομπάκια το hit box (ή αυτό που έχουν για hit box) δεν ενοχλεί, στα Boss Fights η κατάσταση είναι τραγελαφική, καθώς το dodge δεν πολύδουλεύει και είναι ακραία εκνευριστικό να δέχεσαι χτύπημα από ένα boss που σε έχει πλάτη. Οπότε, ο παίκτης μαθαίνει να υπολογίζει χρονικά τα διαστήματα που έχει δυνατότητα να χτυπήσει και δε βασίζεται σε αυτό που βλέπει. Καλό, ε;

Vikings Wolves of midgard screenshot 02

Γενικώς, και χωρίς να κολλάμε ιδιαίτερα στα πραγματικά προβλήματα, η αίσθηση της μάχης είναι απλά υποφερτή. Στην αρχή του παιχνιδιού δε, ο χαρακτήρας μας κινείται σχετικά αργά και μόνο αρκετές ώρες μετά, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα enhancements και τα passive abilities, ανοίγουν οι δρασκελιές τους. Αυτό, σε συνδυασμό με τους απλά αξιοπρεπείς χάρτες και την τάση του παιχνιδιού να μας στέλνει σε μακρινές διασταυρώσεις (ξέρετε, το κλασικό «πιάνουμε αριστερά και αφήνουμε το δεξιά για αργότερα» μόνο και μόνο για να γυρίσουμε δεκαπέντε λεπτά μετά στο «δεξιά» και να αντιληφθούμε ότι λίγα μέτρα μετά ήταν αδιέξοδο) αποτελεί ένα ακόμα μείον και δε θα αναφέρουμε καν το γεγονός ότι τα challenges κάθε αποστολής-χάρτη απαιτούν εξονυχιστική έρευνα κάθε γωνιάς του, που τελικά δεν κρύβει και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Το loot του Vikings είναι λίγο ενδιαφέρον και πολύ περίεργο. Δεν έχουμε αποφασίσει αν αξίζει τον κόπο να βασιστούμε στο crafting των τεχνητών της βάσης του Warrior ή στα drops, που μας άφησαν την εντύπωση ότι είναι scripted. Δηλαδή, το μπαούλο που είναι να βγάλει το τάδε legendary όπλο είναι αυτό που βλέπουμε και πάει και τελείωσε. Η αναβάθμιση, από την άλλη, των σιδεράδων και των οπλοποιών καθώς και του μύστη που είναι υπεύθυνος για τους ρούνους, απαιτεί ανελέητο farming χρυσού, ξύλου και σιδήρου. Μέσα στην πρωτοτυπία οι δημιουργοί. Να ξαναπαίξεις τους χάρτες; Μα είναι οι ίδιοι και απαράλλαχτοι με τα ίδια και απαράλλαχτα challenges. Nα πουλήσεις τα πάντα; Κι αυτό αργεί να αποδώσει.

Vikings Wolves of midgard screenshot 03

Το κορυφαίο είναι ότι ακόμα και ο Βωμός, στον οποίο γίνεται το leveling, απαιτεί αναβάθμιση που καταπίνει χρυσάφι και πρώτες ύλες. Οπότε, στο δικό μας playthrough μένουμε με τα όπλα και τον εξοπλισμό που βρίσκουμε, αναβαθμίζουμε το Βωμό και οι τεχνουργοί και σαμάνοι μένουν με τον πληθωρισμό τους και τις εκπτώσεις τους. Τα όπλα, πάντως, καθώς και οι πανοπλίες, έχουν το ενδιαφέρον τους και υπάρχει και η λεπτομέρεια του πώς επιδρούν στο cooldown των active abilities και την κίνηση του ήρωα, καθώς και στο πόση αντοχή προσφέρουν σε αυτόν απέναντι στη μανία των στοιχείων της φύσης καθώς ο Warrior ή η Shieldmaiden είναι εκτεθειμένοι στο κρύο, την αφόρητη ζέστη, στη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα κ.ο.κ.

Το βλέπουμε αρκετά συχνά αυτό το κολπάκι τώρα τελευταία (Mass Effect, Zelda) και εδώ τουλάχιστον ανεβάζει ελαφρώς την πρόκληση καθώς το μάτι κοιτάει πάντα και την μπάρα της αντοχής. Από την άλλη, το Stamina που έχουν προσθέσει επειδή γούσταραν κι αυτοί λίγο Dark Souls, ελάχιστα επηρεάζει στο πρώτο playthrough το gameplay. Στο NG+ ίσως κάτι να αλλάζει, αλλά εκ μέρους μας δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο. Τέλος, τα γραφικά σε Unity είναι ομορφούλικα, και το μόνο πρόβλημα είναι με τα μοντέλα των χαρακτήρων, που αντίθετα με τα περιβάλλοντα παραπέμπουν σε μία διετία με τριετία πίσω.

Vikings Wolves of midgard screenshot 05

Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ξέραμε ότι αυτό το 13ωρο παιχνίδι, που δε δίνει κανένα κίνητρο για replay ή NG+, αντιμετωπιζόταν από την Kalypso ως ένα καλό mid-range παιχνιδάκι για να χτυπήσει το Van Helsing ή το Warhammer Inquisitor που έρχεται. Καλά, για Diablo ούτε λόγος. Αν κινούνταν λοιπόν στο επίπεδο των 20-25 ευρώ μπορεί να ήταν και προτεινόμενος τίτλος. Αλλά σε μία περίοδο που πέφτουν βροχή τα καλά παιχνίδια και οι ενδιαφέροντες τίτλοι, η Kalypso επιλέγει να μας τρελάνει και να πλασάρει το παιχνίδι στα 60 ευρώ.

Δε μιλάμε καθόλου συχνά (σπάνια θα λέγαμε) για τιμές στα κείμενα των review, αλλά στην περίπτωση αυτή το πράγμα βγάζει μάτι. Η εκδότρια εταιρεία υποτιμά την κριτική ικανότητα των gamers και αντί να πλασάρει ένα μέτριο παιχνίδι σε ελκυστική τιμή ώστε να αποτελεί δεύτερη και τρίτη επιλογή για κάποιον που θέλει στα μεσοδιαστήματα των μεγάλων παιχνιδιών να παίξει και κάτι άμυαλο με ένα φίλο ή μονος, το παρουσιάζει ως παιχνίδαρο των 60 ευρώ και μας κοροϊδεύει κατάμουτρα. Αρκεί να επισημάνουμε ότι στις προσφορές που τρέχουν αυτή την περίοδο το Reaper of Souls βρίσκεται κοντά στα 20 ευρώ. Πουλιά στον αέρα πιάνουν τα παλικάρια.

To review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, RPGΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Games FarmΗμ. Έκδοσης: 24/03/2017
PEGI: 18Εκδότης: Kalypso MediaΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

 • Ευχάριστα γραφικά, αξιοπρεπής ποικιλία εχθρών και περιβαλλόντων και εμφάνιση πλασμάτων από τη θεματολογία της Βόρειας Μυθολογίας.
 • Η επίθεση των στοιχείων της Φύσης προσθέτει μία ενδιαφέρουσα παράμετρο στο παιχνίδι.

Αρνητικά

 • Η μάχη είναι μέτρια και το hit box απαράδεκτο.
 • Το replayability είναι απόν και το farming που απαιτείται για ξεκλείδωμα πολλών χαρακτηριστικών του παιχνιδιού ανελέητο.
 • Το loot μοιάζει να είναι scripted αλλά εδώ δεν παίζουμε Fable και Zelda.

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Με campaign και χωρίς season pass το Battlefield V
Ό,τι είδαμε στο reveal event!
Προσφορές σε τίτλους της Ubisoft
Για PlayStation 4, Xbox One και Nintendo Switch.
Εντός του Ιουλίου η κυκλοφορία του Earthfall
Ένα cooperative multiplayer team shooter για κονσόλες και PC.
Οι απαιτήσεις υλικού για το The Crew 2
Μπορείτε να "τρέξετε" το παιχνίδι;
Ανακοινώθηκε το Age of Wonders: Planetfall
Ώρα για ένα ταξίδι σε νέους πλάνητες.
Launch trailer για το Detroit: Become Human
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.
Δωρεάν το “In the Name of the Tsar” του Battlefield 1
Για μια εβδομάδα σε Xbox One και PlayStation 4.
Sony: "To PS4 εισέρχεται στην τελευταία φάση της ζωής του"
Τα σχέδια για ανάπτυξη του PSN και τη δημιουργία νέων IP.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Διασκεδαστική η ανάγνωση και πολύ χρήσιμη. Με έσωσες από τσάμπα χρήμα και χρονο.

 • Κρίμα πολύ κρίμα και το είχα βρει ενδιαφέρον σαν hack slash με νορβηγική μυθολογία!

 • MEGADRIVE-78

  Έρχεται το God Of War..:p:)

 • εγω ακομα παιζω diablo 3.η αληθεια ειναι οτι ησουν πολυ τσαντισμενος με το παιχνιδι οταν εγραφες το review και αυτο τα λεει ολα!!!! Αληθεια! γιατι review,ποτε ειχαμε το view απο αυτη τη πατατα...δεν το ειχα ακουσει καθολου αν και θα ηταν φοβερο στη σκανδιναβικη μυθολογια ενα καλο .ντιαμπλοειδες

 • ειχα ακουσει πολυ ασχημα σχολια αλλά λογο setting, κρατουσα μια ελπιδα. κριμα που δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο

 • Απ' ό,τι βλέπω δεν έχει couch co-op? Τι τους έχει πιάσει?!?!

  Σάββα, για αυτό με τα skill trees που γράφεις. Ίσως δεν είναι απαραίτητα τεμπελικό και βολικό αλλά καθαρή επιλογή των devs. (δεν το έχω δει/παίξει το game, υπόθεση κάνω)
  Κάτι σαν proficiencies ας πούμε που κάθε playthrough θα σε υποχρεώσει να ασχοληθείς με ένα ή δύο όπλα/στυλς.
  Θα μπορούσε ίσως να υπάρχει και ένα γενικό skill tree.

  Τέλος πάντων, ίσως να το έπαιρνα σε καλή πτώση τιμής, αλλά χωρίς couch co-op με βλέπω απλά για μια ενοικίαση.

 • Υπολογίζω ότι θα το παίξω Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2018. Γιατί με αυτή την θεματολογία μόνο χειμώνα θα το έπαιζα (όχι όμως Δεκέμβριο, τότε παίζω μόνο χριστουγεννιατικα lol)
  Άλλα μόνο άμα καταφέρω να το βρω μέχρι τότε στα 20 euro σε δισκάκι και όχι ψηφιακά. Διαφορετικά η θα το νοικιασω ή θα περιμένω ενα ακόμα χρόνο, Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2019.
  Και θα προσπαθήσω να το παίξω range, με τόξο... θα δούμε άμα θα τα καταφέρω.... άμα δεν γίνετε τότε μάλλον θα το παρατήσω.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 χρόνο από Sadshadow
 • Sadshadow

  φέξε μου και γλίστρησα :p

Τελευταία Σχόλια

Πολυ λαθος το τρειλερ και ολο το reveal event.
Για το παιχνιδι τα εγραψα στο forum...
Και ειχα παρει αποφαση να αγορασω το ps4 pro αυτα τα Χριστουγεννα Οπως και να χει, με τις φημες πλε...
Κακό trailer.
Τώρα για το παιχνίδι, λογικά θα βγεί καλό για τους θιασώτες της σειράς.
Ειδικά τα Soul Reavers...Πόσο παιχνίδαροι και πόσο μπροστά απο την εποχή τους ήταν. Ειδικά το πρώτο ...
Δεν το κατέβασα καν...αφου λεω να το αγοράσω το συγκεκριμένο όπως και να εχει!!!
Ας ελπίσουμε λοιπό...
Ποσο εχει λειψει το Legacy of Kain... Μακαρι και απο μενα να βγει καλο το συγκεκριμενο. Ειμαι πολυ h...
Ελπίζω το narrative και όλο το παιχνίδι να είναι ΣΦΙΧΤΟ(Ν)δεμένο (©Ogkolithos), περιμένω εναγωνίως τ...
To πιστεύω, μου άρεσε το demo, για να δούμε.
Το παρακατω πιστευω οτι ειναι πιο σοβαρο και απο το launch του Battlefield V!

https://www.cnet.c...
https://store.steampowered.com/app/418460/Rising_Storm_2_Vietnam/