5+1 βήματα για να κάψεις ένα franchise.

Την αγάπη μας για τη σειρά Valkyria Chronicles την έχουμε εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν, έχοντας εκθειάσει το πρώτο παιχνίδι ως μια εξαίσια συνταγή Ιαπώνων σεφ, ένα πεντανόστιμο ψητό στο φούρνο που θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα JRTS όλων των εποχών αλλά και από τα καλύτερα παιχνίδια του PS3 . Δυστυχώς οι πωλήσεις του δεν έφτασαν τα επίπεδα που του άξιζε και έτσι, αν και η Sega δεν το εγκατέλειψε, οι επόμενες συνέχειές του στα VC2 και VC3 (το οποίο ήταν αποκλειστικότητα της Ιαπωνίας) κυκλοφόρησαν μόνο για το PSP, και παρόλη την έντιμη προσπάθεια των δημιουργών, ήταν ξεκάθαρα κάποια βήματα πίσω από το πρώτο παιχνίδι.

Έτσι, όταν η Sega ανακοίνωσε πως θα έβγαινε νέο παιχνίδι για τη σειρά και πως θα την επανέφερε στις home consoles, το στομάχι μας άρχισε να γουργουρίζει από λιγούρα. Ναι, θα ήταν spin-off σε παράλληλο σύμπαν και θα ήταν σχεδιασμένο με πιο action στυλ, αλλά δε βαριέσαι, οι δημιουργοί είχαν αποδείξει πως είχαν ταλέντο. Μπήκαμε λοιπόν σε λίστα αναμονής για το opening του νέου εστιατορίου της Sega, και παρά τις φήμες για μαζικές δηλητηριάσεις στην Ιαπωνία, όταν κυκλοφόρησε εκεί αρχικά πριν μήνες το νέο Valkyria σουφλέ, είχαμε ελπίδες. Πού να φανταζόμασταν οι καψεροί ότι θα χρειαζόμασταν διπλή δόση σόδας και αποκλειστική διατροφή με φιδέ για μια εβδομάδα για να το χωνέψουμε! Για τους τολμηρούς Σπαρτιάτες του GameOver όμως, οι Gurmet Hunters μας κατάφεραν να διεισδύσουν στα μαγειρεία της Sega και ανάρτησαν από κάτω τη συνταγή. Δοκιμάστε με δική σας ευθύνη.

Valkyria Revolution screenshot 07

Βήμα 1 Ξεκινάς να στήνεις τον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά επειδή από κάποιον έπεσε παραπάνω ξύδι στο τσουκάλι, αποφασίζεις να πετάξεις όλο το έτοιμο lore και το ρεαλισμό της σειράς. Αντί αυτού, κάνεις ένα spin-off σε παραπλήσιο κόσμο, με ίδια περίπου ονόματα, αλλά εντελώς αλλαγμένο lore, σε περιβάλλον που όμως αντί να θυμίζει τον steampunk ρεαλισμό του B' Παγκοσμίου, πλέον θυμίζει ένα κράμα εκείνης της περιόδου, παρέα με τα τέρατα robot του Horizon: Zero Dawn και τις υπερσπαθάρες των Xenogears.

Βήμα 2 Καταλαβαίνεις πως η στροφή στο πιο χαλαρό σχολικό σενάριο των VC2-3 δεν ταιριάζει στο ύφος της σειράς και στρώνεσαι και γράφεις ένα βαθύ σενάριο, γεμάτο πόνο, προδοσία, ανατροπές, με χαρακτήρες που πραγματικά ξεχωρίζουν και δεν βασίζεται στα κλασικά JRPG αρχέτυπα. Εκεί, λοιπόν, που έχεις ένα πολύ καλό σενάριο και το εξιστορείς πλούσια, αποφασίζεις απλά να το διπλασιάσεις, γεμίζοντας το παιχνίδι με χιλιάδες (χωρίς υπερβολή) cutscenes με διάρκεια από 5 έως 555 δευτερόλεπτα. Και επειδή μια ομαλή ροή θα είναι εύπεπτη, την πετσοκόβεις σε πολλά πολλά μικρά κομματάκια, με loading screens ανάμεσα από κάθε ένα από αυτά, σε σημείο που ο παίκτης μπορεί να δει και 40+ loading screens πριν περάσει στο επόμενο σημείο που έχει έλεγχο του χαρακτήρα του. Και που μπορεί απλά να περπατήσει λίγο και να ξαναρχίσει cutscenes. Όσο για τη δυνατότητα για skip στους διαλόγους, αν διαβάζεις γρηγορότερα από τους ομιλούντες, αυτά είναι για εκείνους με αδύναμα στομάχια. Εδώ θα κάτσεις και θα τα φας όλα.

Valkyria Revolution screenshot 04

Βήμα 3 Σκεφτόμενος πονηρά πως τα προηγούμενα παιχνίδια δε πούλησαν πολύ, γιατί τα JRTS είναι για λίγους, αποφασίζεις να κάνεις το παιχνίδι spin-off έτσι ώστε να είσαι ελεύθερος να έχεις action μηχανισμούς. Δεκτό και τίμιο. Όμως, κάποιοι οπαδοί επαναστατούν ζητώντας να παραμείνουν στο (εξαιρετικό) παλιό gameplay. Αντί, λοιπόν, να κάνεις υποχώρηση και να τους ακούσεις ή να μείνεις θαρραλέος και να επιμείνεις στο όραμά σου, αποφασίζεις να εμπνευστείς από τους πολιτικούς της χώρας σου και να συμβιβαστείς για να ικανοποιήσεις τους πάντες.

Έτσι, δημιουργείς ένα gameplay σύστημα το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα musou games, με μπουλούκια άμυαλων (μηδενική Α.Ι.) εχθρών να βρίσκονται μέσα σε άδειες πίστες και τον παίκτη να έχει μόνο μία επίθεση σε real time (και ένα σχετικά άχρηστο dodge αλλά και ένα απολύτως άχρηστο guard) και όλα τα υπόλοιπα abilities τα κλειδώνεις μέσα σε ένα pause menu screen. Σε ακόμα μεγαλύτερο κλείδωμα είναι η δυνατότητα να δώσεις μια εντολή σε άλλα μέλη της τετραμελούς ομάδας σου, αφαιρώντας αυτή τη δύσπεπτη δυνατότητα να ελέγχεις πλήρως και απόλυτα μια τεράστια ομάδα όπως στα προηγούμενα παιχνίδια.

Valkyria Revolution screenshot 03

Βήμα 4 Έχοντας λοιπόν υπεραπλουστεύσει το action κομμάτι της μάχης, που για αυτό ήταν κάποτε σχεδιασμένο το παιχνίδι, παίρνεις μία τυφλή μοδίστρα, της δίνεις ένα κομπρεσέρ και της ζητάς να χτίσεις ένα υπερπλήρες UI, το οποίο θα περιέχει ό,τι υλικό έχει η κουζίνα, ασχέτως αν το 90% δεν χρειάζεται για το σουφλέ. Κάνεις το pause menu της μάχης τόσο αναχρονιστικό, που θυμίζει RPG του SNES. Και φυσικά, γεμίζεις τον κόσμο του παιχνιδιού με crafting, loot, leveling systems, γιγάντιο upgrade tree για το κάθε special όπλο, upgrade list για τα απλά όπλα (να πούμε ότι πλέον για να πυροβολήσετε, θα το κάνετε πολύ σπάνια και μόνο μέσα από διάφορα μενού και δίχως στόχευση, ενώ για cover system ούτε λόγος καλύτερα), πετάς και μπόλικα μαγαζιά με ψιλολόγια, και γενικά τιγκάρεις το παιχνίδι με υλικό που κανείς δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα γιατί το παιχνίδι είναι τόσο εύκολο, που απλά με το βασικό one button attack βγάζεις το 95% των encounters.

Βήμα 5 Με το βασικό κορμό του φαγητού να έχει ολοκληρωθεί, περνάμε τώρα στην παρουσίασή του. Αποφασίζεις, λοιπόν, μετά από χρόνια να επαναφέρεις τη σειρά στις home consoles και όλοι περιμένουν με χαρά να δουν τη νέα έκδοση της CANVAS engine, της μηχανής γραφικών της σειράς που κάνει τα γραφικά να δείχνουν σαν να έχουν σχεδιαστεί και μουτζουρωθεί με μολύβι. Αποφασίζεις, όμως, πως δεν πρέπει να καλομαθαίνεις τον κόσμο και στην ουσία το σχεδιάζεις 100% για το PS Vita και η έκδοση για PS4 είναι απλά ένα port. Αποτέλεσμα; Σχεδόν να μη διακρίνεις πουθενά τiς γραμμές του μολυβιού, το animation να είναι εποχής PS2, το lip synch να είναι σχεδόν ανύπαρκτο, να προσφέρεις μουντά επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα, χοντροκομμένα μοντέλα, θολά textures και πολλά άλλα καλούδια. Με το φαγητό έτοιμο στο ταψί, ψήνεται σε θερμό αέρα, στους 200 βαθμούς για δύο ώρες.

Valkyria Revolution screenshot 01

Βήμα Extra – Μπεσαμέλ 30 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, έρχεται η ώρα να ρίξετε από πάνω του τη μπεσαμέλ, το συστατικό που νοστιμεύει κάθε πιάτο. Ανακατεύετε, λοιπόν, μια έμπειρη ομάδα Ιαπώνων voice actors (αγγλικά επιλέγετε μόνο αν θέλετε να το δοκιμάσουν παιδιά κάτω των 12 ετών) και τους απλώνετε επάνω στο παιχνίδι με προσοχή για να το καλύψουν καλά. Τέλος, παίρνετε από το ντουλάπι μπαχαρικών τον καυτερό μουσικοσυνθέτη Yasunori Mitsuda (που είχε δώσει ζωή στα Chrono Trigger/ Cross, Inazuma 11, Xenogears, Xenoblade, κλπ) και πασπαλίζετε μπόλικο σε όλη την επιφάνεια, έτσι ώστε το φαγητό να πάρει μια έντονη μαγική γεύση.

Συμβουλή για επίδοξους μάγειρες και καλοφαγάδες: Δε θα πούμε πως δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα εύγεστα στοιχεία μέσα στο Βαλκυριοσουφλέ μας, ίσα ίσα. Το θέμα είναι, όμως, πως όταν παίρνεις τα πιο νόστιμα υλικά του κόσμου και τα πετάς στο μπλέντερ μαζί με ό,τι άλλο έχει το σπίτι -αλλά και ο κάδος απορριμμάτων- το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μυρίζει ωραία από το μοσχοκάρυδο, αλλά όταν δαγκώνεις και έχεις κρέμα ζαχαροπλαστικής, σιρόπι λεμονιού, μοσχαρίσιο ληγμένο κιμά, αρακά και ντοματόζουμο, είναι μάλλον δύσκολο το τελικό σου αποτέλεσμα να είναι βρώσιμο. Εμείς, θα πάρουμε το πιάτο μας και θα το απολαύσουμε έξω στο μπαλκόνι. Ε, και αν πέσει μωρέ, έπεσε.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, RPGΔιάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Media.VisionΗμ. Έκδοσης: 30/06/2017
PEGI: 16Εκδότης: Deep SilverΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PS Vita

Θετικά

 • Αξιόλογο ιαπωνικό voice acting και όμορφη μουσική από το συνθέτη των Xenogears και Chrono Trigger.
 • Ενδιαφέρουσα πολεμική ιστορία με αρκετό βάρος...

Αρνητικά

 • ...που αυτοκαταστρέφεται ολοκληρωτικά μέσα από έναν ανεμοστρόβιλο χιλιάδων loading screens και cutscenes.
 • Gameplay μηχανισμοί αχταρμάς, δημιουργώντας το video game τέρας του Dr. Frankenstein.
 • Μονότονες, επαναλαμβανόμενες, απλές και πανεύκολες αποστολές.
 • Τεχνικός τομέας από άλλη εποχή.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Στον "πάγο" το remake του System Shock
"Πήραμε τον λάθος δρόμο..."
Νέο trailer για το Extinction
Στοιχεία για την ιστορία και το σύστημα μάχης.
Dissidia Final Fantasy NT
Θεοί και Ήρωες σε μάχες χωρίς πάθος...
Ξεπέρασε τους 7,5 εκατομμύρια παίκτες το For Honor
Με ένα εκατομμύριο μοναδικούς παίκτες κάθε μήνα.
Στις 21/2 η αποκάλυψη του επόμενου Assetto Corsa;
Τον Απρίλιο κυκλοφορεί η Ultimate Edition για PS4 και Xbox One
Διαθέσιμο το first person mode του Evil Within 2
Επιδιώκοντας μεγαλύτερη απήχηση από τους παίκτες...
Η THQ Nordic εξαγόρασε τις Koch Media και Deep Silver
Μαζί και τα IP της δεύτερης, όπως Metro, Saints Row κ.α.
Remake της τριλογίας Spyro εντός του 2018;
Στα χνάρια του Crash Bandicoot N. Sane Trilogy.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ευγε Αλεξ για το review. Γελασα με την καρδια μου :D

 • Jehuty

  είχα μόλις φτιάξει μια τυρόπιτα και εμπνευστηκα :P

 • Ελπίζω η διαφαινόμενη αποτυχία του Revolution να μην τους αποθαρρύνει απ'τη δημιουργία ενός νέου Valkyria Chronicles.

 • Πείνασα!
  Κρίμα πάντως διότι θα ήταν μία καλή ευκαιρία για να δναμώσει το franchise.
  Απολαυστικό, χορταστικό και πιπεράτο review Αλέξανδρε! :)

 • Μεγάλο κρίμα.Τι να πει κανείς.
  Ακόμα και από το εξώφυλλο δεν φαίνονται οι γραμμές για να αποδώσουν 2D αισθητική...
  Θα τιμήσουμε το πρώτο όμως.

  Έχει δει κανείς την anime σειρά από το προηγούμενο;

 • Blackjack525

  ναι την εχω δει. αρκετα τιμια. ειναι η ιστορία του πρώτου παιχνιδιου στην ουσία. εχει λιγοτερο υλικο κ ειναι λιγο πιο αναλαφρη αλλα παταει αρκετα καλα στο βασικο παιχνιδι. αλλα προφανως δεν πρεπει να τη δεις πριν παιξεις το παιχνιδι, αλλιως θα ξερεις ολο το σεναριο.

 • Blackjack525

  Πολύ καλά.Θα παιχτεί όταν καποτε τελειώσω με αυτά που έχω.

Τελευταία Σχόλια

Και photo mode με instagram integration. Instashock.
Ευχομαι να εισαγουν παντως open-world με map cleaning, online coop, f2p μοντελο, microtransactions κ...
Ηθικό δίδαγμα: " όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα".
Άσχημα νέα, πάντως. Ανυπομονούσα γι' αυ...
Kλασικές developing βλακείες. Όλοι σχεδόν τα ίδια κάνουν και τρώνε τα λεφτά. Προσωπικά για μένα το π...
Υπέροχα παιχνίδια, με τρομερή γραφή και άψογο lore. Συγχαρητήρια παίδες για το αφιέρωμα!
Μου φτιάξατε το σουκού...
Μπράβο ρε μάγκες...