Κυριακή πρωί, παιδικά στο STAR και γάλα με δημητριακά.

Το Agents of Mayhem είναι το όνειρο που είχαμε όταν ήμασταν μικροί, χωμένοι σε έναν καναπέ τα πρωινά των Σ/Κ, βλέποντας καρτούν. Ποιο ήταν αυτό; Μα φυσικά η δυνατότητα να πάρουμε έστω για λίγο τον έλεγχο των ηρώων μας σε αυτούς τους φανταστικούς κόσμους, όπου οι κακοί ήταν πάντα ξεκάθαροι, οι ήρωες ακούραστοι και οι σκοποί αγνοί. Η Volition, της οποίας το βιογραφικό περιλαμβάνει τη σειρά Saints Row και τα δυο πιο πρόσφατα Red Faction, δείχνει να έχει το know-how για να φέρει εις πέρας μια τέτοια δημιουργία με χιούμορ, ανάλαφρο ύφος και κοινό παρονομαστή την αγνή διασκέδαση.

Τι είναι όμως ακριβώς το Agents of Mayhem; Ένα open-world shooter τρίτου προσώπου, το οποίο βασίζεται παικτικά στην εναλλαγή μεταξύ των διαθέσιμων ηρώων, τους Agents, οι οποίοι δίνουν ο καθένας τη δική του νότα στο gameplay. Αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι ο πυρήνας του παιχνιδιού, τότε τα βασικά κρίνουμε πως τα έχει πετύχει η Volition. Δεν είναι μόνο ο αριθμός, αλλά κυρίως ο σχεδιασμός και η ποικιλία που πηγάζει από τις ξεχωριστές προσωπικότητες του καθενός που εμπλουτίζει καθοριστικά το gameplay.

Agents of Mayhem screenshot 01

Υπάρχουν οι χοντροκομμένοι no-nonsense Agents, όπως ο ναύτης Hardtack με το πιστό του shotgun και την υψηλή ανθεκτικότητα, οι πιο φινετσάτοι όπως η Rama με το τόξο της ή ο Ιάπωνας δολοφόνος της Yakuza, Oni, αλλά και πιο πολύπλοκοι, πάντα ισορροπημένοι και πάντα διασκεδαστικοί στη χρήση. Καλύπτουν όλα τα παικτικά και μη γούστα και κυριολεκτικά όλα τα γεωγραφικά πλάτη, περίπου σαν τα... requirements του μέσου, σύγχρονου, αμερικανικού sitcom (άσπρος-αφρικανός-ασιάτης-ομοφυλόφιλος κλπ). Η βάση των Agents of Mayhem είναι η Ark, και κάθε φορά που φεύγουμε από εκεί, φτιάχνουμε μια Squad τριών Agents της επιλογής μας.

Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά πολλοί και δίνουν μεγάλο εύρος επιλογών στους παίκτες. Η εναλλαγή μεταξύ των Agents γίνεται τη στιγμή της μάχης, με τον ένα να παίρνει τη θέση του άλλου με κάποια αδιευκρίνιστου είδους τηλεμεταφορά (γενικά το παιχνίδι δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα με τα «πώς»). Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ειδικότητές τους on-the-go, να ξεκινάμε π.χ. να σπάμε τις ασπίδες των εχθρών από μακριά με την ειδική στα gadget, Fortune, να διαλύουμε την armor από μεσαία απόσταση με άλλον Agent και τέλος από κοντά να μεταμορφωνόμαστε στον Hardtack και να αναλαμβάνει δράση, χωρίς πολλά πολλά, το shotgun.

Agents of Mayhem screenshot 02

Από τη στιγμή που υπάρχουν 12 Agents (14 με τα DLC) καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχουν μπόλικοι συνδυασμοί που ταιριάζουν στο κάθε playstyle. Ενδεικτικά, έχουμε Αμερικανίδα Marine, Γερμανό ποδοσφαιρικό χούλιγκαν, Ιταλίδα μηχανικό, Ρώσο ‘Winter Soldier’, Δολοφόνο από τη Μέση Ανατολή, Καναδό Ηθοποιό-Μορφονιό και πάει λέγοντας... Ο κάθε Agent έχει ξεχωριστά όπλα, Special Ability και το εντυπωσιακό τους Mayhem Ability, ενώ με τη συλλογή crafting υλικών μπορούμε να τους αναβαθμίζουμε διάφορες ικανότητες. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως οι Agents αποτελούν το 80% της εμπειρίας, ενώ οι ειδικές αποστολές τους, που μιλούν για το παρελθόν και όχι μόνο του καθενός, είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες. Η κάθε αποστολή πλασάρεται σαν «επεισόδιο», πάντα στα πρότυπα που αναφέραμε παραπάνω.

Ήδη από την αρχή γίνεται αυτό κατανοητό, με τα καρτουνίστικα cutscenes που θυμίζουν ειδικά τα παλιότερα παιδικά σόου -και όχι μόνο- της δεκαετίας 80’ και 90’ (πχ G.I. JOE). Οι εχθροί είναι καρικατούρες με κλασικά ονόματα όπως, για παράδειγμα, "Dr. Babylon" για τον κεντρικό εχθρό/ ιδιοφυία, ο οποίος αναμενόμενα, έχει σκοπό να καταστρέψει τον κόσμο με κάθε διαθέσιμο και ευφάνταστο τρόπο, έχουν ηχογραφηθεί πιθανότατα ολόκληρες ώρες με Σατανικό Γέλιο™, ενώ υπάρχουν παντού έντονα νέον φώτα στις αποχρώσεις του μοβ, φουτουριστικό setting, άνθρωποι με μηχανικά εμφυτεύματα και πάει λέγοντας.

Agents of Mayhem screenshot 03

Ηγέτης της MAYHEM (Multinational Agency Hunting Evil Masterminds) είναι η αινιγματική Persephone, και από την κεντρική βάση (που θυμίζει έντονα το Avengers της Marvel), την Ark, ξεκινούν οι αντεπιθέσεις μας σε κάθε επεισόδιο εναντίον της LEGION (League of Evil Gentlemen Intent on Obliterating Nations). Εκεί οι παίκτες μπορούν να αναβαθμίσουν τους Agents αλλά και την Ark, να ξεκλειδώσουν διάφορα καλούδια αλλά και να στείλουν άλλους Agents σε αποστολές ανά τον κόσμο. Η πλοκή δεν έχει προφανώς να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ανάμεσα στο χιούμορ και την προσπάθεια να κάνει tribute στο υλικό που την ενέπνευσε, έχει να δώσει στιγμές όπου η γραφή είναι ποιοτικότατη, το χιούμορ υψηλού επιπέδου και όλα τα ετερόκλητα στοιχεία συνδυάζονται για να προσφέρουν μια διασκεδαστικότατη εμπειρία.

Καλά παραδείγματα είναι ορισμένα ευφάνταστα boss fights που προκαλούν το αβίαστο γέλιο του παίκτη την ώρα της μάχης, όπως για παράδειγμα το σαμποτάζ στο autotune του pop star August Gaunt, κατά τη διάρκεια της συναυλίας-μάχης. Ωστόσο, οι δυνατές στιγμές αισθανόμαστε ότι είναι περισσότερο απλά ξεσπάσματα δημιουργικότητας σε ένα παιχνίδι το οποίο έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα και συχνά αγγίζει μόνο την μετριότητα όσον αφορά τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του υλικού του. Σε αυτό οφείλεται το ότι όσο πολύχρωμη και ενδιαφέρουσα οπτικά πόλη είναι η φουτουριστική Seoul, άλλο τόσο φτωχό, μουντό και επαναλαμβανόμενο είναι το open-world στοιχείο.

Agents of Mayhem screenshot 04

Όλες ανεξαιρέτως οι LEGION Lairs (εχθρικές βάσεις) μοιάζουν κατά 90%, τα κύματα εχθρών δεν σταματούν κυριολεκτικά ποτέ, αφού αποτελούν το μοναδικό τρόπο αφήγησης πέρα από τα cutscenes, και οι αποστολές κουράζουν γρήγορα. Η δράση είναι αυτή που δίνει πολύτιμες ενέσεις αδρεναλίνης στο παιχνίδι, σε συνδυασμό με ένα τυπικό αλλά ευχάριστο platforming. Ομολογούμε ότι η εν λόγω δομή μας θύμισε σε σημεία αρκετά αυτή των Crackdown, αλλά δεν φτάνει δυστυχώς σε τέτοια επίπεδα. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι πρόκειται για κοινό Universe στο οποίο συνυπάρχουν κατά ένα διακριτικό τρόπο τα Saints Row και Red Faction.

Το Agents of Mayhem σπάνια είναι κάτι λιγότερο από διασκεδαστικό, ανάλαφρο και χιουμοριστικό. Ταυτόχρονα, δεν είναι και ποτέ τίποτα περισσότερο από αυτά. Ένας μετριότατος ανοιχτός κόσμος, επαναλαμβανόμενες αποστολές και περιβάλλοντα κουράζουν και πνίγουν τις δημιουργικές στιγμές και το στυλάτο παρουσιαστικό. Ενώ ο πυρήνας του παιχνιδιού όσον αφορά τους Agents είναι εξαιρετικός, τα υπόλοιπα στοιχεία μάλλον απογοητεύουν και είναι λίγοι αυτοί που θα μπορέσουν να τα παραβλέψουν. Καταλήγουμε ότι το Agents of Mayhem είναι ένα παιχνίδι διασκεδαστικό που δεν καταφέρνει το κάτι παραπάνω, ιδανικό για ενοικίαση και προτείνεται για αγορά σε όσους ικανοποιούνται από ένα εξαιρετικό gameplay και νοσταλγούν ιδιαίτερα εκείνα τα όμορφα πρωινά με το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και σοκολατούχο γάλα στο άλλο.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: VolitionΗμ. Έκδοσης: 18/08/2017
PEGI: 18Εκδότης: Deep SilverΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

 • Διασκεδαστικό και φρενήρες gameplay...
 • ...το οποίο εμπλουτίζεται ιδανικά από το σχεδιασμό και την ποικιλία των Agents.
 • Ορισμένες στιγμές εμπνευσμένου χιούμορ, εξαιρετικών boss fights και όμορφου homage σε καρτούν και σειρές των 80s και 90s.

Αρνητικά

 • Σύντομα καταντά κουραστικό και επαναλαμβανόμενο.
 • Φτωχός και συχνά κενός κόσμος.
 • Υποπίπτει σε όλα τα σφάλματα του, κλασικού πλέον, "μέτριου open-world παιχνιδιού".

Βαθμολογία

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Εντός του Ιουλίου η κυκλοφορία του Earthfall
Ένα cooperative multiplayer team shooter για κονσόλες και PC.
Οι απαιτήσεις υλικού για το The Crew 2
Μπορείτε να "τρέξετε" το παιχνίδι;
Ανακοινώθηκε το Age of Wonders: Planetfall
Ώρα για ένα ταξίδι σε νέους πλάνητες.
Launch trailer για το Detroit: Become Human
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.
Δωρεάν το “In the Name of the Tsar” του Battlefield 1
Για μια εβδομάδα σε Xbox One και PlayStation 4.
Sony: "To PS4 εισέρχεται στην τελευταία φάση της ζωής του"
Τα σχέδια για ανάπτυξη του PSN και τη δημιουργία νέων IP.
Τα Yakuza 3, 4 και 5 έρχονται remastered στο PS4
Έρχονται στο PS4, στα χνάρια του Yakuza Kiwami!
Omensight
Στασιμότητα και πισωγυρίσματα στον πνευματικό διάδοχο του Stories: The Path of Destinies...
“Χρυσό” status για το Vampyr της Dontnod
Ολoκληρώθηκε η ανάπτυξη, έτοιμο προς κυκλοφορία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Μια από τα ίδια με άλλο όνομα... Ελπίζω να μη το δουν οι γιοί μου και με αναγκάσουν να το αγοράσω και αυτό..:o

 • κατι τετοια παιχνιδια νομιζω ειναι η χαρά των μικρότερων ηλικιών. οπως κ το Saints Row, πατανε πανω στην συνταγη "Πανικός στο ίσωμα" και "Αμολα τα να γλιτώσεις" του GTA3 και ειναι ιδανικά για αμυαλο χαοτικο fun. Αν κ δεν ειμαι οπαδος του ειδους, παραδεχομαι πως στα Saints Row γελασα παρα πολυ (τα συμπαθησα πολυ περισσότερο απο το GTA3 να πως την αλήθεια!)

 • Sky333

  Λοιπόν, δύο φορές φέτος το καλοκαίρι είδα πιτσιρίκια ηλικίας δημοτικού να παίζουν GTA 3 (ή VC ή SA, δεν τα ξεχωρίζω αυτά), μία φορά σε ένα tablet σε μια καφετέρια, και άλλη μία σε ένα παιδότοπο που είχε και (μάλλον όχι ισχυρούς) υπολογιστές. Δεν το ήξερα ότι είναι hit το 3 αναμετάξυ τους!

 • Sky333

  Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι οτι αυτά τα παιχνίδια δεν είναι για παιδιά... :(

  Με τα Saints Row (από το δεύτερο και μετά) και εγώ πέρασα καλύτερα από ότι με τα GTA που έχω παίξει και τα συμπαθώ περισσότερο.
  Συγκεκριμένα το GTA 3 το θεωρώ σχεδόν unplayable. Ενα από τα χειρότερα και πιο βαρετά 3D παιχνίδια του 21ου αιώνα (στο ps1 υπήρχαν πολύ πολύ πολύ χειρότερα) που έχω δει ποτέ μου.
  Μάπα quests, μάπα ιστορία, μαπα πρωταγωνιστής, μαπα χειρισμός, μάπα shooting, ψιλομαπα οδήγηση, μάπα fighting, μάπα platfrom, ψιλομαπα art design.
  Τα Saints Row (με εξαίρεση το πρώτο) εχουν μια ιδιαίτερη τρελαμάρα και πολυ καφρικο χιούμορ.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 8 μήνες από Sadshadow
 • Sky333

  γενικα θα συμφωνήσω, ειχα βρει απελπιστικα κουραστικο το GT3/san adreas κλπ γιατι απλα ηταν μια παιδικη χαρα.
  ομως, στο ηλικιακό γρουπ 10-15, ηταν απιστευτα χιτ για τους περισσότερους γιατι εδιναν ακριβως αυτο. σαχλο, ακαταπαυστο πανικο μεσα σε μια γιγαντια παιδικη χαρα. κ μη ξεχναμε οτι οι περισσότεροι επαιζαν με τους κωδικους για παρανοικα οχηματα κ οπλα κ απλα εκαναν πανικο, δεν εβγαζαν το παιχνιδι.
  αυτη ειναι νομιζω κ η λογικη των Saints Row και Agents of Mayhem. δεν ειναι καθολου για εμένα (που ανατριχιαζω απο τα ανουσια open world που ακομα κ το W3 θεωρω κουραστικο στο πρωτο 1/3 του) αλλά κατανοώ πλήρως το γιατί τα αγαπησαν τοσοι.
  για τον ίδιο λόγο που το "μπιιιιιιιιπ" που λέγεται Fallout 4 ειναι το πιο επιτυχημένο παιχνιδι της Bethesda, γιατι πλέον επαψε να εχει καθε σοβαροτητα κ εγινε απλα μια γιγαντια παιδικη χαρα για να σαχλαμαριζεις.

 • Οταν επαιξα για πρωτη φορα το Saints row 4 ειχα τρελαθει δεν μπορουσα να σταματισω να κανω quests για να ξεκλειδωσω τα νεα abilities. Συν οτι εχουν πολυ πλακα στα cut sceens . Μαλλον θα το τσιμπηκσω και αυτο μολις πεσει η τιμη του .

Τελευταία Σχόλια

Παιδιά κανένας διαγωνισμός για το God of War παίζει? Δυστυχώς δεν έχω φράγκο τώρα αλλιώς θα το είχα ...
Το Battlefield 5 από ότι διάβασα δεν θα έχει premium pass. Όλοι οι χάρτες που θα βγουν θα είναι δωρε...
πεστα, τα ίδια κάνουν και σε άλλες διοργανώσεις με τεράστιους χορηγούς. Απλά απαράδεκτοι.
Kι εγώ συγκλίνω για τέλη του 2019.
Αρχές του 2019 η αποκάλυψη, Ε3 2019 οι γαργαλιστές λεπτομέρειες ...
Το πιστεύω πολύ δαύτο.
Εικάζω-ελπίζω ότι θα είναι η πιο ώριμη δουλειά του David Cage. Για να δούμε!
Και για οσους ενδιαφερονται, στο παρακατω link θα δουν και τις πατεντες για το backwards compatibil...
Επιτέλους τα κατάφερα και συνδέθηκα! ΑΝΑΣΤΑΣΗ!! Θα βάλω τη βάβα μου να φτιάξει χαλβά λέμε.............
Για να δούμε που θα το πάει το πράμα.. Πάντως κάπου διάβασα ότι λόγο του μεγάλου μεγέθους του παιχνι...
Aστους να λενε.... Τα dev kits ειναι εδω και καιρο στα χερια των devs και ο Cerny εχει ηδη βγει στη...