Prison Break, ξανά.

Μόλις δυο χρόνια πέρασαν πριν καταφέρουν να μας ρίξουν ξανά στη φυλακή. Όντας γνωστοί, απ' ό,τι φαίνεται, για τα προηγούμενα κατορθώματά μας, η αστυνομία δεν αστειεύεται και επίλεξε για νέο μας σπιτικό μερικά από τα πιο σκληρά σωφρονιστικά ιδρύματα που βρήκε. Χα! Γελάστηκε αν νομίζει ότι θα μας κρατήσει για πολύ. Ήδη έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε την απόδραση. Όλα θα πήγαιναν ρολόι αν δεν έβρισκαν τη λίμα στο συρτάρι του γραφείου. Τώρα, μας έχουν υπό περιορισμό να καθαρίζουμε πατάτες ενώ κατάσχεσαν όλα τα αντικείμενα που είχαμε κρύψει στον αεραγωγό πάνω από το κελί. Δεν πτοούμαστε όμως, σίδερα μασάει ο Κουταλιανός.

Τις ώρες, λοιπόν, που περάσαμε κλεισμένοι στην απομόνωση είχαμε χρόνο να σκεφτούμε για το νέο παιχνίδι της Team17. Αρχικά, και με την πρώτη ματιά, τα πράγματα στο The Escapists 2 φαίνονται πιο “καθαρά” αφού έφυγε εκείνο το 8-bit εφέ που μόνο ατμόσφαιρα δεν προσέδιδε στο αρχικό The Escapists. Απλά, ήταν εκείνη η περίοδος στη βιομηχανία που όλα έπρεπε, για κάποιο, λόγο να είναι ψευδό 8-bit αισθητικής χωρίς αυτό να ήταν απαραίτητο. Με τις νέες φυλακές να είναι τόσο μεγαλύτερες σε μέγεθος, ο ανανεωμένος σχεδιασμός τους και οι διάφορες μικρές λεπτομέρειες σε κάθε γωνιά τους, αλλά και τα καθαρά animations και σημεία με τα οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, πιστεύουμε ότι ταιριάζουν γάντι στο δεύτερο παιχνίδι.

The escapists 2 screenshot 01

Δυστυχώς, όμως, η ζωή στη φυλακή παραμένει δύσκολη, πολύ δύσκολη. Μια λίμα που μόλις είχαμε βρει και ψάχναμε για τέσσερις μέρες ήταν ο λόγος να μας πιάσει ο φύλακας, να αδειάσει όλα τα ντουλάπια, να βρει κάθε τρύπα πίσω από τις αφίσες στο κελί μας και στη συνέχεια να μας στείλει στην απομόνωση. Όπως καταλαβαίνετε, το The Escapists 2 δεν χαρίζεται. Όπως ακριβώς συνέβαινε και στο πρώτο παιχνίδι, έτσι και εδώ κάθε προσπάθεια για απόδραση είναι ένας άθλος, από τον τρόπο που θα στηθεί μέχρι τη συλλογή των υλικών και την αγωνία μην γίνει το οτιδήποτε και κατασχέσουν τα πάντα οι φρουροί. Φυσικά, αν φτάσετε μέχρι ένα σημείο στην απόδραση και θυμηθείτε ότι δεν έχετε, για παράδειγμα, στήριγμα για το τούνελ, οπότε δεν μπορείτε να σκάψετε το τελευταίο κουτάκι με χώμα και να αποδράσετε, φτου και από την αρχή μέρες δουλειάς.

Από την άλλη, αν όλα πάνε καλά και καταφέρετε να αποδράσετε από τη φυλακή, το αίσθημα της επιβράβευσης που δίδεται από το παιχνίδι δεν συγκρίνεται με τίποτα (νικώντας τους Ornstein and Smough στο Dark Souls θα νιώσετε μικρότερή επιβράβευση, να είστε σίγουροι). Με τις διαθέσιμες ελεύθερες ώρες για τη συλλογή των κατάλληλων αντικειμένων να είναι πολύ περιορισμένες, θα πρέπει να προσέξετε πολύ πώς θα μοιράσετε το χρόνο σας, ενώ λόγω των μεγάλων αποστάσεων θα πρέπει να σκεφτείτε από πριν σε ποια περιοχή θέλετε να ξοδέψετε τα ελάχιστα ελεύθερα λεπτά σας, μεταξύ της άσκησης του φαγητού και του μπάνιου.

The escapists 2 screenshot 03

Σε περίπτωση που δεν εμφανιστείτε σε κάποια από τις υποχρεώσεις σας, υπάρχουν κυρώσεις, τις οποίες θα σας αφήσουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας -συνήθως περιλαμβάνουν από ξύλο από τους φρουρούς μέχρι επίθεση από σκυλιά. Αυτό που  εκτιμούμε ότι είναι σωτήριο για τον παίκτη, είναι το mini-map που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνιά της οθόνης, το οποίο όμως δίνει περισσότερες από αρκετές πληροφορίες και καμιά φορά αφαιρεί λίγη από την αίσθηση της εξερεύνησης.

Το νέο χαρακτηριστικό που φέρνει το Escapists 2 στο franchise και που είναι το μόνο πραγματικά ουσιώδες καινούργιο στοιχείο που βρήκαμε στον τίτλο, είναι το co-op mode. Για τους παίκτες που βρήκαν το πρώτο παιχνίδι δύσκολο και ανελέητο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και στο δεύτερο τα πράγματα είναι παρόμοια, όμως με τη βοήθεια κάποιου συμπαίκτη, τόσο σε online περιβάλλον όσο και σε τοπικό επίπεδο, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα και λιγότερο δύσκολα. Η διασκέδαση κορυφώνεται και ένα μεγάλο βάρος του να τα κάνει όλα ένας παίκτης σε περιορισμένο χρόνο και να μην γίνει κάποιο λάθος, περιορίζεται σημαντικά. Για να φτάσει μια ομάδα στο σημείο μηδέν θα πρέπει να πάνε όλα πολύ στραβά. Το co-op mode προσθέτει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, το καθιστά αρκετά πιο διασκεδαστικό και σίγουρα προτείνουμε να δοκιμάσετε να παίξετε με κάποιον/ ους φίλο/ ους σας.

The escapists 2 screenshot 04

Σε γενικές γραμμές το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς The Escapists -με την εξαίρεση των αλλαγμένων γραφικών και της προσθήκης του co-op mode- κινείται στα ίδια πλαίσια με το αρχικό παιχνίδι. Οι φυλακές είναι μεν καινούριες αλλά το concept παραμένει ολόιδιο -μάλιστα μπορούμε τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποιούσαμε στο πρώτο παιχνίδι, να τις χρησιμοποιήσουμε και εδώ για να αποδράσουμε ευκολότερα. Το αίσθημα της επιβράβευσης είναι, βέβαια, παρόν και ιδιαίτερα ισχυρό, όμως η δυσκολία του να οργανώσει ένας παίκτης μόνος του μια απόδραση από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να συλληφθεί είναι τεράστια και το εγχείρημα σχεδόν αδύνατο.

Όμορφο το νέο στυλ στα γραφικά και ενδιαφέρον το co-op mode, όμως, το The Escapists 2 δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικά καινούριο. Θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με ένα expansion, και μιας και η τιμή του ανήκει σε αυτή τη κατηγόρια (19,99) δεν χωράει περισσότερη γκρίνια. Όσοι ευχαριστήθηκαν το πρώτο παιχνίδι έχουν μερικές ακόμα φυλακές για να αποδράσουν. Οι υπόλοιποι, κοιτάξτε αλλού.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: sandbox, SurvivalΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: Team17/ Mouldy ToofΗμ. Έκδοσης: 22/08/2017
PEGI: 7Εκδότης: Team17Πλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Θετικά

  • Λογική τιμή για το περιεχόμενό του.
  • Το Co-Op mode.
  • Το νέο ύφος στα γραφικά.
  • Η αίσθησης επιβράβευσης...

Αρνητικά

  • ...η οποία αντισταθμίζει την εξουθενωτική δυσκολία του.
  • Κανένα ουσιαστικό νέο περιεχόμενο.

Βαθμολογία

Η αρχη έγινε ένα κυριακάτικο πρωινό μπροστά από μια μικρή CRT τηλεόραση με την δεσποινίδα Croft στην πρώτη κονσόλα της Sony. Έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και τα online πεδία μάχης των FPS παιχνιδιών κερδίζουν κατά κράτος στις προτιμήσεις του. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και οι κυκλοφορίες μεγάλων single player only παιχνιδιών αρχίζουν να συσσωρεύονται, κλείνει το router και απολαμβάνει αυτά τα παιχνίδια εξίσου. Του αρέσουν οι τηλεοπτικές σειρές όσο και τα βιντεοπαιχνίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Στον "πάγο" το remake του System Shock
"Πήραμε τον λάθος δρόμο..."
Νέο trailer για το Extinction
Στοιχεία για την ιστορία και το σύστημα μάχης.
Dissidia Final Fantasy NT
Θεοί και Ήρωες σε μάχες χωρίς πάθος...
Ξεπέρασε τους 7,5 εκατομμύρια παίκτες το For Honor
Με ένα εκατομμύριο μοναδικούς παίκτες κάθε μήνα.
Στις 21/2 η αποκάλυψη του επόμενου Assetto Corsa;
Τον Απρίλιο κυκλοφορεί η Ultimate Edition για PS4 και Xbox One
Διαθέσιμο το first person mode του Evil Within 2
Επιδιώκοντας μεγαλύτερη απήχηση από τους παίκτες...
Bayonetta 2 (+ Bayonetta) - Switch
Όταν οι ευσεβείς πόθοι μπορούν να γίνουν φορητοί...
Η THQ Nordic εξαγόρασε τις Koch Media και Deep Silver
Μαζί και τα IP της δεύτερης, όπως Metro, Saints Row κ.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • το πρώτο μου άρεσε αρκετα . Όπως και το walking dead θα ήθελα να το δοκιμάσω κ μάλλον σε καμιά εκπτωσούλα θα το τιμήσω . Ώραιος στο review Θάνο .

Τελευταία Σχόλια

Και photo mode με instagram integration. Instashock.
Ευχομαι να εισαγουν παντως open-world με map cleaning, online coop, f2p μοντελο, microtransactions κ...
Ηθικό δίδαγμα: " όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα".
Άσχημα νέα, πάντως. Ανυπομονούσα γι' αυ...
Kλασικές developing βλακείες. Όλοι σχεδόν τα ίδια κάνουν και τρώνε τα λεφτά. Προσωπικά για μένα το π...
Υπέροχα παιχνίδια, με τρομερή γραφή και άψογο lore. Συγχαρητήρια παίδες για το αφιέρωμα!
Μου φτιάξατε το σουκού...
Μπράβο ρε μάγκες...