Every driver has a story.

Η Turn 10, πιστή στο ραντεβού της, καταθέτει την πρότασή της στην κατηγορία των racing games, που τόσο δημοφιλής είναι τον τελευταίο καιρό, ισχυριζόμενη πως αποτελεί το πλέον δυνατό της χαρτί. Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο μικρό διάστημα στριμώχτηκαν τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, όπως επίσης είναι και η πρώτη φορά για το συντάκτη του κειμένου που διένυσε τόσα πολλά ψηφιακά χιλιόμετρα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. Είναι σαφές πως ο ανταγωνισμός κάνει καλό, πως αποτελεί το πλέον δυνατό κίνητρο για εξέλιξη, αν και τελικά κάποια δεδομένα δεν φαίνεται για την ώρα να αλλάζουν.

Αναμενόμενα στο κείμενο θα γίνουν αρκετές συγκρίσεις τόσο με το Project CARS 2 όσο και με την εικόνα που έχουμε αποκομίσει από την beta του Gran Turismo Sport, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως το Forza 7 δεν είναι άψογο… Δεν είναι αλάνθαστο… Και αφού βρήκαμε το θάρρος και γράψαμε τις τελευταίες δύο προτάσεις, ας προσπαθήσουμε και να τις δικαιολογήσουμε. To FM 7 είναι εξαιρετικό. Πώς θα μπορούσε να ήταν κάτι διαφορετικό, άλλωστε, όταν προέρχεται από μία ομάδα ανάπτυξης σαν την Turn 10, της οποίας η εμπειρία δεν σηκώνει την παραμικρή αμφισβήτηση. Όμως, αυτά τα βήματα εξέλιξης που παρατηρούνται σε κάθε νέα πρόταση της σειράς φέτος δεν είναι και τόσο ορατά ή τόσο μεγάλα όσο θα ανέμεναν οι φανατικοί οπαδοί της.

Forza Motorsport 7 review 01

Η ανακοίνωση πως θα εκμεταλλευτεί τις ικανότητες του Xbox One X συνοδεύονται από ορισμένα τεχνικά προβληματάκια στην "απλή" έκδοση, που ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν, αν και τελικά δύο είναι οι τομείς που το Forza 7 ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό: Ο ένας είναι ο χειρισμός και κατ’ επέκταση τα physics, και ο άλλος είναι το αγκάθι που "εκτροχίασε" τα Project CARS και Gran Turismo, η ανεπανάληπτη ΑΙ και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα όσα συμβαίνουν στην πίστα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Forza 7 δημιουργεί από το πρώτο δευτερόλεπτο έναν αέρα εξοικείωσης παρόλο που τα πάντα είναι σχεδιασμένα από το μηδέν. Για να μπει στο κλίμα των αγώνων, ο παίκτης καλείται να συμμετάσχει σε τρεις αγώνες του ενός γύρου, οδηγώντας ένα supercar, ένα φορτηγό και ένα αγωνιστικό της κατηγορίας super GT στη βρεγμένη Suzuka. Πρακτικά, αυτές οι δοκιμασίες αποτελούν ένα πρώτο test ώστε ο τίτλος να αναγνωρίσει τις δυνατότητες του παίκτη -αν και το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να ρυθμιστεί ανά πάσα στιγμή.

Έπειτα θα κάνει την εμφάνισή του το κεντρικό μενού, το οποίο είναι ομορφότερο από ποτέ. Τα πάντα είναι χωρισμένα σε καρτέλες και, πέρα από την κεντρική, ουσιαστικά η κάθε μία έχει το δικό της περιεχόμενο, είτε αυτό αφορά το single player είτε το multiplayer. Φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως στη σειρά Forza, όλα τα γνωστά modes επιστρέφουν ανανεωμένα, όπως για παράδειγμα το auction house, το τμήμα βελτιώσεων και, γενικά, ό,τι περιμένει να βρει κάποιος σε έναν τίτλο της σειράς. Το Forza 7 ακολουθεί ουσιαστικά τη δομή των προκατόχων του, αν και με έξυπνο τρόπο αποφεύγει να γίνει κουραστικό ή επαναλαμβανόμενο. Ως συνήθως ο παίκτης καλείται να ξεκινήσει από χαμηλά, να χτίσει την καριέρα του και, μαζεύοντας χρήματα και εμπειρία, να ξεκλειδώσει ακόμα περισσότερα events, να αγοράσει αυτοκίνητα ή να βελτιώσει τα ήδη υπάρχοντα.

Forza Motorsport 7 review 03

Όμως η διαφορά εντοπίζεται στα διάφορα special events, όπου σε πολύ σύντομο διάστημα θα δώσουν τη δυνατότητα στον καθένα να προσθέσει στο γκαράζ του αγωνιστικά θηρία μεγάλης ιπποδύναμης, κλασικά muscle cars από το παρελθόν ή εξωτικά hatchbacks του σήμερα. Σε γενικές γραμμές, η πρόοδος του τίτλου είναι ταχύτατη, αποφεύγοντας να γίνει κουραστικό ή επαναλαμβανόμενο. Το Forza 7 θα τοποθετήσει "αναγκαστικά" τους υποψήφιους πρωταθλητές στο κάθισμα ενός οχήματος από όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες και, έτσι, από ένα ταπεινό, καθημερινό όχημα οδήγησης, θα τον μεταφέρει σε ένα θηριώδες Baja –όπου η συμπεριφορά τους καθώς και η κίνηση των αναρτήσεων είναι αξιομνημόνευτη- κατόπιν, σε ένα από τα αγαπημένα οχήματα του Ken Block, σε κάποιο από τα tuned cars από τη σειρά Fast and Furious ή στο cockpit ενός μονοθεσίου της F1, είτε από το παρόν είτε από το ένδοξο παρελθόν του θεσμού.

Πρακτικά, η λίστα με τα διαθέσιμα οχήματα δεν έχει προηγούμενο, μιας και από την πρώτη ημέρα ο αριθμός τους αγγίζει τα 700. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως όλα είναι σχεδιασμένα με εξαντλητικές λεπτομέρειες, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και το ευχάριστο είναι πως οι περικοπές από το show room μέχρι τη στιγμή που το αυτοκίνητο θα βρεθεί στο δρόμο είναι ελάχιστες. Ο τομέας στον οποίο το Forza 7 δείχνει τα δόντια του είναι αυτός του χειρισμού. Αναμενόμενα, παρέχονται όλες οι βοήθειες στην οδήγηση, τις οποίες οι φίλοι της σειράς θα πρέπει να απενεργοποιήσουν από το πρώτο κιόλας λεπτό. Η αίσθηση που αφήνουν τα οχήματα είναι ανεπανάληπτη, ενώ είναι η πρώτη φορά που ο οδηγός θα πρέπει να "ακούει" προσεκτικά το όχημά του. Το gamepad του Xbox One αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η πλέον ιδανική λύση για racing τίτλους, αν και -αναμενόμενα- η χρήση μίας τιμονιέρας είναι αυτή που θα αναδείξει όλες τις αρετές του ανεπτυγμένου μοντέλου φυσικής.

Forza Motorsport 7 review 04

Φέτος είναι η πρώτη φορά που το φρενάρισμα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και μόνοι οι υπομονετικοί θα μπορέσουν να στρίψουν σωστά στο όριο, να πιάσουν το apex, και με τις στροφές του κινητήρα σε υψηλά επίπεδα να καταφέρουν να βγουν από τη στροφή με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η αίσθηση του οριακού φρεναρίσματος, λίγο πριν οι τροχοί μπλοκάρουν, μεταφέρεται άψογα στα χέρια ή τα πόδια του παίκτη, οπότε από εκεί και έπειτα θα πρέπει να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη και ιδανική αλληλουχία κινήσεων -αν επιθυμεί να κινηθεί στο όριο. Όπως και στην πραγματικότητα, καθώς το αριστερό πόδι θα πιέζει το φρένο, το δεξί θα κρατά τις στροφές του κινητήρα σε αποδεκτά επίπεδα και με απανωτά και συγχρονισμένα κατεβάσματα στο κιβώτιο ταχυτήτων, ο οδηγός θα μπορέσει να ελέγξει την υπερστροφή που καραδοκεί στο επόμενο δευτερόλεπτο και τελικά να την αξιοποιήσει προς όφελός του.

Αφήνοντας το φρένο για να μη γλιστρήσει το όχημα και πιέζοντας το γκάζι τη σωστή στιγμή, θα εκτελέσει μία ελεγχόμενη, σχεδόν οριακή πλαγιολίσθηση, που σε συνδυασμό με τη σωστή αξιοποίηση της δύναμης του κινητήρα, θα τον φέρουν στην έξοδο της στροφής με σαφέστατο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Σε υψηλότατα επίπεδα κυμαίνεται και η συμπεριφορά των ελαστικών καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτά φθείρονται. Ειδικά σε αγώνες με πολλούς γύρους -όπως και στην πραγματικότητα- η ιδανική αγωνιστική γραμμή θα στρωθεί με λάστιχο, τα επίπεδα πρόσφυσης θα είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα, ενώ αν κάποιος βρεθεί εκτός αυτής, το πιθανότερο είναι πως θα αναγκαστεί να χάσει αρκετή από τη φόρα του ώστε να επαναφέρει το όχημά του στο σωστό σημείο της πίστας.

Forza Motorsport 7 review 05

Εκτός βέβαια αν ο καιρός αλλάξει, όπου μία βροχή θα απομακρύνει τα πάντα από την άσφαλτο, η θερμοκρασία των ελαστικών θα πέσει και αναμενόμενα ο έλεγχος θα γίνει ακόμα δυσκολότερος. Αν όλα τα παραπάνω δεν αντικατοπτρίζουν μία simulation πρόταση, πραγματικά αδυνατούμε να φανταστούμε τι άλλο μπορεί να το καταφέρει... Σύμμαχος ή και αντίπαλος στη σωστή αγωνιστική ατμόσφαιρα θα είναι συνεχώς η συμπεριφορά της AI, τομέας στον οποίο το Forza 7 πραγματικά δεν έχει αντίπαλο, αφού φέτος η δράση στην πίστα βρίσκεται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Το Gran Turismo Sport φαίνεται να μην εστιάζει πια εκεί, αφού στράφηκε προς social μονοπάτια και το Project CARS 2 δεν τα πήγε καλά σε αυτόν τον τομέα, αλλά η Turn10 μάλλον κατέκτησε την κορυφή. Στα υψηλότερα επίπεδα ο παίκτης θα δυσκολευτεί αρκετά να βρεθεί μέσα στην πρώτη πεντάδα, αλλά ποτέ δεν θα νιώσει τους αντιπάλους του να κλέβουν. Η εικόνα δείχνει απίστευτα ρεαλιστική, τα υπόλοιπα οχήματα κάνουν λάθη, βρίσκονται αρκετά συχνά εκτός πίστας, θα πιέζουν συνεχώς τον παίκτη και, γενικά, δεν θα το βάζουν εύκολα κάτω.

Βέβαια, εδώ αξίζει να τονιστεί πως τα όλα τα παραπάνω συμβαίνουν μόνο αν κάποιος απενεργοποιήσει όλες τις βοήθειες και θέσει το επίπεδο δυσκολίας στο μέγιστο. Χωρίς να θέλει να κρυφτεί, το Forza 7 γίνεται ένα υπερβολικά "λυσσασμένο" και απαιτητικό simulation, που δεν συγχωρεί τα λάθη αλλά επιβραβεύει την οδήγηση στο όριο και -προπάντων- τον κόπο του παίκτη. Το επίπεδο ολοκλήρωσης στο συγκεκριμένο τομέα είναι τόσο υψηλό, που ακόμα και το Assetto Corsa θα υποκλιθεί, αφού η διαφορά είναι πως η πρόταση της Turn10 δεν προσφέρει απλώς πολύ καλές και ολοκληρωμένες ενότητες, αλλά ένα "συμπαγές" σύνολο, που δύσκολα θα ξεπεράσει κάποιος. Μία βόλτα στο Nordschleife με τη διαβολεμένη La Ferrari FXX-K, όπου η πρόσφυση στην πίστα συνεχώς θα μεταβάλλεται, τα ατυχήματα θα ανεβοκατεβάζουν τους ρυθμούς, τα καιρικά φαινόμενα θα παίζουν το ρόλο τους -και όλα αυτά κάτω από την υψηλότατη πίεση της ΑΙ- θα πείσει τους πάντες πως φέτος η κατάσταση έχει σοβαρέψει αρκετά, τη στιγμή που θα αναζητούν μία πετσέτα για να σκουπίσουν τον ιδρώτα τους.

Forza Motorsport 7 review 06

Και αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, ο παίκτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να στραφεί στο multiplayer, με το Forza Nation να αποτελεί σταθερή αξία στο χώρο. Ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του ομάδες, να αναζητήσει τους φίλους του ή να επιτρέψει στον τίτλο να τον τοποθετήσει σε κάποιο group ανάλογα με το επίπεδο που έχει φτάσει και να υπάρχει μία ισορροπία στους δικτυακούς αγώνες. Η εικόνα που παρουσιάζει αυτό το τμήμα είναι σταθερή και όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την ανάλογη ενότητα, λίγο-πολύ γνωρίζουν τι θα συναντήσουν. Περνώντας στον τεχνικό τομέα, η εικόνα δείχνει να είναι η αναμενόμενη. Μέχρι και 20 αυτοκίνητα θα βρεθούν ταυτόχρονα στην πίστα, δημιουργώντας υπέροχες συνθήκες αγώνα. Για το επίπεδο λεπτομέρειας έγινε αναφορά προηγουμένως, αν και γνώμη μας είναι πως τα αντίπαλα οχήματα θα μπορούσαν να ήταν ελαφρώς καλύτερα σχεδιασμένα. Το κακό είναι πως αρκετά αντικείμενα αδυνατούν να κρύψουν την πολυγωνική τους φύση, ορισμένες κακοτεχνίες εντοπίζονται δεξιά και αριστερά, ενώ είναι και η πρώτη φορά για τα δεδομένα της σειράς που εντοπίζονται μερικά –ευτυχώς ελάχιστα- frame drops.

Όλα αυτά ίσως και να είναι το αποτέλεσμα της επιλογής ο τίτλος να αξιοποιήσει το Xbox One X, οπότε ίσως να έγινε κάποιο downscale ώστε τα πάντα να μπορούν να τρέξουν με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες και στο "απλό" Xbox One. Βέβαια, τα παραπάνω τεχνικά προβλήματα δεν είναι τόσο έντονα, απλά χαλούν λίγο τη γενικότερη εικόνα. Και από τη στιγμή που το Project CARS 2 στη συγκεκριμένη ενότητα βγάζει μάτια, ίσως η Turn10 να έπρεπε να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο στο συγκεκριμένο τομέα. Εννοείται ότι το Forza 7 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως "άσχημο". Απεναντίας, μία βόλτα στη διαδρομή του Dubai, δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο, θα αφήσει πολλά... στόματα ανοικτά, με μοναδικές αντανακλάσεις και κορυφαία οπτικά εφέ. Ειδικά τα δεύτερα πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο, τόσο σε αυτά που αφορούν στη σκόνη και τους καπνούς, όσο και τα αντίστοιχα του νερού. Γενικά τα καιρικά φαινόμενα στο FM7 θέτουν νέα στάνταρ για την κατηγορία, μιας και, πέρα από το να κάνουν τη ζωή του παίκτη δύσκολη, είναι ό,τι ομορφότερο και πλέον ρεαλιστικό έχει εμφανιστεί ποτέ σε videogame.

Forza Motorsport 7 review 07

Δυνατό είναι και το "χαστούκι" του ήχου, όπου ακόμα και ένα απλό ηχοσύστημα θα κάνει θαύματα. Η κυκλοφορία του Forza 7 ευτυχώς συμπίπτει... με την πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, οπότε οι κλειστές πόρτες θα επιτρέψουν στον ήχο να ρυθμιστεί στο μέγιστο, χωρίς να τρομάξουν οι γείτονες. Η χροιά των κινητήρων θα ρισκάρουμε να πούμε πως είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει ποτέ σε racing game, ενώ και τα σκασίματα των εξατμίσεων δεν έχουν προηγούμενο. Η αλήθεια είναι πως πρακτικά το κάθε αυτοκίνητο έχει το δικό του, ιδιαίτερο ήχο, κάνοντάς το εύκολα αναγνωρίσιμο μόνο δια της ακοής, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διάρκεια ενός αγώνα, όπου η πίεση αλλά και η αδρεναλίνη βρίσκονται σε υψηλότατα επίπεδα.

Στον αντίποδα όλων αυτών -και θέλοντας να επιστρέψουμε στην αρχική αναφορά περί "μη αλάνθαστου" και "όχι άψογου", το Forza 7 έχει τα λαθάκια του. Όπως προαναφέραμε υπάρχουν κάποια glitches και "downgrades" όταν το παιχνίδι τρέχει στο "απλό" Xbox One, όμως, το πλέον μελανό κομμάτι του τίτλου πηγάζει από τις επιλογές της Turn10 (ή, μάλλον, της Microsoft) σχετικά με το πυκνό χρονοδιάγραμμα κυκλοφοριών των τίτλων της σειράς. Το έβδομο Forza δεν διαφέρει και πολύ από τον προκάτοχό του, και παρόλο που αν κάτι δεν χαλάσει δεν το αλλάζεις, ίσως έχει έρθει η ώρα η σειρά να κάνει το βήμα παραπέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα των βελτιώσεων, όπου όλα τα ανταλλακτικά σχεδόν έχουν γίνει copy-paste από το Forza 6. Μια εικόνα μάλλον αποκαρδιωτική.

Forza Motorsport 7 review 12

Χωρίς περαιτέρω αναλύσεις, εκτιμούμε ότι το Forza Motorsport 7 αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη, "συμπαγή" και εθιστική πρόταση της κατηγορίας των racing simulation games. Και παρά τον πολυπληθή και κορυφαίο ανταγωνισμό, φαίνεται ότι η Turn10 κάνει προσπέραση την τελευταία στιγμή και πλησιάζει προς την καρό σημαία πρώτη. Βάσει του όσα προσφέρει αυτός ο τίτλος, οι επίδοξοι μνηστήρες του θρόνου για την κατηγορία θα πρέπει να πάρουν το μάθημά τους, και μελλοντικά να δώσουν την προσοχή τους στις έννοιες "σύνολο" και "αντοχή στο χρόνο" χωρίς εντυπωσιασμούς και τυμπανοκρουσίες αλλά με ουσία.

Το 2017 φαίνεται να είναι, τελικά, η χρονιά του racing genre, όπου η μάχη δίνεται μεταξύ Slightly Mad Studios, Turn10 και Polyphony Digital, μια μάχη που θα σπρώξει τον ανταγωνισμό αρκετά βήματα προς τα εμπρός, πάντα προς όφελος της κατηγορίας και των gamers.

Το review βασίστηκε στην Xbox One έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RacingΔιάθεση: Microsoft Hellas
Αριθμός παικτών: 1-12Ανάπτυξη: Turn 10 StudiosΗμ. Έκδοσης: 03/10/2017
PEGI: 3Εκδότης: Microsoft StudiosΠλατφόρμες: Xbox One, PC

Θετικά

 • Ασύλληπτο μοντέλο οδήγησης και physics.
 • Ανταγωνιστική και δίχως λάθη ΑΙ.
 • Πλούσιο περιεχόμενο.
 • Το εφέ της βροχής δεν έχει προηγούμενο, μεταβάλλοντας την πρόσφυση στην πίστα.
 • Πανέμορφος οπτικός τομέας...

Αρνητικά

 • ...που κοιτάει κλεφτά προς το Xbox One X, "υποτιμώντας" την απλή κονσόλα.
 • Αρκετές ομοιότητες με το Forza 6.
 • Ίσως έχει έρθει η ώρα για τη σειρά να ανανεωθεί σε βάθος

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το The Curse of Monkey Island διαθέσιμο στα Steam και GoG
Ο τίτλος της Lucas Arts επιστρέφει!
Ημερομηνίες και περιεχόμενο για την closed beta του Defiance 2050
Στα τέλη Απριλίου για κονσόλες και PC.
Ημερομηνία διάθεσης της Street Fighter 30th Anniversary Collection
Μαζί με pre-order bonus το Ultra Street Fighter IV.
Burnout Paradise Remastered
Το κορυφαίο arcade racer είναι και πάλι εδώ.
Νέο trailer για το A Way Out
Έφτασε η ώρα της “Μεγάλης Απόδρασης”.
Τέλος στην προσπάθεια εξαγοράς της Ubisoft από τη Vivendi
Η Vivendi πουλάει όλες τις μετοχές που κατείχε.
NPD Φεβρουαρίου: Σάρωσαν Monster Hunter και PS4
Ενώ το Switch γίνεται η κονσόλα με τον πιο επιτυχημένο πρώτο χρόνο!
The Raven Remastered
Ένα ωραίο παιχνίδι, σε μια ανούσια remastered έκδοση.
Φήμη: Στην Αρχαία Ελλάδα το επόμενο Assassin’s Creed
Και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με διάθεση εντός του 2019.
Titan Quest
Μόνο σε εκποίηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Pass.

 • Γιάννενα.
  Ώρες ώρες θέλω πάρα πολύ να είχα ένα XBOX.

 • MEGADRIVE-78

  Χαχα! Πολύ καλό Παυλο! :):p
  Ξεκάθαρα και μόνο που έχει τον καρκίνο του gaming, τα loot crates.

 • Πάντα είχα ιδιαίτερη αδυναμία στα Forza. Δεν μπορώ όμως, να μην αναρωτηθώ: τι άλλο μπορεί να προσφέρει πια ένας παρόμοιος τίτλος, πχ το 8; Έχουμε δει ξανά και ξανά, στην ουσία του πράγματος, πέρα από το εντυπωσιακό περιτύλιγμα, το ίδιο σκηνικό πάρα πολλές φορές. Είναι η εξέλιξη ενός μοντέλου που πρώτο το GT εισήγαγε, το 1997 αν θυμάμαι καλά. Βέβαια, για να τους δώσω και ένα ελαφρυντικό, πως αλλιώς να προσεγγίσουν το θέμα; Πως να εξυπηρετήσουν το κοινό; Με τι ακριβώς περιεχόμενο θα γίνει μια ριζική ανανέωση; Δύσκολος γρίφος, πράγματι, γεγονός που δηλώνει ένα πράγμα: αυτή η φόρμουλα έχει πιάσει ταβάνι.
  Υγ: Για μικροτρανζάκτιονς και λουτ, δεν γίνεται καν λόγος;

 • Mournblade

  Τα microtransactions, αυτή η θλιβερή κατάσταση που μαστίζει πολλά σύγχρονα παιχνίδια, υπήρχαν και στο Forza 6 και στο Forza Horizon 3, ξέρουμε πόσο απαράδεκτα είναι, οπότε ίσως για αυτό ο Γιώργος παρέλειψε να τα αναφέρει. Ωστόσο, ναι, θα ήθελα και εγώ να μάθω τι ακριβώς παίζει με αυτά στο 7, γιατί έχουν γραφτεί/ ειπωθεί διάφορα. Απαντώ εγώ γιατί ξέρω ότι ο Γιώργης είναι απών και ίσως να μην μπορέσει να μας μεταφέρει κάτι εντός του Σ/Κ. Σε κάθε περίπτωση, θα ασχοληθούμε εκτενώς ξανά με το FM7 στις 6-7 Νοεμβρίου (λόγω Xbox One X) οπότε θα πούμε περισσότερα τότε.

 • Mournblade

  Στο Forza 6 οταν ανεβαινες driver level ειχες την δυνατοτητα να επιλεξεις στα Spins απο χρηματα μεχρι και οχηματα. Εαν μεσω των spins εξαντλουσες ολα τα οχηματα τοτε μετα το παιχνιδι σου εδινε μονο χρηματα οπου μερικα ποσα ηταν εκατομμυρια. Σε γενικες γραμμες ανετα αγοραζες οτι ηθελες στο Forza 6. Προφανως στο FM7 τα εκαναν σαν τα μουτρα τους οποτε επεσε και το κραξιμο και σωστα η Turn10 θα κανει τα απαραιτητα tweaks.

 • Mournblade

  Το κοινό για ακόμα μια φορα εδωσε το δικαίωμα για αυτά τα αίσχη. Σαν επιδημία εξαπλώνονται ακόμα και σε single player παιχνίδια. Αυτό που δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια και να μη λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι τακτικές τζόγου κανονικότατα με όλους τους κινδύνους που έρχονται μαζί με αυτό.( στα loot boxes επί πληρωμή αναφέρομαι )
  Αύριο μεθαύριο τα παιδιά μας θα εκτεθούν σε αυτές τις στρατηγικές και ανάθεμα εάν θα μπορούσα έστω και το ελάχιστο από τη μεριά μου να κάνω και αντ'αυτού να έμενα άπραγος.

 • Mournblade

  Ίσως αυτό να είναι που προσπαθεί να κάνει το GT με το Sport. Στήνει την ιδανική (θεωρητικά ακόμα) πλατφόρμα για να μπουν οι παικτες και βγάλουν τα μάτια τους μεταξύ τους. Καλύτερη νοημοσύνη από την ανθρώπινη δεν υπάρχει ακόμα και θα φανεί πόσο θα πετύχει κάτι τέτοιο. Αλλιώς η προσέγγιση της ωραιοποίησης του αθλήματος (α λα Project Cars) ίσως βοηθήσει στην ανανέωση. Ας μπει και το GT στο καζάνι και θα δούμε τι "φασολάδα" θα βγάλουμε φέτος. Υπενθυμίζω η beta αρχίζει αύριο (αν δεν κάνω λάθος).

  Storm, δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που λες. Βλέπω το gaming να στρίβει σε επικίνδυνα μονοπάτια, ειδικά βλέποντας τις πρακτικές που δουλεύονται ολοένα και περισσότερο στο moblie gaming: reviews 5-άστερα με δέκα λεπτά παιχνιδιού και pay-2-play-2-win στον ύψιστο βαθμό. Άλλο θέμα για ανάλυση αλλού.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 5 μήνες από Kabamaru.Igano
 • Mournblade

  Και μένα αυτό μου έκανε εντύπωση. Έχει βουίξει το ιντερνετ για τα microtransactions και του Forza και του Shadow of War και στο άρθρο δεν αναφέρεται τίποτα. Φέτος όπως πάει η δουλειά δεν θα αγοράσω κάποιο από τα καινούργια games με εξαίρεση το Need For Speed Payback αν είναι καλό. Όλες σχεδον οι καινούργιες κυκλοφορίες είναι γεμάτες microtransactions σε full price τίτλους το έχουν ξεφτιλίσει πλέον.

 • Mournblade

  εκατσα κ το εψαξα λιγακι παραπανω το θεμα κ τελικα δεν ειναι τοοοοοσο τραγικα τα πραγματα με τα microtransactions. ειναι σχεδον ολοιδιο το συστημα με αυτο του 6, οπότε αν ξέρατε εκεινο το συστημα και τις mod cards του, ξερετε κ αυτο.

  Αυτη τη στιγμή υπάρχουν 1 βασικο ζητημα:
  Η μονη ουσιαστικη αλλαγη που εχει γίνει ειναι οτι οι mod vip cards (σου διπλασιαζουν τα χρηματα - CR που θα κερδισεις σε ενα αγωνα) πλέον δεν ειναι unlimited χρησης αλλα consumable (1-25 χρήσεις) το οποιο ειναι πολυ εκνευριστικο. Αν θες να βγαλεις καλά CR στο παιχνιδι σχετικα γρηγορα, θελει να του κουμπουνεις καρτουλες επανω που σου δινουν bonuses αλλα αν οι καρτουλες χανονται κ τις ψαρευεις αγοραζοντας loot boxes με CR, τοτε μπαινεις σε ενα φαυλο κυκλο να βγαζεις λεφτα για να περνεις καρτες για να βγαζεις λεφτα.
  Η Turn10 πρέπει να ξανακανει τις cards να ειναι unlimited κ θα στρωσει αρκετα η κατασταση.

  Προς τιμη της Turn10, αποσο διαβαζω ακόμα δεν υπάρχει χρηματικό αντάλαγμα για τετοια πραγματα, ειναι ολα δωρεαν. Ειπε πως θα μπουν αγορες/microtransaction καποια στιγμη στο μελλον, ΟΤΑΝ το συστημα σταθεροποιηθεί και οι παίχτες ειναι χαρούμενοι με αυτο που εχουν στα χερια τους.
  Να προσθεσω πως η T10 εχει ηδη δηλωσει οτι θα αλλαξει το συστημα με της καρτες.
  Επισης, να πω πως εγω ξεκλείδωσα παρα πολυ πραγμα στο forza 6 κ δεν εβαλα σχεδον ποτε καρτες. αυτες ειναι για οσους θελουν να ξεκλειδωσουν κ το παραμικρο σε χρονο dt, σε διευκολύνουν. για οποιον παίζει πολύ ή κανει το χαβαλε του, δεν ειναι απαραίτητες.

  τωρα αυτα ειναι ολα απο διαβασμα στα forums κ στον ξενο τυπο, δεν εχω εντυπωσεις σε πρωτο χερι οποτε δεν ειμαι 100% σιγουρος για ολα.

 • Mournblade

  Νομίζω είναι αυτονόητο πως δε χρειάζεται να γίνουν τραγικά τα πράγματα ώστε επιτέλους να μπουν κάποιοι περιορισμοί Αλέξανδρε. Ο ''ωχαδερφισμός'' (γενικά μιλάω, δεν αναφέρομαι σε σένα) έχει φέρει τα πράγματα ως εδώ. Απο το multi του Mass Effect 3 κοιτάξτε πόσο πολύ έχουν προχωρήσει και διεισδύσει αυτές οι τακτικές.
  Το να μην υπάρχουν πλέον το θεωρό αδύνατον. Τουλάχιστον θα πρέπει να αναγράφονται τι είναι, ποιά παιχνίδια περιέχουν τέτοιες συναλλαγές και τι κίνδυνοι καιροφυλακτούν. Απαραίτητα με τη μέγιστη ηλικιακή κατάταξη άνω των 20 χρόνων. Όπως και σε κάθε προιόν-τακτική που περιέχει τον κίνδυνο του εθισμού. Ας υπάρχει τουλάχιστον το awareness και μετά ο καθένας είναι υπεύθυνος. Οι ενήλικες για τον εαυτό τους και οι γονείς για τα παιδιά τους.

 • Mournblade

  το δεν ειναι τοσο τραγικα παει στο οτι βλέπουμε υπερβολικη αντιδραση ορισμένων με το συγκεκριμένο παιχνιδι για κάτι που είναι δωρεάν (!!!) ενώ υπάρχουν δεκάδες ΑΑΑ στην αγορα με πολυυυυυυ χειροτερα συστηματα που εκει δε βλέπω τις ιδιες αντιδρασεις.

 • Ενθουσιασμένος ο Αποστόλης από το PCars, ενθουσιασμένος ο Γιώργος από το Forza 7. Τι γίνεται ρε παιδιά φέτος?

  Δεν έχω ασχοληθεί με Forza Motorsport ποτέ πάνω από 4-5 ώρες -γιατί δεν είχα πότε Xbox δικό μου- αλλά τώρα που βγαίνει και σε PC σίγουρα θα το βάλω στην λίστα μου. Θα πω την αμαρτία μου ότι το ύφος της σειράς και η παρουσίαση της ποτέ δεν με τράβηξε, σαν πιστό φίλο του Gran Turismo. Μου έβγαζε μία υπερβολική αμερικανιά και πολύ marketing, κάτι που βγάζει και τώρα με όλα τα microtransactions, VIP pass κ.α., ενώ το GT ήταν πάντα πιο ρομαντικό -πιο ιαπωνικό- στα μάτια μου. Αν παρομοίαζα το GT π.χ. με ένα R32, το Forza στα μάτια μου είναι ένα καλογυαλισμένο Fort GT40.

  Με το GT όμως να έχει διαλέξει άλλα μονοπάτια, το οποίο μπορεί και να είναι καλό-μπορεί και όχι, ίσως τελικά το Forza είναι περισσότερο κοντά στο παραδοσιακό GT σαν στήσιμο από ότι το GT: Sport.
  Σίγουρα θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία στο pc και αυτό όπως και το PCars 2.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 5 μήνες από KhR1s
 • KhR1s

  Πότε θα πιούμε μια μπύρα;

 • διαβαζα παντως χθες ανακοινωση απο την Turn 10 οτι ακουσε τα παραπονα του κοινου για το νερφαρισμα του VIP και θα το αλλαξει συντομα στα πρότυπα του Forza 6 που ζηταει τοσος κοσμος. σημαντικο που δεχονται την κριτικη τοσο αμεσα κ απαντανε.

 • Παιχνιδαρα για ακομη μια φορα. Οσο και να προσπαθω να ασχοληθω και με αλλα racing παντα στο forza καταληγω. Σιγουρα οχι αμεση αγορα αλλα ελπιζω να παρει και αυτο τη σειρα του.

 • Ως φανατικός racing παιχνιδιών για 10+ χρόνια, μετά από μια αποχή ~3 ετών πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να επανέλθω!

 • Διαβάζοντας την ωραία κριτική για το FORZA 7 θα ήθελα να ρωτήσω εαν στο μοντέλο φυσικής και στον χειρισμό έγιναν αλλαγές απο το demo? Γιατί στο demo που δοκίμασα το παιχνίδι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως simulation. Είχε πολλά προβλήματα στο τρόπο φρεναρίσματος, για παράδειγμα δεν αλλάζει η απόσταση φρεναρίσματος καθώς και η συμπεριφορά του αυτοκινήτου μεταξύ threshold braking και cadence braking, παρατηρήθηκε λανθασμένα αρκετά μεγαλύτερη αποσταση φρεναρίσματος με ABS σε σχέση με το cadence braking. Ακόμη το ιδιαίτερα tail happy gameplay της σειράς λάμπει και στο demo. Η αίσθηση του χειρισμού γενικά που πήρα απο το demo ήταν περισσότερο arcade με κάποια simulation στοιχεία.

 • Πολύ λεπτομερές και γραμμένο αριστοτεχνικά review. Τόσο αριστοτεχνικά που από τις λεπτομέρειες και τις περιγραφές που περιέχει, μυρίζει λάστιχο!
  Το demo που έπαιξα δεν μου άρεσε. Μάλλον θα επωφεληθώ της κυκλοφορίας του fm7 για να πάρω το fm6 που θα πέσει η τιμή του.
  Και πιο μετά βλέπουμε και γι αυτό.

Τελευταία Σχόλια

Πάντως όπως όλοι οι Έλληνες θα ήθελα ένα στην Ελλάδα. Η επανάσταση του 1821 φαίνεται λογικό γιατί οι...
4GB επιπλέον δεν αλλάζουν κάτι γιατι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο 100% της εγκατεστημένης βάση...
Το new 3ds πέρα από την αύξηση στην υπολογιστική ισχύ, είχε και δυο βασικά upgrades στο hardware. Το...
πωπω χολή...τι κακός
Kατα πάσα πιθανότητα απλά θα δούμε κάποιο revision με το chipset της nvidia σε λιγότερα nm για να πέ...
Παρόλα αυτά λόγο παραγωγής αναγκαστικά θα πρέπει να αναβαθμιστεί το switch τουλάχιστον όπως αναβαθμ...
Το 2009 η MS διπλασίασε τη διαθέσιμη ram στα dev kits του 360 απο 512mb (που είχε και το retail μηχα...
Και ότι το σκεφτόμουν πριν λίγο ακούγοντας το υπόλοιπο δευτεριάτικο webcast..
Όταν λέμε two nicks,ε...
Λατρεμένο Curse of Monkey Island. Δεν είναι ούτε το πρώτο Monkey Island που έπαιξα στην ζωή μου, ούτ...
Εννοειται στο συγκεκριμενο,ειμαι 100% υπερ αυτης της αποψης.