Pac-Man εις διπλούν!

Είναι κάπως παράξενο που ξεκινάμε το review μιας σχετικά πρόσφατης προσθήκης σε ένα franchise που μετρά ήδη τέσσερις δεκαετίες ζωής, σε μια κονσόλα που μόλις πριν από λίγες μέρες έκλεισε αισίως τον ένα χρόνο ζωής. Αυτό είναι όμως το παράδοξο με τα δημοφιλή franchises. Μια κονσόλα έχει ορισμένο χρόνο ζωής. Αντιθέτως, ένα franchise δοκιμάζεται μέσα στο χρόνο και, αν το αξίζει, μπορεί να προσφέρει διασκέδαση σε πολλές γενιές παικτών. Αυτή είναι και η μαγεία με τη σειρά Pac-Man. Τα παιχνίδια της συγκεκριμένης σειράς δεν προσέφεραν ποτέ κάτι το μοναδικό ή ρηξικέλευθο στη βιομηχανία. Τα παιχνίδια Pac-Man ήταν πάντοτε απλά και εύκολα τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην εκτέλεσή τους. Αρκούσε μόνο ένα σύστημα που υποστήριζε χειρισμό τεσσάρων κατευθύνσεων.

Από εκεί και πέρα αμέτρητοι παίκτες στα 40 σχεδόν χρόνια της σειράς διέσχισαν σκοτεινούς λαβυρίνθους, αποφεύγοντας επιδέξια τα χρωματιστά φαντάσματα που εξαπολύονταν στο κατόπι του Pac-Man, καταπίνοντας...χάπια και ακούγοντας εκείνον τον χαρακτηριστικό ήχο που μας προκαλεί διάφορους συνειρμούς. Και όμως, αυτό το απλό gameplay είναι που κρύβει το χαρακτηριστικό εκείνο που επέτρεψε στη σειρά να επιζήσει όλο αυτό το διάστημα – και αυτό δεν είναι άλλο από την απόλυτα εθιστική προσπάθεια να καταρρίψει κανείς το high score του και να στοχεύει συνεχώς σε ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογία. Αυτό είναι το συστατικό εκείνο που προ(σ)καλεί τους παίκτες ξανά και ξανά και ξανά, μέσα από την πάροδο του χρόνου και από διαφορετικές προσεγγίσεις στο franchise να ασχοληθούν με την κιτρινωπή κεφαλή με το μεγάλο στόμα, που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι...να καταπίνει χάπια.

Pac Man Championship 2 Switch 01

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο 2018. Έχοντας ήδη προσφέρει στην αγορά το Pac-Μan Championship Edition 2, η Bandai Namco προβαίνει σε μια επανακυκλοφορία του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία τολμούμε να πούμε πως έρχεται «γάντι» με το χαρακτηριστικό γνώρισμα της υβριδικής κονσόλας της Nintendo – τη φορητότητα. Μια κυκλοφορία στο Nintendo Switch δεν αποτελεί κάτι παράξενο ή παράταιρο. Η Bandai Namco επιδιώκει και αυτή ένα μερίδιο από την πίτα με τον πιο εύκολο τρόπο: φέρνοντας στο προσκήνιο ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί δυο χρόνια και έχει ήδη κερδίσει μερικούς από τους παίκτες. Έτσι, η επανακυκλοφορία έπρεπε να προσφέρει κάτι καινούριο, κάτι που θα ήταν ικανό να προσελκύσει ακόμα περισσοτέρους παίκτες.

Κάτι που το καταφέρνει και μας κάνει να νιώθουμε ικανοποιημένοι που ασχολούμαστε ξανά με ένα παιχνίδι μιας από τις πλέον κλασσικές σειρές τόσο καιρό μετά την κυκλοφορία του αρχικού. Πρόκειται, φυσικά, για το Pac-man Championship Εdition 2 Plus, με την τελευταία λέξη να κάνει τη διαφορά και να προσφέρει περισσότερες ώρες διασκέδασης.

Pac Man Championship 2 Switch 02

Το πακέτο αυτό έρχεται παρέα με το αρχικό Pac-Man Championship Edition 2 και την Plus εκδοχή του, που στην ουσία αποτελεί το multiplayer component του παιχνιδιού. Δεν θεωρούμε σε αυτή τη φάση απαραίτητο να ασχοληθούμε ξανά με τα χαρακτηριστικά του πρώτου παιχνιδιού, καθώς έχουμε ήδη παρουσιάσει το Pac-Man Championship Edition 2 όσο το δυνατόν αναλυτικά γινόταν. Αν θέλουμε να συνοψίσουμε τα του gameplay, μπορούμε να πούμε πως το Pac-Man Championship Edition 2 είναι ένα βελτιωμένο sequel, το οποίο βελτιώνει αισθητά τους μηχανισμούς του πρώτου Championship Edition, ενώ παράλληλα καταφέρνει να μείνει κοντά στο πνεύμα και τη νοοτροπία των τίτλων του franchise.

Είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί γρήγορη σκέψη, λόγω και της γρήγορης φύσης του, το οποίο εξακολουθεί να είναι εύκολο στην προσέγγισή του και εξίσου εθιστικό με τα προηγούμενα παιχνίδια του franchise. Οι παλιότεροι οπαδοί της σειράς είναι σίγουρο πως θα καλωσορίσουν τa gameplay features του παιχνιδιού, ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στην Bandai Namco, η οποία βρίσκει τρόπους να κρατήσει ζωντανό το franchise, προσθέτοντας χαρακτηριστικά που δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα του και που εξακολουθούν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των παικτών για την επίτευξη αυτού του υψηλού high score.

Pac Man Championship 2 Switch 03

Και οι δυο εκδόσεις που προσφέρονται με την κυκλοφορία για Switch περιλαμβάνουν tutorials, τα οποία προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των μηχανισμών και βοηθούν τον παίκτη να μπει στο κλίμα από πολύ νωρίς. Η αρχική έκδοση περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τη συνόδευσαν πίσω στην αρχική της κυκλοφορία το 2016 (όπως τα Time Trials και Missions), ενώ η Plus έκδοση προσφέρει τη δυνατότητα παιχνιδιού των προαναφερθέντων modes παρέα με έναν άλλον παίκτη ή με την ΑΙ. Είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με το Plus Mode με άλλον παίκτη κάνοντας χρήση των Joy-Cons της κονσόλας δίχως να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στο χειρισμό, ενώ το παιχνίδι υποστηρίζει όλα τα διαθέσιμα controller options που προσφέρει η κονσόλα.

Το συνεργατικό παιχνίδι αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία όπου δυο παίκτες μπορούν εύκολα να πετύχουν το υψηλό σκορ κάθε επιπέδου και, κυρίως, να διασκεδάσουν. Αρκεί μόνο σωστή και γρήγορη συνεννόηση, ανταποκρινόμενοι στους φρενήρεις ρυθμούς του gameplay. Άλλωστε, το μόνο ψήγμα που μπορεί να εντοπίσει κανείς στο παιχνίδι είναι ο εξαιρετικά γρήγορος ρυθμός του από ένα σημείο και μετά. Τα χρωματιστά φαντάσματα μπορεί να μην αποτελούν πλέον άμεση απειλή, αλλά ένα από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού τα επιτρέπει να μεγαλώνουν σταδιακά καθώς προσκολλώνται επάνω τους μικρότερα φαντάσματα, δημιουργώντας ολόκληρα «τρένα» από φαντάσματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημαντική απειλή αργότερα στο παιχνίδι.

Pac Man Championship 2 Switch 04

Η ταχύτητα της κίνησης όμως και οι χρωματικές παλέτες των επιπέδων μπορούν να μπερδέψουν τους παίκτες ως προς το πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, ακόμα και τους πιο έμπειρους στα παιχνίδια της σειράς και η περιήγηση στους λαβυρίνθους κάθε επιπέδου πρέπει να γίνεται με προσοχή και ακρίβεια. Ωστόσο, το παιχνίδι προσφέρει λύσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τα bombs, τα οποία μεταφέρουν τον Pac-Man στο σημείο εκκίνησης του επιπέδου. Όταν, όμως, κυνηγάμε την επίτευξη του high score, καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοιες διευκολύνσεις, καθώς η απώλεια ζωών ή η χρήση αντικειμένων λιγοστεύουν σημαντικά το τελικό σκορ. Κάθε κίνηση πρέπει να είναι σωστά υπολογισμένη, κάτι που πολλές φορές είναι δύσκολο όταν οι ρυθμοί του παιχνιδιού αυξάνονται σταθερά.

Καταληκτικά, θα θέλαμε να κλείσουμε με την εξής διατύπωση: δεν υποστηρίζουμε επανακυκλοφορίες παιχνιδιών με ελάχιστες προσθήκες, ειδικά όταν αυτές γίνονται σε μια προσπάθεια της εκάστοτε εκδότριας εταιρείας να δικαιολογήσει την υποστήριξή της σε μια κονσόλα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε πως συμβαίνει το ίδιο με το Pac-Μan Championship Εdition 2 Plus. Το αρχικό παιχνίδι αποτέλεσε ένα εξαιρετικό πάντρεμα του κλασικού και του σύγχρονου, με ένα gameplay εξαιρετικά απλό και προσβάσιμο από παίκτες κάθε ηλικίας και διαφορετικών εμπειριών, δίνοντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία Pac-Man. Η Bandai Namco φαίνεται ότι σέβεται την ιστορία και την αξία του franchise και προσφέρει μια καθ’ όλα εξαιρετική, ανανεωμένη και φρέσκια έκδοση στους παίκτες, ένα παιχνίδι που μπορούν να απολαύσουν πάντα και παντού.

Pac Man Championship 2 Switch 05

Παρά το ρυθμό του gameplay, ο οποίος είναι βέβαιο πως θα εκνευρίσει και ίσως απογοητεύσει μια μερίδα παικτών, η φορητότητα και, κυρίως, το στοιχείο του συνεργατικού παιχνιδιού θα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή παιχνιδιού τόσο στο σαλόνι όσο και "on the go", ενώ οι κάτοχοί του θα μπορούν να το ευχαριστηθούν με φίλους τους αλλά και με μέλη της οικογένειας που θα νοσταλγήσουν, εν μέρει, τις παλιές, καλές, retro εποχές. Όσοι εκ των παικτών έχουν παίξει το αρχικό παιχνίδι και δεν συγκινούνται από λέξεις όπως «φορητότητα» και «co-op», καλύτερα να το προσπεράσουν. Οι υπόλοιποι είναι σίγουρο πως θα διασκεδάσουν, ακόμα και αν δεν γνώριζαν τι εστί Pac-Man τα τελευταία χρόνια!


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PlatformerΔιάθεση: Bandai Namco Entertainment Greece
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Bandai Namco StudiosΗμ. Έκδοσης: 02/03/2018
PEGI: 3Εκδότης: Bandai Namco EntertainmentΠλατφόρμες: Nintendo Switch

Θετικά

 • Αυθεντική, φορητή εμπειρία Pac-Man.
 • Το co-op, που εγγυάται ώρες διασκέδασης.
 • Παραδοσιακό και συνάμα φρέσκο gameplay.
 • Γρήγορος και διασκεδαστικός ρυθμός...

Αρνητικά

 • ...που μπορεί να κουράσει και να εκνευρίσει μερίδα παικτών.
 • Έλλειψη οποιονδήποτε άλλων χαρακτηριστικών που θα πείσουν για επαναγορά όσους έχουν την αρχική έκδοση.

Βαθμολογία

Όλα ξεκινάνε ένα βράδυ Χριστουγέννων όπου αποκτώ το πρώτο μου Game Boy και γίνομαι αυτόματα (χωρίς να το ξέρω τότε) οπαδός της Nintendo. Ακολουθεί μια κονσόλα PlayStation (σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και από τότε η δεσποινίδα Croft εισβάλει στη ζωή μου. Έκτοτε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Παραμένω φανατικός οπαδός των φορητών και των 3rd person Action Adventures (Tomb Raider! Prince of Persia! Assassin’s Creed??) μόνο που προτιμώ να απολαμβάνω τίτλους στην οθόνη του PC (γιατί είμαι φαν και των RTS!). Από εκεί και πέρα δεν θα πω όχι σε ένα καλό βιβλίο, πολλές καλές σειρές, άπειρες καλές ταινίες και βόλτες με καλή παρέα.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος στην προσπάθεια εξαγοράς της Ubisoft από τη Vivendi
Η Vivendi πουλάει όλες τις μετοχές που κατείχε.
NPD Φεβρουαρίου: Σάρωσαν Monster Hunter και PS4
Ενώ το Switch γίνεται η κονσόλα με τον πιο επιτυχημένο πρώτο χρόνο!
Tο Mark of the Ninja Remastered στο Nintendo Switch
Stealth δράση στην κονσόλα της Nintendo.
UK charts: Το Burnout Paradise στην κορυφή μετά από 10 χρόνια
Δεύτερη θέση και σημαντική επιτυχία για τον Kirby!
Υπό ανάπτυξη τίτλος βασισμένος στη σειρά Narcos του Netflix
Εντός του 2019, από τους δημιουργούς των Marvel: Ultimate Alliance
Ανακοινώθηκε το Sonic Mania Plus
Με επιπλέον χαρακτήρες και νέα modes.
Το Valkyria Chronicles 4 έρχεται στη Δύση
Φθινοπώρινος πόλεμος. 
Attack on Titan 2
A.O.T: Wings of Freedom Remastered Edition, Version 2.0...
Retail έκδοση για το Thimbleweed Park
Πλούσιες, "old school" εκδόσεις για PS4 και Switch.
UK charts: Δυνατό ξεκίνημα για τα TT Isle of Man και Bravo Team
Όμως το GTA V τους στερεί την πρωτιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • [troll mode]
  Το παιχνίδι που περίμενα για να πάρω Switch!
  [/troll mode]

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 1 εβδομάδα από KhR1s

Τελευταία Σχόλια

ps4 καλη τυχη σε ολα τα παιδια
Khr1s έχεις δίκιο, δυστυχώς οι μικρές γενιές μεγαλώνουν με κακή νοοτροπία παγκοσμίως. Τώρα τι φταίε...
Προβλέπω να έχουμε νέο Assassin ήρωα με φουστανέλα.
ΜΕΧΡΙ 20 ΕΥΡΩ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΤΕΛΕΙΩΣ?
Η συμμετοχη της Tencent στο μετοχικο κεφαλαιο της Ubi,πιστευω οτι ηταν ο κυριοτερος λογος που εκανε ...
Από την μία λες πάλι καλά που κατάφεραν και το έβγαλαν έστω και έτσι. Από την άλλη πόσο κρίμα γιατί ...
θα ήθελα πολύ να μάθω τι έγινε behind the scenes και την γλύτωσε η Ubi, οι φήμες το τελευταίο διάστη...
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΩΡΟ….. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ…. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ !!!!!! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ GAME !!...