Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Η 1C Company είναι μια εταιρία από τις λίγες που, όταν λέμε ότι έχει κάνει λίγο από όλα, το εννοούμε με όλο το βάρος της φράσης. Από ιστορικούς εξομοιωτές πτήσεων (IL-2 Sturmovik) σε σκληρή real-time στρατηγική (Men of War), άλλες φορές ως εκδότρια εταιρία, άλλες φορές ως developer και, μάλλον άγνωστο σε αρκετούς, μια από τις κυρίαρχες εταιρίες της Ρωσίας σε επαγγελματικά λογισμικά για επιχειρήσεις, υπεύθυνη για το localization της πλειοψηφίας μη ρωσικών παιχνιδιών και άλλα.

Η εν λόγω περίπτωση, το SHINY, είναι μια από τις λιγότερο σημαντικές κυκλοφορίες της εταιρείας, και αυτό γίνεται γρήγορα αντιληπτό. Κυκλοφόρησε το 2016 για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και μόλις φέτος έγινε διαθέσιμη η έκδοση για κονσόλες. Το SHINY είναι ένα platformer που μας τοποθετεί στο ρόλο ενός ρομπότ από τα πολλά που εγκαταλείφθηκαν από τους ανθρώπους σε έναν πλανήτη που οδεύει ολοταχώς προς τον ήλιο και την καταστροφή του. Η όλη αρχική ιδέα με τα ρομπότ που αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι, μας θύμισε αρκετά την αγαπημένη ταινία Wall-e, αλλά όλοι οι θετικοί παραλληλισμοί τελειώνουν εκεί. Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα platformer που δεν κάνει ποτέ κάτι το ξεχωριστό, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει και πολλά πράγματα λάθος.

Shiny image 01

Το platforming λειτουργεί σε γενικές γραμμές σχετικά ικανοποιητικά, και ουσιαστικά η όλη πρόκληση του gameplay, πέρα από το τυπικό platforming, είναι η διαχείριση της ενέργειας του ρομπότ Kramer 227, που τελειώνει όσο προχωρά στα επίπεδα, και η χρήση διάφορων ικανοτήτων (τρεις στο σύνολο) οι οποίες επίσης καταναλώνουν ενέργεια. Η ενέργεια του Kramer 227 αναπληρώνεται στα checkpoints, αλλά και συλλέγοντας μικρές μπαταρίες οι οποίες λειτουργούν και ως collectibles. Παράλληλα, ο παίκτης θα πρέπει να αναζητήσει τα ρομπότ που βρίσκονται χωρίς ενέργεια διάσπαρτα στα επίπεδα, να τα «ξυπνήσει» και μαζί να φύγουν από τον πλανήτη, που είναι και ο σκοπός του παιχνιδιού.

Τα ρομπότ αυτά τις περισσότερες φορές βρίσκονται στο δρόμο του παίκτη, και θα θέλαμε να είναι πιο συχνά κρυμμένα στο περιβάλλον ή να απαιτούν καλύτερη εξερεύνηση. Στα περιβάλλοντα, εκτός από collectibles, υπάρχουν και οι κλασικές πλέον παγίδες που δυσκολεύουν το έργο του παίκτη, όπως πρέσες που απειλούν να τον συνθλίψουν, πλατφόρμες που κινούνται ή καταρρέουν, καρφιά, φλόγες και επικίνδυνα αέρια. Οι τρεις ειδικές ικανότητες του Kramer 227 δίνουν μια κάποια ποικιλία στο gameplay, με το πιο ενδιαφέρον στοιχείο να είναι το jetpack, το οποίο χρησιμεύει περισσότερο προς το τέλος.

Shiny image 02

Υπάρχει πράγματι μια σταθερή δομή κάτω από το παιχνίδι, με ξεχωριστά επίπεδα, λειτουργικό platforming, μικρά collectibles εδώ κι εκεί και αρκετή ποικιλία ώστε να αποφεύγει να καταντά βαρετό. Από την άλλη, δεν είναι σχεδόν ποτέ και πραγματικά διασκεδαστικό, με το platforming σύντομα να γίνεται περισσότερο διαδικαστικό. Επίσης, η ιδέα της ιστορίας θα μπορούσε να έχει κάποιο ενδιαφέρον ή να εξερευνηθεί κάπως περισσότερο, αλλά πέρα από το αρχικό cinematic, σχεδόν δεν συμμετέχει στο υπόλοιπο παιχνίδι.

Μια ευχάριστη νότα, πάντως, δίνουν οι μελωδίες που ακούγονται σε σημεία και αλλάζουν ανάλογα με το περιβάλλον που εξερευνά ο Kramer 227. Τα γραφικά μοιάζουν βγαλμένα από τις γοητευτικές εποχές του αγαπημένου PlayStation 2, με… τρομακτικό aliasing και θολά textures να “πνίγουν” την οθόνη, ενώ η γενικότερη παρουσίαση πάσχει σε όλους τους τομείς. Υπάρχει γενικά μια αίσθηση έλλειψης polishing και φτωχού τεχνικού τομέα ακόμη και σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται συνειδητά από τους δημιουργούς για μια απλή, σχετικά “παλιομοδίτικη” και μάλλον φτωχή, εν τέλει, platforming πρόταση.

Shiny image 03

Το SHINY, δυστυχώς, δεν φαίνεται σε κανένα σημείο να προσπαθεί να κάνει το κάτι παραπάνω, και αποτελεί μια… “basic” περίπτωση σε όλα του. Από την άλλη, φαίνεται να το γνωρίζει πολύ καλά και ζητά μόλις 10 ευρώ από τους υποψήφιους αγοραστές. Τώρα, το αν αυτά τα 10 ευρώ αξίζουν, τη στιγμή που η αγορά είναι γεμάτη με platformers που κάνουν καλύτερα ό,τι προσπαθεί το πόνημα της Garage 227, είναι μια άλλη ερώτηση. Με σχετικά εύκολη απάντηση.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PlatformerΔιάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Garage 227Ημ. Έκδοσης: 26/02/2018
PEGI: 3Εκδότης: SoedescoΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

  • Κάποια περιβάλλοντα με ενδιαφέρον, και γοητευτική μουσική.

Αρνητικά

  • Απελπιστικά φτωχή παρουσίαση.
  • Μετριότατος τεχνικός τομέας και έλλειψη polishing.
  • Λειτουργικό μεν, αλλά σπάνια διασκεδαστικό gameplay.

Βαθμολογία

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τέλος στην προσπάθεια εξαγοράς της Ubisoft από τη Vivendi
Η Vivendi πουλάει όλες τις μετοχές που κατείχε.
Final Fantasy XV Royal Edition
Το ταξίδι της ανάπτυξης συνεχίζεται...
NPD Φεβρουαρίου: Σάρωσαν Monster Hunter και PS4
Ενώ το Switch γίνεται η κονσόλα με τον πιο επιτυχημένο πρώτο χρόνο!
The Raven Remastered
Ένα ωραίο παιχνίδι, σε μια ανούσια remastered έκδοση.
Φήμη: Στην Αρχαία Ελλάδα το επόμενο Assassin’s Creed
Και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με διάθεση εντός του 2019.
Εντυπωσιακά gameplay πλάνα από το God of War
Εμβάθυνση στο νέο σύστημα μάχης και 15 λεπτά έντονης δράσης.
Titan Quest
Μόνο σε εκποίηση.
Ghost of a Tale
Το έτος των ποντικιών...
Livestream 20/3 - Sea of Thieves
To πειρατικό ανοίγει πανιά.
Μικρή γεύση από το Extinction
Μέσα από το Story trailer για τον τίτλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Τελευταία Σχόλια

ps4 καλη τυχη σε ολα τα παιδια
Khr1s έχεις δίκιο, δυστυχώς οι μικρές γενιές μεγαλώνουν με κακή νοοτροπία παγκοσμίως. Τώρα τι φταίε...
Προβλέπω να έχουμε νέο Assassin ήρωα με φουστανέλα.
ΜΕΧΡΙ 20 ΕΥΡΩ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΤΕΛΕΙΩΣ?
Η συμμετοχη της Tencent στο μετοχικο κεφαλαιο της Ubi,πιστευω οτι ηταν ο κυριοτερος λογος που εκανε ...
Από την μία λες πάλι καλά που κατάφεραν και το έβγαλαν έστω και έτσι. Από την άλλη πόσο κρίμα γιατί ...
θα ήθελα πολύ να μάθω τι έγινε behind the scenes και την γλύτωσε η Ubi, οι φήμες το τελευταίο διάστη...
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΩΡΟ….. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ…. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ !!!!!! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ GAME !!...