Μετά το Attack on Titan 2, δεύτερη πανωλεθρία για την ομάδα των γιγάντων...

Το Extinction είναι μία από αυτές τις ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου –δυστυχώς- δε γίνεται να αποφευχθεί η συμπερίληψη της τιμής στην αξιολόγηση του τίτλου κι ας γνωρίζουμε ότι σε μερικούς μήνες το αντίτιμο μάλλον θα μειωθεί δραματικά. Βλέπετε, η Iron Galaxy θέλησε να τοποθετήσει την πρώτη μεγάλη της δημιουργία στα χωράφια των "ΑΑΑ" τίτλων, κάτι που αντικατοπτρίζεται από την full-priced τιμή του. Το πρόβλημα είναι ότι η "ΑΑ" φύση του Extinction (αν θα μπορούσε να οριστεί και ως τέτοια ακόμα) είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη σε όλους, ανεξαιρέτως, τους τομείς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με διαφορετική τιμολόγηση θα άλλαζε άρδην η ποιοτική αξιολόγηση, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν ελλιπή τίτλο, όμως, δε γίνεται παρά να είμαστε κατιτίς πιο αυστηροί όταν το πορτοφόλι μας θα ελαφρύνει αισθητά έπειτα από την απόκτηση του Extinction.

Η περιοριστική φύση του Extinction εμφανίζεται ήδη από την εισαγωγή, όταν θα πραγματοποιήσουν την ξαφνική τους επίθεση τα Ravenii, τέρατα δηλαδή, που θα μπορούσαν να ονομαστούν και orcs ή goblins, τα οποία έρχονται σε δύο μεγέθη, φυσιολογικού αναστήματος και γιγάντιων διαστάσεων. Έπειτα από τη λακωνική εισαγωγή θα μεταφερθούμε κατευθείαν στη μάχη, χειριζόμενοι τον Avil, τον οποίο τη μία στιγμή τον γνωρίζουμε ως κρατούμενο σε ορυχεία και την αμέσως επόμενη τον χειριζόμαστε με πανοπλία και χατζάρα, επιτρέποντάς μας να θερίσουμε με χαρακτηριστική ευκολία τα μικρότερα Ravenii. 

Extinction review 01

Σε γενικές γραμμές το χτίσιμο του κόσμου όπου βρισκόμαστε είναι, πρακτικά, ανύπαρκτο, δίχως να γνωρίζουμε την ιστορία της διαμάχης με τα Ravenii (αν υπήρχε βέβαια τέτοια) και με τις πλέον αδιάφορες και σπαρτιατικές αναφορές πίσω από την αιχμαλωσία του πρωταγωνιστή και του λόγου που έχει υπεράνθρωπες ικανότητες στη μάχη. Το στήσιμο του Extinction θυμίζει μία άλλη εποχή, όπου την όποια ανάπτυξη του κόσμου για ένα παιχνίδι την μαθαίναμε από την περίληψη που υπήρχε στο οπισθόφυλλο της συσκευασίας. 

Το μοναδικό θετικό στοιχείο που μπορεί να βρει κανείς στο σενάριο αφορά τις λιγοστές cutscenes, που δείχνουν σαν να προέρχονται από παλιά, καλά κυριακάτικα "παιδικά", με σχέδια φτιαγμένα στο χέρι. Εντούτοις, και αυτά είναι λίγα στον αριθμό και μικρής διάρκειας, μη μπορώντας να ανατρέψουν την κατάσταση του σεναρίου. Με την ιστορία να αδυνατεί να τραβήξει την προσοχή μας, το βάρος του campaign περνάει στην ποικιλία των objectives, τοποθεσιών και του gameplay, τρεις τομείς όπου η έννοια ποικιλία –και δεν θέλουμε να είμαστε σκωπτικοί- μόνο ως υπερβολή μπορεί να θεωρηθεί. Η random φύση των περιβαλλόντων σημαίνει ότι κάθε φορά εισερχόμαστε σε χώρους με τα πλέον απλοϊκά χτίσματα, απλωμένα αδιάφορα σε σημείο που το random στοιχείο παύει να έχει νόημα καθώς η εντύπωση που προκαλείται είναι πως βρισκόμαστε πάντοτε στον ίδιο ακριβώς χώρο (από το πρώτο επίπεδο έως το τελευταίο).

Extinction review 02

Τα objectives με τη σειρά τους δεν επωφελούνται ιδιαίτερα μέσα από τη δομή που έχουν οι gameplay μηχανισμοί. Το βασικότερο διαφημιστικό ατού του Extinction είναι η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα γιγάντια Ravenii (κάτι βέβαια που έχουμε ξαναδεί στα Attack on Titan, για να μην αναφέρουμε άλλους, πιο επιφανείς τίτλους). Οι μάχες με αυτούς τους γίγαντεσ είναι υλοποιημένες σχετικά ικανοποιητικά, και πάλι όμως χωρίς να είναι σε θέση να κρατήσουν το ενδιαφέρον για πολύ.

Τα άκρα τους ενδείκνυνται για τεμαχισμό, καθώς, κόβοντας τα πόδια τους τα ακινητοποιούμε, ενώ με την απώλεια των χεριών χάνουν τη δυνατότητα επίθεσης. Ως κάποιους άλλους γνωστούς anime γίγαντες, βέβαια, τα άκρα τους αναζωογονούνται μετά από μερικά δευτερόλεπτα, με την πλήρη εξολόθρευση των γιγάντων να εντοπίζεται στο καλοζυγισμένο κόψιμο του κεφαλιού (στοχεύοντας πάντα στον σβέρκο, όπως συμβαίνει σε ένα άλλο anime…). Προκειμένου όμως να έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας το θανατηφόρο χτύπημα, πρέπει να έχουμε πρώτα πλήρως γεμάτη την ανάλογη μπάρα ενέργειας. Για να αποκτήσουμε αρκετή ενέργεια, απαιτείται να σώζουμε τους κατοίκους του βασιλείου (τηλεμεταφέροντάς τους), να σκοτώνουμε τα μικρότερα Ravenii ή να ακρωτηριάζουμε τους γίγαντες.

Extinction review 03

Αυτός ο μηχανισμός έρχεται κατάλληλα για να αυξήσει τη δυσκολία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εκτέλεση των γιγάντων θα ήταν η πλέον διαδικαστική υπόθεση. Ο λόγος είναι πως ο Avil είναι ένας ιδιαίτερα ικανός μαχητής, με υπεράνθρωπες δυνάμεις, που του επιτρέπουν να ίπταται αλλά και να περπατάει σε κάθετες επιφάνειες, κάτι που σημαίνει πως μπορούμε να σκαρφαλώνουμε εν ριπή οφθαλμού στην πλάτη των γιγάντων.

Ο έτερος βαθμός εμβάθυνσης που επιχειρεί να μπει στην αντιμετώπιση των γιγάντων αφορά στις πανοπλίες που φέρουν πολλοί εξ αυτών, διαφορετικής ισχύος, οι περισσότερες εκ των οποίων καταστρέφονται απλά όταν σπάσουμε το εκάστοτε λουκέτο που τις κρατάει ασφαλισμένες. Κάπου εδώ κλείνει και το εύρος του συστήματος μάχης. Αν και αυτές οι μάχες αποτελούν το selling point του τίτλου, η αλήθεια είναι ότι όταν εξολοθρεύσετε 2-3 γίγαντες στο παιχνίδι, θα έχετε ουσιαστικά δει και το σύνολο της δράσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού ολοκληρώσαμε τα τρία πρώτα επίπεδα (στη μισή ώρα μάξιμουμ) νοιώσαμε έπειτα ότι απλά εισερχόμασταν στην επανάληψη αυτών, με απλές αυξομειώσεις των ίδιων εχθρών και γιγάντων, με τους τελευταίους να αλλάζουν απλά με τυχαίο τρόπο τις πανοπλίες τους.

Extinction review 04

Ειδικά οι μάχες με τα μικρότερα Ravenii είναι παντελώς διεκπαιρεωτικές αλλά και ενδεικτικές της ελλιπούς προσοχής που τους δόθηκε. Παρόλο που υπάρχει ένα σύστημα combos πολλαπλών χτυπημάτων, που δύναται να εμπλουτισθεί ξοδεύοντας xp, τελικά φαντάζει παντελώς παράταιρο δεδομένου ότι η ανεξάντλητη ισχυρή κίνηση του Avil (που έχουμε από το πρώτο δευτερόλεπτο) μπορεί να εξολοθρεύσει με ένα χτύπημα εχθρούς που ειδάλλως θέλουν πέντε σπαθιές μέσω ενός combo.

Το άκρως επαναλαμβανόμενο σύστημα μάχης συνοδεύεται και από την ανύπαρκτη ποικιλία στα objectives. Η ίδια η Iron Galaxy φαίνεται ότι γνώριζε την έλλειψη οποιασδήποτε ποικιλίας καθώς ήδη στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού πολλές αποστολές παράγουν με τυχαίο τρόπο τα objectives (η ποικιλία των οποίων μετριέται στα δάχτυλα) κάτι που κατ’ επέκταση αποτελεί σημάδι του πόσο αποκομμένες είναι από το όποιο σεναριακό υπόβαθρο μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτές. Η γενικότερη απουσία ικανού υλικού για να κρατήσει το ενδιαφέρον παραπάνω από μισή ώρα δημιουργεί την εντύπωση πως το Extinction θα βρισκόταν στο στοιχείο του αν προοριζόταν για τις καμπίνες των ουφάδικων. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, η Iron Galaxy ζητάει το πλήρες αντίτιμο για μία εμπειρία που ό,τι έχει να πει το λέει στο πρώτο μισάωρο...

To review βασίστηκε στην PC έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Iron GalaxyΗμ. Έκδοσης: 10/04/2018
PEGI: 16Εκδότης: Modus GamesΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

 • Η υποτυπώδης ικανοποίηση όταν ρίξουμε έναν γίγαντα.

Αρνητικά

 • Με το πέρας των τριών πρώτων επιπέδων θα έχετε δει ουσιαστικά ό,τι έχει να προσφέρει στο σύνολό του το παιχνίδι.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Yakuza 6: The Song of Life
Επιστροφή στη γραμμή εκκίνησης.
Παράνομα τα loot boxes στο Βέλγιο
Πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους δεν συμμορφωθούν.
Ανακοινώθηκε το 11-11: Memories Retold
Ένα αφηγηματικό adventure του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ημερομηνία διάθεσης του Sonic Mania Plus
Κοντά μας στα μέσα Ιουλίου.
Συνεργασία μεταξύ Microids και Big Ant Studios
Για τη διάθεση του AO International Tennis σε PS4 και Xbox One.
PS+ Μαΐου: Ακόμη ένας δυνατός μήνας για την υπηρεσία
Προετοιμασία για τη κυκλοφορία του Detroit και χαλάρωμα με Rayman!
Με προοπτική πρώτου προσώπου το Cyberpunk 2077
Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και αυτή του τρίτου προσώπου.
Έρχεται υποστήριξη Discord Connectivity στο Xbox One
Για γεφύρωση της επικοινωνίας μεταξύ χρηστών One και PC.
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διάθεσης του Strange Brigade
Μαζί με Story trailer και ειδικές εκδόσεις.
Ανακοινώθηκε open beta για το H1Z1: Battle Royale
Αποκλειστικά για το PlayStation 4, μέσα στον Μάιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ανήκει στην σπάνια κατηγορία παιχνιδιών που φαίνονται από τα trailer το πόσο μάπα είναι.

 • Ε ρε πως φαίνεται όταν ένα παιχνίδι είναι ρηχό και ανέπνευστο.. Ενώ είχε μια ωραία ιδέα από το πρώτο gameplay trailer φαινόταν ότι θα είναι αδιάφορο σαν παιχνίδι.

 • Εχω περιεργεια..αυτα τα τυπακια που το περιγρφουν στο βιντεο...το πιστευουν???!!!!
  Οταν ειδαν το βιντεο αναρωτηθηκαν λες να τους πεισαμε???!!!:p:p:p:p

 • Πω πω............................δηλαδή χάλια μαύρα Νικόλα το Extinction?
  Μωρέ καλά κάνω και περιμένω πρώτα το εκάστοτε review πριν προχωρήσω στην αγορά του παιχνιδιού! (ειδικά όταν είναι νέο ip)

  Υ.Γ Και η φάση είναι ότι μου άρεσε το Extinction από τα διάφορα trailers που έβλεπα, και είχα σκοπό μέχρι το τέλος της εβδομάδας να τα αγοράσω:(:(
  Ήτταααααααααααααααααααααααααα!!:o:o:o:o

 • Μάκης81

  Πάλι καλά γιατί θα έκλεγες τα λεφτά σου με αυτή τη μούφα. Εγώ μόλις τελείωσα το διάβασμα του review σκέφτηκα ότι και ένα 3'' να του έβαζε μια χαρά θα ήταν.

 • Μάκης81

  Ναι ναι Παύλο!
  Άσε φίλε μου γιατί καθώς διάβαζα το κείμενο του Νικόλα και σιγά σιγά καταλάβαινα γιατί μούφα μιλάμε, έλεγα συνεχώς πάλι καλά που κρατήθηκα και δεν το αγόρασα πριν διαβάσω το review του!:(:(

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 εβδομάδες από Μάκης81
 • Attack on Titan 2 killer xDDD

 • Λίγο ότι την θεωρώ καλό studio με πραγματικά καλά παιχνίδια στο 'ροστερ" της, λίγο ότι έφυγε από την sony για να αναλάβει πρόσφατα επικεφαλής σε αυτήν ο adam boyes, λίγο ότι θεωρώ το Killer Instict στο ΟΝΕ ένα από τα πραγματικά σπουδαία hiden gems αυτής της γενιάς και είχα μεγάλες φιλοδοξίες για αυτό το πόνημα της iron galaxy. Kρίμα που δεν φαίνεται να τα κατάφεραν. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα το δοκιμάσω. Ελπίζω να συνεχίσουν, να το μαζέψουν και να επανέλθουν!

 • Το ξεκινησα πριν μιση ωρα. Οντως ειναι ετσι οπως τα λετε. Αλλα θα το τερματισω και θα τους σφαξω ολους τους γιγαντες!

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...