Ταυτότητα

MindJack

MindJack

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-6 Ανάπτυξη: feelplus Ημ. Έκδοσης: 21/01/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Προστατεύστε το μυαλό σας…

Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον, πως το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας στο είδος των τίτλων τρίτου προσώπου με έμφαση στην κάλυψη έχει φτάσει αυτό των FPS, με τις εταιρίες ανάπτυξης να προσπαθούν συνεχώς να προσφέρουν φρέσκιες ιδέες και εντυπωσιακά σκηνικά προκειμένου να διακριθούν. Μετά το αμφιλεγόμενο -αν και αρκετά καλό κατά τον γράφοντα- Kane & Lynch 2, η Square Enix εκδίδει το Mindjack, μία δημιουργία που δυστυχώς εντείνει τα πολλά σκαμπανεβάσματα της ποιότητας που βλέπουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια από τον ιαπωνικό κολοσσό. Αυτό το νέο IP μαστίζεται από πολλά σχεδιαστικά προβλήματα, πλήρη έλλειψη φαντασίας στους μηχανισμούς της δράσης και, γενικότερα, φαίνεται έντονα πως αποτελεί προϊόν χαμηλού προϋπολογισμού, επιλογή η οποία δεν υποστηρίζεται από ανάλογη τιμή διάθεσης.

Στο κοντινό μέλλον…μία αδιάφορη υπόθεση εκτυλίσσεται

Το Mindjack μας μεταφέρει στο, όχι και τόσο μακρινό, 2031 όπου η τεχνολογία έχει πλέον εξελιχθεί σημαντικά ενώ, όπως επιτάσσει το κοντινό μέλλον σε πληθώρα σεναρίων, κυβερνητικές οργανώσεις και μεγάλες εταιρίες αναπτύσσουν μεγαλεπήβολα συνωμοτικά σχέδια για την απόλυτη κυριαρχία τους.

Mindjack-02-thumb.jpgΗ υπόθεση στη δημιουργία της feelplus μας τοποθετεί στο ρόλο του ειδικού πράκτορα Jim Corbjin και στις προσπάθειές του να σταματήσει τα διαβολικά σχέδια της εταιρίας Nerka -αν και...δε γίνεται ποτέ σαφές ποια ακριβώς είναι αυτά. Ο κύριος μηχανισμός του τίτλου, που κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να αποτελεί βασικό στοιχείο της υπόθεσης, αφορά το λεγόμενο Mind Hacking, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουμε στο μυαλό οποιουδήποτε χαρακτήρα επιτρέποντας στον πλήρη έλεγχό του. Ως εκ τούτου, σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούμε, ανά πάσα στιγμή, να αφήνουμε το σώμα του Jim, αποκτώντας μία αιθέρια σφαιρική μορφή και αποκτώντας τη δυνατότητα να εισβάλουμε σε οποιοδήποτε άλλο σώμα.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η ικανότητα αποτελεί ένα βασικό sci-fi στοιχείο, εντός του παιχνιδιού δεν αναφέρεται ουσιαστικά σε κανένα σημείο παρά μόνο στις τελευταίες cut-scenes. Σε όλη τη διάρκεια της ροής του σεναρίου, λοιπόν, υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός σύγχυσης σχετικά με το αν ο πρωταγωνιστής -ή οποιοσδήποτε άλλος χαρακτήρας γενικότερα- γνωρίζει τελικά την ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας.

Mindjack-01-thumb.jpgΟι εξηγήσεις που δίνονται προς το τέλος είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές, ερχόμενες μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν εντός του gameplay. Γενικότερα, το σενάριο είναι ιδιαίτερα προβληματικό αλλά και αδιάφορο, δίχως να έχει συνοχή. Σε πολλά σημεία εμφανίζονται ή εξαφανίζονται χαρακτήρες από το πλάι μας χωρίς καμία εξήγηση ενώ, επιπλέον, οι λόγοι για τους οποίους μεταφερόμαστε σε κάθε περιοχή είναι απελπιστικά ρηχοί. Στα παραπάνω δε βοηθάει η -το λιγότερο- μέτρια σκηνοθεσία των cut-scenes αλλά και η απαράδεκτη δουλειά των ηθοποιών στην απόδοση των διαλόγων, οι οποίοι δε φαίνεται να προσπάθησαν ιδιαίτερα για την απόδοση συναισθήματος στις φωνές τους.

Ενεργοποιώντας το cheat...εεε...Mind Hacking

Αναμφίβολα το λεγόμενο ως "Mind Hacking" διαδραματίζει τελικά μηδαμινό ρόλο στην πλοκή, με τον πραγματικό λόγο ύπαρξής του να αφορά στη μοναδική νέα ιδέα της feelplus για το είδος. Όπως προείπαμε, οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να πατήσουμε τους δύο αναλογικούς μοχλούς ώστε να βγούμε από το σώμα του χαρακτήρα που ελέγχουμε, προκειμένου να ψάξουμε κάποιο άλλο σώμα που μπορεί να αφορά άνθρωπο, ρομπότ ή...πίθηκο.

Mindjack-03-thumb.jpgΣχετικά με το τελευταίο, όπως φαίνεται από το παιχνίδι, στο κοντινό μέλλον το παραπάνω θηλαστικό θα μπορεί να δεχθεί την προσθήκη δύο πολυβόλων στην πλάτη του, προκειμένου να αποτελέσει ένα νέο είδος στρατιωτικού όπλου. Αποκτώντας λοιπόν τη σφαιρική μορφή, μπορούμε να περιηγηθούμε ελεύθερα στο εκάστοτε πεδίο μάχης, προκειμένου να εντοπίσουμε το σώμα που θα καταλάβουμε. Αυτή η μέθοδος επιχειρεί να προσφέρει κάποιο βάθος στρατηγικής, έχοντας πολλές φορές τη δυνατότητα να βρούμε κάποιον “ξενιστή” που θα μας μεταφέρει πιο κοντά ή και πίσω από τις εχθρικές γραμμές, ενώ ο θάνατός του δε θα αποβεί μοιραίος, καθώς μπορούμε να επιστρέψουμε στον έλεγχο του Jim ή οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα βρίσκεται ακόμα διαθέσιμος στο επίπεδο.

Στην πράξη, ο μηχανισμός του Mind Hacking έδινε την εντύπωση πως θα μπορούσε πολύ απλά να ορίζεται ως ένα cheat, καθώς δίνεται έντονα αυτή η εντύπωση από την ανεξάντλητη δυνατότητα χρήσης του αλλά και της μηδενικής τρωτότητας που έχουμε όταν τον χρησιμοποιούμε. Σε αυτήν την αίσθηση συμβάλει καταλυτικά και η –σχεδόν- παντελής απουσία αναφοράς του στο σενάριο, παρέχοντας μας τελικά ένα άνισο προβάδισμα απέναντι στους εχθρούς.

Mindjack-04-thumb.jpgΓνωρίζοντας ότι υπάρχει μηδαμινή επίπτωση στην πρόοδό μας όταν εξοντωθεί το ξένο σώμα που μπορεί να ελέγχουμε, εξαλείφεται η ανάγκη της κάλυψης ή της προσοχής στις κινήσεις μας, μειώνοντας τελικά δραματικά την ένταση των περισσότερων συγκρούσεων. Τη συνολική αίσθηση πως ενεργοποιούμε κάποιο cheat εντείνει και η ανεξήγητη εμφάνιση πιστολιού ή πολυβόλου στα χέρια των απλών πολιτών, που λίγο πριν πάρουμε τον έλεγχό τους βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος. Μία ακόμα ιδιότητα παραπλήσια του Mind Hacking αφορά στην μετατροπή των εχθρών που έχουμε τραυματίσει σημαντικά σε συμμάχους, ικανότητα της οποίας ο λόγος ύπαρξης δεν εξηγείται ποτέ αυτή τη φορά.

{PAGE_BREAK}

Μετά το Mind Hacking το χάος

Ο βασικότερος, λοιπόν, μηχανισμός που έχει να προσφέρει το Mindjack εντοπίζεται στο Mind Hack, ο οποίος τελικά αδυνατεί να προσφέρει ικανό βάθος για να δικαιολογήσει τη δημιουργία ενός παιχνιδιού που θα στηριχθεί εξολοκλήρου πάνω του. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κομμάτια που συγκροτούν το gameplay είναι άνευ οποιασδήποτε προσωπικότητας αλλά και –πολλές φορές- προβληματικά. Το σύστημα κάλυψης ακολουθεί την πεπατημένη, όπου απαιτείται απλά το πάτημα του Α (η δοκιμή του τίτλου έγινε στο Xbox 360) χωρίς όμως να λειτουργεί σωστά σε αρκετές περιπτώσεις. Πολλά ήταν τα σημεία των επιπέδων όπου φαινόταν ότι μπορούσαμε να καλυφθούμε, αλλά απλά δε γινόταν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές όπου μπορεί να ήμασταν καλυμμένοι, ωστόσο, τα εχθρικά πυρά μας πετυχαίνανε ανεξήγητα.

Επιπροσθέτως, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να φαινόταν ξεκάθαρα και από τη θέση του όπλου μας και από το σταυρόνημα ότι μπορούσαμε να πυροβολήσουμε από τα πλάγια της κάλυψης, όμως, βλέπαμε τελικά τις σφαίρες μας να καταλήγουν στον τοίχο ακριβώς μπροστά μας. Ιδιαίτερα προβληματικό είναι και το σύστημα του melee καθώς στο συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων ο χαρακτήρας μας απλά αδυνατούσε να χτυπήσει τον αντίπαλο όσο κοντά του και αν βρισκόταν, απωθώντας μας τελικά πλήρως από τη χρήση του.

Mindjack-05-thumb.jpgΗ τεχνητή νοημοσύνη, τόσο των αντιπάλων όσο και των συμμάχων μας, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθώς πολλές φορές καταφεύγουν σε αψυχολόγητες κινήσεις, ενώ συχνά βλέπαμε εχθρούς να περνούν από μπροστά μας. Για αυτό το λόγο μάλλον χρειάζονται ένα μεγάλο αριθμό σφαιρών για να εξοντωθούν ακόμα και όταν τους πετυχαίνουμε στο κεφάλι, μετρώντας σε πολλές περιπτώσεις και περισσότερες των πέντε σφαιρών σε αυτό το σημείο πριν τους δούμε να πέφτουν κάτω.

Οι μάχες με τους αρχηγούς είναι με διαφορά οι πιο απλοϊκές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η χρήση ενός μεγάλου αριθμού σφαιρών ή ρουκετών προκειμένου να εξοντωθούν, οδηγώντας μας σε ορισμένες εξαιρετικά κουραστικές και αδιάφορες μάχες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας αρχηγός, που ήταν απλώς ένας πρώην συνεργάτης μας με καθημερινά ρούχα, χρειάστηκε περισσότερες από πεντακόσιες σφαίρες για να ηττηθεί, μόνο για να τον δούμε στην επόμενη cut-scene να φεύγει έχοντας απλά πληγωθεί στο χέρι.

Online και τεχνικός τομέας

Mindjack-07-thumb.jpgΗ μοναδική ενδιαφέρουσα λειτουργία του τίτλου αφορά στο multiplayer του, το οποίο ουσιαστικά δεν διαχωρίζεται από το campaign. Οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να συνδεθούν έως και πέντε παίκτες στο παιχνίδι μας, λαμβάνοντας το ρόλο είτε του συμμάχου είτε του εχθρού. Όλοι οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα του Mind Hacking, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πεδία μάχης όπου κάθε εχθρός, ως άλλος Smith από το Matrix, μπορεί να αποτελέσει ξαφνικά σημαντικό κίνδυνο υπό το χειρισμό ενός ατόμου που σίγουρα θα τον χειριστεί πολύ καλύτερα από την τεχνητή νοημοσύνη. Δυστυχώς, όμως, παρά τις αρκετές ώρες όπου ασχοληθήκαμε με τον τίτλο, οι περιπτώσεις που άλλοι παίκτες “εισβάλανε” στον κόσμο μας ήταν ελάχιστες, ενώ ποτέ δεν καταφέραμε να φτάσουμε το όριο των έξι ατόμων.

Στα του τεχνικού τομέα το Mindjack δείχνει έντονα σαν να προέρχεται από αρκετά παλιότερες εποχές, με περιβάλλοντα που είναι ιδιαίτερα απλοϊκά σχεδιασμένα χωρίς ίχνος προσωπικότητας αλλά και με συχνή επανάληψη. Τα animations, με τη σειρά τους, είναι ιδιαίτερα "μηχανικά" και πολλές φορές αφύσικα. Τα σχεδιαστικά προβλήματα γενικά είναι πάρα πολλά και δείχνουν να αποτελούν προϊόν βεβιασμένης παραγωγής.

{VIDEO_1}

Επιγραμματικά, να αναφέρουμε ότι όταν προχωράμε από το ένα επίπεδο στο επόμενο βλέπουμε πάντοτε όλα μας τα όπλα να αντικαθίστανται από ένα πιστόλι, τα checkpoints απουσιάζουν πλήρως, έχοντας το κίνδυνο να μεταφερθούμε ακόμα και μισή ώρα πίσω σε περίπτωση που χάσουμε, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όταν πατήσουμε το pause, η δράση συνεχίζει να εξελίσσεται.

Mindjack-08-thumb.jpgΕν κατακλείδι, το Mindjack αποτελεί έναν εξαιρετικά προχειροφτιαγμένο τίτλο, ο οποίος θα μπορούσε να βγει στις online υπηρεσίες για μικρότερο χρηματικό ποσό και σίγουρα πιο ανεκτική κριτική. Εντούτοις, στην τιμή που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή, η Square Enix μας προσφέρει ένα προβληματικό σύνολο από κάθε άποψη, καταφέρνοντας για άλλη μία φορά να ταλανίσει έντονα την πίστη μας στην ποιότητα των δημιουργιών που φέρουν το όνομα της ιαπωνικής εταιρίας. Ο μηχανισμός του Mind Hack δεν καταφέρνει να πείσει, ενώ η δημιουργία της feelplus βρίσκεται πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό, παρουσιάζοντας πλήρη έλλειψη προσωπικότητας και πληθώρα σχεδιαστικών και τεχνικών προβλημάτων.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Η συμμετοχή των παικτών μπορεί να προσφέρει μία προσωρινή διασκέδαση…

Αρνητικά

  • …αν καταφέρετε να τους βρείτε
  • Πολλά σχεδιαστικά προβλήματα
  • Ο μηχανισμός του Mind Hacking θυμίζει περισσότερο cheat παρά καινοτομία
  • Ο τεχνικός τομέας μας μεταφέρει πολλά χρόνια πίσω
  • Αδιάφορη πλοκή που συχνά δεν έχει συνοχή

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...