Ταυτότητα

Kingdom Hearts Re:coded

Kingdom Hearts Re:coded

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: h.a.n.d. Ημ. Έκδοσης: 14/01/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: Nintendo DS


Same old, same old...

Παρότι βρίσκεται ανάμεσα στα αγαπημένα από το κοινό franchises της Square Enix, για κάποιο περίεργο λόγο, έχουν περάσει κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του Kingdom Hearts II. Η άρνηση της ιαπωνικής εταιρείας να παραδώσει ένα ξεκάθαρο sequel, οδήγησε στη δημιουργία συμπληρωματικών τίτλων, που κόσμησαν και εξακολουθούν να κοσμούν τις βιβλιοθήκες των φορητών συστημάτων εκεί έξω. Άλλοι τους απλά καλοί, όπως το 358/2 Days του 2009, κι άλλοι τους μαγευτικοί σε σημείο να διεκδικούν το τίτλο ενός πραγματικού sequel, όπως το εξαιρετικό Birth by Sleep του PlayStation Portable. Τι ισχύει για το Re:coded λοιπόν; Τίποτα από τα δύο.

You're not Sora! Σενάριο

Ένα κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα στην πλειοψηφία των KH τίτλων, είναι το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ του παίκτη και του παιχνιδιού, που καταφέρνουν να επιτύχουν. Ακόμα και στο Birth by Sleep, όπου ο Sora απουσίαζε, το δυνατό cast κατάφερε να κάνει τον παίκτη να ενδιαφερθεί για τα γεγονότα και τις πράξεις των πρωταγωνιστών.

KH-recoded-02-thumb.jpg Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο Re:coded, παρά την παρουσία του Sora. Παρουσία μεν, μιας και αυτόν ελέγχουμε, βλέπουμε και αναγνωρίζουμε. Ψευδαίσθηση δε, αφού στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μία ανάμνηση του, μία τεχνητή εκδοχή του, δημιουργημένη από μία σειρά δεδομένων, αποθηκευμένων στο journal του Jiminy Cricket. Με τον Mickey και όλη την ομάδα του ανίκανους να βάλουν σε τάξη το χάος που κάποιου είδους κατεστραμμένα αρχεία έχουν δημιουργήσει στο journal, καταφεύγουν στην -προφανή;- λύση του να χρησιμοποιήσουν το τεχνητό Sora για να διορθώσει την κατάσταση. Όχι μόνο το όλο setting ακούγεται τραγικά ανυπόστατο, αλλά συντελεί συντριπτικά στην παταγώδη αποτυχία του να επιτύχει οποιαδήποτε σύνδεση με τον παίκτη, συναισθηματική και μη.

Με το 90% του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για το Re:coded να είναι ανακυκλωμένο από άλλους τίτλους, η διάρκεια των 15-20 ωρών καταφέρνει το παράδοξο του να φαντάζει ως μειονέκτημα, αφού από τη μέση και μετά, η ρουτίνα και οι απανωτές επιστροφές στους ίδιους κόσμους ξανά και ξανά, απογοητεύουν και κουράζουν.

KH-recoded-01-thumb.jpgΚόσμοι κάτι παραπάνω από γνώριμοι από προηγούμενους τίτλους, που λίγα κάνουν για να διαφοροποιήσουν την εμπειρία μας, πέρα από την προσθήκη των corrupted περιοχών, που δίνουν κίνητρο για εξερεύνηση και επαναφορά τους στο φυσιολογικό. Μέχρι εδώ τα πράγματα δεν ακούγονται και τόσο λαμπρά για το Re:coded, το οποίο εντελώς πληροφοριακά, στη βάση του είναι τίτλος δημιουργημένος για smarphones, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ποιος να το φανταζόταν λοιπόν ότι το gameplay θα ήταν αυτό που θα έσωζε την κατάσταση...

The hurting will be mended when you return to end it: Gameplay

Ενώ ταξιδεύει σε χαρτογραφημένα ύδατα, υπάρχουν στιγμές που το gameplay ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, προσφέροντας μικρές αναλαμπές ευφυίας, όπως τη μετατροπή του σε side-scroller, ή ακόμα και φαινόμενα turn-based δράσης.

KH-recoded-03-thumb.jpgΑν και δυστυχώς αυτές οι “αναλαμπές” κρατούν λίγο, καταφέρνουν να σπάσουν τη μονοτονία. Και μιλώντας για πράγματα που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο, ας μιλήσουμε για τα chips. Όπως προαναφέραμε, ο Sora που ελέγχουμε δεν είναι παρά μία ψηφιακή εκδοχή του αληθινού, μία “κόπια”, κομμάτι ενός υπολογιστή που αναλύει δεδομένα. Ως συνέπεια, η όποια βελτίωση των ικανοτήτων μας έρχεται μέσω chips. Συνδέοντάς τα στις CPUs του νέου Stat Matrix συστήματος αναβάθμισης, εμπλουτίζουμε τη λίστα ικανοτήτων του Sora. Ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι μας άφησε με το στόμα ανοικτό, το level-up σύστημα δουλεύει στην εντέλεια, και μάλιστα μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε το χαρακτήρα μας σύμφωνα με τις προτιμήσεις και το στυλ παιχνιδιού μας.

{PAGE_BREAK}

Παρόν είναι και το deck, που γνωρίσαμε μέσω του Birth by Sleep, αν και οι περιορισμοί αυτή τη φορά είναι περισσότεροι, αφαιρώντας αρκετούς πόντους από το customization. Εκεί όμως που το τελευταίο διαπρέπει, είναι στα των keyblades, αφού όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε κάποιο, τόσο περισσότερες θα είναι οι ικανότητες που θα μας δίνεται πρόσβαση σε. Υπήρξαν στιγμές όπου ομολογούμε πως περιμέναμε πως και πως να γεμίσει το clock gauge μας, ώστε να εξαπολύσουμε μία από τις καταστροφικές finish commands μας.

Χωρίς να είναι απαραίτητα καλύτερο από το σύστημα μάχης του Birth by Sleep, έχουμε δίχως αμφιβολία να κάνουμε με ένα πιο άμεσο και βατό σύστημα, που όμως κρύβει αρκετούς άσους κάτω από το μανίκι του, αν του αφιερώσει κανείς χρόνο. Άσους που αποτελούν και το δυνατότερο χαρτί του Kingdom Hearts Re:coded.

Same old δεν λες τίποτα! Τεχνικά

Ό,τι διαβάζετε στις επόμενες γραμμές, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Re:coded είναι ένα ευπαρουσίαστο παιχνίδι, που για τα δεδομένα του φορητού της Nintendo, εντυπωσιάζει. Τα 3D περιβάλλοντα, παρότι σχετικά άδεια, διατηρούν την πολυαγαπημένη αισθητική της σειράς, ενώ tο frame rate κάνει βουτιές μονάχα όταν άλλοι χαρακτήρες μας συντροφεύουν στη μάχη, σπιλώνοντας το κατά τα άλλα ομαλό gameplay. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα παράπονα.

{VIDEO_1}

Ενώ κατανοούμε τους φυσικούς περιορισμούς του συστήματος, η καταφυγή σε τακτικές “κολάζ”, με το μεγαλύτερο μέρος των διαλόγων να γίνονται μέσω στατικών εικόνων και speech bubbles, μας ενόχλησε ιδιαίτερα. Τίποτα όμως δεν είναι πιο ενοχλητικό από την απουσία νέου υλικού στο ακουστικό κομμάτι. Όχι επειδή τα ορχηστρικά κομμάτια απογοητεύουν. Ίσα ίσα, μερικά από αυτά αποτελούν παλιά αγαπημένα. Είναι η αναίσχυντη αυτή ανακύκλωση, που ακόμα και ο θερμότερος φίλος της σειράς οφείλει να αναγνωρίσει.

Εν κατακλείδι, το νεότερο πόνημα της Square-Enix στο πολυαγαπημένο σύμπαν Kingdom Hearts μπορεί να έχει τις καλές στιγμές του, αλλά δεν καταφέρνει να κάνει τίποτα περισσότερο από το να είναι "fan service", δηλαδή, ένα προϊόν κατάλληλο μόνο για φανατικούς συλλέκτες, που θέλουν να έχουν στην κατοχή τους οτιδήποτε έχει σχέση με το franchise. Αλλά ακόμα και αυτοί, δύσκολα θα παραβλέψουν τα προβλήματα που υπάρχουν...

Δημήτρης Μπάνος

Θετικά

 • Οπτικά άρτιο
 • Ομαλό gameplay
 • Οι νέες customization προσθήκες

Αρνητικά

 • Αδιάφορο σενάριο
 • Ο ορισμός της ανακύκλωσης
 • Ξεκάθαρο παράδειγμα "cash-in"

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (14 σχόλια)
 • SetaShouji SetaShouji 16 Φεβρουαρίου 2011  | 01:18

  Kαλό παιχνίδι είναι σίγουρα παιδιά, αλλά αυτό δεν φτάνει. Όχι όταν περιμένουμε το 3 5 χρόνια, και μας έχουν γεμίσει με spin offs και ότι άλλο τους κατέβει. Σίγουρα το παιχνίδι κλείνει μερικές τρύπες στο σενάριο, αλλά αυτό δεν φτάνει. Όταν βγαίνει το καμάρι μας ο Nomura και λέει ασχολούμαι με το versus αλλά δεν έχω χρόνο για KH III, ενώ παράλληλα μας φλωμόνει σε 41087402347532523490348 spin-offs τότε μας λέει μπροστά στα μ΄τια μας, πως δεν θέλει να βγάλει το KH III. Μπορεί να έχει κάτι ΜΕΓΑΛΟ κατα νου, και να θέλει να βάλει μερικά πράγματα στο σενάριο, αλλά ας μας το πει.. ΚΑΙ ΟΧΙ καινούριο KH σε κάθε νέα κονσόλα που βγαίνει! Χαίρομαι που δεν έχει βγει ακόμα σε XBOX. GBA πήραμε, PSP πήραμε, DS πήραμε. Εεεε ΑΜΑΝ ΠΙΑ! 3DS έχει σειρά τώρα..

 • Pox Pox 16 Φεβρουαρίου 2011  | 00:26

  Φαίνεται καλό παιχνίδι αν και πιστεύω ότι δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα αλλά αξίζει να το δοκιμάσω.

 • KTI_23 KTI_23 15 Φεβρουαρίου 2011  | 19:42

  καλο φαινεται απλως αποτελει μια ''κοπια'' του πρωτου kingdom hearts που ειχε βγει (και το μοναδικο KH που εχω παιξει)..να κανω μια ερωτηση ειναι το ΚΗ αυτο στο lineup trailer για τα παιχνιδια του 3DS?

 • DarthAltair DarthAltair 15 Φεβρουαρίου 2011  | 18:24

  IMO μια χαρά τίτλος είναι,αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για remake τίτλου από κινητά.

 • GameMasterGG GameMasterGG 15 Φεβρουαρίου 2011  | 18:00

  Εμένα το παιχνίδι μια χαρά μου φάνηκε! Και ιστορία του μια χαρά και όλα! Από εμένα παίρνει ένα 8.5 άνετα!

 • The professor The professor 15 Φεβρουαρίου 2011  | 16:53

  Πολυ καλο και συνοπτικο το κειμενο.

 • gsmaggiore gsmaggiore 15 Φεβρουαρίου 2011  | 16:36

  Συγχαρητηρια, αν και περιληπτικο πολυ κατατοπιστικο το review.

  Ας ελπισουμε οτι το γεγονος οτι ο Nomura δουλευει (υποτιθεται) στο versus τοσα χρονια να μην ειναι η ταφοπλακα του Kingdom Hearts σαν franchise.....Αν και ολα αυτα τα πολυ συχνα ομολογουμενως spin-offs περα απο το cash-in μπορει να εξυπηρετουν και στο να μην έχει θαφτει τελειως το franchise οταν θα ανακοινωσουν το 3.....Και επεται και συνεχεια αν δεν κανω λαθος με το Kingdom Hearts 3D.....A ρε Square......

 • SetaShouji SetaShouji 15 Φεβρουαρίου 2011  | 16:22

  Από εμένα πήρε 7. Συμφωνώ με ότι είπε ο Δημήτρης και έχω να πω αυτό. MILK IT SQUARE! :@

 • Safer777 Safer777 15 Φεβρουαρίου 2011  | 16:17

  Εγώ δεν έχω βρει πρόβλημα.Και το σενάριο μιά χαρά είναι.Τώρα τι βρίσκετε όλοι κακό δεν καταλαβαίνω.Και γιατί cash-in?Όλα τα αθλητικά που βγαίνουν κάθε χρόνο ακριβώς τα ίδια πως τα λέτε δηλαδή?Τέλος πάντων προτείνω οι φανς να το αγοράσουν.

 • songoku songoku 15 Φεβρουαρίου 2011  | 16:10

  to 358 itan super paixnidara den sigrinontai!!!!!

 • Edel Edel 15 Φεβρουαρίου 2011  | 14:32

  @vegeta13

  Πως μπορείς να χαρακτηρίζεις καλύτερο έναν ψηφιακό Sora, από την τραγική ιστορία του Roxas? Το 358/2 days ήταν παιχνιδάρα από άποψη σεναρίου και εξέλιξης στο σύμπαν του KH. Αυτό εδώ δεν είναι παρά μια αρπαχτή.

 • vegeta13 vegeta13 15 Φεβρουαρίου 2011  | 14:23

  Περιμενα υψηλοτερη βαθμολογια, δεν ειναι καθολου ασχημο, μ' αρεσει περισσοτερο απο το 358/2 Days!

 • letefte letefte 15 Φεβρουαρίου 2011  | 14:20

  Πόσο σε νιώθω Δημήτρη... Το παιχνίδι όπως λες είναι cash-in και όπως γράφουν και τα παιδιά στο forum επιβάλει την κυκλοφορία του KH3...

 • NikeFerrari NikeFerrari 15 Φεβρουαρίου 2011  | 13:39

  Ωραίο κείμενο. Όταν πέσει κάτω απο 15Ε.