Ταυτότητα

Lord of Arcana

Lord of Arcana

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Access Games Ημ. Έκδοσης: 04/02/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: PSP


Αναζητώντας την παλιά, καλή Square

Η Square Enix αποφάσισε να διαθέσει στην αγορά ακόμα μια νέα δημιουργία και ενώ πριν μερικά χρόνια η συγκεκριμένη κίνηση θα προκαλούσε κύματα ενθουσιασμού, στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Με την ιαπωνική εταιρία να αναζητάει εδώ και καιρό το δρόμο της προς την επιτυχία, η απόφασή της να προσφέρει στους κατόχους του PlayStation Portable ένα νέο τίτλο είναι μάλλον λανθασμένη, γιατί δείχνει να στερείται έμπνευσης αλλά και πρωτοτυπίας. Το Lord of Arcana ακολουθεί την πεπατημένη της κατηγορίας στην οποία ανήκει (βλ. Monster Hunter) και έτσι απαιτείται υπομονή μέχρι τελικά κάποια στιγμή να δείξει τις αρετές του.

Δυστυχώς, όμως, οι ευχάριστες στιγμές είναι ελάχιστες και έτσι δείχνουν να χάνονται κάτω από τη γενικότερη πίεση των προβλημάτων. Η Access Games αποτυγχάνει να παραδώσει μια δημιουργία υψηλού επιπέδου, αν και τελικά το ερωτηματικό που γεννάται είναι πώς τελικά μια τέτοια πρόταση κατάφερε να πάρει την έγκριση της εταιρίας ώστε να κυκλοφορήσει στην αγορά. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το Monster Hunter έχει δείξει τον δρόμο προς την κορυφή, αλλά κανένας δεν εμφανίζεται ικανός ή διατεθειμένος να το ακολουθήσει.

lord-of-arcana-08-thumb.jpgΔίχως να αποτελέσει έκπληξη, το σενάριο δεν έχει ίχνος πρωτοτυπίας και έτσι οι παίκτες -αφού δημιουργήσουν το χαρακτήρα της αρεσκείας τους- πληροφορούνται πως θα πρέπει να συλλέξουν τις χαμένες "Stones of Arcana". Αυτά τα μαγικά αντικείμενα έχουν χαθεί και, φυσικά, δεν θα πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια. Η παραθαλάσσια πόλη Porto Carillo αποτελεί το κυρίως hub από όπου και ξεκινάει η κάθε αποστολή, ενώ στην πορεία γίνεται σαφές πως τελικά ο πρωταγωνιστής δεν είναι διόλου τυχαίος. Απώτερος σκοπός του είναι να βρει το δρόμο που χάραξαν πριν από αυτόν οι πρόγονοί του και να κερδίσει μια θέση στο πάνθεον των αρχαίων βασιλιάδων της Horodyn.

Level-up, level down και όποιος αντέξει

Η δράση ξεκινάει με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο, με την ομάδα ανάπτυξης να μας προσφέρει έναν χαρακτήρα με όλα τα χαρακτηριστικά του στο μέγιστο, πριν τελικά, για κάποιο μυστήριο λόγο, χάσει όλες τις δυνάμεις του και από το level 40 μεταφερθεί ουσιαστικά στο μηδέν. Αυτό το τρικ θα ωθήσει τους παίκτες να προχωρήσουν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν αν και μέχρι να γίνει αυτό εφικτό, απαιτείται υπομονή. Πολύ υπομονή.

lord-of-arcana-04-thumb.jpgΤο Lord of Arcana είναι μια action πρόταση, πλαισιωμένη από πολλά RPG στοιχεία. Η πρώτη άσχημη εικόνα έρχεται από τον τρόπο με τον οποίο έχει αποδοθεί η περιπλάνηση στα κατά τα άλλα πανέμορφα επίπεδα, η οποία είναι υπερβολικά απλοποιημένη. Η λογική του τίτλου στηρίζεται στα dungeons και από τη στιγμή που ο παίκτης επιλέξει να εμπλακεί σε κάποιο από αυτά, η μετάβαση στην εκάστοτε περιοχή γίνεται αυτόματα. Πριν όμως γίνουν όλα τα παραπάνω, ο παίκτης επιβάλλεται να ολοκληρώσει μια δοκιμασία, το αποτέλεσμα της οποία θα κρίνει τη μετέπειτα πορεία του. Με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο δυσκολίας προσαρμόζεται στα μέτρα του καθενός, αν και συνολικά το Lord of Arcana είναι μια αρκετά δύσκολη περιπέτεια.

Η δράση δεν θα αργήσει να ξεκινήσει, αλλά οι πρώτες εντυπώσεις δεν θα είναι και οι καλύτερες, γιατί πολύ απλά το χαμηλό επίπεδο του χαρακτήρα που ελέγχουμε, δεν συγκρίνεται με αυτό που οι παίκτες συνάντησαν στην αρχή. Το leveling-up γίνεται αυτόματα και με εκνευριστικά αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Η επιβράβευση έπειτα από κάθε μάχη θα είναι δυσανάλογη του κόπου για την επίτευξη της νίκης, γιατί όπως αναφέρθηκε λίγο παραπάνω, οι αντίπαλοι αποδεικνύονται σκληρά καρύδια.

Ξεκινάει το ταξίδι, ξεκινούν και τα προβλήματα

lord-of-arcana-10-thumb.jpgΟι παίκτες, όταν εισχωρήσουν σε μια νέα περιοχή, θα μπορούν να δουν τις θέσεις των εχθρών και, αν το επιθυμούν, θα μπορούν να παραλείψουν κάποια μάχη. Αυτό δυστυχώς ισχύει μόνο στη θεωρία, γιατί ουσιαστικά καμία αναμέτρηση δεν γίνεται ή δεν πρέπει να αποφευχθεί. Και θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως τι εννοούμε. Το κάθε επίπεδο είναι χωρισμένο σε τμήματα, με τη μετάβαση από το ένα στο άλλο, να απαιτεί την απόκτηση κάποιου κλειδιού. Αυτό θα βρίσκεται πάντοτε στην κατοχή κάποιου αντιπάλου, ενώ ακόμα και όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες, ο πρωταγωνιστής θα γίνεται άμεσα αντιληπτός και έτσι αναπόφευκτα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη μάχη που έπεται.

Την κατάσταση δείχνει να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η προβληματική κάμερα, ο έλεγχος της οποίας έχει ανατεθεί στον σταυρό κατεύθυνσης της κονσόλας. Το άσχημο είναι πως αν ο χρήστης προσπαθήσει να την μετακινήσει, θα πρέπει να πάρει το χέρι του από το αναλογικό μοχλό που, φυσικά, ελέγχει το χαρακτήρα του. Ακόμα χειρότερα, όταν αυτός αρχίσει να κινείται, η κάμερα δεν τοποθετείται αυτόματα πίσω του ώστε να διευκολύνει την περιπλάνηση, αλλά παραμένει στην θέση που είχε τοποθετηθεί πριν.

{PAGE_BREAK}

Ευτυχώς υπάρχουν και οι μάχες

Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται όταν ξεκινήσει κάποια μάχη, με την επιλογή lock να είναι πραγματικά σωτήρια. Τα δύο πλήκτρα επίθεσης θα είναι υπεύθυνα για ορισμένα αποτελεσματικότατα combos ενώ όταν η μπάρα ενέργειας των εχθρών φτάσει σε χαμηλά επίπεδα, τα quick time events θα είναι υπεύθυνα για ορισμένες εντυπωσιακές και άκρως κινηματογραφικές σκηνές. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγονται τα τεράστια bosses, αλλά είναι απορίας άξιο πως ένας μεγαλοπρεπής δράκος, για παράδειγμα, απαιτεί τον ίδιο αριθμό χτυπημάτων –και είναι πραγματικά αμέτρητα- με ένα ταπεινό troll.

Ουσιαστικά αυτή είναι η δομή του Lord of Arcana. Ο παίκτης πληροφορείται για την ύπαρξη ενός dungeon, προχωράει μέσα από συγκεκριμένες τοποθεσίες μέχρι να φτάσει σε κάποιο boss battle και η ίδια λογική επαναλαμβάνεται από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ολοκλήρωση του τίτλου δεν πρόκειται να έρθει πριν τις 15 ώρες, αλλά είναι αναγκαίο να διευκρινισθεί πως αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ακατάπαυστης επανάληψης αλλά και της ανακύκλωσης των ίδιων εχθρών ξανά και ξανά. Για να μην σταθούμε περισσότερο στο γεγονός πως έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για αυστηρή γραμμικότητα σε μια πρόταση που στην βάση της έχει έναν RPG πυρήνα…

Multiplayer και τεχνικός τομέας

lord-of-arcana-05-thumb.jpgΤο Lord of Arcana προσφέρει και ένα multiplayer mode, όπου μέχρι και τέσσερις φίλοι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μέσω τοπικού δικτύου. Στην προκειμένη περίπτωση το εμπόδιο του υψηλού επιπέδου δυσκολίας δείχνει να λύνεται αλλά στην πορεία εμφανίζεται ένα άλλο. Αν κάποιος από τους τέσσερις παίκτες επιλέξει να ξεκινήσει μια μάχη μόνος του, η δράση παγώνει για τους υπόλοιπους τρεις, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι ο φίλος τους να εξοντώσει τους αντιπάλους του.

Σε τεχνικό επίπεδο η νέα πρόταση της Square Enix δεν απογοητεύει, έστω και αν δεν καταφέρνει να έχει τη δική της ταυτότητα. Οι περισσότεροι χαρακτήρες μοιάζουν να έχουν προέλθει από άλλες δημιουργίες της εταιρίας, ενώ και οι ενδυμασίες τους μπορούν να χαρακτηριστούν -στην καλύτερη των περιπτώσεων- ως υπερβολικές. Οι λεπτομέρειες στα επίπεδα είναι πάρα πολλές, τα spells έχουν μια εντυπωσιακή εικόνα, ενώ αν κάποιος επιλέξει να εγκαταστήσει τον τίτλο στην κονσόλα του, θα μειώσει τα loading times στο ελάχιστο. Ο ήχος από την άλλη είναι απλά συμπαθητικός, με την απουσία ομιλίας να καλύπτεται από την όμορφη μουσική, που άλλοτε είναι ήρεμη και άλλοτε δυναμική.

{VIDEO_1}

Square, Square είσαι εδώ;

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα περισσότερο σχετικά με το Lord of Arcana. Αφήνοντας στην άκρη τη μέτρια πρόταση της Access Games, αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι οι επιλογές της ίδιας της Square Enix. Τα πολλά λάθη θέτουν υπό αμφισβήτηση μια εταιρία που παλιότερα αποτελούσε σχολή, ένα παράδειγμα προς μίμηση. Πλέον, η ποιότητα και η πρωτοτυπία δύσκολα εντοπίζονται στις προτάσεις της θρυλικής εταιρείας, με την ανακύκλωση των ίδιων ιδεών ξανά και ξανά να προκαλούν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια του κοινού.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Όμορφος τεχνικός τομέας
 • Ενδιαφέρουσες μάχες
 • Εντυπωσιακά bosses

Αρνητικά

 • Υπερβολικά αργή εξέλιξη
 • Αδιάφορο σενάριο
 • Αυστηρή γραμμικότητα
 • Προβληματική κάμερα
 • Δεν προσφέρει απολύτως τίποτα καινούργιο στην κατηγορία

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν

 • Η Square Enix φαίνεται ότι ξέχασε πως να φτιάχνει παιχνίδια και το μονο που την ενδιαφέρει είναι τα λεφτά που θα βγάλει.Οι μονες ελπίδες μου βρίσκονται το FF Versus 13

 • Θυμαστε τι εφτιαχνε η Square "Soft"

 • υπέροχα. άλλη μια πατάτα από την square. άντε γεια!

 • Square γιατι το κανεις αυτο στον εαυτο σου? γιατι αυτοκαταστρεφεσαι, εισουν μανουλα σε αυτα και τωρα ξεπεσες τοσο, ειναι κριμα μωρε!!

 • http://www.gameover.gr/ps2/Valkyrie-Profile-2-Silmeria.4885.html?article_page=1
  An skeftei kaneis oti kapote evgaze tetoia paixnidia, katalavainete gia ti ksepesmo milame... Logiko otan o developer thelei na ginei megalos publisher. Epishs an skeftei kaneis oti ta korufaia jrpgs auths ths genias einai Valkyria Chronicles, Tales of Vesperia kai Lost Odyssey (kai to demonsouls an kai eikastika fernei se western action-rpg) kai kanena apo auta den einai ths Square katalavainei tou logou to alithes! An kai pisteuw oti pleon h etairia einai enas organismos pou argopethainei, isws ta ff 0 kai versus na ths dwsoun to fili zwhs pou xreiazetai. Isws...

 • Παιδια να δειτε που το versus θα κανει την ανατροπη......Οσο για το παραπανω παιχνιδι dimitrisasp +10000 (πες τα....)

 • Κρίμα με αυτά που κατάντησε να κάνει,δυστυχώς έχει χαθεί πλέον ο θρύλος του ονόματος της και οτι αυτό περιείχε σε αυτή την γενιά ..

 • Δεν μπορω να καταλάβω γιατι τοσο πικρα και κλαψα για την Square...οκ μπορει σε σχεση με παλια (πολυ παλια) να εχει πέσει λίγο αλλα ειδικα οι κυκλοφορίες της στο PSP τα τελευταια χρόνια μονο κακοι ΔΕΝ ειναι!

  Crisis Core: Final Fantasy VII
  Dissidia Final Fantasy
  Kingdom Hearts: Birth by Sleep
  Star Ocean: First Departure
  Valkyrie Profile

  και μην ξεχνάμε και ενα απο τα καλυτερα JRPG που κυκλοφόρησε πριν απο 1 χρονο περιπου για 360 και PS3, Star Ocean: The Last Hope .

  Τί άλλο να κάνει δηλαδη για τους φαν τoυ είδους?!

  P.S:Οσο για το FF13 πολλοι μπορει να πείτε οτι δεν σας άρεσε αλλα κανεις δεν μπορει να πει οτι δεν ειναι μια πανάκριβη και ολοκληρωμένη προσπάθεια!

 • Παιδια, την εποχη της square-soft, εβγαινε τρομακτικα μικρος αριθμος παιχνιδιων απο την εταιρια (σημερα τα ποιοτικα παιχνιδια που βγαζει ως S-E ειναι πολυ περισσοτερα απο απο το συνολο των παιχνιδιων που εβγαζε τοτε)

  Μη λεμε οτι θελουμε, προσφατα μονο κυκλοφορησαν τα FFXIII, KH:BBS, Dissidia, Guardian of Light (στις εκδοσεις) ενω ερχονται τα Tactics Ogre: Let us clinq together (που εχει παρει ηδη απιστευτες κριτικες) FFVSXIII-Agito-Dissidia 2 και παραγωγες τυπου Deus Ex Human Revolution... H εταιρια συνεχιζει να βγαζει πολυ καλους τιτλους και επιπλεον ειναι απο τις λιγες ιαπωνικες που συνεχιζουν να πειραματιζονται με τα βασικα Franchise τους...

  Οσο για τα jrpg's γενικοτερα, υπαρχει ουτως ή αλλως προβλημα σε οτι αφορα τις home consoles. Valkyria Chronicles και Demons souls ειναι σταγονες στον ωκαιανο και δεν ειναι καν καθαρα jrpg εδω που τα λεμε. Τα Lost odyssey και Tales of Vesperia ειναι καλα παιχνιδια αλλα σε επιπεδο μηχανισμων παραμενουν generic.

  Imo ναι χρειαζεται περισσοτερο προσοχη στο που βαζει το ονομα της αλλα οχι οτι θελει και φιλι ζωης... Ειναι απο τις πλεον παραγωγικες Ιαπωνικες εταιριες, ασχολειται με ενα σωρο projects ανα το χρονο που φερουν πολλους πειραματισμους και ψαχνεται σε παρα πολλα επιπεδα (δειτε το video του VS για μια ματια στο ποσους μηχανισμους εχει μεσα το παιχνιδι).

 • Star ocean... καλή σχετικά σειρά, πάντα στην σκια των Tales (αν και κάποια star ocean είναι καλύτερα από κάποια tales) και χωρίς καμιά εξέλιξη από το 2ο και μετά. Crisis core και dissidia καλά για fanservice και fanboys. kingdom hearts δεν έχω ασχοληθεί οποτε δεν εχω γνώμη. Valkyrie profile πολύ καλο. Αν είδες το link που πόσταρα παραπέμπει σε game του '08 οποτε για πιο μακρινό παρελθον μιλάς; Εντάξει πιο παλιά τα παιχνίδια της ήταν σχεδόν όλα ποιοτικά και βγαίναν σε ποσότητα. Ίσως και το τελευταίο (δηλ. ο κορεσμός και το αναμάσημα) είναι και ένας επιπλέον παραγοντας που την έφερε στην σημερινή της κατασταση. Γνώμη μου πάντως είναι ότι αξιοπρεπείς εταιρίες στον συγκεκριμένο χώρο πλέον είναι level 5 και atlus (και εν μέρει η namco-bandai).

 • ...Αναζητώντας την παλιά, καλή Square
  ...Η Square Enix φαίνεται ότι ξέχασε πως να φτιάχνει παιχνίδια
  ...άλλη μια πατάτα από την square. άντε γεια!
  ...Square γιατι το κανεις αυτο στον εαυτο σου?
  ...Κρίμα με αυτά που κατάντησε να κάνει.

  H απαντηση μου και τα παραδείγματα με τα συγκεκριμένα games δεν ειναι μονο για το δικο σου post αλλα για ολη την ατμόσφαιρα.

  Και οταν λενε οι παραπάνω για παρελθον και καλες εποχες της Square φαντάζομαι οτι μιλανε για 10-15 χρονια πριν... που ομως ειμασταν και εμεις 10-15 χρονια μικρότεροι!

 • Τις παραγωγες-εκδοσεις των περισσοτερων παιχνιδιων της Level 5 ξερεις ποιος τις εχει κανει?

  Το οτι τα star ocean ηταν παντα στη σκια των Tales Of δεν το σχολιαζω καν... Επισης, τα star ocean δεν εχουν εξελιξη απο το 2 και μετα ενω τα Tales που ειναι το ιδιο παιχνιδι συνεχεια εχουν?

  Συμφωνω απολυτα περι Atlus αλλα συνεχιζω να μην καταλαβαινω για πoιο λογο οι εταιριες που αναφερεις ειναι και οι μονες αξιοπρεπεις (λες καταρχην για Demons souls και δεν αναφερεις την From software).

  Εγω προτεινω να δειτε ολοι το επερχομενο Tactics Ogre, περιμενω και με μεγαλη αγωνια το review του gameover...

 • @nooto την εποχη της square-soft εβγαινε,λες, τρομακτικα μικρος αριθμος παιχνιδιων απο την εταιρεια... (σχεδον) καθε παιχνιδι της ομως, ητανε ΔΙΑΜΑΝΤΙ. xenogears, final fantasy 6-7-8-9, chronocross, saga frontier, vagrant story.. μεχρι και τα πιο προσφατα ff10 ακομα και kingdom hearts..ενα και ενα!! εγω προσωπικα δεν τολμω να συγκρινω εστω ενα απο αυτα που ειπα με παιχνιδακια τυπου dissidia, crisis core(who?) , ff13(hahahahaha).. νταξει αποψεις ειναι αυτες..

 • κριμα αλλη μια πατατα..

 • To θεμα για μενα ειναι οτι και ως Square-Enix εχει δωσει απιστευτους τιτλους. Final Fantasy XII (με ενα σωρο πραγματα που εδωσαν αερα πνοης στο συνολο των jrpgs), Final Fantasy Tactics: The War of the Lions (ενα καταπληκτικο remake του original παιχνιδιου που πρεπει να το δουν οσοι δεν το εχουν δει μιας και μιλαμε για ενα απο τα καλυτερα παιχνιδια ολων των εποχων), τωρα το Tactics Ogre: Let us Clinq Together (που ακολουθει μια αντιστοιχη λογικη) Final Fantasy XIII (που απογοητευσε αρκετους λογω δομης αλλα εχει ενα απο τα καλυτερα battle systems που εχουν υπαρξει στο ειδος), Κingdom Hearts Birth By Sleep (που κατα τη γνωμη μου ειναι ανετα το καλυτερο της σειρας σε ολους τους τομεις) +++ ενω και σαν εκδοτης ακομα εδωσε τα lenneth, silmera, odin sphere, persona 4, dragon quest VIII+++ ενω ερχεται και το νεο Deus Ex.

  Δεν διαφωνω οτι εχει βαλει το ονομα της σε πολλα κακα παιχνιδια απο τη στιγμη που αποφασισε να γινει μεγαλος publisher ουτε με το γεγονος οτι στο παρελθον εδωσε αφταστα διαμαντια. Απλα πιστευω οτι η εικονα της σημερα δεν ειναι αυτη που περιγραφουν τα παραπανω posts. Επιπλεον οπως ειπα ειναι απο τις ελαχιστες Ιαπωνικες εταιριες που πειραματιζονται και μαλιστα το κανουν ακομα και στα βασικα Franchise τους.

 • @nooto:σωστος..

 • γιατί όλα τα παιχνίδια για το psp έχουν γραφικά ps1 ; έλεος τι είναι αυτά μωρέ δεν αξίζει να αγοράζεις παιχνίδια για το psp

 • @valkon gamer εσύ τι είδους παιχνίδια παίζεις?Mονο με καλά γραφικά?Τραβα παίξε στο PSP το MGS Peace Walker και μετά έλα να σχολιάσεις αν αξίζουν τα παιχνίδια του PSP.Και μην μου πεις ότι μονο τα God Of War και τα MGS αξίζουν γιατί μπορώ να σου πω πάνω από 50 παιχνιδάρες του PSP

 • Δεν έχεις παίξει καθόλου PSP φίλε και φαίνεται :lol:

 • τι να πουμε για τη square enix....η εταιρεια πλεον απλα δεν υπαρχει με τους τιτλους που βγαζει...καμια σχεση με την παλια squaresoft που εβγαλε secret of mana, crono trigger, τα ff και xenogears.....απλα δεν υπαρχει συγκριση...ακομα και τα νεα franchises που βγαζει ειναι κατωτερα απο τους παλιους αυτους τιτλους (ναι ΚΑΙ το overrated kingdom hearts)...τουλαχιστον εβγαλαν το πραγματικο διαμαντι dragon quest IX για το ds (αν και για το συγκεκριμενο τα ευσημα ανηκουν στo enix κομματι της εταιρειας και τη level 5)

Δείξε μου και άλλα...