Ταυτότητα

PixelJunk Shooter 2

PixelJunk Shooter 2

Edition: N/A Genre: Shoot 'em Up Διάθεση: PSN
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Q Games Ημ. Έκδοσης: 02/03/2011
PEGI: 7 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PlayStation 3


Δοκιμάζουμε το δεύτερο Shooter από τη σειρά Pixeljunk για το PSN

Το Pixeljunk Shooter 2 είναι το δεύτερο "Shooter" παιχνίδι για το PS Network από την Q-Games, ένα studio που θα λέγαμε ότι διακρίνεται για τις δισδιάστατες σειρές της και για το retro στυλ που κρατάει σε όλα τα παιχνίδια της. Όπως και στο πρώτο Shooter, έτσι και εδώ οι παίκτες καλούνται να ελέγξουν ένα μικροσκοπικό σκάφος και να βρουν το δρόμο τους προς την έξοδο, εξερευνώντας παράλληλα τα επίπεδα για θησαυρούς. Αυτό που ξεχωρίζει στο Shooter 2 είναι ο απλοϊκός σχεδιασμός των γραφικών, ο οποίος πολλές φορές θυμίζει indie game (δηλαδή παιχνίδι χρηστών), όπως αυτά του Xbox Live.

Ο απλοϊκός οπτικός τομέας δεν φανερώνει τις πραγματικές αρετές του τίτλου, αφού σε αυτό το «παλαιάς σχολής» Shooter, οι παίκτες θα βρουν ένα παιχνίδι γεμάτο γρίφους, ένα διασκεδαστικό co-op mode, ενώ σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται τόσο η διάρκεια, όσο και η δυσκολία.

pixeljunk-shooter-2-01-thumb.jpgΙδιαίτερα απλή είναι και η ιστορία: Ένα μεγάλο τέρας κατάπιε το σκάφος ορισμένων ερευνητών, με αποτέλεσμα αυτοί να βρεθούν παγιδευμένοι στο εσωτερικό αυτού του πλάσματος. Σκοπός των παικτών είναι να διαφύγουν από το εσωτερικό του πλάσματος, μαζεύοντας παράλληλα όσους περισσότερους επιζήσαντες μπορούν. Τα πρώτα επίπεδα έχουν ως θέμα τα εσωτερικά όργανα αυτού του πλάσματος, όμως το παιχνίδι δεν ολοκληρώνεται εδώ. Στην συνέχεια οι παίκτες θα βρεθούν σε εντελώς διαφορετικά θέματα, όπως στο υπέδαφος, σε περιοχές με μάγμα, σε παγωμένες περιοχές, αλλά και σε μια περιοχή όπου επικρατεί σκοτάδι.

Ο σχεδιασμός των γρίφων

Αυτό που παρατηρεί κανείς, είναι η κοινή βασική ιδέα πάνω στην οποία σχεδιάστηκαν όλα αυτά τα επίπεδα και όλοι οι διαφορετικοί γρίφοι. Η ιδέα αυτή έχει να κάνει με ορισμένα υλικά στο περιβάλλον που δεν πρέπει να αγγίξει ο παίκτης, σε συνδυασμό με υλικά που πρέπει να αγγίξει. Για παράδειγμα, στα πρώτα επίπεδα και στο εσωτερικό του τέρατος οι παίκτες πρέπει να αποφεύγουν τα επικίνδυνα γαστρικά υγρά και οξέα, αφού η επαφή μαζί τους ανεβάζει απότομα τη θερμοκρασία του σκάφους, με αποτέλεσμα να χάνουμε.

pixeljunk-shooter-2-02-thumb.jpgΑντίθετα, οι παίκτες σε αυτά τα επίπεδα θα βρίσκουν πολλά σημεία με νερό, το οποίο έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: Μειώνει τη θερμοκρασία του σκάφους και ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως «σωσίβιο», προκειμένου να ξεκουραστεί ο παίκτης. Το παιχνίδι «παίζει» συνεχώς γύρω από αυτήν την ιδέα σε όλα τα επίπεδα, με τη μόνη διαφορά ότι στη θέση των γαστρικών οξέων μπαίνει αργότερα η καυτή λάβα, ενώ πιο μετά συναντάμε το ίδιο μοτίβο με το σκοτάδι και το φώς, το οποίο φως έχει εδώ το ρόλο που είχε το νερό στα προηγούμενα επίπεδα. Η ιδέα είναι ιδιαίτερα απλή, όμως δουλεύει ικανοποιητικά.

Αυτό, όμως, που παρατηρεί κανείς μετά από μερικές ώρες (η διάρκεια του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα μεγάλη), είναι η κάποια επανάληψη στους γρίφους και στη χρήση του «κακού» παράγοντα (οξέα, μάγμα κτλ) και του καλού παράγοντα (όπως νερό). Υπάρχουν πολλά σημεία που οι παίκτες νομίζουν ότι τα έχουν ξανασυναντήσει, απλά σε διαφορετικό φόντο.

Retro...δυσκολία

pixeljunk-shooter-2-03-thumb.jpgΗ ανακύκλωση των ιδεών δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο Shooter 2. Ακόμα και όταν το παιχνίδι κάνει προσπάθεια για να δώσει κάτι διαφορετικό στον παίκτη, αυτό συνήθως το κάνει με απότομο τρόπο, που πολλές φορές οδηγεί σε άδικους θανάτους. Για παράδειγμα, στα πρώτα επίπεδα υπάρχουν σε πολλά σημεία ορισμένες μέδουσες που ξεπηδούν από το πουθενά και με τις οποίες δεν πρέπει να έρθει σε επαφή το σκάφος μας. Την πρώτη φορά που παίζει κανείς ένα επίπεδο, δεν μπορεί να γνωρίζει τέτοιου είδους κινδύνους που θα εμφανιστούν από το πουθενά, με αποτέλεσμα πολλά επίπεδα να βασίζονται περισσότερο στην trial & error λογική για την ολοκλήρωσή τους, παρά στην εξυπνάδα και την επίλυση των γρίφων.

{PAGE_BREAK}

Οι πολλοί εχθροί και οι παγίδες που οδηγούν σε άμεσο θάνατο, έχουν ως συνέπεια να στείλουν τους παίκτες πίσω στην αρχή μιας περιοχής. Αυτό μπορεί να συμβεί αρκετές φορές σε μια περιοχή, μέχρις ότου ο παίκτης να έχει ανακαλύψει όλες τις πιθανές παγίδες και εχθρούς που θα πεταχτούν μπροστά του, έτσι ώστε την τελευταία φορά να είναι έτοιμος γι αυτά. Το αρνητικό σε όλο αυτό το trail & error σύστημα (εκτός του ότι υπάρχει) είναι και το γεγονός ότι οι θησαυροί και οι ερευνητές που διασώσαμε, κάνουν όλα reset όταν χάνουμε. Επίσης, οι φορές που μπορούμε να χάσουμε δεν είναι άπειρες και αν χάσει κανείς αρετές φορές θα πρέπει να ξαναπαίξει όλη την πίστα από την αρχή (μια πίστα μπορεί να έχει αρκετές περιοχές, στις οποίες ο παίκτης προχωράει σταδιακά).

Τα μόνα εργαλεία που έχει ο παίκτης στη διάθεσή του, είναι οι ρουκέτες και ο γάντζος του σκάφους. Και τα δύο αυτά εργαλεία χρησιμοποιούνται στους διάφορους γρίφους, με το γάντζο να βοηθά στη συλλογή των θησαυρών και των εξερευνητών που πρέπει να διασώζουμε.

Η βελτίωση: co-op mode

pixeljunk-shooter-2-04-thumb.jpgΤο παιχνίδι θα λέγαμε ότι πραγματικά έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας για έναν παίκτη, κάτι που οδηγεί πολλές φορές σε ανούσια «gameover» και σε μεγάλες επαναλήψεις. Εκεί, όμως, που αλλάζει εντελώς, είναι στο co-op mode. Πέρα από το γεγονός ότι δύο παίκτες μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους ξαφνικούς κινδύνους που θα πεταχτούν από το πουθενά, το co-op mode δίνει επιπλέον τη δυνατότητα σε έναν παίκτη που θα χάσει, να επιστρέψει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα στο παιχνίδι και για όσο βρίσκεται ακόμα ζωντανός ο δεύτερος παίκτης. Έτσι, θα λέγαμε ότι το co-op mode εξαλείφει τα δύο πιο σημαντικά μειονεκτήματα του παιχνιδιού, τα οποία είναι το trial & error και οι μεγάλες επαναλήψεις.

Πιθανώς το Shooter 2 να είναι ένα παιχνίδι μόνο για co-op. Πιθανώς να έπρεπε να είχε ένα φιλικότερο auto save σύστημα για τον έναν παίκτη. Το σίγουρο είναι ότι το Shooter 2, εκτός από το retro του σχεδιασμό, έχει και μια retro...δυσκολία που θυμίζει την 16bit εποχή. Αυτό που επίσης είναι καινούργιο στο Shooter 2, είναι το Online mode. Εδώ μπορούν οι παίκτες να αναμετρηθούν σε 1vs1 μάχες και σε ένα Mode άμυνας και επίθεσης. Ο παίκτης που είναι στην επίθεση πρέπει να μεταφέρει ορισμένες κάψουλες με επιζήσαντες πίσω στη βάση του, ενώ ο παίκτης που βρίσκεται στην άμυνα πρέπει να εξοντώσει το σκάφος του αντίπαλου παίκτη.

Συνολικά, το Pixeljunk Shooter 2 είναι ένα συμπαθητικό 2D παιχνίδι, με αρκετούς γρίφους και με ορισμένες έξυπνες χρήσεις του περιβάλλοντος και των διαφόρων υλικών, όπως το νερό και το φώς. Το παιχνίδι είναι ακόμα καλύτερο στο Co-op mode, όμως αρκετά πιο δύσκολο (ίσως και εκνευριστικό μερικές φορές) στο single player, κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν από πριν οι παίκτες. Αν παραλείψει κανείς τον οπτικό τομέα και τα απλοϊκά σχέδια, θα βρει ένα παιχνίδι με μεγάλη διάρκεια και αρκετή διασκέδαση. Το Pixeljunk Shooter 2 κυκλοφορεί στις 2 Μαρτίου στο PSN και θα κοστίζει περίπου 10 ευρώ.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

  • Αρκετές πίστες που προσφέρουν μεγάλη διάρκεια
  • Το co-op mode μειώνει τον υψηλό βαθμό δυσκολίας και το έντονο trial & error
  • Έχει προστεθεί online mode για 1 vs 1 μάχες

Αρνητικά

  • Πολλές φορές το παιχνίδι αδικεί τον ένα παίκτη
  • Τα γραφικά είναι ιδιαίτερα απλοϊκά, ακόμα και για τη σειρά PιxelJunk
  • Η βασική ιδέα πάνω στην οποία χτίστηκαν όλοι οι γρίφοι, οδηγεί συχνά σε ανακύκλωση

Βαθμολογία

Συμμετεχουν