Ταυτότητα

Hard Corps: Uprising

Hard Corps: Uprising

Edition: N/A Genre: Action, Shoot 'em Up Διάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Arc System Works Ημ. Έκδοσης: 16/02/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Konami Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Retro, δύσκολο, αλλά αριστουργηματικό

Η Konami αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο τη σειρά Contra με τη βοήθεια της Arc System Works, η οποία είναι γνωστή για τις σειρές Guilty Gear και Blazblue. Το Hard Corps: Uprising αποτελεί prequel του Contra: Hard Corps, που έκανε την εμφάνιση του το 1994 στο Mega Drive. Όμως, το όνομα "Contra" δεν βρίσκεται πια στον τίτλο του παιχνιδιού καθώς η Arc System Works προχώρησε σε μία σειρά από αλλαγές, ελπίζοντας ίσως να ξεκινήσει ένα ολοκαίνουργιο franchise. Ο πυρήνας του gameplay παραμένει  μεν ίδιος, αλλά υπάρχουν νέες ιδέες και ένα -από κάθε άποψη- εξαιρετικό level design, που βοηθά το παιχνίδι να ξεχωρίσει και να ανανεώσει τη σειρά. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το Hard Corps: Uprising είναι παιχνίδι μίας εποχής που τα "gameover" και οι ποινές για τις αποτυχίες των παικτών ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας και δεν αποτελούσαν στοιχεία που οι developers, οι κριτικοί και το κοινό τα αντιμετωπίζουν ως... πρόβλημα του game design, που πρέπει οπωσδήποτε να εξαλειφθεί. Το Hard Corps, παρά το γεγονός ότι εισάγει μερικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τους παίκτες να ολοκληρώσουν το παιχνίδι, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία απλοποιημένη, "streamlined" εμπειρία για να κερδίσει λίγες παραπάνω πωλήσεις.

Το νέο παιχνίδι της σειράς είναι περίπου όσο δύσκολο θυμούνται οι φίλοι του franchise και η διασκέδαση που προσφέρει σχετίζεται με την αύξηση των ικανοτήτων των παικτών και την ικανοποίηση που υπάρχει όταν αυτός καταφέρνει να περάσει εύκολα σημεία που του φάνηκαν παρανοϊκά δύσκολα όταν τα είδε για πρώτη φορά.

Contra με...ιαπωνική φιλοσοφία

Hard-Corps-screen-01-thumb.jpgΤο art direction του νέου τίτλου έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Το Uprising αποβάλει το σκοτεινό κλίμα των Contra και εχθροί μας δεν είναι πια οι εξωγήινοι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα μοντέλα των χαρακτήρων, εχθρικών ή μη, τα οποία διαθέτουν πολλές λεπτομέρειες. Ποικιλία υπάρχει και στα αρκετά εντυπωσιακά 3D background, τα οποία όμως σε κάποια σημεία θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Όσον αφορά στον ηχητικό τομέα, το Uprising διαθέτει κλασικά κομμάτια του Contra, τα οποία έχουν γίνει remix από τον Daisuke Ishiwatari, συνθέτης υπεύθυνος για τη μουσική -και όχι μόνο- των Guilty Gear και Blazblue. Παραφωνία -κυριολεκτικά- στον ηχητικό τομέα αποτελούν οι ομιλίες και οι κραυγές των στρατιωτών, τις οποίες όμως αν θέλουμε μπορούμε να χαμηλώσουμε ή να απενεργοποιήσουμε.

Εντελώς retro ή...με ευκολίες; - Oι βασικές επιλογές

Το Hard Corps: Uprising περιέχει δύο βασικά modes. Το arcade mode απευθύνεται στους πιο σκληροπυρηνικούς φίλους του είδους, αφού με 3 ζωές και μετρημένα continues πρέπει να ολοκληρώσουμε και τις 8 πίστες του παιχνιδιού. Κάθε φορά που τελειώνουν τα continues, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Το Rising mode, από την άλλη, είναι κάτι καινούργιο στη σειρά. Εδώ εξακολουθούμε να έχουμε μετρημένες ζωές και περιορισμένα retries, αλλά ακόμα και όταν δούμε το μήνυμα "gameover" έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην πίστα που χάσαμε και να συνεχίσουμε από εκεί.

Hard-Corps-screen-02-thumb.jpgΕπίσης, μπορούμε να αγοράσουμε αναβαθμίσεις και επιπλέον ζωές, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας ευκολότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα μέλη της σειράς, δεν χάνουμε με ένα χτύπημα, αλλά υπάρχει μία μπάρα ενέργειας που επιτρέπει στον Bahamut –πρωταγωνιστή του παιχνιδιού- να δεχθεί τρία χτυπήματα και στην Krystal να δεχθεί δύο χτυπήματα πριν χάσει. Κάθε φορά που δεχόμαστε χτύπημα, χάνουμε το όπλο που κουβαλάμε, ενώ υπάρχουν επιθέσεις που μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε απευθείας, κάτι που γίνεται και αν πέσουμε σε κάποιο κενό.

Όπως προαναφέραμε, το Hard Corps: Uprising είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο ποσοστό παικτών δεν θα μπορέσει να ασχοληθεί με το παιχνίδι λόγω της δυσκολίας του και για αυτό το λόγο προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους να δοκιμάσουν πρώτα το trial στο XBL για να καταλάβουν που ακριβώς "μπλέκουν". Η γραμμή που μπορεί να χωρίσει ένα εκνευριστικά δύσκολο παιχνίδι από ένα δύσκολο αλλά άκρως εθιστικό παιχνίδι είναι δυσδιάκριτη. Αν και το που θα κατατάξει ο καθένας το νέο παιχνίδι της Arc System Works είναι κάτι υποκειμενικό, υπάρχουν χαρακτηριστικά που μας έκαναν να το τοποθετήσουμε στη δεύτερη κατηγορία.

Τα εργαλεία των επίδοξων "commandos": O χειρισμός

Hard-Corps-screen-03-thumb.jpgΟ χειρισμός του Uprising είναι άμεσος και μπορεί να μας προσφέρει την αίσθηση ελέγχου που απαιτείται σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Μάλιστα, η επιστροφή ορισμένων χαρακτηριστικών του Hard Corps από το Megadrive, συνεισφέρει στην αίσθηση ότι έχουμε πάντα τον έλεγχο. Κρατώντας πατημένο το RT/R2 ο χαρακτήρας μας ακινητοποιείται και με τη χρήση του αναλογικού μοχλού ελέγχουμε μόνο την κατεύθυνση του όπλου μας. Αυτή η τεχνική επιτρέπει να σημαδέψουμε με ακρίβεια χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ο χαρακτήρας μας να πέσει στο κενό ή να χτυπήσει κάποιο εμπόδιο. Κρατώντας πατημένο το LT/L2, μπορούμε να "κλειδώσουμε" τη θέση του όπλου μας και να κινηθούμε χωρίς πρόβλημα σε όποια κατεύθυνση επιθυμούμε.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ χρήσιμο στα bosses, αφού μας επιτρέπει να τα πυροβολούμε σταθερά, ενώ τρέχουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση ή να εκτελούμε άλματα αποφεύγοντας τις επιθέσεις τους. Μπορούμε να κουβαλήσουμε δύο όπλα ταυτόχρονα και αν προλάβουμε να τοποθετήσουμε το όπλο που κουβαλάμε στη δεύτερη θέση -όπου είναι ανενεργό- το κρατάμε ακόμα και αν δεχθούμε χτύπημα. Αυτό το χαρακτηριστικό ανοίγει επιπλέον στρατηγικές επιλογές, που καλό είναι να εκμεταλλευτούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε.

{PAGE_BREAK}

Retro μεν, αλλά με εντυπωσιακή εξέλιξη: Σχεδιασμός και gameplay

Το Hard Corps: Uprising είναι ένα από τα παιχνίδια που έχει αρκετά σημαντικές ποινές σε περίπτωση αποτυχίας. Όταν χάσουμε όλες τις ζωές μας -και μόνο όταν έχουμε "continues"- θα επιστρέψουμε σε checkpoints που ορισμένες φορές είναι αρκετά μακρινά. Όμως, η επιλογή αυτή δημιουργεί πίεση στον παίκτη που δεν έχει ζωές...για πέταμα, ώστε να αναλωθεί στο trial & error, ενώ η επιτυχία δεν γίνεται τόσο θέμα χρόνου, όσο θέμα ικανότητας. Παράλληλα, ο χρόνος που αφιερώνουμε ξεκινώντας από το ίδιο σημείο δεν πάει χαμένος. Συνηθίζοντας το χειρισμό, ο παίκτης αισθάνεται τις ικανότητές του να μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα σημεία που αρχικά φαίνονται υπερβολικά δύσκολα, στη συνέχεια να μην τον προβληματίζουν καθόλου. Στο Rising mode, κάθε φορά που χάνουμε, μπορούμε να εξαργυρώσουμε τους πόντους μας αγοράζοντας νέες κινήσεις και περισσότερες ζωές, ώστε την επόμενη φορά να έχουμε καλύτερες πιθανότητες. Αν θέλουμε μπορούμε να καταστήσουμε το χαρακτήρα μας υπερβολικά δυνατό, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε τις αναβαθμίσεις επιλεκτικά, αν θεωρήσουμε ότι χάθηκε η πρόκληση.

Οι αναβαθμίσεις κατά κανόνα είναι ακριβές, έτσι ώστε να κάνουν τους παίκτες να προσπαθούν ξανά τα σημεία που τους δυσκολεύουν όταν βλέπουν ότι βελτιώθηκαν...οι δίκες τους ικανότητες, οι οποίες αυξάνονται γρηγορότερα και τελικά αποδεικνύονται σημαντικότερες από τα upgrades του χαρακτήρα τους. Υπάρχουν σημεία τα οποία αρχικά μας έκαναν να διαμαρτυρηθούμε, καθώς έδιναν την εντύπωση πως ήταν αδύνατο να τα περάσουμε όταν δεν γνωρίζουμε τι μας περιμένει. Κάναμε λάθος.

Hard-Corps-screen-04-thumb.jpg Μετά από την ολοκλήρωση κάθε επιπέδου, αρκετές φορές διαπιστώσαμε ότι κάθε φορά υπήρχαν προειδοποιήσεις και το παιχνίδι μας προετοίμαζε για αυτά που θα συναντήσουμε, άσχετα από το αν κριθήκαμε επαρκείς. Το Uprising, με δεδομένο ότι είναι από την αρχή δύσκολο, κάνει εκπληκτική δουλειά στην εκπαίδευση των παικτών και στην εξέλιξη του gameplay καθ’ όλη τη διάρκειά του. Κάθε νέο επίπεδο απαιτεί την εκμετάλλευση των δεξιοτήτων που αποκτήσαμε στις προηγούμενες πίστες και προσθέτει νέα στοιχεία στο gameplay. Η πρώτη πίστα μαθαίνει τους παίκτες να κινούνται και να κάνουν άλματα συνεχώς, αφού διαθέτει κινούμενη άμμο.

Η δεύτερη πίστα μαθαίνει τους παίκτες να ξεγελούν με προσεκτικές κινήσεις τους snipers και να τους εντοπίζουν από την κατεύθυνση των ριπών τους ακόμα και όταν είναι εκτός οθόνης. Η τρίτη πίστα είναι γεμάτη παγίδες και απαιτεί από τους παίκτες να ερμηνεύσουν σωστά τις απειλές του περιβάλλοντος και να κρίνουν πότε πρέπει να τρέξουν, να σταματήσουν ή να σκύψουν. Η τέταρτη πίστα μας τοποθετεί επάνω σε hovercraft και μας καλεί να προσαρμοστούμε στον ξέφρενο ρυθμό της, που απαιτεί γρήγορες αντιδράσεις και αντανακλαστικά.

Hard-Corps-screen-05-thumb.jpg Η πέμπτη πίστα αλλάζει εντελώς το σκηνικό και προσθέτει στοιχεία stealth στη γνωστή σειρά. Αν και μπορούμε να παίξουμε όπως συνήθως -σκοτώνοντας ό,τι βρούμε μπροστά μας- έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και χάρτινα κουτιά για να κρυφτούμε από τους εχθρούς και τις κάμερες ασφαλείας. Η έκτη πίστα μας τοποθετεί στα βαγόνια ενός τρένου, τα οποία έχουν μπάρες ενέργειας και ανατινάζονται όταν δεχθούν αρκετές εχθρικές βόμβες. Σε αυτό το σημείο μαθαίνουμε να παρακολουθούμε και τις κινήσεις των εχθρών που δεν μας απειλούν άμεσα, αλλά μπορούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα αν δεν προσέξουμε και βρεθούμε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Στην έβδομη πίστα εισάγονται εχθροί, οι οποίοι αποκρούουν ό,τι τους πετάξουμε, ενώ παράλληλα πυροβολούν όταν πυροβολούμε και εμείς, γεγονός που μας εμποδίζει να πυροβολούμε στην τύχη και αδιάκριτα. Δεν θα αναφέρουμε τι προσθέτει στο gameplay η τελευταία πίστα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι το Uprising διαθέτει το τέλος που του αξίζει. Ο σχεδιασμός του gameplay είναι υποδειγματικός και οι απαιτήσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε από μία ομάδα ανάπτυξης που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με το είδος ξεπέρνιουνται με μεγάλη ευκολία.

Γιατί να πολεμήσω μόνος; Το co-op

Hard-Corps-screen-06-thumb.jpgΤο Hard Corps: Uprising υποστηρίζει co-op δύο παικτών offline ή online, με το netcode του παιχνιδιού στο XBL να είναι άψογο. Το lag ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, χαρακτηριστικό πολύ σημαντικό, καθώς σε ένα ήδη δύσκολο παιχνίδι οι χαμένες ζωές λόγω lag θα το καθιστούσαν πρακτικά unplayable. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρούμε παίκτες online, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν θα παίζαμε τον τίτλο με κάποιον άγνωστο. Το Uprising απαιτεί σωστή συνεργασία, ειδικά για τις μάχες με bosses -που είναι μεγαλύτερα από την οθόνη- ενώ σε αρκετά platforming σημεία αν οι παίκτες δεν κινούνται με παραπλήσιο ρυθμό, αλλά ο ένας τρέχει μπροστά, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα με τις ζωές να χάνονται απλά και μόνο λόγω της ασυνεννοησίας. Ο τίτλος της Konami γίνεται πιο εύκολος στο co-op και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αυξάνουν το replayability του.

{PAGE_BREAK}

Η Δεύτερη 'Αποψη
Όταν παρέλαβα ένα μήνυμα από τον Νίκο, ρωτώντας με αν θα ήθελα να παίξουμε μαζί το Hard Corps Uprising, ομολογουμένως δίστασα λίγο και κρατούσα μεγάλες επιφυλάξεις στο άκουσμα και μόνο της φράσης «είναι η συνέχεια του Contra». «Πώς να πετύχει κάποιος αυτό που πέτυχε το παλιό Contra;» διερωτόμουν, μέχρι που κατέβασα το παιχνίδι και το δοκίμασα. Οι δημιουργοί πραγματοποίησαν κάτι το εκπληκτικό. Πήραν το Contra και το έφεραν στα «μέτρα» της σύγχρονης εποχής με αποτέλεσμα να μην είναι κουραστικό ή βαρετό όπως περίμενα και εγώ ο ίδιος. Τελικά, αυτά τα 2D shooters μπορούν να γίνουν άκρως διασκεδαστικά ακόμα και στις μέρες μας, αν τα αναπτύσσει μια «μανούλα» όπως η Arc System Works (Blazblue). Στα πρώτα λεπτά ενασχόλησης είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς τι θα επακολουθήσει. Όταν φύγει η πρώτη κρυάδα και ο παίκτης νιώσει άνετα με τους μηχανισμούς του τίτλου, όλα παίρνουν μια διαφορετική τροπή. Τα λεπτά αρχίζουν και γίνονται ώρες, οι εκατοντάδες εξοντωμένοι εχθροί γίνονται χιλιάδες, η μία αναβάθμιση «φεύγει» πίσω από την άλλη και ο ενθουσιασμός αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς και φτάνει στο αποκορύφωμά του όταν θελήσουμε να παίξουμε με παρέα. Σε ένα Σαββατοκύριακο έπαιξα το παιχνίδι με τρία διαφορετικά άτομα, αδυνατώντας να βαρεθώ ή να κουραστώ. Γράφοντας αυτές τις γραμμές, ανυπομονώ να ξανανοίξω την κονσόλα και να παίξω και πάλι το παιχνίδι με κάποιο φιλαράκι. Η διασκέδαση που προσφέρει ο τίτλος σε co-op είναι η καλύτερη που έχω συναντήσει μαζί με το Lara Croft and the Guardian of Light. ΌΛΑ τα παραπάνω, βέβαια, υπό ένα σημαντικό όρο: να ξέρει ο χρήστης τι απαιτήσεις έχει από το παιχνίδι. Εάν περιμένει ένα Gears of War σε 2D, καλύτερα να το προσπεράσει, αν δε θέλει να καταριέται τα χρήματα που σπατάλησε. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που επιθυμεί μια…βόλτα στο πάρκο. Εάν δεν έχετε υπομονή, δε θα ασχοληθείτε παραπάνω από μισή ώρα, καθώς το Hard Corps διαθέτει μια σαδιστική δυσκολία (ιδιαίτερα αν το παίξετε μόνοι σας). Σε πολλούς αυτό το επίπεδο δυσκολίας είναι διεγερτικό -όπως συνέβη και στο Demon's Souls- αλλά σε ακόμα περισσότερους λειτουργεί ως ένα μεγάλο εμπόδιο για την αγορά του. Εν κατακλείδι, όσοι επιθυμούν ένα arcade παιχνίδι, με ακατάπαυστη δράση, υπέροχο τεχνικό τομέα, αποχαυνωτική χρωματική παλέτα, τεράστιο replayability (που βάζει τα γυαλιά σε μεγάλες παραγωγές) και ένα από τα καλύτερα co op, ας σπεύσει να αγοράσει αυτό το διαμάντι. Μοναδική προϋπόθεση; Να το προμηθευτεί σε χρονική περίοδο με πολύ ελεύθερο χρόνο αν δε θέλει να καταλήξει χωρισμένος, με κακούς βαθμούς στο σχολείο ή με χαμένη εξεταστική...
Γιάννης Σκουλουδάκης

{VIDEO_1}

Διάρκεια και συμπεράσματα

Το Hard Corps: Uprising δεν είναι για όλους. Όσοι όμως είναι φίλοι των Contra, Metal Slug και παρόμοιων side scrolling shooter τίτλων, στο Uprising θα βρουν μία εκπληκτική εμπειρία που ξεπερνάει τις απαιτήσεις και των πιο αισιόδοξων. Αν και είναι δύσκολο να πούμε αντικειμενικά πόσο διαρκεί ο τίτλος, καθώς αυτό εξαρτάται άμεσα από τις ικανότητες του κάθε παίκτη και το αν παίζει μόνος ή σε co-op, σαν τάξη μεγέθους μπορείτε να υπολογίσετε ότι την πρώτη φορά που θα τελειώσετε το παιχνίδι το χρονόμετρο θα γράφει περίπου 10 ώρες.

Hard-Corps-screen-07-thumb.jpg Έπειτα, μπορείτε να συνεχίσετε για να πετύχετε καλύτερο σκορ στα επίπεδα και να βελτιώσετε τον χαρακτήρα σας. Η επανάληψη των επιπέδων που μας παίδευαν με έναν πολύ δυνατό χαρακτήρα είναι απολαυστική , όπως και η επανάληψη των επιπέδων για να βρείτε όλα τα μυστικά και να πετύχετε το καλύτερο δυνατό σκορ. Στους 1200 MS Points (περιμένουμε τιμή γύρω στα €15 όταν κυκλοφορήσει στο PSN), το Hard Corps: Uprising είναι μία πρόταση που θα ικανοποιήσει πλήρως αυτούς που ξέρουν τι ζητάνε. Έντονη δράση και πρόκληση σε ένα 2D scrolling shooter, που τιμά τους προγόνους του, χωρίς να διστάζει να διαφοροποιηθεί και να προτείνει τις δικές του λύσεις εκεί που χρειάζονται.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • Κάθε πίστα έχει κάτι το διαφορετικό που εξελίσσει το gameplay
 • Απόλυτα πιστό στην φιλοσοφία των retro, side scrolling shooters, η οποία επιβραβεύει την ικανότητα
 • Κορυφαίο replayability
 • Εξαιρετικό online (και τοπικό) multiplayer
 • Εξαιρετικός οπτικοακουστικός τομέας

Αρνητικά

 • Η δυσκολία του θα αποθαρρύνει τους αρχάριους...
 • ...όπως και τα σχετικά μακρινά checkpoints
 • Χρονοβόρα loadings

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (31 σχόλια)
 • marios28 marios28 26 Φεβρουαρίου 2011  | 04:10

  εγώ έπαιζα το burai fighter μικρός και μου φαινόταν βουνό!! χρόνο να έχουμε και ας είναι όσο δύσκολο θέλει!

 • Spike Spiegel Spike Spiegel 25 Φεβρουαρίου 2011  | 21:55

  Το παιχνίδι τα σπάει αν και πολύ δύσκολο είναι καταπληκτικό.

 • dennisgameon dennisgameon 25 Φεβρουαρίου 2011  | 14:19

  poli duskolo mou espase ta neura!!!mallon oxi agora!!!

 • Volgana Volgana 24 Φεβρουαρίου 2011  | 21:07

  εεεετσι good old hardcore gaming...
  @cristoval
  Τι μου θύμησες ρε φίλε με το Ghouls n Ghosts... Τρομαχτικά δύσκολο...αυτά ήταν παιχνίδια... μαζί με το Cannon Fodder και το Battletoads in Battlemaniacs τα πιο δύσκολα games της εποχής...για να μην πω και παραπάνω... :P

 • JamieT JamieT 23 Φεβρουαρίου 2011  | 20:21

  Συγχαρητήρια για το review, Νίκο! :) Ευελπιστώ να το τσεκάρω άμεσα.

 • billbig billbig 23 Φεβρουαρίου 2011  | 14:36

  αμα κρινω και απο το demo ειναι οντως εξαιρετικο!! (ποσο μου την εσπασε στο demo που κοβεται ακριβως πριν πολεμησεις το πρωτο boss!!!!!....)

 • WhitedragonGR WhitedragonGR 23 Φεβρουαρίου 2011  | 03:39

  Σίγουρη αγορά!

 • medusakias. medusakias. 23 Φεβρουαρίου 2011  | 01:15

  fainetai poly omorfo ...

 • G13 Nick G13 Nick 22 Φεβρουαρίου 2011  | 22:23

  Βασικά με απωθεί πάρα πολύ το art style της Arc κατά κάποιο τρόπο ! Είναι ο ίδιος λόγος που δεν έπαιξα και το Blazblue ( ηλίθιος λόγος το ξέρω ), αλλά τι να κάνουμε ? :P

 • DarkAspros DarkAspros 22 Φεβρουαρίου 2011  | 22:19

  @king cobra83 'Οχι δεν είναι spoilers αυτά που λέει ο Νίκος στο review στο επιβεβαιώνω εγώ που το 'χω κάψει το παιχνίδι . Αφού να φανταστείς όταν τα διάβαζα γέλαγα γιατί σκεφτόμουνα τί γίνεται σε κάθε πίστα και τί περιμένει τον επίδοξο αγοραστή που θα διάβαζε αυτό το review ...

 • KTI_23 KTI_23 22 Φεβρουαρίου 2011  | 21:15

  καλο ειναι αν και δεν μου αρεσουν τοσο τα retro..

 • kmanikas13 kmanikas13 22 Φεβρουαρίου 2011  | 21:11

  θυμιζει παλιες εποχες contra , νοσταλγια για εμας τους πιο μεγαλους !!

 • nick nick 22 Φεβρουαρίου 2011  | 20:40

  @king_cobra83 ευχαριστώ που μοιράζεσαι την ανησυχία σου περι spoilers, αλλά δεν τίτθεται τέτοιο θέμα. Ουτε καν σαν συμβουλες θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν. Το ¨αυτη η πίστα έχει παγίδες¨ ή ¨αυτη η πίστα χρειάζεται ταχυτητα¨ δεν λέει απολύτως τίποτα καθώς μετά από λίγα λεπτά ολοι θα το καταλάβουν :) Το αν το διαβασουν απο πριν δεν θα τους οφελησει με κανένα τρόπο, αν βέβαια θεωρήσουμε ότι θα θυμουνται τα πάντα ή θα παιζουν με ανοικτο το review
  -------
  Ομως καποιος έχει παίξει το παιχνίδι και διαβάσει το κείμενο εκ των υστέρων μπορει να κρίνει και να συμφωνίσει ή να διαφωνίσει με τις παρατηρήσεις μου. ;)

 • king cobra83 king cobra83 22 Φεβρουαρίου 2011  | 19:21

  Πολυ καλο review Νικο και κατατοπιστηκωτατο για την ποιοτητα του παιχνιδιου αλα πιστευω οτι εχεις δωσει spoiler στο κειμενο που δεν επρεπε και αναφερομαι στην αναλιση που εχεις κανει σε καθε επιπεδο και στο τι πρεπει να πρωσεξουμε που ειναι κατι το οποιο πρεπει να ανακαλιψει ο παιχτης μονος του,μπορει να κανω και λαθος βεβαια.

 • saturn 32 saturn 32 22 Φεβρουαρίου 2011  | 19:19

  Έτσι ακριβως@cristoval :) @valgon gamer αυτο ακριβώς γιατί να βγάλουν παιχνίδια σαν αυτά στο avatar σου :) έχεις δικιο

 • cristoval cristoval 22 Φεβρουαρίου 2011  | 19:04

  Έτσι, κάποτε όλα τα games ήταν σε arcade mode only, μετρημένες ζωές και μετρημένα continues! Όσο θυμάμαι τι είχα τραβήξει στο ghouls 'n' ghosts στο mega drive......
  @nike&saturn: Το mega drive είχε πιο γρήγορο επεξεργαστή ενώ το snes πιο πολλά χρώματα..καλά θυμάμαι;
  Το συγκεκριμένο πάντως δείχνει διασκεδαστικό.

 • MokilokD MokilokD 22 Φεβρουαρίου 2011  | 18:01

  @valkon_gamer An thes na deis pws ftiaxnontan palia ta games pou theloune pragmatiko skill....se sumvouleuw na afiseis to Re5 ( mias k exeis photo tou) kai na to dokimaseis...:)

 • tredas tredas 22 Φεβρουαρίου 2011  | 17:21

  Συντομη αγορα!!!!

 • TheMastas TheMastas 22 Φεβρουαρίου 2011  | 17:18

  Καταρχάς να πω πως μου αρέσει και μένα πολύ το concept με την δευτερη άποψη,τα είπανε ολα τα παιδιά πιο πάνω.
  Πολύ ωραίο το παιχνιδάκι το κατέβασα πρίν λίγες μέρες το Demo απο το Live και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις,καθαρό Arcade shooter εντυπωσιακό οπτικά και θυμίζει και παλιές καλές εποχές σίγουρα θέλει εκμάθηση και αυτό είναι και το καλό του,δεν εχω παίξει multiplayer αλλά αν και εκεί είναι πολύ καλό όπως διάβασα και διαρκεί και 10 ώρες,πάει για σίγουρη αγορά το παιχνίδι ! :)

 • SetaShouji SetaShouji 22 Φεβρουαρίου 2011  | 17:13

  Συγχαρητήρια Νίκο!! Το παιχνίδι θα αγοραστεί στο μέλλον!! Μου άρεσε ότι διάβασα και δεν περίμενα τόσο καλά λόγια. Μόνο το loading να μην ήταν μεγάλα..

  valkon gamer δεν έχει γιατί. Αφού τα μεγάλα παιχνίδια που μας προσφέρουν άλλες εταιρείες βγαίνουν μάπες, πάλι καλά που υπάρχουν αυτά. Να φανταστώ άρχισες να παίζεις games από PS3;;;


  @DevilBringer Σωστός!!!! :D

 • DevilBringer DevilBringer 22 Φεβρουαρίου 2011  | 17:12

  @valkon gamer:Αστο φιλε δεν το'χεις,no comment.Τώρα όσον αφορά το παιχνίδι αρχικά ούτε εμενα μου πολυγεμιζε το μάτι αλλα τελικά έκανα λάθος.Θα το αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία μόλις βάλω MS points...Nice Review παίδες

 • Dart2000 Dart2000 22 Φεβρουαρίου 2011  | 16:21

  To πειμενω σαν τρελος! OldScool τουμπανοσινη.

 • valkon_gamer valkon_gamer 22 Φεβρουαρίου 2011  | 16:14

  ερώτηση γιατί υπάρχουν τέτοια παιχνίδια;

 • DarkAspros DarkAspros 22 Φεβρουαρίου 2011  | 15:32

  Συγχαρητήρια και στους δυο σας Νίκο / Γιάννη για τα review !!! Το παιχνίδι είναι άψογο , εθιστικό με τεράστια διάρκεια και replayability , το gameplay αγγίζει την τελειότητα και δεν μπορεί κανείς να παραπονεθεί για bugs , spikes ,cheap deaths και ελαττώματα στο level design το οποίο είναι απλά απίστευτο και θέλει μελέτη για να το εκτιμήσει κανείς ... Θα συμφωνήσω με το Νίκο ως προς το πόσο έντεχνα πίστα με πίστα αλλά και μέσα στο ίδιο το level το παιχνίδι σε εκπαίδευει για τις προκλήσεις που θα έρθουν στη συνέχεια . Απλά πανέξυπνος τρόπος να ψιλιάσει ο developer τον παίκτη κι εκεί φαίνεται η μαεστρία του τελευταίου . Τα γραφικά , το art direction ,τα animations , ο σχεδιασμός των εχθρών , των επιπέδων το soundtrack και η χρωματική παλέτα συνθέτουν ένα υπερθέαμα και μία οπτική πανδαισία που θα ικανοποιήσει άπαντες και ιδίως τους fans των anime ... 'Οσο για τις κραυγές των εχθρών εγώ τις θεωρώ cult !!!
  Τέλος θέλω να προσθέσω κάτι που είπα και στο forum και δεν αναφέρθηκε στο review ότι τα 3 βασικά μοντέλα χειρισμού αλλά και η δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησής του δεν αφήνουν χώρο για παράπονα σχετικά με τα controls .

  Μόνο ελάττωμα του παιχνιδιού είναι ότι λόγω δυσκολίας δεν απευθύνεται σε όλους αλλά εγώ προσωπικά θέλω να δώ τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν με Uncharted και Assassin's Creed να το παίξουν για να δούν τί σήμαινε κάποτε να περνάς μια πίστα και να νιώθεις ο απόλυτος άρχοντας του σύμπαντος ....

  10/10 από μένα

 • MokilokD MokilokD 22 Φεβρουαρίου 2011  | 15:29

  arcade mode... no energy bars.... hahah

 • BEST BEST 22 Φεβρουαρίου 2011  | 15:23

  Καλη φαση

 • saturn 32 saturn 32 22 Φεβρουαρίου 2011  | 15:06

  Χαχαχαχα ακριβώς Nike :) η sega είχε κάποιες δικές τις τεχνικές σε αυτόν τον τομέα και μερικές φορές τα κατάφερνε καλύτερα .............

 • NikeFerrari NikeFerrari 22 Φεβρουαρίου 2011  | 14:58

  @Saturn. Ακόμη βλέπεις εφιάλτες με το mode 7 και το FX chip του SNES; :P
  Το παιχνίδι είναι καταπληκτικό και είναι σίγουρη αγορά.
  Ωραία και η δεύτερη άποψη.

 • saturn 32 saturn 32 22 Φεβρουαρίου 2011  | 14:54

  Το παιχνίδι στο mega drive ήταν μια απάντηση στο snes σχετικά με τις 3D δυνατότητες του sega mega drive,πραγματικά είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί απο τεχνικού τομέα στην αρένα των 16 bit ηταν ενα δυνατό χαστούκι στον ανταγωνισμό απο την sega..........., τώρα όσο για το νέο προιον απο την konami θα το τονίσω και με το παραπάνω :)

 • Michalis3 Michalis3 22 Φεβρουαρίου 2011  | 14:38

  Ante, to perimenoume kai sto PSN syntoma :)