Ταυτότητα

Stacking

Stacking

Edition: N/A Genre: Adventure Διάθεση: Xbox LIVE
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Double Fine Ημ. Έκδοσης: 09/02/2011
PEGI: 7 Εκδότης: THQ Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Όλες οι Ματριόσκες εδώ; Εν δυο και πάμε για χορό!

Το έχουμε πει στο παρελθόν αλλά θα το ξαναπούμε: ο Tim Schafer είναι μια ιδιοφυΐα μεγατόνων, ένας καλλιτέχνης που ξεπερνά τα ηλεκτρονικά όρια του ψηφιακού κόσμου και τολμά να αρπάξει τη φαντασία μας από το αυτί και να την τραβήξει πέρα από τα ταπεινά σύνορα του ηλιακού μας συστήματος. Monkey Island, Day of the Tentacle, Full Throttle, Grim Fandango, Psychonauts και Brutal Legend είναι τίτλοι τόσο ισχυροί και γεμάτοι προσωπικότητα, που θα είχαν στραγγίσει κάθε νανογραμμάριο δημιουργικότητας από έναν άνθρωπο. Όχι όμως από τον Tim, τον...Superman των δυαδικών συστημάτων. Αναγνωρίζοντας πως η σύγχρονη εποχή δεν στέκεται ευγενική απέναντι στους πρωτοπόρους, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για την εταιρία του και να σταματήσει την παραγωγή high budget τίτλων και να απασχοληθεί με μικρότερες παραγωγές για ψηφιακή διανομή.

Το ρίσκο απέδωσε εξαιρετικά με την κυκλοφορία του Costume Quest, ενός υπέροχου RPG που ταξίδεψε τους παίκτες βαθιά στην υποσυνείδητη παιδικότητά τους. Όμως, παρόλη τη χαρά που μας έδωσε αυτό το παιχνίδι, τίποτα δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για την φαντασμαγορική επιστροφή του Tim Schafer στον χώρο των adventure games.

A few decades ago, in a country not so fat away - Ιστορία

stacking-screen-09-thumb.jpgStacking, λοιπόν, λέγεται το νέο παιχνίδι της Double Fine και για μια ακόμα φορά προκαλεί τα κατεστημένα, προσφέροντας μια νέα προοπτική στα adventures με μια, απλώς, πανέξυπνη ιδέα. Ο κόσμος του παιχνιδιού θυμίζει την Αμερική του 1910-1920. Βιομηχανική επανάσταση, μεγάλες ευκαιρίες, εργατική τάξη που μόλις άρχισε να οργανώνεται και φυσικά μπόλικη δόση διαφθοράς. Ο κεντρικός μας χαρακτήρας ονομάζεται Charlie Blackmore και είναι το νεότερο τέκνο της φτωχής επταμελούς οικογένειάς του. Παρόλα αυτά, δεν χάνει ποτέ το κέφι του και διατηρεί την αισιοδοξία του σε κάθε δυσκολία.

Όταν, όμως, ο πατέρας του εξαφανίζεται και ο κακός Βαρόνος απαγάγει τα αδέλφια του για να ξεπληρώσουν τα χρέη της οικογενείας, ο Charlie δεν μπορεί να παρατήσει έτσι τα πράγματα. Θα ξεκινήσει, λοιπόν, ένα επικό ταξίδι, στο οποίο θα πολεμήσει τη διαφθορά, θα σταθεί αντιμέτωπος στην ασυδοσία των καιρών και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σώσει τα αδέλφια του, να βρει τον πατέρα του και να γλιτώσει τον κόσμο από τα χέρια του Βαρόνου.

stacking-screen-07-thumb.jpgΗ ιστορία του Stacking θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει ένα μοντέρνο παιδικό παραμύθι, γεμάτο κρυφούς συμβολισμούς για την καθημερινότητα αλλά και πολύ παιδική τρυφερότητα που σπάνια συναντά κανείς σε ψηφιακή μορφή. Σε αυτό το γεγονός βοηθά το γεγονός πως όλοι οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί ως ζωντανές κούκλες Ματριόσκα (και όχι Μπαμπούσκα όπως πολλοί τις λένε εσφαλμένα), κάτι που τις κάνει αυτομάτως αξιολάτρευτες για κάθε μικρό και μεγάλο σε ηλικία παίκτη. Πρόκειται για μια σπουδαία έμπνευση εκ μέρους των δημιουργών, που όχι μόνο απογειώνει την ατμόσφαιρα, αλλά δημιουργεί και από μόνη της ένα νέου είδους gameplay!

Η μια κούκλα μες την άλλη - Gameplay

Και εξηγούμαστε. Το ερώτημα που γεννήθηκε στο μυαλό όλων, είναι πώς άραγε να καταφέρει ένα τόσο μικρό πιτσιρίκι να τα βγάλει πέρα με όλες τις αντιξοότητες που έχει ο κόσμος; Ο Charlie, λοιπόν, μπορεί να είναι το πιο μικρό παιδί στον κόσμο του αλλά διαθέτει μια πολύ ειδική ικανότητα: Ως μια μικρή ματριόσκα, μπορεί να μπει μέσα στις υπόλοιπες και να αποκτήσει έτσι τις ιδιότητές τους.

stacking-screen-08-thumb.jpgΞεκινώντας από την αμέσως μεγαλύτερη κούκλα και προσθέτοντας και άλλες εκθετικά, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κυκλοφορείτε μέσα σε επτά διαφορετικές κούκλες, με τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνετε όποτε το επιθυμείτε, αλλά και να τις αλλάζετε με άλλες που βρίσκετε στη διαδρομή. Το συναρπαστικό της υπόθεσης είναι το πόσες πολλές και διαφορετικές κούκλες υπάρχουν αλλά και το πόσες πολλές είναι οι δυνάμεις που μπορείτε να αποκτήσετε. Θα μπορέσετε να περάσετε πάρα πολλές ώρες δοκιμάζοντας όλες τις κούκλες που θα βρείτε στο διάβα σας και να τριγυρίσετε στον κόσμο, διασκεδάζοντας με όλα τα αστειάκια που μπορείτε να φανταστείτε.

Μάλιστα, το παιχνίδι επιβραβεύει τους χαρακτήρες που θα το κάνουν αυτό, δίνοντας άλλη όψη στις κούκλες που ολοκλήρωσαν συγκεκριμένα objectives. Ορισμένες είναι απλά αστείες (όπως το παιδί με sugar rush που το καταβάλει υπερκινητικότητα ή τον σταθμάρχη που μπορεί να γίνει ατμομηχανή), άλλες είναι χρήσιμες για την εξερεύνηση (κυρία με κυάλια, στριμμένος παππούς που φωνάζει και διώχνει τον κόσμο) και άλλες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στο να λύσετε τα προβλήματα με τα οποία έρχεστε συχνά αντιμέτωποι. Και σαν να μην έφταναν οι απλές ματριόσκες, σε κάθε επίπεδο υπάρχουν κοντά στις 30 special κούκλες, με πολύ πιο ιδιαίτερες δυνάμεις και σχεδιασμό.

{PAGE_BREAK}

Εκτός όμως από την εξερεύνηση, την αναζήτηση unlockables και την "Grand Theft Auto σε παραμύθι" διασκέδαση, υπάρχει και μια ακόμα λειτουργία τους, η οποία είναι και η βάση του παιχνιδιού. Χρησιμοποιώντας τις κούκλες και συχνά συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους, θα κληθείτε να λύσετε αρκετούς γρίφους και δυσκολίες για να μπορέσετε να προχωρήσετε την ιστορία. Ξεχάστε λοιπόν το inventory, ξεχάστε τα slider puzzles. Όλα θα λυθούν με το μυαλό και τις ικανότητες που θα σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε. Εδώ λοιπόν, είναι που κρύβεται μια μεγάλη δύναμη του τίτλου. Ο κάθε γρίφος και το κάθε εμπόδιο που θα συναντήσετε, μπορεί να λυθεί με τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι διαφορετικούς τρόπους! Άρα, δεν θα χρειαστεί ποτέ να κάνετε άνω κάτω ένα επίπεδο, μόνο και μόνο για να βρείτε την πλαστική σαγιονάρα που κρυβόταν στο δεύτερο υπόγειο και θα την χαρίζατε στον άστεγο για να σας βοηθήσει να μπείτε σε ένα δωμάτιο (βαθιά ανάσα!).

Αν η μια περίπτωση που θα σκεφτείτε δεν σας οδηγεί κάπου, δοκιμάστε διαφορετική και να είστε σίγουροι πως το παιχνίδι θα σας επιβραβεύσει. Αν μάλιστα κολλήσετε τόσο πολύ, υπάρχει στη διάθεση του παίκτη ένα ιδιαίτερα γενναιόδωρο hint system, που σε τρία βήματα προσφέρει μία από τις λύσεις.

stacking-screen-10-thumb.jpgΔυστυχώς όμως, αυτή η υπέροχη καινοτομία του παιχνιδιού δεν φτάνει το επίπεδο που της αξίζει. Λυγίζοντας κάτω από το βάρος της μόδας των καιρών, οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι υπερβολικά απλοί, σε επίπεδο που ορισμένους θα τους συναντούσατε μέχρι και σε movie tie in της Disney. Μην έχοντας λοιπόν την παραμικρή πρόκληση, ίσως τελειώσετε το παιχνίδι σε 3 ώρες με αρκετή άνεση. Βέβαια αν αποφασίσετε να παίξετε με τις δυνάμεις σας, να ξεκλειδώσετε ό,τι υπάρχει σε κάθε πίστα αλλά και να βρείτε όλες τις λύσεις σε κάθε γρίφο, τότε η διάρκεια θα ξεπεράσει στα σίγουρα το 10ωρο -και πιθανώς να ανέβει ακόμα περισσότερο. Για όλους τους achievement και trophy hunters εκεί έξω: Να ξέρετε πως θα ζοριστείτε αρκετά.

Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος - Τεχνικός Τομέας

Η απουσία voice acting από το sound design του Stacking είναι ένα θέμα που ίσως να ξενίσει ορισμένους παίκτες. Όμως, δεν πρέπει να ανησυχείτε, καθώς θα ανακαλύψετε πολύ γρήγορα πως αυτό έγινε απολύτως συνειδητά. Το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί ηθελημένα με την αισθητική βουβής ταινίας, κάτι που σημαίνει πως όλο το συναίσθημα μεταφέρεται μέσω της υπέροχης μουσικής αλλά και των μοναδικών ερμηνειών.

stacking-screen-11-thumb.jpgΌ,τι και να πούμε για αυτόν τον τομέα, πραγματικά ωχριά απέναντι στην πραγματικότητα και καθώς οι κούκλες ματριόσκα δεν έχουν κινητά μέρη, θα περίμενε να δει κανείς μια πολύ "ξύλινη" και επίπεδη απεικόνιση. Αντιθέτως, οι προγραμματιστές της Double Fine υπερέβαλαν εαυτούς και παρέδωσαν ένα τόσο εκπληκτικό αποτέλεσμα, που αν επρόκειτο για ταινία, θα πήγαινε πετώντας για ένα Oscar. Ειδικά τα cut scenes, που εξελίσσονται ως σκηνές βουβού κινηματογράφου, είναι απλά συγκλονιστικές! Όσον αφορά στο σχεδιασμό των διαφορετικών ματριόσκα, φτάνει μόνο να σας πούμε πως υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά μοντέλα, όλα με τις δικές τους χαρές και ιδιομορφίες.

Ο δε κόσμος του Stacking είναι απόλυτα πειστικός και αναδύει τη γλυκιά μυρωδιά πούρου των 20's. Σχεδιασμένος επιμελώς, με γλυκούς τονισμούς και παστέλ χρώματα, συχνά θυμίζει την αισθητική της Telltale Games στα "Back to the Future" και "Tales of Monkey Island", αν και φυσικά το καταφέρνει με σαφέστατα ανώτερη ποιότητα.

 

Tέλος, να σταθούμε λίγο στο χειρισμό της κάμερας, η οποία είναι σαν οποιουδήποτε άλλου 3D platform παιχνιδιού. Διαβάσαμε σε πολλά forums πως ορισμένοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω της γρήγορης κίνησής της. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, απλά μπείτε στα options και αλλάξτε το calibration έτσι ώστε να την φέρετε στα μέτρα σας.

Matryoshka, I Love U - Συμπεράσματα

stacking-screen-12-thumb.jpgΕίναι δύσκολο τελικά να μην υποκλιθεί κανείς στο μεγαλείο του Tim Shafer. Για άλλη μια φορά, παραδίδει μαθήματα συλλογισμού και τακτικής στο gaming, προκαλώντας κάθε ρουτίνα και προσφέροντας -για άλλη μια φορά- μια μαγική εμπειρία. Καταφέρνει να σπάσει κάθε δεσμό με τα κλισέ του σύγχρονου gaming και ρισκάρει δυνατά, προσφέροντας έναν πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό τίτλο. Για όλους εσάς που έχετε βαρεθεί να βλέπετε τα ίδια και τα ίδια, το Stacking αποτελεί μια όαση δημιουργικότητας στη σύγχρονη, πεζή πραγματικότητα.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Γλυκό και συγκινητικό σενάριο με αξιαγάπητους χαρακτήρες
 • Ένα από τα φρεσκότερα concept που έχουμε δει
 • Γραφικά που αναδύουν μια μοναδικά μαγική ατμόσφαιρα
 • Πανέξυπνοι γρίφοι με πολλαπλούς τρόπους επίλυσης...

Αρνητικά

 • ...αλλά και πολύ εύκολο να τους βρεις
 • Πολύ μικρό σε διάρκεια

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (22 σχόλια)
 • Spike Spiegel Spike Spiegel 25 Φεβρουαρίου 2011  | 21:56

  Το θέλω! Φαίνεται πολύ όμορφο και έξυπνο.

 • TheMastas TheMastas 24 Φεβρουαρίου 2011  | 18:25

  Τόσο καλό είναι ? θα το κοιτάξω οπωσδήποτε αρκετά σύντομα

 • ASUS85 ASUS85 24 Φεβρουαρίου 2011  | 04:01

  Το εχω τελειωσει πολυ καλο.

 • Sky333 Sky333 24 Φεβρουαρίου 2011  | 02:52

  όχι Super Saiyan, Costume Quest, Stacking και τα επόμενα 2 παιχνίδια της Double Fine θα είναι αποκλειστικά σε downloadable μορφή για να γλιτώσουν τα έξοδα.
  Βέβαια δεν βρίσκω απίθανο να βγάλει η εταιρεία ένα πακέτο με όλα τα παιχνίδια αργότερα, ποτέ δεν ξέρεις.

 • JamieT JamieT 24 Φεβρουαρίου 2011  | 02:00

  Το λιώνω αυτή την περίοδο. Πολύ ωραίο review, Αλέξανδρε!

  Πραγματικά πανέξυπνη ιδέα η εφαρμογή του stacking με μπαμπούσκες σε βιντεοπαιχνίδι. Η Double Fine πρέπει να έχει στο δυναμικό της φοβερά μυαλά. Tim Schafer θεέ! :D

 • Super Saiyan Super Saiyan 23 Φεβρουαρίου 2011  | 23:25

  πολυ καλο αρθρο Αλεξανδρε κ πολυ πρωτοτυπο παιχνιδι,σε retail θα δουμε κατι?οσο για το voice acting που λειπει δν νομιζω να με ξενερωσει,μιας κ οπως λες η μουσικη ειναι υπεροχη!κ το machinarium βουβο ητανε αλλα δν μας χαλαγε καθολου!

 • mdam mdam 23 Φεβρουαρίου 2011  | 22:31

  Παιδιά γοα όσους ενδιαφέρονται το παιχχνίδι στο psn για τους plus είναι free και εννοείται πως το εκμετάλλευτηκα. Το παιχνίδι είναι super.!!! Πολύ ιδαίτερο παιχνιδάκι.

 • Manos112 Manos112 23 Φεβρουαρίου 2011  | 18:32

  @Silve: Κυκλοφορει ηδη στο psn. Παντος το συγκεκριμενο game θα το εχω υποψην...

 • silve silve 23 Φεβρουαρίου 2011  | 17:50

  Έχει βγει στο PSN σήμερα ή από αύριο;

 • Deathracer2009 Deathracer2009 23 Φεβρουαρίου 2011  | 17:29

  Μπηκε στη wishlist.............

 • chrisyiannak chrisyiannak 23 Φεβρουαρίου 2011  | 17:27

  Πολύ καλό και ενδιαφέρον παιχνίδι! Και για τα δεδομένα των PSN & LIVE μια χαρά.

 • Sky333 Sky333 23 Φεβρουαρίου 2011  | 17:26

  το ξαναλέω, η έλλειψη ήχου σαν φαίνεται ως κάτι κακό τώρα. μόλις ασχοληθείτε με τον τίτλο θα πείτε και οι ίδιοι πως καλύτερα που δεν έχει.

  για το framerate, δεν διαπίστωσα κάτι παραπάνω από αυτά που βλέπουμε σε όλα τα παιχνίδια. μικροπτώσεις σε ελάχιστα σημεία δεν είναι κάτι που θα παρατηρήσει ο μέσος χρήστης.

 • kohiba9 kohiba9 23 Φεβρουαρίου 2011  | 17:14

  Το'χα γραψει και στο φορουμ, το παιχνιδι ειναι πολυ πρωτοτυπο και διασκεδαστικο.Και οπως γραφει και στο ριβιου αν δεν διεκπεραιωνεις απλα,πραγμα δυσκολο αφου το παιχνδι σε κραταει στον κοσμο του, τοτε εχει και μεγαλη διαρκεια.Το μεγαλο του αρνητικο παντως για μενα ειναι η ελλειψη ομιλιων και γενικα μια ψυχρη αισθηση που εχει,προφανως λογω του ηχου και της...ξυλινης εμφανισης των χαρακτηρων.
  Μολις ξεστοκαρω λιγο παει σιγουρα για αγορα.

  ps.G13Nick και στο ps3 ειχε θεμα με το framerate.

 • G13 Nick G13 Nick 23 Φεβρουαρίου 2011  | 17:01

  Πολύ καλό review, ελπίζω να ωθήσει και άλλα μέλη του GO να το κατεβάσουν γιατί πραγματικά το αξίζει .. Κάποια πράγματα που θέλω να πώ για το review .. Στα γραφικά απλά να πώ ότι είχα πρόβλημα με το framerate του παιγνιδιού σε κάποια σημεία ( xbox 360 ) .. Δεν ξέρω αν ισχύει και για το PS3 αυτό .. Επίσης στην δειάρκια του παιγνιδιού .. Για παιγνίδι arcade προσωπικά την βρήκα άκρως ικανοποιητική ... Πολλά collectables και αν κάποιος το παίξει χωρίς το hint system ( που είναι κάτι σαν να χρησιμοποιάς walkthrough αλλά in-game ) τότε σίγουρα θα βγάλει καμιά 10αριά ώρες από το παιγνίδι ..

 • LastCylon LastCylon 23 Φεβρουαρίου 2011  | 15:37

  το παιχνίδι τα σπάει. κλασσικός Schafer... και είναι και τσάμπα για όσους έχουν Plus!

 • ZeroDert ZeroDert 23 Φεβρουαρίου 2011  | 14:27

  φαίνεται πολύ καλό

 • KTI_23 KTI_23 23 Φεβρουαρίου 2011  | 13:59

  πολυ πρωτοτυπο και εξυπνο παινιχιδι..αν και θα ηθελα να εχει voice acting ειναι κατι πρωτοποριακο και νεο...ιδιως αυτη η αλλαγη χαρακτηρων εχει πολυ φαση..

 • DarkAspros DarkAspros 23 Φεβρουαρίου 2011  | 13:39

  Σίγουρη Αγορά - Αγαπάμε Tim Schafer ! Tα καλά παιχνίδια τελικά θέλουν 3 απλά συστατικά : χιούμορ , προσωπικότητα και πολύ φαντασία ... που όμως σπανίζουν σήμερα στη βιομηχανία του gaming ...

  Υ.Γ.1 Και τώρα που το θυμήθηκα πρέπει να κατεβάσω και το DLC του Costume Quest κάποια στιγμή ...
  Υ.Γ.2 Θέλω το καλοκαίρι στην Ε3 να δώ θριαμβευτική επιστροφή του Jack Black αγκαζέ με τον Tim να ανακοινώνουν την επική συνέχεια του Brutal Legend !!!

 • batfink batfink 23 Φεβρουαρίου 2011  | 13:29

  Καλα πως κυκλοφορησε στο PS3 ; Αφου δεν παιζει ματροσκες :) :)

 • saturn 32 saturn 32 23 Φεβρουαρίου 2011  | 13:12

  Aλεξανδρε δεν ειχα σκοπο να το κατεβασω,αλλα μετα την παρουσιαση που του εκανες με πορωσες :) τρεχω τωωωωωωωωρα ;)

 • vasilas432 vasilas432 23 Φεβρουαρίου 2011  | 12:41

  Οι πόρδοι που ρίχνει ο μουστακαλής στο βιντεάκι φαίνονται βρωμεροί! Πολύ γέλιο θα έχει...

 • Shepard Shepard 23 Φεβρουαρίου 2011  | 12:32

  Aλεξ μου εχεις κινησει την περιεργεια! Ηξερα βεβαια για το παιχνιδι αλλα δεν περιμενα να βγει κατι τοσο "μαγικο"!!!