Nους υγιής εν σώματι υγιεί!

body-and-brain-screen-01-thumb.jpgΠριν λίγα χρόνια η NASA, σε συνδυασμό με άλλες επιστημονικές και μη οργανώσεις, ανακοίνωσε κάτι που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε ο κόσμος τα video games. Ως εκείνη την στιγμή, για την πλειοψηφία του κοινού, τα video games αποτελούσαν έναν τρόπο αλλόκοτης και αργόσχολης διασκέδασης, ο οποίος όχι μόνο δεν ήταν δημιουργικός, αλλά "συνεισέφερε εις την σταδιακή πτώση της εγκεφαλικής μας αντίληψης". Με λίγα λόγια, ο κόσμος θεωρούσε πως αν έπαιζες παιχνίδια, κατέστρεφες τα εγκεφαλικά σου κύτταρα με ρυθμούς πολυβόλου. Άλλωστε κάπου έπρεπε να κατευθύνουν την τρομολαγνεία τους όλοι οι καφεδοποιοί των πρωινάδικων, κυρίες των μεσημεριανών και λαϊκιστές των βραδινών τηλεοπτικών και μη εκπομπών.

Ευτυχώς για όλους τους gamers, εκείνη η άγια ανακοίνωση έμελλε να αλλάξει τη μεσαιωνική αντίληψη που είχε μερίδα του κοινού. Βλέπετε, η NASA είπε πως, έπειτα από εκτεταμένες μελέτες, το συστηματικό gaming, σε λογικά πλαίσια της μισής / μίας ώρας ανά μέρα, βοηθάει τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί σε εξαιρετικό βαθμό και αύξανε την παρατηρητικότητα, τα αντανακλαστικά και την ταχύτητα αντίληψης / αντίδρασης.

body-and-brain-screen-02-thumb.jpgΓια πρώτη φορά στα χρονικά, το gaming αποδαιμονοποιήθηκε και, όπως ήταν επόμενο, έγιναν προσπάθειες εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου "φαρμάκου" των games. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Nintendo δεν μπορούσε να μείνει μακριά από το χορό, και το 2005 είδαμε να κυκλοφορεί το "Dr. Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain?", ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από την εργασία του Ιάπωνα νευρολόγου Ryuta Kawashima, το οποίο προσέφερε μια ποικιλία από mini games που υποτίθεται πως ήταν σχεδιασμένα να βοηθούν τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί και να μένει δραστήριος. Για ευνόητους λόγους, η Nintendo δεν ανακοίνωσε ποτέ επίσημα πως το παιχνίδι αποτελούσε προϊόν επιστημονικής μελέτης, παρόλο που το άφηνε να εννοηθεί.

Στην πραγματικότητα, η σειρά αποτελείται από μια σειρά μικρών παιχνιδιών, τα οποία μπορεί μεν να απαιτούν εγκεφαλική διέγερση αλλά ο σκοπός τους είναι πάνω απ' όλα η διασκέδασή μας. Παρόλη την ελαφρότητα με την οποία χειρίστηκε η Nintendo το θέμα, τα παιχνίδια που δημιούργησε αποτέλεσαν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες με εκατομμύρια κόσμου να θέλει να τα δοκιμάσει. Άλλωστε, αποτελούσαν μια εξαιρετική πρόταση για μικρές δόσεις gaming, μιας και απαιτούσαν λίγα λεπτά ενασχόλησης σε καθημερινή βάση και σε επιβράβευαν δείχνοντάς την εξέλιξη του μυαλού σου από μέρα σε μέρα.

body-and-brain-screen-03-thumb.jpgΗ έλευση του Kinect ήταν φυσικό να προκαλέσει τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και να απαιτήσει νέες ιδέες και εξελικτικές τροποποιήσεις. Φαίνεται κάποιος στη Namco Bandai είχε καλή επαφή με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και χρησιμοποιόντας το ρητό "νους υγιής εν σώματι υγιεί", προσπάθησε να φέρει τα "εγκεφαλικά" παιχνίδια σε μια νέα εποχή. Το Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι όμως αρκετό;

Το Body and Brain Exercises (BnBE απο εδώ και στο εξής) αποτελεί στην ουσία μια συλλογή από πολλά mini games, που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην όξυνση του εγκεφάλου. Σε καθημερινή βάση, το παιχνίδι ελέγχει την κατάστασή σας και δείχνει την υποτιθέμενη ηλικία που έχει το μυαλό σας, την εξέλιξή σας, τις δυνάμεις αλλά και τα ελαττώματά σας.

body-and-brain-screen-04-thumb.jpgΠέρα από αυτή την καθημερινή εξέταση, μπορείτε να ασχοληθείτε από μόνος σας με μια ποικιλία 20 διαφορετικών παιχνιδιών που βασίζονται στα μαθηματικά, τα αντανακλαστικά, τη μνήμη, τη λογική αλλά και τη φυσική σας κατάσταση. Μπορείτε να αφήσετε το παιχνίδι να επιλέξει αυτά που θεωρεί πως χρειάζεται να ασχοληθείτε για να γίνεται καλύτεροι ή μπορείτε να διαλέξετε από μόνοι σας το παιχνίδι που σας ενδιαφέρει, ρυθμίζοντας τη δυσκολία στο επίπεδο που επιθυμείτε. Για τους υπεραναλυτικούς παίκτες, υπάρχει ένας τομέας του μενού που επιτρέπει να δείτε την πρόοδό σας και τα γενικά στατιστικά σε εξαιρετικά λεπτομερή βαθμό.

Για όσους θέλουν παρέα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, το BnBE προσφέρει ένα πολύ καλό off line multiplayer mode το οποίο μπορεί να απασχολήσει μέχρι 4 παίχτες. Δυστυχώς το ίδιο σύστημα δεν λειτουργεί και σε online οπότε εκεί θα πρέπει να αρκεστείτε στα leaderboards που είναι αναρτημένα στο Xbox live.

{PAGE_BREAK}

body-and-brain-screen-05-thumb.jpgΟ χειρισμός του Body and Brain Training αποτελεί ένα ακόμα από τα θετικά του στοιχεία, τουλάχιστον στο θέμα αντίληψης από το Kinect και στην ευκολία χρήσης του. Το menu είναι καλοσχεδιασμένο και αποφεύγει τις περιττές λειτουργίες και κινήσεις, ενώ η αναγνώριση των κινήσεών γίνεται σχεδόν αμέσως και με εξαιρετική ακρίβεια. Προσπερνώντας το stylus του DS που απαιτούσαν οι προκάτοχοί του, το παιχνίδι παίζεται αποκλειστικά με το σώμα. Ανάλογα με το εκάστοτε mini game, θα κληθείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια, το σώμα και τα πόδια σας για να επιλέξετε τη σωστή λύση, να συνδέσετε διαδρομές, να λύσετε γρίφους και να λαχανιάσετε με την ψυχή σας.

Η ιδέα της χρήσης σωματικής άσκησης για την επίλυση των παιχνιδιών αποτελεί μια ριζοσπαστική κίνηση και για τον τομέα της εκγύμνασης αλλά και για τη διατήρηση της πνευματικής υγείας. Κάπου εδώ, όμως, αρχίζει και χαλάει το γλυκό και στον παίκτη γίνεται σταδιακά -μα γρήγορα- εμφανές πως το παιχνίδι κρύβει πολύ λιγότερο υλικό και δυνατότητες από αυτές που θα μπορούσε να προσφέρει.

body-and-brain-screen-09-thumb.jpgΚαταρχάς, τα 20 mini games κρίνονται μάλλον λίγα και πολύ απλά για ενός τέτοιου είδους παιχνίδι. Ένα ακόμα πρόβλημα, είναι πως αρκετά από αυτά μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθείτε για να τα λύσετε, με αποτέλεσμα να νιώθετε πως απλά τρώτε το ίδιο γλυκό σε διαφορετικό περιτύλιγμα. Το Kinect έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει περισσότερα πράγματα από απλές κινήσεις των χεριών πάνω κάτω, ελάχιστη κίνηση του σώματος και των ποδιών. Είναι γεγονός πως το 60-70% του τίτλου θα μπορούσε άνετα να παιχτεί με τη χρήση του Move ή του Wii Remote.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού, όμως, εμφανίζεται στην αλλαγμένη φιλοσοφία του. Τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς άφηναν χρόνο να βρεις τη λύση και επιβράβευαν γενναιόδωρα αλλά και εκθετικά, κάνοντας τον παίκτη να νιώθει πως πραγματικά κέρδιζε κάτι. Το BnBE από την άλλη, υιοθετεί μια νοοτροπία "Drill Sergeant from Hell", με τον Dr. Kawashima να μειώνει την ψυχολογία με σκληρό τρόπο όποτε δεν τα πάμε καλά. Και πως να το καταφέρουμε αυτό, όταν στα περισσότερα παιχνίδια υπάρχει ένας απίστευτα ενοχλητικός χρονομετρητής που καταφέρνει να προκαλεί μόνιμο άγχος;

{VIDEO_1}

Εν τέλει, το παιχνίδι δεν επιβραβεύει την εξυπνάδα αλλά το πόσες φορές έχουμε παίξει το κάθε mini game και έτσι έχουμε -απλά- μάθει να το ολοκληρώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Με λίγα λόγια, σταματάει να είναι Brain Exercise και αποτελεί ένα διαρκή και αγχωτικό αγώνα ταχύτητας. Ένα ακόμα αρνητικό, είναι το γεγονός πως το παιχνίδι της Namco δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά πως αποτελεί κυκλοφορία ενός οικιακού συστήματος. Τα γραφικά του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν -το λιγότερο- ως φτωχά καθώς αποτελούν μονάχα μια HD αναβάθμιση των DS εκδόσεων και τίποτα παραπάνω.

body-and-brain-screen-10-thumb.jpgΔιατηρούν μεν αυτή τη χαρούμενη, "ιαπωνική" ατμόσφαιρα που περιμένουμε από τέτοιους τίτλους, με παστέλ έντονους χρωματισμούς και γλυκά σχεδιάκια, αλλά σε καμία περίπτωση στο επίπεδο που θα περιμέναμε για το Xbox360. Ευτυχώς, το Body and Brain διαβάζει τα Avatars στο 100% και έτσι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον Alan Wake ή τον Shepard σας με περισσή άνεση και γέλιο. Η μουσική, ευτυχώς, διατηρεί τον εύθυμο και ευχάριστο τόνο της σειράς και αν και αποκλείεται να σας μείνει στο μυαλό, βοηθά στη διατήρηση ενός όμορφου gaming κλίματος.

Σε τελική ανάλυση, το Dr. Kawashima's: Body and Brain Exercises αποτελεί μια μάλλον περίεργη υπόθεση. Ως ιδέα, είναι εξαιρετική. Η εκγύμναση μυαλού και σώματος αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα που θα είναι καλό να προσπαθήσουν και άλλοι developers να αναπτύξουν στο μέλλον. Από την άλλη, το συγκεκριμένο παιχνίδι απλά στέκεται "λίγο" απέναντι στις προσδοκίες μας. Με μια μέτρια ποικιλία ασκήσεων και περισσότερο νοοτροπία ενοχλητικού γυμναστή παρά υπομονετικού δασκάλου, αναμένεται να κουράσει τους περισσότερους παίκτες αρκετά γρήγορα. Αν βάλετε στην εξίσωση πως κοστίζει περίπου 50 ευρώ -ενώ θα μπορούσε άνετα να κυκλοφορήσει στο Xbox Live Arcade στο 1/4 της τιμής αυτής- θεωρούμε πως δεν μπορεί να αποτελέσει την καταλληλότερη πρόταση για άμεση αγορά. Αν παρόλα αυτά το βρείτε σε χαμηλή τιμή, ρίξτε του μια ματιά, αποτελεί το πρώτο εξελικτικό βήμα προς το μέλλον των mini games και -για ιστορικούς λόγους και μόνο- αξίζει να το δοκιμάσετε.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Ο συνδυασμός σωματικής και πνευματικής εξάσκησης
  • Το Kinect αποδίδει σωστά
  • Αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Αρνητικά

  • Ενοχλητικός, ενοχλητικός, ενοχλητικός χρονομετρητής
  • Τα παιχνίδια μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους
  • Η επιβράβευση θα έρθει μόνο με τη συνεχή επανάληψη και όχι με την εξυπνάδα
  • Τεχνικά και ποσοτικά, θα μπορούσε να είναι Xbox Live Arcade τίτλος, σε πολύ χαμηλότερη τιμή

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν