Ταυτότητα

Fight Night Champion

Fight Night Champion

Edition: N/A Genre: Fighting, Sports Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: EA Canada Ημ. Έκδοσης: 04/03/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Και φέτος, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ανταγωνισμού στους εξομοιωτές πυγμαχίας

Για άλλη μία χρονιά η EA έρχεται να “παίξει” ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στο χώρο της πυγμαχίας, έχοντας ήδη εξαλείψει με ιδιαίτερη ευκολία τον ανταγωνισμό. Η υψηλή ποιότητα παραγωγής που διακατέχει τη συγκεκριμένη σειρά, αλλά και η αλματώδης βελτίωση που είχε στο Fight Night Round 4, τη βοήθησαν στην κυριαρχία της στο -κατά το κοινώς λεγόμενο- άθλημα του μποξ. Ειδικά στο τέταρτο μέρος, η αληθοφάνεια και ο βαθμός εξομοίωσης έφτασαν σε πολύ μεγάλα επίπεδα, προσφέροντάς μας έντονους αγώνες που απεικονίζονταν, εκτός ορισμένων τεχνικών προβλημάτων, με μεγάλη φυσικότητα.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ήδη ένα μεγάλο βήμα επιτεύχθηκε με το Round 4 οι αλλαγές που έχει να επιδείξει το νέο Fight Night Champion δεν αποτελούν μία νέα επανάσταση, αλλά περισσότερο προσθήκες και βελτιώσεις-ρυθμίσεις στον τεχνικό και gameplay πυρήνα του προηγούμενου τίτλου. 

“I can't be beat and I won't be beat” 

Fight_Night_Champion_01-thumb.jpgΑντί όμως να σταθεί σε μία απλή ετήσια βελτίωση, η EA Canada έρχεται να προσφέρει κάτι εντελώς καινούριο για το franchise αλλά και –γενικότερα- για το είδος των ψηφιακών αθλημάτων μέσω του Champion Mode. Στο τελευταίο αναλαμβάνουμε το ρόλο του Andre Bishop, ενός μποξέρ της κατηγορίας των μεσαίων βαρών και θα παρακολουθήσουμε την πορεία του από τους ερασιτεχνικούς αγώνες στους επαγγελματικούς. Η υπόθεση του συγκεκριμένου mode αποτελείται γενικώς από διάφορα “κλισέ” και στερεότυπα χαρακτήρων, που όμως χάρη στους καλογραμμένους διαλόγους δε γίνεται ποτέ κουραστική.

Μέσω της υπόθεσης του τίτλου θα δούμε τον –εξαιρετικά συμπαθή- Andre Bishop να καταδικάζεται για ένα αδίκημα που δεν έκανε έπειτα από την απόρριψη της πρότασης συνεργασίας με τον “κακό” παραγωγό αγώνων μποξ. Από εκεί και ύστερα θα παρακολουθήσουμε τον εγκλεισμό του πρωταγωνιστή πίσω από τις μπάρες της φυλακής, όπου θα πάρουμε μέρος σε ορισμένους εντυπωσιακούς παράνομους αγώνες, αλλά και την επάνοδό του έπειτα από την έκτιση της ποινής.

fight-night-champion-s-02-thumb.jpgΣτην πορεία θα δούμε χαρακτήρες και προβλέψιμες καταστάσεις που...κάπου έχουμε ξαναδεί, αλλά ευτυχώς η πολύ καλή σκηνοθεσία των cut-scenes -καθώς και η γρήγορη και περιεκτική ροή του σεναρίου- καθιστούν την συγκεκριμένη ιστορία –το λιγότερο- ευχάριστη στην παρακολούθησή της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επαγγελματική δουλειά των ηθοποιών καταφέρνει να δώσει ζωή στους χαρακτήρες, κάτι στο οποίο βοηθάει καταλυτικά και η φυσικότητα της κίνησης και έκφρασης των ψηφιακών μοντέλων.

Συνολικά το Champion Mode αποτελείται από εικοσιδύο αγώνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων θέτουν τις δικές τους νικητήριες παραμέτρους. Αντί, λοιπόν, να παίρνουμε μέρος σε απλούς αγώνες μεταξύ των διαφόρων cut-scenes, κάθε ματς συνδέεται άμεσα με το σενάριο, δίνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο βαθμό την αίσθηση ότι ο εκάστοτε αγώνας έχει άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα της υπόθεσης.

fight-night-champion-s-03-thumb.jpgΠαραδείγματος χάρη, έπειτα από έναν τραυματισμό του Andre στο δεξί του χέρι, θα το δούμε στη διάρκεια του αγώνα να σπάει, με αποτέλεσμα να πρέπει να κερδίσουμε χρησιμοποιώντας μόνο το αριστερό. Σε άλλη περίπτωση ο αντίπαλος παραγωγός θα πληρώσει το διαιτητή, με αποτέλεσμα κάθε γροθιά μας στο σώμα να μετριέται ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Γενικά, λοιπόν, οι περισσότεροι αγώνες έρχονται να προσφέρουν ξεχωριστές συνθήκες, ανάλογες με το σενάριο, πετυχαίνοντας στον συγκερασμό του gameplay με την υπόθεση, λειτουργώντας εμμέσως ως μία μορφή tutorial. 

Ώρα να φτάσουμε τον δικό μας μποξέρ στην κορυφή 

Η διάρκεια των -περίπου- πέντε ωρών του Champion mode είναι -κατά την κρίση μας- χορταστική, δεδομένου μάλιστα ότι αυτό το mode αποτελεί μία καλοδεχούμενη και ποιοτική προσθήκη και σίγουρα όχι τον κύριο τομέα ενασχόλησης με τον τίτλο. Για άλλη μία φορά, λοιπόν, το βάρος του Fight Night πέφτει στο Legacy Mode. Στο εν λόγω κομμάτι δημιουργούμε έναν πυγμάχο από το μηδέν, επιλέγοντας τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, την αμυντική και επιθετική στάση του σώματος, την ενδυμασία του μέσω μίας τεράστιας ποικιλίας και φυσικά την κατηγορία στην οποία θα αγωνιστούμε.

fight-night-champion-s-04-thumb.jpgΠερνώντας από τους απαραίτητους πρώτους ερασιτεχνικούς αγώνες, θα βρεθούμε στην κατώτερη θέση της βαθμολογικής κλίμακας της επαγγελματικής κατάταξης. Από εκεί και ύστερα ανοίγεται ο μεγάλος δρόμος για την προσπάθεια της αναρρίχησης στις πρώτες θέσεις, αλλά και της διεκδίκησης διαφόρων τίτλων. Όπως είναι φυσικό, αρχικά τα στατιστικά του χαρακτήρα μας βρίσκονται χαμηλά. Οι συνεχείς νίκες και προπονήσεις είναι απαραίτητες για την απόκτηση των πολύτιμων experience points, τους οποίους μπορούμε να τα κατανείμουμε σε οποιοδήποτε από τα δεκαεφτά skills. Αυτά καθορίζουν τη δύναμη των διαφορετικών ειδών χτυπημάτων όπως τα uppercut ή direct, την ταχύτητα της κίνησης του σώματος αλλά και το κατά πόσο η άμυνά μας είναι επιτυχημένη.

{PAGE_BREAK}

Ένα νέο στοιχείο κάνει την εμφάνισή του στο Fight Night Champion, το οποίο έρχεται να προσφέρει καλοδεχούμενο βάθος στη διαχείριση του αθλητή μας, αφορώντας στη φυσική του κατάσταση. Εκτός από τον τομέα των skills υπάρχει πλέον ο ξεχωριστός τομέας του Athleticism, ο οποίος αναλύεται σε έξι στατιστικά, μεταξύ των οποίων η δύναμη, η ανθεκτικότητα και η ταχύτητα. Το επονομαζόμενο Athleticism αποτελεί μία μέθοδος μέτρησης της φυσικής κατάστασης του αθλητή μας ενώ, σε αντίθεση με τα skills, τα στατιστικά αυτού του τομέα μειώνονται μέσω των προπονήσεων και των αγώνων. Προκειμένου να τα διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα, πρέπει να προγραμματίζουμε εβδομάδες όπου θα κάνουμε ανάλογη προπόνηση, η οποία δε θα μας αποφέρει xp, αλλά θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε οποιοδήποτε από τα στατιστικά του Athleticism επιθυμούμε.

Το σύστημα των e-mail έρχεται να μας μεταφέρει σωρεία πληροφοριών για τους επερχόμενους αγώνες, αλλά και προσκλήσεις για αγώνες επίδειξης, προκλήσεις από άλλους μποξέρ ή ακόμα και προειδοποιήσεις για ακριβά χειρουργεία σε περίπτωση που στον προηγούμενο αγώνα υπήρξε επίπονη ανταλλαγή γροθιών... Το βάθος λοιπόν που προσφέρει το Legacy Mode είναι ακόμα μεγαλύτερο από τους προηγούμενους τίτλους και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση και κατάκτησης θέσεων και “ζωνών” ιδιαίτερα εθιστική. 

Ανεβαίνοντας στο ρινγκ 

fight-night-champion-s-06-thumb.jpgΗ πρόκληση που προσφέρει στους αγώνες το Fight Night Champion βρίσκεται για άλλη μία φορά σε υψηλά επίπεδα, κυρίως χάρη στην πολύ καλή τεχνητή νοημοσύνη. Μία μεγάλη γκάμα διαφορετικών τεχνικών καθορίζει τις πολλές και ξεχωριστές προσωπικότητες των μποξέρ με τους οποίους θα βρεθούμε αντιμέτωποι. Μία στρατηγική δύσκολα θα μας βοηθήσει σε σειρά αγώνων, με τη δυνατότητα αλλαγής τεχνικής να κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τις αδυναμίες του εκάστοτε αντιπάλου, αλλά και να αχρηστεύουμε τους τομείς όπου υπερέχει.

Η συνολική βελτίωση του μοντέλου χειρισμού καταφέρνει να καταστήσει ακόμα πιο προσιτό και άμεσο το gameplay. Το λεγόμενο “Total Punch Control” δίνει τη θέση του στο “Full Spectrum Punch Control”. Στο παλιότερο σύστημα χειρισμού χρειαζόταν να πραγματοποιούμε, ως επί το πλείστον, κυκλικές κινήσεις για την επίτευξη διαφόρων ειδών χτυπημάτων, οι οποίες εύκολα γινόταν να μπερδευτούν στην ένταση του αγώνα. Πλέον, απαιτούνται απλές και άμεσες κινήσεις του μοχλού για το κάθε χτύπημα.

fight-night-champion-s-05-thumb.jpgΈτσι, παραδείγματος χάρη, κουνώντας το μοχλό δεξιά πραγματοποιούμε δεξί hook, με την δεξιά πάνω διαγώνια κίνηση δίνουμε την εντολή για direct κ.λπ. Με αυτή τη μέθοδο οι λάθος εντολές μειώνονται δραματικά, ενώ διευκολύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η αμεσότητα με την οποία εκτελούμε τη γροθιά που επιθυμούμε ακριβώς τη στιγμή που θέλουμε. Επιπλέον, όποιος δε θέλει να χρησιμοποιήσει τον αναλογικό μοχλό, μπορεί να διαλέξει το παραδοσιακό μοντέλο χειρισμού, όπου τα κεντρικά κουμπιά του gamepad αντιστοιχούν και στα διαφορετικά είδη χτυπημάτων.

Με το πάτημα του RB (η δοκιμή έγινε στο Xbox 360) μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη στα χτυπήματά μας, εις βάρος της ταχύτητάς τους, μειώνοντας παράλληλα γρηγορότερα την αντοχή του μποξέρ μας. Η διαχείριση της αντοχής διαδραματίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο για τη νικηφόρα διεξαγωγή κάθε αγώνα. Ανάλογα με το ρυθμό που χρησιμοποιούμε τις γροθιές μας, αλλά και με το αν πετυχαίνουμε ή όχι τον αντίπαλο, μειώνεται η εμφανής μπάρα της αντοχής, ενώ ένα “κρυφό” στατιστικό μετράει τη γενικότερη κούραση του αθλητή μας με την πάροδο των γύρων.

fight-night-champion-s-07-thumb.jpgΕάν, λοιπόν πραγματοποιούμε έναν καταιγισμό χτυπημάτων, τότε θα δούμε τα χτυπήματά μας να γίνονται σταδιακά πιο αδύναμα, φτάνοντας σε σημείο να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η επίτευξη εύστοχης δυνατής γροθιάς. Το ανελέητο button mashing ή...stick mashing λοιπόν, μπορεί να μας βοηθήσει αρχικά στη φαινομενική επικράτησή μας, εντούτοις, δε θα αργήσει να επέλθει η κούραση και η πολύ εύκολη επίτευξη του νοκ άουτ από τον αντίπαλό μας. Το σύστημα της άμυνας έχει δεχθεί με τη σειρά του ορισμένες αλλαγές καθώς, πλέον, απαιτείται απλά το πάτημα ενός κουμπιού για το αυτόματο και κατάλληλο σήκωμα των χεριών, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα τις γροθιές χωρίς να χρειάζεται να αφήνουμε το κουμπί της άμυνας.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορούμε απλά να κρατάμε τα χέρια μας ψηλά χωρίς να δεχόμαστε κανένα αντίπαλο χτύπημα, καθώς οι γροθιές δε θα αργήσουν να βρουν το...δρόμο τους προς το σώμα ή το πρόσωπο ανάμεσα από τα γάντια σε περιπτώσεις που το παρακάνουμε με την αμυντική στάση. Από την άλλη μεριά, το σωστό πάτημα του κουμπιού λίγο πριν δεχθούμε τη γροθιά μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία της επιτυχούς και δυνατής αντεπίθεσης. 

{PAGE_BREAK}

Τεχνικός τομέας που συνεχίζει να εντυπωσιάζει 

Τα υψηλά στάνταρ που έθεσε στον τεχνικό τομέα το Round 4 συνεχίζουν να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα μέσω του Fight Night Champion. Αν και η μηχανή γραφικών δεν έχει υποστεί ιδιαίτερες βελτιώσεις, ενάμιση χρόνο μετά το οπτικό αποτέλεσμα παραμένει εντυπωσιακό. Κάθε ένας από τους –περισσότερους από πενήντα- αθλητές έχει αποδοθεί με μοναδική λεπτομέρεια, προσφέροντας εξαιρετικά λεπτομερή μοντέλα, που παρόμοιά τους σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών. Οι οπτικές ενδείξεις -όποτε πετυχαίνουμε ένα δυνατό χτύπημα- είναι για άλλη μία φορά απολαυστικές ενώ το animation συνεχίζει να είναι πολύ φυσικό.

Το collision detection έχει βελτιωθεί, χωρίς ποτέ να βλέπουμε τις υφές των χεριών να μπαίνουν μέσα στο σώμα ή τα άκρα του αντιπάλου. Δεδομένου ότι το Fight Night Champion αποτελεί τον πρώτο τίτλο της σειράς που πήρε "ενήλικη" βαθμολογία από τις εταιρίες λογοκρισίας (16+), η αλλοίωση των προσώπων που θα δούμε είναι πολύ εντονότερη από τους προηγούμενους τίτλους, ενώ σε ορισμένους αγώνες μεγάλης διάρκειας η απεικόνιση από ρυάκια αίματος και μωλώπων έφτανε σε σημείο να προκαλεί πόνο και σε εμάς τους ίδιους...

fight-night-champion-s-08-thumb.jpgΟ ηχητικός τομέας βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας ένα πειστικό κοινό που μας μεταφέρει στην ένταση των μεγάλων ρινγκ. Οι δύο παρουσιαστές κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά με ποικίλα και εύστοχα σχόλια, ανάλογα πάντα με τα τεκταινόμενα του αγώνα, δίνοντας σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση τηλεοπτικού αγώνα. Δυστυχώς, η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας δεν επέτρεπε στην ενασχόλησή μας με το multiplayer.

Σύμφωνα με την EA θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε τα δικά μας “γυμναστήρια” στο Fight Night Champion, τα οποία –όπως καταλαβαίνουμε- θα έχουν παρόμοιο ρόλο με αυτόν των guilds στα MMO. Μέσω αυτών θα μπορούμε να συγκροτήσουμε ομάδες με άλλους παίκτες και να έρθουμε αντιμέτωποι με άλλα γυμναστήρια, διεξάγοντας αγώνες και ανεβάζοντας το επίπεδο του γυμναστηρίου μας μέσα από νίκες.

Εν κατακλείδι, η EA Canada καταφέρνει να μας προσφέρει για άλλη μία φορά μία ιδιαίτερα ρεαλιστική ψηφιακή απεικόνιση του αθλήματος της πυγμαχίας. Οι διαφορές με τον προηγούμενο τίτλο της σίγουρα δεν είναι τόσο μεγάλες -όσο αυτές που είδαμε από το Fight Night Round 3- εντούτοις, έχει υποστεί ορισμένες ουσιαστικές βελτιώσεις στο χειρισμό αλλά και στη ροή των αγώνων. Επιπλέον, η προσθήκη του Champion Mode έρχεται να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο είδος, ενώ η υψηλή ποιότητα παραγωγής δείχνει με τον τρόπο της πως η καναδική εταιρία δεν αρκέστηκε απλά σε μία ετήσια ανανέωση του franchise της.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Υψηλής ποιότητας story mode παρά τα “κλισέ” στα οποία καταφεύγει
  • Το ανασχεδιασμένο σύστημα χειρισμού
  • Η μηχανή γραφικών παραμένει εντυπωσιακή
  • Το Legacy Mode θα καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον μας για πολύ καιρό

Αρνητικά

  • Δεν έχει την αλματώδη βελτίωση που είχε το Round 4 από το Round 3
  • Ο διακοσμητικός ρόλος του διαιτητή

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...