Ταυτότητα

de Blob 2

de Blob 2

Edition: N/A Genre: Platformer Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Blue Tongue Entertainment Ημ. Έκδοσης: 25/02/2011
PEGI: 3 Εκδότης: THQ Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PlayStation 3, Nintendo DS


Ο Blob επιστρέφει για ένα «δεύτερο χέρι»

Μια απλή ιδέα, όπως είναι τα χρώματα και η μίξη τους, ήταν αρκετή για την Blue Tongue ώστε να δημιουργήσει γύρω από αυτήν έναν gameplay μηχανισμό, ικανό να στηρίξει ένα ολόκληρο βιντεοπαιχνίδι. Το πρώτο de Blob είχε κυκλοφορήσει για το Wii, και τώρα βλέπουμε το δεύτερο τίτλο να κυκλοφορεί σε όλες τις κονσόλες, ενώ αυτή η έκδοση είναι σαφώς πιο προσεγμένη.

Η ιδέα, λοιπόν, πίσω και από αυτόν τον τίτλο, έχει να κάνει με το γέμισμα του κόσμου με χρώματα. Σε αυτό θα μας βοηθήσει ο Blob, ένας χαρακτήρας που θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε να τον είχε δημιουργήσει η Pixar και ο οποίος έχει την ικανότητα να απορροφά χρώμα και να το σκορπά σε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί του. Στην ουσία ο Blob αποτελεί ένα πινέλο για τον παίκτη, αν και ο άμεσος τρόπος με τον οποίο έρχονται στη «ζωή» τα άδεια τοπία που ακουμπάει ο Blob, θυμίζει αρκετά τον αντίστοιχο μηχανισμό από το Flower.

Blob: Το στρογγυλό πινέλο

de-Blob-2-screen-01-thumb.jpgΑυτό που αφήνει θετική εντύπωση στο de Blob 2, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν επαναπαύεται πάνω σε αυτήν την ιδέα -όπως κάνει σε μεγάλο βαθμό το Flower, αλλά την παρουσιάζει πιο ολοκληρωμένα, δημιουργώντας αξιαγάπητους χαρακτήρες, αλλά και έναν «πιστευτό» φανταστικό κόσμο, με κάποιου είδους σενάριο, αλλά εντυπωσιακά cut scenes. Έτσι λοιπόν, ο Captain Black και η INKT corporation έχουν βαλθεί να αφαιρέσουν όλο το χρώμα από τον κόσμο, αφήνοντας τα τοπία εντελώς λευκά και «νεκρά», ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι της Prisma City παρουσιάζονται υπνωτισμένοι και υπό τον έλεγχο του Black.

Σκοπός του παίκτη, είναι να γεμίσει με χρώμα τα λευκά τοπία, να ελευθερώσει τους κατοίκους, αλλά και να ολοκληρώσει διάφορες αποστολές που θα βρίσκει στην πορεία. Στην ουσία, το de Blob βασίζεται πάνω σε απλούς platform μηχανισμούς, αφού το μόνο όπλο που έχει στην διάθεσή του ο παίκτης, είναι το άλμα. Το ίδιο το χρώμα χρησιμοποιείται με ορισμένους έξυπνους τρόπους πάνω σε διάφορους γρίφους, οι οποίοι στην πιο δύσκολη περίπτωση έχουν να κάνουν με τη μίξη δύο χρωμάτων, προκειμένου να πετύχουμε ένα άλλο χρώμα που μπορεί να είναι το ζητούμενο μιας αποστολής (όπως το βάψιμο ενός κτηρίου).

de-Blob-2-screen-02-thumb.jpgΗ δυσκολία που παρουσιάζει το de Blob 2, έχει να κάνει κυρίως με την εύρεση των χρωμάτων στην πόλη. Διάφορες λιμνούλες με χρώματα που υπήρχαν σε κεντρικά σημεία, έχουν κλείσει από την οργάνωση του Captain Black και, έτσι, ο Blob πρέπει να εισχωρήσει σε διάφορες εγκαταστάσεις της πόλης ώστε να τις ενεργοποιήσει. Αυτά τα σημεία έχουν να κάνουν με ορισμένες 2D αποστολές, οι οποίες βασίζονται επίσης πάνω σε platform μηχανισμούς. Μπορεί αυτά τα σημεία να υποστηρίζουν περισσότερους γρίφους με χρώματα, διακόπτες, παγίδες και να απαιτούν κάποια ακρίβεια στα άλματα, όμως ποτέ δεν αποτελούν πραγματική πρόκληση για έναν έμπειρο παίκτη.

Ακατάλληλο για...ενήλικες;

Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο αρνητικό στο de Blob 2: O χαμηλός βαθμός δυσκολίας. Η έλλειψη προκλήσεων και νέων ιδεών, κάνουν από την αρχή την εμφάνισή τους, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη επανάληψη των γρίφων. Διάφορα collectables που υπάρχουν κρυμμένα στην πόλη, αλλά και η κάποιου είδους αναβάθμιση του Blob (όπως το να απορροφάει περισσότερο χρώμα), δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

de-Blob-2-screen-03-thumb.jpgΘα λέγαμε ότι το de Blob 2 είναι περισσότερο ένα παιδικό παιχνίδι, κάτι που προκύπτει τόσο από το μικρό βαθμό δυσκολίας, αλλά και από την ίδια την θεματολογία του, με τη μίξη των χρωμάτων και την όλη χαρούμενη ατμόσφαιρα που καταφέρνει να περάσει ο καλοσχεδιασμένος κόσμος. Μπορεί οι έξυπνες ιδέες που υπάρχουν σε πολλά σημεία να μην κάνουν όλους τους ενήλικες να βαρεθούν, αλλά πραγματικά πιστεύουμε ότι ο τίτλος έχει ό,τι χρειάζεται να έχει ένα παιδικό βιντεοπαιχνίδι: Χρώματα και φαντασία.

{PAGE_BREAK}

Βάψιμο για...διπλό

Αυτό που επίσης απογοητεύει στο de Blob 2, είναι το co-op mode. Στην ουσία δεν πρόκειται για πραγματική συνεργασία, αφού ο δεύτερος παίκτης ελέγχει απλώς ένα σταυρόνημα με το οποίο μπορεί να εκτοξεύει χρώμα, αν και στην πράξη είναι μάλλον δύσκολο να πετύχει κάτι, ειδικά όταν ο πρώτος παίκτης κινείται. Εκτός από το co-op, υπάρχουν και ορισμένοι χάρτες για τοπικές αναμετρήσεις δύο παικτών. Εδώ, υποστηρίζεται split screen και σκοπός του κάθε παίκτη είναι να συμπληρώσει μεγαλύτερο σκορ από τον άλλον, απλά γεμίζοντας με περισσότερο χρώμα τον χάρτη.

H έκδοση PS3 (υποστήριξη Move & 3D)

Πρακτικά η έκδοση του de Blob 2 για το PlayStation 3 είναι ακριβώς ίδια με εκείνη του Xbox 360. Ωστόσο, εδώ το gameplay θυμίζει....Wii δεδομένου ότι υποστηρίζεται το χειριστήριο Move. Η ουσία παραμένει μεν ίδια, όμως ο τρόπος που ο παίκτης στοχεύει τους αντιπάλους του -στο co-op mode- μπορεί να γίνει ευκολότερος και πιο "φυσικός". Επιπροσθέτως, η 3D απεικόνιση δίνει περισσότερο βάθος στο παιχνίδι, το "ζωντανεύει" και βοηθά καλύτερα σε πολλά platforming σημεία. Να σημειώσουμε ότι 3D απεικόνιση υποστηρίζει και η έκδοση για το Xbox 360.

Συνολικά το de Blob 2 είναι ένας ευχάριστος τίτλος για να ασχοληθεί κάποιος για λίγο. Μπορεί η διάρκεια του single player να είναι αρκετά μεγάλη, όμως υπάρχει από νωρίς μεγάλη επανάληψη, ενώ θα λέγαμε ότι είναι μάλλον σπάνιο να χάσει κανείς. Ο όμορφος οπτικός τομέας, αλλά και η μουσική που γίνεται ολοένα και πιο χαρούμενη όσο γεμίζει ο κόσμος με χρώμα, δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, την οποία όμως θα ευχαριστηθούν καλύτερα οι μικρότεροι σε ηλικία παίκτες.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

 • Εντυπωσιακά cut scenes ανάμεσα στις αποστολές
 • Όμορφα σχεδιασμένος κόσμος και χαρακτήρες
 • Ορισμένοι έξυπνοι γρίφοι που βασίζονται στην μίξη των χρωμάτων

Αρνητικά

 • Αρκετά μικρός βαθμός δυσκολίας
 • Μεγάλη επανάληψη των γρίφων από νωρίς
 • Το co-op mode δεν είναι ουσιαστικό

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Το πρωτο μου ειχε αρεσει παρα πολυ...το δευτερο το βλεπω πολυ βελτιωμενο στον τεχνικο τομεα αλλα ισως στασιμο απ'οτι διαβασα τουλαχιστον στον τομεα του gameplay.Αν πεσει στα 20 ευρω το σκεφτομαι.

 • Είναι καλο παιχνιδάκι και ευχάριστο...

 • Απόλαυσα το 1 οπότε σίγουρη αγορά και το 2.

 • Βαθμολογία για Wii?

  Το παιχνίδι είναι πάρα πολύ καλό!Αφού μου άρεσε το πρώτο,θα μου αρέσει και αυτό:)

 • @ nikol@r@S

  Βαθμολογία για Wii?Δυστυχώς το Gameover το εχει ξεχάσει εδω και καιρο...

  Ειδικα για εναν τίτλο που το πρώτο μέρος του ηταν ενα απο τα καλύτερα παιχνιδια για το Wii.

 • Ρε παιδιά, ρε παιδιά, πάλι τα ίδια; Τι σημαίνει "το έχουμε ξεχάσει"; Έχει έρθει το παιχνίδι στο Wii, το είδαμε και δεν γράψαμε και για αυτήν την έκδοση; Πολύ απλά, δεν το παραλάβαμε για παρουσίαση. Παιχνίδια που λάβαμε (όπως το Kirby's), πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν.

 • Τι διαφορές μπορεί να έχει ένα port από τη μία κονσόλα στην άλλη; Τι νόημα θα είχε να δούμε ξεχωριστό review ή βαθμολογία για την κάθε κονσόλα; Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι αν μιλούσαμε για την έκδοση του DS, που λογικά θα είναι πολύ διαφορετική από τις οικιακές κονσόλες.

  Στο θέμα μας... κι εγώ το πρώτο το λάτρεψα. Πολύ χαλαρωτικό παιχνίδι.

  Θεωρώ ότι το 2 έχει πολύ πιο σωστή τιμή για αυτό που προσφέρει και το συνιστώ ανεπιφύλακτα, για όποια οικιακή κονσόλα κι αν έχετε.

  Εγώ (λογικά) θα το τιμήσω και το 2.

 • @shadow gp. Μάθε πρώτα πως λειτουργεί το GO και μετά κάνε τέτοιου είδους σχόλια. Για κάποιον που γνωρίζει, το σχόλιο σου είναι απο τα πιό άκυρα και διασκεδάστικά γιατί με έκανες και γέλασα. Αντί να παραπονιέσαι εδώ, πήγαινε να παραπονεθείς στις αντιπροσωπίες που δεν στέλνουνε τα παιχνίδια τους για να δοκιμαστούν και να παρουσιαστούν.

 • Δηλαδή αν κατάλαβα καλά το σχόλιο του φίλου lovesfool, θα έπρεπε να βάλουμε βαθμό, έτσι αυθαίρετα, χωρίς να έχουμε εστω δει για λίγο το παιχνίδι; Ή αναφέρεσαι προς τους αναγνώστες ότι δεν έχει και τόση σημασία που δεν μπήκε βαθμός για το Wii, "είναι το ίδιο";

 • Όχι admin. Το ακριβώς αντίθετο. Εσείς καλά κάνατε.

  Απλά λέω ότι, σαν αναγνώστης, δεν θεωρώ ότι θα μου πρόσφερε κάτι αν είχε ξεχωριστό review / βαθμό για το Wii, ειδικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι που ξεκίνησε σαν αποκλειστικό για την πλατφόρμα.

  Διαβάζω το κείμενο, γνωρίζω το Wii, προσωπικά γνωρίζω και το παιχνίδι (αν και δεν είναι απαραίτητο) και βγάζω το συμπέρασμά μου αν μου αρέσει ή όχι.

  Ειδικά στα + και - που καταγράφει ο Γιάννης, είναι σαν να διαβάζω για το πρώτο παιχνίδι (πράγμα καλό για εμένα, εφόσον το πρώτο το διασκέδασα).

  Τι σημασία έχει σε ποιο format έγινε το review; Δεν έχει νόημα. Αυτό λέω.

 • πω πω γκρίνια μερικοί... Το οτι θυμάται η Νιντυ που και που οτι υπάρχει και ένα wii εκεί εξω, δε φταίει το gameover ρε παιδιά.. σε καμία περίπτωση. Και γω θα θελα ένα review Magnakarta 2, που το θεωρώ και παιχνιδάρα και από τα λίγα exclusive gia xbox φέτος, αλλά αν δε τους το έχουνε στείλει τι φταίνε ???
  Μη τρελαθούμε τωρα..

 • Για ένα παιχνίδι των 15-20Ε καλό είναι ..It sure worths a try...

 • Το 1 ήταν πολύ καλό παιχνίδι. Περιμένουμε βαθμολογία και για την έκδοση wii

 • ωραιο, εξυπνο και ευφανταστο παιχνιδι..

 • @admin

  Δεν εχω τιποτα με εσας και ουτε ξερω τι κανει (που και αν στελνει) η καθε nortec τα παιχνίδια της.Απλα εκτος απο exclusive τιτλους του Wii,σπανια εως ποτε δεν υπαρχει review η συγκριτική βαθμολογία σε multiplatform κυκλοφορίες.Οσο για το σχολιο " το Gameover το εχει ξεχάσει εδω και καιρο..." ισως μου βγήκε λίγο παραπονιάρικο!

  @AdidasMercedes

  xaxaxaxa

  "το σχόλιο σου είναι απο τα πιό άκυρα και διασκεδάστικά γιατί με έκανες και γέλασα."